Organska Gelatinizovana Maka miks 3 boje

Rectangle-302 EU500x500-1

1.100,00 RSD sa PDV-om

Vaši hormoni, energija, snaga, raspoloženje, libido i plodnost – konačno mogu biti pod kontrolom! Sa jednom od najboljih gelatinizovanih maka na svetskom trzištu prilagođenom za oba pola, rezultati će brzo biti osetni.

Sastojci: 100% organska geatinizovana maka u prahu. Pakovanje traje oko 5 nedelja.

  • Organska Superior gelatinizovana maka miks 3 boje u prahu
  • Direktno od plantažera iz najplodnijeg dela peruanskih Anda
  • Garantovano poreklo – garantovana čistoća
  • Gelatinizovana ekstruzijom, sušena na suncu
  • Registrovana je u bazi Ministarstva zdravlja
  • Miks 3 boje make onako kako prirodno raste na plantaži – najsveobuhvatniji efekti gelatinizovane make
  • Zbog načina i lokacije gajenja i obrade, izuzetno bogata makaenima i drugim važnim aktivnim komponentama, zbog čega daje vidljive i brze rezultate

Poklon drevnih civilizacija Perua

Da li i vi u današnje vreme osećate da vam je nekad potrebna podrška da se osećate bolje, snažnije, staloženije, raspoloženije? Da li vam kao ženi PMS ili menopauza prave problem svakog meseca? Kao muškarcu treba dodatna snaga ili libido kakav ste nekad imali? Možda pokušavate da zasnujete porodicu i tu imate poteškoća?

Verujemo da je teško poverovati da postoji biljka koja može da pomogne u rešavanju svih ovih problema, a da pri tome nema nikakve negativne posledice i ne zahteva previše ni vremena, ni finansijskog ulaganja. Ako odvojite vreme da pročitate sve informacije o našoj Superior gelatinizovanoj maki, sigurni smo da ćete joj dati šansu da vas uveri da je to moguće!

Koje efekte Superior gelatinizovana maka pruža?

Ovo korenasto povrće gaji se i koristi kao hrana i kao lek na peruanskim Andima, već hiljadama godina. Njena sposobnost da raste na visinama preko 4000 m, gde klimatski uslovi uključuju ledene temperature, izuzetno jaku sunčevu svetlost i konstantne jake vetrove daje joj neobičnu jačinu, otpornost i lekovitost. Danas je nauka pokazala, a stotine hiljada iskustava korisnika potvrdilo, da svakodnevni unos samo jedne kašike dnevno kvalitetnog praha ove biljke može značajno uticati na vaš organizam tako što:

  • Povećava energiju, izdržljivost i fokus
  • Ima pozitivno dejstvo na libido i dovodi u balans hormone muškaraca i žena
  • Poboljšava raspoloženje
  • Nema nijedno neželjeno dejstvo
gelatinizovana-maka-plantaze

Da li bilo koja gelatinizovana maka daje ove efekte?

Nažalost, ne! Popularnost ove biljke u svetu dovela je do drastičnog opadanja kvaliteta proizvoda koji se nude na tržištu. Problem sa kineskom makom, mešanjem sa drugim organskim biljkama u samom Peruu, gajenjem na previše niskim delovima Anda, sušenjem mehanički ili u plastenicima, dovode do toga da ne daje svaki proizvod obećane efekte.

Just Superior je usko specijalizovan za maku, i nudimo jednu od najkvalitetnijih gelatinizovanih maka na svetu. Naš najpopularniji proizvod je prirodni miks 3 boje ove biljke, sa kojom većina ljudi koji je koriste pravilno, oseti značajna poboljšanja u svom zdravlju, međutim oko 1 % ljudi ima problema sa varenjem sirove make i za njih preporučujemo upotrebu gelatinizovane make. Vrlo detaljnu i naučnu analizu razlike između sirove i gelatinizovane make možete pročitate na našem blogu i sami doneti zaključak koja opcija je bolja za vas.

Superior gelatinizovana maka - miks 3 boje

  • Superior gelatinizovana maka je prirodni miks 3 vrste (boje) make – onako kako raste na plantaži (oko 60% žuta, 25% crvena i 15% crna) – što joj daje najširi spektar zdravstvenih benefita i čini je najboljim izborom za većinu ljudi.

  • Sušena je na suncu, na tradicionalan način (ne mehanički, ni u plastenicima) koji se pokazao u istraživanjima kao najefektniji za očuvanje biološki aktivnih komponenti u maki.

  • Gaji se u oblasti Anda koja se smatra postojbinom ove biljke. Upravo odavde zbog nadmorske visine i kvaliteta zemljišta, dolazi najkvalitetnija gelatinizovana maka.

  • Gelatinizovana je postupkom ekstruzije, koji se smatra najboljim načinom obrade ovakve make.

  • Komuna na Andima sa kojom direktno sarađujemo se bavi isključivo uzgojem i prodajom najkvalitetnije make u Peruu.

  • Maku uvozimo svake godine, što znači da uvek imamo najsvežiji rod, dok je mnogi uvoznici čuvaju i nekoliko godina pre mlevenja.

  • Registrovana je u bazi Ministarstva zdravlja (rešenje je dostupno na sajtu) što znači da je stavljena na tržište po svim propisima.

  • Radimo vrlo detaljne analize, čime garantujemo 100% čistoću naše gelatinizovane make.

Za koga je gelatinizovana maka u prahu namenjena?

Ona je korisna za decu (preko 3 godine) i za muškarce i žene bilo kog starosnog doba, budući da je adaptogen, što znači da u svakom organizmu “radi” ono što je njemu potrebno. Balansira hormone tako što utiče na endokrini sistem datog organizma da sam dovede u balans svoje hormone prema njegovim potrebama – ne uvodi biljne hormone! Muškarci je najviše vole zbog uticaja na energiju, snagu i libido. Mlađe žene je vole zbog energije, smirenja i otklanjanja PMS simptoma. Starije žene je vole zbog energije, umirivanja uma i potpunog olakšanja simptoma menopauze. Izuzetno je korisna za oba pola jer može rešiti probleme neplodnosti sa kojim parovi ne mogu godinama da se izbore.

ikonica-ljudi

Preporuke za korišćenje gelatinizovane make

Budući da je dijetetski suplement, svaka informacija u vezi sa gelatinizovanom makom strogo regulisana. Naravno, to važi samo za onu biljku koja je upisana u bazu Ministarstva Zdravlja (što uvek možete proveriti na pakovanju). Pravilnik kaže da je preporučena dnevna doza 3-5 g dnevno (puna 1-2 kafene kašičice). U Americi, kao i u samom Peruu, doze nisu ograničene.

U praksi obično žene uzimaju punu kafenu kašičicu do srednje pune supene kašike, a muškarci od srednje pune supene do pune supene. Po našoj sveobuhvatnoj analizi i dugogodišnjem iskustvu, ukoliko se opredelite za gelatinizovanu maku, treba je uzimate u nešto većoj količini od sirove make, da bi se postigao isti efekat. Minimalna količina bi bila 5 g, tj. srednje puna supena kašika.

Najjednostavnije je da je pomešate sa čašom vode ili dodate u smuti. Jedna od najukusnijih opcija je da punu kašičicu gelatinizovane make umešate u toplo (ne vruće) pirinčano mleko i eventualno zasladite!

ikonica-preporuke

Iako nije lek, ova biljka je jedinstvena po svojim medicinskim svojstvima. Razvoj modernog društva i načina života doneo je neke veoma loše posledice po čovekovo zdravlje. Manjak energije i snage, nesanica, nekvalitetan san, slaba koncentracija i fokusiranje, neplodnost, slab libido, glavobolje, anksioznost i još mnogo toga, postali su deo naše svakodnevice.

Jedno od najmoćnijih prirodnih sredstava koje može pomoći u sprečavanju ili umanjivanju većine ovih simptoma je pažljivo odabrana peruanska gelatinizovana maka. Brojna istraživanja dokazuju njene pozitivne efekte na zdravlje. Ono što sledi jesu velike kliničke studije, koje bi to i potvrdile, ali već sada, stroga regulativa na nivou Evropske unije, odobrava gotovo sve zdravstvene izjave vezane za benefite i uticaj ove čudnovate biljke.

Tome još doprinose i tradicionalni peruanski zapisi, kao i pozitivna iskustva miliona korisnika. Možda ceo spisak svih njenih svojstava deluje previše dobro da bi bio istinit, ali od iskustva, preko nauke, do tradicionalnih zapisa, gotovo sve u vezi ove biljke je i potvrđeno. Njen uticaj na zdravlje svakako zavisi od kvaliteta, količine koja se konzumira, kao i individualnog stanja organizma. Ono što je nedvosmisleno jeste da dugoročno konzumiranje donosi boljitak svakom pojedinačnom organizmu.

Jedan od prvih efekata koji svi osetite i prijavljujete kada krenete sa uzimanjem našeg dodatka u ishrani je više snage i energije tokom dana. Ovaj efekat podjednako primećuju i žene i muškarci.

Na peruanskim Andima, gde ova biljka jedino prirodno raste, i gde je jedna od osnovnih namirnica u ishrani naroda koji tamo žive hiljadama godina, nadmorska visina je preko 3900 metara, a kiseonik je toliko razređen, da je nenaviknutom čoveku i disanje otežano, a kamoli fizička aktivnost.

Međutim, Kečua narod, koji sada živi na Andima, nema nikakvih problema i vrlo su aktivni, zdravi i raspoloženi. Ovo pripisuju isključivo konzumiranju ove čudesne biljke. Interesantno je i da su ubrzo nakon osvajanja Anda, Španci otkrili da su se oni i njihova stoka suočili sa poteškoćama u pogledu snage i zdravlja u izazovnom andskom okruženju. Sledeći preporuke domorodaca da jedu maku i hrane svoje životinje njom, imali su tako izvanredne rezultate da su španski hroničari opisali to iskustvo veoma detaljno.

Danas je nauka potvrdila na više animalnih i nekoliko humanih studija da gelatinizovana maka podiže nivo energije (ali bez preterane stimulacije štitne žlezde, kao što je to slučaj kod kafe i čaja), kao i da povećava snagu i izdržljivost. Pokazano je da polisaharidi iz ove biljke efikasno pojačavaju aktivnosti serumskih antioksidanata, istovremeno smanjujući metaboličke nusprodukte (ureu u krvi, mlečnu kiselina i malondialdehid).

U jednoj studiji je posle 3 nedelje pokazana povećana fizička otpornost, merena vremenom posle koga dolazi do zamora. Jedno malo istraživanje na osam muških biciklista otkrilo je da su poboljšali vreme koje im je trebalo da završe vožnju biciklom od 14 km, nakon 14 dana uzimanja gelatinizovane make. U jednoj studiji se spominje da je fudbalski tim iz Kuska (peruanskog grada smeštenog na 3400 metara nadmorske visine), unosio 1,5 g ove biljke dnevno tokom 60 dana. Sprovedena su ispitivanja za određivanje najveće brzine, potrošnje kiseonika i performansi. Fizičke performanse sportista porasle su u proseku za 10,3%, a maksimalna vrednost povećanja potrošnje kiseonika bila je 33,6%.

Zbog svega ovoga, ova čudotvorna biljka je u poslednje vreme postala popularan suplement u svetu atleta i bodi bildera (kao odlična alternativa anaboličkim steroidima), ali i jedan od omiljenih dodataka ishrani svima onima kojima je potrebno više snage i energije u toku dana.

Nekoliko pojedinačnih studija je pokazalo potencijal ove biljke da ojača imuni sistem. Pokazano je da polisaharidi poseduju imuno-regulatornu aktivnost, da mogu da pomognu u borbi protiv Escherichia coli bakterije, i da pokazuju potencijalnu inhibitornu aktivnost protiv humanog gripa tipa A (grip A) i virusi tipa B (Flu-B).

Dodatno pokazano je da ona poseduje jaka antioksidativna svojstva. Antioksidanti pomažu u neutralisanju slobodnih radikala (previše slobodnih radikala u organizmu povezano je sa kancerom, kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom).

Biološki aktivne komponente iz organske gelatinizovane make doprinose razgradnji peroksila proizvedenog tokom inflamatornih procesa, tako da konzumiranje pruža citoprotektivne efekte.

Anksioznost i stres su nažalost sastavni deo naših života. Izraženiji su kod osoba ženskog pola, ali definitivno su prisutni i kod muškaraca. Jedan od efekata gelatinizovane make koji jako volite, ali ga češće žene prijavljuju, je upravo umirivanje uma i bolje raspoloženje.

Nekoliko studija je potvrdilo da ova čudesna biljka može poboljšati raspoloženje i umanjiti anksioznost i stres, naročito kod žena tokom PMS-a ili u menopauzi.

Ova čudesna biljka može dovesti do poboljšanja memorije i učenja. Nativni narod sa Anda (Peru) tradicionalno je koristi kako bi poboljšao performanse dece u školi, ali istraživanja na tu temu još nisu rađenja. U studijama na životinjama, gelatinizovana maka je pokazala da može poboljšati učenje i pamćenje, kao i kognitivnu funkciju, motoričku koordinaciju i izdržljivost, praćeno povećanom respiratornom funkcijom mitohondrija. Istraživanja obećavaju da ova biljka može biti efektna funkcionalna hrana za usporavanje opadanja kognitivnih funkcija izazvanih starenjem.

Nekoliko pojedinačnih studija je pokazalo povoljan uticaj gelatinizovane make na smanjenje glukoze u krvi, poboljšanje statusa holesterola i triglicerida, kao i smanjenje pritiska. Potrebno je više eksperimentalnih i kliničkih studija da bi se pokazala njena uloga u metabolizmu glukoze, lipida i regulaciji krvnog pritiska, ali je sasvim sigurno da je dijabetičari mogu koristiti.

Neko je nekad rekao: ‘Hormoni su sve’, vezano za to kako se ljudi psiho-fizički osećaju tokom celog dana. To nije daleko od istine. Hormoni utiču na svaki aspekt našeg funkcionisanja, fizičkog, mentalnog i emotivnog. Imati izbalansirane hormone znači biti zdrav, jak i emotivno uravnotežen.

Koliko takvih ljudi znate danas?

Nažalost zbog izuzetno stresnog načina života (neprirodnog za naš organizam) sa previše psihičkih stimulansa i previše toksina svuda oko nas (hrana, vazduh, voda, hemijska sredstva u domaćinstvima itd.), hormoni i kod mušakaraca i kod žena su u stalnom disbalansu. Disbalans hormona može dovesti do čitavog niza problema, kao što su: nesanica, zamor, nepravilni rada srca, probavne smetnje, problemi sa kožom (ekcemi, akne), neredovne i bolne menstruacije kod žena, disfunkcije u intimnim odnosima kod muškaraca, a u težim slučajevima i neplodnost kod oba pola.

Zato ne čudi što je ova biljka postala tako rapidno popularna i obožavana širom sveta, kad je otkriveno ima brojne benefite za plodnost i da pozitivno utiče na balans hormona, a bez ikakvih štetnih posledica!

Kvalitetna maka je jedan od najboljih poznatih adaptogena koji pomaže da potpuno prirodno dovedete hormone u balans, bilo da ste muškarac ili žena. Međutim, ona ne sadrži biljne estrogene ili bilo koje druge fito hormone! U naučnim istraživanjima je pokazano da deluje na hormone u organizmu na potpuno drugačiji način od fitoestrogenih biljaka, tako što promoviše optimalno funkcionisanje hipotalamusa i hipofize.

Na ovaj način, dovodeći ‘master’ žlezde u balans, posredno utiče na to da druge žlezde u organizmu luče pravu količinu hormona, tj. dovodi u stanje ravnoteže ceo endokrini sistem. Istraživanja na temu uticaja ove biljke na rad hormona otkrila su da su alkaloidi (biljni steroli) iz nje, ti koji deluju kao hemijski okidači u organizmu da on sam proizvede veći ili manji nivo hormona koji odgovara uzrastu i polu date osobe. Dakle, umesto da uvodi u organizam biljne hormone, ona deluje na rad hipotalamusno-hipofizne osovine, zbog čega njeni efekti nisu ograničeni samo na jajnike i testise, već deluju i na nadbubrežnu i štitnu žlezdu (što posledično utiče na osećaj veće energije i vitalnosti).

Gelatinizovana maka neće podići/spustiti testosteron/progesteron kod muškaraca/žena tamo gde ne treba! Između ostalog, zbog ovoga je ona svrstana u adaptogene biljke okarakterisane time da svakom individualnom organizmu pružaju baš ono što njemu treba.

Ako se na jednu temu sve žene sveta razumeju i saosećaju jedna sa drugom, to su PMS i menopauza! Ženama je potpuno prirodno dat ciklus hormonalnih promena svakog meseca, i to je već izazov za sebe, a u današnje vreme, kada su hormoni u disbalansu pomalo svima, ženski ciklusi postaju jedva podnošljivi. Odatle je i nastao izraz predmenstrualni sindrom, a menopauza se izgovara šapatom.

Gelatinizovana maka je provereno jedna od najefektinijih prirodnih biljaka za regulisanje neregularnih ciklusa, bolnih mentruacija, promena raspoleženja i umora pred mentruaciju, bolova u grudima, pa čak i policističnih jajnika.

Veoma efikasno reguliše i simptome menopauze, uključujući valunge, vaginalnu suvoću, gubitak energije i libida i depresiju.

U raznim naučnim istraživanjima pojavili su se rezultati koji podržavaju ove tvrdnje, a vaših bezbroj testimonijala na ovu temu takođe svedoči o olakšanjima koje naš visoko kvalitetan proizvod pruža ženama tokom ovih osetljivih perioda.

Različite studije na životinjama pokazale su da ova čudesna biljka povećava kvalitet, broj i pokretljivost muških polnih ćelija u semenoj tečnosti. Neke studije su pokazale da štiti mušku spermatogenezu od spoljnih stresova u okruženju. Prema kliničkim ispitivanjima, ona je poboljšala nekoliko različitih  karakteristika semene tečnosti zdravih muškaraca i muškaraca sa blagom neplodnošću. U studiji na 9 zdravih muškaraca koji su uzimali ovu biljku 4 meseca, došlo je do povećanja količine semene tečnosti i do veće pokretljivosti muških polnih ćelija.

Ona balansira hormone što rezultuje redovnom ovulacijom kod žena, a dodatno i podiže libido. U animalnim studijama pokazano je da pozitivno utiče na povećanje stope trudnoće i veličine legla. Naučna istraživanja na ovu temu treba da se sprovedu u većem obimu. Međutim, širom sveta (a i vaša iskustva sa našim proizvodima) svedoče o tome, da pored višegodišnjeg uzaludnog truda da se ostane u drugom stanju, nakon samo nekoliko meseci uzimanja kvalitetnog dodatka u ishrani, žena uspeva da ostane trudna. Ovo nije mala stvar za obećati nekom, šta više, vrlo je osetljiva tema, ali kako je gelatinizovana maka prirodna hrana, potpuno bezbedna i zdrava, njena kupovina se može višestruko isplatiti. Sa manjim ulaganjima u odnosu na brojne preparate i analize, već nakon nekoliko meseci možete očekivati rezultate i rešiti ovaj mučan problem. Iskustva, kao i tradicionalna upotreba gelatinizovane make, apsolutno su u korist toga da ona može da reši neplodnost.

Disfunkcije u intimnim odnosima su vrlo raširene u našem društvu širom sveta, iako se o tome ne priča i ne piše previše. Većina ovih problema odnosi se na želju za odnosom i kod žena i kod muškaraca, i na mušku erektilnu disfunkciju. Interesovanje za primenu prirodnih sredstva za rešenje ovog problema povećalo se u poslednjih 20 godina. Tradicionalno u Peruu, kako za lečenje neplodnosti, tako i za lečenje disfunkcije vezane za intimne odnose, koristila se maka. Pojedinačna istraživanja rađena na životinjama i ljudima su potvrdila ove njene efekte. Uzimanje 1,5 ili 3,0 g nadan kod zdravih muškaraca poboljšalo je želju nakon 8 nedelja primene, a u drugoj studiji kod sportista već nakon dve nedelje tretmana.

Treća studija je pokazala da nakon 12 nedelja postoji mali, ali značajan efekat na poboljšanje blage erektilne disfunkcije. Jedna studija je pokazala da poboljšava funkciju tokom intimnih odnosa nakon 8 nedelja primene, i da taj njen efekat nije povezan sa promenama u raspoloženju ili promenama serumskog testosterona kod ispitanika.

Urađene su i dve kliničke studije koje su pokazale značajan povoljan efekat na disfunkciju tokom odnosa ili želju za odnosom kod zdravih žena u menopauzi, i kod zdravih odraslih muškaraca. U trećoj kliničkoj studiji (bez poređenja sa placebo), pacijenti sa disfunkcijom vezanom za intimne odnose koji su konzumirali 3 g na dan, imali su poboljšanje u testovima ovih funkcija (efekat je izostao sa dozom od 1, 5 g make dnevno). Na ovu temu je potrebno više kliničkih studija. Međutim, kao i za neke druge efekte, kada se sagledaju istraživanja, tradicionalni zapisi i primena, kao i anegtodalni dokazi, zaključuje se da kvalitetna gelatinizovana maka koja se dovoljno dugo uzima može imati pozitivan uticaj na libido kako kod muškaraca tako i kod žena. Naši korisnici muškog pola apsolutno svojim testimonijalima potvrđuju ovo redovno! 🙂

Tokom i nakon menopauze dolazi do pada estrogena, što može pokrenuti niz aktivnosti u organizmu koje na kraju dovode do osteoporoze. Iako se pokazalo da je hormonska supstituciona terapija (HRT) efikasna u sprečavanju gubitka koštane mase i smanjenju stope preloma, rizik od ozbiljnih neželjenih efekata koje ova terapija ima, doveo je do toga da se ona sve manje primenjuje, a da se sve više traži rešenje među prirodnim suplementima. Jedna od odobrenih zdravstvenih izjava za gelatinizovanu maku u prahu od strane evropske unije je upravo da ona pomaže zdravlje kostiju tokom menopauze.

Istraživanje urađeno u Peruu u centralnim Andama pokazuje da žene koje redovno konzumiraju ovu biljku imaju niže stope preloma od onih u istom području koje je ne konzumiraju – što potvrđuje eksperimentalne rezultate dobijene na životinjama, gde je pokazano da ona može sprečiti gubitak koštane mase.

Stanjivanje i opadanje kose kod žena se povezuje sa disbalansom hormona. Često ovaj simptom ide uz neregularne cikluse, prekomernu maljavost i probleme sa kožom. Kako je već objašnjeno, kvalitetna gelatinizovana maka u prahu u većini slučajeva efikasno reguliše hormone nakon dovoljno duge upotrebe. Kao rezultat toga, dolazi do regulisanja ciklusa, kao i ostalih neželjenih simptoma kao što su stanjivanje kose, problem sa kožom i preterana maljavost. Ovi efekti nisu istraživani u studijama, ali ih žene širom sveta prijavljuju kao rezultat konzumiranja ove čudesne biljke. Ukoliko želite detaljno da se infomišete i saznate odgovor na pitanje kako da izaberete kvalitetnu maku, pročitajte naš tekst na tu temu.

Ova biljka se može svrstati u adaptogene i deluje slično žen-šenu, reiši pečurki, ašvagandi i drugim medicinskim biljkama. Za razliku od biljaka koje sadrže kofein, ona nema supstance sa stimulativnim dejstvom na centralni nervni sistem. Adaptogene biljke su jedne od najvažnijih biljaka za današnji moderan način života – jer se suprotstvaljaju raznim fizičkim, hemijskim ili biološkim izvorima stresa tako što povećavaju sveopštu otpornost na nespecifičan način, omogućavajući organizmu da se adaptira na stresne okolnosti. Ne samo što pomažu u borbi protiv posledica dugoročne izloženosti umerenog stresa, već deluju i kao tonik, stimulišuči imunitet i poboljšavajući generalni osećaj dobrog stanja tela.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior gelatinizovanoj maki i drugim proizvodima, podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko od navedenih istraživanja posebno interesuje, možete nam pisati putem mejla.

  1. Gonzales, G. F. (2012). Ethnobiology and ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a plant from the Peruvian highlands. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.
  2. Bianchi, Antonio (2003). Maca Lepidium meyenii Boletín. Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, vol. 2, núm. 3, mayo, 2003, pp. 30-36. Universidad de Santiago de Chile Santiago, Chile
  3. Stone, M., Ibarra, A., Roller, M., Zangara, A., & Stevenson, E. (2009). A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and se*ual desire in sportsmen. Journal of ethnopharmacology, 126(3), 574-576.
  4. Brooks, N. A., Wilcox, G., Walker, K. Z., Ashton, J. F., Cox, M. B., & Stojanovska, L. (2008). Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of se*ual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content. Menopause, 15(6), 1157-1162.
  5. Dini, A., Migliuolo, G., Rastrelli, L., Saturnino, P., & Schettino, O. (1994). Chemical composition of Lepidium meyenii. Food chemistry, 49(4), 347-349.
  6. Večeřa, R., Orolin, J., Škottová, N., Kazdová, L., Oliyarnik, O., Ulrichová, J., & Šimánek, V. (2007). The influence of maca (Lepidium meyenii) on antioxidant status, lipid and glucose metabolism in rat. Plant foods for human nutrition, 62(2), 59-63.
  7. Wang, Y., Wang, Y., McNeil, B., & Harvey, L. M. (2007). Maca: An Andean crop with multi-pharmacological functions. Food Research International, 40(7), 783-792.
  8. Balick, M., & Lee, R. (2002). Maca: from traditional food crop to energy and libido stimulant. Alternative therapies in health and medicine, 8(2), 96-98.
  9. Valerio, L. G., & Gonzales, G. F. (2005). Toxicological aspects of the South American herbs cat’s claw (Uncaria tomentosa) and maca (Lepidium meyenii). Toxicological reviews, 24(1), 11-35.
  10. Valentová, K., & Ulrichová, J. (2003). Smallanthus sonchifolius and Lepidium meyenii-prospective Andean crops for the prevention of chronic diseases. Biomed Papers, 147(2), 119-130.
  11. Lozano-Canales, A., Janampa-Santome, M., Clark, D., & Gonzáles, W. L. (2019). Seed weight predicts seedling emergence, and extremely acid soil and low availability of Phosphorus are associated with poor plant performances in Lepidium meyenii Walpers (maca). Scientia Horticulturae, 253, 341-348.
  12. http://examine.com/supplements/Maca/
  13. Wang, S., & Zhu, F. (2019). Chemical composition and health effects of maca (Lepidium meyenii). Food chemistry, 288, 422-443.
  14. Yábar, E., Pedreschi, R., Chirinos, R., & Campos, D. (2011). Glucosinolate content and myrosinase activity evolution in three maca (Lepidium meyenii Walp.) ecotypes during preharvest, harvest and postharvest drying. Food Chemistry, 127(4), 1576-1583.
  15. Vílchez Túpac, L. M., Guevara Pérez, A., & Encina Zelada, C. R. (2012). Influencia del tamaño de partícula, humedad y temperatura en el grado de gelatinización durante el proceso de extrusión de maca (Lepidium meyenii Walp). Revista de la sociedad química del Perú, 78(2), 126-137.
  16. Ley, B. M. (2003). Maca!: Adaptogen and Hormonal Regulator. Bl Publications.
  17. Meissner, H. O., Kapczynski, W., Mscisz, A., & Lutomski, J. (2005). Use of gelatinized maca (Lepidium peruvianum) in early postmenopausal women. International journal of biomedical science: IJBS, 1(1), 33.
  18. Lična komunikacija sa vlasnikom firme koja poseduje sopstvene plantaže u Peruu, i proizvodi i gelatinizovanu i gelatinizovanu maku već 20 godina
  19. French, D. (1984). Organization of starch granules. In Starch: Chemistry and technology (pp. 183-247). Academic Press.
  20. Riaz, M. N. (Ed.). (2000). Extruders in food applications. CRC press.
  21. Lovrić, T., Tripalo, B., Hribar, J., & Pozderović, A. (2003). Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva. Hinus.
  22. Case, S. E., Hamann, D. D., & Schwartz, S. J. (1992). Effect of starch gelatinization on physical properties of extrused wheat-and corn-based products. Cereal Chemistry, 69(4), 401-404.
  23. Wang, Y., Wang, Y., McNeil, B., & Harvey, L. M. (2007). Maca: An Andean crop with multi-pharmacological functions. Food Research International, 40(7), 783-792.
  24. Gonzales, G. F. (2012). Ethnobiology and ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a plant from the Peruvian highlands. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.
  25. Johns, T. (1981). The anu and the maca. J Ethnobiol, 1, 208-212.
  26. Brinckmann, J., & Smith, E. (2004). Maca culture of the Junin Plateau. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 10(3), 426-430.
  27. Hermann, M. (1997). Andean roots and tubers: ahipa, arracacha, maca and yacon (Vol. 21). International Potato Center.
  28. Smith, E. (2003). Maca root: Modern rediscovery of an ancient Andean fertility food. J Amer Herbalists Guild, 4(2), 15-21.
  29. Valerio, L. G., & Gonzales, G. F. (2005). Toxicological aspects of the South American herbs cat’s claw (Uncaria tomentosa) and maca (Lepidium meyenii). Toxicological reviews, 24(1), 11-35.
  30. Gonzales, G. F. (2010). Maca: del alimento perdido de los incas al milagros de los andes. estudio de seguridad alimentaria y nutricional. Segurança Alimentar e Nutricional, 17(1), 16-36.
  31. Kos, J. (2015). Aflatoksini: analiza pojave, procena rizika i optimizacija metodologije određivanja u kukuruzu i mleku.
  32. Alanya Tineo, J. P. (2018). Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta de producción de harina pre-gelatinizada de maca (Lepidium meyenii Walp) en Ayacucho.
  33. Esparza, E., Hadzich, A., Kofer, W., Mithöfer, A., & Cosio, E. G. (2015). Bioactive maca (Lepidium meyenii) alkamides are a result of traditional Andean postharvest drying practices. Phytochemistry, 116, 138-148.
  34. Zhang, S. Z., Yang, F., Shao, J. L., Pu, H. M., Ruan, Z. Y., Yang, W. L., & Li, H. (2020). The metabolic formation profiles of macamides accompanied by the conversion of glucosinolates in maca (Lepidium meyenii) during natural air drying. International Journal of Food Science & Technology, 55(6), 2428-2440.
  35. Sifuentes-Penagos, G., León-Vásquez, S., & Paucar-Menacho, L. M. (2015). Estudio de la Maca (Lepidium meyenii Walp.): cultivo andino con propiedades terapéuticas. Scientia Agropecuaria, 6(2), 131-140.
  36. Shapiro, T. A., Fahey, J. W., Wade, K. L., Stephenson, K. K., & Talalay, P. (2001). Chemoprotective glucosinolates and isothiocyanates of broccoli sprouts: metabolism and excretion in humans. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, 10(5), 501-508.
  37. Fahey, J. W., Zalcmann, A. T., & Talalay, P. (2001). The chemical diversity and distribution of glucosinolates and isothiocyanates among plants. Phytochemistry, 56(1), 5-51.
  38. Higdon, J. V., Delage, B., Williams, D. E., & Dashwood, R. H. (2007). Cruciferous vegetables and human cancer risk: epidemiologic evidence and mechanistic basis. Pharmacological research, 55(3), 224-236.
  39. Meissner, H. O., Mscisz, A., Mrozikiewicz, M., Baraniak, M., Mielcarek, S., Kedzia, B., … & Pisulewski, P. (2015). Peruvian Maca (Lepidium peruvianum):(I) Phytochemical and genetic differences in three Maca phenotypes. International journal of biomedical science: IJBS, 11(3), 131.
  40. Slominski, B.A., Campbell, L.D., (1989). Formation of indole glucosinolate breakdown products in autolyzed, steamed and cooked brassica vegetables. J. Agric. Food Chem. 37, 1297–1302
  41. Conaway, C. C., Getahun, S. M., Liebes, L. L., Pusateri, D. J., Topham, D. K., Botero-Omary, M., & Chung, F. L. (2000). Disposition of glucosinolates and sulforaphane in humans after ingestion of steamed and fresh broccoli. Nutrition and cancer, 38(2), 168-178.
  42. Rouzaud, G., Young, S. A., & Duncan, A. J. (2004). Hydrolysis of glucosinolates to isothiocyanates after ingestion of raw or microwaved cabbage by human volunteers. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, 13(1), 125-131.
  43. Zhang, L., Cao, J., Hao, L., & Kang, C. (2017). Quality evaluation of Lepidium meyenii (Maca) based on HPLC and LC-MS analysis of its glucosinolates from roots. Food Analytical Methods, 10(7), 2143-2151.
  44. Li, G., Ammermann, U., & Quirós, C. F. (2001). Glucosinolate contents in maca (Lepidium peruvianum Chacón) seeds, sprouts, mature plants and several derived commercial products. Economic botany, 55(2), 255-262.
  45. Gan, J., Feng, Y., He, Z., Li, X., & Zhang, H. (2017). Correlations between antioxidant activity and alkaloids and phenols of maca (Lepidium meyenii). Journal of Food Quality, 2017.
  46. Meissner, H. O., Reich-Bilinska, H., Mscisz, A., & Kedzia, B. (2006). Therapeutic Effects of Pre-Gelatinized Maca (Lepidium peruvianum Chacon) used as a non-hormonal alternative to HRT in perimenopausal women-Clinical Pilot Study. International journal of biomedical science: IJBS, 2(2), 143.
  47. Meissner HO, Mscisz A, Piatkowska E., et al. Peruvian Maca (Lepidium peruvianum) – II: Phytochemical Profiles of Four Prime Maca Phenotypes Grown in Two Geographically-Distance Locations. Int J Biomed Sci. 2016;12(1) 9-24.
  48.  Meissner H.O., Kedzia B., Mrozikiewicz P.M., et al. Short- and Long- Term Physiological responses of Male and Female Rats to Two Dietary Levels of Pre-Gelatinised Maca (Lepidium peruvianum Chacon). Int J Biomed Sci. 2006; 2: 15
  49. Lozano-Canales, A., Janampa-Santome, M., Clark, D., & Gonzáles, W. L. (2019). Seed weight predicts seedling emergence, and extremely acid soil and low availability of Phosphorus are associated with poor plant performances in Lepidium meyenii Walpers (maca). Scientia Horticulturae, 253, 341-348.
  50. Stone M, Ibarra A, Roller M, Zangara A, Stevenson E. A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and se*ual desire in sportsmen. J Ethnopharmacol. 2009 Dec 10;126(3):574-6. doi: 10.1016/j.jep.2009.09.012. Epub 2009 Sep 23. PMID: 19781622.
  51. Clément, C., Diaz, D., Manrique, I., Avula, B., Khan, I. A., Ponce Aguirre, D. D., … & Kreuzer, M. (2010). Secondary metabolites in maca as affected by hypocotyl color, cultivation history, and site. Agronomy Journal, 102(2), 431-439.
  52. Lee MS, Lee HW, You S, Ha KT. The use of maca (Lepidium meyenii) to improve semen quality: A systematic review. Maturitas. 2016 Oct;92:64-69. doi: 10.1016/j.maturitas.2016.07.013. Epub 2016 Jul 21. PMID: 27621241.

Otkrivamo – Šta Superior gelatinizovanu maku čini stvarno najboljom na svetu?

Peruanska gelatinizovana maka sadrži čitav spektar različitih biološki aktivnih komponenti (polisaharide, polifenole, glukozinolate, alkaloide, itd) odgovornih za njene zdravstvene efekte. Ono što je specifično, jeste da sadrži i polinezasićene masne kiseline makaene i makademe, kao posebnu klasu sekundarnih metobolita pronađenih isključivo u korenu biljke. U njoj se nalaze i tri alkaloida, za koje se takođe smatra da imaju antikancerogena svojstva. Količina biološki aktivnih komponenti (a samim tim i njeni efekti) direktno zavise od kvaliteta biljke (kvaliteta semena, lokacije uzgoja, načina uzgoja, načina obrade, vrste, porekla, čistoće, itd).

Vrste gelatinizovane make

Postoji preko 12 boja gelatinizovane biljke, ali ih nauka razvrstava u 3 ekotipa tj. u 3 boje – žutu (zlatna maka), crvenu (sve nijanse roze preko crvene od ljubičaste) i crnu (sve nijanse sive do crne). U poslednje vreme ograničen broj istraživanja je pokazao da kod različitih boja ove biljke blago varira količina nekih biološki aktivnih komponenti, pa samim tim blago variraju i neki efekti na zdravlje. Međutim, u većini istraživanja koja postoje, izučavan je miks svih ekotipova, onakav kakav prirodno raste na plantažama. Dodatno, u Peruu nikada nisu odvajane vrste i od davnina se koriste sve zajedno. Zbog ovoga se smatra da najobuhvatnije efekte ima upravo miks svih boja, kao i da je on najoptimalniji za većinu ljudi. Na plantažama sa kojih se ubira Superior maka, rađaju crvena, žuta i crna maka, i u srazmeri u kojoj rode (oko 60% žuta, 25% crvena i 15% crna), mi dobijemo naš maka prah. Takođe, u ponudi imamo čistu crnu maku i crvenu maku, sa iste plantaže.

maka-plodovi

Način obrade gelatinizovane make

Ova biljka se na tržištu prodaje u dva oblika – kao gelatinizovana maka u prahu i kao sirova. Gelatinizovana maka u prahu se proizvodi od 1990-tih godina. Nakon sušenja plodova (kao i u slučaju sirove biljke), oni se podvrgavaju procesu gelatinizacije (koji može biti urađen primitivnijim metodama kuvanja ili u specijalno razvijenom postupku gelatinizacije ekstruzijom).

Gelatinizacije make je industrijski proces u kome se razgrađuje skrob iz biljke, primenom visokog pritiska i temperature. Ovaj postupak ima prednost u tome (kako neki smatraju) što organizam može bolje da apsorbuje nutrijente iz gelatinizovan make, a manu u tome što ne zadržava 100% originalnih svojstava make. Ono što je takođe moguće zaključiti iz mnoštva informacija, gledajući sva istraživanja i iskustva korisnika prijavljenih širom sveta, je da je svejedno koju maku koristite, sve dok koristite čistu maku, proverenog kvaliteta i porekla. Oko toga da je daleko najbitnije da je maka pravog kvaliteta se slažu svi izvori, jer između ostalog nivo fitonutrijenata od kojih zavise efekti, u osušenoj maki (od koje se dalje proizvode i sirova i gelatinizovana), direktno je povezan sa oblašću Anda gde se gaji kao i sa sa procedurama pre i posle žetve.

maka-plantaze-peru

Svežina gelatinizovane make

Ova biljka se ubira jednom godišnje i kada se plodovi osuše mogu godinama da stoje pre dalje obrade. Ona može da zadrži dosta svojih nutritivnih svojstava, ali njen potencijal se svakako povećava skraćivanjem vremena od ubiranja ploda do njegovog konzumiranja. Velike kompanije, koje preprodaju ogromne količine preparata, jednostavno ne mogu da ponude najsvežiju biljku, već to čine sa višegodišnjih zaliha. Kako mi sarađujemo direktno sa plantažerima i samo sa jednom malom komunom iz najplodnijeg dela Anda, naš proizvod je uvek svež, od poslednjeg roda.

peruanac-prerada-make

Poreklo biljke

Postoje biljke koje mogu da uspevaju u različitim podnebljima, što ne utiče u velikoj meri na njihova svojstva, dok postoje i one kod kojih je poreklo presudno. Ova čudesna biljka prirodno raste jedino u Peruu, na obroncima Anda, gde malo koja druga biljka uspeva. Seme i plod u izvornom obliku nije dozvoljeno izneti iz Perua, ali pre nekoliko godina nelegalnim tokovima, ona je preneta u Kinu. Dok ministrarstva u Peruu godinama obećavaju da će da reše ovaj problem, danas postoji preko 3700 razlićitih kompanija iz Kine koje je prodaju. Problemi sa kineskom makom proizvodnjom su višestruki. Postoje laboratorije u Kini koje zapravo proizvode sintetičku formu ove biljke, a pokušavaju da je prodaju kao autentičan koren.

Dobro je poznato da je Kina jedna od najzagađenijih zemalja na svetu i da njihova hrana nosi veliki rizik kontaminacije. Takođe, spekuliše se da već ima 7 GMO patenata za maku (dok su u Peruu GMO namirnice zabranjene zakonom). Trenutno ni jedna EU laboratorija nije akreditovana da potvrdi tačno poreklo i kvalitet ove biljke, a nažalost maka iz Kine preko određenih zemlji Evrope i Amerike ulazi na tržište sa izmenjenim poreklom, što znači da ukoliko firma ne uvozi biljku direktno iz Perua, postoji šansa da kupite upravo organski kineski proizvod. To sve je znatno doprinelo našoj motivaciji da pronađemo biljku dokazanog porekla, a time i kvaliteta. Naša gelatinizovana maka provereno dolazi iz Perua, direktno sa plantaža gde je uzgojena, u veoma specifičnom delu Anda, oko Junin jezera, na idealnoj nadmorskoj visini peruanskih Anda od preko 4000 m (proizvođački sertifikat dostupan je na našem sajtu).

100% čist prah gelatinizovane make

Ova čudesna biljka je do šezdesetih godina bila poznata uglavnom samo u Peruu. Nakon toga je njena popularnost eksponencijalno počela da raste svuda u svetu. Potražnja tržišta je ubrzo daleko prevazišla kapacitete proizvodnje na Andima. Krenulo se sa masovnim plantažama svuda po Andima – i na nižim nadmorskim visnama, gde kvalitet biljke nije optimalan. Tada je započela i mnogo gora praksa, a to je mešanje ove čudesne biljke sa drugim biljkama u prahu, koje imaju dovoljno neutralan ukus, a dovoljno sličan sastav makronutrijenata. Kada se rade osnovne analize, nemoguće je reći da li postoji još neka biljka u sastavu.

Depositphotos_68037173_xl-2015__1_-removebg-preview 1

Svima koji se bave ovom temom ozbiljno, ova pojava je dobro poznata. Čak i kada je uvezena direktno iz Perua postoji mogućnost da nije u pitanju 100% čista gelatinizovana maka (ovo važi i za organsku maku). Pomešana sa nekom drugom organskom namirnicom (tipa organskom bananom u prahu ili drugim korenastim povrćem iz Perua), nije štetna, ali će dati manje efekte. Zato je ključno da firma zna dobro svog dobavljača, a da vi imate poverenja u firmu od koje je kupujete. Ukus koji možete očekivati od kvalitetne i 100% čiste gelatinizovane make je vrlo intenzivan, nešto blaži svakako od sirove make, ali ne i sladak.

Svi ovi ukusi dolaze upravo od biološki aktivnih komonenti, koje joj daju njena zdravstvena svojstva – što je u nauci odavno utvrđeno za sve biljke. To najbolje možete da ocenite kad je probate na kašiku, bez ičega. Tako i najbolje možete da uporedite različite vrste ove biljke.

Superior peruanska gelatinizovana maka

Sa ponosom vam predstavljamo našu Organsku Superior gelatinizovanu maku u prahu – miks žutog, crvenog i crnog ploda! Potpuno čistu, isključivo od prve klase ploda ubiranog sa obronaka Anda u Peruu. Pažljivo i dugo smo istraživali svetske proizvođače, posetili Peru, probali nebrojano mnogo uzoraka i naš trud se isplatio – pronašli smo malu komunu koja u Peruu gaji čudesnu biljku najvišeg mogućeg kvaliteta. Plantaže na kojima se gaji Superior maka se nalaze u ekskluzivnom regionu Meseta del Bombón, oko Junin jezera (preko 4000 m nadmorske visine), koji ima jedinstvenu mikroklimu i zemljište. Ovaj region, koji je inače i prirodni rezervat, je istorijska postojbina ove čudesne bijke i smatra se da baš odatle potiče njeno seme. Biljka gajena u ovom regionu dokazano ima nešto drugačiju boju, sadrži više minerala i biološki aktivnih komponenti od one iz južnog dela Junina i smatra se da je najvišeg kvaliteta. Upravo zbog karakteristične boje, mnogi je prepoznaju i pod nazivom zlatna maka, iako je jedan od naših proizvoda gelatinizovana maka – miks žute, crvene i crne biljke.

Dok se većina make danas suši brzo u električnim sušaonama ili u plastenicima, naši dovaljači je i dalje suše na tradicionalan način, prirodno na suncu, na najpogodnijoj nadmorskoj visini. Naučna istraživanja potvrđuju da je ovo jedini način da se očuvaju sve blagodeti ove čarobne biljke. S obzirom na to da pratimo ceo ciklus proizvodnje – od semena, preko ploda, do praha – u mogućnosti smo da vam ponudimo proveren proizvod i dokazan kvalitet – najbolji od najboljih, jer vaše zdravlje to zaslužuje!

peru-plantaze

Mi smo otišli na daleke Ande kako bismo bolje upoznali ovu čudesnu biljku i pronašli retka mesta gde se ona još uvek uzgaja i proizvodi po tradiocionalnim principima. Ispod možete videti fotografije sa plantaža komune sa kojom sarađujemo u ekskluzivnom regionu Meseta del Bombón, oko Junin jezera. Prethodne, 2020. godine trebalo je da posetimo Peru i napravimo reportaže na plantažama, ali zbog svetske Covid pandemije, ovaj put je nažalost otkazan. Nadamo se putovanju u narednom periodu, kako bismo mogli da vam donesemo kvalitetne video materijale sa plantaža.

Organska Gelatinizovana Maka miks 3 boje
Organska Gelatinizovana Maka miks 3 boje

1.100,00 RSD sa PDV-om