Kakao – hrana drevnih kraljeva i bogova
Verovatno ste kakao prah već koristili u svojoj ishrani do sada. Možda ste i čuli različite tvrdnje vezane za njegove pozitivne uticaje na srce, pritisak, raspoloženje, energiju i nivo gvožđa u krvi? A možda ste i primetili da za obični proizvod iz marketa i kakao koji je organski cena varira astonomski? Dozvolite nam da vam objasnimo zašto.
Zašto ne osećate obećane efekte od kakaoa koji koristite?
Baš kao što se ne može reći da svi automobili na svetu imaju iste performanse, tako se ne može tvrditi da je svaki organski sirovi kakao isti. Podsetićemo da je konvencionalni kakao prah više štetan nego koristan – pored toga što ne zadržava gotovo ništa od fitonutrijenata nakon agresivnih procesa prerade koje prolazi (uključujući alkalizaciju), on sadrži i teške metale u opasnim količinama. Sa druge strane, svaki organski kakao ima neku vrednost. Ali kolika će ona biti, zavisi od kvaliteta i sorte.
Kakao je jedna od najfascinantnijih superhrana koju nam je priroda podarila. Sadrži čitav spektar minerala, aminokiselina i fitonutrijenata, od kojih su flavanoli verovatno najpoznatiji. Njegovo generičko ime (Thebroma) znači „hrana bogova“, pa ne iznenađuje što je Kortez, kad ga je prvi put doneo u Evropu, napisao: „Božanski napitak koji izgrađuje otpornost i pobeđuje umor. Šolja ovog predivnog napitka omogućava čoveku da hoda ceo dan bez hrane.“
Međutim, o kakvom kakaou je on pričao?
Pričao je o starim autohtonim sortama, iz zemalja Južne Amerike, obrađenim sa ogromnim znanjem i pažnjom. Nauka je danas potvrdila da zdravstveni benefiti kakao praha zavise u ogromnoj meri od njegove sorte, porekla i načina prerade i da ranija istraživanja ne mogu da se primene na bilo koji kakao prah (čak ni organski).
Na tržištu na kom dominira procesirana hrana, masovna proizvodnja i traženje načina da sirovine budu što jeftinije bez ikakvog osvrta na njihov uticaj na zdravlje, kako je uopšte moguće pronaći kakao prah datih karakteristika?
Kada se na to doda činjenica da ne postoji nikakva regulativa koja bi kontrolisala da li je kakao zaista sirov ili neke određene sorte, kako se piše na pakovanjima, možemo da pretpostavimo da je ovo izuzetno težak izazov.
Zato smo mi tu!
Mi smo ponosni što smo za vas pronašli 100% čistu Arriba Nacional sortu proverenog porekla iz Ekvadora, oblasti Los Rios, od autohtonih zrna kakaoa očuvane genetike, sa specijalizovanim postupkom hladne obrade, koja je već godinama vaš omiljeni kakao prah – potpuno drugačiji od svega što ste do sad probali.
🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.
Organski sirovi kakao sastav
Dnevna doza kakao praha ima prirodno visok sadržaj bakra i hroma, izbor je kalijuma, magnezijuma, mangana, molibdena i cinka. Bakar doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnom funkcionisanju imunog sistema. Kalijum doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska. Hrom doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi. Magnezijum doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj psihološkoj funkciji. Cink doprinosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnom metabolizmu masnih kiselina i ugljenih hidrata, održavanju normalnih kostiju, kose, kože i noktiju.
Nutritivne vrednosti na 100g/15g(po porciji):
- Energetska vrednost: 1.605KJ (387kcal)/241KJ (58kcal)
- Masti: 20,6g/3,09g
- Od toga zasićene masne kiseline: 12,6g/1,89g
- Ugljeni hidrati: 13,5g/2,03g
- Od toga šećeri: 1,1g/0,17g
- Vlakna: 29,6g/4,4g
- Proteini: 22,1g/3,32g
- So: 0,03g/0,05g
- Kalijum: 3490mg/523,5mg
- Magnezijum: 523,0mg/78,45mg
- Gvožđe: 11mg/1,65mg
- Bakar: 3,6mg/0,54mg
- Mangan: 2,5mg/0,38mg
- Hrom: 173µg/25,95µg
- Molibden: 73µg/10,95µg
- Cink: 10,1mg/1,52mg
100% ekvadorski Arriba Nacional organski sirovi kakao PRAH
-
Direktno sa nekoliko plantaža iz jedne oblasti Ekvadora, koja se smatra istorijskom postojbinom kakaoa.
-
Arriba Nacional je najcenjenija i najređa autohtona sorta kakaoa na svetu.
-
Obrađen u malim i pojedinačnim serijama samo za vas – garantovano poreklo i garantovana svežina – potpuni raritet na današnjem tržištu kakaoa.
-
Dokazani zdravstveni benefiti – garantovano sadrži dovoljno flavanoida i drugih fitonutrijenata da ispolji zdravstvene benefite.
-
Sertifikovano organski (ekvadorskim, EU, američkim i srpskim organskim sertifikatom) – potpuno bezbedan za upotrebu za bilo koga.
-
Neprevaziđen bogat i kremast ukus sa blagim cvetnim i voćnim notama.
Za koga je Arriba kakao prah?
Aribba kakao prah mogu da koriste baš svi, uključujući malu decu, trudnice i dojilje. Posebno je važan za one kojima je potrebno dodatne energije, veći fokus, i briga o zdravlju srca i krvnih sudova uključujući održavanje optimalnog nivoa gvožđa u organizmu. Pored biološki aktivnih komponenti koje sadrži, kvalitetan kakao prah je izuzetno bogat različitim mineralima, tako da je odlična zamena za sintetičke suplemente magnezijuma, cinka, hroma, kalijuma, koji se mnogo bolje apsorbuju i iskoriste u organizmu u svojoj prirodnoj naspram sintetičke forme.
Kako se koristi kakao prah Arriba?
Pronađite idealnu količinu kakao praha za vas. Mi preporučujemo od 7 – 15g (1 do 2 pune supene kašike). Sa ovom količinom na dnevnom nivou, posle nekog vremena, možete očekivati zdravstvene benefite. Možete ga koristiti na različite načine:
- Najjednostavnije je da razmutite kakao prah u vodi, dodate u smuti koji već pravite ili u kaše.
- Često ljudi koriste dobar organski sirovi kakao prah kao zamenu za kafu. Pošto je Superior Arriba Nacional kakao prah istinski hladno procesiran, ne treba koristiti vrelu vodu. Zagrejte vodu, dodajte jednu baš punu supenu kašiku do dve kašike kakaoa i dodajte zaslađivač ako želite.
- Za decu najjednostavnije je da izgnječite pola banane viljuškom i dodate punu kafenu kašičicu praha.
- Naš ekvadorski kakao prah može da ide i u poslastice, kada želite da im date specijalan ukus i aromu kakve samo najbolje čokolade na svetu imaju.
Toliko je lep da sam na ivici da ga jedem kašikom!!! @justsuperior.rs #arriba
keto_ishrana
Arriba Nacional kakao. Identičan ukus ima kao kad se gricka celo kakao zrno. Pošto sam probala u poslednjih 6-7 godina sve vrste organskog kakaa, što dok nije postojao na nasem tržištu, pa i u poslednjih 3-4 godine od kako su se pojavili razni a i stalno, već godinama naručujem cela kakao zrna jer ih jedem umesto čokolade, mogu da kažem da je Arriba Nacional najbolji.
Mnogo vam hvala što ste doneli ovo u Srbiju, bez sumnje nešto najbolje što sam otkrio u poslednje vreme. Važnije od Kolumbove Amerike, ali hvala mu što je plovio, za ovako nešto - vredelo je. Kakao Ariba nacional, čista radost, zdravlje i kvalitetna obrada informacija od strane čitavog organizma.
Michelangelo Bonaparte
Evo ja ne pijem kafu (ikada), pijem raw kakao bez dodataka, nekad sa medom iii agavom. A sa biljnim mlekom u sejku, ali najvise pijem sa vrucom vodom kao napitak, i realno najjaci i najbolji ukus meni ima @justsuperior.rs arriba.
Savrsen. Nisam ni mogla zamisliti da kakao moze imati tako intenzivan ukus!
aroma.lady.aleksandra88