Spirulina - Organska tajvanska spirulina u prahu - 50g i 100g

Najnutritivnija namirnica na planeti i jedan od retkih istinskih detoksikatora organizma, konačno bez rizika od kontaminacije teškim metalima i toksinima drugih algi.

Sastojci: 100% organska spirulina u prahu sa Tajvana. Pakovanje traje oko mesec ipo dana.

 • Direktno sa Tajvana od jednog od najboljih proizvođača spiruline na svetu
 • Strogo kontrolisan uzgoj garantuje 100% čistoću koja nije kontaminirana toksičnim mikrocistinima od drugih algi i teškim metalima. Laboratorijski testirana za svaku seriju.
 • Jedina u svetu gajena u čistoj planinskoj izvorskoj vodi.
 • Bogatija β-karotenom, fikocijaninom, hlorofilom, vitaminima B i GLA-om od većine organskih spirulina na tržištu.
 • Jedan od retkih legitimnih detoksikatora organizma, ima jaka antioksidativna i antiupalna svojstva, jača imunitet, pomaže pri mršavljenju, poboljšava fizičke performanse, održava nivo šećera i holesterola normalnim i može popraviti status gvožđa u organizmu.
Očisti

Šta je spirulina?

Dozvolite da vam predstavimo jednu od zvanično priznatih najmoćnijih superhrana na planeti, koja u samo 3 g ispoljava više antioksidativne i protivupalne aktivnosti od pet porcija svežeg voća i povrća. Zbog neverovatne koncentracije nutrijenata, koji se pri tome lako apsorbuju u naš organizam, spirulinu koriste NASA i ESA za svoja putovanja u svemir 

Za šta je dobra spirulina?

Samo jedna kašičica svakog dana ove plavo zelene mikroalge (cijanobakterije) koja postoji na našoj planeti milijarde godina, dokazano detoksikuje organizam, ima jaka antioksidativna i antiupalna svojstva, jača imunitet, pomaže pri mršavljenju, dobra je i za sportiste jer poboljšava fizičke performanse, održava nivo šećera i holesterola normalnim i može popraviti status gvožđa u organizmu, pa se često kaže da je spirulina kao lek..

Izdvojite malo vremena da pročitate sve informacije na ovoj stranici, koji su benefiti spiruline, i potencijalne nuspojave, kako se pije i koristi, da li je namenjena i odraslima i deci, kojim nutrijentima, vitaminima i mineralima je bogata, i sami procenite da li je naš proizvod vredan vaše pažnje i zaključite kako vam može pomoći da transformišete vaše zdravlje.

Mač sa dve oštrice? 

Kao i mnoge druge fantastične namirnice koje postanu široko popularne, i ova alga je žrtva sopstvenog uspeha. Postoji veliki problem sa spirulinom na tržištu čak i kad je organska. Da bi se proizvela sa očuvanim nutritivnim vrednostima, a da se u procesu ne kontaminira toksinima, potrebno je ogromno znanje i ulaganje. Ona koja se u Kini masovno proizvodi, često je kontaminirana teškim metalima, kancerogenim produktima drugih algi i drugim nečistoćama, pa može i ugroziti zdravlje. Pored ovoga, neki proizvođači ekstrahuju iz nje ključne bioaktivne molekule (fitonutrijente) koje onda zasebno prodaju, a preostali osiromašen prah ili tablete nude kao organsku spirulinu.

Šta je onda rešenje? Da pronađete kompaniju posvećenu proizvodima najboljeg kvaliteta, kao što je naša i uverite se koja je najbolja spirulina na trzistu! 🙂

Mi smo godinama tragali za spirulinom vrhunskog kvaliteta, i pronašli smo jednu od najboljih na svetu.

Green smoothie

Jedina spirulina u svetu gajena u izvorskoj planinskoj vodi i to u ekološki čistoj oblasti na jugu Tajvana, sa najsofisticiranijom tehnologijom koja omogućava uzgoj 100% čiste i celovite spiruline, potpuno bezbezdne za svakog. Rigorozno je testirana na sve parametre u više akreditovanih laboratorija.

Cena za ovu superhranu iz naše ponude ne bi trebalo da bude sporna, s obzirom na to da kupovinom dobijate čistu, organsku spirulinu u prahu koja će vam doneti brojne benefite. Dodatno, pakovanje Superior sprilunine traje od mesec dana, pa sve do tri meseca. Pročitajte u odeljku ‘problem sa spirulinom na tržištu’ zašto mislimo da je bolje da uložite veću sumu novca i odaberete pravi organski proizvod sa proverenim zdravstvenim benefitima i koje su opasnosti sa ovom superhranom na tržištu.

Ali šta ćemo sa njenim vrlo izazovnim ukusom? Pre svega, naša spirulina  ima daleko manje izazovan ukus verovatno od bilo koje druge koju ste probali, zbog čistoće samog proizvoda. Dalje, ako je popijete razmućenu u limunadi (iscedite pola limuna u punu čašu vode) nećete osetiti ni najmanje njen ukus, samo ukus limuna. A možete i napraviti ukusan spirulina late, sa toplim pirinčanim biljnim mlekom (baš sa njim zbog ukusa) i bilo kojim zaslađivačem. Ukoliko baš baš ne možete da se snađete sa ovim zdravim napicima u ponudi imamo i spirulinu u tabetama.

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti.

Spirulina sastav

Vitamini, minerali, antioksidanski čine ovu algu superhranom i saveznikom u jačanju imuniteta i opšteg starnja organizma. 

Spirulina sastav, nutritivne vrednosti na 100g/3g(po porciji):

 • Energetska vrednost: 1.556KJ (373kcal)/46,98 KJ (11,19kcal)
 • Masti: 6,5g/0,20g
  • Od toga zasićene masne kiseline: 3g/0,08g
 • Ugljeni hidrati: 16,8g/0,5g
  • Od toga šećeri: 1,3g/0,04g
 • Proteini: 63g/1,89g
 • So: 4,15g/0,12g

Najbolja spirulina na tržištu

 • Direktno sa Tajvana od jednog od najboljih proizvođača spiruline na svetu.

 • Jedina na svetu gajena u čistoj planinskoj, izvorskoj, mineralnoj vodi strogo kontrolisane čistoće, na ekološki besprekorno čistoj lokaciji na jugu Tajvana.

 • Uvek sveža, za svaku seriju se radi posebno, sa kratkim procesom ubiranja i proizvodnje odmah nakon toga.

 • Strogo kontrolisan uzgoj garantuje odsustvo kontaminicije toksičnim i za zdravlje veoma štetnim mikrocistinima od drugih algi.

 • Sadrži više β-karotena, fikocijanina, hlorofila, vitamina iz B kompleksa i GLA od prosečnih organskih spirulina. Laboratorijski testiran sadržaj za svaku seriju.

 • Zbog čistoće i načina uzgoja poseduje prirodan ukus i miris (bez arome koja vuče na ribu), za razliku od većine drugih na tržištu.

Predstavljamo plantaže sa kojih dolazi Superior spirulina

U ovom kratkom videu vas upoznajemo sa proizvođačem Superior spiruline, koji već preko 40 godina u ekološki čistom delu Tajvana proizvodi najkvalitetnije mikroalge na svetu.

Za koga je organska spirulina u prahu?

Kada je proverenog kvaliteta, onda je fantastičan dodatak ishrani za bilo koga ko želi da ojača svog organizam na više načina. Ona ima izvanredne efekte na čišćenje organizma, verovatno mnogo delotvornije od bilo koje druge superhrane. Detoks organizma na dnevnom nivou je potreban svima koji žive u industrijalizovanim i zagađenim gradovima. Izuzetno je važna za ljude na veganskoj ishrani, jer je jedan od retkih biljnih izvora dobro iskoristivog gvožđa. Postoje upozorenja vezana za decu, trudnice i dojilje ali isključivo na temu kontaminacije, jer je opšte poznato da većina (čak i organskih) sadrži nedozvoljene nivoe teških metala i/ili nusprodukata drugih algi sa kojima se gaji (koji su toksični za organizam, a ne rade se testovi na njih).

Međutim, 100% organska spirulina u prahu koja je provereno čista i iz potpuno kontrolisane proizvodnje, koristila se u istraživanjima i za decu, trudnice i dojilje i pokazala odlične rezultate.

Spirulina za decu predstavlja odličan dodatak hranljivih sastojaka u cilju poboljšanja imuniteta i pomoći oko detoksikacije od zagađenog vazduha i hrane. Vitamini, minerali su materije koje uvek želimo da pojačamo u ishrani svojih mališana, i češto posežemo za dodatnim sredstvima. Benefiti se ispoljavaju i kada su u pitanju deca, ali ako dete ima ispod 3 godine svakako se pre početka korišćenja uvek treba konsultovati sa pedijatrom.

ikonica-ljudi

Spirulina upotreba – kako se koristi spirulina u prahu?

Preporučena količina spiruline u prahu iznosi 3 g (1 srednje puna kafena kašičica). Može se uzimati i 1 g dnevno, pokazani su efekti u istraživanjima i sa tom količinom, ali za jače efekte uzimati bar 2 g dnevno. Dakle jedno pakovanje naše spiruline traje od mesec dana do 3 meseca.

Efekat dobre spiruline se oseti odmah nakon uzimanja ukoliko se osećate kao da ćete da se razbolite ili ukoliko ste prethodni ili taj dan unosili nešto što opterećuje organizam toksinima (alkohol, procesirana hrana i slično) – u tom slučaju uzmite malo jaču dozu.

Kako se pije spirulina prah – zbog jakog ukusa ubedljivo je najbolje da razmutite kašičicu spiruline u limunadu (pola limuna razmućenog u vodi). Druga najbolja varijanta u kojoj se ukus skoro potpuno neutrališe je da u razmutite spirulinu u vodi i dodate prstohvat ili dva soli. Napitak će biti prilično neutralnog ukusa. Naravno možete je dodati u bilo koji smuti ili napraviti spirulina topli late –  blago zagrejte pirinčano biljno mleko, dodajte punu kašičicu spiruline i zasladite stevijom, medom ili Superior kokosovim sirupom.

ikonica-preporuke

Ovo je jedna od najnutritivnijih namirnica na planeti, zbog čega i jeste poželjno koristiti je u ishrani. Zbog toga što sadrži čak i do 70% kompletnog proteina, ova mikroalga predstavlja najbolji izvor biljnih proteina na svetu.

Tri do deset grama dnevno sadrži impresivne količine brojnih nutrijenata i vitamina:

 • Kompleksa B vitamina,
 • kalcijuma,
 • gvožđa,
 • magnezijuma,
 • mangana,
 • cinka,
 • kao i različitih fitonutrijenata – fikocijanina, beta (i drugih) karotena, hlorofila, gama-linolenske kiseline (GLA), itd.

Studije su pokazale da naš organizam hranljive materije iz nje lako apsorbuje i koristi. Svetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je opisala spirulinu kao jednu od najznačajnijih superhrana na planeti, a NASA i ESA je smatraju izvrsnom hranom za svemirska putovanja, jer veoma mala količina obezbeđuje širok spektar hranljivih sastojaka. Deo proteina iz nje čini fotosintetski pigment po imenu C-fikocijanin, koji važi za možda najpoznatiji fitonutrijent iz nje jer poseduje antiinflamatorna, antioksidativna, antikancerogena i imunostimulirajuća svojstva, što samo dokazuje koliko spirulina za zdravlje može biti neprocenjiva.

Do oksidativnog stresa dolazi kada slobodni radikali prevaziđu, odnosno nadjačaju antioksidativnu zaštitu organizma. Danas, u industrijalizovanom svetu sa svim njegovim zagađenjima, ovo se nažalost dešava prakično svakom čoveku.

Dokazano je da je oksidativni stres sastavni deo mehanizma nastanka svih hroničnih oboljenja. Upotreba sintetičkih antioksidanasa je generalno značajno opala zbog sumnje da su kancerogeni. Zato u poslednje vreme čitav svet traga za novim i bezbednim izvorima antioksidanasa, koji bi pomogli telu da se izbori sa oksidativnim stresom.

Kvalitetna alga poseduje izrazita antioksidativna svojstva, zbog svog sadržaja fikocijanina, karotena, ksantofil pigmenata, alfa-tokoferola i fenolnih jedinjenja. Antioksidant fikocijanin se može naći samo u njoj, a ova superhrana takođe važi za najbogatiji prirodni izvor dva moćna antioksidansa: vitamina E i beta-karotena.

Dodatno, u studijama je pokazano da fikocijanin iz nje blokira oslobađanje histamina i neutrališe procese u organizmu koji dovode do preterane inflamacije, stabilišući tako procese u organizmu. Time je pokazano da ona deluje i kao antiinflamatorno jedinjenje.

Kao posledica antioksidativne i antiinflamatorne aktivnosti spiruline, u studijama su pokazani njeni pozitivni efekti na različita zdravstvena stanja.

Spirulina za zdravlje – benefiti:

 • Zaštita od dijabetesne nefropatije (komplikacija sa bubrezima);
 • Sprečavanje transformacije hroničnog hepatitisa u cirozu jetre;
 • Delimičan korektivni uticaj na aterosklerotske procese kod pacijenata sa kardiovaskularnim problemima;
 • Neuroprotektivni efekat kod bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova;
 • Snažan antiartritički efekat (podjednako efikasan kao neki lekovi za artritis)

Svi ovi potencijalni efekti zahtevaju dodatna, temeljna istraživanja, ali već na osnovu navedenih, pojedinačnih studija je jasno da potencijal definitivno postoji.

Ekološki i industrijski faktori svakodnevno nas izlažu visokim nivoima teških metala i drugih toksina i sa ovom činjenicom moramo da živimo. Na veliku žalost u Srbiji, u gradovima, imamo poseban problem ozbiljnog zagađenja vazduha od koga niko ne može da pobegne. Trovanje teškim metalima postoji kao zdravstveno stanje koje podrazumeva nakupljanje teških metala u telu, a to dovodi do vrlo ozbiljnih zdravstvenih posledica. Zato su i razne detoks tehnike i proizvodi ektremno popularni poslednjih godina. Međutim retko koja namirnica, čak i među organskim superhranama predstavlja pravi detoksikator.

Za šta je sve dobra spirulina?
Alga spirulina je zapravo jedna od samo nekoliko postojećih prirodnih namirnica za koju postoji niz dokaza koji podržavaju akcije „detoksikacije“ i pokazala je ovu efikasnost protiv širokog spektra teških metala, uključujući kadmijum, arsenik i živu. Dodatno, čini se da je efektnija ili bar uporediva sa sintetičkim lekovima koji mogu smanjiti biohemijsku štetu od viška teških metala. Takođe je pokazano u nekoliko studija da poseduje sposobnost vezivanja i eksportovanja radioaktivnih izotopa iz organizma, što je čini jako korisnom u slučaju izloženosti radijaciji ili pri terapiji zračenjem.

Pored fikocijanina i drugih aktivnih biomolekula iz nje, njenu efikasnost u detoksikaciji možemo pripisati i sadržaju hlorofila. Kvalitetna alga spirulina sadrži 1% hlorofila, što je jedan od najviših nivoa u prirodi. Hlorofil može da formira kompleksne strukture sa određenim hemikalijama koje uzrokuju rak (kao što je aflatoksin-B1 koji se nalazi u mnogim namirnicama) ili sa policikličnim aromatičnim ugljovodonicima iz duvanskog dima. Formaranjem kompleksnih struktura hlorofil može da ometa apsorpciju ovih toksina u organizam. Jako je važno hlorofil unositi kao prirodnu celinu iz hrane u kojoj se nalazi (ne izolovan ili kao suplement), tako da je idealan izvor ovog pigmenta za ljudsku upotrebu. Inače njeno svojstvo kao moćnog detoksikatora učinilo je jako popularnom nakon konzumiranja alkohola. Širom sveta ljudi nakon večernjeg izlaska ili prosto malo više vina za večerom, popiju malo jaču dozu spiruline uz veliku čašu vode (2 dl najmanje), i sutradan značajno umanje negativne efekte alkohola.

Ukoliko se ne popije isto veče, onda može i odmah ujutru!

Iskustva su pokazala je ona efikasna na polju gubitka viška kilograma kod gojaznih pojedinaca i ljudi sa metaboličkim sindromom. Ukoliko se redovno uzima, može se smatrati jednom od zdravijih načina za mršavljenje jer u isto vreme hrani telo vitalnim nutrijentima.

Ovo je takođe jedna od odobrenih zdravstvenih izjava od strane EU u vezi sa njenom redovnom upotrebom u ishrani. Nekoliko kliničkih i pretkliničkih studija je sprovedeno radi ispitivanja efekata koje daje za mršavljenje.

U većini ovih studija konzumirano je samo 2-3 g dnevno i ova količina se pokazala efektnom za smanjenje telesne težine, obima struka, masnoće u telu i indeksa telesne težine (BMI). Pokazalo se i da utiče na smanjenje apetita i to putem poboljšanja leptinske rezistencije. Predloženi mehanizam delovanja na gubitak viška kilograma je smanjenje infiltracije makrofaga u visceralno masno tkivo, prevencija bolesti masne jetre, smanjenje oksidativnog stresa i poboljšanje insulinske osetljivosti.

Njeni efekti na gubitak viška kilograma i smanjenje apetita se ispoljavaju kod gojaznih ljudi ili onih sa metaboličkim sindromom. Kod zdravih ljudi bez viška kilograma ovi efekti izostaju. Zbog svega navedenog, vrlo je popularna među korisnicima za zaustavljanje potrebe za hranom ili slatkišima, onda kada razlog nije fizička glad. Potrebno je samo razmutiti 1 do 3 g spiruline u vodi kada se oseti potreba za jelom. Ukoliko želite da smanjite obim obroka ili spečite prejedanje, na isti način je uzmite pola sata pred obrok. Ujedno se pokazala kao izuzetno efikasno sredstvo za sprečavanje gojenja izazvanog prekomernim unosom hrane.

Meta analiza 12 studija je pokazala da adekvatan unos značajno smanjuje ukupni holesterol, LDL, VLDL i trigliceride u krvi. Svi ovi parametri su povezani direktno sa pravilnim funkcionisanjem kardiovaskularnog sistema. Efekti su prikazani za različite gramaže dnevnog unosa, ali je prosek bio 2 do 4 g dnevno. Ovi nalazi su ostali stabilni u analizi osetljivosti i nije otkrivena očigledna pristrasnost nigde, što definitivno govori o pouzdanosti rezultata. Dodatno, meta analiza je pokazala da njena suplementacija značajno smanjuje dijastolni krvni pritisak i teži ka smanjenju sistolnog krvnog pritiska.

Studije pokazuju da je posebno korisna spirulina kao lek u regulisanju nivoa šećera u krvi. Pokazano je njeno blagotvorno dejstvo i u prevenciji sekundarnih komplikacija kod dijabetičara tipa 2.

Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, može smanjiti i generalni nivo glukoze u krvi, nivo glukoze nakon obroka kao i HbA-Ic. U jednoj studiji, gojazne odrasle osobe sa lečenom hipertenzijom, unosom 2 g svakog dana tokom tri meseca značajno su povećavale osetljivost na insulin u poređenju sa placebom. Osetljivost je povećana za čak 34%.

Pozitivan uticaj na nivo šećera u krvi spada u zdravstvene izjave odobrene od strane Evropske unije, koje standardno prolaze najstrožu kontrolu.

Ova blagotvorna alga povoljno utiče na imuni sistem na više načina. Prvi način je stimulisanje imunog sistema da sam uništi mikroorganizme koji ga napadaju.

Pokazano je da njeno uzimanje poboljšava imunološku rezistenciju kod ispitanika sa različitim vrstama karcinoma, AIDS-a i drugih virusnih bolesti. Pospešuje i sposobnost ključnih ćelija i organa da funkcionišu uprkos stresu od toksina i agenasa iz okoline. C-fikocijanin i polisaharidi iz spiruline pojačavaju i proizvodnju belih krvnih zrnaca.

Nekoliko studija na životinjama ukazuje na povećanu proizvodnju specifičnih klasa antitela kao što su IgA i IgE, važnih za imunitet. Jača imunitet i kroz svoja antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva, koja doprinose očuvanju crevne flore u probavnom sistemu, a posebno Lactobacillus i Bifidus kolonija, izuzetno važnih za imunitet.

Tako se smanjuju rizici od oportunističkih patogena poput ešerihije koli i kandide. Jedan je od najbogatijih prirodnih izvora gama-linolenske kiseline. GLA je omega-6 masna kiselina sa protivupalnim dejstvom, koja se preporučuje kod reumatoidnog artritisa, autoimunih bolesti, ekcema, alergija,  poteškoća kod menopauze i PMS-a, osteoporoze, itd.

Suplementacija nutrijentima izolovanim iz svojih kompleksnih struktura u hrani može biti štetna umesto korisna. Zato je ova superhrana idealan način da unosite GLA i da od nje dobijete samo benefite.

Bavljenje sportom zahteva posebnu ishranu u vidu superhrane, pa je upravo ovo jedan od omiljenih dodataka sportista, a ujedno i odlična pomoć pri treninzima, čemu je posvećeno mnogo istraživanja. Na primer, 3 nedelje suplementacije spirulinom (7,5 g dnevno podeljeno u 3 doze) rezultovalo je povećanjem izdržljivosti vežbača, kao i preventivnim delovanjem na oštećenje mišića, jer dovodi do bržeg uklanjanja ugljen-dioksida, pa mišići brže dobijaju kiseonik.

Studije sa sličnim rezultatima su trajale između tri i četiri nedelje, a doza je bila nešto jača, oko 6 – 7 g, jer je reč o sportistima.

Rezultati jedne osmonedeljne studije sa manjom dozom (2 g dnevno) pokazali su da efikasno povećava maksimum dostignute sile, smanjuje indeks umora, efikasno povećava izometrijsku snagu mišića i njihovu izdržljivost. Bogata je bioaktivnim molekulima ali i omega-6 masnom kiselinom GLA, koja stimuliše prostaglandin, koji  ima antiinflamatorna svojstva i pomaže zdravlju krvnih sudova.

Sadrži 10 puta više izrazito bioraspoloživog gvožđa od spanaća, što je veoma važno za sportiste.

Posebno povećava izdržljivost kada se uzima pre trčanja, a zanimljivo je da je Kubansko Ministarstvo sporta dobilo 1.600 boca spiruline pre Olimpijskih igara 1996. godine kako bi se poboljšao performans sportista.

Prisutnost različitog stepena alergija kod ljudi je sve veća i utiče na kvalitet život velikog broja ljudi širom sveta, a uzroci su različiti: polen, prašina, plesni, životinje, itd. Alergijski rhinitis (alergijska upala nosne sluznice) i dalje ostaje neadekvatno kontrolisan postojećim medicinskim sredstvima.

Studije potvrđuju pozitivno dejstvo na alergije

U jednoj dvostruko slepoj, placebom kontrolisanoj studiji, pokazana je efikasnost ove mikroalge za lečenje pacijenata sa alergijskim rinitisom. Njen unos značajno je poboljšao simptome i fizičke nalaze u poređenju sa placebom, uključujući curenje nosa, kijanje, zapušenje nosa i svrab.

Studija je zaključila da je klinički efikasna za alergijski rinitis u poređenju sa placebom. Slični rezultati pokazani su i studiji, gde je 2 g spiruline tokom 12 nedelja uspešno promenilo Th profil kod pacijenata sa alergijskim rinitisom, suzbijanjem diferencijacije Th2 ćelija, delom inhibiranjem proizvodnje IL-4.

Više animalnih studija je ukazalo na to da ova mikroalga poseduje antialergijska svojstva kroz indukovanje IgA antitela protiv alergena u hrani. Studije su otkrile da fikocijanin iz spiruline inhibira oslobađanje histamina i funkcioniše kao antiinflamatorno jedinjenje.

Za ljude koji su na pretežno biljnoj ishrani, postoji povećan rizik od razvoja nedostatka gvožđa u organizmu. Pored toga, ljudi na biljnoj ishrani konzumiraju veliku količinu žitarica i mahunarki koje sadrže fitate i oksalate za koje je pokazano da smanjuju bioraspoloživost gvožđa u biljnim izvorima. I kao treći faktor, gvožđe u namirnicama biljnog porekla je isključivo ne-hem gvožđe, koje je manje bioraspoloživo po svojojoj prirodi od hem gvožđa.

Mogla bi da reši ovaj problem sa dva aspekta. Prvi je činjenica da je sadržaj gvožđa u njoj visok, a drugi je da ona ne sadrži fitate ni oksalate koji bi mogli da smanje njegovu apsorpciju. Smatra se da fikocijanin iz spiruline formira rastvorljive komplekse sa gvožđem i drugim mineralima tokom varenja, čineći većom bioraspoloživost gvožđa.

Studije pokazuju da se gvožđe u spirulini 60% bolje apsorbuje od suplemenata gvožđa kao što je gvožđe sulfat. U jednoj animalnoj studiji pokazano je da je ova mikroalga efikasna u poboljšanju statusa gvožđa tokom trudnoće i laktacije. Jedini razlog zašto se ne preporučuje trudnicama i dojiljama kao opcija za održavanje gvožđa na optimalnom nivou, jeste briga oko kvaliteta tj. kontaminacije ove mikroalge.

Potpuno bezbedna i 100% proverena spirulina u prahu je odličan izbor za dojilje i trudnice.

Sadrži čak 1% hlorofila, jedan od najviših nivoa u prirodi. U alternativnoj medicini, hlorofil se koristi kao lek koji ima pozitivne efekte na upale, oksidaciju i zarastanje rana. Urađeno je dosta studija o preventivnom uticaju hlorofila i njegovih derivata na kancer, a mnoge studije podržavaju njegova antioksidantna svojstva.

Beta-karoten je biljni pigment koji se smatra karotenoidom provitamina A, što znači da ga telo može pretvoriti u vitamin A (retinol) pod određenim uslovima. Međutim, sam beta karoten je moćni antioksidans, koji pomaže telu u borbi protiv slobodnih radikala.

Mnogo istraživanja pokazuje da ishrana bogata beta-karotenom i drugim kartenoidima može poboljšati zdravlje na različite načine, ali pre svega kroz smanjenje hroničnog oksidativnog stresa. Unos dovoljno beta-karotena ojačava odbranu kože od UV zračenja, podržava dugotrajnu zaštitu i doprinosi održavanju zdravlja i izgleda kože.

Neke studije sugerišu da ishrana bogata antioksidansima poput beta-karotena može pomoći u zaštiti od razvoja određenih karcinoma. Sa tim da je pokazano da suplementi koji sadrže izolovan beta karoten nemaju isti efekat kao unos beta karotena prirodnom ishranom.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior spirulini podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

 1. Ciferri, O. (1983). Spirulina, the edible microorganism. Microbiological reviews, 47(4), 551.
 2. Sharoba, A. M. (2014). Nutritional value of spirulina and its use in the preparation of some complementary baby food formulas. Journal of Food and Dairy Sciences, 5(8), 517-538.
 3. Nuhu, A. A. (2013). Spirulina (Arthrospira): an important source of nutritional and medicinal compounds. Journal of Marine biology, 2013.
 4. Soni, R. A., Sudhakar, K., & Rana, R. S. (2017). Spirulina–From growth to nutritional product: A review. Trends in food science & technology, 69, 157-171.
 5. Salmeán, G. G., Castillo, L. H. F., & Chamorro-Cevallos, G. (2015). Nutritional and toxicological aspects of Spirulina (Arthrospira). Nutrición hospitalaria: Organo oficial de la Sociedad española de nutrición parenteral y enteral, 32(1), 34-40.
 6. Khan, Z., Bhadouria, P., & Bisen, P. S. (2005). Nutritional and therapeutic potential of Spirulina. Current pharmaceutical biotechnology, 6(5), 373-379.
 7. Belay, A., Ota, Y., Miyakawa, K., & Shimamatsu, H. (1993). Current knowledge on potential health benefits of Spirulina. Journal of applied Phycology, 5(2), 235-241.
 8. Miranda, M. S., Cintra, R. G., Barros, S. D. M., & Mancini-Filho, J. (1998). Antioxidant activity of the microalga Spirulina maxima. Brazilian Journal of Medical and biological research, 31(8), 1075-1079.
 9. DiNicolantonio, J. J., Bhat, A. G., & OKeefe, J. (2020). Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: a review.
 10. Danesi, E. D. G., Rangel-Yagui, C. O., Sato, S., & Carvalho, J. C. M. D. (2011). Growth and content of Spirulina platensis biomass chlorophyll cultivated at different values of light intensity and temperature using different nitrogen sources. Brazilian Journal of Microbiology, 42(1), 362-373.
 11. de Oliveira Rangel-Yagui, C., Danesi, E. D. G., de Carvalho, J. C. M., & Sato, S. (2004). Chlorophyll production from Spirulina platensis: cultivation with urea addition by fed-batch process. Bioresource technology, 92(2), 133-141.
 12. Bo-Tang, W., Wen-Zhou, X., & Cheng-Kui, Z. (1998). Spirulina cultivation in China. Chinese Journal of Oceanology and Limnology, 16(1), 152-157.
 13. Silveira, S. T., Burkert, J. D. M., Costa, J. A. V., Burkert, C. A. V., & Kalil, S. J. (2007). Optimization of phycocyanin extraction from Spirulina platensis using factorial design. Bioresource technology, 98(8), 1629-1634.
 14. Romay, C. H., Gonzalez, R., Ledon, N., Remirez, D., & Rimbau, V. (2003). C-phycocyanin: a biliprotein with antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective effects. Current protein and peptide science, 4(3), 207-216.
 15. Mazokopakis, E. E., Starakis, I. K., Papadomanolaki, M. G., Mavroeidi, N. G., & Ganotakis, E. S. (2014). The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study. Journal of the Science of Food and Agriculture, 94(3), 432-437.
 16. Naidu, K. A., Sarada, R., Manoj, G., Khan, M. Y., Swamy, M. M., Viswanatha, S., … & Srinivas, L. (1999). Toxicity assessment of phycocyanin-A blue colorant from blue green alga Spirulina platensis. Food Biotechnology, 13(1), 51-66.
 17. Preko 500 refernci možete naći u Henrikson, R. (1989). Earth food spirulina. Laguna Beach, CA: Ronore Enterprises, Inc, 187.
 18. Liu, Q., Huang, Y., Zhang, R., Cai, T., & Cai, Y. (2016). Medical application of Spirulina platensis derived C-phycocyanin. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2016.
 19. Kalafati, M., Jamurtas, A. Z., Nikolaidis, M. G., Paschalis, V., Theodorou, A. A., Sakellariou, G. K., … & Kouretas, D. (2010). Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Med Sci Sports Exerc, 42(1), 142-51.
 20. Misbahuddin M, et al. Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: a randomized placebo-controlled study. Clin Toxicol (Phila). (2006)
 21. El-Desoky, G. E., Bashandy, S. A., Alhazza, I. M., Al-Othman, Z. A., Aboul-Soud, M. A., & Yusuf, K. (2013). Improvement of mercuric chloride-induced testis injuries and sperm quality deteriorations by Spirulina platensis in rats. PloS one, 8(3), e59177.
 22. Sharma, M. K., Sharma, A., Kumar, A., & Kumar, M. (2007). Evaluation of protective efficacy of Spirulina fusiformis against mercury induced nephrotoxicity in Swiss albino mice. Food and chemical toxicology, 45(6), 879-887.
 23. Jeyaprakash K, Chinnaswamy P. Effect of spirulina and Liv-52 on cadmium induced toxicity in albino rats. Indian J Exp Biol. (2005)
 24. Sharma MK, et al. Modification of mercury-induced biochemical alterations in blood of Swiss albino mice by Spirulina fusiformis. Environ Toxicol Pharmacol. (2005)
 25. Simsek N, et al. Spirulina platensis feeding inhibited the anemia- and leucopenia-induced lead and cadmium in rats. J Hazard Mater. (2009)
 26. Zeinalian, R., Farhangi, M. A., Shariat, A., & Saghafi-Asl, M. (2017). The effects of Spirulina Platensis on anthropometric indices, appetite, lipid profile and serum vascular endothelial growth factor (VEGF) in obese individuals: a randomized double blinded placebo controlled trial. BMC complementary and alternative medicine, 17(1), 225.
 27. Hernández-Lepe, M. A., López-Díaz, J. A., Juárez-Oropeza, M. A., Hernández-Torres, R. P., Wall-Medrano, A., & Ramos-Jiménez, A. (2018). Effect of Arthrospira (Spirulina) maxima supplementation and a systematic physical exercise program on the body composition and cardiorespiratory fitness of overweight or obese subjects: a double-blind, randomized, and crossover controlled trial. Marine drugs, 16(10), 364.
 28. Fujimoto M, et al. Spirulina improves non-alcoholic steatohepatitis, visceral fat macrophage aggregation, and serum leptin in a mouse model of metabolic syndrome. Dig Liver Dis. (2012)
 29. Weisberg, S. P., McCann, D., Desai, M., Rosenbaum, M., Leibel, R. L., & Ferrante, A. W. (2003). Obesity is associated with macrophage accumulation in adipose tissue. The Journal of clinical investigation, 112(12), 1796-1808.
 30. Furukawa S, et al. Increased oxidative stress in obesity and its impact on metabolic syndrome. J Clin Invest. (2004)
 31. Riss J, et al. Phycobiliprotein C-phycocyanin from Spirulina platensis is powerfully responsible for reducing oxidative stress and NADPH oxidase expression induced by an atherogenic diet in hamsters. J Agric Food Chem. (2007)
 32. Qishen, P., Baojiang, G., & Kolman, A. (1989). Radioprotective effect of extract from Spirulina platensis in mouse bone marrow cells studied by using the micronucleus test. Toxicology letters, 48(2), 165-169.
 33. Verma, S., Samarth, R., & Panwar, M. (2006). Evaluation of radioprotective effects of Spirulina in Swiss albino mice. Asian Journal of Experimental Sciences, 20(1), 121-126.
 34. De Vogel, J., Jonker-Termont, D. S., Van Lieshout, E. M., Katan, M. B., & van der Meer, R. (2005). Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon. Carcinogenesis, 26(2), 387-393.
 35. Hwang JH, Lee T, Jeng KC, et al. Spirulina prevents memory dysfunction, reduces oxidative stress damage and augments antioxidant activity in senescence-accelerated mice. J Nutr Vitaminol 2011; 57: 186-91.
 36. Rasool M, Sabina EP, Lavanya B. Anti-inflammatory effect of Spirulina fusiformis on adjuvant-induced arthritis in mice. Biol Pharm Bull. (2006)
 37. Remirez D, et al. Inhibitory effects of Spirulina in zymosan-induced arthritis in mice. Mediators Inflamm. (2002)
 38. Lu HK, et al. Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress. Eur J Appl Physiol. (2006)
 39. Kalafati, M., Jamurtas, A. Z., Nikolaidis, M. G., Paschalis, V., Theodorou, A. A., Sakellariou, G. K., … & Kouretas, D. (2010). Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Med Sci Sports Exerc, 42(1), 142-51.
 40. Sandhu, J. S., Dheera, B., & Shweta, S. (2010). Efficacy of Spirulina Supplementation on Isometric Strength and Isometric Endurance of Quadriceps in Trained and Untrained Individuals–a comparative study. Ibnosina Journal of Medicine & Biomedical Sciences, 2(2).
 41. Henrikson, R. (1989). Earth food spirulina. Laguna Beach, CA: Ronore Enterprises, Inc, 187.
 42. Lu, H. K., Hsieh, C. C., Hsu, J. J., Yang, Y. K., & Chou, H. N. (2006). Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress. European journal of applied physiology, 98(2), 220.
 43. Huang, H., Liao, D., Pu, R., & Cui, Y. (2018). Quantifying the effects of spirulina supplementation on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure. Diabetes, metabolic syndrome and obesity: targets and therapy, 11, 729.
 44. Durán PV, et al. Effect of Spirulina maxima on postprandial lipemia in young runners: a preliminary report. J Med Food. (2012)
 45. Nagaoka S, et al. A novel protein C-phycocyanin plays a crucial role in the hypocholesterolemic action of Spirulina platensis concentrate in rats. J Nutr. (2005)
 46. Balachandran P, et al. Toll-like receptor 2-dependent activation of monocytes by Spirulina polysaccharide and its immune enhancing action in mice. Int Immunopharmacol. (2006)
 47. Pugh N, et al. Isolation of three high molecular weight polysaccharide preparations with potent immunostimulatory activity from Spirulina platensis, aphanizomenon flos-aquae and Chlorella pyrenoidosa. Planta Med. (2001)
 48. Marles RJ, et al. United States pharmacopeia safety evaluation of spirulina. Crit Rev Food Sci Nutr. (2011)
 49. Nielsen, C. H., Balachandran, P., Christensen, O., Pugh, N. D., Tamta, H., Sufka, K. J., … & Pasco, D. S. (2010). Enhancement of natural killer cell activity in healthy subjects by Immulina®, a Spirulina extract enriched for Braun-type lipoproteins. Planta Medica, 76(16), 1802-1808.
 50. Hirahashi, T., Matsumoto, M., Hazeki, K., Saeki, Y., Ui, M., & Seya, T. (2002). Activation of the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis. International Immunopharmacology, 2(4), 423-434.
 51. Carrizzo, A., Conte, G. M., Sommella, E., Damato, A., Ambrosio, M., Sala, M., … & Sansone, F. (2019). Novel potent decameric peptide of Spirulina platensis reduces blood pressure levels through a PI3K/AKT/eNOS-dependent mechanism. Hypertension, 73(2), 449-457.
 52. Brito, A. D. F., Silva, A. S., de Souza, A. A., Ferreira, P. B., de Souza, I. L., Araujo, L. C., … & Pereira, R. D. A. (2018). Aortic Response to Strength Training and Spirulina platensis Dependent on Nitric Oxide and Antioxidants. Frontiers in physiology, 9, 1522.
 53. Szulinska M, et al. Spirulina maxima improves insulin sensitivity, lipid profile, and total antioxidant status in obese patients with well-treated hypertension: a randomized double-blind placebo-controlled study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. (2017)
 54. Finamore, A., Palmery, M., Bensehaila, S., & Peluso, I. (2017). Antioxidant, immunomodulating, and microbial-modulating activities of the sustainable and ecofriendly spirulina. Oxidative medicine and cellular longevity, 2017.
 55. Heussner, A. H., Mazija, L., Fastner, J., & Dietrich, D. R. (2012). Toxin content and cytotoxicity of algal dietary supplements. Toxicology and applied pharmacology, 265(2), 263-271.
 56. Roy-Lachapelle, A., Solliec, M., Bouchard, M. F., & Sauvé, S. (2017). Detection of cyanotoxins in algae dietary supplements. Toxins, 9(3), 76.
 57. Marles RJ, et al. United States pharmacopeia safety evaluation of spirulina. Crit Rev Food Sci Nutr. (2011)
 58. Van Netten, C., Cann, S. H., Morley, D. R., & Van Netten, J. P. (2000). Elemental and radioactive analysis of commercially available seaweed. Science of the Total Environment, 255(1-3), 169-175.
 59. Rossi, N., Jaouen, P., Legentilhomme, P., & Petit, I. (2004). Harvesting of cyanobacterium Arthrospira platensis using organic filtration membranes. Food and bioproducts processing, 82(3), 244-250.
 60. Vichi, S., Lavorini, P., Funari, E., Scardala, S., & Testai, E. (2012). Contamination by Microcystis and microcystins of blue–green algae food supplements (BGAS) on the italian market and possible risk for the exposed population. Food and Chemical Toxicology, 50(12), 4493-4499.
 61. Jiang, Y., Xie, P., Chen, J., & Liang, G. (2008). Detection of the hepatotoxic microcystins in 36 kinds of cyanobacteria Spirulina food products in China. Food additives and contaminants, 25(7), 885-894.
 62. Al-Dhabi, N. A. (2013). Heavy metal analysis in commercial Spirulina products for human consumption. Saudi journal of biological sciences, 20(4), 383-388.
 63. https://www.ctvnews.ca/china-s-drug-agency-rejects-tainted-spirulina-claims-1.793957

Bezbednost za trudnice i dojilje

Stručni komitet za informacije o dijetetskim suplementima Sjedinjenih Američkih Država pregledao je bezbednost spiruline 2011. godine. Komitet je jednoglasno glasao za klasu A bezbednosti za spirulinu, što znači da dostupni dokazi ne ukazuju na to da predstavlja zdravstveni rizik kada se pravilno formuliše i koristi.

Umesto toga, komitet je primetio da je primarna briga za spirulinu potencijal za kontaminaciju drugim cijanobakterijama koje proizvode hepatotoksične i kancerogene mikrocistine, kao i potencijalnu kontaminaciju teškim metalima kao što su živa, kadmijum, olovo i arsen. Sama alga ne proizvodi mikrocistine, ali je njen uzgoj jako retko odvojen od drugih cijanobakterija (mikroalgi). Iz ovog razloga postoje upozorenja za trudnice, dojilje i decu. Kada se pominju spirulina nuspojave – upozorenja se odnose isključivo na opasnost od njenje kontaminacije.

100% čista i nekontaminirana se vrlo uspešno koristila u istraživanjima za decu, trudnice i dojilje, i preporučuje se ovim grupama zbog svoje hranjivosti, detoks efekta, gvožđa, uticaja na imunite, itd.

spirulina-prah

Kontaminacija kancerogenim mikrocistinima iz drugih algi

Gajena u nekontrolisanim uslovima ili prirodnim jezerima ima veoma visok rizik od kontaminacije toksinima koje proizvode druge alge koje se nalaze u istoj sredini. Mikrocistini su klasa toksina koje proizvode pojedine alge srodne spirulini. Mikrocistini se mogu formirati u velikim količinama tokom cvetanja algi, a predstavljaju jednu od glavnih pretnji vodi za piće i navodnjavanje jer su izrazito štetni po organizam čoveka, a naročito za jetru.

Duža izloženost čak i malim količinama ovog toksina smatra se kancerogenom i veoma opasnom po vitalne organe. Veliki broj korisnika je tokom godina prijavio veoma loše reakcije organizma na spirulinu, koje uključuju mučninu i povraćanje. Uzrok su bili mikrocistini koji su se našli u njoj, odnosno kojima je kontaminirana od drugih algi. Kad se gaji u nedovoljno kontrolisanim bilo prirodnim ili veštačkim uslovima, nemoguće je uzgajiti i izdvojiti je čistu, bez drugih algi. U jednoj studiji je pokazano da od 18 proizvoda sa spirulinom, 8 je sadržalo mikrocistine u nivoima iznad dozvoljenih. U drugoj studiji urađenoj na bazi proizvoda iz Kine je u čak 36 proizvoda pronađeno prisustvo mikrocistina. U poslednje vreme je situacija nešto bolja, ali je svejedno potreban ozbiljan oprez. Neophodno je da se proveri da li je čistog soja (kulture) i da li se uzgaja u čistom i nezagađenom okruženju, gde se testiranje vrši u svakoj fazi proizvodnje.

Akumulacija teških metala kao što su olovo, arsen i živa

Još jedan problem kontaminacije je akumulacija teških metala. Poznata je kao jedan od najefikasnijih detoksikatora organizma jer za sebe vezuje teške metale i ostale toksine koji dospevaju u čovekov organizam preko zagađene hrane i životne sredine.

Ali kao što to efikasno radi u našem telu, isto tako za sebe vezuje toksine i iz svoje prirodne sredine. Utvrđeno je više puta da se teški metali poput olova, žive, kadmijuma i arsena često nalaze u spirulini i proizvodima koji je sadrže u granicama većim od dozvoljenih. Ovo naročito važi za mikro alge poreklom iz Kine, oko kojih se poslednjih godina podiglo mnogo pitanja. U Kini se mikro alge masovno proizvode (jedna je od vodećih zemalja po proizvodnji), po cenama koje su i do nekoliko puta niže od kvalitetnih havajskih, tajvanskih, japanskih i indijskih spirulina.

spirulina-tablete-prah

Na temu ‘spirulina cena’, izbilo je i nekoliko javnih skandala, kao recimo 2012. godine, kada su mediji optužili kinesku agenciju za hranu i drogu da je prikrivala probleme sa prekomernim olovom u domaćim zalihama. Zbog ispitivanja 13 brendova sa prekomernim sadržajem teških metala, urađeni su testovi na dodatnih 8 uzoraka kupljenih u prodavnicama i čak 6 od njih je pokazalo da ima prekomerne nivoe olova, uključujući i jedan koji je premašio dozvoljene granice za 820%.

Olovo oštećuje nervni sistem i posebno je opasno za decu i fetuse. Zbog svega ovoga, na svetskom tržištu kineska se smatra najproblematičnijom i visoko rizičnom u smislu povišenog nivoa teških metala (olova, žive i arsena), kontaminacije nepoznatim hemijskim jedinjenjima i visoke vrednosti PAH-ova (ozbiljnih zagađivača). Naravno ne znači da je svaka kineska spirulina loša. Ako firma ima sve analize (dovoljno detaljne), zna dobro svog dobavljača i poseduje dokumentaciju da to i pokaže, onda je naravno moguće da bude dobrog kvaliteta i iz Kine. Samo je to izuzetno retko.

Prodaja organske spiruline u prahu bez ključnih fitonutrijenata

Treći problem je finansijske prirode. Iako nije objavljivano zvanično, na tržištu je opšte poznato, da neki proizvođači ( opet se Kina spominje najviše) ekstrahuju iz nje biološki aktivne nutrijente poput fikocijanina i beta-karotena, pre nego što je spakuju za prodaju u obliku standardnog praha.

Prodaja njenih ekstrahovanih nutrijenata podrazumeva mnogo više cene, naročito kada se prodaje u vidu dijetetskih suplemenata ili kao plava spirulina, a njen prah ostaje osiromašen i bez svojih glavnih zdravstvenih efektata. Pri tom se nigde ne komunicira da je nešto prethodno iz njega ekstrahovano. Ovo je i najlogičnije objašnjenje kako Kina postiže mnogostruko nižu cenu od drugih zemalja.

Potencijalna kontaminacija radioaktivnim izotopima

Nažalost i sa nekim zemljama koje proizvode spirulinu kao visoko kvalitetnu, postoji potencijalni problem. Japan, Havaji i Filipini su svetski pioniri u proizvodnji mikroalgi koja je započela 1970-ih.

Nažalost, zbog katastrofe u Fukušimi 2011. godine, i posledičnog nuklearnog zračenja, mikroalge iz ovog područja mogu biti kontaminirane radioaktivnim izotopima koje apsorbuju iz okruženja.

spirulina-prah

Šta je plava spirulina?

Ovo nije prirodna hrana i nije vrsta spiruline.

Ona je zapravo ekstrahovan jedan molekul iz ove alge, i to fikocijanin. Fikocijanin je pigment koji joj daje blago plavkastu nijansu, pored dominantne tamnozelene boje. Kada se on izdvoji u laboratoriji, dobija se plavi prah, koji se prodaje kao plava spirulina.

Iako fikocijanin ima svoje upečatljive zdravstvene benefite, on svakako ne predstavlja celovitu i prirodnu hranu. Prvo, svi nutrijenti i biološki aktivni molekuli se najbolje apsorbuju i pravilno iskoriste u organizmu kada su u svom prirodnom kompleksu cele hrane, sinergijski delujući sa drugim nutrijentima.

Drugo, izolovan molekul može biti štetan ako se unosi u prevelikoj količini. Prema tome, ovaj izlovani molekul je super kao plava boja za recepete u kuhinji koja nije toksična, ali ne i kao celovita hrana koja se koristi za zdravlje.

Detaljnije o plavoj spirulini i razlikama između standardne i plave spiruline možete pročitati na blogu na našem sajtu.

Superior spirulina – cena u skladu sa kvalitetom

Ostaje samo nekoliko opcija za 100% čistu i proverenu spirulinu od koje ćete garantovano imati samo koristi i to u onoj meri u kojoj su obećane istraživanjima. Da bi proizvođači čiste spiruline to postigli, ulaganja u opremu, bazene, laboratorije i znanje su ogromna, kao i kasnije operativni troškovi proizvodnje i kontrole. Ova superhrana ne može biti jeftina ako je 100% nekontaminirana.

Uz strogu kontrolu čitavog procesa, direktno sa Tajvana stiže najbolja spirulina na tržištu, za koju možemo reći da je 100% nekontaminirana, kao i da pruža obećane efekte.

superior-spirulina-proizvodnja

Organska i tajvanska spirulina

Ukoliko nije sertifikovano organska, svaka “superhrana” može biti više štetna nego korisna, a u slučaju ove alge, to je skoro pravilo.

Kao što smo videli, ova superhrana čak i kad je organska, često je problematična. Za uzgoj Superior spiruline se koristi isključivo organska hrana biljnog porekla proizvedena na sopstvenim farmama dobavljača.

Ne koristi se nijedna od uobičajenih hemikalija koje se inače upotrebljavaju u proizvodnji ove alge, kao ni organska hrana životinjskog porekla. Kako smo videli u prethodnom tekstu, kineska spirulina je problematična po previše aspekata, bila sertifikovano organska ili ne. Alge visokog kvaliteta sa Havaja i iz Japana mogu biti problematične zbog nuklearnog zagađenja. Ostaje samo nekoliko zemalja u kojima se proizvodi ova superhrana vrhunskog kvaliteta, a jedna od takvih koja nudi najkvalitetniju spirulinu na svetu je definitivno Tajvan. Zato smo mi odlučili da je  nabavimo direktno sa Tajvana.

Naš proizvod poseduje evropski, srpski i tajvanski organski sertifkat, i pored toga je laboratorijski testiran za svaku seriju u dve različite laboratorije na preko 100 parametara. 

Kada je u pitanju Just Superior spirulina iskustva naših korisnika možete da pročitate na našem sajtu i uverite se u kvalitet, benefite i poseban ukus koje ima naš proizvod.

Strogo kontrolisan proces proizvodnje

Naš dobavljač ima preko 4 decenije profesionalnog iskustva sa uzgojem mikroalgi, aktivno se bave razvojem biotehnologije mikroalgi, a sama fabrika poseduje sertifikate ISO 22000, HACCP, I GMP. Proizvodnja kvalitetne, a nekontaminirane spiruline iziskuje ogromna ulaganja, velike operativne troškove i znanje na najvišem mogućem nivou. Samo tako je moguće obezbediti rigoroznu kontrolu celog procesa proizvodnje, sprečavanje stvaranja feoforbida, držanje bakterija u okviru dozvoljenih nivoa, a bez zračenja, kao i držanje vrednosti PAH-a i teških metala unutar granica.

Deo stručnosti i znanja se svakako ogleda u primenjivanju biotehnologija na alge kako bi se obezbedio uzgoj čiste sorte, odnosno 100% čiste spiruline, jer kako smo videli prethodno, ovo je jedini garant da će u ovakvom obliku pružati samo benefite, bez loših posledica na naše zdravlje. Kada je u pitanju alga spirulina, iskustva pokazuju da sami postupci berbe mogu imati značajan uticaj na sadržaj vitamina i antioksidanata u njoj.

organska-spirulina-napitak

Idealna lokacija za gajenje

Uzgajanje najkvalitetnijih mikroalgi na svetu zahteva tri važna faktora: izvor čiste vode, puno sunčeve svetlosti i svež čist vazduh. Sadržaj hranljivih sastojaka u spirulini zavisi mnogo od lokacije i sredine u kojoj raste. Naš ptoizvod dolazi direktno sa samog juga Tajvana, iz ekološki potpuno očuvanog predela, gde ne postoji apsolutno nikakvo industrijsko zagađenje. Jezera za uzgoj ove Superior superhrane su okružena gustom prašumom, a pune se izvorskom vodom sa planina iz neposrednog okruženja.

Naš proizvođač je jedini na svetu koji za uzgoj ove mikroalge koristi čistu, nezagađenu, ekološki zaštićenu planinsku izvorsku vodu. Prosečna temperatura u ovoj oblasti je 25 stepeni tokom cele godine, sa izuzetno velikim brojem sunčanih dana godišnje, što čini idealne uslove za uzgoj najkvalitetnije spiruline.

tajvan-mapa

Uvek sveža i bez ‘ribljeg šmeka’

Za svaku seriju proizvodi se odmah nakon ubiranja, dolazi u malim serijama, i nikad ne stoji u prahu po magacinima i velikim distibuterima pre pakovanja, što mnogo utiče na njen kvalitet i efekte.

Ako ste probali druge spiruline do sad, velike su šanse da vam se ukus baš nije svideo. Nijedna neće imati ukus čokolade, to je potpuno jasno, ali ono što malo ljudi zna je da ukus ove alge ne treba da bude toliko neprijatan. Veliki deo toga upravo dolazi od različitih vidova kontaminacije.

Zbog čistoće i načina uzgoja, naš proizvod ima prirodan ukus i miris (bez poznate neprijatne arome koja vuče na ribu), za razliku od većine drugih na tržištu.

Spirulina iskustva

Vaše redovne poruke i komentari su već godinama najlepši deo čitavog našeg poslovanja. Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno.  Vaše iskreno zadovoljstvo i preporuke su ono što je izgradilo ovu firmu i što je uvek motiviše da daje sve od sebe da vam puži kako najbolje proizvode na svetu tako i najbolju uslugu i podršku.

Jedina spirulina koju ne moram da zamaskiram smutijem 🙌

List right
List right

I našla sam rešenje i za ovu zelenu damu 😁 Jutros sam popila u toploj vodi, sa limunom! Mislim da ću lako da se naviknem i radujem se tome! Slali ste mi za tablete, znam da postoje, ALI potrebno je popiti mnogo tableta da bi se unela 3g kao ovde! To je preskupo, a uz to spirulina je baš diskutabilna, tj njeno poreklo i zagađenost. U tom smislu apslutno verujem u @justsuperior.rs i zato sam i odabrala ovu.

Najbolja! ✨👌😍

List right
List right

super su mi svi vaši proizvodi dragi @justsuperior.rs vaš kakao obožavam u svim varijantama a nedavno sam se vratila spirulini u prahu i izabrala baš vašu. 😍 Mnogo mi je drago da nisam sanjala da su ukus i miris blaži 😂 pun je pogodak zaista 👌 Hvala vam na preporukama za šejkove i literaturu o spirulini. Lep pozdrav!

@justsuperior.rs jos jedan glas za vasu spirulinu, apsolutno najbolja kod nas 🙌❤

List right
List right

Spirulina takodje vezuje sve otrove i iz mora gde raste, pa je mnogo važno da kupujete visoko kvalitetnu spirulinu, koja je gajena u kontrolisanim uslovima. A takvu spirulinu na našem tržištu možete naći samo u @justsuperior.rs. Spirulinu koristim zadnjih 10 godina, isprobala sam sve što je moglo kod nas da se nadje i verujte da je ova spirulina stvarno najbolja, što se vidi i po boji i po ukusu i naročito po mirisu. Meni je pomogla da se rešim anemije i gvozdje dovedem na max nivo, uz ishranu bez mesa skoro 10 godina. Vrlo je moćna namirnica i preko potrebna svima u ovom vremenu u kome živimo, uz sva zagadjenja koja nas okružuju.

Superior spirulina iskustva

Superior Organska spirulina iskustva – kvalitet

Preporučujemo

Organska tajvanska Spirulina u prahu
Organska tajvanska Spirulina u prahu
Očisti