Hlorela - Organska tajvanska Chlorella - 100g

Superior organska hlorela u prahu – zdrava jetra, imunitet, koža, varenje uz naučno dokazani detoks organizma i bioraspoloživ vitamin b12 i gvožđe, konačno bez rizika od kontaminacije teškim metalima i toksinima drugih algi.

Sastojci: 100% organska hlorela u prahu sa Tajvana. Pakovanje traje oko mesec ipo dana.

 • Direktno sa Tajvana od jednog od najboljih proizvođača na svetu
 • Strogo kontrolisan uzgoj garantuje 100% čistu hlorelu koja nije kontaminirana toksičnim mikrocistinima od drugih algi i teškim metalima. Laboratorijski testirana za svaku seriju.
 • Značajno veća iskorisivost! Jedinstveni način ’razbijanja ćelijskog zida’ (za koji je naš dobavljač dobio nacionalni patent) obezbeđuje do 80% svarljivosti, uz očuvanje svih hranljivih sastojaka.
 • Bogatija od većine organskih hlorela na tržištu β-karotenom, hlorofilom, ‘hlorela faktorom rasta’, bioraspoloživim vitaminom B12, folatom i gvožđem.
 • Ova alga je jedan od retkih, legitimnih detoksikatora organizma, jača imunitet, poboljšava varenje, čini kožu zdravom i lepom, održava nivo šećera i holesterola normalnim i jedan je od retkih biljnih izvora koji može popraviti status gvožđa i vitamin B12 u organizmu.
Očisti

Da li vas nekad brinu sveprisutna upozorenja vezana za zagađen vazduh, vodu, i hranu? Da li vas u isto vreme frustrira što uglavnom čujemo upozorenja bez nekih realnih predloga za pomoć? Možda vam možemo malo pomoći sa tim. Da li ste čuli da Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da su mikroalge najbolja zdrava hrana 21. veka? Hlorela se ističe kao jedna od najboljih među njima.

Nauka je pokazala da ova alga sadrži u izuzetno maloj količini čitavo bogatstvo visokovrednih nutrijenata kao što su: hlorela faktor rasta, β-karoten, folat, gvožđe, proteini, antioksidansi i preko 20 vitamina i minerala koji pomažu telu u borbi protiv toksina i podržavaju opšte zdravlje.

Dodatno ova drevna alga sadrži više hlorofila od bilo koje druge biljke na planeti.

Hlorofil je prirodni detoksikant i katalizator za apsorpciju drugih elemenata, uključujući gvožđe. Dodatno, visokokvalitetna hlorela je jedan od vrlo retkih biljnih izvora koji u značajnoj količini sadrži ‘pravi’ vitamin B12, bioraspoloživ za ljude, za razliku od pseudovitamina B12 koji sadrži većina biljaka za koje se misli da su dobar izvor ovog vitamina.

Iako nećemo jednom namirnicom rešiti sve probleme toksičnog okruženja u kom živimo, svakako možemo sa samo jednom kašičicom dnevno ove istinske superhrane, značajno pomoći organizmu u borbi protiv negativnih uticaja iz okruženja.

Detoks je reč koja je vrlo popularna i čujemo je na sve strane ovih dana. Međutim, nauka je prilično jasna po pitanju toga koje namirnice imaju istinsku sposobnost da izbace teške metale i druge toksine iz našeg organizma. Jedna od retkih takvih namirnica je upravo hlorela.

Sa izraženim detoks efektima i čuvanjem zdravlja jetre, dodatno jača imunitet, poboljšava varenje i čini kožu zdravom i lepom. Pročitajte sve informacije na ovoj stranici, pogledajte date reference, i sami zaključite da li je kvalitetna hlorela vredna vaše pažnje.

hlorela-detoks

Mač sa dve oštrice? 

Nažalost, kao i mnoge fantastične namirnice koje postanu veoma popularne, poput zlatne make i kurkume, i hlorela je žrtva sopstvenog uspeha.

Na tržištu postoji veliki problem sa algama, pa čak i onim koje su označene kao organski proizvod. Potrebno je ogromno znanje i ulaganje, da bi se proizvela hlorela koja nije kontaminirana u procesu i koja dolazi sa očuvanim nutritivnim vrednostima.

Chlorella proizvedena u Kini često je kontaminirana teškim metalima, kancerogenim produktima drugih algi i različitim nečistoćama, te može i ugroziti zdravlje.

Šta je onda rešenje? 

Da pronađete kompaniju posvećenu organskim proizvodima najboljeg kvaliteta, kao što je naša. Mi smo godinama tragali za hlorelom vrhunskog kvaliteta, i smatramo da smo našli jednu od najboljih na svetu. Kontrolisano je gajena u izvorskoj planinskoj vodi ekološki čiste oblasti na jugu Tajvana, sa najsofisticiranijom tehnologijom koja omogućava uzgoj 100% čiste hlorele, tačno određenog soja, potpuno bezbedne za svakog. Rigorozno je testirana na sve parametre u više akreditovanih laboratorija.

Cena hlorele svakako igra ulogu prilikom kupovine. Ipak, to ne znači da treba da birate jeftiniji proizvod, posebno u slučaju ove mikroalge. Ako jednu superhranu ne birate po ceni, neka to bude hlorela. Pročitajte u odeljku ‘problem sa hlorelom na tržištu’ zašto mislimo da je ovo jako dobar savet. Dodatno, pakovanje Superior hlorele traje mesec do mesec i po dana, te će vam ova kupovina biti odlična investicija u zdravlje.

Ali šta ćemo sa njenim vrlo izazovnim ukusom? Pre svega, Superior hlorela ima daleko manje izazovan ukus, verovatno od bilo koje druge koju ste probali. Ukoliko je popijete razmućenu u samo pola čaše vode, ili sa pirinčanim biljnim mlekom i blago zasladite, nećete imati nikakav problem sa ukusom, a trud će vam se višestruko isplatiti.

Zašto mi nemamo hlorelu u tabletama? Verovatno ćemo imati, ali cena ovakvog kvaliteta je već visoka, jer samo kineska hlorela koja se proizvodi na potpuno drugačiji način, može biti jeftinija. Hlorela u tabletama je uvek skuplja od one u prahu.

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti.

Superior organska hlorela sa Tajvana

 • Direktno sa Tajvana od jednog od najboljih proizvođača hlorele na svetu.

 • Trenutno jedina hlorela na svetu gajena u čistoj planinskoj, izvorskoj, mineralnoj vodi strogo kontrolisane čistoće, na ekološki besprekorno čistoj lokaciji na jugu Tajvana.

 • Uvek sveža, za svaku seriju se radi posebno, sa kratkim procesom ubiranja i proizvodnje odmah nakon toga.

 • Strogo kontrolisan uzgoj garantuje odsustvo kontaminicije toksičnim i za zdravlje veoma štetnim mikrocistinima od drugih algi.

 • Značajno veća iskorisivost! Jedinstveni način ’razbijanja ćelijskog zida’ (za koji je naš dobavljač dobio nacionalni patent) obezbeđuje do 80% svarljivosti hlorele uz zadržavanje svih hranljivih sastojaka.

 • Bogatija od većine organskih hlorela na tržištu ‘hlorela faktorom rasta’, β-karotenom, hlorofilom, biorasploživim vitaminom B12, folatom i gvožđem.

 • Zbog čistoće i načina uzgoja Superior hlorela poseduje prirodan ukus i miris (bez arome koja vuče na ribu), za razliku od većine drugih na tržištu.

Predstavljamo plantaže sa kojih dolazi Superior spirulina u prahu

U ovom kratkom videu vas upoznajemo sa proizvođačem Superior spiruline, koji već preko 40 godina u ekološki čistom delu Tajvana proizvodi najkvalitetnije mikroalge na svetu.

Za koga je organska hlorela?

Kada je proverenog kvaliteta, hlorela u prahu je fantastičan dodatak ishrani za bilo koga ko želi ojača svoj organizam na više načina.

Jedan od efekata koji hlorela ispoljava, a skoro nijedna druga superhrana ne pruža u tom smislu jeste detoks organizma. Po našem mišljenju, detoks je potreban svima koji žive u industrijalizovanim gradovima, na dnevnom nivou. Ova mikroalga, takođe je izuzetno važna za ljude na veganskoj ishrani, jer je jedan od retkih biljnih izvora bioraspoloživog vitamina B12 (kobalamina). Dodatno je odličan izvor gvožđa biljnog porekla, takođe dobro iskoristivog.

Za hlorelu postoje upozorenja vezana za decu, trudnice i dojilje ali isključivo na temu kontaminacije jer je opšte poznato da većina (čak i organskih) hlorela sadrži nedozvoljene nivoe teških metala i/ili nusprodukata drugih algi sa kojima se gaji (koji su jako toksični za organizam, a ne rade se testovi na njih).

Međutim, provereno čista hlorela koja je potpuno kontrolisane proizvodnje, koristila se u istraživanjima za decu, trudnice i dojilje i pokazala odlične rezultate.

ikonica-ljudi

Preporuke za korišćenje

Hlorela u prahu može da se pije u količini od 2 g do 10 g dnevno. Najčešće ljudi uzimaju redovno 3 g tj. jednu kafenu kašičicu – srednje punu, mada za ozbiljnije detoks efekte se preporučuje 5-10 g neko vreme.

Jednostavno se priprema, a možete je konzumirati na različite načine:

 • Promešajte hlorelu u pola čaše vode, i popijte na eks. Možete iscediti i pola limuna u ovaj napitak.
 • Jedan od najukusnijih načina je da blago zagrejte pirinčano biljno mleko, dodate punu kašičicu hlorele i zasladite stevijom, medom ili Superior kokosovim sirupom.
 • Hlorelu možete dodati u bilo koji smuti ili sok koji je već deo vaše zdrave rutine.
ikonica-preporuke

Chlorella je zelena mikroalga prisutna na planeti 2,5 milijarde godina, izuzetno bogata nutrijentima. Danas je Japan svetski lider u konzumiranju hlorele, ali je postala veoma popularna širom sveta. Koristi se kao lekovit dodatak ishrani jer su pokazana njena imuno-modulatorna, antikancerogena i detoksikujuća svojstva.  Hlorela sadrži sve potrebne vitamine: B1, B2, B6, B12, niacin, folat, biotin, pantotensku kiselinu, C, D2, E i K, kao i karotene (α i β).

Urađena su mnogobrojna istraživanja širom sveta, koja su pokazala da redovan unos 3-10 g kvalitetne hlorele (određenog soja, čiste i nekontaminirane), može doprineti:

 1. Detoksu organizma od teških metala i drugih toksina
 2. Zdravlju jetre
 3. Boljem varenju
 4. Jačem imunom sistemu
 5. Smanjenju fizičke slabosti i većoj eneriji
 6. Smanjenju holesterola i pritiska u krvi
 7. Statusu vitamina B12 i gvožđa  u organizmu (naročito na vegetarijanskoj i veganskoj ishrani)

Ekološki i industrijski faktori svakodnevno nas izlažu visokim nivoima teških metala i drugih toksina i sa ovom činjenicom moramo da živimo. Nažalost u Srbiji, posebno u gradovima, imamo problem ozbiljnog zagađenja vazduha od koga niko ne može da pobegne.

Trovanje teškim metalima postoji kao zdravstveno stanje koje podrazumeva nakupljanje teških metala u telu, a to dovodi do vrlo ozbiljnih zdravstvenih posledica. Zato su i razne detoks tehnike i proizvodi ektremno popularni poslednjih godina. Međutim, retko koja namirnica (čak i među organskim superhranama) je pravi detoksikator

Hlorela je zapravo jedna od samo nekoliko postojećih prirodnih namirnica za koju postoji niz dokaza koji podržavaju akcije „detoksikacije“ i pokazala je ovu efikasnost protiv širokog spektra teških metala, uključujući kadmijum, arsenik i živu. Uz nju ćemo pomenuti i spirulinu, još jednu mikroalgu koja se pokazala kao detoksikator, a naći ćete je u našoj ponudi.

Efikasnost i lekovitost hlorele koju potvrđuju studije

Studije na životinjama pokazuju da je hlorela efikasna u uklanjanju teških metala i drugih štetnih jedinjenja iz tela. U jednoj animalnoj studiji je pokazano da je tokom trudnoće konzumiranje hlorele dovelo do smanjenja žive u krvi i mozgu majke kao i kod fetusa nakon rođenja. Ovo poboljšanje uklanjanja žive kod miševa primećeno je i u drugim studijama sa manjom dozom i to za samo 21 dan primene hlorele.

Biohemijski mehanizmi zaštite hlorele (Chlorella vulgaris) od toksičnosti jetre izazvane kadmijumom (Cd), ispitivani su u jednoj animalnoj studiji, gde su rezultati pokazali njen zaštitni efekat protiv oštećenja jetre tako što smanjuje akumulaciju kadmijuma i stimuliše ekspresiju MT II u jetri.

Olovo (Pb) je toksičan teški metal široko rasprostranjen u životnoj sredini. U jednoj animalnoj studiji je istraživan zaštitni efekat hlorele (Chlorella vulgaris) na oksidativni sistem. Na osnovu ovih rezultata, zaključeno je da hlorela ispoljava antioksidativni potencijal, i može imati zaštitne efekte na oštećenje mozga pri toksikaciji olovom.

Dodatno, pokazalo se da hlorela pomaže u smanjenju količine drugih štetnih hemikalija koje se ponekad nalaze u hrani. Jedna od njih je dioksin, uporni zagađivač životne sredine, koji je hormonski disruptor, a često kontaminira namirnice životinjskog porekla koje nisu organske.

Dioksini su veoma toksični i mogu da izazovu reproduktivne i razvojne probleme, oštete imuni sistem, ometaju rad hormona i takođe su faktor rizika za kancer. Dioksini se mogu preneti sa majke na fetus preko placente ili sa dojilja preko majčinog mleka, potencijalno izazivajući razvojne zdravstvene probleme kod dece. Istraživanja na životinjama su pokazala da dodatak hlorele smanjuje nivo dioksina u organizmu. Na ovom polju rađeno je nekoliko studija, od kojih ćemo izdvojiti dve:

 • Jedna studija je pokazala da suplementacija hlorelom ne samo da smanjuje nivoe dioksina u majčinom mleku, već može imati i blagotvorne efekte na dojenčad povećanjem nivoa IgA u majčinom mleku. Ukupni nivo dioksina u majčinom mleku bio je približno 30% manji u grupi koja je primala hlorelu nego u kontrolnoj grupi.
 • Druga studija na životinjama je pokazala da hlorela (C. pirenoidosa) može biti korisna u inhibiciji apsorpcije dioksina putem hrane i reapsorpciji dioksina koji su već uskladišteni u telu u crevnom traktu, čime se sprečava akumulacija dioksina u telu.

Heterociklični amini (HCA) i policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) su utvrđeni kao kancerogene hemikalije koje se javljaju u modernoj ishrani. U jednoj randomizovanoj, dvostruko slepoj, placebo kontrolisanoj studiji su proučavali efekat suplementacije hlorelom na detoksikaciju kancerogenih heterocikličnih amina kod mladih ljudi. Hlorela je smanjila izlučivanje dominantnog kancerogenog metabolita u urinu, što sugeriše da hlorela ili inhibira crevnu apsorpciju heterocikličnih amina ili inaktivira kancerogena jedinjenja.

U jednom dvostruko slepom, placebom kontrolisanom randomizovanom kliničkom ispitivanju na 70 pacijenata kod kojih je potvrđeno stanje nealkoholne masne jetre (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD), ispitivan je uticaj hlorele na smanjenje težine, homeostazu glukoze, insulinsku rezistenciju i inflamatorne biomarkere.

Pacijentima je davan ili placebo li 1,2 g hlorele vulgaris (C. vulgaris) tokom perioda od 8 nedelja. Rezulti su pokazali da bi se suplementacija hlorelom mogla smatrati dodatnom terapijom za smanjenje telesne težine i poboljšanje glikemijskog statusa (šećera u krvi) i smanjenje hs-CRPa (inflamatrnog markera), kao i poboljšanje funkcije jetre kod ljudi sa masnom jetrom. 

Ovi rezultati su ponovljeni u drugom istraživanju sa istim kriterijumima i istim sojem hlorele (C. vulgaris)), potvrđujući da korišćenje ove mikro alge može biti efektan novi pristup u lečenju bolesti masne jetre (koja postaje problem javnog zdravlja širom sveta).

U jednoj studiji hlorela je davana grupi ljudi sa faktorima visokog rizika od bolesti povezanih sa životnim stilom, kao i grupi zdravih ljudi, tokom perioda od 16 nedelja, uključujući period od 4 nedelje posmatranja nakon tretmana. Rezultati su potvrdili da je u obe grupe unos hlorele rezultirao primetnim smanjenjem procenta telesne masti, smanjejnjem ukupnog holesterola u serumu i nivoa glukoze u krvi.

U jednom dvostruko slepom, randomizovanom, placebo kontrolisanom ispitivanju, ispitanici su podeljeni na dve grupe – grupu kojoj je davano 5 g hlorele na dan i grupu koja je primila placebo sa dvonedeljnim uvodnim periodom i četvoronedeljnim periodom intervencije.

U poređenju sa kontrolnom grupom, grupa koja je primala hlorelu je pokazala značajne promene u ukupnom holesterolu, trigliceridima, luteinu zeaksantin i a-karotenu. Poboljšanje serumskih lipida je podržano značajnim smanjenjem lipoproteina veoma niske gustine (VLDL), koji se smatraju najvećim faktorom rizika za kardiovaskularne bolesti.

Generalno, nekoliko studija je pokazalo da uzimanje 5-10 grama hlorele dnevno smanjuje ukupni i LDL holesterol i trigliceride kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom i/ili blago povišenim holesterolom. 

Pozitivaj uticaj hlorele na nivo holesterola u krvi, se između ostalog pripisuje njenom sadržaju niacina (vitamina B), vlakana i karotenoida, za koje je je poznato da snižavaju povišen holesterol u krvi. Dodatno, visok sadržaj antioksidanasa u hloreli pomaže u sprečavanju oksidacije LDL holesterola, za koji se zna da doprinosi srčanim oboljenjima.

Hipertenzija (povišen pritisak) je ozbiljan javni zdravstveni problem koji nosi rizik za moždani udar, srčani udar i druge vaskularne bolesti.

Kvalitetna hlorela dokazano doprinosi zdravlju srca i bubrega, što je neophodno za normalan krvni pritisak. Pored toga, u jednoj studiji, ljudi sa blagim visokim krvnim pritiskom uzimali su 4 grama hlorele dnevno tokom 12 nedelja, i na kraju studije su imali niža očitavanja krvnog pritiska od učesnika koji su uzimali placebo.

Jedna manja, placebom kontrolisana, unakrsna studija je istraživala efekte unosa hlorele na krutost arterija (dobro utvrđen faktor rizika kardiovaskularnih bolesti). Četrnaest mladića je četiri nedelje uzimalo placebo ili hlorelu. Izmereni su krvni pritisak, broj otkucaja srca i brzina pulsnog talasa. U ovoj studiji nije bilo razlike u krvnom pritisku i srčanom ritmu pre i posle suplementacije u placebo i u grupi sa hlorelom, ali se brzina pulsnog talasa (koja predstavlja indeks krutosti arterija) smanjila nakon uzimanja hlorele, za razliku od placeba. Ovi rezultati sugerišu da hlorela može smanjiti krutost arterija.

U drugoj manjoj studiji je pokazano da kod ispitanika sa povišenim krvnim pritiskom, koji su prestali da uzimaju lekove, a počeli su suplementaciju hlorele, dve trećine ispitanika je održalo krvni priisak istim ili ga poboljšala.

Efikasnost suplementacije hlorelom u smanjenju kardiovaskularnih faktora rizika je procenjena u meta analizi 19 randomizovanih kontrolisanih studija koja uključuju 797 ispitanika. Ova studija je zaključila da hlorela poboljšava nivo ukupnog holesterola, nivo lipoproteina male gustine (LDL-C), sistolni krvni pritisak, dijastolni krvni pritisak i nivo glukoze u krvi.

Generalno za efekat hlorele na snižavanje krvnog pritiska je potrebno još israživanja, ali je i do sad pokazala obećavajući potencijal.

Mikrobiom creva igra značajnu ulogu u čitavom našem metabolizmu i utiče na sve aspekte zdravlja. Mikroalge imaju snažan potencijal za upotrebu kao prebiotici (prebiotici pomažu delovanje probiotika u crevima i razvoj dobrih bakterija) jer su bogat izvor proteina, masnih kiselina, vlakana i minerala.

Jedna od odobrenih zdravstvenih izjava vezanih za hlorelu od strane EU je njen pozitivan uticaj na probavni sistem i održavanje normalne funkcije debelog creva.

Jedna studija je pokazala u in vitro fermentaciji ljudskih creva, da supementacija hlorele (C. vulgaris) povećava broj korisnih bakterija u crevima, koje proizvode propionat – masnu kiselinu kratkog lanca.

Masne kiseline kratkih lanaca su ključni faktori u regulisanju korisnog dejstva dijetetskih vlakana i mikrobiote na naše zdravlje. Pokazano je da je propionat efikasan za gubitak viška kilograma kao i za sprečavanje infekcije patogenima.

U jednoj animalnoj studiji je pokazano da suplementiranje hlorelom poboljšava proizvodnju Lactobacillus bakterija u crevnoj mikroflori.

Druga animalna studija je pokazala da dodatak hlorele ishrani povećava adaptaciju creva kod sindroma kratkog creva koji je povezan sa lošom apsorpcijom hrane u tankom crevu. U trećoj animalnoj studiji je pokazano da hlorela ima sposobnost da poveća količinu probavnih enzima, npr. amilaze, lipaze i proteaze u hepatopankreasu i crevima.

Hlorela sadrži nekoliko bilološki aktivnih komponenti koje se smatraju jakim antioksidansima, uključujući hlorofil, vitamin C, beta-karoten, likopen i lutein. Dobro je poznato da ovi antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv mnogih hroničnih bolesti.

U jednoj studiji na ljudima pokazano je da konzmacija hlorele (C. vulgaris) značajno poboljšava antioksidativni status i smanjuje peroksidaciju lipida kod hroničnih pušača cigareta. Zaključeno je da ovaj soj hlorele (C. vulgaris) može smanjiti opterećenje organizma i stopu smrtnosti povezane sa pušenjem.

Imuni sistem pomaže u održavanju zdravlja, boreći se protiv infekcija i svih štetnih stranih ‘napadača’ koji dospeju u naš oranizam. Imuni sistem je kompleksan sistem koji čine više različitih mehanizama i ćelija.

Pokazano je da hlorela pojačava imuni odgovor u studijama na životinjama i ljudima, mada su dokazi do sada ograničeni i potrebno je još istraživanja.

U jednoj maloj studiji, koja je trajala 4 nedelje, ispitanici muškog pola su proizveli više antitela kada su uzimali hlorelu nego kada su uzimali placebo. Antitela pomažu u borbi protiv stranih napadača u telu, pa se ovo otkriće smatra prilično obećavajućim, i sugeriše da hlorela može igrati ulogu u zaštiti od infekcija respiratornog trakta. Zanimljivo je da je povećanje imunoglobulina A takođe pronađeno u majčinom mleku kod žena u Japanu koje su konzumirale hlorelu tokom trudnoće.

U drugoj maloj, randomizovanoj, dvostruko slepoj, placebo-kontrolisanoj osmonedeljnoj studiji, istražen je povoljan imunostimulativni efekat suplementacije hlorelom. Zdravi odrasli koji su uzimali hlorelu (C. vulgaris) (5 g/dan) ili placebo, pokazali su markere povećane imunološke aktivnosti. Ovi rezultati mogu ukazivati na povoljan imunostimulativni efekat kratkotrajne suplementacije hlorelom koja pojačava aktivnost NK ćelija i proizvodi interferon-g i interleukin-12, kao i interleukin-1b, citokine izazvane Th-1 ćelijama kod zdravih ljudi.

Gvožđe igra važnu ulogu u respiratornom sistemu, proizvodnji energije u telu, sintezi DNK i proliferaciji ćelija. Biološka jedinjenja fitati (fitinska kiselina) koji se nalaze u žitaricama snažno inhibiraju apsorpciju gvožđa u crevima, jer heliraju gvožđe formirajući nerastvorljive komplekse. Zbog toga se smatra da ljudi na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani mogu biti izloženi riziku od anemije usled nedostatka gvožđa.

Mikroalge su potencijalno dobra biljna hrana za poboljšanje nedostatka gvožđa u krvi, kroz još uvek u potpunosti nejasan mehanizam delovanja. Par studija na ljudima i životinjama su istraživale da li suplementacija hlorelom može sprečiti anemiju usled nedostatka gvožđa.

U jednoj studiji u kojoj su učestvovale 32 trudne žene iz Japana, pokazano je da je broj anemičnih trudnica u grupi koja je uzimala hlorelu bio značajno manji u poređenju sa kontrolnom grupom u drugom i trećem trimestru. Hlorela je bila povezana sa značajno višim hemoglobinom (+5,6%), hematokritom (+6,3%) i brojem crvenih krvnih zrnaca (+4,7%).

U dve animalne studije pokazano je da hlorela može uspešno i značajno da popravi status gvožđa u organizmu. Potrebno je da se radi još studija na ovu temu.

Uobičajeni izvori vitamina B12 u ishrani je hrana životinjskog porekla, dok namirnice biljnog porekla retko sadrže dovoljnu količinu i dovoljno bioraspoloživ vitamin B12. U jednoj longitudinalnoj studiji, šest od devet vegana je pokazalo sporo, ali dosledno pogoršanje statusa vitamina B-12 tokom perioda posmatranja od 2 godine. Za sprečavanje nedostatka vitamina B12 u populacijama kao što su vegetarijanci i vegani, neophodno je identifikovati namirnice biljnog porekla koje sadrže visok nivo ali isključivo bioraspoloživog vitamina B12.

 

Prema višestrukim studijama, hlorela sadrži „pravi“ vitamin B12 koji ljudi dobro apsorbuju. Mnogi drugi biljni izvori, čak i alge kao što je spirulina i neke druge biljke, se pogrešno promovišu kao veganski izvor vitamin B12, a zapravo sadrže samo biološki neaktivan „analog“ B12 ili pseudovitamin B12, i nisu adekvatni za popravljanje statusa ovog vitamina u telu. Na deklaracijama ovih proizvoda se ne prikazuje razlika između ova dva oblika vitamina B12.

Hlorela je jedna od retkih biljih izvora bioraspoloživog vitamina B12, u značajnoj količini. Vitamin B12 je važan za fizičku i mentalnu energiju, jasnoću i fokus, stabilno raspoloženje, žensko i reproduktivno zdravlje i još mnogo toga.

U jednom istraživanju je pokazano da su vegani koji su konzumirali hlorelu imali koncentracije vitamina B12 u serumu duplo veće od onih koji nisu koristili hlorelu.  

Međutim, autori jednog istraživanja su prijavili da količina vitamina B12 u komercijalno dostupnim hlorelama na tržištu značajno varira (od vrednosti blizu nule pa do dosta visokih vrednosti). Ovo je još jedan u nizu razloga zašto je neophodno konzumirati hlorelu iz proverenog izvora i proverenog kvaliteta.

Za optimalne rezultate vezane za status vitamina B12 u organizmu, počnite sa 3 g hlorele, i povećajte do 6 g dnevno. Pratite laboratorijske analize krvi kako biste znali kada vam je B12 došao na zadovoljavajući nivo, pa nakon toga nastavite sa 3 g dnevno.

Vitamin D (glavni regulator apsorpcije kalcijuma), smanjuje rizik od osteomalacije kod odraslih i rahitisa kod dece i igra značajnu ulogu u imunom sistemu. Dva glavna oblika vitamina D u ishrani su vitamin D2 (koji se nalazi u pečurkama) i vitamin D3 (koji se nalazi u hrani životinjskog porekla kao što su riba i morski plodovi).

Pečurke imaju sposobnost da sintetišu ergosterol (poznat kao provitamin D2). U jednoj studiji je navedeno da hlorela koja je gajena na otvorenom, sadrži i ergosterol i vitamin D2, u sličnoj količini kao u pečurkama sušenim na suncu. Iako je opšte prihvaćeno da je za ljudski organizam vitamin D3 efikasniji od vitamina D2, hlorela može biti veoma korisna u veganskoj ishrani kao pomoć održavanju optimalnog nivoa vitamina D u krvi.

Kvalitetna hlorela sadrži oko 1,3% hlorofila, i smatra se najbogatijim izvorom ovog pigmenta na planeti. Sadrži više hlorofila od većine dostupnih suplemenata koji sadrže prerađeni hlorofil. U alternativnoj medicini, hlorofil se koristi kao lek koji ima pozitivno dejstvo na inflamatorne procese u organizmu, oksidaciju i zarastanje rana. Urađeno je dosta studija o preventivnom uticaju hlorofila i njegovih derivata na kancer, a takođe mnoge studije podržavaju njegova antioksidantna svojstva.

Hlorela sadrži značajnu količinu karotenoida, posebno luteina, i privukla je pažnju kao mogući izvor za poboljšanje nivoa karotenoida u krvi. Rezultati jedne studije su povrdili da je unos hlorele efikasan način za poboljšanje i održavanje koncentracije luteina u ljudskim eritrocitima.

Pored luteina, sadrži i β-karoten, anteraksantin, zeaksantin. Karotenoidi takođe imaju sposobnost da stimulišu imuni sistem, pa su potencijalno uključeni u više od 60 bolesti opasnih po život – uključujući različite oblike raka, koronarne bolesti srca, prerano starenje i artritis.

Ograničen broj istraživanja na životinjama sugerišu potencijalna antitumorna svojstva biološki aktivnih komponenti iz hlorele, koja se mogu pripisati, barem delimično, stimulaciji proizvodnje i sazrevanju granulocita i makrofaga.

Vreme preživaljava životinja u studijama je bilo značajno produženo, mada mehanizmi delovanja nisu utvrđeni do kraja. U jednoj studiji je rast Meth-A tumora kod miševa značajno inhibiran ubacivanjem ekstrakta hlorele (C. vulgaris) u tumor ili u potkožno tkivo u blizini tumora.

Jedna studija je pokazala da hlorela (C. pirenoidosa) ima hemopreventivne efekte protiv hepatokarcinogeneze kod pacova. Čini se da je hlorela obećavajući hemopreventivni agens za neoplazije jetre kod ljudi i karcinogenezu izazvanu heterocikličnim aminima kao što je MeIKk. Vodeni ekstrakt hlorele koji sadrži značajne količine antioksidanata takođe pokazuje antiproliferativno dejstvo u ćelijama humanog hepatoma. Primećeno je da lipofilni pigmenti, uključujući karotenoide anteraksantin, zeaksantin i lutein, ekstrahovani iz hlorele, značajno inhibiraju rast ćelija raka debelog creva kod ljudi.

Anemija u trudnoći i hipertenzija izazvana trudnoćom (povišen pritisak tokom trudnoće) su česti i potencijalno opasni poremećaji u trudnoći, a status uhranjenosti trudnica je jedan od vodećih uzroka. Hlorela sadrži velike količine folne kiseline, vitamina B-12 i gvožđa i može pomoći u poboljšanju anemije i hipertenzivnog poremećaja.

U jednoj studiji sa 70 trudnica kojima je davano ili 6 g hlorele dnevno ili placebo, pokazano je da je udeo anemičnih (nivo hemoglobina < 11 g/dL) trudnica u grupi koja je uzimala hlorelu bio značajno manji u poređenju sa kontrolnom grupom, u drugom i trećem trimestru. Pored toga, u grupi koja je primala hlorelu, pojava proteinurije i edema, znakova povišenog pritiska tokom trudnoće, bila je značajno niža tokom trećeg trimestra. Ovi rezultati sugerišu da suplementacija hlorelom značajno smanjuje rizik od anemije povezane sa trudnoćom, proteinurije i edema. Dodatak hlorele može biti koristan kao izvor prirodnog folata, vitamina B-12 i gvožđa za trudnice.

Pored ispunjavanja nutritivnih potreba, majčino mleko igra važnu ulogu u biološkoj odbrani beba. Dioksini (opasni toksini koji se često nalaze u hrani) su otkriveni u visokim koncentracijama u majčinom mleku, što je izazvalo zabrinutost zbog poremećaja kod dojenih beba uzrokovanih majčinim mlekom koje sadrži dioksine u Japanu. Jedna studija je pokazala da suplementacija hlorelom ne samo da smanjuje nivoe dioksina u majčinom mleku, već može imati i blagotvorne efekte na dojenčad povećanjem nivoa IgA u majčinom mleku. Ukupni nivo dioksina u majčinom mleku bio je približno 30% manji u grupi koja je primala hlorelu nego u kontrolnoj grupi. Ovi rezultati su potvrđeni u još jednoj studiji gde je zaključeno da se prenos dioksina sa majke može smanjiti korišćenjem dijetetskih mera kao što je dodavanje hlorele ishrani.

Za hlorelu postoje upozorenja vezana za trudnice i dojilje ali isključivo na temu kontaminacije. Opšte je poznato da većina čak i organskih hlorela na tržištu sadrži ili nedozvoljene nivoe teških metala, ili aflatoksina i mikrobioloških toksina, ili nusprodukata drugih algi sa kojima se gaji (koji su veoma toksični za naš organizam) ili neku kombinaciju navedenog. Zbog toga postoje upozorenja za trudnice i dojilje. Ali što se tiče 100%  čiste hlorele, iz potpuno kontrolisane proizvodnje, laboratorijski testirane, pokazala je odlične rezultate u istraživanjima i za decu i za trudnice i dojilje.

Fibromijalgija je hronični poremećaj koji karakterišu mišićno-skeletni bolovi, umor i osetljivost u lokalizovanim oblastima.

Uzimanje 10 g hlorele dnevno tokom 2 meseca bilo je povezano sa smanjenjem bola od 22% u jednoj pilot studiji na 18 osoba sa fibromialgijom. Dva pacijenta su primetila poboljšanje od više od 50%. U drugoj studiji, ovaj rezultat je potvrđen. Pacijenti sa fibromijalgijom uzimali su 10 g hlorele 3 meseca, i takođe je prijavljeno umanjenje bola i poboljšanje ukupnog kvaliteta života.

Hlorela faktor rasta – CGF je jedinstveni peptidni kompleks prisutan samo u jezgru hlorele.

CGF je veoma je bogat nukleinskim kiselinama (RNA i DNK) i drugim supstancama kao što su aminokiseline, peptidi, vitamini, minerali, polisaharidi, glikoproteini i beta-glukani. Prvi put je ekstrahovan ranih 1950-ih u Narodnom naučnom centru u Japanu, gde je dodeljen naziv „ hlorela faktor rasta “ jer je pokazano da promoviše zdrav rast dece i mladih životinja.

Poznato je da stres značajno remeti homeostazu narušavajući imunološke funkcije. Homeostaza je dinamičko održavanje stabilne, relativno stalne unutrašnje sredine u organizmu čoveka uprkos promenama spoljašnje sredine. U jednoj studiji je pokazano da suplementacija hlorelom stimuliše skup hematopoetskih matičnih ćelija i aktivira leukocite. U drugoj animalnoj studiji suplementacija hlorelom je sprečila promene koje su proizvela oba stresora iz istraživanja, u svim testiranim parametrima.

U trećoj animalnoj studiji, hlorela (C. vulgaris) je dovela do značajnog smanjenja aktivacije hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežne osovine uzrokovane stresom. Hiperglikemija izazvana stresorom je na sličan način smanjena.

Terapeutski efekat primene sušenog ekstrakta hlorele (C. vulgaris) (1,8 g/dan) tokom šest nedelja je primećen kod pacijenata sa velikim depresivnim poremećajem. Nakon tretmana, učesnici su pokazali poboljšanje fizičkih i kognitivnih simptoma depresije.

Kako što je oksidativni stres važan patofiziološki mehanizam koji leži u osnovi ozbiljnog depresivnog poremećaja, antioksidativna terapija je jedan od načina za lečenje ovog stanja. Ova zapažanja sugerišu da terapeutska efikasnost suplementacije hlorelom može biti rezultat delovanja njenih antioksidativnih hranljivih sastojaka i jedinjenja.

U jednoj animalnoj studiji je pokazano da hlorela (C. Vulgaris) modulira signalni put insulina i sprečava insulinsku rezistenciju. Hlorela je poboljšala kontrolu šećera u krvi smanjujući insulinsku rezistenciju.

U drugoj animalnoj studiji na pacovima sa dijabetesom tipa 2,  pokazano je da su unos hlorele zajedno sa aerobnim treningom značajno smanjili glukozu u krvi i nivo insulina. Dodatno, pokazano je da neki od antioksidanasa koje hlorela sadrži, smanjuju proizvodnju krajnjih proizvoda napredne glikacije (AGE), koji izazivaju mnoge komplikacije dijabetesa.

Ovih istraživanja je premalo za definitivan zaključak vezan za uticaj hlorele na dijabetes, ali govore o tome da je potrebno dalje istražiti njen potencijal na ovu temu.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior hloreli podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

 1. Abdolbaghian, S., Jamili, S., Manayi, A., & Mashinchian Moradi, A. (2021). Chlorella growth factor extraction and its effect on gene expression of types І and ІІІ collagen in skin fibroblast cells. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 20(6), 1664-1673.
 2. Bito, T., Okumura, E., Fujishima, M., & Watanabe, F. (2020). Potential of Chlorella as a Dietary supplement to promote human health. Nutrients, 12(9), 2524.
 3. Canelli, G., Tarnutzer, C., Carpine, R., Neutsch, L., Bolten, C. J., Dionisi, F., & Mathys, A. (2020). Biochemical and nutritional evaluation of Chlorella and Auxenochlorella biomasses relevant for food application. Frontiers in Nutrition, 7, 168.
 4. Dahiya, S., Chowdhury, R., Tao, W., & Kumar, P. (2021). Biomass and Lipid Productivity by Two Algal Strains of Chlorella sorokiniana Grown in Hydrolysate of Water Hyacinth. Energies, 14(5), 1411.
 5. Ebrahimi-Mameghani, M., Aliashrafi, S., Javadzadeh, Y., & AsghariJafarabadi, M. (2014). The effect of Chlorella vulgaris supplementation on liver enzymes, serum glucose and lipid profile in patients with non-alcoholic fatty liver disease. Health promotion perspectives, 4(1), 107.
 6. Fallah, A. A., Sarmast, E., Dehkordi, S. H., Engardeh, J., Mahmoodnia, L., Khaledifar, A., & Jafari, T. (2018). Effect of Chlorella supplementation on cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition, 37(6), 1892-1901.
 7. Gao, F., Guo, W., Zeng, M., Feng, Y., & Feng, G. (2019). Effect of microalgae as iron supplements on iron-deficiency anemia in rats. Food & function, 10(2), 723-732.
 8. Görs, M., Schumann, R., Hepperle, D., & Karsten, U. (2010). Quality analysis of commercial Chlorella products used as dietary supplement in human nutrition. Journal of Applied Phycology, 22(3), 265-276.
 9. Guedes, A. C., Amaro, H. M., & Malcata, F. X. (2011). Microalgae as sources of carotenoids. Marine drugs, 9(4), 625-644.
 10. Horii, N., Hasegawa, N., Fujie, S., Uchida, M., Iemitsu, K., Inoue, K., & Iemitsu, M. (2019). Effect of combination of chlorella intake and aerobic exercise training on glycemic control in type 2 diabetic rats. Nutrition, 63, 45-50.
 11. Merchant, R. E., & Andre, C. A. (2001). A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Alternative therapies in health and medicine, 7(3), 79-92.
 12. Merino, J. J., Parmigiani-Izquierdo, J. M., Toledano Gasca, A., & Cabaña-Muñoz, M. E. (2019). The Long-Term Algae Extract (Chlorella and Fucus sp) and Aminosulphurate Supplementation Modulate SOD-1 Activity and Decrease Heavy Metals (Hg++, Sn) Levels in Patients with Long-Term Dental Titanium Implants and Amalgam Fillings Restorations. Antioxidants, 8(4), 101.
 13. Mizoguchi, T., Takehara, I., Masuzawa, T., Saito, T., & Naoki, Y. (2008). Nutrigenomic studies of effects of Chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease. Journal of medicinal food, 11(3), 395-404.
 14. Miyazawa, T., Nakagawa, K., Kimura, F., Nakashima, Y., Maruyama, I., Higuchi, O., & Miyazawa, T. (2013). Chlorella is an effective dietary source of lutein for human erythrocytes. Journal of Oleo Science, 62(10), 773-779.
 15. Morimoto, T., Nagatsu, A., Murakami, N., Sakakibara, J., Tokuda, H., Nishino, H., & Iwashima, A. (1995). Anti-tumour-promoting glyceroglycolipids from the green alga, Chlorella vulgaris. Phytochemistry, 40(5), 1433-1437.
 16. Lee, I., Tran, M., Evans-Nguyen, T., Stickle, D., Kim, S., Han, J., … & Yang, M. (2015). Detoxification of chlorella supplement on heterocyclic amines in Korean young adults. Environmental toxicology and pharmacology, 39(1), 441-446.
 17. Nakano, S., Takekoshi, H., & Nakano, M. (2007). Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin a concentrations in breast milk. Journal of medicinal food, 10(1), 134-142.
 18. Nakano, S., Noguchi, T., Takekoshi, H., Suzuki, G., & Nakano, M. (2005). Maternal-fetal distribution and transfer of dioxins in pregnant women in Japan, and attempts to reduce maternal transfer with Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplements. Chemosphere, 61(9), 1244-1255.
 19. Jiang, Y., Purchase, D., Jones, H., & Garelick, H. (2011). Effects of arsenate (As5+) on growth and production of glutathione (GSH) and phytochelatins (PCS) in Chlorella vulgaris. International journal of phytoremediation, 13(8), 834-844.
 20. Jin, J. B., Cha, J. W., Shin, I. S., Jeon, J. Y., Cha, K. H., & Pan, C. H. (2020). Supplementation with Chlorella vulgaris, Chlorella protothecoides, and Schizochytrium sp. increases propionate‐producing bacteria in in vitro human gut fermentation. Journal of the Science of Food and Agriculture, 100(7), 2938-2945.
 21. Justo, G. Z., Silva, M. R., & Queiroz, M. L. (2001). Effects of the green algae Chlorella vulgaris on the response of the host hematopoietic system to intraperitoneal Ehrlich ascites tumor transplantation in mice. Immunopharmacology and immunotoxicology, 23(1), 119-132.
 22. Kim, Y. J., Kwon, S., & Kim, M. K. (2009). Effect of Chlorella vulgaris intake on cadmium detoxification in rats fed cadmium. Nutrition Research and Practice, 3(2), 89-94.
 23. Kim, J. H., Lee, J. E., Kim, K. H., & Kang, N. J. (2018). Beneficial effects of marine algae-derived carbohydrates for skin health. Marine drugs, 16(11), 459.
 24. Karadjova, I. B., Slaveykova, V. I., & Tsalev, D. L. (2008). The biouptake and toxicity of arsenic species on the green microalga Chlorella salina in seawater. Aquatic Toxicology, 87(4), 264-271.
 25. Kang, H. K., Salim, H. M., Akter, N., Kim, D. W., Kim, J. H., Bang, H. T., … & Suh, O. S. (2013). Effect of various forms of dietary Chlorella supplementation on growth performance, immune characteristics, and intestinal microflora population of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 22(1), 100-108.
 26. Kang, H., Lee, C. H., Kim, J. R., Kwon, J. Y., Seo, S. G., Han, J. G., … & Lee, K. W. (2015). Chlorella vulgaris attenuates dermatophagoides farinae-induced atopic dermatitis-like symptoms in NC/Nga mice. International journal of molecular sciences, 16(9), 21021-21034.
 27. Kerem, M., Salman, B., Pasaoglu, H., Bedirli, A., Alper, M., Katircioglu, H., … & Ofluoglu, E. (2008). Effects of microalgae Chlorella species crude extracts on intestinal adaptation in experimental short bowel syndrome. World journal of gastroenterology: WJG, 14(28), 4512.
 28. Kwak, J. H., Baek, S. H., Woo, Y., Han, J. K., Kim, B. G., Kim, O. Y., & Lee, J. H. (2012). Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutrition journal, 11(1), 1-8.
 29. Kittaka-Katsura, H., Fujita, T., Watanabe, F., & Nakano, Y. (2002). Purification and characterization of a corrinoid compound from Chlorella tablets as an algal health food. Journal of agricultural and food chemistry, 50(17), 4994-4997.
 30. Konishi, F., Tanaka, K., Himeno, K., Taniguchi, K., & Nomoto, K. (1985). Antitumor effect induced by a hot water extract of Chlorella vulgaris (CE): resistance to Meth-A tumor growth mediated by CE-induced polymorphonuclear leukocytes. Cancer Immunology, Immunotherapy, 19(2), 73-78.
 31. Konishi, F., Mitsuyama, M., Okuda, M., Tanaka, K., Hasegawa, T., & Nomoto, K. (1996). Protective effect of an acidic glycoprotein obtained from culture of Chlorella vulgaris against myelosuppression by 5-fluorouracil. Cancer Immunology, Immunotherapy, 42(5), 268-274.
 32. Otsuki, T., Shimizu, K., Iemitsu, M., & Kono, I. (2013). Multicomponent supplement containing Chlorella decreases arterial stiffness in healthy young men. Journal of clinical biochemistry and nutrition, 53(3), 166-169.
 33. Panahi, Y., Darvishi, B., Jowzi, N., Beiraghdar, F., & Sahebkar, A. (2016). Chlorella vulgaris: a multifunctional dietary supplement with diverse medicinal properties. Current pharmaceutical design, 22(2), 164-173.
 34. Panahi, Y., Ghamarchehreh, M. E., Beiraghdar, F., Zare, M., Jalalian, H. R., & Sahebkar, A. (2012). Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized clinical trial. Hepato-gastroenterology, 59(119), 2099-2103.
 35. Panahi, Y., Mostafazadeh, B., Abrishami, A., Saadat, A., Beiraghdar, F., Tavana, S., … & Sahebkar, A. (2013). Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation on the modulation of oxidative stress in apparently healthy smokers. Clinical Laboratory, 59(5-6), 579-587.
 36. Panahi, Y., Badeli, R., Karami, G. R., Badeli, Z., & Sahebkar, A. (2015). A randomized controlled trial of 6-week Chlorella vulgaris supplementation in patients with major depressive disorder. Complementary therapies in medicine, 23(4), 598-602.
 37. Panahi, Y., Khosroushahi, A. Y., Sahebkar, A., & Heidari, H. R. (2019). Impact of Cultivation Condition and Media Content onChlorella vulgaris Composition. Advanced pharmaceutical bulletin, 9(2), 182.
 38. Rauma, A. L., Törrönen, R., Hänninen, O., & Mykkänen, H. (1995). Vitamin B-12 status of long-term adherents of a strict uncooked vegan diet (“living food diet”) is compromised. The Journal of nutrition, 125(10), 2511-2515.
 39. Rani, K., Sandal, N., & Sahoo, P. K. (2018). A comprehensive review on chlorella-its composition, health benefits, market and regulatory scenario. The Pharma Innovation Journal, 7(7), 584-589.
 40. Rai, U. N., Singh, N. K., Upadhyay, A. K., & Verma, S. (2013). Chromate tolerance and accumulation in Chlorella vulgaris L.: role of antioxidant enzymes and biochemical changes in detoxification of metals. Bioresource technology, 136, 604-609.
 41. Roy-Lachapelle, A., Solliec, M., Bouchard, M. F., & Sauvé, S. (2017). Detection of cyanotoxins in algae dietary supplements. Toxins, 9(3), 76.
 42. Ryu, N. H., Lim, Y., Park, J. E., Kim, J., Kim, J. Y., Kwon, S. W., & Kwon, O. (2014). Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutrition journal, 13(1), 1-8.
 43. Scoglio, S. (2018). Microcystins in water and in microalgae: Do microcystins as microalgae contaminants warrant the current public alarm?. Toxicology reports, 5, 785-792.
 44. Shim, J. Y., Shin, H. S., Han, J. G., Park, H. S., Lim, B. L., Chung, K. W., & Om, A. S. (2008). Protective effects of Chlorella vulgaris on liver toxicity in cadmium-administered rats. Journal of medicinal food, 11(3), 479-485.
 45. Safi, C., Zebib, B., Merah, O., Pontalier, P. Y., & Vaca-Garcia, C. (2014). Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35, 265-278.
 46. Shimada, M., Hasegawa, T., Nishimura, C., Kan, H., Kanno, T., Nakamura, T., & Matsubayashi, T. (2009). Anti-hypertensive effect of γ-aminobutyric acid (GABA)-rich Chlorella on high-normal blood pressure and borderline hypertension in placebo-controlled double blind study. Clinical and experimental hypertension, 31(4), 342-354.
 47. Takekoshi, H., Suzuki, G., Chubachi, H., & Nakano, M. (2005). Effect of Chlorella pyrenoidosa on fecal excretion and liver accumulation of polychlorinated dibenzo-p-dioxin in mice. Chemosphere, 59(2), 297-304.
 48. Takekoshi, H., Mizoguchi, T., Komasa, Y., Chubachi, H., Inoue, Y., Imanishi, H., & Nakano, M. (2005). Suppression of glutathione S-transferase placental form-positive foci development in rat hepatocarcinogenesis by Chlorella pyrenoidosa. Oncology reports, 14(2), 409-414.
 49. Tanaka, K., Konishi, F., Himeno, K., Taniguchi, K., & Nomoto, K. (1984). Augmentation of antitumor resistance by a strain of unicellular green algae, Chlorella vulgaris. Cancer Immunology Immunotherapy, 17(2), 90-94.
 50. De Vogel, J., Jonker-Termont, D. S., Van Lieshout, E. M., Katan, M. B., & van der Meer, R. (2005). Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon. Carcinogenesis, 26(2), 387-393.
 51. Heussner, A. H., Mazija, L., Fastner, J., & Dietrich, D. R. (2012). Toxin content and cytotoxicity of algal dietary supplements. Toxicology and applied pharmacology, 265(2), 263-271.
 52. Roy-Lachapelle, A., Solliec, M., Bouchard, M. F., & Sauvé, S. (2017). Detection of cyanotoxins in algae dietary supplements. Toxins, 9(3), 76.
 53. Uchikawa, T., Maruyama, I., Kumamoto, S., Ando, Y., & Yasutake, A. (2011). Chlorella suppresses methylmercury transfer to the fetus in pregnant mice. The Journal of toxicological sciences, 36(5), 675-680.
 54. Uchikawa, T., Kumamoto, Y., Maruyama, I., Kumamoto, S., Ando, Y., & Yasutake, A. (2011). The enhanced elimination of tissue methylmercury in Parachlorella beijerinckii-fed mice. The Journal of toxicological sciences, 36(1), 121-126.
 55. Uchikawa, T., Yasutake, A., Kumamoto, Y., Maruyama, I., Kumamoto, S., & Ando, Y. (2010). The influence of Parachlorella beyerinckii CK-5 on the absorption and excretion of methylmercury (MeHg) in mice. The Journal of toxicological sciences, 35(1), 101-105.
 56. Vecina, J. F., Oliveira, A. G., Araujo, T. G., Baggio, S. R., Torello, C. O., Saad, M. J. A., & de Souza Queiroz, M. L. (2014). Chlorella modulates insulin signaling pathway and prevents high-fat diet-induced insulin resistance in mice. Life Sciences, 95(1), 45-52.
 57. Van Netten, C., Cann, S. H., Morley, D. R., & Van Netten, J. P. (2000). Elemental and radioactive analysis of commercially available seaweed. Science of the Total Environment, 255(1-3), 169-175.
 58. Vichi, S., Lavorini, P., Funari, E., Scardala, S., & Testai, E. (2012). Contamination by Microcystis and microcystins of blue–green algae food supplements (BGAS) on the italian market and possible risk for the exposed population. Food and Chemical Toxicology, 50(12), 4493-4499.
 59. Watanabe, F., Yabuta, Y., Bito, T., & Teng, F. (2014). Vitamin B12-containing plant food sources for vegetarians. Nutrients, 6(5), 1861-1873.
 60. Watanabe, F., Takenaka, S., Kittaka-Katsura, H., Ebara, S., & Miyamoto, E. (2002). Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae. Journal of nutritional science and vitaminology, 48(5), 325-331.
 61. Ward, V. C., & Rehmann, L. (2019). Fast media optimization for mixotrophic cultivation of Chlorella vulgaris. Scientific reports, 9(1), 1-10.
 62. Wang, Z. J., Jing, J. K., Xu, Q. Q., Yang, S., & Yan, H. (2009). Effects of different temperature and pH on the growth and quality of Chlorella USTB-01. Modern Chemical Industry, 29(2), 210-213.
 63. Yun, H., Kim, I., Kwon, S. H., Kang, J. S., & Om, A. S. (2011). Protective effect of Chlorella vulgaris against lead-induced oxidative stress in rat brains. Journal of Health Science, 57(3), 245-254.
 64. Yoo-Kyeong, H., Su-Mi, K., Jung-Min, H., & Yong-Woo, L. (2002). Effect of chlorella growth factor on the proliferation of human skin keratinocyte. Biomedical Science Letters, 8(4), 229-234.
 65. YASUKAWA, K., AkIHIsA, T., KANNO, H., KAMINAGA, T., IZUMIDA, M., SAKOH, T., … & TAKIDO, M. (1996). Inhibitory effects of sterols isolated from Chlorella vulgaris on 12-O-tetradecanoylphorbol-13-acetate-induced inflammation and tumor promotion in mouse skin. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 19(4), 573-576.
 66. Yamagishi, S., Nakamura, K., & Inoue, H. (2005). Therapeutic potentials of unicellular green alga Chlorella in advanced glycation end product (AGE)-related disorders. Medical hypotheses, 65(5), 953-955.
 67. Queiroz, J. S., Barbosa, C. M., da Rocha, M. C., Bincoletto, C., Paredes-Gamero, E. J., de Souza Queiroz, M. L., & Neto, J. P. (2013). Chlorella vulgaris treatment ameliorates the suppressive effects of single and repeated stressors on hematopoiesis. Brain, behavior, and immunity, 29, 39-50.
 68. Queiroz, J. S., Blasco, I. M., Gagliano, H., Daviu, N., Román, A. G., Belda, X., … & Armario, A. (2016). Chlorella vulgaris reduces the impact of stress on hypothalamic–pituitary–adrenal axis and brain c-fos expression. Psychoneuroendocrinology, 65, 1-8.

Problem sa kontaminacijom popularnih mikroalgi na tržištu je dobro poznat i dokumentovan. U jednoj studiji ispitano je puno različitih proizvoda sa hlorelom, kao i čistih hlorela u prahu. Mnogi od ispitivanih uzoraka sadržali su kritične količine bakterijske kontaminacije. Pored toga, u nekim uzorcima su otkriveni toksični produkti nekih cijanobakterija kao i produkti razgradnje hlorofila.

Ovi podaci ukazuju da je kontrola kvaliteta proizvoda od mikroalgi, uključujući hlorelu, važno pitanje kojim proizvođači treba da se pozabave.

Osim procesa uzgoja, postoje i drugi faktori koji utiču na kvalitet hlorele. Standardizovana proizvodnja ne postoji, te procesi kao što je ubiranje ili sušenje su većinom proizvodne tajne svakog dobavljača i svode se uglavnom na to da se dobije što veća količina uz minimalne troškove.

Problem sa sojem (sortom)

U jednom istraživanju rađena je molekularna analiza DNK uzoraka, i utvrđeno je da se u proizvodima sa hlorelom na tržištu, pored hlorele nalaze i druge vrste mikroalgi koje nisu deklarisane niti je njihovo prisustvo poželjno. Desilo se čak, u više uzoraka, da hlorela uopšte nije bila prisutna, da je celokupan proizvod činila neka druga mikroalga.

Sa hlorelom postoji problem što su neka pokazana svojstva (uključujući zdravstvena) vezana za soj hlorele, a do sada je prepoznato oko 100 sojeva ove mikroalge.

U puno istaživanja nije definisano koji soj je ispitan, kao ni poreklo date hlorele, i jako je teško zaključiti da li je ta ista hlorela ona koja se masovno proizvodi i prodaje. Osim toga, u proizvodnji mikroalgi ne postoji konsenzus o vrstama ili sojevima koji se koriste.

Većina proizvođača ima svoje omiljene sojeve za proizvodnju, ali njihovo poreklo, vrste i identifikacija često nigde nisu navedeni i ostaju nepoznati. Trenutno su samo 3 vrste hlorele klasifikovane kao ‘istinska hlorela’: Chlorella vulgaris, Chlorella sorokiniana (pyrenoidosa) i Chlorella lobophora.

Mnoge druge mikroalge za koje je ranije smatrano da pripadaju hloreli su dodeljene drugim rodovima.

hlorela-tablete-prah

Kontaminacija kancerogenim mikrocistinima iz drugih algi

Hlorela ima visok rizik od kontaminacije toksinima koje proizvode druge alge ukoliko se nalaze u istoj sredini, ako je gajena u nekontrolisanim uslovima ili prirodnim jezerima.

Klasa toksina koje proizvode određene alge srodne hloreli nazivaju se mikrocistini. Oni se mogu formirati u velikim količinama tokom cvetanja algi, a predstavljaju jednu od glavnih pretnji vodi za piće i navodnjavanje jer su izrazito štetni po organizam čoveka, a naročito za jetru. Duža izloženost čak i malim količinama ovog toksina smatra se kancerogenom i veoma opasnom po vitalne organe. Kad se gaji u nedovoljno kontrolisanim bilo prirodnim ili veštačkim uslovima, nemoguće je uzgajiti i izdvojiti čistu hlorelu, bez drugih algi. U skorijoj studiji u kojoj su autori testirali tri mikroalge (spirulinu, hlorelu i klamatsku algu) otkrili su da je među 3 glavne jestive mikroalge najviše kontaminirana mikrocistinima bila hlorela.

Zato je neophodno je da se proveri da li je čistog soja i da li se uzgaja u čistom i nezagađenom okruženju gde se testiranje vrši u svakoj fazi proizvodnje.

Akumulacija teških metala – olova, arsena i žive

Još jedan problem njene kontaminacije je akumulacija teških metala. Hlorela je poznata kao efikasan detoksikator organizma jer za sebe vezuje teške metale i ostale toksine koji dospevaju u čovekov organizam preko zagađene hrane i životne sredine.

Ali kao što to efikasno radi u našem telu, isto tako za sebe vezuje toksine i iz svoje prirodne sredine. Utvrđeno je više puta da se teški metali poput olova, žive, kadmijuma i arsena često nalaze u hloreli i proizvodima koji je sadrže, u granicama većim od dozvoljenih.

Ovo naročito važi za mikroalge poreklom iz Kine, oko kojih se poslednjih godina podiglo mnogo pitanja. U Kini se mikroalge masovno proizvode (jedna je od vodećih zemalja po proizvodnji), po cenama koje su i do nekoliko puta manje od kvalitetnih havajskih, tajvanskih, japanskih i indijskih hlorela.

Naravno ne znači da je svaka kineska hlorela loša. Ako firma ima sve analize (dovoljno detaljne), zna dobro svog dobavljača i poseduje dokumentaciju da to i pokaže, onda je moguće da bude dobrog kvaliteta i iz Kine, samo što je to izuzetno retko.

spirulina-1829076_1280 copy

Potencijalna kontaminacija radioaktivnim izotopima

Nažalost i sa nekim zemljama koje proizvode hlorelu kao visoko kvalitetnu postoji potencijalni problem. Japan, Havaji i Filipini su svetski pioniri u proizvodnji mikroalgi koja je započela 1970-ih. Zbog katastrofe u Fukušimi 2011. godine, i posledičnog nuklearnog zračenja, mikroalge iz ovog područja mogu biti kontaminirane radioaktivnim izotopima koje apsorbuju iz okruženja.

Cena hlorele varira na tržištu

Ostaje samo nekoliko opcija za 100% čistu i proverenu hlorelu od koje ćete garantovano imati samo koristi i to u onoj meri u kojoj su obećane istraživanjima. Da bi proizvođači čiste hlorele to postigli, ulaganja u opremu, bazene, laboratorije i znanje su ogromna, kao i kasnije operativni troškovi proizvodnje i kontrole. Ova superhrana ne može biti jeftina ako je 100% nekontaminirana.

Stoga, ako je vaš izbor Superior organska hlorela, cena koju smo ponudili u potpunosti odgovara njenom kvalitetu i efektima koje pruža.

Organska i tajvanska hlorela

Ukoliko nije sertifikovano organska, svaka “superhrana” može biti više štetna nego korisna, a u slučaju hlorele to je skoro pravilo. Kao što smo videli, ova superhrana čak i kad je organski proizvod, često je problematična. Za uzgoj Superior hlorele se koristi isključivo organska hrana biljnog porekla proizvedena na sopstvenim farmama dobavljača. Ne koristi se nijedna od uobičajenih hemikalija koje se koriste u proizvodnji ove alge, kao ni organska hrana životinjskog porekla. Kako smo videli u prethodnom tekstu, kineska hlorela je problematična po previše aspekata, bila sertifikovano organska ili ne.

Alge visokog kvaliteta sa Havaja i iz Japana mogu biti problematične zbog nuklearnog zagađenja. Ostaje samo nekoliko zemalja u kojima se proizvodi ova superhrana vrhunskog kvaliteta, a jedna od takvih koja nudi najkvalitetniju hlorelu na svetu je definitivno Tajvan.

Zato smo mi odlučili da Superior horelu nabavimo direktno sa Tajvana. Superior hlorela poseduje evropski, srpski i tajvanski organski sertifkat, i pored toga je laboratorijski testirana za svaku seriju u dve različite laboratorije na preko 100 parametara. 

hlorela-kasa-dorucak

Strogo kontrolisan proces proizvodnje

Pokazano je da nutritivni sastav različitih hlorela na tržištu značajno varira jer mnogo zavisi od soja hlorele, kao i od uslova u kojima se gaji i same obrade. Kao primer, nivo vitamina B12  u hloreli (zbog koga je mnogi vegani koriste) se drastično razlikuje u zavisnosti od proizvođača hlorele.

Naš dobavljač ima preko 4 decenije profesionalnog iskustva sa uzgojem mikroalgi, aktivno se bave razvojem biotehnologije mikroalgi, a sama fabrika poseduje sertifikate ISO 22000, HACCP, I GMP.

Proizvodnja kvalitetne, a nekontaminirane hlorele iziskuje ogromna ulaganja, velike operativne troškove i znanje na najvišem mogućem nivou. Samo tako je moguće obezbediti rigoroznu kontrolu celog procesa proizvodnje, sprečavanje stvaranja feoforbida, držanje bakterija u okviru dozvoljenih nivoa, a bez zračenja, kao i držanje vrednosti PAH-a i teških metala unutar granica.

Deo stručnosti i znanja se svakako ogleda u primenjivanju biotehnologija na alge kako bi se obezbedio uzgoj čiste hlorele tačno određenog soja. Kako je objašnjeno u prethodnom odeljku, samo 3 soja hlorele se naučno priznaju kao istinska hlorela, a od ta 3 u istraživanjima sa definisanim sojem, najčešće se javlja Chlorella vulgaris.

Superior hlorela je 100% čista Chlorella vulgaris.

Idealna lokacija za gajenje

Uzgajanje najkvalitetnijih mikroalgi na svetu zahteva tri važna faktora:

 • Izvor čiste vode
 • Puno sunčeve svetlosti 
 • Svež i čist vazduh.

Sadržaj hranljivih sastojaka u hloreli zavisi mnogo od lokacije i sredine u kojoj raste. Superior hlorela dolazi direktno sa samog juga Tajvana, iz ekološki potpuno očuvanog predela gde ne postoji apsolutno nikakvo industrijsko zagađenje. Jezera za uzgoj ove Superior superhrane su okružena gustom prašumom, a pune se izvorskom vodom sa planina iz neposrednog okruženja.

tajvan-mapa

Naš proizvođač je trenutno jedini na svetu koji za uzgoj mikroalgi koristi čistu, nezagađenu, ekološki zaštićenu planinsku izvorsku vodu. Prosečna temperatura u ovoj oblasti je 25 stepeni tokom cele godine, sa izuzetno velikim brojem sunčanih dana godišnje, što čini idealne uslove za uzgoj najkvalitetnije hlorele na svetu.

Zbog načina izgoja i idelane lokacije Superior hlorela je izuzetno bogata: hlorofilom, vitaminom B12, antioksidansima, hlorela faktorom rasta, karotenima kao i drugim vitaminima i mineralima, što možete videti u analizama njenog nutritivnog sastava u odeljku ‘analize i sertifikati’.

Značajno veća iskoristivost

Hlorela je jednoćelijska mikroalga. Njene hranljive materije se nalaze u ćelijskom zidu koji se sastoji od celuloze, koji ljudi mogu samo delimično da svare (oko 40%). Rane studije su otkrile da je potrebno razbiti ćelijski zid hlorele kako bi sadržaj ćelije bio pristupačan i svarljiv za ljude. Zato su razvijeni različiti procesi i metode razbijanja ćelijskog zida ove alge.

Konvencionalna tehnika trituracije koja se obično koristi na tržištu za razbijanje ćelijskog zida hlorele, uključuje proces mlevenja, ali u tom procesu dolazi do kontaminacije teškim metalima kao i do gubitka minerala i drugih hranljivih materija.

Proizvođač Superior hlorele je razvio sopstveni metod za razbijanje ćelijskog zida, za koji je dobio patent. Ova metoda putem određene razlike pritiska i temperature, omogućava 100% zadržavanje svih nutrijenata, uz povećanu apsorpciju do 80% – što je duplo više od onoga što prosečne metode postižu.

hlorela-prah-transparent

Uvek sveža hlorela bez ‘ribljeg šmeka’

Superior hlorela se za svaki seriju proizvodi odmah nakon ubiranja, dolazi u malim serijama, i nikad ne stoji u prahu po magacinima i velikim distibuterima pre pakovanja. Ovo značajno utiče na njen kvalitet i efekte.

Ako ste probali druge hlorele do sad, postoji šansa da vam se ukus nije dopao u potpunosti. Nijedna hlorela neće imati ukus čokolade, to je potpuno jasno, ali ono što malo ljudi zna je da ukus hlorele ne treba da bude toliko neprijatan. Veliki deo toga upravo dolazi od različitih vidova kontaminacije.

Zbog čistoće i načina uzgoja Superior hlorela ima prirodan ukus i miris, bez neprijatne arome koja vuče na ribu, za razliku od većine drugih na tržištu.

Hlorela iskustva

Vaše redovne poruke i komentari su već godinama najlepši deo čitavog našeg poslovanja. Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno.  Vaše iskreno zadovoljstvo i preporuke su ono što je izgradilo ovu firmu i što je uvek motiviše da daje sve od sebe da vam puži kako najbolje proizvode na svetu tako i najbolju uslugu i podršku.

Superior organska hlorela rezultati

Organska hlorela iskustva – kvalitet

Preporučujemo

Organska tajvanska Hlorela – 100g
Organska tajvanska Hlorela – 100g
Očisti