Organska 100% kakao masa Criollo – 100g

570,00 RSD sa PDV-om

Za vašu dušu i telo, pravo iz srca Perua, od autohtonog zrna, tradicionalno pretvorenog u najčistiju formu kakaoa, kakav se koristio vekovima kao deo drevnih isceljujućih praksi.

 Sastojci: 100% organska kakao masa iz Perua u obliku diskova. 

 • Organska Superior 100% kakao masa Criollo u diskovima (100% crna čokolada)
 • Idealno za autentičan napitak, kao zamena za kafu, za dodatak smutijima i kašama, i za korišćenje u receptima kao crna čokolada za kuvanje ili kao čokoladne mrvice.
 • Napravljena od 100% kakao zrna, autohtone sorte Criollo iz srca Perua, tradicionalnim metodama bez upotrebe visokih temperatura i agresivnih metoda obrade.
 • Visok nivo antioksidanata, flavanoida, minerala, zdravih masti i esencijalnih aminokiselina.
 • Direktno sa plantaža – garantovana čistoća, poreklo i svežina
 • Autohtona sorta očuvane genetike – garantovani efekti na zdravlje uz kompleksan ukus i divnu aromu pravog Criollo zrna.

Nije na stanju

Obogatite život ovom drevnom biljkom u njenom izvornom obliku, koja predstavlja istinski prirodni lek za dušu i za telo, a savršeno se uklapa i u sve zdrave recepte.  

Superior kakao masa (kakao pasta ili 100% crna čokolada netemperirana) se pravi od najfinijeg 100% čistog zrna peruanske autohtone sorte Criollo, tradicionalnim i hladnim postupkom obrade. Na ovaj način se dobija autentičan i originalni kakao u svojoj najčistijoj formi.

Pažljivo odabrana zrna očuvane genetike, iz izvornog podneblja – srca Perua, se na poseban način suše i fermentišu, nakon čega se, bez upotreba visokih temperatura, melju u potpuno čistu masu, bez dodavanja i bez oduzimanja bilo čega.

Superior kakao masa ima višestruku namenu:

1) Koristi se kao superhrana – može se samostalno grickati, i dodavati u smutije i kaše;

2) Koristi se kao crna čokolada za kuvanje – u raznim slatkim receptima (za čokoladne mafine, vafle, torte i kolače); za različite čokoladne prelive; za pravljenje najbolje domaće čokolade; kao dekoracija keksa i kolača (usitnjen kao čokoladne mrvice/komadići).

3) Koristi se za originalni kakao napitak, kakav se pije tokom ceremonija, ili kao zamena za kafu.

superior-criollo-kakao-masa

Da li ste nekad želeli da zamenite kafu sa nečim jednako efektnim, što vam pruža jednako uživanja?

Topla šolja originalnog i čistog napitka od ove biljke će vam pružiti više energije tokom dana, veći fokus i alertnost i u isto vreme osećaj smirenosti, i to bez padova energije i blage anksioznosti koje kafa stvara kod nekih ljudi. Kada je Kortez prvi put doneo kakao u Evropu, napisao je: „Božanski napitak koji izgrađuje otpornost i pobeđuje umor. Šolja ovog predivnog napitka omogućava čoveku da hoda ceo dan bez hrane.“

Poboljšajte vaše mentalno zdravlje unoseći harmoniju, mir i lakoću u vaš svakodnevni život.

Dodatak 100% čiste i organske kakao mase pažljivo odabrane sorte u svakodnevnu ishranu će uticati pozitivno na vaše unutrašnje stanje pomoću brojnih biološki aktivnih komponenti zbog kojih je ova biljka i nazvana hranom bogova i zbog kojih se koristi već hiljadama godina.

Biljka koja u isto vreme čuva zdravlje duše i tela!

Sa jedne strane, pažljivo procesiran organski proizvod je bogat zdravim mastima, proteinima, mineralima, i mnoštvom fitontrijenata (polifenolima pre svega). Zbog ovakvog prirodnog koktela nutrijenata, naučno je potrvđeno da konzumacija organskog, čistog kakaoa utiče pozitivno na zdravlje srca i krvnih sudova, na pritisak, insulinsku rezistenciju, raspoloženje, kognitivne funkcije i inflamaciju u telu.

Sa druge strane, ova biljka se od davnina koristila u drevnim ritualima kao sveta biljka koja “otvara srce”. I danas se koristi u istu svrhu u takozvanim kakao ceremonijalima. Za ove svrhe se koristi isključivo kakao masa napravljena od autohtonih sorti, bez ikakvih dodataka, koja nije temperirana (korak u proizvodnji čokolade) i gde nije primenjena nijedna agresivna metoda prerade.

Upravo takva je organska Superior 100% kakao masa.

Naša kakao masa pripada sorti Criollo, iz Perua, jednoj od najcenjenijih na svetu. Za vas smo pronašli peruanskog proizvođača, koji decenijama direktno sarađuje sa istim malim plantažama organskog kakaoa, i posluje po principima fer trgovine. Just Superior je usko specijalizovan za kakao, i nudi vam isključivo proveren i najkvalitetniji proizvod jedinstvenog porekla.

Ceremonijalni kakao napitak

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

100% peruanska Criollo organska kakao masa

 • Od 100% čistog Criollo kakaoa – bez mešanja sa sortama nižeg kvaliteta. Sušen na suncu, fermentisan do savršenstva, i hladno procesiran u najfiniju kakao masu. 

 • Dokazani zdravstveni benefiti – jer je nauka pokazala da samo ovakav kakao sadrži dovoljno flavanoida i drugih fitonutrijenata da ispolji zdravstvene benefite.

 • 100% garantovano i jedinstveno poreklo, direktno sa nekoliko plantaža Perua. Po većini svojik karakteristika spada u ceremonijalni kakao. 

   

 • Idealna kao superhrana, kao zamena za kafu, za pravljenje autentičkog kakao napitka, za korišćenje u razičitim receptima umesto čokolade za kuvanje, za pravljenje organske domaće čokolade po vašoj želji. 

superior-kakao-masa-cover

Za koga je namenjena Criollo kakao masa?

Proverenu, kvalitetnu organsku kakao masu Criollo mogu da koriste baš svi, uključujući malu decu, trudnice i dojilje. Posebno je važna za one kojima je potrebna dodatna energije, veći fokus i briga o zdravlju srca i krvnih sudova. Pored biološki aktivnih komponenti koje sadrži, naša Criollo kakao masa je bogata i različitim mineralima. Kakao masa prirodno sadrži malo ugljenih hidrata i veoma malo prirodnih šećera tako da je pogodna za keto ishranu i dijabetičare.

Crna čokolada – 100 % kakao masa

Jedna od najčešćih primena ovog proizvoda jeste u vidu crne čokolade, kao dodatak smutijima, zdrava užina, ali i dodatak zdravim slatkišima. Ako se pitate koja je najbolja crna čokolada – nalazite se na pravom mestu!

Naša Criollo kakao masa idealna je za sve čiji je izbor zdrava crna čokolada bez šećera. Napravljena od kakaoa proverenog porekla i visokog kvaliteta, uz strogo kontrolisan proces proizvodnje, zadovoljiće sve vaše potrebe neodoljivim ukusom. Osim toga, uz redovno korišćenje naša crna čokolada za zdravlje pružiće brojne benefitima i doneti vam obećane rezultate uz redovno konzumiranje.

ikonica-ljudi

Kako se koristi organska kakao masa Criollo?

Pronađite idealnu količinu za vas. Mi preporučujemo 10 g – 20 g dnevno a za decu 5 g. Za iskusne korisnike, kao i za ceremonije doze su od 30 g do pune doze od 42 g.

Criollo kakao masa ima brojne načine upotrebe: 

 1. Možete jednostavo grickati vašu kakao masu kao užinu.
 2. Organska kakao masa je idealan dodatak za vaše smutije i kaše.
 3. Koristite je kao zamenu za kafu.
 4. Koristite je kao crnu čokoladu za kuvanje – za torte, čokoladne mafine, vafle, i slično.
 5. Napravite originalni ceremonijalni kakao napitak (recept imate ovde)
 6. Napravite savršenu domaću čokoladu  po vašem ukusu i željama.
ikonica-preporuke

Upotreba kakaoa u ljudskoj ishrani stara je koliko i ljudska civilizacija na području Mezoamerike. Dokaz tome su brojni arheološki artefakti pronađeni na tom području koji datiraju do perioda između 1900. i 900. godine pre nove ere. Jedna od posuda pronađena na arheološkom lokalitetu na obalama zaliva Verakruz datira iz 1750. godine pre nove ere i vezuje se za olmečku civilizaciju, a na njoj je predstavljen način pripreme pića od ove čudotvorne biljke.

Prema drevnim tekstovima civilizacije Maja, ovo je biljka božanskog porekla i smatra se poklonom bogova. U klasičnom periodu civilizacije Maja (250-900 n.e.), mleveno seme mešalo se sa začinima da bi se napravio gorak, začinjen napitak za koji se verovalo da je eliksir za zdravlje. Asteci su verovali da plod kakaoa simbolizuju život i plodnost i da im njegova konzumacija omogućava da steknu mudrost i moć. Zapisano je da ova biljks poseduje hranljiva, ojačavajuća i afrodizijačka svojstva. Poznato je i da su prekolumbijska društva koristila čokoladu kao lek.

U moderno doba većina ovih tvrdnji je potvđena ogromnim brojem naučnih istraživanja. Međutim, količina nutrijenata, a naročito flavanoida u kakaou, koji dovode do svih ovih zdravstvenih benefita, u velikoj meri zavise od vrste, porekla i načina njegove obrade. U velikom broju ozbiljnih naučnih studija postoje upozorenja vezana za kvalitet biljke od koga zavise njegovi efekti. Naučne studije većinom su rađene dok još nisu postajale danas popularne i povoljne hibridne sorte. Hibridne sorte i agresivni metodi prerade, neophodni za veliku količinu organske biljke niže cene, kakvu tržište traži, ne pružaju ni upola njegovih benefita. Ovo je ključno za korisnika da razume. Obećane zdravstevne efekte možemo očekivati ukoliko kvalitetnu i proverenu kakao masu uzimamo svakodnevno u preporučenoj količini.

Pozitivan uticaj ove biljke na raspoloženje je opšte poznat. Feniletilamini su klasa komponenti koja se nalazi u izobilju u kakaou, a predstavljaju neuro transmitere koji deluju kao prirodni antidepresivi i podižu raspoloženje. Međutim, pri zagrevanju se njihov sadržaj značajno smanjuje. S obzirom na to da se naš Criollo suši na suncu, bez agresivnih procesa zagrevanja, uz adekvatnu upotrebu, možete očekivati obećane pozitivne efekte na moždane funkcije i raspoloženje.

Ova biljka utiče na pojačano dejstvo endorfina i serotonina u organizmu koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva, inače povezanih sa vežbanjem, smejanjem i seksom, pa će tako naša kakao masa biti korisna za svakoga ko je uzima.

Feniletilamini takođe igraju ulogu u povećanju fokusa i alertnosti, dok flavanoli pojačavaju dotok krvi u mozak, što rezultuje u poboljšanju kognitivnih funkcija.

Kakao proizvodi bogati flavanolima proučavani su i u neuromolekularnim i u psihološkim testovima. Flavanoli lako prelaze krvno-moždanu barijeru i utiču pozitivno na neuronske procese koji upravljaju neurotransmisijom.

Studije potvrđuju pozitivne efekte na moždane funkcije

Psihološke studije na ljudima su pokazale vezu između unosa kakao mase i drugih proizvoda od ove biljke bogatih flavanolima, i poboljšanog raspoloženja. studije ponašanja na laboratorijskim životinjama prijavile su antidepresivne efekte flavanola. Druge studije su pokazale da je unos kakaoa tipično praćen osećajem povišenog raspoloženja, energije, smirenosti i osećaja radosti kod ispitanika. Iz svega toga može se zaključiti da ova biljka može pomoći značajno ljudima koji pate od depresije, i može se koristiti i kao dodatak uz antidepresante. Jedna randomizirana kontrolisana studija na potpuno zdravim ljudima, je takođe prijavila poboljšanje stanja pozitivnog raspoloženja nakon korišćenja polifenola iz kakaoa.

Flavanoli imaju direktne efekte na cerebralni protok krvi (dotok krvi u mozak). U jednoj studiji, cerebralni protok krvi je bio pojačan četiri sata nakon jedne doze kakaoa sa visokim sadržajem flavanola, dok jedna doza sa niskim sadržajem flavanola nije pokazala ove efekte. Slično tome, ispijanje napitka od ove biljke sa visokim sadržajem flavanola pet dana, povećalo je cerebralni protok krvi kod zdravih ispitanika tokom izvođenja kognitivnog zadatka, dok biljka sa niskim sadržajem flavanola nije imala efekta. Ove studije ističu mogućnost da glavni efekti flavanola iz visoko kvalitetnog kakaoa mogu biti neuroprotektivni, što posredno utiče na smanjenje verovatnoće pojave vaskularne depresije, ali i smanjenje glavobolja.

Koristeći veoma zahtevan kognitivni test jedna studija je pokazala da je akutna primena flavonola iz kakaoa značajno umanjila mentalni umor, uz poboljšanje tačnosti serijskog oduzimanja. U maloj pilot-studiji, čokolada bogata polifenolom, u odnosu na onu siromašnu polifenolom, je smanjila simptome anksioznosti i depresije kod 10 ispitanika sa hroničnim umorom.

Fitonutrijenti iz kakao mase mogu biti od pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovaj efekat je prvi put primećen kod stanovnika ostrva Centralne Amerike koji redovno piju kakao i koji su imali znatno niži krvni pritisak od svojih srodnika s kopna koji ga ne konzumiraju. Smatra se da flavanoli poboljšavaju nivo azot oksida u krvi, što može poboljšati funkciju krvnih sudova i smanjiti krvni pritisak.

U jednom revijalnom naučnom radu analizirano je 35 eksperimenata u kojima je pacijentima davan kakao bogat flavanolima. Analiza je pokazala da je ova biljka dovela do malog, ali značajnog smanjenja krvnog pritiska od 2 mmHg.

Sa druge strane, skorašnja randomizovana, placebo kontrolisana i dvostruko slepa studija je pokazala da ova biljka ne utiče na smanjenje krvnog pritiska kod inače zdravih osoba, gde 1000-2000 mg na dan flavanola kakaoa tokom 6-12 nedelja nisu uspeli da izazovu značajne promene krvnog pritiska. Ovo je jako važno, jer znači da iako imate prirodno niži pritisak možete da konzumirate kakao masu, zbog njenih drugih zdravstvenih benefita.

Rezultati in vitro studija pokazuju da su polifenoli sposobni da inhibiraju (spreče) LDL i vLDL oksidaciju (slično kao i katehini iz zelenog čaja). Danas se oksidacija ovih lipoproteina (koji se popularno nazivaju loš holesterol) smatra pravim uzrokom srčanih bolesti.

Jedna manja meta-studija, koja je obuhvatila studije na zdravim ljudima, kao i na ljudima sa određenim zdravstvenim stanjima, otkrila je da unošenje promenljivih doza flavanola (88-963 mg) ili procijanidina (213-754 mg) iz ove biljke utiče na smanjenje LDL holesterola, dok HDL-C i ukupni holesterol nisu bili promenjeni.   

Pošto istraživanja poslednje decenije pokazuju da je rizik za kardiovaskularne bolesti upravo oksidacija LDL-a, kao i količina LDL-a male gustine u krvi, a da ukupni holesterol i HDL ne predstavljaju problem, efekti kakao mase na holesterol se smatraju jako povoljnim.

Naučno je dokazano da kakao, odnosno organska 100% kakao masa ima pozitivne efekte na čitav spektar kardiovaskularnih problema.

Kako smo videli prethodno, studije pokazuju da ova biljka može da izbalansira krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi. Flavanoidi i procijanidini dokazano sprečavaju oksidaciju LDL lipoproteina i drugih lipida, a oksidacija ovih molekula se danas smatra jednim od glavnih uzroka ateroskleroze (poznatije kao ‘začepljenje krvih sudova’).

Pokazani su i mnogi drugi pozitivni efekti na normalno funkcionisanje krvnih sudova i poboljšanje endotelne disfunkcije. Čak i pre moderne nauke, Asteci su ovu biljku zvali ‘heart blood’, smatrajući da ona otvara srce i i vraća nas u naše prirodno stanje povezanosti i prisutnosti.

Studije i istraživanja o uticaju na srce i krvne sudove

Kakao masa bogata flavanolima poboljšava nivo azot oksida u krvi, koji opušta i širi arterije i krvne sudove i poboljšava protok krvi. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da konzumiranje ovakvog kakaoa, odnosno kakao mase, kod ljudi sa blago povišenim pritiskom može povećati količinu serumskog azot oksida u roku od 15 dana za 54 %.

U drugoj studiji, sa ljudima koji imaju dijabetes tipa 2 i uzimaju lekove za njega, pokazano je da dnevno uzimanje ove biljke (963 mg flavanola) pospešuje protok krvi za 30 %. U ovom slučaju nije bilo uticaja na glikemijski indeks, ni krvni pritisak.

Jedno istraživanje koje je proučavalo koronarnu cirkulaciju kod zdravih muškaraca koji su dve nedelje uzimali ovu biljku sa 550 mg polifenola, prijavilo je značajno povećanje rezerve koronarnog protoka CFR (brzine protoka kroz krvne sudove koji hrane srce) od 26 %. Ova promena je bila nezavisna od promena u oksidacionom statusu krvi, krvnom pritisku i lipidima u krvi.

Pokazano je u nekoliko studija da različiti polifenoli iz ove biljke (katehin, epikatehin i procijanidin), zavisno od doze, štite membanu crvenih krvnih zrnaca od oksidativnih stresova. Ovo je značajan efekat jer se smatra da prekomerna peroksidacija biomembrana doprinosi razvijanju brojnih degenerativnih bolesti.

Evropska komisija za zdravstvene izjave (koja je jedna od najrigoroznijih na svetu u smislu provere naučnih istraživanja) takođe je zaključila da je uspostavljena naučno podržana uzročno-posledična veza između konzumacije flavanola i održavanja normalne endotelno zavisne vazodilatacije (širenja krvnih sudova). Komisija je zaključila da sledeća formulacija precizno odražava naučne dokaze: „Flavanoli kakaoa pomažu u održavanju endotelno zavisne vazodilatacije, što doprinosi normalnom protoku krvi“.

Da bi se postigao navedeni efekat, dnevno treba unositi 200 mg flavanola kakaoa. Ovu količinu može da obezbedi 10 g kakao mase sa visokim sadržajem flavanola, koja treba da bude deo uravnotežene ishrane. U ovom izveštaju se takođe navodi da raznolikost i zemlja porekla, kao i procesi fermentacije i prženja koji se primenjuju na zrna biljke, utiču na sadržaj flavanola u krajnjem proizvodu.

Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik dijabetesa i jedna od najčešćih hroničnih bolesti. Biološki aktivnim komponentama iz prirode poput flavonoida iz visoko kvalitetnog kakaoa posvećena je velika pažnja zbog njihove potencijalne sposobnosti da deluju kao antidijabetski agensi. Pokazalo se da flavonoidi pozitivno utiču na dijabetes tipa 2. Većina rezultata studija podržava antidijabetski efekat flavonoida kakaoa:

 • Pojačavanjem lučenja insulina;
 • Poboljšanjem osetljivosti na insulin u perifernim tkivima;
 • Dejstvom snižavanja nivoa lipida u krvi i 
 • Sprečavanjem oksidativnih i inflamatornih oštećenja povezanih sa dijabetesom;
 • Poboljšanjem homeostaze glukoze usporavanjem varenja ugljenih hidrata i apsorpcije u crevima.

Rezultati jedne velike kohortne evropske studije pokazali su obrnutu proporcionalnost između unosa flavonoida i dobijanja dijabetesa tipa 2, sugerišući time potencijalnu zaštitnu ulogu ishrane bogate flavonoidima u prevenciji dijabetesa tipa 2. Kasnije je urađena meta analiza ukupno 6 kohortnih studija, koja je potvrdila da je konzumacija ukupnih flavonoida povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Kao i u drugim studijama i ovde se napominje važna informacija za korisnike. Iako bi se, na osnovu studija, moglo predložiti da bi svakodnevna konzumacija flavanola iz kakaoa ili crne čokolade predstavljala potencijalno preventivno sredstvo korisno za upravljanje dijabetesom putem ishrane, ovu preporuku treba uzeti sa oprezom. Većina komercijalno dostupnih proizvoda od ove biljke ili crnih čokolada sadrži malu količinu flavanola, a dodatno su bogate šećerom i kalorijama koje mogu pogoršati kontrolu glikemije kod pacijenata sa dijabetesom.

Urađeno je više studija gde je ispitivan uticaj polifenola na insulinsku rezistenciju, koje su imale različite ishode, ali se može zaključiti da flavanoli mogu pozitivno da utiču na insulinsku rezistenciju tako što poboljšavaju protok krvi u skeletnim mišićima putem povećane signalizacije azot oksida.

Iz dosadašnjih istraživanja sprovedenih za kakao, može se zaključiti da njegova konzumacija pozitivno utiče na gojaznost i regulaciju telesne težine putem uticaja na metabolizam masti u telu i uticaja na osećaj sitosti. Flavanoli iz ove biljke aktiviraju transkripcione faktore koji regulišu ekspresiju brojnih gena, od kojih mnogi igraju važnu ulogu u energetskom metabolizmu.

Jedna studija koja je analizirala gubljenje težine pomoću ishrane sa niskim udelom ugljenih hidrata je otkrila da je grupa kojoj je dato 42 g dnevno crne čokolade sa 81 % kakaoa gubila na težini brže od uobičajene grupe koja nije konzumirala ovu biljku.

Rezultati vezani za kontrolu težine su dobijeni uglavnom u studijama, gde su učesnici jeli crnu čokoladu sa visokim procentom kakaoa. Međutim, crna čokolada čak i sa visokim procentom kakaoa i dalje ima nekoliko velikih nedostataka:

 • Upitan je kvalitet kakaoa koji se koristi;
 • Obično je preostali sastav čokolade šećer;
 • Obično sadrže dosta aditiva, poput sojinog lecitina.

Ukoliko konzumiramo 100% čistu masu organskog porekla, pažljivo dobijenu od autohtonih zrna biljke, možemo očekivati značajno bolje rezultate, nego što su dobijeni u navedenim studijama. 

Većina naučnih istraživanja o ovoj biljci i proizvodima od nje, fokusirana je na flavanole, stavljajući u drugi plan činjenicu da kvalitetna organska kakao masa sadrži i značajnu količinu određenih minerala, koji nedostaju u savremenoj ishrani. Upravo zato je Evropska Unija odobrila sve ispod navedene izjave kao naučno potvrđene. Zdravstvene izjave se često daju na 100 g proizvoda, čak i kada je potpuno nerealno da se ta količina namirnice unese. Na deklaraciji naših proizvoda ističemo isključivo relevantne zdravstvene izjave date za dnevnu dozu kakao mase koju lako možete uneti svakodnevno.

Dnevna doza kakao mase ima prirodno visok sadržaj Cu, Mn i Mo.

 • Bakar doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, normalnom funkcionisanju nervnog i imunog sistema, normalnom transportu gvožđa u organizmu i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
 • Mangan doprinosi održavanju normalnih kostiju, održavanju normalnog energetskog metabolizma, normalnom stvaranju vezivnog tkiva, i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
 • Molibden doprinosi normalnom metabolizmu aminokiselina.

Pošto kvalitetna organska kakao masa sadrži stotine biološki aktivnih komponenti, kao i različite minerale ne čudi što je jedan od prvih efekata koji se primeti od svakodnevnog korišćenja – povećana energija i snaga. Ovaj efekat je i istorijski prvi primećen od strane Evropljana koji su probali ovu biljku u Južnoj Americi, a i naučna istraživanja su ga potvrdila u animalnim studijama.

Više različitih studija na životinjama izveštavale su o uticaju ove biljke na zdrav imunološki status i sugerisale da može imati ulogu u prevenciji nekih imunski posredovanih bolesti. Imuno-modulatorna svojstva uključuju potencijalnu anti-inflamatornu ulogu, demonstriranu u in-vitro i in-vivo studijama.

Sve što je navedeno na našoj stranici podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

 1. Lippi, D. (2009). Chocolate and medicine: dangerous liaisons?. Nutrition25(11-12), 1100-1103.

 

 1. Dillinger, T. L., Barriga, P., Escárcega, S., Jimenez, M., Lowe, D. S., & Grivetti, L. E. (2000). Food of the gods: cure for humanity? A cultural history of the medicinal and ritual use of chocolate. The Journal of nutrition130(8), 2057S-2072S.

 

 1. Van der Kooij, S. „Market study of fine flavour cocoa in 11 selected countries-revised version.“ Royal Tropical Institute. KIT Development Policy & Practice. Amsterdam (2013).

 

 

 1. Caligiani, A., Cirlini, M., Palla, G., Ravaglia, R., & Arlorio, M. (2007). GC‐MS detection of chiral markers in cocoa beans of different quality and geographic origin. Chirality: The Pharmacological, Biological, and Chemical Consequences of Molecular Asymmetry, 19(4), 329-334.

 

 1. Teresa Wilson. (4 April 2016). Wonder and Destruction, Cacao Nacional in Peru. 

 

 1. Jalil, A. M. M., & Ismail, A. (2008). Polyphenols in cocoa and cocoa products: is there a link between antioxidant properties and health?. Molecules, 13(9), 2190-2219.

 

 1. Smith, D. F. (2013). Benefits of flavanol-rich cocoa-derived products for mental well-being: A review. Journal of Functional Foods, 5(1), 10-15.
 2. Pase, M. P., Scholey, A. B., Pipingas, A., Kras, M., Nolidin, K., Gibbs, A., … & Stough, C. (2013). Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial. Journal of psychopharmacology, 27(5), 451-458.

 

 1. Ramiro, E., Franch, A., Castellote, C., Andrés-Lacueva, C., Izquierdo-Pulido, M., & Castell, M. (2005). Effect of Theobroma cacao flavonoids on immune activation of a lymphoid cell line. British Journal of Nutrition, 93(6), 859-866.

 

 1. Erdman Jr, J. W., Carson, L., Kwik-Uribe, C., Evans, E. M., & Allen, R. R. (2008). Effects of cocoa flavanols on risk factors for cardiovascular disease. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 17(S1), 284-287.

 

 1. Afoakwa, E. O. (2014). Cocoa production and processing technology. CRC Press.

 

 1. Grimes, J. (2009). Rediscovering the Cacao in Ecuador’s Upper Napo River Valley. FOCUS on Geography, 51(4), 23-30.

 

 1. Dias, G. P., Cavegn, N., Nix, A., do Nascimento Bevilaqua, M. C., Stangl, D., Zainuddin, M. S. A., … & Thuret, S. (2012). The role of dietary polyphenols on adult hippocampal neurogenesis: molecular mechanisms and behavioural effects on depression and anxiety. Oxidative medicine and cellular longevity, 2012.

 

 1. https://www.c-spot.com/atlas/chocolate-strains/primary-strains/criollo/

 

 1. Ziegleder, G., Stojacic, E., & Stumpf, B. (1992). Occurrence of beta-phenylethylamine and its derivatives in cocoa and cocoa products. Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung, 195(3), 235-238.

 

 1. Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. British journal of clinical pharmacology, 75(3), 716-727.

 

 1. Commenges, D., Scotet, V., Renaud, S., Jacqmin-Gadda, H., Barberger-Gateau, P., & Dartigues, J. F. (2000). Intake of flavonoids and risk of dementia. European journal of epidemiology16(4), 357-363.
 2. Fisher, N. D., Hughes, M., Gerhard-Herman, M., & Hollenberg, N. K. (2003). Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. Journal of hypertension21(12), 2281-2286.
 3. Messaoudi, M., Bisson, J. F., Nejdi, A., Rozan, P., & Javelot, H. (2008). Antidepressant-like effects of a cocoa polyphenolic extract in Wistar–Unilever rats. Nutritional neuroscience11(6), 269-276.
 4. Francis, S. T., Head, K., Morris, P. G., & Macdonald, I. A. (2006). The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people. Journal of cardiovascular pharmacology47, S215-S220.
 5. Ried, K., Sullivan, T. R., Fakler, P., Frank, O. R., & Stocks, N. P. (2012). Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8).
 6. Ried, K., Sullivan, T., Fakler, P., Frank, O. R., & Stocks, N. P. (2010). Does chocolate reduce blood pressure? A meta-analysis. BMC medicine8(1), 1-11.
 7. Araujo, Q. R. D., Gattward, J. N., Almoosawi, S., Parada Costa Silva, M. D. G. C., Dantas, P. A. D. S., & Araujo Júnior, Q. R. D. (2016). Cocoa and human health: from head to foot—a review. Critical reviews in food science and nutrition56(1), 1-12.
 8. Ottaviani, J. I., Balz, M., Kimball, J., Ensunsa, J. L., Fong, R., Momma, T. Y., … & Keen, C. L. (2015). Safety and efficacy of cocoa flavanol intake in healthy adults: a randomized, controlled, double-masked trial. The American journal of clinical nutrition102(6), 1425-1435.
 9. Pearson, D. A., Schmitz, H. H., Lazarus, S. A., & Keen, C. L. (2001). Inhibition of in vitro low-density lipoprotein oxidation by oligomeric procyanidins present in chocolate and cocoas. Methods in enzymology335, 350-360.
 10. Kondo, K., Hirano, R., Matsumoto, A., Igarashr, O., & Ltahura, H. (1996). Inhibition of LDL oxidation by cocoa. The Lancet348(9040), 1514.
 11. Salah, N., Miller, N. J., Paganga, G., Tijburg, L., Bolwell, G. P., & Riceevans, C. (1995). Polyphenolic flavanols as scavengers of aqueous phase radicals and as chain-breaking antioxidants. Archives of biochemistry and biophysics322(2), 339-346.
 12. Tokede, O. A., Gaziano, J. M., & Djousse, L. (2011). Effects of cocoa products/dark chocolate on serum lipids: a meta-analysis. European journal of clinical nutrition, 65(8), 879-886.
 13. Ferri, C., Desideri, G., Ferri, L., Proietti, I., Di Agostino, S., Martella, L., … & Grassi, D. (2015). Cocoa, blood pressure, and cardiovascular health. Journal of agricultural and food chemistry63(45), 9901-9909.
 14. Monahan, K. D., Feehan, R. P., Kunselman, A. R., Preston, A. G., Miller, D. L., & Lott, M. E. (2011). Dose-dependent increases in flow-mediated dilation following acute cocoa ingestion in healthy older adults. Journal of applied physiology111(6), 1568-1574.
 15. Petrone, A. B., Gaziano, J. M., & Djoussé, L. (2013). Effects of dark chocolate and cocoa products on endothelial function: a meta-analysis. Current Nutrition Reports2(4), 267-273.
 16. Farouque, H. O., Leung, M., Hope, S. A., Baldi, M., Schechter, C., Cameron, J. D., & Meredith, I. T. (2006). Acute and chronic effects of flavanol-rich cocoa on vascular function in subjects with coronary artery disease: a randomized double-blind placebo-controlled study. Clinical Science111(1), 71-80.
 17. Heiss, C., Kleinbongard, P., Dejam, A., Perré, S., Schroeter, H., Sies, H., & Kelm, M. (2005). Acute consumption of flavanol-rich cocoa and the reversal of endothelial dysfunction in smokers. Journal of the American College of Cardiology, 46(7), 1276-1283.
 18. Faridi, Z., Njike, V. Y., Dutta, S., Ali, A., & Katz, D. L. (2008). Acute dark chocolate and cocoa ingestion and endothelial function: a randomized controlled crossover trial. The American journal of clinical nutrition88(1), 58-63.
 19. d’El-Rei, J., Cunha, A. R., Burlá, A., Burlá, M., Oigman, W., Neves, M. F., … & Medeiros, F. (2013). Characterisation of hypertensive patients with improved endothelial function after dark chocolate consumption. International Journal of Hypertension2013.
 20. Sudarma, V., Sukmaniah, S., & Siregar, P. (2011). Effect of dark chocolate on nitric oxide serum levels and blood pressure in prehypertension subjects. Acta Med Indones43(4), 224-8.
 21. Shiina, Y., Funabashi, N., Lee, K., Murayama, T., Nakamura, K., Wakatsuki, Y., … & Komuro, I. (2009). Acute effect of oral flavonoid-rich dark chocolate intake on coronary circulation, as compared with non-flavonoid white chocolate, by transthoracic Doppler echocardiography in healthy adults. International journal of cardiology, 131(3), 424-429.
 22. Zhu, Q. Y., Holt, R. R., Lazarus, S. A., & Orozco, T. J. (2002). Inhibitory effects of cocoa flavanols and procyanidin oligomers on free radical-induced erythrocyte hemolysis. Experimental biology and medicine227(5), 321-329.
 23. Zhu, Q. Y., Schramm, D. D., Gross, H. B., Holt, R. R., Kim, S. H., Yamaguchi, T., … & Keen, C. L. (2005). Influence of cocoa flavanols and procyanidins on free radical-induced human erythrocyte hemolysis. Clinical and Developmental Immunology, 12(1), 27-34.
 24. Grassi, D., Lippi, C., Necozione, S., Desideri, G., & Ferri, C. (2005). Short-term administration of dark chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons. The American journal of clinical nutrition81(3), 611-614.
 25. Mohan, S., & Nandhakumar, L. (2014). Role of various flavonoids: Hypotheses on novel approach to treat diabetes. Journal of Medical Hypotheses and Ideas8(1), 1-6.
 26. Zamora-Ros, R., Forouhi, N. G., Sharp, S. J., González, C. A., Buijsse, B., Guevara, M., … & Wareham, N. J. (2013). The association between dietary flavonoid and lignan intakes and incident type 2 diabetes in European populations: the EPIC-InterAct study. Diabetes care36(12), 3961-3970.
 27. Liu, Y. J., Zhan, J., Liu, X. L., Wang, Y., Ji, J., & He, Q. Q. (2014). Dietary flavonoids intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of prospective cohort studies. Clinical Nutrition33(1), 59-63.
 28. Farhat, G., Drummond, S., Fyfe, L., & Al‐Dujaili, E. A. (2014). Dark chocolate: an obesity paradox or a culprit for weight gain?. Phytotherapy research28(6), 791-797.
 29. Ali, F., Ismail, A., & Kersten, S. (2014). Molecular mechanisms underlying the potential antiobesity‐related diseases effect of cocoa polyphenols. Molecular nutrition & food research58(1), 33-48.
 30. Bohannon, J., Koch, D., Homm, P., & Driehaus, A. (2015). Chocolate with high cocoa content as a weight-loss accelerator. International Archives of Medicine8(55), 8.
 31. Awortwe, C., Asiedu-Gyekye, I. J., Nkansah, E., & Adjei, S. (2014). Unsweetened natural cocoa has anti-asthmatic potential. International Journal of Immunopathology and Pharmacology27(2), 203-212.
 32. Abril-Gil, M., Massot-Cladera, M., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, À., & Castell, M. (2012). A diet enriched with cocoa prevents IgE synthesis in a rat allergy model. Pharmacological research65(6), 603-608.
 33. Camps-Bossacoma, M., Massot-Cladera, M., Abril-Gil, M., Franch, A., Pérez-Cano, F. J., & Castell, M. (2017). Cocoa diet and antibody immune response in preclinical studies. Frontiers in nutrition4, 28.

Pérez-Cano, F. J., Massot-Cladera, M., Franch, À., Castellote, C., & Castell, M. (2013). The effects of cocoa on the immune system. Frontiers in pharmacology4, 71.

Poštujući tradicionalne principe, čuvamo ono najvrednije iz kakaoa

Mnogobrojni urođenički narodi i komune širom Južne i Srednje Amerike već vekovima unazad rade sa ovom biljkom i smatraju je svetom. Smatraju da omogućava ljudima da se vrate u prostor srca, u svoju istinu, razumeju elemente prirode i našu povezanost sa tim elementima. I razumeju da kada poštujemo tu konekciju između nas i prirode, mi zapravo poštujemo i negujemo sopstveno biće. Ovi narodi su kroz ceremonije dolazili u kontakt sa sobom, povezujući se sa elementima zemlje, vode, vazduha i vatre, koji su deo svega što postoji na ovoj planeti.

Na taj način su osećali sopstvenu prisutnost, svesnost, mudrost, unutrašnji mir i spiritualno isceljenje. Kroz svesno disanje i ispijanje posebno pripremljenog napitka, ove zajednice dolaze u kontakt sa sobom i svojim urođenim unutrašnjim mirom – koji je u modernom svetu postao potpuna nepoznanica. Oni smatraju da ova biljka poseduje poseban duh i esenciju koja pomaže čoveku da osvesti svoje unutrašnje barijere i da ih prevaziđe, i pomaže mu da se seti jezika kojim njegovo srca komunicira kao i intuicije koju svako od nas nosi u sebi.

Međutim, današnji industrijski i organski proizvodi masovne proizvodnje (dobijeni od hibridnih sorti visokim temperaturama obrade), definitivno nije onaj koji bi se smatrao svetom biljkom koja pruža ovakvu podršku ljudskom telu i duhu.

Hibridne sorte ne sadrže dovoljno flavanoida i drugih nutrijenata, dok agresivni procesi prerade uništavaju nutritivne i druge vrednosti ove biljke.

Superior 100% kakao masa dobijena je od autohtonog peruanskog zrna Criollo očuvane genetike, iz jedne oblasti Perua, sa malih lokalnih plantaža.

Nakon ručnog ubiranja plodova sa plantaže, zrna se suše prirodno na suncu, i fermentišu primenom tradicionalnih znanja i umeća, kako bi se razvio kompleksan ukus i specifične arome. Zatim se zrna melju u pastu bez agresivnih metoda obrade, bez dodavanja ili oduzimanja bilo čega. Proces je jednostavan, blag i kratak i poštuje tradicionalne principe dobijanja kakao mase.

Photo 23.4.22., 11 06 50

Najkraćim mogućim putem dolazi sa plantaža Perua do 100% čiste kakao mase u vašoj kuhinji, koja je zadržala sve svoje nutritivne vrednosti kao i divnu i kompleksnu aromu peruanskog Criolla.

Dodatno, nabavka po principima pravedne trgovine (’fer trade’), podržava lokalne plantažere koji se trude da očuvaju genetski čistu biljku, i omogućava da najveći deo novca odlazi upravo njima, a ne lancu preprodavaca.

Criollo kakao masa – jedna od najcenjenijih sorti kakaoa

Prvobitno je postojalo svega nekoliko sorti ove biljke, ali potražnja u svetu rezultirala je stvaranjem mnogobrojnih hibridnih sorti. Hibridne sorte mogu biti organski gajene, ali iako nisu zagađene štetnim pesticidima, ne pružaju ni izbliza iste benefite kao autohtone sorte. Iako su studije rađene za ovu biljku mnogobrojne i priznate u celom svetu, te studije nikad nisu rađene za hibridne sorte. Dakle, nije dokazano da u modernim hibridnim sortama postoji dovoljno nutrijenata, a naročito flavanola, koji su odgovorni za sve zdravstvene benefite ove biljke. Zbog nižeg kvaliteta i lakšeg uzgoja, hibridi su znatno jeftiniji, a stoga i znatno zastupljeniji na današnjem tržištu.

Danas je svega par sorti poznato po svom kvalitetu i one čine jako mali procenat ukupne svetske proizvodnje, pa su ta zrna retka i skupa. Najtraženije i jedne od najcenjenijih su Criollo poreklom iz Južne Amerike i Arriba Nacional isključivo iz Ekvadora. 

Kako možete da znate koji kakao dobijate kad ga kupujete? Nažalost meoma teško.

Organizacije otkupljuju zrna od bilo koga ko ih ima, vodeći računa o organskoj sertifikaciji, ali gotovo nikad o sorti i načinu prerade. Ako proizvode nabavljate iz treće ili pete ruke (što većina prodavaca radi) ne možete ni da uđete u trag da li je stvarno poreklom odakle se tvrdi da jeste, pa ni tome tome da li je u pitanju hibrid ili neka mešavina.

Criollo je jedna od najcenjenijih premijum sorti na svetu. Zrna Criolla su veoma osetljiva na različite uticaje iz okoline, te ih je teško uzgajati. Vremenom ova sorta postaje sve ređa, na račun manje kvalitetnih, neretko hibridnih sorti, koje su pogodnije za masovnu proizvodnju i obradu. Danas se procenjuje da Criollo zauzima tek 1 do 5 % ukupne svetske proizvodnje ove biljke. Sa druge strane, većina proizvođača ističe da nudi upravo ovu sortu, ali na pitanje o njegovom poreklu – nemaju odgovor. Sam naziv Criollo na španskom znači „domaći“, te zato većina farmera u zemljama Latinske Amerike svoju biljku nazivaju upravo ovako, iako se ne radi o toj sorti. Pored toga, originalni peruanski Criollo se, zbog svojih vrhunskih svojstava, meša sa drugim sortama i hibridima. Ukus pravog Criolla opisuju kao delikatan, ali opet kompleksan, ne toliko karakterističan za standardni čokoladni ukus, izuzetno bogat u sekundarnim notama koje dugo traju. Zato ga nazivaju princem kakaoa i stavljaju kao sastojak posebnih čokolada.

organska-kakao-masa-criollo-ust-superior

Čak i u samom Peruu, kada se radi direktno sa plantažerima i proizvođačima, oko sorte Criollo postoji dosta polemike danas. Neka od pitanja koja se javljaju su – Da li uopšte postoji čist Criollo, koji kakao se tako naziva, itd.

Za nas je veliki izazov bio da pronađemo što bolji Criollo i smatramo da smo uspeli. Nudimo visokokvalitetne proizvode, izuzetnog kvaliteta, koji nemaju primese hibrida (izuzetno lošeg kvaliteta poput CCN-51), i čiji ukus će vam otkriti tajnu plodnog i bogatog peruanskog zemljišta.

Osim kakao mase kod nas možete pronaći Criollo kakao prah, Dominikana i Arriba kakao i Arriba kakao buter. Da jednostavno odaberete željeni proizvod, pročitajte naš vodič za kupovinu kakaoa!

organska-kakao-masa-criollo-just-superior-peru

Da li znate odakle dolazi vaš kakao?

Mi smo obišli plantaže našeg i vašeg Criollo kakaoa, u neopisivo lepoj, jarko zelenoj, i potpuno ekološki čistoj Amazonskoj prašumi, u Peruu, oblasti San Martin. Ispod možete videti fotografije sa plantaža na kojima se uzgaja vaš Criollo i divne ljude koje podržavamo zajedno sa vama direktnom saradnjom.

Vi o Superior Criollo kakao masi

Preporučujemo