Hormonski disbalans, menstrualni bolovi, neredovne menstruacije, izražen PMS i PCOS – da li su vam ovi problemi poznati? Ne brinite, niste sami u ovome!

Otkrijte tajnu žena kojima su problematični ciklusi, pms i policistični jajnici davna prošlost!

Neredovan ciklus kod žena, bolne menstruacije, ozloglašeni PMS, kao i policistični jajnici, danas nažalost nisu retki problemi. Njihov zajednički činilac i glavni uzročnik je – hormonski disbalans

Srećom, rešenje za hormonski disbalans i probleme koje nosi sa sobom postoji.

I ne, nije hormonska terapija. 

U nastavku teksta saznaćete sve o problematičnim menstruacijama  i najboljem rešenju za njih. Saznajte kako se koristi najefikasnija biljka na svetu za balansiranje hormona plus još 2 ključne životne navike možete same odmah pokrenuti, tako da za nekoliko meseci rešite sve ove probleme i zauvek ih držite pod kontrolom.

Problemi sa menstrualnim ciklusom – da li se i vi brinete i nerado dočekujete ‘one dane u mesecu’ ?

Ne brinite, niste same u tome! Daleko od toga. 

Žene o drugim temama mnogo rađe pričaju nego o ovim problemima, a ogroman broj ih ima. 

I to bez obzira na godine.

I nije ni čudo što ih ima! Naš moćan ali osetljiv hormonalni sistem teško da može da opstane u balansu sa:

 • nametnutim tempom života poslednjih decenija,
 • raznim stresnim faktorima (što fizičkim, što mentalnim, što individualnim, što globalnim),
 • svim ulogama koje smo mi žene hrabro preuzele na sebe.

Naravno da našem telu i umu treba podrška! 

Iako je menstrualni ciklus zapravo sveta i predivna stvar koja ženu čini stvaraocem života na ovom svetu, žene u današnje vreme često vrlo nerado dočekuju ‘one dane u mesecu’. Nekad čak i sa velikom strepnjom. 

I to iz nekoliko različitih razloga:

 1. PMS – predmenstrualni sindrom; Neke žene strepe jer znaju da će nekoliko dana pre ciklusa proći kroz oluju emotivne nestabilnosti i/ili različitih fizičkih simptoma, kao što su glavobolja, nadutost, bolne grudi, itd.
 2. Nekim ženama su bolne menstruacije najveća noćna mora, pa se plaše bolova koje moraju da trpe nekoliko dana tokom samog ciklusa (neke ne mogu da trpe nego uzimaju lekove protiv bolova, pa su u strahu od posledica mesečnog uzimanja anelgetika – jer znaju koliko to nije bezazlena stvar i može ugroziti druge aspekte zdravlja).
 3. Neredovne menstruacije; Neke žene jednostavno strepe dal će im i ovaj mesec kasniti ciklus ili da li će uopšte dobiti ciklus tog meseca, tj. da li će im izostati ili neće.

Uz sve ovo, u paketu obično ide i frustracija odlaska na pregled kod ginekologa. Da li će vam na kraju opet reći da imate sitne ciste na jednom ili oba jajnika. Ili još gore, već imate dijagnostikovan sindrom policističnih jajnika.

Moja sestra i ja smo znale da se šalimo nakon svakog ginekološkog pregleda, kojoj od nas dve je ovaj put pregled gore prošao! Ali to je bio predmet šale dok smo bile dovoljno mlade. Kad su problemi nastavili godinama, a uz njih počeli i prvi znaci drugih zdravstvenih problema koji često idu u paru sa ginekološkim (kao što su insulinska rezistencija, gojaznost i prve naznake problema sa štitnom žezdom) i kad smo postale svesne da nam plodnost u velikoj meri zavisi od normalnih ciklusa i zdravih jajnika, onda više nikako nije bilo za šalu.

Ali šta je rešenje medicine i predlog skoro svakog doktora za sve ove probleme?

Hormonska terapija…

O hormonskoj terapiji, ali i drugim, učinkovitijim i zdravijim načinima za eliminisanje problema ovog tipa, pisaćemo u nastavku teksta.

Šta je u stvari predmenstrualni sindrom (PMS)?

Predmenstrualni sindrom ili PMS je period pred sam ciklus, koji se javlja obično od nekoliko do 7 dana pred prvi dan ciklusa. PMS može da bude jako neprijatan.

Nekada se samo šalimo sa okruženjem na tu temu frazama poput ’Sad me izbegavajte 2-3 dana, ujedam’’, međutim, tokom stresnijih ili napornijih perioda života, kada još dođe PMS, uopšte nam nije svejedno.

Umemo da pomislimo da nešto nije u redu sa nama, da nikad nećemo biti stabilno ili dobro – naročito ako potpuno zaboravimo da pojačane emocije i anksioznost u stvari, uzrokuje PMS. Često nemamo snage da se opet objašnjavamo sa partnerom oko toga, da nas kritikuju da smo emotivne, bez razloga nestabile i slično. A čak i kad nam partner ima razumevanja, prosto nam je neprijatno jer se tako osećamo. 

A osećamo se… Nema apsolutno ničega umišljenog vezano za predmenstrualni sindrom.

PMS može uključivati jedan ili više fizičkih i psihičkih simptoma:

 • anksioznost,
 • depresivne misli,
 • nalete tuge i potrebu za plakanjem, 
 • nekontrolisan apetit, 
 • potrebu za slatkišima i procesiranom hranom,
 • glavobolju, 
 • nadimanje, zadržavanje tečnosti u telu, 
 • bolne i osetljive grudi, 
 • probleme sa kožom i hormonske akne.

Šta su bolni ciklusi (bolna menstruacija i jaki menstrualni bolovi)?

Sigurno vam je poznat onaj osećaj kada dobijete, kreću menstrualni bolovi u stomaku, krstima, širi se prema nogama, a imate osećaj da vas boli čitavo telo. 

Uz to, naravno imate obaveze i posla, i to ne pola, nego ceo dan! 

I onda popijete lek, čisto da možete da funkcionišete, ali provedete dan u nekom polu snu, iscrpljene, maštajući tj. pateći samo za toplim i ušuškanim krevetom.

A možda i spadate među one kojima su menstrualni bolovi neizdrživi, te nemaju drugu opciju nego da preleže prvi dan ciklusa, uzele lek ili ne.

Verovatno vam se nekad desilo i da imate neki važan događaj poput rođendana, svadbe, godišnjice ili bitnog događaja na poslu, a vama dođu baš tad najbolniji dani ciklusa. I što je najgore, ovo se dešava baš svakog meseca, a menstrualni bolovi često idu uz preobilna krvarenja, pa neke od vas zaista moraju ležeći ili sedeći da provedu prva 2-3 dana ciklusa.

Da li su bolne menstruacije normalna pojava i da li je to nešto sa čime svaka žena živi bar do neke mere?  APSOLUTNO NE! A ne morate ni vi.

Šta je neredovna menstruacija (oligomenoreja ili neregularni ciklus)?

Neredovna menstruacija u perimenopauzi čest je problem savremenih žena. 

Neke od nas bi zapravo sve dale i za najgore simptome PMS-a i za najbolnije cikluse, samo da ih imaju!

Broj dana prosečnog menstrualnog ciklusa je 28, a prosečno vreme krvarenja je 4-5 dana. 

Prosek znači upravo to – prosek. 

Nisu ovi brojevi merilo za svakog, ali nešto blizu tih brojeva jeste pokazatelj kako izgleda zdrav i redovan ciklus. Neredovna menstruacija se generalno smatra onom kad je ciklus kraći od 24 ili duži od 38 dana. 

Uredni i redovni ciklusi su važan deo reproduktivnog zdravlja žene.

Šta je sindrom policističnih jajnika (PCOS)?

Ruku pod ruku, uz neredovne menstruacije, idu i policistični jajnici – na jednom ili oba janika se nalazi određen broj malih cisti, folikula. 

Nekada se ovi folikuli periodično pojavljuju, bez drugih ozbiljnijih simptoma, a kada su ciste stalno prisutne, i kada ima i drugih simptoma, to se zove sindrom policističnih jajnika (PCOS).

PCOS je izuzetno čest ginekološki problem i javlja se kod čak 5 – 10 % žena. Smatra se da je sindrom policističnih jajnika najčešći uzrok ženskog steriliteta, da je povezan sa gojaznošću, insulinskom rezistencijom, povećanom koncentracijom muških hormona, izmenjenim vrednostima estrogena, i slično.

Simptomi policističnih jajnika se razlikuju, nekada mogu nastupiti svi, a često i samo neki:

 • Kašnjenje, potpuno izostajanje menstruacije, ili veoma slabe menstruacije;
 • Maljavist, uključujući netipična mesta poput leđa, stomaka i grudi;
 • Gojaznost, posebno u predelu stomaka;
 • Akne i višak sebuma;
 • Gubitak ili stanjivanje kose kao kod muškaraca;
 • Neplodnost, itd. 

Ukoliko ste primetile da imate jedan ili više simptoma sa liste, trebalo vi da se posavetujete sa svojim ginekologom i uradite neophodne testove za dijagnostikovanje sindroma policističnih jajnika. 

Policistični jajnici su obimna tema i jedna od onih u medicini koja nije baš u potpunosti jasna

 • Da li je PCOS uzrok ovih drugih simptoma i problema sa ciklusom, ili je on posledica drugih disbalansa u organizmu? 
 • U kom trenutku se ženi sa nekim brojem cisti kaže da ima PCOS, i prepisuje terapija?
 • Kako ta terapija utiče na ostale simptome ili druge aspekte zdravlja?

Ima dosta pitanja, i hiljade različitih odgovora među lekarima, posebno ginekolozima.

Mnogima, opravdano, svi navedeni simptomi i problemi deluju zastašujuće. 

Ali, sve se ovo da rešiti. 

Kao dokaz za to su mnoge žene koje su iza sebe ostavile sve probleme koje sa sobom nose policistični jajnici. 

Šta je zajednički imenilac svih ginekoloških problema?

Hormonski disbalansOno oko čega se svi slažu je da je osnovni uzrok svih ovih problema disbalans hormona u organizmu.

Međutim, kad pitamo šta dovodi do hormonskog disbalansa, odgovori su sve sem jasni i precizni. Svode se uglavnom na to da ’sve živo’ dovodi do disbalansa hormona….pa je ’najbolje’ lečiti posledicu (hormonskom terapijom) a ne uzrok…

Međutim, hormoni su jedan od važnih oblasti našeg zdravlja, i važno je znati da:

 • se svaki deo vašeg tela – od mozga do srca, preko svih drugih organa, oslanja upravo na hormone;
 • da su ovi „hemijski glasnici“ zapravo jezik koji naši vitalni organi koriste da komuniciraju jedni sa drugima;
 • da oni u velikoj meri određuju kako se osećate, izgledate i funkcionišete;
 • je tok hormona u vašem telu jedan krajnje kompleksan a u isto vreme i delikatan ples,

Jasno je da hormonski disbalans u organizmu nije nešto za šta ne treba tražiti uzrok, i za šta treba olako pristajati na lekove, nego je jedna od važnijih oblasti našeg zdravlja kojom se vredi baviti i koju treba staviti pod sopstvenu kontrolu na duge staze.

A evo i kako.

Kako smanjiti bolne menstruacije i regulisati hormonski disbalans? 

Svaka od nas koja se suočava sa disbalansom hormona, ima neredovan ciklus. policistične jajnike i druge, pomenute probleme, ima želju da što pre dođe do najboljeg rešenja. 

Cilj je svakako rešiti ove probleme, poboljšati stanje čitavog organizma, i izbeći negativne posledice prilikom lečenja. 

Dobra vest je da sve to možete da uradite uz primenu nekoliko navika i jedne čudotvorne biljke. U nastavku smo vam odgovorili na neka od najčešćih pitanja u vezi sa lečenjem disbalansa hormona. 

Da li je hormonska terapija dobro rešenje?

Ukoliko na pregledu kod ginekologa ili drugog specijaliste saznate da je uzrok za bolne menstruacije, neredovan ciklus, PMS, PCOS i druge probleme upravo disbalans hormona, izbor gotovo svakog lekara će biti hormonska terapija. 

Hormonska terapija je jedan od najagresivnijih metoda ‘lečenja’ nekog problema i ima toliko dokazano loših posledica po zdravlje tela, a i uma, da jednostavno nije vredna rizika. Dodatno, uvođenje hormona vremenom u potpunosti onesposobljava vaš organizam da se sam vrati u balans i da samostalno proizvodi hormone u potrebnim količinama. A to vam je najvažnije da organizam ume sam da uradi!

Naravno, ukoliko sve ovo već znate, dalje se postavlja pitanje: 

Šta sa tim? 

Mi imamo predlog koji zvuči suviše dobro da bi bio istinit, ali zapravo jeste istinit!

Šta je peruanska maka (zlatna maka) – biljka sa neverovatnim efektima

Peruanska maka (kod nas poznata i kao zlatna maka) je vrlo posebna biljka, koja spada u korenasto povrće, ali je ujedno i lekovita biljka i kategorisana je kao adaptogen (adaptogeni su biljke koje povećavaju sveopštu otpornost tela na bilo koju vrstu stresa). Raste samo u Peruu, na Andima – i to delovima preko 4000m nadmorske visine, gde retko šta drugo raste.

Nativni narod Anda maku koristi vekovima kao hranu i kao lek. Poslednjih decenija je maka postala popularna po celom svetu, jer su njena neverovatna svojstva potvrđena naukom i iskustvom. Najvažniji uticaji na zdravlje koje pruža kvalitetna maka, koja se pravilno uzima, su povećanje energije i fokusa, povećanje izdržljivosti i snage, balansiranje hormona, pozitivan uticaj na raspoloženje i pozitivan uticaj na plodnost.

Perunaska maka i hormonski disbalans – koja je veza?

Postoji biljka koja se zove peruanska maka (kod nas poznata i kao zlatna maka), lat. Lepidium meyenii, koja ima neverovatne efekte na regulisanje ciklusa, PMS-a, i ostalih ginekoloških izazova, a potpuno je prirodna i nema neželjena dejstva.

Maka je osušena biljka samlevena u prah, koja ima čitav spektar naučno dokazanih i iskustvom potvrđenih zdravstvenih benefita. 

Njen najznačajniji benefit za žene je upravo balansiranje hormona, regulacija ciklusa, regulacija PMS simptoma, regulacija simptoma menopauze, i nakon dovoljno duge upotrebe, regulacija policističnih jajnika.

Poslednjih godina stekla je neviđenu popularnost svuda u svetu i to više zbog deljenja iskrenih iskustava samih korisnika, nego zbog bilo kakvog marketinga.

Zapravo domet marketinga za prirodne lekovite bijlke je svuda u svetu prilično ograničen činjenicom da za to nikad neće postojati ni izbliza finansijski interes kao što postoji u farmaciji.

Nakon što iskuse sva pozitivna dejstva ove biljke, žene nas prvo pitaju: 

A kako ja za ovo nisam ranije saznala?

Ako postoji jedna biljka koja sve rešava, zašto je onda ne bi koristili svi? 

Odgovor je jednostavan: Koristili bi je!

Ali ne znaju svi za nju! 

Daleko od toga.

Sa druge strane, popularnost make raste poslednjih godina. Čak i lekari, širom sveta pa i u Srbiji poslednjih godina, preporučuju upravo nju kao alternativu hormonskoj terapiji. Retko koja biljka se u svetu medicine ikada probila kao preporuka lekara. I napominjemo, u većini slučajeva to nisu finansirane saradnje sa lekarima, kao u slučaju farmaceutskih lekova, jer je takav sistem suviše skup za prirodni suplement.

Doduše, nešto veća popularnost make je dovela do problema sa njenim kvalitetom, pa se dešava i da deo žena koje je probaju, ne nalete odmah na dovoljno kvalitetnu ili je ne koriste pravilno, pa odustanu pre vremena. Međutim uz par jednostavnih saveta za kupovinu, možete pronaći autentičnu biljku i koristiti je na način koji će sigurno dati rezultate.

Samo zamislite da je moguće da:

 • se osećate odlično tokom celog meseca,
 • ne trpite bolne, obilne i energetski iscrpljujuće cikluse,
 • dobijate cikluse redovno,
 • nemate simptome PMS-a kao što su emotivni uragani, glavobolje i umor,
 • imate zdrav libido,
 • poboljšate svoje šanse za prirodnim začećem,
 • da vam hormoni budu najveći izvor moći vašeg ženskog principa, a ne najveća noćna mora.

Ako ste pomislili (sa punim pravom), ‘E baš će jedna biljka sve to da reši’, podržavamo vas da pročitate tekst do kraja, gde će biti objašnjeno šta i koliko prava maka može; A šta treba polako uz to da uradite, da biste sve ginekološke tegobe do kraja rešile – i zadržale to stanje do kraja života.

Nama lično je uspelo, i već je deseta godina kako se ginekološko zdravlje održava besprekornim! Nije teško zamisliti kakav je fantastičan osećaj kad isti ginekolog koji vam je u dvadesetim davao čitav spisak nekih, ne baš idealnih nalaza, u kasnim tridesetim vas ispraća sa ‘vama je dole stanje kao da vam je 18’.

Maka spada u korenasto povrće, ali je ujedno i lekovita biljka i kategorisana je kao adaptogen (adaptogeni su biljke koje povećavaju sveopštu otpornost tela na bilo koju vrstu stresa). Raste samo u Peruu, na Andima – i to delovima preko 4000m nadmorske visine, gde retko šta drugo raste.

Nativni narod Anda koristi je vekovima kao hranu i kao lek. Poslednjih decenija je postala popularna po celom svetu, jer su njena neverovatna svojstva potvrđena naukom i iskustvom. Najvažniji uticaji na zdravlje koje pruža (ukoliko se pravilno koristi) su povećanje energije i fokusa, povećanje izdržljivosti i snage, balansiranje hormona, pozitivan uticaj na raspoloženje i pozitivan uticaj na plodnost.

Kako pomaže kod disbalansa hormona?

Svi zdravstveni benefiti make su itekako važni, i mnoge žene i muškarci je uzimaju zbog uticaja na energiju, fokus, snagu, raspoloženje ili libido. Međutim, ono što je čini nezamenjivom biljkom za žene je njena neverovatna sposobnost da dovede hormone u balans. I to radi na potpuno prirodan način, tako što promoviše optimalno funkcionisanje ’master’ žlezda u našem organizmu – hipotalamusa i hipofize, tj. bez uvođenja biljnih hormona u organizam (kao što je to slučaj sa sojom ili nekim drugim biljkama).

Na taj način zapravo pomaže našem endokrinom sistemu da kao celina i samostalno dovede sve hormone u stanje ravnoteže. Naučna istraživanja nisu još potpuno precizno utvrdila mehanizam delovanja make na hormone, ali je verovatno da su alkaloidi (biljni steroli) iz nje ti koji deluju kao hemijski okidači u organizmu da on sam proizvede veći ili manji nivo hormona koji odgovara uzrastu i polu date osobe.

Koren ove biljke se vekovima koristi za balansiranje ženskih hormona i za lečenje i prevenciju stanja povezanih sa hormonskom neravnotežom. Narodi perunaskih Anda devojkama u pubertetu daju maku kako bi se uskladili menstrualni ciklusi i smanjili simptomi PMS-a. Odrasle žene uzimaju je kako bi poboljšale plodnost i održale hormonski balans i u zrelim godinama.

Naučne studije su opširno istraživale njen uticaj na muške i ženske hormone i pokazale da deluje na balansiranje niza hormona tamo gde su oni u disbalansu. U ovim kliničkim modelima, ova čudotvorna biljka je delovala kao toner hormonskih procesa duž osovine hipotalamus-hipofiza-jajnici, zbog čega ispoljava širok spektar benefita za one koji pate od hormonske neravnoteže.

Neke studije smatraju da ispoljava efekte na regulaciju hormona zbog sadržaja bioaktivnih molekula specifičnih za ovu biljku – makamida, koji se aktiviraju tradicionalnim sušenjem korena na suncu, zbog čega je kvalitet make presudan za ove efekte.

Šta ovo sve znači za ginekološko zdravlje žene?

Šta se dešava kada žene pravilno uzimaju kvalitetnu maku neko vreme? 

Hormoni polako počinju da se dovode u balans. A uporedo sa tim, jedan po jedan ginekološki problem postaje sve manji.

Koliko smo samo poruka dobili svih ovih godina od ushićenih žena koje su posle samo nedelju dana korišćenja Superior make miks ili gelatinizovane make dobile menstruaciju, nakon više meseci izostanka ciklusa. Naravno da su potrebni meseci da se sve dovede u red i stabilizuje, ali neretko zaista već posle nekoliko doza dođe toliko dugo čekan ciklus.

Žene koje imaju bolne cikluse prijavljuju da se osećaju lakše, da se bol značajno smanjio u abdomenu i krstima, da zamora nema. Neke koje su danima ležale u krevetu zbog grčeva, prijavljuju da mogu potpuno normalno da funkcionišu bez lekova, a da ima meseci kada i ne osete nikakve grčeve.

Prijavljuje se i nestanak cista na jajnicima, što je kad se desi, zaista veliko olakšanje. Za PMS se često prijavljuje prestanak oticanja, umora, glavobolje, ali i da je psihičko stanje tih dana daleko stabilnije nego pre.

A kad osetite sreću i olakšanje žena u tim porukama ili pozivima, jasno vam je koliko smo se sve stvarno ćutke namučile svih ovih godina sa tim problemima.

Deo ovih iskustva možete pogledati na ovoj stranici.

I ovo se dešava širom sveta, gde god žena dođe do prave make i koristi je na pravi način dovoljno dugo.

Da li je bezbedna?

Ako je sertifikovano organska, ako je registrovana u bazi Ministarstva zdravlja Republike Srbije, potpuno je bezbedna.

Za ovu biljku nema poznatih kontraindikacija.

Kako se koristi?

Najlakše je da razmutite maku u prahu sa pola čaše vode i popijete. A najuksnije je da napravite maka late, tako što je razmutite u toplom mleku od pirinča, i zasladite po vašoj želji. Možete je piti uz jelo ili na prazan stomak. Najvažnije je da je uzimate svaki dan prvih par meseci i da je uzimate u dovoljnoj količini – a to je za većinu žena baš puna (vršna) kafena kašičica. 

Postoji nekoliko vrsta make. U našoj ponudi naći ćete i organsku crvenu maku i crnu maku. Za ginekološke probleme, najbolje je da uzimate sirovi organski miks svih boja make. Ukoliko imate osetljiviji stomak onda uzmete gelatinizovani organski miks svih boja.

Da li bilo koja maka može bilo kome da reši problem u potpunosti?

Bilo koja maka svakako ne.

Kvalitet je presudan!

Organska maka, proverenog porekla i čistoće, uzgajana u tačno određenoj oblasti Anda i sušena na suncu, će jedino garantovano imati efekta kada se uzima pravilno.

Da li svim ženama autentična maka sredi probleme u istoj meri? 

Ne.

Da li autentična maka koja se pravilno uzima donekle pomogne 95% žena u sređivanju svih ovih simptoma a nekima ih reši potpuno? 

Da!

A u čemu je razlika? Pa u ostatku životnih navika.

Koje žene nemaju PMS uopšte – jednostavno ne postoji nikakava najava da dolazi ciklus? 

Kojim ženama ciklus uvek dolazi u isto vreme, i ne osete apsolutno nikakvu bol tokom celog ciklusa? Koje imaju savršeno uredne ginekološke nalaze baš svaki put? Zatrudne bez problema? 

I kasnije prolaze menopauzu bez ikakvih problema?

One koje su pored redovnog korišćenja make usvojile nekoliko stvarno ključnih i stvarno zdravih životnih navika.

To je ona stara priča, šta sve treba da uradimo da bismo bili zdravi, i kako nam to zvuči komplikovano i nemoguće. 

Ali žene koje to urade, reše do 80 % svih zdravstvenih problema, a neplodnost, bolni ciklusi, PMS i PCOS u najbukvalnijem smislu odu u zaborav.

I to je moguće za svaku od vas! 

Samo je važno ići korak po korak.

Prvi korak je da redovno uzimate kvalitetnu maku. Ta jedna kašičica dnevno razmućena u vodi, biljnom mleku ili smutiju, će vam već za par meseci umanjiti veliki deo simptoma a neke potpuno regulisati. 

Pogledajte koji su ostali koraci. 

Dve dodatne životne navike za potpnu kontrolu vašeg reproduktivnog zdravlja

Znamo da ponekad deluje nemoguće primeniti zdrave navike u svakodnevici. Ipak, kada uvidite sve benefite zdravog života i navika, kada shvatite da vaši problemi postepeno blede, motivacija za primenu zdravih navika biće veća. 

1) Regulacija stresa kao pomoć za PMS, PCOS i druge probleme sa menstrualnim ciklusom

Stres se često navodi kao moguć uzrok policističnih jajnika, bolnih mentruacija, neredovnih ciklusa kao i disbalansa hormona.

Odlična vest je da uz konzumiranje make, uporedo sa balansiranjem hormona, naučno dokazano utiče i na smanjenje stresa kod ljudi. Mnoge žene je baš zato uzimaju. Klinička ispitivanja su pokazala da ova biljka deluje kao psihološki stabilizator, nezavisno od hormona.

Tako da za ovaj korak imate već veliku prednost ukoliko koristite maku. 

Ali potrudite se da se dodatno pozabavite ovom temom. Istražite jednostavne, ali efektne prakse za umanjenje stresa koje vam neće oduzeti mnogo vremena. Krenite za početak samo da mislite o tome! Zapitajte se:

 • Kako se sad osećam? 
 • Da li sam anksiozna i zašto – koje misli mi stvaraju taj osećaj? Da li su uopšte realne? 
 • Da li ću nešto postići ovom brigom, ili da probam da radim najbolje što mogu, a da se fokusiram na ono što mi je dobro i sigurno sada? 
 • Da li sam umorna – iskreno? 
 • Da li stvarno nemam vremena da odspavam koji sat više, da pogledam neki film, prošetam malo napolju uz omiljenu muziku ili audio knjigu? 

A potom recite sebi: Možda mogu sebi da pustim muziku koju volim pola sata po kući dok se spremam, i malo maštam uz to ili malo đuskam, i da vidim kako će mi to uticati na ostatak dana. Možda mogu da sednem jednom dnevno bilo gde, i 15 minuta samo da duboko i opušteno dišem, prateći svoje misli ali ne učestvujući u njima. 

Sve ovo, tj. bilo šta od toga, samo 15 minuta dnevno, uz korišćenje make, napraviće veliku razliku u nivou stresa koji doživljavate dnevno.

2) Ishrana je izuzetno važna za hormonski disbalans

Drugi dodatni krupniji korak je da sredite ishranu. 

I to se radi korak po korak. 

Domet unošenja onoga što vašem telu treba, i ne unošenja onoga što ga truje i blokira, ne možete ni da zamislite dok ne probate. Ali nemojte se gušiti u hiljadu različitih dijeta, vrsta ishrana i preporuka. Koristite zdrav razum i ono sa čime se ceo svet slaže:

 1. Izbacite svu procesiranu hranu, sve što sadrži bilo koju vrstu aditiva, dosta sećera, glukozni sirup, hidrogenizovane masti, biljna ulja, i slično. Jednostavno dovoljno volite sebe i svoje telo da u njega ne unosite smeće. A verujte da navedene stavke to i jesu za naš organizam.
 2. Izbacite biljna ulja i margarine iz upotrebe u potpunosti (koristite organska hladno ceđena biljna ulja – za salate, a za visoke temperature korisite kokosovo ulje i maslinovo ulje, koja su stabilna na tim temperaturama).
 3. Izbacite gluten na 2-3 meseca da biste znale da li i u kojoj meri vam pravi problem. Posle sami odlučite. Imate veliki broj bezglutenskih proizvoda, žitarica i brašna, danas mnogo lakše dostupnih.
 4. Trudite se da uvedete izbalansiranu ishranu, koja uključuje ugljene hidrate (samo pažlijvo birajte izvor i nemojte da preterujete), proteine (posebno vodite računa o njima ako ste na veganskoj ishrani), i masti. Masti su apsolutni ključ zdravlja hormona kod žene i često njihov nedostatak pravi problem. Nemojte da bežite od zasićenih masti, i nemojte unositi previše polinezasićenih masti, unosite izbalansirano sve vrste masti. Vodite računa o tome da ’mainstream’ medicina i nutricionizam godinama šalju pogrešne poruke na ove teme, ali imate mnogo literature dostupne danas da se možete edukovati i same. Ako ste na veganskoj ishrani, kokosovo ulje, maslinovo ulje i avokado treba da vam budu redovno na meniju.
 5. Kad god je moguće, jedite organsku ili domaću hranu (nađite izvore, ima ih svuda, malo vremena u početku odvojite da nađete gde šta nabavljate i posle to ide po automatizmu). Hormoni, antiobiotici i pesticidi iz namirnica kako životinjskog tako i biljnog porekla mogu katastrofalno da utiču na naše hormone. Industrijsko jaje je toksin za telo, ali domaće jaje je izvor zdravlja. Orašasti plodovi su bogati raznim korisnim nutrijentima, ali kada nisu organski sadrže veliku količinu pesticida, a često i opasne nivoe aflatoksina (naročito rinfuzni).
 6. Spremajte hranu kod kuće; Ne morate svaki dan, spremite za više dana odjednom, u redu je da se hrana podgreva, ako pravilno stoji u frižideru. Nemojte da se zavaravate da dobijate kvalitetne sastojke po raznim restoranima. Za početak, ogromna većina koriste termički obrađeno rafinisano suncokretovo ulje, koje u toj formi štetno utiče na zdravlje.
 7. Ali pre svega jedite hranu, a ne proizvode! I dajte sve od sebe da jedete kada ste gladni, i koliko ste gladni. Svaki i najmanji gubitak viška kilograma izuzetno pozitivno utice na sve aspekte zdravlja.

Danas gotovo svu hranu i namirnice možete pronaći u organskoj formi, ili pripremiti domaće. 

Sve može da se napravi kod kuće. 

Uvek se možete organizovati drugačije nego do sad. Sve što radite su navike, samo treba da izaberete drugačije i bolje. Nije za vas nemoguće kao što nije bilo ni za sve one koji su uspeli da tako žive decenijama. Nijedna ta žena nije pametnija ni sposobnija od vas. Samo su napravile odluku, ništa više, i polako promenile loše navike. Svakog novog meseca, po jedna nova promena. Nista brže od toga ne mora.

Maka, regulacija stresa, i ove promene u ishrani će garantovano posle godinu dana da vam reše gotovo sve ginekološke probleme. A i mnoge druge!

Posle lagano možete uvesti i još nekoliko koraka kao što su:

 • Hidratacija; 2 litre nezagađene vode dnevno.
 • Fizička aktivnost; Minimum 3 puta nedeljno – šta god od mnogo današnjeg izbora želite. Napominjemo za one žene koje se bave nekom vrstom fitnesa, ne bi trebalo da preteruju sa treninzima jer i zbog toga može izostati ciklus.
 • Kvalitetan san; Potpuno zamračena soba, ne pretopla, 6 do 8 sati sna u zavisnosti od vaših potreba, odlazak u krevet što češće između 22h i 23h, i bez električnih uređaja bar pola sata pre spavanja.

Zaključak

Za kraj, nemojte zaboraviti na važne informacije koje smo vam u ovom tekstu pojasnili. 

Maka će vam sve ovo učiniti 5 puta lakšim:

 1. Ona direktno rešava probleme sa hormonima, ciklusom, PMS-om, PCOS-om, itd.
 2. Daje energiju i snagu i fokus – sve što vam treba za dalje pozitivne promene u životu.
 3. Poboljšava raspoloženje i umanjuje reakcije na stres.
 4. Za redovno unošenje ove biljke vam je potrebno 3 minuta dnevno, i 1000 dinara mesečno. To gotovo svaka od vas može sebi da priušti.

I za kraj da ponovimo – kombinacija kvalitetne make i zdravih životnih navika, koje biste uvodile jednu po jednu, na svakih par nedelja, napraviće čudesne promene u vašem telu. Osećaćete se sve bolje, a ginekološki problemi će biti mnogo lakši do njihovog potpunog nestanka.

 

Reference za naučna istraživanja koja se spominju u tekstu možete pronaći ovde.

Tamara Golubović, D.Sc.