Na šta vas asociraju čokoladni recepti, i generalno, reč čokolada? 

Većinu ljudi asocira na uživanje, sreću, lepo raspoloženje, utehu.. To potiče od davnih vremena i istorijske upotrebe glavnog sastojka čokolade, a to je kakao.

Da li su dodaci tipa procesiranog šećera, mleka u prahu, raznih aditiva i emulgatora učinili čokoladu ukusnijom? Jesu!  Adiktivnijom? Mnogostruko! A da li su upropastili ovu divnu namirnicu? Nažalost, da! 

Takođe, masovni uzgoj hibridnih sorti i agresivna prerada kakaoa umanjila je njegove prave uticaje na raspoloženje i zdravlje.

Zato smo izdvojili dva načina kako da koristite organski kakao iz naše ponude, koji je zadržao sve svoje benefite. 

Čokoladni recepti koje smo pripremili, upravo su tu kako bi osim uživanja mogli da vam pruže i neverovatne zdravstvene benefite, i naučno dokazano da podignu vaše raspoloženje! 

Čokoladni recepti uz Superior proizvode

Koji sastojci su potrebni da bi se napravili kvalitetni i zdravi čokoladni recepti?

Ako se pitate u čemu je tajna zdravih čokoladnih poslastica, odgovor glasi:

Tajna je u sastojcima. 

Čokoladni recepti za dve neodoljive poslastice koje smo pripremili za vas prave se od najkvalitetnijih kakaoa na svetu, u formi kakao praha i kakao butera. Zašto su baš ovaj kakao prah i kakao buter toliko blagotvorni po naše zdravlje možete pročitati ovde

Benefiti kakao praha i kakao butera 

Kakao prah:

  • pozitivan uticaj na zdravlje srca, krvnih sudova, pritiska, i celokupnog kardiovaskularnog sistema
  • pozitivan uticaj na raspoloženje, tako što pojačava dejstvo endorfina i serotonina koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva
  • povećava fokus i alertnost
  • pozitivan uticaj na insulinsku rezistenciju
  • pozitivan uticaj na probavni sistem putem povećanja korisnih bakterija u crevima
  • efektan afrodizijak kod oba pola
  • podiže nivo gvožđa u krvi
  • odličan izvor prirodnih minerala (kalijuma, hroma, cinka, magnezijuma, mangana, gvožđa)

Kakao buter:

  • sadrži biljne polifenole i antioksidante, koji snižavaju upalne markere u organizmu i tako što pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
  • zbog svog bogatog sadržaja stearinske, oleinske i linolne kiseline, kakao buter može imati pozitivan uticaj na LDL i HDL holesterol, štititi od kardiovaskularnih bolesti i insulinske rezistencije i pozitivno uticati na imunološko zdravlje i upalne procese u organizmu

Makao napitak sa makom i kakaom

#1 Napitak Makao – maka + kakao!

Istopite na pari 20g Arriba Nacional kakao butera, dodajte 10g Arriba kakao praha i 10g Superior Kokosovog sirupa. Ovako dobijate najkremastiju toplu čokoladu sa punim ukusom kakaoa. Ostavite sa strane. Sipajte pola šolje bilo kog biljnog mleka i dodajte baš punu kašičicu bilo koje Superior make i dobro razmutite. Onda sipajte toplu čokoladu u to i promešajte!

Zašto dodajemo maku u ovaj napitak? 

Zato što pažljivo odabrana i autentična maka nosi svoj spektar neverovatnih zdravstvenih benefita, od kojih je jedan podizanje raspoloženja i umirivanje uma, i zato što maka u kombinaciji sa kakaom može izuzetno pozitivno da utiče na sve aspekte vašeg života!

Makao čokoladni napitak

Ako koristite kvalitetnu maku dovoljno redovno i u dovoljnoj količini, po akreditovanim naučnim istraživanjima ona utiče na:

  • povećanje nivoa energije, izdrživosti i snage
  • jačanje imuniteta
  • umanjenje anksioznosti, stresa i podizanje raspoloženja
  • povećanje mentalnih sposobnosti
  • balansiranje hormona kao najvažniji zdravstveni benefit make
  • regulacija PMSa i simptoma menopauze kod žena
  • plodnost kod muškaraca i žena
  • libido kod muškaraca i žena
  • pozitivan uticaj na kvalitet kože i kose

Čokolade i čokoladne štangle od organskog kakaoa

#2 Organska čokolada kakvom bi se i najbolji proizvođači čokolada na svetu ponosili – napravljena u vašoj kuhinji!

Kao u postupku pravljenja napitka makao, ovu čokoladu pravimo tako što na pari istopimo željenu količinu Arriba Nacional kakao butera, sklonimo sa pare, dodamo Arriba Nacional kakao prah u količini jednakoj polovini količine kakao butera. Dodajemo malo po malo i mešamo sve vreme. 

Onda dodamo istu tu količinu Superior kokosovog sirupa (mi ga zovemo veganski med) i dobro promešamo. Možete vratiti još malo na paru sve i promešati, i onda ostaviti na sobnoj temperaturi malo da se prohladi. Kad se prohladi promešajte dobro opet i izlijte u kalupe.

Primer količine sastojaka:

  • 50g Arribe kakao butera
  • 25g Arribe kakao praha
  • 25g Superior kokosovog sirupa

Možete dodati u čokolade šta god želite, mi smo u ove okrugle dodali Superior Vege Choco Granolu

Ostavite preko noći u frižideru!

Čokoladne poslastice na stolu

Da napomenemo da ova čokolada sadrži sve divne i mnogobrojne benefite autohtonog kakao praha i kakao butera, a kokosov sirup je jedan od najzdravijih i najprirodnijih zaslađivača, pa ništa neće narušiti.

Zdravi čokoladni recepti koje smo vam predložili predstaljaju praktičan i jednostavan način da nutritivno bogate Just Superior proizvode spojite i napravite idealnu poslasticu. Na ovaj način ponovo ćete osetiti sve blagodeti koje kakao ima, prijatno!