Istina o hrani #1 - Meso i jaja - Just Superior

Istina o hrani #1 – Meso i jaja

selo-coban-ovce.jpg

U našem serijalu tekstova – Zapanjujuća istina o hrani, prvi tekst obrađuje temu mesa i jaja. Pogledajte šta industrija krije od vas i kako da se zaštitite od štetnih uticaja industrije mesa i jaja.

Tajne industrijske proizvodnje u svetu

Industrija uzgoja životinja se veoma trudi da sakrije činjenice o načinu na koji se gaje životinje. Ovo su neki od najvećih problema koja je moderna industrija mesa prouzrokovala:

  • Loši uslovi u kojima se životinje držeKonvencionalno gajene životinje su najčešće zatvorene ceo život u jako ograničenom prostoru i uopšte se ne kreću (1);
  • Loša ishrana životinja – Životinje koje se prirodno hrane travom, u konvencionalnoj proizvodnji se hrane žitaricama (prskanim ili GMO porekla poštp je najčešće u pitanju soja), kako bi se brzo ugojile (2);
  • Korišćenje hormona – Hormoni rasta su standardni deo procesa uzgajanja ovih životinja, kako bi se dobilo više mesa, jaja i mleka (3, 4).
  • Korišćenje antibiotika – Sve ovo utiče na njihovo zdravlje (kao i na kvalitet namirnica koje se od njih dobijaju), pa im se daju lekovi i antibiotici da bi preživele (3, 5).

Zakonom se reguliše upotreba hormona, lekova i antibiotika u uzgoju životinja, što prvo znači da je njihova upotreba ne samo dozvoljena nego preporučena, samo što su količine i vrste tih supstaнci koje se daju životinjama ograničene.

Institucije koje ovo propisuju smatraju da u tim granicama ne postoji štetni efekat na ljudsko zdravlje. Medjutim to što mi ne možemo direktno da osetimo zdravstvene posledice čim pojedemo komad takvog mesa ili jaja, uopšte ne znači da one ne postoje (6-9).

Možda će vam biti jednostavnije ako vam objasnimo ovako: zamislite da ste na slavi u nekom malom mestu u Srbiji pre 50 godina. Domaćin iznosi pečenje i objašnjava vam kako je tu životinju držao u mraku i prljavštini, tako da bukvalno nije videla svetlost dana.

Da je bila u tako malom prostoru, da nije mogla uopšte da se kreće. Da je hranio potpuno neprirodnom hranom za nju, kako bi što više i brže narasla. Ali je zbog svega toga bila bolesna pa je morao da joj u ishranu uvede lekove i antibiotike, kako se ne bi otrovali od mesa.

Kao i da je veterinar pregledao životinju, a ona je potpuno zdrava i bezbedna za konzumaciju… Prijatno…

Ovo nije nikakva strašna slika koja bi trebalo da karikira celu priču, ovo je samo opisan način uzgoja životinja u današnje vreme.

Naravno, mnogo ljudi i dan danas umire od gladi, a to je ozbiljan problem, i nije za ovaj tekst. Samo bismo da naglasimo da je verovatno mnogo manje gladnih ljudi na svetu upravo zbog ovakvog načina uzgoja životinja.  

Ali bez obzira na to, da li biste pojeli ono pečenje sa slave?

I da li mislite da ljudi koji imaju izbor (a to svakako uključuje i vas koji čitate ovaj tekst) treba da naprave ovakav izbor za sebe i svoju porodicu?

Što se tiče primene antibiotika u proizvodnji hrane (10), ona je otišla toliko daleko da su životinje kao i ljudi počele da stvaraju otpornost na njih, što uzrokuje problem u lečenju novih bolesti i infekcija. Danas je ova tema rastući međunarodni zdravstveni problem.

Pored ovoga, unosom antibiotika putem hrane dolazi do uništavanja dobrih bakterija u našem organizmu, a znamo da naše zdravlje u potpunosti zavisi od korisnih bakterija u probavnom sistemu i velika većina modernih bolesti jeste više ili manje povezana sa poremećenom crevnom florom (11,12), a ovo se svakako ne rešava sa nekoliko klasičnih probiotika iz apoteke.

Zdravlje nam se sa redovnim unosom namirnica od ovako gajenih životinja polako ali sistematično narušava, to je apsolutna činjenica. Zašto se ona ne komunicira otvoreno i javno je vrlo jasno. Industrija mesa je multi milionska industrija, a čak i to je samo jedan mali aspekt cele priče.

Međutim, informacije su više nego dostupne, samo ako znate gde da ih tražite i pre svega ako želite da ih čujete.

Najveće žrtve ovakve prakse industrije hrane jesu deca (13), koja unose sve te antibiotike i hormone kroz namirnice, koje im roditelji kupuju iz najbolje namere – da bi se hranila zdravo.

Njihov organizam je daleko manje otporan. Nije isti sistem za detoksikaciju kod deteta i odrasle osobe. Jetra od deteta ne može da procesira tu količinu za telo potpunih otrova. To je jedna stvar.

Druga je to što smo mi, koji smo bili deca pre 20 godina i više, odrasli u potpuno drugačijem okruženju sa potpuno drugačijom hranom. I izgradili koliko toliko zdrave sisteme i organizme, koji se sada koliko toliko bore sa svim negativnim spoljnim uticajima i lošom hranom.

Naša deca nisu imala ovu šansu i njihov organizam se formira i gradi na ovakvoj hrani. Posledice toga su vrlo očigledne već, sa stepenom alergija, virusa, problema sa varenjem, problema sa kožom, pa i mnogo ozbiljnijih problema koja današnja deca imaju u neuporedivo većoj meri nego ranije, ali će se tek kasnije pokazati koliko je ova situacija problematična. Decu treba sačuvati od ovoga. Ko kod ima ikakvog izbora, a puno ljudi ipak ima.

Meso i jaja u Srbiji

Nažalost, u Srbiji nije ništa bolja situacija od gore navedene. Opasno je misliti drugačije. Sve životinjske namirnice koje se mogu kupiti u velikim marketima, manjim ili većim mesarama, kao i na pijaci, nije bezbedno jesti dugoročno.

Međutim, nije rešenje da se ove namirnice izbegavaju. Etička i moralna opredeljenja su jedna stvar, ali kada je zdravlje u pitanju, ljudi moraju jesti namirnice životinjskog porekla.

Dakle, kako da se zdravo hranite? Evo rešenja:

Kupujte hranu sa sela

čoban tera ovčice

Ako imate rođake ili prijatelje po Srbiji koji gaje životinje, možete proveriti sa njima kako ih drže i hrane i dogovoriti se da od njih kupujete namirnice.

Mi smo rešili problem nabavke zdravog mesa, tako što nabavljamo meso od prijatelja sa Zlatara. Naručimo od njega tele, koje je gajeno na prirodan način, zatim odvojimo delove koje potom zamrzavamo. Pritom, koristimo sve:

  • kosti za supu;
  • džigericu i sve ostale organe obavezno, svaki spremljen na svoj odredjen način;
  • sve masne i nemasne delove za razna jela (sa povrćem, krompirom, sarme, punjene paprike, itd) ili samo spremljene kao šnicle i slično

Ne morate da se plašite masti, jer je masnoća od prirodno gajenih životinja izuzetno zdrava, sve ostalo što ste čuli su mitovi.

Bitna napomena – Koje god namirnice da nabavljate van tradicionalnih kanala prodaje, morate imati poverenja u ljude od kojih kupujete! Šta to znači? To znači da veterinari pregledaju te životinje, da adekvatni mesari rade svoj deo posla, itd.

Porodice koje se bave time desetinama godina, a koje tako hrane i svoju porodicu, su gotovo uvek pouzdane, ali nije uvek lako pronaći pouzdanog dobavljača.

Sertifikovano organsko meso i organska jaja

Sertifikovano organsko meso je teško pronaći kod nas. Ali postoji par mesta gde je moguće kupiti ili organsko meso ili meso koje nije sertifikovano organsko ali su životinje gajene na potpuno adekvatan način.

U Just Organic radnji (prva organska prodavnica hrane u Srbiji sa najvećim asortimanom organskih proizvoda kod nas) se nekad može naći organska ili adekvatno gajena piletina, teletina, ćuretina i junetina.

Možete ih pozvati telefonom ili svratiti kod njih i reći da ste zainteresovani za organsko meso i koje, a oni će vas obavestiti kada dobiju pošiljku i ostaviti za vas ono što želite. Ovde možete naći i proizvode od mangulica, gajenih potpuno prirodno, kao što su čvarci, slanina, mast…

Kompanija BioPanon nudi sertifikovano organsko juneće meso, i ono se može naći u Just Organic-u i Organico radnjama.

Na Staroj Planini se nalazi gazdinstvo Nestorović, koje gaji izvorne rase ovaca i koza, koje slobodno pasu na pašnjacima Stare planine tokom cele godine, osim u danima kada vremenski uslovi to ne dozvoljavaju ( neg, mraz i magla – kada se hrane u štali senom uz dodatak zobaste hrane). Ovde možete poručiti jagnjetinu i jaretinu i dogovoriti da vam se pošalje autobusom i ovo je zapravo najzdravija varijanta mesa koja se može naći u Srbiji. Kontakti su farmanestorovic@gmail.com, 060/30-00-633, 063/182-000-2.

kokoška jaja

Organska jaja možete kupiti u više radnji po Beogradu. Just Organic, Bio Špajz, Organico, Bio Pjaca, Piazza Organica, Idea Organic. Cena za organska jaja je prilično veća u odnosu na obična jaja iz prodavnice, ali je razlika prosto nemerljiva.

Jaja su divna i nutritivna namirnica, puna ključnih nutrijenata kao što su B12, holin, omega-3 masne kiseline, vitamini ratvorljivi u masti A i D kojih je veliki nedostatak u modernoj ishrani.

Jaja su i izvor najkvalitetnijih proteina za ljudsku upotrebu (idealan odnos svih aminokiselina koje ih grade) (14).

Nadamo se da znate da je priča oko holesterola i preporuke oko ograničavanja unosa jaja potpuno napuštena (15,16).

Međutim, ako nisu organska ili ‘domaća’ jaja, onda su ekstremno lošeg kvaliteta, sa poremećenim odnosom masnih kiselina, manje nutrijenata, i ostacima različitih hormona, antibiotika i svega što smo iznad pominjali.

A kako niko ne jede 100 jaja nedeljno, ta razlika u ceni se neće ni primetiti. Kod jaja je jako zanimljivo to što vam za razliku izmedju konvencionalnih i organskih ili domaćih jaja nije potrebna nikakva nauka ni tekstovi.

Organska proizvodnja jaja čini idealnom hranom za vaš organizam. Koliko god apsurdno zvučalo, jer je u pitanju ista namirnica… Kupite u isto vreme obična jaja iz radnje i organska jaja, spremajte ih i posle pojedite u isto vreme – preko boje do ukusa, sve će vam biti jasno, a zato vredi platiti tu cenu.

Neke namirnice životinjskog porekla organske ili gajene po organskim principima možete naći na OrganicNet.

Ako vam ovo deluje komplikovano, i mislite da je nemoguće uklopiti u vaš stil života, zaista razmislite koliko vam je stvari u životu tako delovalo, a ipak ste morali da ih uradite.

Čak ste se posle nekog vremena toliko navikli, da niste mogli da verujete da vam je to ranije predstavljalo problem. Isti slučaj važi i sada.

To je samo promena, ali na kraju će vam oduzimati podjednako vremena, a čak i novca, samo ćete prosto na drugačiji način nabavljati ove namirnice nego do sada.

Ali je vredno truda. Svakako je vrednije od većine drugih stvari koje u životu radimo. Osim zdravlja postoji i još jedna očigledna motivacija da se jede organsko ili domaće meso – ukus je nemerljivo bolji.

Otkrili smo vam gde možete pronaći kvalitetno meso i jaja, a ako tražite superiorne dodatke ishrani, organski kakao i organsku maku – ne morate da tragate dalje! Naši proizvodi su sertifikovano organski, odabranog porekla i potpuno prirodni.

Just superior ne reklamira brendove koje spominje u blogovima. Primere koje smo izneli, preporučili smo na osnovu ličnog iskustva i istraživanja.

Reference:

1 https://en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_animal_feeding_operation

2  PRAVILNIK O KVALITETU HRANE ZA ŽIVOTINJE (“Sl. glasnik RS”, br. 4/2010, 113/2012 i 27/2014)

3 http://www.vet.minpolj.gov.rs/sr/component/content/article/159-pravilnici

4 http://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/eu-tests-confirm-health-risk-of-using-growth-hormones/

5 https://www.marksdailyapple.com/concentrated-animal-feeding-operations/

6 ul Islam, Ejaz, et al. “Assessing potential dietary toxicity of heavy metals in selected vegetables and food crops.” Journal of Zhejiang University Science B 8.1 (2007): 1-13.

7 Järup, Lars. “Hazards of heavy metal contamination.” British medical bulletin 68.1 (2003): 167-182.

8 LeDoux, Martial. “Analytical methods applied to the determination of pesticide residues in foods of animal origin. A review of the past two decades.” Journal of chromatography A1218.8 (2011): 1021-1036.

9 Aktar, Wasim, Dwaipayan Sengupta, and Ashim Chowdhury. “Impact of pesticides use in agriculture: their benefits and hazards.” Interdisciplinary toxicology 2.1 (2009): 1-12.

10 Judicious Animal Antibiotic Use Requires Drug Label Refinements; Analysis shows more than 1 in 3 labels will not fully meet judicious use standards after implementation of FDA policy; October 04, 2016 Antibiotic Resistance Project http://www.pewtrusts.org/en/research-and-analysis/issue-briefs/2016/10/judicious-animal-antibiotic-use-requires-drug-label-refinements

11 Nagpal, Ravinder, et al. “Probiotics, their health benefits and applications for developing healthier foods: a review.” FEMS microbiology letters 334.1 (2012): 1-15.

12 Guarner, Francisco, and Juan-R. Malagelada. “Gut flora in health and disease.” The Lancet 361.9356 (2003): 512-519.

13 Lu, Chensheng, et al. “Organic diets significantly lower children’s dietary exposure to organophosphorus pesticides.” Environmental health perspectives 114.2 (2006): 260.

14 Ruxton, C. H. S., E. Derbyshire, and S. Gibson. “The nutritional properties and health benefits of eggs.” Nutrition & Food Science 40.3 (2010): 263-279.

15 Kritchevsky, Stephen B. “A review of scientific research and recommendations regarding eggs.” Journal of the American College of Nutrition 23.sup6 (2004): 596S-600S.

16 https://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2015/06/24/fat-is-back-experts-say-its-time-to-stop-limiting-our-total-fat-intake/#3661faf06643

 


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *


Scroll Up