Kako prepoznati kvalitetan kakao i maku - Just Superior

Kako prepoznati kvalitetan kakao i maku

kasicica-kakao.jpg

Kvalitetan kakao i maka su relativno nedavno postali dostupni i na našem tržištu. Međutim, to što neko tvrdi kvalitet ne mora da znači da je to tačno. Evo kako da sami prepoznate superiorno kvalitetan kakao i maku.

Organska superhrana, u koju spadaju maka i kakao, prilično su nezahvalne u smislu procene kvaliteta od strane samih korisnika. Ukus i miris ovih namirnica može govoriti o njihovom kvalitetu, ali isključivo ako ste vrhunski poznavaoci istih.

To bi podrazumevalo, u slučaju make i kakaoa, da ste boravili više godina u zemljama Južne Amerike i radili direktno sa plantažerima i proizvođačima, te probali hiljade različitih uzoraka ovih namirnica.  Kako ovo nije realno za očekivati, za odluku koju maku ili kakao da konzumiramo moramo se osloniti na neke druge paramtere.

Kako prepoznati superiorni kakao?

Ukus, miris kao i boja kakaoa variraju od porekla, sorte, sušenja, fermentacije, načina prerade…

Čulo ukusa?

Ukusniji kakao ili kakao boljeg i čokoladnijeg mirisa, zapravo ne govori ništa o njegovom kvalitetu, a još manje o njegovom uticaju na naše zdravlje.

Dobrom fermentacijom i naknadnom obradom moguće je i od hibridne sorte vrlo niskog kvaliteta dobiti zadovoljavajuću aromu kakao praha. Da ne govorimo o tome da se ukus može poboljšati dodacima i aditivima, mada ovo možete isključiti kao opciju detaljnim pregledom deklaracije.

Sa druge strane, može se desiti da vrlo kvalitetno zrno kakaoa sa lošom fermentacijom i obradom ne dobije dobru aromu za kakvu ima potencijal.

Kako to sve utiče na nutrijente iz kakaoa (minerale) i sadržaj flavanola? To je pitanje na koje niko još uvek nije dovoljno dobro odgovorio, i za koje je potrebno još mnogo istraživanja i rada. Ali mi ćemo svakako biti prvi u redu da prenesemo tu informaciju, a možda i sami da učestvujemo u tom projektu.

Kako onda da znate da li je vaš kakao dobar?

kakao zrna

Morate da procenite u odnosu na ono što vam se nudi kao informacija i da to ukombinujete sa vašim ličnim iskustvom.

Na kraju krajeva, isprobajte na sebi. Ubacite u ishranu 2 kašike jednog kakaoa tokom mesec dana, a narednog koristite drugi kakao. Zatim, trećeg meseca potpuno izbacite kakao. Sigurni smo da ćete moći da osetite razliku u stanju vašeg organizma.

Dodatno proverite informacije kao i dokumentaciju koju vam brend nudi. Ako na pakovanju ne piše ništa osim da je kakao organski, to je kakao dosta lošeg kvaliteta. Ni samo poreklo bez navođenja sorte ne znači mnogo, jer se i u Južnoj Americi masovno gaje hibridne sorte nižeg kvaliteta.

Čak iako deklaracija izgleda savršeno, i sadrži informacije kao što je tačna sorta kakaoa, zatim da je procesiran na niskim temperaturama – odnosno sirov i slično… Trebalo bi da na sajtu proizvođača proverite koliko detaljne podatke vam taj brend pruža.

Ako nemaju relevantnu dokumentaciju na sajtu, možete je tražiti na upit. Ništa na ovom svetu nije 100% sigurno, ali verovatnoća da uz ovakve provere dobijete zaista vrhunski kakao je ipak preko 99%.

Ovde navodimo neke generalne karakteristike koje mogu da vam budu smernica prilikom utvrđivnja kvaliteta kakaoa. Jedna od važnijih je da organski, neprocesiran i čist kakao treba da bude svetlije boje, pre nego tamnije.

Zatim, ukus prave Arribe Nacional je dosta aromatičan, skoro slatkast i čokoladan (naročito kada je fermentisan i obrađen sa velikom pažnjom) dok Criollo poseduje malo gorči i slabiji ukus. Ovo se odnosi na to kad probate sam prah, bez mešanja sa bilo čim.

Naša Arriba Nacional ima izuzetan čokoladni ukus čak i kad se čist prah proba, što je izuzetno retko kod kakaoa bez aditiva i dodataka. Objašnjenje za ovo je  jedinstveno poreklo i unikatni proces proizvodnje naše Arribe..

Ukus kakaoa ne treba da vuče na prepečeno (mada je ovo izuzetno teško osetiti) ukoliko se tvrdi da je kakao sirov.

Čulo mirisa

Što se tiče mirisa, on treba da bude intenzivan. Nešto kao kad uzmete kilogram organskih borovnica koje su gajene i onih koje su divlje. Obe varijante su prirodna hrana, 100% borovnice, pa opet, miris je daleko intenzivniji kod divljih.

Tako nekako i za kakao. Ako imate čist organski kakao bez nekih dodataka, verovatno da će onaj kvalitetniji – autohtone sorte, imati intenzivniji miris.  Za Arribu je specifičan cvetni miris, koji se kod naše Arribe baš lepo raspoznaje. Criollo možda ima malo tipičniji miris kakaoa na koji smo navikli.

Kako prepoznati superiornu maku?

maka u kašičici u ljusci kokosa

Make može da bude od svetlije do tamnije krem-žute boje.

Postoji nekoliko različitih vrsta make koje se razlikuju po boji kore i blago po sadržaju fitonutrijenata. Najpopularnije su:

  • Crna maka
  • Žuta maka
  • Crvena maka

Iznutra sve vrste imaju sličnu – svetlo žutu boju. Budući da kora predstavlja daleko najmanji udeo celog ploda, vrsta make tek toliko utiče na boju osušenog praha, da je čista crna maka samo malo tamnije krem boje, čista žuta maka najsvetlije nijanse, dok su crvena maka i miks sve tri boje negde između.

Maka ima specifičan ukus i miris. Mogu se opisati kao mešavina orašastih plodova i korenastog povrća (možda čičoke i paškanata), sa malo gorčine. Mada, realno, toliko su specifični, da su baš teško uporedivi sa bilo čim drugim.

Budući da maka sadrži dosta skroba, kuvanjem se ovaj skrob razlaže i maka dobija na slatkoći. Sirova maka je gorka, i takva bi trebalo da bude. I sirova maka, kao i ona obrađena na visokim temperaturama (gelatinizirana) imaju veoma širok spektar zdravstvenih efekata.

Miris i ukus će biti intenzivniji ukoliko je maka svežija i ukoliko su birani veći i kvalitetniji plodovi (plodovi prve klase). Međutim, to su suptilne razlike.

Za maku je ključno da je stvarno poreklom iz Perua, a ne iz Kine. Verovatno se blago razlikuje miris. Međutim, to ne znamo. Da biste bili sigurni da nije iz Kine treba da nađete dobavljača čija maka je uvezena iz Perua i poreklom iz Perua (ove dve stavke treba da su odvojeno naznačene na svakoj deklaraciji po pravilniku, upravo zbog ovakvih stvari).

Najkraći put do kakao praha i make superiornog kvaliteta ćete naći upravo u našoj prodavnici! Naši proizvodi su sertifikovano organski, bez veštačkih dodataka. Potiču sa plantaža ljudi sa kojima direktno sarađujemo, bez posrednika, a obrađuju se na poseban način. Pružite najbolje vašem telu i osetite kvalitet iznad organskog.


Komentar

  • Milica

    12.01.2018. at 20:32

    Ovakvo objašnjenje mi je trebalo! Potrebno je napraviti razliku između zaista zdravih namirnica i onih koje samo promovišu kao takve. Hvala!

    Odgovori

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *


Scroll Up