Organsko Kokosovo Brašno/Protein

Povećajte nutritivnu vrednost i u isto vreme smanjite glikemijski indeks bilo koje poslatice, smutija ili kaše, dodavanjem ovog bezglutenskog brašna divnog ukusa i arome.

Sastojci: 100% organska samlevena kokosova pogača (samleven odmašćeni kokos)

  • Organsko Superior kokosovo brašno/protein
  • Direktno sa plantaža najplodnijeg dela Šri Lanke.
  • Dobijeno mlevenjem nakon hladnog ceđenja ulja kokosa prve klase – garantovano sirovo.
  • Zbog posebnog načina proizvodnje zadržava svoju originalnu aromu i ukus kokosa.
  • Kokosovo brašno je isti proizvod kao i kokosov protein – odmašćeno i samleveno ‘meso’ kokosa.
  • Prirodno ne sadrži gluten, a bogato je vlaknima, proteinima i mineralima.
  • Pogodno za keto, paleo, low carb ishranu, za dijabetičare i ljude alergične na orašaste plodove.
Očisti

Egzotična i bezglutenska alternativa klasičnom brašnu

  • Pozitivno utiče na sistem za varenje 
  • Može pomoći pri mršavljenju, povećava sitost posle obroka i smanjuje glad
  • Ima nizak glikemijski indeks (pogodno za IR i dijabetes)
  • Pri dodavanju receptima snižava njihov glikemijski indeks i povećava nutritivnu vrednost
  • Prirodno ne sadrži gluten, sadrži mali udeo ugljenih hidrata a bogato je vlaknima, proteinima i mineralima

Da li pokušavate da smanjite unos ugljenih hidrata zbog regulisanja viška kilograma ili zbog kontrole šećera u krvi? Ili možda imate intoleranciju na gluten, ili vam generalno ne prijaju žitarice za stomk ili energiju?

Sve češće ljudi značajno poprave različite simptome (glavobolje, alergije, višak kilograma, manjak energije i fokusa, alergije itd) kada izbace žitarice iz ishrane. Međutim, nije baš lako odreći se na duže staze potpuno raznih poslastica i peciva. Sa kokosovim brašnom nije ni potrebno! 🙂

Kokosovo brašno ili kokosov protein (dva naziva za isti proizvod) je divnog ukusa, bogato vlaknima, dobar izvor biljnih proteina, sadrži dovoljno zdravih masti, a ima nizak glikemijski indeks i malo kalorija! Nije ni čudo što je poslednjih godina postalo jedno od omiljenih zamena klasičnim brašnima u veganskoj, bezglutenskoj, keto i ishrani dijabetičara.

Ugljeni hidrati u znatno manjim količinama od žitnih brašna

Kvaliteteno kokosovo brašno sadrži svega oko 20% ugljenih hidrata, za razliku od žitnih brašna (pšenično, heljdino, ovseno), koja sadrže od 70 do 80% ugljenih hidrata – bilo da su bela brašna ili integralna. Dodatno sadrži oko 20% proteina, koji ne pripadaju ni jednoj grupi iz familije glutenskih proteina!

Možda ništa od gore navedenog nije vaš slučaj, i vi bez problema koristite brašna u ishrani (od celih zrna žitarica i organska nadamo se), ali vam se dešava da brzo ogladnite nakon što popijete zdrav smuti ili pojedete vašu jutarnju kašu.

To je sasvim logično jer iako su ovakvi obroci puni vitamina, minerala, i fitonutrijenata, obično sadrže puno prirodnog šećera i ugljenih hidrata, a malo proteina i ne previše vlakana.

U ovom slučaju dodatak 1-2 kašike kokosovog brašna u vaš smuti ili kašu može divno da izbalansira nutritivni sastav, i da vas drži daleko duže sitim. Dodatno, ako izaberete kokosov protein (brašno) vrhunskog kvaliteta, onda ćete dobiti i divnu aromu kokosa!

Kolači od bademovog i kokosovog brašna

Da bi kokos brašno zaista bilo samo korisno za naš organizam, treba pre svega da bude organsko (detaljno objašnjeno kasnije), ali nisu ni sva organska kokosova brašna ista. Neka su suvlja, neka uopšte nemaju aromu kokosa, neka su žućkasta, neka sitnija.

Superior organsko kokosovo brašno ili kokosov protein dolazi direktno sa plantaža najplodnijeg dela Šri Lanke. Nežno samleveno od najsvežijih, organskih, mlečno belih kokosa prve klase, nakon hladnog ceđenja ulja. Ni u jednom trenutku proizvodnje Superior kokosovog brašna nije korišćena povišena temperatura.

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

Superior organski kokosov protein

  • Od 100% sirovih kokosa i 100% hladno procesirano – očuvani proteini i originalna aroma i boja kokosa.

  • Pravi se isključivo od najsvežijih, organskih, mlečno belih kokosa prve klase sa sopstvenih plantaža dobavljača.

  • Sertifikovano organsko kokosovo brašno, poseduje srpski, evropski i organski sertifikat sa Šri Lanke.

  • Prirodno ne sadrži gluten, sadrži mali udeo ugljenih hidrata a bogato je vlaknima, proteinima i mineralima.

  • Pogodno za keto i paleo ishranu, low carb ishranu, za dijabetičare i ljude alergične na orašaste plodove.

kokosovo-brasno-recepti

Za koga je kokosovo brašno?

Apsolutno za sve!

Kokosov protein je idealna opcija:

  • Za bezglutenske nutritivno bogate poslastice i peciva – kolače, palačinke, vafle i hlebove.
  • Kao dodatak kašama i smutijima kako biste duže održali sitost, ali i osetili sjajan ukus i strukturu koju kvalitetno organsko kokosovo brašno donosi.
  • Kao dodatak receptima sa žitnim brašnom, kako biste ih obogatili proteinima i vlaknima.
  • Kao savršen dodatak ishrani za muškarce, žene, decu, trudnice i dojilje. Odlična je opcija za najmlađe, kao zamena za industrijske kaše.
  • Kao izvor proteina i zdravih masti, za ljude na veganskoj ishrani.
ikonica-ljudi

Kokosov protein – upotreba

Dodajte 1 kašiku kokosovog proteina u svoj smuti ili 1-2 kašike u kašu. Zamenite 1/5 (20%) običnog brašna u receptima sa kokosovim brašnom, i dodajte malo više tečnosti ili malo više jaja nego u originalnom receptu. Napravite poslastice i peciva samo sa kokosovim brašnom – u tom slučaju je najbolje da nađete recepte na našem sajtu koji su osmišljeni baš za ovo brašno.

Možete ga kombinovati npr. sa bademovim brašnom ili konopljinim proteinom (koji se isto koristi kao brašno). Pored ovoga, brašno od kokosa može biti odlična alternativa drugim brašnima kad vam je potrebno da zgusnete neki sos ili preliv, zato što dobro upija vlagu.

Zbog te osobine ljudi obožavaju da od njega prave zdravu varijantu čokolina (kokosov protein, kakao prah, zaslađivač po želji i mleko po želji do željene gustine). Takođe, mnogi ga koriste za pohovanje umesto običnog brašna.

ikonica-preporuke

Kokosova palma (Cocos nucifera) može porasti do 30 metara visine, a njeni ogromni listovi mogu da dostignu dužinu od 5,5 metara. Na Sanskirtu, jeziku drevne Indije, kokosova palma je poznata kao Kalpavriksha, što znači „drvo koje daje sve što je potrebno“ – hranu, lek, materijal za gradnju i kozmetiku. Izraz kokos odnosi se na džinovsko seme kokosove palme.

Ajurveda i medicinski sistem Polinezije odavno naglašavaju terapeutska i kozmetička svojstva kokosa.

Mnogo prehrambenih proizvoda se pravi od kokosove palme, kao što su: kokosovo ulje, kokosovo brašno, kokosov sirup, rendani kokos, kokosovo mleko, kokosova voda, i slično.

Brašno od kokosa ima jedinstvenu ulogu u ishrani ljudi kao važna funkcionalna hrana. Istraživanja sprovedena na tradicionalnoj ishrani naroda koji i dalje žive dosta izolovano od modernog sveta, čija se ishrana praktično bazira na kokosu, pokazuju da oni mnogo ređe pate od modernih bolesti za razliku od zapadnog sveta, kao i to da su generalno boljeg i stabilnijeg zdravlja.

Adekvatan unos proteina je neophodan za povećanje i održavanje mišićne mase. Pored toga, adekvatna količina proteina u ishrani obezbediće optimalan nivo anaboličkih hormona i insulina u krvi i smanjiće rizik od kardiovaskularnih bolesti, i niz drugih funkcija.

Kokosovo brašno je dobar izvor proteina biljnog porekla. Na 100 g Superior kokosovog brašno nalazi se 21, 2 g proteina, ali ne sadrži nijedan protein iz familije glutenskih proteina. Ovo je velika prednost, kada se uzme u obzir rastući procenat stanovništva koji su razvili alergiju, ili intoleranciju na gluten.

Kokosovo brašno je godinama izučavano kao kvalitetan izvor proteina biljnog porekla (. Rezultati jednog naučnog rada su pokazali da je protein kokosovog brašna uporediv sa proteinom sojinog brašna i da bi mogao igrati ulogu u prehrambenim sistemima gde je sojino brašno neprihvatljivo za upotrebu.

Rezultati su još pokazali da kokosovo brašno sadrži izbalansiran profil aminokiselina i da može biti jako koristan kao dopuna drugim biljnim proteinima sa slabijim aminokiselinskim profilom.  Za ljude koji su na veganskoj ili pretežno biljnoj ishrani, kokosovo brašno/kokosov protein može biti veoma vredan dodatak ishrani.

Jedini veći problem sa proteinima iz kokosovog brašna je što su osetljivi na visoke temperature (dolazi do denaturacije proteina), a visoke temperature su standardni deo procesa proizvodnje većine kokosovih brašna.

Zato, da bi bilo prave koristi od proteina iz kokosovog brašna, ono mora da bude pre svega organsko (jer organska proizvodnja zabranjuje agresivna procesiranja koja na drugi način oštećuju ovaj proizvod), a pored toga, mora da se proizvodi na niskim temperaturama.

To znači da mora da se proizvodi od svežeg kokosovog ‘mesa’ koje nije tretirano temperaturama, iz koga se nakon toga hladnim ceđenjem izdvaja ulje, i koje se nakon toga melje bez zagrevanja. Sve to je neophodno da bi se proteini iz kokosa očuvali i imali pravu nutritivnu vrednost za naš organizam.

Ovo brašno je odličan izvor dijetetskih vlakana. Sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Superior Kokosovo brašno sadrži čak 33,4% vlakna, što je najveći procenat dijetalnih vlakana koja se nalaze u bilo kom brašnu.

Vlakna pomažu probavnom sistemu, regulišu pražnjenje creva, i doprinose raznovrsnoj crevnoj flori. Problem sa zatvorom i nadutošću je čest kod ljudi, a negativno utiče na razne druge sisteme u organizmu. Vlakna iz hrane prolaze kroz većinu probavnog trakta nesvarena i dolaze do debelog creva, gde ih korisne bakterije iz debelog creva fermentišu i pretvaraju u kratkolančane masne kiseline.

Kratkolančane masne kiseline su odličan izvor energije za naš organizam a pored toga ublažavaju simptome ulceroznog kolitisa (zapaljenska – inflamatorna bolest creva).

Za prevenciju ili lečenje metaboličkog sindroma, sve češće prisutnog u savremenom svetu, unos dijetetskih vlakana se često preporučuje kao jedan od važnih saveta u ishrani. U istraživanjima je prijavljeno da različite vrste dijetetskih vlakana učestvuju u kontroli telesne težine, homeostaze glukoze i lipida u krvi, osetljivosti na insulin i u regulaciji mnogih markera upale uključenih u patogenezu metaboličkog sindroma.

Rađeno je nekoliko istraživanja u kojima se kokos brašno dodaje u recepte za hleb i peciva, koji se standardno prave sa rafinisanim žitnim brašnima, kako bi se povećala nutritivna vrednost tih proizvoda. Dodatak kokosovog brašna u recepte rezultuje većim sadržajem vlakana i proteina, kao i nekih minerala, čineći ih nutritivno znatno izbalansiranijim i boljim za zdravlje.

Jedno malo istraživanje na ljudima je pokazalo da konzumiranje 15-25 grama kokosovih vlakana dnevno može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola u krvi za 11%, LDL (lošeg) holesterola za 9% i triglicerida u krvi do 22%. Stoga se može reći da ima pozitivne efekte na holesterol, odnosno doprinosi smanjenju ukupnog holesterola u krvi.

Po pitanju mršavljenja i uticaju kokosovog proteina na gubitak kilograma, javlja se mnogo pitanja, a jedno od njih je:

Da li goji kokosov protein? 

Ne!

Viskozna i vlaknasta struktura može da kontroliše oslobađanje glukoze u krvi, čime pomaže u regulisanju gojaznosti, ali i dijabetesa.

Unos hrane bogate vlaknima kao što je kokosovo brašno, povezano je sa smanjenjem telesne težine i smanjenjem masti u telu. Kokosov protein za mršavljenje može biti odličan izbor, jer nudi kombinaciju vlakna i proteina, dva makronutrijenta za koja je dokazano da smanjuju glad i apetit.

Većina studija pokazuje da pod uslovom identičnog broja unetih kalorija, povećanje unosa rastvorljivih ili nerastvorljivih vlakana, povećava sitost posle obroka i smanjuje glad.

Pri slobodnom unosu kalorija, srednje vrednosti u objavljenim studijama ukazuju na to da je konzumiranje dodatnih 14 g vlakana dnevno povezano sa smanjenjem unosa kalorija za 10% i gubitkom telesne težine za 1,9 kg tokom 3,8 meseci. Gojazni pojedinci mogu doživeti i veće smanjenje unešenih kalorija i gubitka telesne težine.

Zbog toga bilo koja hrana napravljena od kokosovog brašna ili sa dodatkom kokosovog brašna (kokosovog proteina) daje brži osećaj sitosti pa je možemo pojesti u dosta manjoj količini, a dodatno nas ostavlja sitim duži vremenski period nakon obroka.

U slučaju hrane napravljene sa procesiranim žitnim brašnima ovo je potpuno suprotno – brzo ogladnimo i imamo pad energije kao da ništa nismo jeli, a kalorije se samo ‘lepe’!

Kokosovo brašno je jedno od najpopularnijih alternativa za obična brašna kod dijabetičara, ljudi na keto ili ‘low carb’ ishrani ili onih sa alergijama na različite žitarice (u najvećoj meri na gluten). Sadrži svega 20% ugljenih hidrata (mada ovo može značajno da varira u zavisnosti od proizvođača, pa uvek treba proveriti), za razliku od žitnih brašna (pšenično, heljdino, ovseno), koja bila integralna ili bela, sadrže od 70 do 80% ugljenih hidrata.

Nivo šećera u krvi je važno pitanje za sve koji su zabrinuti zbog srčanih bolesti, prekomerne težine, hipoglikemije, a posebno dijabetesa, jer utiče na sva ova stanja.

Pošto je bogato vlaknima i ne sadrži puno ugljenih hidrata, ono ima minimalan uticaj na nivo šećera u krvi i ne dovodi do skokova, kao što to čine mnoga druga prerađena brašna.

Dijabetičari treba da unose hranu koja ima relativno nizak glikemijski indeks. Glikemijski indeks meri kako hrana utiče na nivo šećera u krvi. Što je viši glikemijski indeks, to veći efekat ima hrana na podizanje šećera u krvi. Kada se kokosovo brašno doda u hranu, uključujući onu sa visokim sadržajem skroba i šećera, ono snižava glikemijski indeks ove hrane.

To su jasno pokazali u nekoliko studija sa zaključkom da se dodavanjem kokosovog brašna različitoj hrani smanjuje glikemijski indeks te hrane. Što više kokosovog brašna je dodavano u hranu to je manji glikemijski indeks te hrane bio.

Dodatno, kratkolančane masne kiseline koje nastaju u organizmu fermentacijom dijetetskih vlakana iz kokosovog brašna mogu pomoći u prevenciji od nastanka kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Iako se kokosovo brašno dobija tako što se iz “mesa” kokosa prvo izdvaja ulje/mast (kod kvalitetnih kokosovih brašna ovo se radi hladnim ceđenjem), jedna količina ulja uvek preostane u brašnu. I to je odlična stvar jer se kokosovo ulje sastoji prevashodno iz laurinske kiseline, i dela srednjelančanih masnih kiselina (poznatih kao MCT).

MTC daju telu brzu energiju, osećaj sitosti, i mogu pomoći u snižavanju LDL holesterola.

Laurinska kiselina je ono što daje kokosu snažna antivirusna i antigljivična svojstva, tj. sposobnost da ubija štetne bakterije, viruse i gljivice u organizmu.

Važno je napomenuti da u kokosovom brašnu ostaju i tragovi nezasićenih masnih kiselina kao što su oleinska kiselina, linolna kiselina i linolenska kiselina, koje takođe imaju važnu ulogu za zdravlje čoveka.

Dodatna prednost kokosovog brašna je što ne sadrži fitinsku kiselinu, koju sadrže sve žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. Za fitinsku kiselinu se smatra da može smanjiti apsorpciju nekih vitamina i minerala u organizmu.

Kokos brašno je prirodan izvor minerala kao što su mangan, bakar, selen, gvožđe i cink, a to što ne sadrži fitinsku kiselinu znači da telo neometano može iskoristiti sve ove minerale iz kokosovog brašna, i to je njegova velika prednost u odnosu na druga brašna.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior kokosovom brašnu / kokosovom proteinu podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

  1. Butterworth MH, Fox HC. The effects of heat treatment on the nutritive value of coconut meal, and the prediction of nutritive value by chemical methods. Br J Nutr. 1963;17:445-52. doi: 10.1079/bjn19630047. PMID: 14083943.
  2. Howarth, N. C., Saltzman, E., & Roberts, S. B. (2001). Dietary fiber and weight regulation. Nutrition reviews, 59(5), 129-139.
  3. Rasyid, F., Manullang, M., & Hansen, P. M. T. (1992). Isolation and characterization of coconut protein. Food Hydrocolloids, 6(3), 301-314.
  4. Galisteo, M., Duarte, J., & Zarzuelo, A. (2008). Effects of dietary fibers on disturbances clustered in the metabolic syndrome. The Journal of nutritional biochemistry, 19(2), 71-84.
  5. Gunathilake, K. D. P. P., Yalegama, C., & Kumara, A. A. N. (2009). Use of coconut flour as a source of protein and dietary fibre in wheat bread. Asian Journal of Food and Agro-Industry, 2(3), 382-391.
  6. Trinidad, T. P., Mallillin, A. C., Valdez, D. H., Loyola, A. S., Askali-Mercado, F. C., Castillo, J. C., … & Chua, M. T. (2006). Dietary fiber from coconut flour: A functional food. Innovative food science & emerging technologies, 7(4), 309-317.
  7. MOLINA, M. R., & LACHANCE, P. A. (1973). Studies on the utilization of coconut meal A new enzymic‐chemical method for fiber free protein extraction of defatted coconut flour. Journal of Food Science, 38(4), 607-610.
  8. SAMUEL, A. O. VALORIZATION STRATEGIES OF COCONUT FLOUR. 2017
  9. Menni, C., Jackson, M. A., Pallister, T., Steves, C. J., Spector, T. D., & Valdes, A. M. (2017). Gut microbiome diversity and high-fibre intake are related to lower long-term weight gain. International Journal of Obesity, 41(7), 1099-1105.
  10. Kim, Y. I. (1998). Short-chain fatty acids in ulcerative colitis. Nutrition reviews, 56(1), 17-24.
  11. Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition, 21(3), 411-418.
  12. Ramaswamy, L. (2014). Coconut flour–a low carbohydrate, gluten free flour. International Journal of Ayurvedic and Herbal Medicine, 4(1), 1426-1436.
  13. Greene, C. „Cooking with coconut flour: A delicious low-carb, gluten-free alternative to wheat.“ (2005): 112-+.
  14. Trinidad, T. P., Valdez, D. H., Loyola, A. S., Mallillin, A. C., Askali, F. C., Castillo, J. C., & Masa, D. B. (2003). Glycaemic index of different coconut (Cocos nucifera)-flour products in normal and diabetic subjects. British Journal of Nutrition, 90(3), 551-556.
  15. Mumme, K., & Stonehouse, W. (2015). Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(2), 249-263.

Sertifikovano organski kokosov protein

U literaturi je davnih godina utvrđeno da nutritivna i biološka vrednost kokosovog brašna zavisi isključivo od metoda proizvodnje. Potvrđeno je da pri agresivnim metodama proizvodnje, kao i temperaturama koje prelaze 70 stepeni (što uopšte nije mnogo za proizvodne procese), kada je u pitanju kokosovo brašno, nutritivne vrednosti se skoro u potpunosti gube (što uključuje i oštećenje njegovih proteina koji su osetljivi na temperature – tzv. denaturacija proteina).

Postoje 3 glavna koraka u proizvodnji:

  1. Sušenje kokosovog mesa
  2. Izdvajanje ulja
  3. Finalno mlevenje (sitnjenje)

Međutim, svaki od ovih koraka može da se uradi na mnogo različitih načina.

Ukoliko brašno od kokosa nije organsko, meso kokosa može da se suši i dimljenjem, i da se skladišti vrlo dugo, zbog čega pre dalje prerade mora da se rafiniše. Rafinisanje podrazumeva agresivne metode prerade, koje uključuju izbeljivanje i odstranjivanje mirisa (deodorizaciju), kao i često korišćenje štetnih hemikalija i rastvarača i naravno jako visoke temperature. Iz ovog razloga, kokosovo brašno (kao i kokosovo ulje) koje nema organski sertifikat može biti više toksično za naš organizam nego što mu pruža koristi.

Superior kokosov protein je sertifikovano organski, sa srpskim, evropskim i lokalnim organskim sertifikatom sa Šri Lanke, ali i mnogo više od toga!

 100% sirov kokosov protein i 100% od svežih kokosa

I kod proizvodnje organskog kokos brašna se primenjuju različite metode. Iako nema izbeljivanja i rastvarača, često se koriste visoke temperature tokom procesa proizvodnje.

Prvo se samo meso kokosoa suši na visokim temperaturama, a onda se kasnije pri izdvajanju kokosovog ulja u najvećem broju slučajeva koriste temperature oko 70 stepeni (i kod visokokvalitetnih ulja) zbog jeftinije proizvodnje. Dodatno, meso kokosa se u većini slučajeva skladišti duže vreme pre dalje prerade. U organskoj proizvodnji jedan od razloga za to je sakupljanje kokosa od farmera (kad proizvođač nema sopstvene plantaže), a drugi razlog je što se cena kokosa često menja u toku godine, i puno proizvođača otkupi kokosovo meso kada je jeftino, a posle ga dalje prerađuje i prodaje kada se cena poveća.

kokos

Naš protein se proizvodi po specijalnom postupku, čime se ne gube njegovi nutrijenti:

  1. Koriste se sveže ubrani plodovi, sa sopstvenih plantaža dobavljača koje se nalaze u neposrednoj blizini prostorija za proizvodnju. Ovo je jedna od najvećih prednosti našeg dobavljača.
  2. Nakon ubiranja kokosa, meso se suši na niskim temperaturama, a u strogo kontrolisanim uslovima, kako ne bi došlo do kontaminacije.
  3. Zatim prolazi kroz proces izdvajanja ulja, hladnim postupkom garantovano ispod 50 stepeni, gde se inače dobije i jedno od najkvalitetnijih hladno ceđenih devičanskih kokosovih ulja sa Šri Lanke.

Nakon ceđenja ulja, preostala kokosova pogača se mehanički i opet bez povišenih temperatura melje u naše mlečno belo brašno sa očuvanom originalnom aromom kokosa i očuvanim svim nutijentima.

Između ostalog, zbog 100% hladnog postupka prerade je naše kokosovo brašno nije previše suvo i nije previše sitno.

sri-lanka-zelene-plantaze-kokosa

Veoma suvo i potpuno sitno brašno se dobija kada se ulje izdvaja na visokim temperaturama (pri čemu se dobija i kokosovo ulje nižeg kvaliteta), jer visoka temperatura omogućava da se mnogo više ulja izvuče iz kokosovog mesa. Kokosovo ulje je traženiji proizvod od kokosovog brašna. Dobavljači fokusirani samo na ulje (ali ne na vrhunsko, nego prosečno organsko kokosovo ulje), žele da dobiju što više ulja iz jedne količine kokosovog mesa, a onda ostatak prodaju kao brašno, koje im je nebitan proizvod.

Takvo brašno je obično suvo, sitno, krem boje, i jeftinije (mada ni vrhunsko brašno kao naše nije previše skupo).

Postoji način da kokosovo brašno bude belo, a da nije hladno procesirano, ali samo ukoliko nije sertifikovano organsko. Jer kako je već objašnjeno, u konvencionalnom postupku proizvodnje može da se koristi proces koji se zove izbeljivanje (isti koji se koristi za proizvodnju konvencionalnog ulja kokosa).

Poreklo

Superior organsko kokosovo brašno/protein dolazi direktno sa Šri Lanke. Naš dobavljač poseduje sopstvene plantaže u tropskim predelima okruga Kurunegal koji pripada najplodnijem delu Šri Lanke poznatom kao ‘coconut triangle’.

Pored Filipina, ova oblast Šri Lanke daje najkvalitetniji kokos na svetu, tokom čitave godine. Objekti za preradu se nalaze u blizini samih plantaža što omogućava proizvodnju od najsvežijih kokosa (što je jedini način da se cela proizvodnja stvarno odigrava pod niskim temperaturama). Ali da bi dobijeni sirovi proizvodi od kokosa bili stabilni i nekontaminirani, objekti za preradu moraju biti opremljeni najsofisticiranijom opremom, koristiti specifične metodologije, i kontrolisati rigorozno svaki korak proizvodnje.

Upravo za ove postupke se naš dobavljač specijalizovao i upravo zbog svega navedenog krajnji proizvod – Superior kokosovo brašno dolazi na tržište u najvišeg mogućem kvalitetu.

kokos-na-suncu

Superior kokosovo brašno – nutritivna vrednost

Naš proizvod je izuzetno bogat najvažnijim nutrijentima koji su neophodni u svakodnevnoj ishrani. S obzirom na to da je proverenog porekla, 100% sirov i sertifikovano organski, Superior kokosov protein nije osiromašen po pitanju nutrijenata.

Superior kokosovo brašno – Nutritivna vrednost na 100 g: 

  • Energetska vrednost 365kcal;
  • Masti – 14,9%;
  • Proteini – 21,2%;
  • Ugljeni hidrati – 19,6%;
    • Od toga šećeri – 19,3%
  • Vlakna – 33,4%;
  • So 0,2 g.
kokosov-protein

Kokosov protein – cena u skladu sa kvalitetom iznad organskog

Superior kokosovo brašno pravi se po specijalnom postupku uz upotrebu svežih plodova, te se u njemu zadržavaju svi najvažniji nutrijenti i time se uz redovno korišćenje dolazi do obećanih efekata. Osim toga, divna aroma organskog proteina kokosa sjajno će se uklopiti u svaki vaš recept, smuti ili kašu za dobro jutru.

Baš zbog brojnih benefita koje donosi kokosov protein, cena koju smo formirali nešto je viša od konvencionalnih proizvoda. Ipak, kada u obzir uzmete sve stavke, možete biti apsolutno sigurni da je za naše kokosovo brašno cena u potpunosti usklađena sa  kvalitetom!

Kokosovo brašno iskustva

Vaše redovne poruke i komentari su već godinama najlepši deo čitavog našeg poslovanja. Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno. 

@justsuperior.rs Ništa bez vašeg kakao praha i kokosa! Tačno se primećuje razlika u odnosu na sva druga brašna od kokosa koja sam probala. 😍💯🧡

List right

Superior Kokosovo Brašno iskustva

Kokosovo brašno i kokosov protein su potpuno isti proizvod – odmašćena i samlevena kokosova pogača.

I jedan i drugi naziv se mogu naći na pakovanjima različitih firmi zato što ne postoji precizna regulativa po tom pitanju još uvek. Oba termina su primenjiva i imaju smisla potrošačima. Proizvod koji se razlikuje od kokosovog brašna/proteina je zapravo rendani kokos, koji korisnici često mešaju sa kokosovim brašnom. Dok se iz kokosovog brašna / kokosovog proteina izdvaja veći deo masti, pa se onda ostatak melje u krajnji proizvod, kod rendanog kokosa nema izdvajanja ulja, već se samo osušeno, ali punomasno ‘meso’ kokosa izrenda.

Da bi bilo koji proizvod bio bezbedan za ljude sa celijakijom (autoimuna bolest koju karakteriše neprikladni imuni odgovor na unos i najmanje količine glutena u organizam) mora da poseduje bezglutenski sertifikat. To znači da je proizvod testiran i da sadrži gluten u dozvoljenim tragovima. Ovo je neophodno čak i kad proizvod prirodno ne sadrži gluten (kao npr. kokosovo brašno) jer se proizvodi mogu kontaminirati glutenom prilikom proizvodnje, pakovanja, transporta, skladištenja pa čak i izlaganja u prodaji (rinfuzna i sveža roba).

Gluten se zadržava u atmosferi, na površinama, veoma se lako prenosi. Tragovi glutena nisu zaista nikakav problem za osobe samo intolerantne na gluten, međutim autoimuna celijakija je sasvim druga priča. Naše brašno se proizvodi na Šri Lanci, kompanija poseduje samo plantaže kokosa i obrađuje samo kokos, nakon čega se pakuje u džakove, pa u kutije i tranpsortuje kopnenim i vodenim saobraćajem do Beograda.

Čim stigne kod nas, pakuje se u prostorijama gde se nikad ne proizvodi i ne pakuje ništa što sadrži gluten. Dakle, male su verovatnoće da je naše brašno od kokosa kontaminirano glutenom, ali mi ga nikad nismo testirali na gluten, i ne posedujemo bezglutenski sertifikat, tako da ga ne preporučujemo osobama sa celijakijom.

Sa druge strane, preporučujemo ga osobama koje su intolerantne na gluten, ili prosto iz zdravstvenih razloga izbegavaju gluten u ishrani.

Ukoliko želite samo da obogatite recept proteinima, vlaknima i zdravim mastima, onda je potrebno da zamenite 20% (petinu) originalnog brašna sa kokosovim brašnom. Možete zameniti i sa nešto više (do polovine), ali u tom slučaju dodajte vode ili mleka više nego što ide po originalnom receptu.

U receptima sa standardnim žitnim brašnima vlakna, proteina i zdravih masti ima premalo, a ugljenih hidrata i šećera previše, te je kokosov protein idealna opcija za različite obroke.

Ukoliko želite da se inspirišete i napravite ukusne slatkiše i slaniše sa kokos proteinom, pogledajte naš recept za kokosčinke i mokri kokos – banana kolač, kao i uputstvo za pripremu keto projica i low carb vafla.

Ukoliko želite  brašno u receptu da zamenite kokosovim brašnom, kao generalno pravilo potrebno je staviti ga oko 30% (trećinu) manje nego brašna koje inače ide i potrebno je povećati količinu jaja (ili vegansku zamenu za jaja) u odnosu na originalni recept. Na primer ako u originalnom receptu ide 100 g brašna i 2 jaja, u recept sa kokosovim brašnom bi išlo 70 g kokosovog brašna i 4 jaja. Po potrebi možete povećati količinu vode ili mleka, dok ne dobijete očekivanu gustinu.

Ovo je zapravo komplikovanije pitanje. Pre svega treba razumeti da se nutritivni sastav kokosovih brašna različitih proizvođača često veoma razlikuje. Kokosovo brašno još uvek nije definisano ni adekvatno kategorisano kao proizvod nigde u svetu (jer je popularno tek odskora, ali i ta popularnost se odnosi na izuzetno mali procenat ljudi koji vodi računa o zdravoj ishrani).

Zato nije precizno utvrđeno koliko ulja mora da se izdvoji pri proizvodnji, pa samim tim ni nutritivni sastav krajnjeg proizvoda. Procenat vlage se takođe može razlikovati. Zbog toga, u slučaju svakog specifičnog brenda kokosovog brašna/proteina pogledajte njegovu datu nutritivnu tablicu.

Superior kokosovo brašno sadrži 19% ugljenih hidrata. Ovo jeste jako nizak sadržaj UH kad se poredi sa drugim tipičnim žitnim brašnima (pšenično, ječnemo, heljdino, itd) koja sadrže oko 75% UH.

Sa druge strane, kokosovo brašno sadrži više prostih šećera u odnosu na žitna brašna. Međutim, u recepte gde ide 100 g žitnog klasičnog brašna, kokosovog brašna se stavlja oko 35 g, i dodaju se jaja (proteini i masti), pa samim tim se sadržaj UH celog recepta značajno smanjuje. Ukoliko se dodaje u smuti ili kašu, stavlja se jedna do dve pune kašike, tj. 7 do 15 g, koje sadrže samo 1,3 do 2,8 g UH, a još manje šećera.

Pakovanje organskog kokosovog brašna
Organsko Kokosovo Brašno/Protein
Očisti