Organski Kakao Prah Arriba Nacional

Organski sirovi kakao prah kakav su koristili kraljevi drevnih naroda – da li ste spremni da uživate u organskom kakaou koji će vam zasta pružiti sve obećane zdravstvene efekte?

Sastojci: 100% organski kakao prah iz Ekvadora. Pakovanje traje oko mesec dana.

  • Organski Superior ekvadrski sirovi kakao prah Arriba Nacional
  • Neprevaziđeno bogat i kremast ukus sa blagim cvetnim i voćnim notama
  • Najcenjenija i najređa autohtona sorta kakaoa na svetu
  • Garantovano hladno procesiran, po specijalizovanom postupku našeg dobavljača
  • Obrađen u malim i pojedinačnim serijama samo za vas
  • Direktno iz jedne oblasti Ekvadora
  • Garantovano porekla i svežina

 

Očisti

Kakao – hrana drevnih kraljeva i bogova

Verovatno ste kakao prah već koristili u svojoj ishrani do sada. Možda ste i čuli različite tvrdnje vezane za njegove pozitivne uticaje na srce, pritisak, raspoloženje, energiju i nivo gvožđa u krvi? A možda ste i primetili da za obični proizvod iz marketa i kakao koji je organski cena varira astonomski? Dozvolite nam da vam objasnimo zašto.

Zašto ne osećate obećane efekte od kakaoa koji koristite?  

Baš kao što se ne može reći da svi automobili na svetu imaju iste performanse, tako se ne može tvrditi da je svaki organski sirovi kakao isti. Podsetićemo da je konvencionalni kakao prah više štetan nego koristan – pored toga što ne zadržava gotovo ništa od fitonutrijenata nakon agresivnih procesa prerade koje prolazi (uključujući alkalizaciju), on sadrži i teške metale u opasnim količinama. Sa druge strane, svaki organski kakao ima neku vrednost. Ali kolika će ona biti, zavisi od kvaliteta i sorte.

Kakao je jedna od najfascinantnijih superhrana koju nam je priroda podarila. Sadrži čitav spektar minerala, aminokiselina i fitonutrijenata, od kojih su flavanoli verovatno najpoznatiji. Njegovo generičko ime (Thebroma) znači „hrana bogova“, pa ne iznenađuje što je Kortez, kad ga je prvi put doneo u Evropu, napisao: „Božanski napitak koji izgrađuje otpornost i pobeđuje umor. Šolja ovog predivnog napitka omogućava čoveku da hoda ceo dan bez hrane.“

superior-arriba-kakao-prah

Međutim, o kakvom kakaou je on pričao? 

Pričao je o starim autohtonim sortama, iz zemalja Južne Amerike, obrađenim sa ogromnim znanjem i pažnjom. Nauka je danas potvrdila da zdravstveni benefiti kakao praha zavise u ogromnoj meri od njegove sorte, porekla i načina prerade i da ranija istraživanja ne mogu da se primene na bilo koji kakao prah (čak ni organski).

Na tržištu na kom dominira procesirana hrana, masovna proizvodnja i traženje načina da sirovine budu što jeftinije bez ikakvog osvrta na njihov uticaj na zdravlje, kako je uopšte moguće pronaći kakao prah datih karakteristika?

Kada se na to doda činjenica da ne postoji nikakva regulativa koja bi kontrolisala da li je kakao zaista sirov ili neke određene sorte, kako se piše na pakovanjima, možemo da pretpostavimo da je ovo izuzetno težak izazov.

Zato smo mi tu!

Mi smo ponosni što smo za vas pronašli 100% čistu Arriba Nacional sortu proverenog porekla iz Ekvadora, oblasti Los Rios, od autohtonih zrna kakaoa očuvane genetike, sa specijalizovanim postupkom hladne obrade,  koja je već godinama vaš omiljeni kakao prah – potpuno drugačiji od svega što ste do sad probali.

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

Organski sirovi kakao sastav

Dnevna doza kakao praha ima prirodno visok sadržaj bakra i hroma, izbor je kalijuma, magnezijuma, mangana, molibdena i cinka. Bakar doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnom funkcionisanju imunog sistema. Kalijum doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska. Hrom doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi. Magnezijum doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj psihološkoj funkciji. Cink doprinosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnom metabolizmu masnih kiselina i ugljenih hidrata, održavanju normalnih kostiju, kose, kože i noktiju.

Nutritivne vrednosti na 100g/15g(po porciji):

  • Energetska vrednost: 1.605KJ (387kcal)/241KJ (58kcal)
  • Masti: 20,6g/3,09g
    • Od toga zasićene masne kiseline: 12,6g/1,89g
  • Ugljeni hidrati: 13,5g/2,03g
    • Od toga šećeri: 1,1g/0,17g
  • Vlakna: 29,6g/4,4g
  • Proteini: 22,1g/3,32g
  • So: 0,03g/0,05g
  • Kalijum: 3490mg/523,5mg
  • Magnezijum: 523,0mg/78,45mg
  • Gvožđe: 11mg/1,65mg
  • Bakar: 3,6mg/0,54mg
  • Mangan: 2,5mg/0,38mg
  • Hrom: 173µg/25,95µg
  • Molibden: 73µg/10,95µg
  • Cink: 10,1mg/1,52mg

100% ekvadorski Arriba Nacional organski sirovi kakao PRAH

  • Direktno sa nekoliko plantaža iz jedne oblasti Ekvadora, koja se smatra istorijskom postojbinom kakaoa.

  • Arriba Nacional je najcenjenija i najređa autohtona sorta kakaoa na svetu.

  • Obrađen u malim i pojedinačnim serijama samo za vas – garantovano poreklo i garantovana svežina – potpuni raritet na današnjem tržištu kakaoa.

  • Dokazani zdravstveni benefiti – garantovano sadrži dovoljno flavanoida i drugih fitonutrijenata da ispolji zdravstvene benefite.

  • Sertifikovano organski (ekvadorskim, EU, američkim i srpskim organskim sertifikatom) – potpuno bezbedan za upotrebu za bilo koga.

  • Neprevaziđen bogat i kremast ukus sa blagim cvetnim i voćnim notama.

prvi-tab-arriba-prah-dugacka

Za koga je Arriba kakao prah?

Aribba kakao prah mogu da koriste baš svi, uključujući malu decu, trudnice i dojilje. Posebno je važan za one kojima je potrebno dodatne energije, veći fokus, i briga o zdravlju srca i krvnih sudova uključujući održavanje optimalnog nivoa gvožđa u organizmu. Pored biološki aktivnih komponenti koje sadrži, kvalitetan kakao prah je izuzetno bogat različitim mineralima, tako da je odlična zamena za sintetičke suplemente magnezijuma, cinka, hroma, kalijuma, koji se mnogo bolje apsorbuju i iskoriste u organizmu u svojoj prirodnoj naspram sintetičke forme.

ikonica-ljudi

Kako se koristi kakao prah Arriba?

Pronađite idealnu količinu kakao praha za vas. Mi preporučujemo od 7 – 15g (1 do 2 pune supene kašike). Sa ovom količinom na dnevnom nivou, posle nekog vremena, možete očekivati zdravstvene benefite. Možete ga koristiti na različite načine:

  • Najjednostavnije je da razmutite kakao prah u vodi, dodate u smuti koji već pravite ili u  kaše.
  • Često ljudi koriste dobar organski sirovi kakao prah kao zamenu za kafu. Pošto je Superior Arriba Nacional kakao prah istinski hladno procesiran, ne treba koristiti vrelu vodu. Zagrejte vodu, dodajte jednu baš punu supenu kašiku do dve kašike kakaoa i dodajte zaslađivač ako želite.
  • Za decu najjednostavnije je da izgnječite pola banane viljuškom i dodate punu kafenu kašičicu praha.
  • Naš ekvadorski kakao prah može da ide i u poslastice, kada želite da im date specijalan ukus i aromu kakve samo najbolje čokolade na svetu imaju.
ikonica-preporuke

Ono što je jako pozitivno u slučaju ove biljke je ogroman broj urađenih naučnih istraživanja od strane ozbiljnih institucija i laboratorija, koja potvrđuju zdravstvene benefite ove biljke. Međutim, količina nutrijenata, a naročito flavanola  koji dovode do svih ovih dokazanih zdravstvenih benefita, u velikoj meri zavise od vrste, porekla i načina njegove obrade.

Treba izbegavati studije finansirane od strane proizvođača. U velikom broju ozbiljnih naučnih studija postoje upozorenja vezana za kvalitet kakaoa od koga zavise njegovi efekti. Naučne studije većinom su rađene dok još nisu postajale danas popularne i povoljne hibridne sorte ove biljke. Hibridne sorte i agresivni metodi prerade, neophodni za veliku količinu organskog kakaoa niže cene, kakvu tržište traži, ne pružaju ni upola njegovih benefita. Ovo je ključno za korisnika da razume. Obećane zdravstevne efekte možete očekivati ukoliko pravi kakao uzimamo svakodnevno u preporučenoj količini.

Pozitivan uticaj kakaoa na raspoloženje je opšte poznat. Feniletilamini su klasa komponenti koja se nalazi u izobilju u ovoj biljci, a predstavljaju neuro transmitere koji deluju kao prirodni antidepresivi i podižu raspoloženje. Međutim, pri zagrevanju se njihov sadržaj značajno smanjuje. On utiče na pojačano dejstvo endorfina i serotonina u organizmu koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva, inače povezanih sa vežbanjem, smejanjem i seksom. 

Feniletilamini takođe igraju ulogu u povećanju fokusa i budnosti dok flavanoli pojačavaju dotok krvi u mozak, što rezultuje u poboljšanju kognitivnih funkcija.

Kakao proizvodi bogati flavanolima proučavani su i u neuromolekularnim i u psihološkim testovima. Flavanoli lako prelaze krvno-moždanu barijeru i utiču pozitivno na neuronske procese koji upravljaju neurotransmisijom.

Studije potvrđuju dejstvo na moždane funkcije i raspoloženje

Psihološke studije na ljudima su pokazale vezu između unosa proizvoda od kakaoa bogatih flavanolima, i poboljšanog raspoloženja, dok su studije ponašanja na laboratorijskim životinjama prijavile antidepresivne efekte flavanola. Druge studije su pokazale da je unos ove biljke tipično praćen osećajem povišenog raspoloženja, energije, smirenosti i osećaja radosti kod ispitanika. Iz svega toga može se zaključiti da kakao može pomoći značajno ljudima koji pate od depresije i može se koristiti i kao dodatak uz antidepresante. Jedna randomizirana kontrolisana studija na potpuno zdravim ljudima, je takođe prijavila poboljšanje stanja pozitivnog raspoloženja nakon korišćenja polifenola iz kakaoa.

Flavanoli imaju direktne efekte na cerebralni protok krvi (dotok krvi u mozak). U jednoj studiji cerebralni protok krvi je bio pojačan čak četiri sata nakon jedne doze kakaoa sa visokim sadržajem flavanola, dok doza sa niskim sadržajem flavanola nije pokazala ove efekte. Slično tome, ispijanje kakaoa sa visokim sadržajem flavanola pet dana povećalo je cerebralni protok krvi kod zdravih ispitanika dok izvode kognitivni zadatak, dok onaj sa niskim sadržajem flavanola nije imao efekta. Ove studije ističu mogućnost da glavni efekti flavanola iz visoko kvalitetnog kakaoa mogu biti neuroprotektivni, što posredno utiče na smanjenje verovatnoće pojave vaskularne depresije, ali i smanjenje glavobolja.

Koristeći veoma zahtevan kognitivni test jedna studija je pokazala da je akutna primena flavonola iz kakaoa značajno umanjila mentalni umor, uz poboljšanje tačnosti serijskog oduzimanja. U maloj pilot-studiji, čokolada bogata polifenolom, u odnosu na onu siromašnu polifenolom, je smanjila simptome anksioznosti i depresije kod 10 ispitanika sa hroničnim umorom.

Fitonutrijenti iz kakao praha mogu biti od pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovaj efekat je prvi put primećen kod stanovnika ostrva Centralne Amerike koji redovno piju kakao i koji su imali mnogo niži krvni pritisak od svojih srodnika s kopna koji ne ga ne piju. Smatra se da flavanoli iz ove biljke poboljšavaju nivo azot oksida u krvi, što može poboljšati funkciju krvnih sudova i smanjiti krvni pritisak.

U jednom revijalnom naučnom radu analizirano je 35 eksperimenata u kojima je pacijentima davan kakao sa približno 30–1218 mg flavanola dnevno. Analiza je pokazala da je kakao doveo do malog, ali značajnog smanjenja krvnog pritiska od 2 mmHg.

Sa druge strane, skorašnja randomizovana, placebo kontrolisana i dvostruko slepa studija je pokazala da ova biljka ne utiče na smanjenje krvnog pritiska kod inače zdravih osoba, gde 1000-2000 mg / dan flavanola iz kakaoa tokom 6-12 nedelja nisu uspeli da izazovu značajne promene krvnog pritiska. Ovo je jako važno, jer znači da čak iako imate prirodno niži pritisak možete da ga konzumirate, zbog drugih benefita koje nudi.

Rezultati in vitro studija pokazuju da su polifenoli kakaoa sposobni da inhibiraju (spreče) LDL i vLDL oksidaciju (slično kao i katehini iz zelenog čaja). Danas se oksidacija ovih lipoproteina (koji se popularno nazivaju loš holesterol) smatra pravim uzrokom srčanih bolesti.

Jedna manja meta-studija, koja je obuhvatila studije na zdravim ljudima, kao i na ljudima sa određenim zdravstvenim stanjima, otkrila je da unošenje promenljivih doza flavanola (88-963mg) ili procijanidina (213-754mg) iz kakaoa utiče na smanjenje LDL holesterola, dok HDL-C i ukupni holesterol nisu bili promenjeni.   

Pošto istraživanja poslednje decenije pokazuju da je rizik za kardiovaskularne bolesti upravo oksidacija LDL-a, kao i količina LDL-a male gustine u krvi, a da ukupni holesterol i HDL ne predstavljaju problem, efekti kakaoa na holesterol se smatraju jako povoljnim.

Naučno je dokazano da ova biljka ima pozitivne efekte na čitav spektar kardiovaskularnih problema.

Kako smo videli prethodno, studije pokazuju da kakao može da izbalansira krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi. Flavanoidi i procijanidini dokazano sprečavaju oksidaciju LDL lipoproteina i drugih lipida, a oksidacija ovih molekula se danas smatra jednim od glavnih uzroka ateroskleroze (poznatije kao ‘začepljenje krvih sudova’).

Pokazani su i mnogi drugi pozitivni efekti kakaoa na normalno funkcionisanje krvnih sudova i poboljšanje endotelne disfunkcije. Čak i pre moderne nauke, Asteci su zvali ovu biljku ‘heart blood’, smatrajući da on otvara srce i i vraća nas u naše prirodno stanje povezanosti i prisutnosti.

Šta kažu rezultati naučnih studija i istraživanja?

Nekoliko naučnih istraživanja i studija pokazali su delotvornost kakaoa na zdravlje srca i krvnih sudova:

  • Rezultati jednog istraživanja pokazali su da konzumiranje ovakvog kakaoa kod ljudi sa blago povišenim pritiskom može povećati količinu serumskog azot oksida u roku od 15 dana za 54%. Kakao bogat flavanolima poboljšava nivo azot oksida u krvi, koji opušta i širi arterije i krvne sudove i poboljšava protok krvi.
  • U drugoj studiji, sa ljudima koji imaju dijabetes tipa 2 i uzimaju lekove za njega, pokazano je da dnevno uzimanje kakaoa (963 mg flavanola) pospešuje protok krvi za 30%. U ovom slučaju nije bilo uticaja na glikemijski indeks ni krvni pritisak.
  • U istraživanju koje je proučavalo koronarnu cirkulaciju kod zdravih muškaraca koji su dve nedelje uzimali kakao sa 550 mg polifenola, prijavila je značajno povećanje rezerve koronarnog protoka CFR (brzine protoka kroz krvne sudove koji hrane srce) od 26%. Ova promena je bila nezavisna od promena u oksidacionom statusu krvi, krvnom pritisku i lipidima u krvi.
  • Pokazano je u nekoliko studija da različiti polifenoli iz ove biljke (katehin, epikatehin i procijanidin), zavisno od doze, štite membranu crvenih krvnih zrnca od oksidativnih stresova. Ovo je značajan efekat jer se smatra da prekomerna peroksidacija biomembrana doprinosi razvijanju brojnih degenerativnih bolesti.

Evropska Komisija za zdravstvene izjave (koja je jedna od najrigoroznijih na svetu u smislu provere naučnih istraživanja) takođe je zaključila da je uspostavljena naučno podržana uzročno-posledična veza između konzumacije flavanola iz kakaoa i održavanja normalne endotelno zavisne vazodilatacije (širenja krvnih sudova). Komisija je zaključila da sledeća formulacija precizno odražava naučne dokaze: „Flavanoli kakaoa pomažu u održavanju endotelno zavisne vazodilatacije, što doprinosi normalnom protoku krvi“. Da bi se postigao navedeni efekat, dnevno treba unositi 200 mg flavanola kakaoa. Ovu količinu može da obezbedi 2,5 g kakao praha sa visokim sadržajem flavanola ili 10 g tamne čokolade sa visokim sadržajem flavanola, a oba treba da budu deo uravnotežene ishrane.

U ovom izveštaju se takođe navodi da raznolikost i zemlja porekla, kao i procesi fermentacije i prženja koji se primenjuju na zrna ove biljke, utiču na sadržaj flavanola u krajnjem proizvodu.

Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik dijabetesa i jedna od najčešćih hroničnih bolesti. Biološki aktivnim komponentama iz prirode poput flavonoida iz visoko kvalitetnog kakao praha posvećena je velika pažnja zbog njihove potencijalne sposobnosti da deluju kao antidijabetski agensi. Pokazalo se da posebno flavonoidi iz ove biljke pozitivno utiču na dijabetes tipa 2.

Većina rezultata studija podržava antidijabetski efekat flavonoida kakaoa pojačavanjem lučenja insulina, poboljšanjem osetljivosti na insulin u perifernim tkivima, dejstvom snižavanja nivoa lipida u krvi i sprečavanjem oksidativnih i inflamatornih oštećenja povezanih sa dijabetesom, stoga možemo da kažemo da je veoma dobar kakao za zdravlje. Kakao flavanoli mogu poboljšati homeostazu glukoze usporavanjem varenja ugljenih hidrata i apsorpcije u crevima. (5)

Rezultati jedne velike kohortne evropske studije pokazali su obrnutu proporcionalnost između unosa flavonoida i dobijanja dijabetesa tipa 2, sugerišući time potencijalnu zaštitnu ulogu ishrane bogate flavonoidima u prevenciji dijabetesa tipa 2. Kasnije je urađena meta analiza ukupno 6 kohortnih studija, koja je potvrdila da je konzumacija ukupnih flavonoida povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Pored uticaja flavanoida na dijabetes treba spomenuti da organski kakao prah sadrži dosta hroma (na dve pune kašike 65% prosečne dnevne potrebe). Redovan unos hroma zvanično prihvaćeno doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi.

Kao i u drugim studijama i ovde se napominje da iako bi se, na osnovu studija, moglo predložiti da bi svakodnevna konzumacija flavanola iz kakaoa ili tamne čokolade predstavljala potencijalno preventivno sredstvo korisno za upravljanje dijabetesom putem ishrane, ovu preporuku treba uzeti sa oprezom, jer većina komercijalno dostupnih proizvoda od kakaoa ili čokolada sadrži malu količinu flavanol, a dodatno su bogate šećerom i kalorijama koje mogu pogoršati kontrolu glikemije kod pacijenata sa dijabetesom.

Urađeno je više studija gde je ispitivan uticaj polifenola iz kakaoa na insulinsku rezistenciju, koje su imale različite ishode, ali se može zaključiti da flavanoli mogu pozitivno da utiču na insulinsku rezistenciju tako što poboljšavaju protok krvi u skeletnim mišićima putem povećane signalizacije azot oksida.

Iz dosadašnjih istraživanja sprovedenih za ovu biljku, može se zaključiti da njegova konzumacija pozitivno utiče na gojaznost i regulaciju telesne težine putem uticaja na metabolizam masti u telu i na osećaj sitosti. Flavanoli iz kakaoa aktiviraju transkripcione faktore koji regulišu ekspresiju brojnih gena, od kojih mnogi igraju važnu ulogu u energetskom metabolizmu.

Jedna studija koja je analizirala gubljenje težine pomoću ishrane sa niskim udelom ugljenih hidrata je otkrila da je grupa kojoj je dato 42 grama dnevno crne čokolade sa 81% kakaoa gubila na težini brže od uobičajene grupe koja nije konzumirala kakao.

Rezultati vezani za kontrolu težine su dobijeni uglavnom u studijama gde su učesnici jeli crnu čokoladu sa visokim procentom kakaoa. Međutim, crna čokolada čak i sa visokim procentom ovog sastojka i dalje ima nekoliko velikih nedostataka:

  • Upitan je kvalitet kakao koji se koristi.
  • Uglavnom je preostali sastav čokolade šećer.
  • Obično sadrže dosta aditiva, poput sojinog lecitina.

Tako da, ukoliko konzumiramo čist kakao prah, koji je organskog porekla, i koji je dodatno autohtona sorta pažljivo procesirana, možemo očekivati dosta bolje rezultate, nego što su dobijeni u navedenim studijama.

Anegdotalni izveštaji ukazuju da redovna konzumacija nezaslađenog prirodnog kakao praha u zemljama gde se on gaji, ima potencijal da smanji broj astmatičnih epizoda/napada.

Urađeno je i nekoliko animalnih studija u kojima je primećeno da kakao ispoljava anti-astmatično delovanje ukoliko se uzima u dovoljnoj dozi i dovoljno dugo.

Većina naučnih istraživanja o ovoj biljci fokusirana je na flavanole, stavljajući u drugi plan činjenicu da kvalitetan organski kakao sadrži i značajnu količinu određenih minerala, koji nedostaju u savremenoj ishrani.

On sadrži minerale koji podstiču razvoj vezivnog tkiva i blagotvorno deluju na nervni sistem, poboljšavaju  krvnu  sliku  i obezbeđuju  normalno  i  pravilno  funkcionisanje svih organa. Upravo zato je Evropska Unija odobrila sve ispod navedene izjave kao naučno potvrđene.

Dnevna doza Arribe ima prirodno visok sadržaj bakra (Cu), hroma (Cr), izvor je kalijuma (K), magnezijuma (Mg), molibdena (Mo), mangana (Mn) i cinka (Zn).

  • Kalijum doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska.
  • Hrom doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi.
  • Magnezijum doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj psihološkoj funkciji.
  • Bakar doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnom funkcionisanju imunog sistema.
  • Cink doprinosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnom metabolizmu masnih kiselina i ugljenih hidrata, kao i održavanju normalnih kostiju, kose, kože i noktiju.

Ukoliko želite detaljno da se informišete , pročitaj tekst o mineralima u organskom kakaou koji smo pripremili za vas.

Uticaj kakaa na anemiju je opšte poznat. Preporučena dnevna doza kakao praha, po laboratorijskim analizama, sadrži gvožđe u iznosu od 5% do 12% propisane dnevne potrebe za gvožđem , što jeste manje od drugih minerala, međutim, kako kvalitetan kakao prah sadrži i druge minerale i čitav spektar fitonutrijenata, oni u sinergiji čine kakao za anemiju odličnim rešenjem. Redovna konzumacija efikasno poboljšava krvnu sliku i povećava nivo gvožđa u krvi, što potvrđuje i puno korisnika naše Arribe. Kada je u pitanju konzumiranje, često se koristi kombinacija kakao i med za anemiju.

Arriba organski kakao prah sadrži stotine biološki aktivnih komponenti, kao različite minerale u značajnoj količini, od kojih su neki direktno vezani za snagu i energiju (kao što je magnezijum). Zato ne čudi da je jedan od prvih efekata koji se primeti od svakodnevnog korišćenja našeg proizvoda povećana energija i snaga.

Ovaj efekat je i istorijski prvi primećen od strane Evropljana koji su probali ovu čudotvonu biljku u Južnoj Americi, a i naučna istraživanja su ga potvrdila u animalnim studijama. Zato je kvalitetan organski kakao prah poslednjih godina postao vrlo popularan među sportistima, koji su svesni da sintetičke oblike minerala i vitamina, pa čak i kada su ekstrahovani iz prirodnih izvora (jer su takođe izvučeni iz konteksta cele hrane, i izolovani u samo jednom njihovom obliku) organizam uglavnom ne može da iskoristi na adekvatan način, a nekad takvi suplementi mogu dovesti i do negativnih uticaja na zdravlje.

Više različitih studija na životinjama izveštavale su o uticaju kakaoa na zdrav imunološki status i sugerisale da može imati ulogu u prevenciji nekih imunski posredovanih bolesti. Njegova imuno-modulatorna svojstva uključuju potencijalnu anti-inflamatornu ulogu, demonstriranu i u in-vitro i in-vivo studijama.

Asteci, drevni narod Srednje Amerike, su smatrali da je penasto piće koje su pravili od kakaoa veoma moćan afrodizijak.

Početkom sedamnaestog veka, Evropljani su prihvatili čokoladu kao hranu ljubavi. Prema knjizi ‘Temptations: Igniting the Pleasure and Pover of Aphrodisiacs’, 1600-ih godina čokolada je bila toliko povezana sa ljubavlju da se verovalo da je lek za slomljeno srce.

U studijama je pokazano da kakao oslobađa feniletilamin i serotonin u ljudski organizam, delujući na taj način kao afrodizijak. Štaviše, kakao je povezan sa opuštanjem i podizanjem raspoloženja, koji su svakako presudni za zdrav libido kako kod muškaraca tako i kod žena.

Postoji i opravdano mišljenje da kakao može biti posebno koristan za libido muškaraca. Smatra se da flavonoidi u kakaou poboljšavaju nivo azotnog oksida u krvi. Ovo je ključno za muškarce jer je azotni oksid jedinjenje koje utiče na širenje krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju krvi, što može biti važno za postizanje i održavanje erekcije.

Sve što je navedeno na našoj stranici podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

  1. Van der Kooij, S. „Market study of fine flavour cocoa in 11 selected countries-revised version.“ Royal Tropical Institute. KIT Development Policy & Practice. Amsterdam (2013).
  2. Andres-Lacueva, C., et al. „Flavanol and flavonol contents of cocoa powder products: influence of the manufacturing process.“ Journal of agricultural and food chemistry 56.9 (2008): 3111-3117.
  3. Caligiani, A., Cirlini, M., Palla, G., Ravaglia, R., & Arlorio, M. (2007). GC‐MS detection of chiral markers in cocoa beans of different quality and geographic origin. Chirality: The Pharmacological, Biological, and Chemical Consequences of Molecular Asymmetry, 19(4), 329-334.
  4. Teresa Wilson. (4 April 2016). Wonder and Destruction, Cacao Nacional in Peru. 
  5. Jalil, A. M. M., & Ismail, A. (2008). Polyphenols in cocoa and cocoa products: is there a link between antioxidant properties and health?. Molecules, 13(9), 2190-2219.
  6. Smith, D. F. (2013). Benefits of flavanol-rich cocoa-derived products for mental well-being: A review. Journal of Functional Foods, 5(1), 10-15.
  7. Pase, M. P., Scholey, A. B., Pipingas, A., Kras, M., Nolidin, K., Gibbs, A., … & Stough, C. (2013). Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial. Journal of psychopharmacology, 27(5), 451-458.
  8. Ramiro, E., Franch, A., Castellote, C., Andrés-Lacueva, C., Izquierdo-Pulido, M., & Castell, M. (2005). Effect of Theobroma cacao flavonoids on immune activation of a lymphoid cell line. British Journal of Nutrition, 93(6), 859-866.
  9. Erdman Jr, J. W., Carson, L., Kwik-Uribe, C., Evans, E. M., & Allen, R. R. (2008). Effects of cocoa flavanols on risk factors for cardiovascular disease. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 17(S1), 284-287.
  10. Afoakwa, E. O. (2014). Cocoa production and processing technology. CRC Press.
  11. Grimes, J. (2009). Rediscovering the Cacao in Ecuador’s Upper Napo River Valley. FOCUS on Geography, 51(4), 23-30.
  12. Dias, G. P., Cavegn, N., Nix, A., do Nascimento Bevilaqua, M. C., Stangl, D., Zainuddin, M. S. A., … & Thuret, S. (2012). The role of dietary polyphenols on adult hippocampal neurogenesis: molecular mechanisms and behavioural effects on depression and anxiety. Oxidative medicine and cellular longevity, 2012.
  13. Ziegleder, G., Stojacic, E., & Stumpf, B. (1992). Occurrence of beta-phenylethylamine and its derivatives in cocoa and cocoa products. Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung, 195(3), 235-238.
  14. Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. British journal of clinical pharmacology, 75(3), 716-727.
  15. Commenges, D., Scotet, V., Renaud, S., Jacqmin-Gadda, H., Barberger-Gateau, P., & Dartigues, J. F. (2000). Intake of flavonoids and risk of dementia. European journal of epidemiology, 16(4), 357-363.
  16. Fisher, N. D., Hughes, M., Gerhard-Herman, M., & Hollenberg, N. K. (2003). Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. Journal of hypertension, 21(12), 2281-2286.
  17. Messaoudi, M., Bisson, J. F., Nejdi, A., Rozan, P., & Javelot, H. (2008). Antidepressant-like effects of a cocoa polyphenolic extract in Wistar–Unilever rats. Nutritional neuroscience, 11(6), 269-276.
  18. Francis, S. T., Head, K., Morris, P. G., & Macdonald, I. A. (2006). The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people. Journal of cardiovascular pharmacology, 47, S215-S220.
  19. Ried, K., Sullivan, T. R., Fakler, P., Frank, O. R., & Stocks, N. P. (2012). Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8).
  20. Ried, K., Sullivan, T., Fakler, P., Frank, O. R., & Stocks, N. P. (2010). Does chocolate reduce blood pressure? A meta-analysis. BMC medicine, 8(1), 1-11.
  21. Araujo, Q. R. D., Gattward, J. N., Almoosawi, S., Parada Costa Silva, M. D. G. C., Dantas, P. A. D. S., & Araujo Júnior, Q. R. D. (2016). Cocoa and human health: from head to foot—a review. Critical reviews in food science and nutrition, 56(1), 1-12.
  22. Ottaviani, J. I., Balz, M., Kimball, J., Ensunsa, J. L., Fong, R., Momma, T. Y., … & Keen, C. L. (2015). Safety and efficacy of cocoa flavanol intake in healthy adults: a randomized, controlled, double-masked trial. The American journal of clinical nutrition, 102(6), 1425-1435.
  23. Pearson, D. A., Schmitz, H. H., Lazarus, S. A., & Keen, C. L. (2001). Inhibition of in vitro low-density lipoprotein oxidation by oligomeric procyanidins present in chocolate and cocoas. Methods in enzymology, 335, 350-360.
  24. Kondo, K., Hirano, R., Matsumoto, A., Igarashr, O., & Ltahura, H. (1996). Inhibition of LDL oxidation by cocoa. The Lancet, 348(9040), 1514.
  25. Salah, N., Miller, N. J., Paganga, G., Tijburg, L., Bolwell, G. P., & Riceevans, C. (1995). Polyphenolic flavanols as scavengers of aqueous phase radicals and as chain-breaking antioxidants. Archives of biochemistry and biophysics, 322(2), 339-346.
  26. Tokede, O. A., Gaziano, J. M., & Djousse, L. (2011). Effects of cocoa products/dark chocolate on serum lipids: a meta-analysis. European journal of clinical nutrition, 65(8), 879-886.
  27. Ferri, C., Desideri, G., Ferri, L., Proietti, I., Di Agostino, S., Martella, L., … & Grassi, D. (2015). Cocoa, blood pressure, and cardiovascular health. Journal of agricultural and food chemistry, 63(45), 9901-9909.
  28. Monahan, K. D., Feehan, R. P., Kunselman, A. R., Preston, A. G., Miller, D. L., & Lott, M. E. (2011). Dose-dependent increases in flow-mediated dilation following acute cocoa ingestion in healthy older adults. Journal of applied physiology, 111(6), 1568-1574.
  29. Petrone, A. B., Gaziano, J. M., & Djoussé, L. (2013). Effects of dark chocolate and cocoa products on endothelial function: a meta-analysis. Current Nutrition Reports, 2(4), 267-273.
  30. Farouque, H. O., Leung, M., Hope, S. A., Baldi, M., Schechter, C., Cameron, J. D., & Meredith, I. T. (2006). Acute and chronic effects of flavanol-rich cocoa on vascular function in subjects with coronary artery disease: a randomized double-blind placebo-controlled study. Clinical Science, 111(1), 71-80.
  31. Heiss, C., Kleinbongard, P., Dejam, A., Perré, S., Schroeter, H., Sies, H., & Kelm, M. (2005). Acute consumption of flavanol-rich cocoa and the reversal of endothelial dysfunction in smokers. Journal of the American College of Cardiology, 46(7), 1276-1283.
  32. Faridi, Z., Njike, V. Y., Dutta, S., Ali, A., & Katz, D. L. (2008). Acute dark chocolate and cocoa ingestion and endothelial function: a randomized controlled crossover trial. The American journal of clinical nutrition, 88(1), 58-63.
  33. d’El-Rei, J., Cunha, A. R., Burlá, A., Burlá, M., Oigman, W., Neves, M. F., … & Medeiros, F. (2013). Characterisation of hypertensive patients with improved endothelial function after dark chocolate consumption. International Journal of Hypertension, 2013.
  34. Sudarma, V., Sukmaniah, S., & Siregar, P. (2011). Effect of dark chocolate on nitric oxide serum levels and blood pressure in prehypertension subjects. Acta Med Indones, 43(4), 224-8.
  35. Shiina, Y., Funabashi, N., Lee, K., Murayama, T., Nakamura, K., Wakatsuki, Y., … & Komuro, I. (2009). Acute effect of oral flavonoid-rich dark chocolate intake on coronary circulation, as compared with non-flavonoid white chocolate, by transthoracic Doppler echocardiography in healthy adults. International journal of cardiology, 131(3), 424-429.
  36. Zhu, Q. Y., Holt, R. R., Lazarus, S. A., & Orozco, T. J. (2002). Inhibitory effects of cocoa flavanols and procyanidin oligomers on free radical-induced erythrocyte hemolysis. Experimental biology and medicine, 227(5), 321-329.
  37. Zhu, Q. Y., Schramm, D. D., Gross, H. B., Holt, R. R., Kim, S. H., Yamaguchi, T., … & Keen, C. L. (2005). Influence of cocoa flavanols and procyanidins on free radical-induced human erythrocyte hemolysis. Clinical and Developmental Immunology, 12(1), 27-34.
  38. Grassi, D., Lippi, C., Necozione, S., Desideri, G., & Ferri, C. (2005). Short-term administration of dark chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons. The American journal of clinical nutrition, 81(3), 611-614.
  39. Mohan, S., & Nandhakumar, L. (2014). Role of various flavonoids: Hypotheses on novel approach to treat diabetes. Journal of Medical Hypotheses and Ideas, 8(1), 1-6.
  40. Zamora-Ros, R., Forouhi, N. G., Sharp, S. J., González, C. A., Buijsse, B., Guevara, M., … & Wareham, N. J. (2013). The association between dietary flavonoid and lignan intakes and incident type 2 diabetes in European populations: the EPIC-InterAct study. Diabetes care, 36(12), 3961-3970.
  41. Liu, Y. J., Zhan, J., Liu, X. L., Wang, Y., Ji, J., & He, Q. Q. (2014). Dietary flavonoids intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of prospective cohort studies. Clinical Nutrition, 33(1), 59-63.
  42. Farhat, G., Drummond, S., Fyfe, L., & Al‐Dujaili, E. A. (2014). Dark chocolate: an obesity paradox or a culprit for weight gain?. Phytotherapy research, 28(6), 791-797.
  43. Ali, F., Ismail, A., & Kersten, S. (2014). Molecular mechanisms underlying the potential antiobesity‐related diseases effect of cocoa polyphenols. Molecular nutrition & food research, 58(1), 33-48.
  44. Bohannon, J., Koch, D., Homm, P., & Driehaus, A. (2015). Chocolate with high cocoa content as a weight-loss accelerator. International Archives of Medicine, 8(55), 8.
  45. Awortwe, C., Asiedu-Gyekye, I. J., Nkansah, E., & Adjei, S. (2014). Unsweetened natural cocoa has anti-asthmatic potential. International Journal of Immunopathology and Pharmacology, 27(2), 203-212.
  46. Abril-Gil, M., Massot-Cladera, M., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, À., & Castell, M. (2012). A diet enriched with cocoa prevents IgE synthesis in a rat allergy model. Pharmacological research, 65(6), 603-608.
  47. Camps-Bossacoma, M., Massot-Cladera, M., Abril-Gil, M., Franch, A., Pérez-Cano, F. J., & Castell, M. (2017). Cocoa diet and antibody immune response in preclinical studies. Frontiers in nutrition, 4, 28.
  48. Pérez-Cano, F. J., Massot-Cladera, M., Franch, À., Castellote, C., & Castell, M. (2013). The effects of cocoa on the immune system. Frontiers in pharmacology, 4, 71.

Superior Arriba Nacional kakao prah

Uložili smo puno vremena i truda kako bismo odabrali upravo najboljeg dobavljača iz Ekvadora, koji sarađuje godinama sa istim farmerima iz tri regiona ove zemlje. Ovde se gaji isključivo autohtono zrno Arribe Nacional, očuvane genetike, i nije dozvoljen pristup hibridima. Dodatno, naš dobavljač je posvetio svoju karijeru razvoju istinski hladnog procesiranja.

Rezultat je Arriba Nacional kakao prah izuzetne arome i potpuno očuvanih svojstava! Njega dobavljač koristi i za proizvodnju sirove čokolade, koja je dobila više internacionalno priznatih nagrada za najbolje čokolade sveta. Osim efekata na zdravlje, ako ste neko kome nije svejedno koju kafu ili vino pije, onda ćete se zaljubiti u ovaj kakao!

Već godinama, i u Srbiji, čitav mali svet kakao ekskluzive vama i vašem zdravlju je nadohvat ruke!

Sorta kakaoa

Prvobitno je postojalo svega nekoliko sorti, ali potražnja u svetu rezultirala je stvaranjem mnogobrojnih hibridnih sorti. Hibridne sorte mogu biti organski gajene, ali iako nisu zagađene štetnim pesticidima, ne pružaju ni izbliza iste benefite kao autohtone sorte. Iako su rađene studije za kakao (mnogobrojne i priznate u celom svetu), one nisu izvođene za hibridne sorte.

Dakle, nije dokazano da u modernim hibridnim sortama postoji dovoljno nutrijenata a naročito flavanola, koji su odgovorni za sve zdravstvene benefite ove biljke. Zbog nižeg kvaliteta i lakšeg uzgoja, hibridi su znatno jeftiniji, a stoga i znatno zastupljeniji na današnjem tržištu.

Danas je svega par sorti  poznato po svom kvalitetu i one čine jako mali procenat ukupne svetske proizvodnje, pa su ta zrna retka i skupa. Najtraženije i jedne od najcenjenijih su Criollo kakao poreklom iz Južne Amerike i Arriba Nacional isključivo iz Ekvadora.

organski-sirovi-kakao-arriba-nacional

Kako možete da znate koji kakao dobijate kad ga kupujete?  Jako teško. 

Organizacije otkupljuju zrna od bilo koga ko ih ima, vodeći računa o organskoj sertifikaciji, ali gotovo nikad o sorti i načinu prerade. Ako nabavku radite iz treće ili pete ruke (što većina prodavaca kakaoa radi), ne možete ući u trag porekla biljke, kao ni do informacije da li je u pitanju hibrid ili neka mešavina.

Arriba Nacional je posebna sorta, koja je vremenom izdvojena i prepoznata kao najkvalitetnija u svetu. Smatra se jednom od najređih autohtonih sorti danas. Potiče isključivo iz Ekvadora i to tek iz nekih oblasti ove zemlje. Izuzetnost ove sorte čini posebna cvetna aroma i voćni profili ukusa, a što je možda i važnije, najviši sadržaj flavanoida, koji kakaou daju njegova lekovita svojstva.

Ovakve karakteristike Arribe se objašnjavaju njenim genetskim poreklom, ukombinovanim sa specifičnim klimatskim uslovima Ekvadora i velikoj posvećenosti malih lokalnih farmera, koji svoje veštine gajenja i fermentacije neguju vekovima unazad. Proizvođači najboljih i najskupljih čokolada na svetu isključivo koriste ovu sortu.

Međutim, čistu Arribu Nacional iz Ekvadora je izuzetno teško naći. Prvi problem je što je ima jako malo, a drugi veliki problem je masovna proizvodnja hibridne vrste CCN-51 u Ekvadoru, koju mešaju sa autohtonim vrstama, pa i sa Arribom, smanjujući značajno kvalitet krajnjeg proizvoda.

Čak i u Ekvadoru je došlo do mešanja hibrida sa nativnim sortama, i postalo je sve teže naći originalnu Arribu Nacional. Naš dobavljač radi sa svim malim plantažama koje i dalje ulažu neshvatljiv trud da očuvaju genetiku svog zrna i rade isključivo sa autohtonim zrnima prave Arribe Nacional. Svi zajedno su pripadnici asocijacija koje se bore za ovakav kakao i neguju tradiciju ove biljke, ne dozvoljavajući jeftinim hibridima i procesima proizvodnje da naruše ovu svetu biljku.

Poreklo kakaoa

Biljka uzgajana organski, ali u različitoj oblasti i drugoj klimi u odnosu na svoje originalno poreklo, neće razviti iste fitonutrijente, koji su obično ključni za različite pozitivne efekte na zdravlje po kojima je ta biljka poznata i zbog koje je ljudi sa tog podneblja instinktivno koriste vekovima.

Za kakao je izuzetno važno da li je gajen u Africi, Indoneziji ili u Južnoj Americi – odakle je i potekao. Poznato je da je većina svetske proizvodnje premeštena u Afriku, gde se gaji hibridna buljka jako niskog kvaliteta, čak i kad je organska.

Problem sa poreklom je sličan kao i sa poreklom make. Nažalost kroz nekoliko zemalja Amerike i Evrope, kakao prah iz Afrike ulazi na tržište sa izmenjenim deklarisanim poreklom (obično na Peru). Po ceni organskog proizvoda, kao i po boji i ukusu, može da se proceni kada je u pitanju zapravo afrički kakao prah.

Superior Arriba Nacional kakao prah dolazi direktno sa nekoliko plantaža iz Ekvadora, i uvozi se direktno iz Ekvadora. Direktna saradnja i lično poznavanje našeg dobavljača garantuje poreklo naših proizvoda.

U našem tekstu možete se detaljno informisati na ovu temu i saznati kako izbeći prevaru i kupiti pravi Arriba Nacional kakao.

kakao-plodovi-plantaza

Konvencionalni vs organski Arriba kakao

Postoje jasne razlike između konvencionalnog proizvoda i Arriba organskog kakaoa:

  • Konvencionalni kakao (onaj koji nije organski) može da se nabavi u svakoj prodavnici i desetostruko je jeftiniji od organskog.
  • Najnižeg je kvaliteta, nutritivno potpuno osiromašen i dodatno uništen agresivnom preradom (standardnim procesom alkalizacije dokazano se uništava do 60% flavanoida i značajno smanjuje sadržaj minerala).
  • Problemi sa neorganskom hranom su brojni. Kako nauka i iskustvo iznova i iznova pokazuju, pesticidima tretirane namirnice su izuzetno štetne po ljudsko zdravlje. Pored pesticida problem su ostaci teških metala. Kod kakaoa je naročito problematičan sadžaj kadmijuma, koji ima kancerogeno dejstvo i oštećuje bubrege. EU je izdala posebna upozorenja vezana za nivo kadmijuma u konvencionalnom kakaou. Sa druge strane, nivo kadmijuma u organskim proizvodima, a posebno u kakao prahu je striktno regulisan i rigorozno se proverava.

Naša Arriba Nacional je sertifikovano organski kakao, poseduje i ekvadorski i evopski i srpski organski sertifikat.

Sve analize na pesticide i teške metale možete naći na sajtu.

prezentacija-organski-kakao-prah

Način obrade – sirov kakao prah

Sorta i oblast gajenja (poreklo) je odlična osnova za vrhunski kakao prah, ali nije jedini uslov. Sledi sušenje, fermentacija i obrada (u kakao prah ili druge proizvode), koji igraju veoma važnu ulogu u kvalitetu krajnjeg proizvoda.

Proces sušenja i fermentacije zrna je veština za sebe, i retki su pravi poznavaoci te veštine, a samo oni mogu da dobiju ono što je u svetu poznato kao ‘fine flavor cacao’.

U daljoj preradi zrna u prah, ključna je temperatura obrade. Na tržištu je jako popularan sirov kakao. Prvo što treba znati je ne postoji zakonska regulativa koja definiše kada je namirnica sirova. Po zakonu ovo svako može da napiše na ambalaži. Međutim, neki konsenzus dogovorni postoji da su to namirnice koje se nikad ne zagrevaju preko 45ºC.

Sirov kakao u bukvalnom smislu ne postoji, jer svaki prolazi kroz proces proizvodnje u kome mora biti zagrevan (to je jedini način da se iz zrna dobije prah i buter,) samo je pitanje do koje granice se zagreje unutrašnjost zrna u tom procesu. Jeste važno da ta temperatura bude što niža, jer na ovaj način, on zadržava daleko više svojih nutrijenata i antioksidanata i samim tim ima daleko daje pozitivnije efekte na naše zdravlje.

Samo nekolicina proizvođača na celom svetu posvećuje zaista pažnju temperaturi obrade, bez obzira što svi preprodavci kasnije na ambalaži pišu da imaju sirov kakao. Detaljno o tome možete pročitati na našem blogu u kome smo obradili temu i dali odgovor na pitanje da li sirov kakao prah mit ili istina.

Naš dobavljač je razvio sopstveni metod i tehnologiju fermentacije, sušenja i obrade kroz hladno procesiranje, na najnižim mogućim temperaturama. Zrna se stalno kontrolišu i okreću, pa čak ni na suncu, na kome se odvija deo procesa, ne dolazi do pregrevanja unutar zrna.

Ljubav i znanje uloženi u proizvodnju i obradu su očigledni po njegovom mirisu i potpuno originalnom ukusu.

arriba-kakao-prah-vektor

Kakao prah vs celo zrno

Kakao prah se dobija tako što se celo zrno kakaoa pretvara u kakao masu, a onda se iz njega izdvaja ulje tj kakao buter. Zašto?

Jedan od razloga je to što izdvojeni kakao buter ima svoju posebnu namenu, a drugi razlog je taj što se većina fitonutrijenata i minerala koji pružaju zdravstvene benefite (flavanoli za srce, raspoloženje itd.) nalaze u kakao prahu, a ne u buteru. Zato, kada odstranite deo kakao butera, dobijate veći koncentrat ovih nutrijenata nego u celom zrnu.

Sa druge strane i kakao buter ima svoje zdravstvene benefite, i smatra se da je kakao prah kvalitetniji ukoliko je u njemu ostalo više masti – kakao butera. Zato je naša Arriba Nacional idealna, jer sadrži i do 25% kakao butera (za razliku od 10-12% koliko je ostavljeno u većini konvencionalnih i organskih kakao prahova)

Ako ste ljubitelj kakaoa i ako ga inače ne zaslađujete, našu Arribu ćete moći da jedete na kašiku, upravo zbog njenog savršenog ukusa i sadržaja masti tj. kakao butera! Najbolju razliku između prosečnog kakaoa i Arribe upravo možete osetiti tako što oba probate na kašiku, bez ikakvih dodataka.

Arriba Nacional kakao – cena je u skladu sa kvalitetom

Trudimo se da našim kupcima ponudimo kakao prah koji će dati vidljive i osetne efekte, te za Superior proizvode biramo zrna proverenog kvaliteta i u skladu sa tim formiramo cene koje možete videti na našem sajtu.

Na tržištu se sasvim sigurno mogu pronaći povoljniji proizvodi, ali ako ih uporedite po ukusu, teksturi i mirisu sa našom Arribom i efektima koje ona pruža, biće vam jasno da dobijate proizvod najboljeg odnosa cene i kvaliteta.

Zašto je Superior kakao skuplji od drugih na tržištu, detaljno pročitajte u našem tekstu na tu temu.

autentican-ekvadorski-arriba-superior-kakao-prah

Napravite razliku – hladno procesirana Arriba Nacional naspram standardnog organskog kakao praha. 

Vaše poverenje zaslužujemo kvalitetom iznad organskog. Sa željom da se napravi jasna razlika kada je u pitanju Superior organski sirovi kakao i prosečan organski kakao, pozvali smo našeg dobavljača i dobili odgovor na pitanje: ”Zašto se u našem Arriba Nacional kakao prahu nekad nađu grudvice kakao praha, i zašto se teže rastvara u vodi?”

Trik je naravno u masovnoj proizvodnji! Naš proizvod je čist organski sirovi kakao koji se proizvodi u ograničenim količinama. Poslušajte objašnjenje o nastanku Just Superior kakao praha.

Organski kakao iskustva – Arriba Nacional

Vaše redovne poruke i komentari su već godinama najlepši deo čitavog našeg poslovanja. Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno. 

Toliko je lep da sam na ivici da ga jedem kašikom!!! @justsuperior.rs #arriba

List right
List right

Arriba Nacional kakao. Identičan ukus ima kao kad se gricka celo kakao zrno. Pošto sam probala u poslednjih 6-7 godina sve vrste organskog kakaa, što dok nije postojao na nasem tržištu, pa i u poslednjih 3-4 godine od kako su se pojavili razni a i stalno, već godinama naručujem cela kakao zrna jer ih jedem umesto čokolade, mogu da kažem da je Arriba Nacional najbolji.

Mnogo vam hvala što ste doneli ovo u Srbiju, bez sumnje nešto najbolje što sam otkrio u poslednje vreme. Važnije od Kolumbove Amerike, ali hvala mu što je plovio, za ovako nešto - vredelo je. Kakao Ariba nacional, čista radost, zdravlje i kvalitetna obrada informacija od strane čitavog organizma.

List right
List right

Evo ja ne pijem kafu (ikada), pijem raw kakao bez dodataka, nekad sa medom iii agavom. A sa biljnim mlekom u sejku, ali najvise pijem sa vrucom vodom kao napitak, i realno najjaci i najbolji ukus meni ima @justsuperior.rs arriba.

Savrsen. Nisam ni mogla zamisliti da kakao moze imati tako intenzivan ukus!

List right

Arriba kakao prah iskustva – kvalitet

Kakao za anemiju iskustva

Organski kakao i raspoloženje, kakao za podizanje energije iskustva – Arriba Nacional

Ukratko, razliku između naših kakao prahova možete pročitati u vodiču za kupovinu kakaoa koji smo pripremili za vas. Ovde ćete naći i linkove ka detaljnijim naučnim tekstovima na tu temu.

Proveren organski sirovi kakao za trudnice, dojilje i decu je potpuno bezbedan.

U trudnoći se i preporučuje zbog uticaja na gvožđe u krvi kao i zbog pozitivnih efekata na raspoloženje.  Proizvod koji nije organski, ili organski kakao prah koji nije uvezen po propisima, može sadržati kadmijum (teški metal) u visokim koncentracijama, i u tom slučaju nije bezbedan ni za trudnice ni za decu. Naši proizvodi su testirani na sve pesticide i na sve teške metale, analize možete pronaći u odeljku Analize i sertifikati.

Za gvoždje se najefektnijom kombinacijom pokazalo uzimanje kakao praha i spiruline u isto vreme. Zato što su oba proizvoda fantastična za gvoždje. Ali može i samo kakao prah.

Kakao prah je najbolje da rotirate, jednu kutiju Arribe Nacional (braon kutija) pa jednu kutiju Criollo kakao praha (krem kutija). 

Doze za podizanje gvožđa su:

– baš puna supena kašika kakao praha (prvi mesec Criolla, drugi Arribe),

– puna kafena kašičica spiruline sve vreme.

Ako vam se napravi pomak za dva meseca sa gvozdjem, onda nastavite tako dok ga ne dovedete blize gornjih granicama u krvi.

Nakon toga možete manje, i ređe uzimati oba proizvoda ali ih po mogućstvu zadržite u ishrani.

Dodatno, ukoliko koristite med u ishrani, nije loše da ovu kombinaciju kakao praha i spiruline uzimate zajedno sa kašičicom dobrog domaćeg meda, poznata je kombinacaija kakao i med za anemiju.

Puno naših korisnika je ovako baš sredilo status gvozđa i hemoglobina u krvi.

Možete, i mi to toplo preporučujemo.

Kakao prah sadrži vrlo malu količinu kofeina (u preporučenoj dnevnoj dozi potpuno bezbednu i za decu i za trudnice), ali sadrži flavanole, minerale i druge nutrijente koji daju energiju i fokus i to čini kakao prah odličnom zamenom za kafu.

Dnevna doza kakao praha proverenog kvaliteta je do 15g, tako da možete popiti do 3 šolje umesto kafe, sa po 5 g kakao praha u svakoj. Dok pripremate napitak, najbolje je koristiti vodu ili mleko koji mogu biti vrući, ali ne i prevrući (posebno ne ključali), kako bi se u najvećoj meri zadržali svi benefiti ove biljke. U zagrejano mleko ili vodu stavite punu supenu kašiku praha i zasladite po želji. Možete i izmiksati u blenderu, običnoj zatvorenoj teglici ili šejker,  kako bi se napravila i mala pena.

Odlična kombinacija je sa kokosovim mleko iz konzerve ili sa pirinač-kokos mlekom.

Može! Većinom, sve superhrane možete kombinovati, baš kao i sve proizvode iz Superior asortimana. Često je tako pozitivan efekat na zdravlje još značajniji.

U čitavom tekstu smo istakli mnogo benefita koje šoljica kakaoa može imati na naš organizam, potkrepljeno naučnim činjenicama ali hajde da sumiramo najznačnije kada su pitanju kakao benefiti:

  • Uticaj na moždane funkcije i raspoložanje

  • Snižavanje krvnog pritiska

  • Uticaj na loš (LDL) holesterol

  • Pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova

  • Odličan za insulinsku rezistenciju i dijabetes tip 2

  • Uticaj na regulaciju telesne težine

  • Kakao za anemiju, odnosno kombinacija kakao i gvožđe je odlična

  • Uticaj na snagu, energiju i imunitet

Kada su u pitanju kakao nuspojave, odnosno određena ograničenja u primeni, možemo reći da je organski kakao prah prilično bezbedna namirnica. Većina ljudi može da koristi bez problema 1 do 3 supene kašike dnevno. Deca naravno koriste manje, u zavisnosti od godina, od kafene kašićice do jedne supene. Postoji oprez kod preteranog korišćenja kod određene grupe ljude,

  • Osobe koje pate od čestih i jakih glavobolja ili migrena
  • Osobama koje pate od česte i jake nerzove i anksioznosti tj imaju pojačanu aktivnost nervnog sistema – konzumiranje veće količine kakaoa može pogoršati ove simptome.

Vodite računa da ovo važi za sertifikovano organski kakao prah. Konvencionalni kakao prah može imati kontraindikacije kod bilo koga zbog sadržaja teških metala i agresivnih metoda prerade.

Preporučujemo