Egzotična i bezglutenska alternativa klasičnom brašnu
- Pozitivno utiče na sistem za varenje
- Može pomoći pri mršavljenju, povećava sitost posle obroka i smanjuje glad
- Ima nizak glikemijski indeks (pogodno za IR i dijabetes)
- Pri dodavanju receptima snižava njihov glikemijski indeks i povećava nutritivnu vrednost
- Prirodno ne sadrži gluten, sadrži mali udeo ugljenih hidrata a bogato je vlaknima, proteinima i mineralima
Da li pokušavate da smanjite unos ugljenih hidrata zbog regulisanja viška kilograma ili zbog kontrole šećera u krvi? Ili možda imate intoleranciju na gluten, ili vam generalno ne prijaju žitarice za stomk ili energiju?
Sve češće ljudi značajno poprave različite simptome (glavobolje, alergije, višak kilograma, manjak energije i fokusa, alergije itd) kada izbace žitarice iz ishrane. Međutim, nije baš lako odreći se na duže staze potpuno raznih poslastica i peciva. Sa kokosovim brašnom nije ni potrebno! 🙂
Kokosovo brašno ili kokosov protein (dva naziva za isti proizvod) je divnog ukusa, bogato vlaknima, dobar izvor biljnih proteina, sadrži dovoljno zdravih masti, a ima nizak glikemijski indeks i malo kalorija! Nije ni čudo što je poslednjih godina postalo jedno od omiljenih zamena klasičnim brašnima u veganskoj, bezglutenskoj, keto i ishrani dijabetičara.
Ugljeni hidrati u znatno manjim količinama od žitnih brašna
Kvaliteteno kokosovo brašno sadrži svega oko 20% ugljenih hidrata, za razliku od žitnih brašna (pšenično, heljdino, ovseno), koja sadrže od 70 do 80% ugljenih hidrata – bilo da su bela brašna ili integralna. Dodatno sadrži oko 20% proteina, koji ne pripadaju ni jednoj grupi iz familije glutenskih proteina!
Možda ništa od gore navedenog nije vaš slučaj, i vi bez problema koristite brašna u ishrani (od celih zrna žitarica i organska nadamo se), ali vam se dešava da brzo ogladnite nakon što popijete zdrav smuti ili pojedete vašu jutarnju kašu.
To je sasvim logično jer iako su ovakvi obroci puni vitamina, minerala, i fitonutrijenata, obično sadrže puno prirodnog šećera i ugljenih hidrata, a malo proteina i ne previše vlakana.
U ovom slučaju dodatak 1-2 kašike kokosovog brašna u vaš smuti ili kašu može divno da izbalansira nutritivni sastav, i da vas drži daleko duže sitim. Dodatno, ako izaberete kokosov protein (brašno) vrhunskog kvaliteta, onda ćete dobiti i divnu aromu kokosa!

Da bi kokos brašno zaista bilo samo korisno za naš organizam, treba pre svega da bude organsko (detaljno objašnjeno kasnije), ali nisu ni sva organska kokosova brašna ista. Neka su suvlja, neka uopšte nemaju aromu kokosa, neka su žućkasta, neka sitnija.
Superior organsko kokosovo brašno ili kokosov protein dolazi direktno sa plantaža najplodnijeg dela Šri Lanke. Nežno samleveno od najsvežijih, organskih, mlečno belih kokosa prve klase, nakon hladnog ceđenja ulja. Ni u jednom trenutku proizvodnje Superior kokosovog brašna nije korišćena povišena temperatura.
🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.
Superior organski kokosov protein
-
Od 100% sirovih kokosa i 100% hladno procesirano – očuvani proteini i originalna aroma i boja kokosa.
-
Pravi se isključivo od najsvežijih, organskih, mlečno belih kokosa prve klase sa sopstvenih plantaža dobavljača.
-
Sertifikovano organsko kokosovo brašno, poseduje srpski, evropski i organski sertifikat sa Šri Lanke.
-
Prirodno ne sadrži gluten, sadrži mali udeo ugljenih hidrata a bogato je vlaknima, proteinima i mineralima.
-
Pogodno za keto i paleo ishranu, low carb ishranu, za dijabetičare i ljude alergične na orašaste plodove.

Za koga je kokosovo brašno?
Apsolutno za sve!
Kokosov protein je idealna opcija:
- Za bezglutenske nutritivno bogate poslastice i peciva – kolače, palačinke, vafle i hlebove.
- Kao dodatak kašama i smutijima kako biste duže održali sitost, ali i osetili sjajan ukus i strukturu koju kvalitetno organsko kokosovo brašno donosi.
- Kao dodatak receptima sa žitnim brašnom, kako biste ih obogatili proteinima i vlaknima.
- Kao savršen dodatak ishrani za muškarce, žene, decu, trudnice i dojilje. Odlična je opcija za najmlađe, kao zamena za industrijske kaše.
- Kao izvor proteina i zdravih masti, za ljude na veganskoj ishrani.

Kokosov protein – upotreba
Dodajte 1 kašiku kokosovog proteina u svoj smuti ili 1-2 kašike u kašu. Zamenite 1/5 (20%) običnog brašna u receptima sa kokosovim brašnom, i dodajte malo više tečnosti ili malo više jaja nego u originalnom receptu. Napravite poslastice i peciva samo sa kokosovim brašnom – u tom slučaju je najbolje da nađete recepte na našem sajtu koji su osmišljeni baš za ovo brašno.
Možete ga kombinovati npr. sa bademovim brašnom ili konopljinim proteinom (koji se isto koristi kao brašno). Pored ovoga, brašno od kokosa može biti odlična alternativa drugim brašnima kad vam je potrebno da zgusnete neki sos ili preliv, zato što dobro upija vlagu.
Zbog te osobine ljudi obožavaju da od njega prave zdravu varijantu čokolina (kokosov protein, kakao prah, zaslađivač po želji i mleko po želji do željene gustine). Takođe, mnogi ga koriste za pohovanje umesto običnog brašna.

@justsuperior.rs Ništa bez vašeg kakao praha i kokosa! Tačno se primećuje razlika u odnosu na sva druga brašna od kokosa koja sam probala. 😍💯🧡
anashealthychoice