Organski Kakao Prah Dominikana

Ako tražite povoljniji organski kakao prah natprosečnog kvaliteta i ukusa – na pravom ste mestu!

Sastojci: 100% organski kakao prah iz Dominikanske Republike. Pakovanje traje oko mesec dana.

  • Organski Superior kakao prah Dominikana
  • Organski kakao prah Dominikana stiže direktno sa plantaža Dominikanske Republike.
  • Dominikana kakao prah dolazi od dobavljača koji poseduje sopstvene plantaže i vrlo su posvećeni pažljivom fermentisanju i sušenju kakaoa, tako da je njihov kakao prah vrlo finog ukusa i arome.
  • Pored organskih sertifikata, firma koja se bavi našim Dominikana kakao prahom poseduje i setifikat za ’fer poslovanje’ (fair trade), kao i Rainforest Alliance sertifikat.
  • Naš proizvod je nastao od najboljih sorti kakaoa iz Dominikane.
Očisti

Dominikana kakao prah je sigurna prečica do boljeg zdravlja!

Da li znate da sa samo par kašičica dnevno Just Superior Dominikana kakaa vaš mozak može biti rasterećeniji, a raspoloženje pozitivnije, dok će vaše srce i krvni sudovi funkcionisati mnogo bolje i pravilnije? Ova biljka je poznata po tome da čuva organizam od slobodnih radikala, reguliše nivo šećera i holesterola, pospešuje koncentraciju, koristi se kao afrodizijak i antioksidans. Probajte i sami, a pored sjajnog ukusa, bićete oduševljeni reakcijom sopstvenog organizma.

Kakao prah je prava hrana bogova!

Drvo ove biljke su gajili još drevni narodi Maje i Asteci, od čijeg ploda već hiljadama godina nastaju proizvodi koji su neizostavni u ishrani ljudi. Potiče sa plodnog zemljišta Južne Amerike i široko je poznat po svom jedinstvenom ukusu, ali i terapeutskim i nutritivnim svojstvima. Njegovo generičko ime (Thebroma) u prevodu znači „hrana bogova“, pa ne iznenađuje što je korišćen u religioznim obredima, što su ga davali ratnicima pre bitaka, a imao je i primenu u različite medicinske svrhe. Kada je Kortez prvi put doneo ovu biljku u Evropu, napisao je: „Božanski napitak koji izgrađuje otpornost i pobeđuje umor. Šolja ovog predivnog napitka omogućava čoveku da hoda ceo dan bez hrane.“

Posle Perua i Ekvadora, nekoliko zemalja Južne Amerike je poznato po dobrom kakaou, među kojima je i Dominikanska Republika.

superior-dominikana-kakao-prah

Kompanija koja proizvodi Just Superior Dominikanu, je porodična firma koja se bavi kakaom od 1905. godine! Poseduju svoje plantaže, vrlo su posvećeni pažljivom i naučno utemeljenom fermentisanju i sušenju, kao i izboru najboljih sorti iz Dominikane, koji rezultuju Dominikana organskim prahom predivnog ukusa, arome i visoko kontrolisanog kvaliteta. Pored organskih sertifikata, poseduju i setifikat za ’fer poslovanje’ (fair trade), kao i Rainforest Alliance sertifikat. Sertifikati su od izuzetne važnosti za proizvodnju kakaoa, jer pokazuju da se kompanija ne bavi masovnom industrijskom proizvodnjom ove biljke, već vodi računa da očuva njene prave vrednosti.

🍀Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

100% organski kakao prah iz Dominikanske Republike

  • Pažljivo fementisan i sušen kako bi očuvao lep i originalan ukus i aromu kakaoa.

  • 100% garantovano poreklo, direktno sa plantaža Dominikane.

  • Sa sopstvenih plantaža porodične firme koja se preko 100 godina bavi proizvodnjom kakaoa i poseduju setifikat za ’fer poslovanje’ (fair trade), kao i Rainforest Alliance sertifikat.

  • Sertifikovano organski proizvod (dominikanskim, EU, američkim i srpskim organskim sertifikatom) i kao takav je potpuno bezbedan za upotrebu za bilo koga. Detaljne analize su dostupne na sajtu.

prvi-tab-dominikana-dugacka

Za koga je namenjen kakao prah Dominikana?

Proveren kvalitetan Dominikana kakao prah mogu da koriste baš svi, uključujući malu decu, trudnice i dojilje. Posebno je važan za one kojima je potrebno dodatne energije, veći fokus i briga o zdravlju srca i krvnih sudova. Takođe, Dominikana organski kakao za gvožđe, odnosno optimalno održavanje gvožda u organizmu se pokazao odlično! Pored biološki aktivnih komponenti koje sadrži, Superior Dominikana kakao prah je izuzetno bogat različitim mineralima, tako da je odlična zamena za sintetičke suplemente magnezijuma, cinka, hroma, kalijuma, koji se mnogo bolje apsorbuju i iskoriste u organizmu u svojoj prirodnoj formi naspram sintetičke.

ikonica-ljudi

Kako se koristi organski kakao prah Dominikana?

Naša Dominikana je idealna za pravljenje zdravih i ukusnih poslastica. Za brže i efektnije zdravstvene rezultate mi kao firma preporučujemo naše Arriba Nacional kakao prah ili Criollo kakao prah. Međutim, ako vam njihova cena ne odgovara, Dominikana je po našem mišljenju sledeći najbolji izbor, jer je i dalje kvalitetnija od većine organskih kakaoa na tržištu, uključujući one na kojima piše da su poreklom iz Perua, da su Criollo i da su sirovi. Ipak, nakon što ih probate, biće vam jasno da nisu ni jedno, ni drugo, ni treće. Posle naše Arribe i Criolla, Dominikana proverenog kvaliteta i porekla će vam svojim kompleksnim ukusom pokazati da je najbolji kakao prah na našem tržištu sa odličnim balansom kvaliteta kakaoa i cene.

ikonica-preporuke

Naučno je utvrđeno da ova biljka ima pozitivne efekte na čitav spektar kardiovaskularnih problema. Studije pokazuju da može da izbalansira krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi. Flavanoidi i procijanidini dokazano sprečavaju oksidaciju LDL lipoproteina i drugih lipida, a oksidacija ovih molekula se danas smatra jednim od glavnih uzroka ateroskleroze (poznatije kao ‘začepljenje krvih sudova’). Pokazani su i mnogi drugi pozitivni efekti na normalno funkcionisanje krvnih sudova i poboljšanje endotelne disfunkcije. Čak i pre moderne nauke, Asteci su zvali ovu biljku ‘heart blood’, smatrajući da otvara srce i i vraća nas u naše prirodno stanje povezanosti i prisutnosti.

Pozitivan uticaj ove biljke na raspoloženje je opšte poznat. Feniletilamini su klasa komponenti koja se nalazi u izobilju u kakaou (pri zagrevanju se njihov sadržaj značajno smanjuje), a predstavljaju neuro transmitere koji su smešteni u mozgu, deluju kao prirodni antidepresivi i podižu raspoloženje. Kvalitetan organski kakao utiče na pojačano dejstvo endorfina i serotonina u organizmu koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva, inače povezanih sa vežbanjem, smejanjem, seksom. Feniletilamini takođe igraju ulogu u povećanju fokusa i alertnosti dok flavanoli pojačavaju dotok krvi u mozak, što rezultuje u poboljšanju kognitivnih funkcija.

Izuzev navedenih efekata, pojedinačne studije su pokazale još pozitivnih uticaja kakaoa na zdravlje kao što su:

  • Pozitivno dejstvo na insulinsku rezistenciju
  • Doprinos izgradnji mišića kod starijih osoba
  • Smanjenje simptoma kod alergijske astme
  • Pozitivan uticaj na probavni sistem, putem povećanja korisnih bakterija u crevima
  • Pokazao se kao efektan afrodizijak kod oba pola.

Većina naučnih istraživanja o ovoj biljci fokusirana je na flavanole, stavljajući u drugi plan činjenicu da kvalitetan kakao sadrži i značajnu količinu određenih minerala, koji nedostaju u savremenoj ishrani.

Ovo je zapravo jako važno uzimajući u obzir naučno potvrđenu činjenicu da se minerali iz prirodnih izvora bolje apsorbuju i uvek bolje iskoriste u organizmu nego sintetički minerali.

Upravo zato, Evropska unija je odobrila sve ispod navedene izjave kao naučno potvrđene. Zdravstvene izjave se često daju na 100g proizvoda, čak i kada je potpuno nerealno da se ta količina namirnice unese. Na deklaraciji našeg praha ističemo isključivo relevantne zdravstvene izjave date za dnevnu dozu (od 2 do 3 kašike) koju lako možete uneti svakodnevno.

  • Dnevna doza kakao praha ima prirodno visok sadržaj bakra (Cu) i hroma (Cr), izvor je kalijuma (K), magnezijuma (Mg), mangana (Mn), molibdena (Mo) i cinka (Zn).
    • Kalijum doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska.
    • Hrom doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi.
    • Magnezijum doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj psihološkoj funkciji.
    • Bakar doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnom funkcionisanju imunog sistema.
    • Cink doprinosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnom metabolizmu masnih kiselina i ugljenih hidrata, kao i održavanju normalnih kostiju, kose, kože i noktiju.

Organski kakao za gvozdje je opšte poznat stotinama godina. Organski kakao na 100g sadrži 11,7 mg gvozdja ili 84% od preporučenog dnevnog unosa. Kakoa prah se unosi u manjoj količini od ove, ali bez obrzira na to, činjenica je mnogi ljudi koriste organski kakao za gvozdje sa odličnim rezultatima! Mnogi su unapredili svoju krvnu sliku i povećali nivo gvožđa koristeći kvalitetan kakao, a objašnjenje leži verovatno u kombinaciji sadržaja gvožđa, flavanola i drugih minerala. Stoga se može reći da organski kakao za gvožđe ima pozitivne efekte.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior kako prahovima podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

  1. Van der Kooij, S. „Market study of fine flavour cocoa in 11 selected countries-revised version.“ Royal Tropical Institute. KIT Development Policy & Practice. Amsterdam (2013).
  2. Summary
  3. Jalil, A. M. M., & Ismail, A. (2008). Polyphenols in cocoa and cocoa products: is there a link between antioxidant properties and health?. Molecules, 13(9), 2190-2219.
  4. Smith, D. F. (2013). Benefits of flavanol-rich cocoa-derived products for mental well-being: A review. Journal of Functional Foods, 5(1), 10-15.
  5. Pase, M. P., Scholey, A. B., Pipingas, A., Kras, M., Nolidin, K., Gibbs, A., … & Stough, C. (2013). Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial. Journal of psychopharmacology, 27(5), 451-458.
  6. Ramiro, E., Franch, A., Castellote, C., Andrés-Lacueva, C., Izquierdo-Pulido, M., & Castell, M. (2005). Effect of Theobroma cacao flavonoids on immune activation of a lymphoid cell line. British Journal of Nutrition, 93(6), 859-866.
  7. Erdman Jr, J. W., Carson, L., Kwik-Uribe, C., Evans, E. M., & Allen, R. R. (2008). Effects of cocoa flavanols on risk factors for cardiovascular disease. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 17(S1), 284-287.
  8. Dias, G. P., Cavegn, N., Nix, A., do Nascimento Bevilaqua, M. C., Stangl, D., Zainuddin, M. S. A., … & Thuret, S. (2012). The role of dietary polyphenols on adult hippocampal neurogenesis: molecular mechanisms and behavioural effects on depression and anxiety. Oxidative medicine and cellular longevity, 2012.
  9. Ziegleder, G., Stojacic, E., & Stumpf, B. (1992). Occurrence of beta-phenylethylamine and its derivatives in cocoa and cocoa products. Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung, 195(3), 235-238.
  10. Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. British journal of clinical pharmacology, 75(3), 716-727.

Superior Dominikana je 100% čist kakao prah, bez ijednog jedinog dodatka, u svom potpuno prirodnom obliku, dobijen procesima proizvodnje koji ne uključuju nikakve hemikalije, rastvarače pa čak ni zagrevanje. Upakovan je u najstrožijim uslovima i testiran u više akreditovanih laboratorija.

Dolazi sa plantaža Dominikanske Republike, direktno od proizvođača. Na ovaj način garantujemo kvalitet i poreklo proizvoda. Kombinacija različitih najboljih dominikanskih sorti biljke uz ekskluzivne metode i opremu za fermentaciju i sušenje, mikrobioloških kontrola i visoko kvalifikovanih stručnjaka, daju našoj Dominikani predivan ukus, aromu i kvalitet.

dominikana-organski-kakao-just-superior

Kvalitet Dominikane garantovan je tradicijom od preko 100 godina

Farme našeg dobavljača se nalaze u srcu Dominikanske Republike i odlikuju se izvrsnošću genetskog materijala i izvanrednim procesom prerade. Naš dobavljač je po svojim principima kao i po praktičnim postupanjima posvećen zaštiti šuma Dominikanske Republike i ekološkoj ravnoteži u celini.

Bazirano na nauci i tradiciji

Naš dobavljač je specifičan po tome što koristi precizno utvrđene i naučno utemeljene procese fermentacije i sušenja, koji rezultiraju čitavim spektrom ukusa i aroma u krajnjem proizvodu. Jedinstvena obrada i posebni objekti koje naš dobaljač poseduje za proizvodnju izdvajaju ga kao prepoznatljivog i jednog od najboljih proizvođača u Dominikanskoj Republici. 

organski-kakao-prah-zrno

Konvencionalni vs Dominikana organski kakao

Konvencionalni kakao (onaj koji nije organski), koji može da se nabavi u svakoj prodavnici i desetostruko je jeftiniji od organskog, najnižeg je kvaliteta, nutritivno potpuno osiromašen i dodatno uništen agresivnom preradom. Standardnim procesom alkalizacije dokazano se uništava do 60% flavanoida i značajno smanjuje sadržaj minerala iz ove biljke.

Kako nauka i iskustvo iznova i iznova pokazuju, pesticidima tretirane namirnice su izuzetno štetne po ljudsko zdravlje. Pored pesticida problem sa neorganskom hranom su ostaci teških metala. Kod kakaoa je naročito problematičan sadžaj kadmijuma, koji ima kancerogeno dejstvo i oštećuje bubrege. Evropska unija je izdala posebna upozorenja vezana za nivo kadmijuma u konvencionalnom kakaou.

Naš kakao prah Dominikana je sertifikovano organski, poseduje i dominikanski i evopski i srpski organski sertifikat. Sve analize na pesticide i teške metale možete naći na sajtu.

Kakao prah vs celo zrno kakaoa

Prah se dobija tako što se celo zrno biljke pretvara u masu, a onda se iz njega izdvaja ulje tj. kakao buter. Zašto? Jedan od razloga je to što izdvojeni kakao buter ima svoju posebnu namenu, a drugi razlog je taj što se većina fitonutrijenata i minerala koji pružaju zdravstvene benefite (flavanoli za srce, raspoloženje itd.) nalaze u prahu, a ne u buteru. Zato, kada odsrtanite deo butera, dobijate veći koncentrat ovih nutrijenata nego u celom zrnu. Najbolju razliku između prosečnog organskog kakao praha i naše Dominikane možete osetiti tako što oba probate na kašiku, bez ikakvih dodataka.

dominikana-organski-kakao-just-superior-sa-plodovima

Direktna saradnja sa proizvođačem i direktan uvoz naspram nabavljanja od preprodavaca (većinom iz Holandije) daje niz prednosti za korisnika:

  • Sigurni ste u poreklo svog kakao praha.
  • Sigurni ste u njegovu svežinu i način obrade.
  • Podržavate lokalne uzgajivače i prerađivače i sistem fer trgovine, koji je značajan za ceo svet, naročito u današnje vreme eksploatacije radnih snaga u nerazvijenim zemljama i obaranja cena nauštrb kvaliteta sirovina.

Pročitajte iskustva naših korisnika

Vaše redovne poruke i komentari su već godinama najlepši deo čitavog našeg poslovanja. Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno.  Vaše iskreno zadovoljstvo i preporuke su ono što je izgradilo ovu firmu i što je uvek motiviše da daje sve od sebe da vam puži kako najbolje proizvode na svetu tako i najbolju uslugu i podršku.

lnače - najtoplije preporuke za @lustsuperlor.rs domlnikanu. Mi ga koristimo bukvalno za sve, pa čak i kad po receptu ne ide kakao, smišljamo kako da ga inkorporišemo 😎- #svepreporuke

List right
List right

Savršen miris i ukus. Nešto potpuno drugačije od svega što sam do sad probala. ❤

Moram da vam kažem da koristim sve vaše proizvode i svi su odlični ,ali ssda cu reci koju reč o kakau, svi su super criollo, arriba i kusko bas po tom redosledu ,ali mislim da ste nezasluženo zapostavili i kakao dominikanu koji sam zadnji porucila ,probala kao i ostali ukućani i malo je reći da je i on takodje odličnog ukusa u rangu criola i aribe ,makar što se našeg ukusa tiče ,podseća aromom na nutelu ,eto jedne male sugestije id mene ,da i njega malo vise hvalite jer to i on zasluzuje!!!!! svako dobro cam zelim u daljem radu !! pozz

List right
List right

@justsuperior.rs imaju odličan provereni kakao, moja preporuka.❤

@justsuperior.rs naaaaaaajbolji kakaaooooo 💕

List right
List right

@justsuperior.rs kakao svakoj poslastici da znatno bolji ukus, vrhunski je zaista!💖

Ukratko, razliku između naših kakao prahova možete pročitati u vodiču za kupovinu kakaoa. Tu ćete naći i linkove ka detaljnijim naučnim tekstovima na tu temu.

Proveren proizvod je apsolutno bezbedan za decu, trudnice i dojilje. Organski kakao u trudnoći se i preporučuje zbog uticaja na gvožđe u krvi kao i zbog pozitivnih efekata na raspoloženje. Prah koji nije organski, ili koji nije uvezen po propisima, može sadržati kadmijum (teški metal) u visokim koncentracijama, i u tom slučaju nije bezbedan ni za trudnice ni za decu. Naši proizvodi su testirani na sve pesticide i sve teške metale, a analize možete pronaći u odeljku Analize i sertifikati.

Možete – i to toplo preporučujemo! Kakao prah sadrži vrlo malu količinu kofeina, u preporučenoj dnevnoj doi potpuno bezbednu i za decu i za trudnice, ali sadrži flavanole, minerale i druge nutrijente koji daju energiju i fokus i to čini ga čini odličnom zamenom za kafu. Dnevna doza kakao praha proverenog kvaliteta je do 15g, tako da možete popiti do 3 šolje umesto kafe, sa po 5g kakao praha u svakoj. Kada pripremate neki od naših proizvoda kao kafu, najbolje je koristiti vodu ili mleko koji nisu prevrući. Mogu biti jako topli, to neće uticati mnogo na efekte, ali je važno da ne koristite ključalu vodu. Jednostavno u zagrejano mleko ili vodu stavite punu supenu kašiku praha i zasladite po želji. Možete i izmiksati u blenderu, običnoj zatvorenoj teglici ili šejkeru kako bi se napravila mala pena. Odlična kombinacija je sa kokosovim mlekom iz konzerve ili sa pirinač-kokos mlekom.

Može! Većinom, sve superhrane možete kombinovati, baš kao i sve proizvode iz našeg asortimana. U većiniji slučajeva, pozitivni efekti na zdravlje su još veći.

U čitavom tekstu smo istakli mnogo benefita koje šoljica kakaoa može imati na naš organizam, potkrepljeno naučnim činjenicama ali hajde da sumiramo najznačnije kada su pitanju kakao benefiti:

  • Uticaj na moždane funkcije i raspoložanje

  • Snižavanje krvnog pritiska

  • Uticaj na loš (LDL) holesterol

  • Pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova

  • Odličan za insulinsku rezistenciju i dijabetes tip 2

  • Uticaj na regulaciju telesne težine

  • Kakao za anemiju, odnosno kombinacija kakao i gvožđe je odlična

  • Uticaj na snagu, energiju i imunitet

Kada su u pitanju kakao nuspojave, odnosno određena ograničenja u primeni, možemo reći da je organski kakao prah prilično bezbedna namirnica. Većina ljudi može da koristi bez problema 1 do 3 supene kašike dnevno. Deca naravno koriste manje, u zavisnosti od godina, od kafene kašićice do jedne supene. Postoji oprez kod preteranog korišćenja kod određene grupe ljude,

  • Osobe koje pate od čestih i jakih glavobolja ili migrena
  • Osobama koje pate od česte i jake nerzove i anksioznosti tj imaju pojačanu aktivnost nervnog sistema – konzumiranje veće količine kakaoa može pogoršati ove simptome.

Vodite računa da ovo važi za sertifikovano organski kakao prah. Konvencionalni kakao prah može imati kontraindikacije kod bilo koga zbog sadržaja teških metala i agresivnih metoda prerade.

Preporučujemo

Organski Kakao Prah Dominikana
Organski Kakao Prah Dominikana
Očisti