(function(url){ if(/(?:Chrome\/26\.0\.1410\.63 Safari\/537\.31|WordfenceTestMonBot)/.test(navigator.userAgent)){ return; } var addEvent = function(evt, handler) { if (window.addEventListener) { document.addEventListener(evt, handler, false); } else if (window.attachEvent) { document.attachEvent('on' + evt, handler); } }; var removeEvent = function(evt, handler) { if (window.removeEventListener) { document.removeEventListener(evt, handler, false); } else if (window.detachEvent) { document.detachEvent('on' + evt, handler); } }; var evts = 'contextmenu dblclick drag dragend dragenter dragleave dragover dragstart drop keydown keypress keyup mousedown mousemove mouseout mouseover mouseup mousewheel scroll'.split(' '); var logHuman = function() { if (window.wfLogHumanRan) { return; } window.wfLogHumanRan = true; var wfscr = document.createElement('script'); wfscr.type = 'text/javascript'; wfscr.async = true; wfscr.src = url + '&r=' + Math.random(); (document.getElementsByTagName('head')[0]||document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(wfscr); for (var i = 0; i < evts.length; i++) { removeEvent(evts[i], logHuman); } }; for (var i = 0; i < evts.length; i++) { addEvent(evts[i], logHuman); } })('//justsuperior.rs/?wordfence_lh=1&hid=2DF8DAF932037995C5688900BCDFE6DB');
Ljudi koriste med još od antičkih vremena. Upotreba meda je zabeležena među raznim civilizacijama širom sveta. Iako se med većinom sastoji od vode i šećera (najviše fruktoze), med je vrlo kompleksna namirnica, koja ima stotine različitih komponenti kao što su enzimi, aminokiseline, organske kiseline, vitamini, minerali, fenoli (flavanoidi i fenolne kiseline), enzimski i neenzimski antioksidanti.
Kompozicija i antioksidantna aktivnost meda zavise od cvetnog izvora, različitih faktora okruženja i naročito načina procesiranja meda. U narodu se med koristio od pamtiveka za čitav spektar zdravstvenih problema, kao što su:
Nauka danas ovo podržava. Nekoliko studija su ispitivale uticaj meda na krvnu sliku, i dokazano je da med pobošljava krvnu sliku (povećava koncentraciju hemoglobina, eritrocita) i da može biti od znatne pomoći ljudima koji imaju anemiju.
Enzimi koje prirodni nezagrevan med sadrži su možda i najinteresantnije komponente meda, odgovorne za njegovu široku primenu u terapeutske svrhe. Ovi enzimi doprinose varenju hrane u organizmu, naročito ugljenih hidrata.
Nekoliko studija je dokazalo pozitivan uticaj meda na korisne bakterije u probavnom sistemu, čime se objašnjava upotreba meda u lečenju određenih gastroinestinalnih poremećaja, kao što su čir, gastritis i slično. Ovo je povezano i sa antiupalnim i antibakterijskim svojstvima meda.
Danas se smatra da je veliki broj modernih bolesti izazvan prisustvom previše slobodnih radikala u organizmu (koji su posledica svih stresova kojima je izložen organizam modernog čoveka) i da hrana koja sadrži antioksidante može pomoći u ovoj borbi. Nauka potvrđuje da med sadrži prilično potentne antioksidante kao i da takav može biti veoma koristan u odbrani organizma od slobodnih radikala.
Tržište meda je ogromno, a čim je tako za neku namirnicu, različite prevare nažalost jesu realna mogućnost. Kako kod nas tako i u svetu. Što se meda tiče situacija je dosta kritična na ovu temu. O tome možete pročitati detaljno jednostavnom pretragom na internetu. Ono što se dešava jeste da proizvođači meda dodaju različite sirupe u med, da bi dobili veće količine za prodaju, a neretko koriste zakonom zabranjena sredstva za zaštitu košnica i pčela (koja su dokazano toksična i dokazano ostaju u tragovima u medu ali su efektna protiv onoga što napada pčele, pa proizviđači ne odustaju od njih).
Još jedna problematična stvar je da proizvođači često pregrevaju med zato što je tako pakovanje znatno jeftinije. Ali tokom zagrevanja meda, poznato je da se formira štetna supstanca HMF, koja se ne nalazi prirodno u medu. HMF je dokazano mutogena, kancerogena i citotoksična supstanca. Zbog ovoga se Pravilnikom o medu reguliše da med može da se zagreva najviše do 45 stepeni, međutim, u proizvođačkoj praksi meda ovo pravilo se neretko krši.
Kako to sve da izbegnete? Morate da poznajete kompaniju od koje kupujete med, i da imate na uvid barem neke analize tog meda. Retko ko daje lažne analize jer se takva prevara može lako otkiriti a kazne su ozbiljne za falsifikovanje dokumenata. Analize za naš med možete videti ispod, i možete biti potpuno sigurni, da dobijate potpuno čist, 100% organski med, pažljivo pakovan, koji ima očuvane sve komponente kao što su polen, propolis, antioksidanti, enzimi i fitonutrijenti, koje med i čine zdravom namirnicom.
Mnogi ljudi smatraju da ne postoji prevelika razlika između jako kvalitetnog konvencionalnog meda i sertifikovano organskog meda. Glavna razlika je što u organskom medu, apsolutno svi nutritivni elementi imaju prirodno poreklo.
U konvencionalnoj proizvodnji uobičajena praksa je da se u preventivne svrhe stavljaju lekovi za pčele u košnice, a smatra se da to ne utiče previše na kvalitet meda. Međutim, moguće je da se u medu i pčelinjem vosku nađu tragovi lekova i antibiotika, dok u organskoj proizvodnji meda ovo nije dozvoljeno.
Istraživanja širom sveta su pokazala da prosečan med iz prodavnice može biti itekako kontaminiram nedozvoljenim količinama teških metala, antibiotika, pesticida i drugih toksina; ukoliko nije reč o medu od proverenog proizvođača i porekla.
Naravno, treba imati u vidu, da ako nije u pitanju med od proverenog proizvođača, i proverenog porekla – znači bilo koji prosečan med iz radnje, on može i te kako biti kontaminiran nedozvoljenim količinama teških metala, antibiotika, pesticida i drugih toksina, što su istraživanja više puta pokazala pri analizi konvencionalnog meda na tržištu širom sveta.
Kako naš pčelar objašnjava, to je u principu takva divljina, da zimi uopšte ne može da dođe do svojih košnica, a kad je lepo vreme, na jednom od njegovih pčelinjaka spavaju fazani a na drugom pčelinjaku jeleni i srne, koji bukvalno pored košnica prave svoja gnezda. I ako nama to zvuči magično i savršeno, pčelar kaže da jeleni često obore košnice, a kad je sezona parenja bude naročito izazovno..:D