Cejlonski cimet bogate arome
Kad govorimo o tome da nam istinski lekovita biljka nudi i neverovatno uživanje u ukusu i aromi, definitivno govorimo o cejlonskom cimetu.
Cejlonski cimet (C. zeylanicum) ili ’pravi cimet’ (true cinammon), za čiju aromu se kaže da je pokrenula hiljadu brodova, gaji se i proizvodi u samo par zemalja sveta, ali najfinija i najkvalitetnija podvrsta dolazi isključivo sa Šri Lanke.
Cejlonski cimet za šta je dobar
Ovaj drevni začin pored svoje božanstvene arome poseduje prilično impresivan spisak medicinskih svojstava. Kako istraživanja potvrđuju pomoći će vam da:
- Održavate šećer u krvi normalnim i izborite se sa insulinskom rezistencijom
- Održavate normalan nivo holesterola i pritiska, čuvajući tako zdravlje vašeg srca
- Zaštitite želudac i creva od oštećenja (može pomoći i kod čira na želucu)
- Povećate antioksidativni kapacitet organizma (koji će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i time smanjiti rizik od hroničnih bolesti)
- Zaštitite organizam od velikog broja bakterija (uključujući ešerihiju), gljivica (uključujući kandidu) kao i nekih vrsta virusa i parazita
- Izgubite višak kilograma i smanjite obim struka kod osoba koje imaju višak
- Obogatite ishranu vlaknima, kalcijumom, manganom i drugim nutrijentima.
- Ženama može olakšati menstrualne bolove i pozitivno uticati na ciklus
Šta je cejlonski cimet – razlika između cejlonskog i kasija cimeta
Cimet (lat. Cinnamomum) je začin koji koriste različite kulture širom sveta već nekoliko vekova. Bio je jedan od prvih začina koje je čovek cenio i uživao od ranih dana civilizacije, skoro 2000 godina pre nove ere.
Od dve dostupne sorte cimeta na tržištu, organski cejlonski cimet je skuplji i mnogo ređi od kasija cimeta – kako zbog specifičnosti proizvodnje i ukusa, tako i zbog činjenice da sadrži zanemarljivu količinu jedinjenja kumarin. U većim količinama kumarin je toksičan za jetru. Kasija cimet iz Kine sadrži kumarin i do 4g/kg, što je iznad preporučene bezbedne doze čak i u jednoj kašičici. Zato su različite institucije za bezbednost hrane širom sveta izdale preporuke za kasija cimet (kineski ili običan cimet) da se konzumira u vrlo ograničenim količinama. Cejlonski cimet je jedini cimet koji možemo uzimati u dovoljnoj količini da ispolji svoja medicinska svojstva a da to ne postoji nikakav rizik po zdravlje pri tom.
100% Cejlonski Cimet u prahu direktno sa Šri Lanke
-
100% čist cejlonski cimet (garantovano bez mešanja sa kasija cimetom).
-
Sertifikovano organski (srpski, evropski i sertifikat sa Šri Lanke).
-
Dobija se od 70% dela kore cejlonskog cimeta standardno korišćenog za proizvodnju cejlonskog cimeta u prahu i 30% od najkvalitetnijeg dela kore cimeta retko korišćenog za cimet u prahu.
-
Sadržaj eteričnih ulja min 0,6%, ali je uglavnom značajno više zbog toga što u sastav ulazi 30% najkvalitetnije kore cimeta.
-
Predivna tipična aroma cejlonskog cimeta, sveža i izražena zbog nešto većeg sadržaja eteričnih ulja od prosečnih cejlonskih cimeta u prahu.
-
Superior cimet se uzgaja na malim plantažama a priprema se tradicionalno i vešto od strane lokalnih farmera.
Cejlonski cimet upotreba – kako se koristi cejlonski cimet u prahu?
Ono što je najvažnije da shvatite i primenite u vezi toga kako se koristi cejlonski cimet je slično kao i za kurkumu. Oba proizvoda su začini, i to predivni začini, ali ako ih koristite samo kao začine, nemoguće je ostvariti zdravstvene efekte. Za sve navedene uticaje na zdravlje postoji dnevna količina cimeta koju trebate uneti i ona je oko 5g, a to je puna supena kašika dnevno!
Ono što je divno kod cimeta, jeste da je to lekovita biljka, koja pri tom ima predivan ukus!
Stavite punu supenu kašiku cimeta u bilo koji smuti koji pravite, umešajte ga u vašu kašu, napravite cimet late sa toplim biljnim mlekom i zaslađivačem po vašem izboru, ili dodajte u vaš omiljeni čaj (naročito ako ste bolesni, kombinujte čajeve i punu dozu cimeta, brže ćete ozdraviti).
Dodatno, možete bilo koji slatki recept obogatiti cejlonskim cimetom i uživati u pravoj aromi i ukusu koji će ih obogatiti!
Kome je namenjen cejlonski cimet u prahu?
Cejlonski cimet u prahu koji je sertifikovano organski i sigurno nije mešan sa kasija cimetom je bezbedan i koristan i za decu (preko 3 godine) i za odrasle i za trudnice i dojilje. Ako se držite preporuka za korišćenje može samo doprineti sveopštem zdravlju organizma. Deca uzimaju naravno manje količine kao i kod svih lekovitih biljaka.
Cejlonski cimet nutritivne vrednosti na 100g:
- Energetska vrednost: 1016KJ/247kcal
- Masti: 1,24 (g)
- od toga zasićene masne kiseline: 0,35 (g)
- Ugljeni hidrati: 27,5 (g)
- od toga šećeri: 2,2 (g)
- Vlakna: 53,1 (g)
- Proteini: 3,99 (g)
- So: 0,03 (g)
- Kalcijum: 1000 (mg)
- Mangan: 17,5 (mg)
Cejlonski cimet cena – formirana u skladu sa kvalitetom
Za razliku u kvalitetu Kasija i cejlonkog cimeta većina ljudi zna i o tome se naširoko piše svuda. Međutim, ono što mnogo manje njih zna, je da se cejlonski cimet po zakonskoj regulativi Šri Lanke deli po puno različitih kategorija kvaliteta. Detaljnije pogledajte ovde, a ukratko: kvalitetniji i skuplji cejlonski cimet u prahu sadržaće veći procenat eteričnih ulja, i imaće intenzivniji ukus i aromu. Naš cejlonski cimet Regular spada u kategoriju kvalitetnijih klasičnih organskih cimeta na tržištu, sa nešto većim sadržajem eteričnih ulja, jer se u procesu proizvodnje koristi 30% najkvalitetnijeg dela kore cimeta, što nije slučaj sa većinom cimeta na tržištu. Sa druge strane, za nešto višu cenu, ali i drugu kategoriju kvaliteta pogledajte naš organski cimet u prahu premium.