Organski sirovi lešnik – 100g

300,00 RSD sa PDV-om

Idealni za zdravu i nutritivnu užinu – organski lešnici posebne sorte, divnog puterastog ukusa – bez pesticida i aflatoksina!

Sastojci
: 100% organski sirovi lešnik

 • Organski Superior sirovi lešnik
 • Direktna saradnja sa uzgajivačem – najkraći mogući put sa plantaže do polica u radnjama
 • Specijalna istarska sorta lešnika, svetski poznata po svom slatkasto puterastom ukusu i aromi
 • Sušeni prirodno na vetru i upakovani u najstrožim uslovima
 • Zbog načina pakovanja, nema rizika od kontaminacije mikotoksinima (najpoznatiji su aflatoksini)

Nije na stanju

Lešnici su idealna užina ili dodatak vašim slatkim i slanim jelima, i pružaju dokazane zdravstvene benefite, kao što su:

 • Bogati su vlaknima, koja doprinose normalnom varenju.
 • Bogati su nezasićenim mastima i drugim hranjivim sastojcima koji mogu smanjiti upalne procese u telu. Redovno konzumiranje povezano je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
 • Osim biljnih proteina i vlakana lešnici sa opnom su bogati vitaminom E (najvažniji aktioksidans u telu), vitaminom B1, magnezijumom, bakrom, manganom, a izvor su i vitamina B6, folata, fosfora i cinka.
 • Lešnici sa opnom sadrže i značajnu količinu različitih fitonutrijenata i antioksidanasa, za koje su opservacione studije pokazale da mogu doprineti unapređenju zdravlja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
organski-sirovi-lesnici-cinija

Superior lešnici dolaze od malog uzgajivača i proizvođača pravo sa makedonskih plantaža, kraj Ohridskog jezera, na 700 metara nadmorske visine, iz potpuno čiste ekološke sredine. Pripadaju autohtonim sortama istarskog i italijanskog lešnika koje su poznate po svojoj specifičnoj slatkastoj aromi i puterastom ukusu.

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

Sperior organski sirovi lešnik

 • 100% organski sveži lešnici najkvalitetnijih i najaromatičnijih autohtonih sorti (italijanskih i istarskih).

 • Direktno od malog specijalizovanog uzgajivača sa plantaža Makedonije, najkraćim putem stiže do polica u radnjama.

 • Stroga kontrola svake vrste kontaminacije uključujući aflatoksine.

 • Sadrže izuzetno mali udeo ugljenih hidrata i šećera, a bogati su vlaknima, proteinima, vitaminom E i mineralima.

 • Sertifikovano organski, poseduje srpski i evropski organski sertifikat.

 • Idelana užina za bezglutensku, keto, paleo, low carb ishranu i za dijabetičare.

dugacka sirovi lesnik

Lešnik sirovi – za koga je namenjen

Organski, sirovi lešnik koji je propisno upakovan je idealna užina ili dodatak ishrani za muškarce i žene, kao i za decu, trudnice i dojilje. Za ljude na veganskoj ishrani lešnik je naročito važan kao izvor proteina i zdravih masti. Pogodan je za keto ishranu i za dijabetičare.

ikonica-ljudi

Preporuke za korišćenje

Sirovi organski lešnik možete grickati samostalno kao užinu, dodati u kaše ili smutije kako biste ih nutritivno obogatili, ili koristiti u pripremi zdravih poslastica ili soseva.

Za najbolju iskoristivost svih nutrijenata iz vaših orašastih plodova, kad ih komzumirate kod kuće, prvo ih potopite u mlaku vodu sa malo morske soli, ostavite preko noći, dobro obrišite narednog jutra i ostavite da se osuše na suncu ili na radijatoru preko dana. Možete ih sušiti i u rerni na najnižoj temperaturi da bi dobili na hrskavosti. Nakon toga ih možete držati u frižideru nekoliko dana.

ikonica-preporuke

Lešnici su bogati mononezasićenim mastima i izvor su vlakana, vitamina E, folata, kalijuma, bakra, mangana, fosfora, magnezijuma i fitosterola. Takođe sadrže velike količine flavonoida i fenolnih jedinjenja, posebno u svojoj opni. Opservacione studije su pokazale da ovi nutrijenti mogu doprineti unapređenju zdravlja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Nekoliko studija je pokazalo da redovan unos ovih orašastih plodova može pozitivno uticati na insulinsku rezistenciju i na nivo LDL holesterola. Pokazano je da ovi fitonutrijenti poseduju antioksidantna, antiproliferativna i antiinflamatorna svojstva.

Lešnici su pre svega izvor biljnih proteina i bogati su vlaknima. Superior lešnici sadrže oko 15% proteina i 17% vlakna. 

Biljna vlakna se konzumiraju vekovima sa poznatim zdravstvenim benefitima. Iz funkcionalne perspektive, dijetetska vlakna doprinose normalnom varenju i sprečavanju zatvora, pomažu optimalnom odgovoru glukoze u krvi i pomožu pri snižavanju holesterola.

Jedna meta analiza preko 1000 studija je utvrdila da je redovan unos vlakana pomaže zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.

Lešnici sadrže jako malo ugljenih hidrata i šećera, ali dosta biljnih proteina, zdravih masti i vlakana. Ova svojstva im daju nizak glikemijski indeks, što znači da polako oslobađa šećer u krv kako bi obezbedio trajni izvor energije.

Devet studija sa lešnicima je ispitivalo njihov uticaj na glukozu u krvi, HbA1c, glukozu u krvi nakon obroka, insulin i insulin nakon obroka. Nije nađen nijedan negativni efekat a pokazano je i da konzumiranje lešnika dovodi je do umanjenja odgovora glukoze u krvi tokom 2 sata.

U prilog opservacionim studijama, interventne studije su otkrile da dodavanje orašastih plodova u uobičajenu ishranu ne dovodi do povećanja telesne težine ili manje od očekivanog, s obzirom na dodatne kalorije koje daju orašasti plodovi.

Sistematski pregled i meta-analiza više studija sa lešnicima pokazala je da njihova konzumacija ne utiče na indeks telesne mase (BMI) negativno, i ne dovodi do povećanja težine.

Lešnici sadrže mnogo nutrijenata korisnih za zdravlje srca. Prisustvo velike količine omega-6 masnih kise, vitamina E, mangana i antioksidanata čini ih veoma korisnim za zdravlje srca. Studije su takođe sugerisale da konzumiranje orašastih plodova može kontrolisati rizik od srčanih bolesti.

Objedinjena analiza četiri prospektivne studije sa vremenom praćenja u rasponu od 6 do 18 godina pokazala je da je konzumacija orašastih plodova rezultirala smanjenjem smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 37 procenata.

Istražvanja pokazuju da se ukupni holesterol i holesterol lipoproteina niske gustine (LDL-C) snižavaju redovnom konzumacijom orašastih plodova, sa smanjenjem izraženijim kod onih sa povišenom koncentracijom holesterola. Lešnici su odličan izvor bioraspoloživog alfa-tokoferola (kao što je vitamin E), a povećanje unosa alfa-tokoferola povećavaotpornost LDL-a na oksidaciju.  

Rezultati meta-analize pokazali da konzumacija lešnika povoljno utiče na nivo holesterola u krvi. Ishrana sa uključenim lešnicima u poređenju sa kontrolnom grupom (istom ishranom bez lešnika) dovodi do snižavanja koncentracija LDL holesterola u serumu i utvrđen je trend smanjenja ukupnog holesterola, dok HDL holesterol nije značajno pogođen.

Razlog za ovaj pozitivan efekat na nivo holesterola mogao bi biti sadržaj lipida u lešnicima. Nutritivni sastav lešnika pokazuje obrazac lipida koji se razlikuje u poređenju sa drugim vrstama orašastih plodova, iako najviše podseća na badem. Lešnici su drugi najbogatiji izvor mononezasićenih masnih kiselina među orašastim plodovima i bogati su vitaminom E, fitosterolima, l-argininom, polifenolima, folatom i vlaknima. Sastav masti lešnika sadrži 82%–83% MUFA, uglavnom oleinske kiseline (18:1) i 7,7%–8% zasićenih masnih kiselina, sa najvećim odnosom nezasićenih i zasićenih masnih kiselina među orašastim plodovima.

Slično onome što je primećeno u maslinovom ulju, lešnici su veoma bogati mononezasićenim masnim kiselinama, sa niskim sadržajem omega-6 PUFA i SFA. Ovaj obrazac lipida mogao bi objasniti većinu efekta lešnika na LDL holesterol, kao što se dešava sa maslinovim uljem. Dobijeni rezultati dalje sugerišu da dodatne komponente prisutne u lešnicima dalje smanjuju koncentraciju LDL-C iznad efekata koji su teoretski predviđeni jednačinama zasnovanim samo na uzorku masnih kiselina.

Dodatni mogući mehanizmi koji bi mogli biti uključeni u smanjenje koncentracije LDL holesterola nakon konzumiranja lešnika mogu biti posledica različitih mikronutrijenata i bioaktivnih supstanci koje se nalaze u lešnicima. Prvi mehanizam koji bi mogao biti uključen zasniva se na antioksidativnom dejstvu lešnika jer su bogati vitaminom E i tokoferolima, fitosterolima (uglavnom a-sitosterolom), magnezijumom, bakrom i selenom. Antioksidativna aktivnost lešnika može biti posledica i raznih fenolnih jedinjenja kao što su galna kiselina, p-hidroksi benzojeva kiselina, epikatehin, kafeinska kiselina, sinapinska kiselina i kvercetin. Štaviše, lešnici pokazuju visok sadržaj l-arginina, koji je prekursor azotnog oksida i stoga može doprineti antiaterogenom dejstvu lešnika.

Izuzev već navedenih prednosti, postoji još nekoliko benefita koji odgovaraju na pitanje – Zašto je dobar lešnik za zdravlje.   

Osim proteina i vlakana ovi orašasti plodovi su bogati vitaminima i mineralima i jedan su od bogatijih izvora vitamina E, najvažnijeg antioksidansa u telu. Antioksidansi sprečavaju oštećenja od štetnih molekula zvanih slobodni radikali, koji ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od srčanih bolesti i raka. Jedan od važnih vitamina koje sadrži lešnik -vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Organski lešnici sadrže čak 61 % dnevnog preporučenog unosa vitamina E na samo 30 g, što govori o njihovim benefitima na zdravlje ljudi.

30 g lešnika sadrži čak 104% od dnevnog preporučenog unosa mangana. Redovan unos adekvatne količine mangana doprinosi održavanju normalnih kostiju, normalnom stvaranju vezivnog tkiva, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i održavanju normalnog energetskog metabolizma.

Lešnici su izvor i sledećih vitamina: kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa i cinka.  Jako je važno da vitamine i minerale unosimo iz prirodnih izvora u svojoj celosti, kako ih je priroda i namenila. Stručnjaci za dijetetiku poslednjih godinana intenzivno apeluju na javnost da kao izvor minerala i vitamina konzumira celovite namirnice, a ne dijetetske suplemente.

Baš zato, ako je vaš izbor lešnik, zdravlje čitavog organizma biće značajno unapređeno konzumiranjem ovog orašastog ploda.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior lešnicima podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

 1. Altamimi, M.; Zidan, S.; Badrasawi, M. Effect of tree nuts consumption on serum lipid profile in hyperlipidemic individuals: A systematic review. Nutr. Metab. Insights 2020, 13, 1178638820926521.
 2. Alasalvar, C., & Shahidi, F. (2008). Tree nuts: composition, phytochemicals, and health effects: an overview (pp. 15-24). CRC press.
 3. Brown, R., Ware, L., & Tey, S. L. (2022). Effects of Hazelnut Consumption on Cardiometabolic Risk Factors and Acceptance: A Systematic Review. International journal of environmental research and public health, 19(5), 2880.
 4. Bolling, B. W., McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2010). The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 19(1), 117.
 5. Del Gobbo, L.C.; Falk, M.C.; Feldman, R.; Lewis, K.; Mozaffarian, D. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: Systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials.
 6. Del Rio, D., Calani, L., Dall’Asta, M., & Brighenti, F. (2011). Polyphenolic composition of hazelnut skin. Journal of agricultural and food chemistry, 59(18), 9935-9941.
 7. Fuller, S., Beck, E., Salman, H., & Tapsell, L. (2016). New horizons for the study of dietary fiber and health: a review. Plant foods for human nutrition, 71(1), 1-12.
 8. Guerrero‐Romero, F., & Rodríguez‐Morán, M. (2011). Magnesium improves the beta‐cell function to compensate variation of insulin sensitivity: double‐blind, randomized clinical trial. European journal of clinical investigation, 41(4), 405-410.
 9. González, C. A., & Salas-Salvadó, J. (2006). The potential of nuts in the prevention of cancer. British Journal of Nutrition, 96(S2), S87-S94.
 10. Guarneiri, L.L.; Cooper, J.A. Intake of nuts or nut products does not lead to weight gain, independent of dietary substitution instructions: A systematic review and meta-analysis of randomized trials. Adv. Nutr. 2021, 12, 384–401
 11. Jiang, R., Jacobs Jr, D. R., Mayer-Davis, E., Szklo, M., Herrington, D., Jenny, N. S., … & Barr, R. G. (2006). Nut and seed consumption and inflammatory markers in the multi-ethnic study of atherosclerosis. American journal of epidemiology, 163(3), 222-231.
 12. Kelly, J. H., & Sabaté, J. (2006). Nuts and coronary heart disease: an epidemiological perspective. British Journal of Nutrition, 96(S2), S61-S67.
 13. Kris-Etherton PM, Yu-Poth S, Sabaté J, Ratcliffe HE, Zhao G, Etherton TD. Nuts and their bioactive constituents: Effects on serum lipids and other factors that affect disease risk. Am J Clin Nutr. 1999(suppl); 70:S504-S511.
 14. Perna, S., Giacosa, A., Bonitta, G., Bologna, C., Isu, A., Guido, D., & Rondanelli, M. (2016). Effects of hazelnut consumption on blood lipids and body weight: a systematic review and Bayesian meta-analysis. Nutrients, 8(12), 747.
 15. Souza, R. G., Gomes, A. C., Naves, M. M., & Mota, J. F. (2015). Nuts and legume seeds for cardiovascular risk reduction: scientific evidence and mechanisms of action. Nutrition reviews, 73(6), 335-347.
 16. Sabaté, J.; Oda, K.; Ros, E. Nut consumption and blood lipid levels: A pooled analysis of 25 intervention trials. Arch. Intern. Med. 2010, 170, 821–827.
 17. Veronese, N., Solmi, M., Caruso, M. G., Giannelli, G., Osella, A. R., Evangelou, E., … & Tzoulaki, I. (2018). Dietary fiber and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. The American journal of clinical nutrition, 107(3), 436-444.

Sertifikovano organsko – Da zdrava hrana bude stvarno zdrava

Kao i sve druge biljke, konvencionalno gajeni lešnici se tretiraju sa ogromnim brojem pesticida i hemijskih đubriva za brži rast i veću otpornost. Da se podsetimo, pesticidi su toksične hemikalije, namenjene ubijanju korova, insekata, glodara i gljiva. Koriste se u prehrambenoj industriji u ’dovoljno malim količinama’ da ne budu toksične za ljude.

Međutim, ono što je već odavno pokazano je, da iako ne osetimo odmah efekat od ostataka pesticida u našoj hrani, dugoročno izlaganje niskim dozama pesticida (do koga dolazi ako svaki dan godinama jedemo konvencionalno gajenu hranu) može da dovede do različitih zdravstvenih problema: 

 • Narušavanja imunog sistema;
 • Poremećaja rada hormona;
 • Slabljenja kognitivnih funkcija;
 • Reproduktivnih poremećaja;
 • Skupljanja tečnosti u organizmu;
 • Bolova u zglobovima itd.

Lešnici se ne prskaju ništa manje i sa ništa manje štetnim sredstvima u odnosu na sve druge kulture. Štaviše, kao i drugi orašasti plodovi, zbog visokog sadržaja masti, lako upijaju i zadržavaju te hemikalije.

lesnik-proizvodnja-7

Suprotno tome, sertifikovano organski lešnici se tretiraju prirodnim sredstvima, kao što su rastvor koprive, granulisano organsko djubrivo, fizičko odstranjivanje zaraženih grana, od štetočina se čuvaju uz pomoć ptica i zamki, a rotacija useva i plevljenje obezbeđuju zdravu i plodnu biljku. Skladištenje organskih lešnika mora da bude u prostoru od prirodnog materijala.

Ovaj način uzgoja i prerade je daleko teži, oduzima mnogo više vremena i daje manje ploda. Zato su ovi orašasti plodovi organskog porekla skuplji od konvencionalnih i zato je za naš organski sirovi lešnik, cena nešto viša. Ipak, ova kupovina na kraju će biti isplativa iz više razloga. Pre svega, uz kvalitetan, pažljivo gajen organski lešnik, zdravlje ćete podići na viši nivo i doprinećete svom organizmu na najbolji način.

Kada ne ulažemo novac u zdravlje sada, obično ga ulažemo u lečenje raznih stanja i bolesti posle, te je kupovina organskih i kvalitetnih proizvoda odlična investicija. Detaljne analize na ostatke pesticida u našim lešnicima možete videti u odeljku “Analize i sertifikati”.

Poreklo Superior lešnika

Da li znate da španski i turski lešnici važe za jedne od najboljih na svetu? Ali mi smo probali njihove organske lešnike, i možemo da vam garantujemo da se ne mogu porediti sa lešnicima koji se gaje kod na Balkanu i okolini! Razlog tome su autohtone sorte istarskog i italijanskog lešnika koje čine značajan deo zasada u ovim područjima i daju lešniku predivnu slatkastu aromu i puterast ukus.

Superior lešnici dolaze od malog uzgajivača i proizvođača pravo sa makedonskih plantaža. Plantaže se nalaze blizu sela Draslajca, kraj Ohridskog jezera, na 700 metara nadmorske visine, u čistoj ekološkoj sredini, hranjenoj energijom struškog sunca. Ovde se uzgajaju najlepši lešnici u Makedoniji, odabranih autohtonih sorti.

Sve od zasejavanja semena, žetve i obrade, strogo se kontroliše kako ne bi dolazilo do kontaminacije bilo pesticidima, bilo mikotoksinima. Plodovi su sušeni prirodno na vetru, a prerađeni i upakovani u najstrožim uslovima.

prikupljanje-lesnika

Uvek sveži i adekvatno upakovani – bez aflatoksina

Zašto je važno da su lešnici, kao i drugi orašasti plodovi sveži i propisno upakovani?

Da li ste čuli za mikotoksine od kojih su najpoznatiji aflatoksini?

Mikotoksini su metaboliti plesni, koji su toksični, imaju vrlo negativne efekte po zdravlje ljudi i velika su briga javnosti svuda u svetu.

Plesni kontaminiraju žitarice i orašaste plodove pre i posle žetve, prilikom neadekvatnog skladištenja (ključno je temeljno sušenje namirnice u suvim uslovima), pakovanja i tokom dugog stajanja, naročito na otvorenom. Količina mikotoksina u hrani je ograničena zakonom, ali se ona teško kontroliše.

sirovi-lesnik-vektor

Zato je daleko bezbednije kada se kontroliše ceo proces od zasejavanja do pakovanja, kada je pri tom u pitanju proces organske proizvodnje, gde su kontrole strože, i kada znate ko i kada je ubirao plod, kako je sušen, kad ga uzmete svežeg, i zapakujete u hermetički zatvorene kesice odmah. Tako se svaki rizik smanjuje na minimum. Detaljne analize aflatoksina za naš proizvod možete videti u odeljku “Analize i sertifikati”.

Sirovi lešnik – cena je prilagođena kvalitetu

Kao što ste mogli da pročitate, kvalitetan lešnik za zdravlje donosi brojne zdravstvene pogodnosti. Baš zato možemo reći da je za Superior sirovi lešnik, cena koju vam nudimo u sjajnom odnosu sa kvalitetom i benefitima koje naš proizvod pruža.

Sorta, poreklo, način proizvodnje i pakovanja utiču na formiranje cene, a svi koji se odluče za kupovinu kod nas, mogu biti sigurni da su doneli pametnu odluku i na jedan od boljih načina uložili u zdravlje čitavog organizma!

Prodaja lešnika putem Just Superior sajta veoma je jednostavna, pa vam neće predstavljati problem da u svega nekoliko klikova kreirate porudžbinu i očekujete je na kućnoj adresi.