Organska Crvena Maka

Otkrijte potencijal koji ima garantovano 100% čista crvena maka! Poboljšajte libido, energiju, raspoloženje, zdravlje kostiju i prostate sa jednom od najkvalitetnijih crvenih maka na svetu.

Sastojci: 100% organska crvena maka u prahu. Pakovanje traje oko 6 nedelja.

 • Organska Superior sirova 100% crvena maka u prahu
 • Autentična, potentna i čista maka uzgajana u Peruu
 • Garantovano poreklo – garantovana čistoća
 • 100% sirova, sušena na suncu – najpotentniji oblik crvene make
 • Provereno i garantovano 100% plod crvene make – registrovana je u bazi Ministarstva zdravlja
 • Zbog načina i lokacije gajenja i obrade, izuzetno bogata makaenima i drugim važnim aktivnim komponentama, te daje vidljive i brze rezultate
 • Direktno od plantažera iz najplodnijeg dela peruanskih Anda
 • Potvrđena iskustvom stotine korisnika
Očisti

Poklon drevnih civilizacija Perua

Crvena maka je zaista neverovatna biljka i jedna od najefektnijih prirodnih namirnica koju možete da uzimate kao dodatak ishrani. Čak 90% ljudi koji konzumiraju visoko kvalitetnu crvenu maku na adekvatan način, brzo osete njene pozitivne efekte na zdravlje celokupnog organizma.

Ova čudesna biljka spada u korenasto povrće koje se gaji i koristi kao hrana i kao lek na peruanskim Andima, već hiljadama godina. Danas je nauka pokazala, a stotine hiljada iskustava korisnika potvrdilo, da svakodnevni unos samo jedne kašike dnevno kvalitetnog praha može značajno povećati energiju, izdržljivost, fokus, libido, raspoloženje i izbalansirati hormone, bez i jednog neželjenog dejstva!

Da li bilo koja maka daje ove efekte? Nažalost, ne! Njena popularnost u svetu dovela je do drastičnog opadanja kvaliteta organske make koja se nudi na tržištu. Problem sa kineskom makom, mešanje make sa drugim biljkama u samom Peruu, gajenje na nižim delovima Anda i sušenje mehanički ili u plastenicima, doveli su do toga da ne daje svaka maka obećane efekte.

Naša firma je usko specijalizovana za maku vrhunskog kvaliteta, i nudimo jednu od najkvalitetnijih crvenih maka na svetu.

Kako se crvena maka razlikuje od drugih ekotipova?

Postoji preko 13 različitih ekotipova ove biljke, ali se uglavnom grupišu u 3 ‘glavna’ ekotipa tj 3 glavne boje – žuta, crvena i crna maka. Razlika ovih plodova je u boji opne – a unutrašnjost je uvek krem boje. Sve vrste (boje) dolaze od istog semena, i sve zajedno rastu na plantažama u prirodnoj srazmeri otprilike 60% žuta, 25% crvena i 15% crna.

superior-crvena-maka-sa-svezim-plodovima-make-crvene-boje

Tradicionalno, polodovi nisu odvajani odvajani i sve boje su se jele zajedno. Međutim, kada su istraživanja pokazala da se odnos količina biološki aktivnih komponenata blago razlikuje u različitim ekotipovima, proizvođači su počeli da nude odvojene vrste (boje) na tržištu. Sadržaj makro i mikro nutrijenata u svim ekotipovima je skoro isti.

Za koga je korisna maka crvene boje?

 • Za žene i muškarce koji žele da podignu libido, energiju i raspoloženje
 • Za muškarce koji imaju problem sa prostatom
 • Za žene i muškarce kojima je potrebna podrška za zdravlje i gustinu kostiju (smatra se važnijim benefitom za žene zbog osteoporoze  i smatra se da zbog ovog efekta pomaže u regulaciji hormona)
 • Za sve one koji žele da poboljšaju kognitivne funkcije

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

Superior 100% čista crvena maka

 • Superior crvena maka je garantovano 100% čista crvena maka, što možete osetiti po njenom intenzivnijem i drugačijem ukusu.

 • 100% je sirova, i kao takva garantovano zadržava sva svoja nutritivna svojstva.

 • Crvena maka sušena je na suncu, na tradicionalan način (ne mehanički ni u plastenicima) koji se pokazao u istraživanjima kao najefektniji za očuvanje biološki aktivnih komponenti u maki.

 • Komuna na Andima sa kojom direktno sarađujemo se bavi isključivom uzgojem i prodajom najkvalitetnije crvene make.

 • Gaji se u oblasti Anda koja se smatra postojbinom ove biljke i daje najkvalitetniju crvenu maku zbog nadmorske visine i kvaliteta zemljišta.

 • Crvenu maku uvozimo svake godine, što znači da uvek imamo najsvežiji rod, dok se u velikim firmama čuva osušena nekoliko godina pre mlevenja.

 • Registrovana je u bazi Ministarstva zdravlja (rešenje je dostupno na sajtu) što znači da je stavljena na tržište po svim propisima. Radimo vrlo detaljne duple analize, čime garantujemo 100% čistoću naše crvene make.

Predstavljamo plantaže sa kojih dolazi Superior maka

U ovom kratakom videu vodimo vas kroz putovanje upoznavanja peruanske make, divnog naroda koji je gaji, i prelepih Anda, koji su jedni od najlepših i najizazovnijih predela na planeti.

Za koga je korisna crvena peruanska maka?

Smatra se da je crna za muškarce, dok crvena maka dejstvo pokazuje na ženama, a zlatna maka je za starije osobe i decu. Ova tvdrnja nikako nije podržana naučnom ni drugom literaturom.

Ono što je za sada nauka pokazala je da su sve tri boje make korisne za oba pola, zavisno od toga koji zdravstveni efekat se želi postići. Što se tiče količine aktivnih bioloških komponenti koje svakoj vrsti daju njena zdravstvena svojstva, istraživanja daju oprečne rezultate, međutim, činjenica je da stvarno čista crna i crvena peruanska maka imaju intenzivniji ukus, tako da se može pretpostaviti da sadrže nešto veći procenat fitonutijenata (ali se ne zna još uvek kojih).

Da se ne može reći da je crni plod samo za jači pol, a crveni za nežniji, najbolje ilustruju činjenice da su kliničke studije pokazale da je jedino crvena maka efikasna za poboljšanje funkcije prostate, kao i da je efikasna za umanjenje anksioznosti i stresa podjednako kod oba pola.

ikonica-ljudi

Crvena maka – upotreba i preporuke za korišćenje

Crvena peruanska maka u prahu treba da se uzima u količini od 3g (jedna puna kafena kašičica). Možete je uzimati umesto miksa neko vreme, ili dodati malu količinu crvene make (1-2g) uz miks sve 3 make.

Upotreba je najjednostavnija ukoliko je pomešate sa čašom vode i popijete. Možete je dodati i u čašu tople vode, iscediti pola limuna i dodati kašičicu meda ili nekog biljnog zaslađivača. Ako je umešate u toplo (ne vruće) pirinčano mleko, dobićete sasvim ukusan napitak!

ikonica-preporuke
crvena-maka-cover

Kako mi na našem sajtu kao i na pakovanjima proizvoda dajemo informacije koje isključivo dolaze iz naučne literature ili istorijskih spisa, tako ćemo i za crvenu maku napisati samo one informacije koje su za sada potvrđene u literaturi. Imajte u vidu da na ovu temu mogu da se pročitaju različite informacije na internetu, ali da veliki broj tvrdnji ni sa čim nije potvrđen.

Dodatno, ne treba izgubiti iz vida da sve dole navedene benefite pruža i miks sve 3 boje. Štaviše, nema istraživanja koje upoređuje delotvornost miksa i crvene make za iste benefite.

To ne znači da crvena peruanska maka nema neka drugačija ili jača svojstva, ali znači da ih nauka nije još dokazala, pa ih ne možemo pisati kao činjenice. Treba naravno imati u vidu i obrnuto – sve benefite koje pruža miks, verovatno pruža i svaka vrsta (boja) make pojedinačno. Takođe, iako postoji jako malo istraživanja za crnu i crvenu maku, one su objektivno intenzivnijeg ukusa (što se može osetiti kad koristite zaista kvalitetan prah od crne i crvene make), a to verovatno znači da pojedinih fitonutrijenata ima u većoj količini.

Prostata je pomoćna polna žlezda kod muškaraca, čiji produkti čine do 30% ukupnog sastava semene tečnosti. Sekreti prostate imaju funkciju pružanja oplodnog kapaciteta muških polnih ćelija, što znači da se samim tim povećava šansa za začeće ploda. Od 40. godine, kod skoro polovine muškaraca, primećuje se povećanje prostate poznato kao benigna hiperplazija prostate (BPH), koju karakterišu različiti simptomi koji utiču na kvalitet života. Zbog nuspojava lekova koji se koriste za benigno uvećanje prostate, poslednjih godina pojavljuju se informacije o upotrebi fitoterapije za ovu namenu. Među njima je istaknuta crvena maka koja utiče na ovu vrstu problema.

Rezultati istraživanja pozitivnog uticaja crvene make benigno uvećanje prostate dosta obećavaju, pokazajući da je efektnija i od finasterida (leka koji se koristi za lečenje benignog uvećanja prostate). Napominje se da treba uraditi tj. ponoviti ova istraživanja i van Perua, kao i na ljudima.

Iako je crveni plod pokazao mnogo veći efekat na smanjenje veličine prostate od crne i žute make, razlog tome možda ipak nije sadržaj glukozinolata (kako se inicijalno pretpostavljalo), jer razlika u sadržaju ovih biološki aktivnih komponenti nije značajna među različitim ekotipovima (bojama) biljke. Tako da je mehanizam putem koga ovaj ekotip deluje na smanjenje prostate ostao nepoznat do danas.

U studiji koja je analizirala efekat kratkoročnih i dugoročnih tretmana sa tri ekotipa biljke na spermatogenezu kod pacova je pokazano da ova vrsta nije uticala na težinu testisa, ni na pokretljivost i broj muških polnih ćelija, ali je ona jedina imala efekat na smanjenje težine prostate.

Druga studija je potvrdila da samo crvena maka značajno smanjuje veličinu prostate kod pacova. U ovoj studiji nijedan od ekotipova nije uticao na nivoe testosterona i estradiola u serumu. Crvena maka je takođe smanjila porast težine prostate veštački izazvan injekcijama testosterona, nakon 42 dana tretmana. U drugoj studiji ova vrsta ploda je smanjila težinu prostate nakon 21 dana lečenja. Lečenje koje podrazumeva upotrebu praha crvene make nije uticalo na težinu semenskih vrećica i testisa. Ipak, prostata se smanjila 1,59 puta.

Urađena je još jedna studija koja je pokazala pozitivnu korelaciju imeđu smanjenja prostate i doze benzil glukozinolata iz make. Ovo je potvrdila i i druga studija gde je kao pozitivan kotrolni test korišćen lek za smanjenje prostate finasterid. Ova studija je pokazala i da je 0,1 i 0,5 g/kg crvene make (0,64% benzilglukozinolata) efikasnije u suzbijanju rasta prostate bez uticaja na težinu semenskih vrećica od 0,6 mg/kg finasterida.

U 2010. godini tim od 6 istraživača poredio je efekat sve tri boje ove čudesne biljke, kao i leka estradiola na strukturu kostiju kod miševa kojima su odstranjeni jajnici. Utvrđeno je da su crvena i crna vrsta podjednako efikasne kao i lek za osteoporozu u poboljšanju i zaštiti koštane strukture, ali bez ispoljavanja estrogenih efekata i bez uvećanja težine materice do kojih dolazi pri uzimanju estradiola.

Ostala istraživanja na ovu temu rađena su sa miksom sve tri boje. Međutim, naučnici pretpostavljaju da crvena maka može imati dodatne pozitivne efekte na kosti zbog njenog dejstva na smanjenje prostate.

Prostata je organ regulisan ravnotežom steroidnih hormona, pri čemu je aktivnost estrogena od velike važnosti, pa se pretpostavlja da crvena maka igra važnu ulogu u homeostatskoj ravnoteži ostalih funkcija regulisanih steroidnim hormonima u koje spada i metabolizam kostiju. Pretposatvku da ova biljka ima uticaja na hormonalni balans je neophodno istražiti i eventualno potvrditi.

Randomizovana, dvostuko slepa, placebom kontrolisana studija sa ukupno 175 učesnika koji su dobijali 3 g placeba koji su bili dodaci ishrani, u vidu crne ili crvene make dnevno, pokazala je da oba ekotipa značajno utiču na raspoloženje i kvalitet života sa zdravstvenog aspekta. Međutim nakon više nedelja ocena raspoloženja bila je bolja kod subjekata koji su uzimali crvenu maku, a samim tim i nivo energije. U 12. nedelji, više od 90% ispitanika koji su konzumirali crvenu maku manifestovalo je porast energije i vitalnosti.

U studiji koja je proučavala uticaj sve tri vrste biljke na učenje i pamćenje, kao sporedni rezultat pokazano je da sve pojedinačno ispoljavaju antidepresivnu aktivnost (kao i njihov miks).

Randomizovana, dvostuko slepa, placebom kontrolisana studija sa ukupno 175 učesnika koji su dobijali 3 g placeba, crne ili crvene make dnevno, pokazala je da obe vrste jednako povećavaju percepciju želje za intimnim odnosima tokom vremena.

Jedna uporedna studija na ženskim pacovima pokazala je da sva tri oblika ove čudesne biljke poboljšavaju kognitivne funkcije, što je procenjeno zadatkom pronalaska vode, ali plod crne boje je imao najveći efekat.

Što se tiče nauke, i postojećih istraživanja u ovom trenutku, važi tabela ispod, a čak je i ona formirana za neke benefite samo na osnovu jednog istraživanja. Jedini benefiti koji su izučavani u višestrukim studijama su pozitivan uticaj crne make na broj i pokretljivost muških polnih ćelija kao i na kognitivne funkcije, i pozitivan uticaj crvene make na prostatu, zbog čega može biti značajan dodatak u ishrani, naročito ako je zdrava hrana ono na čemu insistirate.

Sve što je navedeno na Just Superior sajtu o našim proizvodima podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete ga zatražiti putem mail-a.

 1. Gonzales, C., Rubio, J., Gasco, M., Nieto, J., Yucra, S., & Gonzales, G. F. (2006). Effect of short-term and long-term treatments with three ecotypes of Lepidium meyenii (MACA) on s*ermatogenesis in rats. Journal of ethnopharmacology, 103(3), 448-454.
 2. Gonzales, G. F., Miranda, S., Nieto, J., Fernández, G., Yucra, S., Rubio, J., … & Gasco, M. (2005). Red maca (Lepidium meyenii) reduced prostate size in rats. Reproductive Biology and Endocrinology, 3(1), 1-16.
 3. Gonzales, G. F., Gasco, M., Malheiros‐Pereira, A., & Gonzales‐Castañeda, C. (2008). Antagonistic effect of Lepidium meyenii (red maca) on prostatic hyperplasia in adult mice. Andrologia, 40(3), 179-185.
 4. Gonzales GF, Vasquez V, Rodriguez D, Maldonado C, Mormontoy J, Portella J, Pajuelo M, Villegas L, Gasco M. Effect of two different extracts of red maca in male rats with testosterone-induced prostatic hyperplasia. Asian J Androl. 2007 Mar;9(2):245-51.
 5. Gonzales C, Cárdenas-Valencia I, Leiva-Revilla J, Anza-Ramirez C, Rubio J, Gonzales GF. Effects of different varieties of Maca (Lepidium meyenii) on bone structure in ovariectomized rats. Forsch Komplementmed. 2010;17(3):137-43
 6. Gonzales, G. F., Gonzales, C., & Gonzales-Castaneda, C. (2009). Lepidium meyenii (Maca): a plant from the highlands of Peru–from tradition to science. Complementary Medicine Research, 16(6), 373-380.
 7. Gonzales-Arimborgo, C., Yupanqui, I., Montero, E., Alarcón-Yaquetto, D. E., Zevallos-Concha, A., Caballero, L., … & Gonzales, G. F. (2016). Acceptability, safety, and efficacy of oral administration of extracts of black or red maca (Lepidium meyenii) in adult human subjects: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Pharmaceuticals, 9(3), 49.
 8. Gasco, M., Villegas, L., Yucra, S., Rubio, J., & Gonzales, G. F. (2007). Dose–response effect of red maca (Lepidium meyenii) on benign prostatic hyperplasia induced by testosterone enanthate. Phytomedicine, 14(7-8), 460-464.
 9. Rubio, J., Yucra, S., Gasco, M., & Gonzales, G. F. (2011). Dose–response effect of black maca (Lepidium meyenii) in mice with memory impairment induced by ethanol. Toxicology mechanisms and methods, 21(8), 628-634.
 10. Rubio, J., Caldas, M., Dávila, S., Gasco, M., & Gonzales, G. F. (2006). Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice. BMC complementary and alternative medicine, 6(1), 1-7.
 11. Rubio J, Dang H, Gong M, Liu X, Chen SL, Gonzales GF. Aqueous and hydroalcoholic extracts of Black Maca (Lepidium meyenii) improve scopolamine-induced memory impairment in mice. Food Chem Toxicol. 2007 Oct;45(10):1882-90.
 12. Rubio J, Qiong W, Liu X, Jiang Z, Dang H, Chen SL, Gonzales GF. Aqueous Extract of Black Maca (Lepidium meyenii) on Memory Impairment Induced by Ovariectomy in Mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:253958.
 13. Sun, Y., Dai, C., Shi, S., Zheng, Y., Wei, W., & Cai, D. (2018). Composition analysis and antioxidant activity of essential oils, lipids and polysaccharides in different phenotypes of Lepidium meyenii. Journal of Chromatography B, 1099, 25-33.
 14. Wang, Y., Wang, Y., McNeil, B., & Harvey, L. M. (2007). Maca: An Andean crop with multi-pharmacological functions. Food Research International, 40(7), 783-792.
 15. Balick, M., & Lee, R. (2002). Maca: from traditional food crop to energy and libido stimulant. Alternative therapies in health and medicine, 8(2), 96-98.
 16. Yábar, E., Pedreschi, R., Chirinos, R., & Campos, D. (2011). Glucosinolate content and myrosinase activity evolution in three maca (Lepidium meyenii Walp.) ecotypes during preharvest, harvest and postharvest drying. Food Chemistry, 127(4), 1576-1583.

Šta Superior crvenu maku čini najboljom za vas?

Autentična, potentna i čista maka garantovano uzgajana i prerađena na peruanskim Andima, iznad 4000m nadmorske visine – gde raste najbolja maka na svetu, koja pruža najbolje rezultate za najkraće vreme.

Peruanska maka sadrži čitav spektar biološki aktivnih komponenti (polisaharide, polifenole, glukozinolate, alkaloide, makaene i makamide) odgovornih za njene zdravstvene efekte. Međutim, količina biološki aktivnih komponenti u maki (a samim tim i njeni efekti na naše zdravlje) direktno zavise od njenog kvaliteta. Poreklo, kvalitet semena, lokacija uzgoja, način sušenja, načina obrade, čistoća, sve su faktori koji igraju ključnu ulogu u tome kakav efekat ćete imati od uzimanja make.

100% čista crvena maka u prahu

Crvena peruanska maka u prahu mora biti garantovane čistoće da bi imala efekta. Ova biljka prirodno raste na polju tako da rodi oko 60% žutog, 25% crvenog i 15% crnog ploda. Pošto je prirodno značajno manje ima, kada se prodaje samo crvena maka cena je srazmerno veća a po toj ceni je teško prodati. Međutim,tržište je nastavilo potražnju za njom, i zbog toga je vremenom počela da se nudi jeftina crvena maka, ali to više nije bio čist crveni plod.

Just Superior u saradnji sa malim komunama sa Anda je u mogućnosti da vam ponudi provereno čistu i autentičnu crvenu maku. Po boji proizvoda ne možete oceniti da li je crvena, ali možete po ukusu. Jasna je razlika između kvalitnetnog miksa sirovog, gelatinizovanog, čiste crne i čiste crvene make,  još jasnija između prave crvene make i onih proizvoda koji se tako prodaju ali zapravo predstavljaju različite mikseve drugih sirovina.

Kad osetite kakvog je ukusa prava organska crvena maka cena će vam potpuno opravdana. Što je ukus jači, pikantniji, gorči, kiselkastiji, to je kvalitet bolji. Naš proizvod je napravljen od blago crvenih (rozikastih) do tamno crvenih (skoro ljubičastih) plodova.

Plodovi peruanske make u ruci, u pozadini različiti superior maka proizvodi

Način obrade crvene make

Ova fantastična biljka se na tržištu prodaje u dva oblika – kao sirova biljka u prahu i kao gelatinizovana maka u prahu. Gelatinizacija je industrijski proces u kome se razgrađuje skrob iz biljke, primenom visokog pritiska i temperature.

Literatura i proizvođači nemaju jedinstven stav koja je vrsta bolja. Postoje mišljenja po kojima je gelatinizovana maka bolja jer se lakše vari (međutim samo 1% ljudi ima problem sa varenjem sirove make), a postoje mišljenja da je sirova maka bolja jer gelatinizacija može uticati na gubitak dela važnih biološki aktivnih komponenti. Mi smo, nakon temeljnog istraživanja, i desetogodišnjeg iskustva ličnog u korišćenju, zaključili da je sirova maka ipak nešto efektnija od gelatinizovane. U asortimanu imamo sirovi i gelatinizovani miks sve ti boje make, ali čistu crnu i crvenu maku nudimo samo kao sirovu.

maka-plantaze-peru

Svežina crvene make

Biljka se ubira jednom godišnje i kada se plodovi osuše mogu godinama da stoje pre dalje obrade. Ona može da zadrži dosta svojih nutritivnih svojstava i kada stoji dugo, ali njen potencijal se svakako povećava sa skraćivanjem vremena od ubiranja ploda do njegovog konzumiranja. Velike kompanije, koje preprodaju ogromne količine make, jednostavno ne mogu da ponude najsvežiju maku, već to čine sa višegodišnjih zaliha.

Kako mi sarađujemo direktno sa plantažerima i samo sa malim komunama iz najplodnijeg dela Anda, a uvozimo maku svake godine, naša crvena peruanska maka je uvek od poslednjeg roda, tako da smo u mogućnosti da ponudimo najsvežiji proizvod.

Superior tim sa farmerom koji uzgaja našu maku Peru, Andi, Junin, 4200m nadmorske visine

Poreklo crvene make

Postoje biljke koje mogu da uspevaju u različitim podnebljima, što ne utiče u velikoj meri na njihova svojstva, dok postoje i one kod kojih je poreklo presudno. Maka prirodno raste jedino u Peruu, na obroncima Anda, gde malo koja druga biljka uspeva.

Pre nekog vremena, nelegalnim tokovima, maka je preneta u Kinu, iako seme i plod u izvornom obliku nije dozvoljeno izneti iz Perua, a danas postoji preko 3700 različitih kineskih komapnija koje je prodaju.

Problemi sa kineskom makom su višestruki: Pojedine laboratorije u Kini proizvode sintetički oblik make, a pokušavaju da je prodaju kao autentičan koren biljke; Budući da je Kina jedna od najzagađenijih zemalaja na svetu, njihova hrana nosi veliki rizik kontaminacije; Spekuliše se da Kina ima 7 GMO patenata za maku, dok su u Peruu GMO namirnice zabranjene zakonom.

Trenutno, nijedna EU laboratorija nije akreditovana da potvrdi tačno poreklo i kvalitet ove biljke, a nažalost proizvod iz Kine preko određenih zemalja Evrope i Amerike ulazi na tržište sa izmenjenim poreklom, što znači da ukoliko firma ne uvozi direktno iz Perua postoji šansa da kupite upravo organsku kinesku maku.

Zato Just Superior sarađuje direktno sa malim komunama koje gaje maku u veoma specifičnom delu Anda, oko Junin jezera (oblast poznata kao Meseta del Bombón) na idealnoj nadmorskoj visini  od 4200 m. Ovaj region, koji je inače i prirodni rezervat, je istorijska postojbina make i smatra se da baš odatle potiče njeno seme. Naučna istraživanja su pokazala da maka iz ove oblasti sadrži najviše biološki aktivnih komponenti i da daje najbolje rezultate. Naši proizvodi se i obrađuju na Andima, sve se dešava u istom kratkom i proverenom lancu, koji nama i vama obebeđuje jednu od najčistijih i najefektnijih maka na svetskom tržištu.

Čistoća i nadmorska visina plantaža

Poslednjih decenija je svetska potražnja toliko porasla da je daleko prevazišla kapacitete uzgoja na visokim Andima. Krenulo se sa masovnim plantažama svuda po Andima – i na nižim nadmorskim visnama, gde kvalitet make nije optimalan. Tada je započela i mnogo gora praksa, a to je mešanje ove čudesne biljke sa drugim biljkama u prahu, koje imaju dovoljno neutralan ukus, a dovoljno sličan sastav makronutrijenata, tako da se na standardnim analizama koje se rade pri uvozi ne vidi razlika.

To znači da i kada je uvezena direktno iz Perua postoji mogućnost da nije u pitanju 100% čista maka (ovo važi i za organsku maku). Pomešana sa nekom drugom namirnicom (tipa organskom bananom u prahu ili drugim korenastim povrćem iz Perua), nije štetna naravno, ali će dati manje efekte. Zato je ključno da firma zna dobro svog dobavljača, a da vi imate poverenja u firmu od koje je kupujete. 

plantaze-organske-make-just-superior

Način sušenja peruanske make

Kada se plodovi izvade iz zemlje, potrebno je da se dobro osuše, tj dehidriraju. Ovo se tradicionalno radi tako što se plodovi rasporede po prostirkama, na istim predelima Anda gde maka i raste i ostavljaju u sušnom periodu godine da se polako suše na sunc, čak 3 meseca. Kako ovo traje, i zahteva dodatni ručni rad, to poskupljuje ceo proces, pa se poslednjih godina većina organske make zapravo suši na drugim lokacijama, brže, u plastenicima ili mehaničkim putem. Superior crvena maka se suši i dalje na tradicionalan način, prirodno na suncu, 3 meseca, na najpogodnijoj nadmorskoj visini i klimi, tamo gde je i uzgajana. Naučna istraživanja potvrđuju da je ovo jedini način da se očuvaju sve blagodeti ove čarobne biljke, i takva ona je zdrava hrana u čiji se kvalitet možete pouzdati.

Superior tim na poljima Anda gde se prirodno na suncu suši naša maka

Crvena maka – cena u skladu sa kvalitetom

Trudimo se da našim kupcima ponudimo dodatke ishrani koji će dati vidljive i osetne efekte, te za Superior proizvode biramo crvenu maku prvog kvaliteta i u skladu sa tim formiramo cene koje možete videti na našem sajtu.

Na tržištu se mogu pronaći jeftinije crvene make, ali ako ih uporedite samo po ukusu i mirisu sa stvarno čistom Superior makom i sa efektima koje ona pruža, biće vam jasno da za ovaj proizvod u potpunosti važi da od kvaliteta zavisi i cena. Ukus koji možete očekivati od kvalitetne i 100% čiste sirove make je vrlo intenzivan, sa notama gorkog, ljutkastog i kiselog.  Kako možete proveriti u načnoj literaturi, svi ovi ukusi dolaze upravo od biološki aktivnih komonenti, koje joj daju njena zdravstvena svojstva.

crna-i-crvena-maka-i-plodovi-plantaze-superior-make-andi-2022

Da li znate odakle dolazi vaša crvena maka ?

Mi smo otišli na daleke peruanske Ande kako bismo bolje upoznali ovu čudesnu biljku i pronašli retka mesta gde se ona još uvek uzgaja i proizvodi po tradicionalnim principima. Ispod možete videti fotografije sa plantaža na kojima se uzgaja vaša maka i divne ljude koje podržavamo zajedno sa vama direktnom saradnjom, koji ceo proces na plantažama obavljaju ručno, na nadmorskim visinama preko 4000m u najplodnijem regionu Meseta del Bombón, oko Junin jezera.

Zlatna maka iskustva

Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno.  Iskustva za maku su data po temama, skrolujte dole d nađete temu koja vas intresuje (kvalitet, energija, snaga, fokus, plodnost i za žene ciklus i menopauza)!

Primetićete da je većina vaših komentara iz kategorije maka za žene. Maka za muškarce se retko spominje. Jedini razlog za to je što muškarci retko komentarišu javno čime su oni zadovoljni kod make. Maka za žene ili maka za muškarce ne postoji. Bilo koja maka je i za žene i za muškarce. Maka za muškarce najviše radi na energiji, snazi, fokusu i libidu. Takođe balansira hormone kod njih – ukoliko je njihovom organizmu to potrebno.

Ljudi samo neka mi neko donese maku, ne znam da li je to psihicka navucenost prozurkovana saznanjem da je ona predobra za nas organizam za razliku od vecine fake " superfoods", iii mi je telo zaista trazi jer sam 2 kutije pojela pre ove pauzice.

List right
List right

Evo i ja potvrđujem, žene, ovo je magicni prah za nas! Ovo je Raj za organizam. Ja licno imam hormonski dizbalanas, odbila sam lekove da pijem ali zato pijem maku i vitamin E i prezadovoljna sam.

Pocela da pijem Maku pre mesec dana. Malo je reci da sam odusevljena. Valunzi su u potpunosti prestali, a budili su me i do 4 puta u toku noci, a po danu i nisam brojala koliko me puta vrelina obuzme. Pre dva dana narucila jos dve kutije :) Stigle, posle 2 dana. lmam i vas kakao, a planiram sve proizvoode da probam. Pozdrav Sandra

List right
List right

Energija puca!!! Osećam se 10 godina mlađe :D. Koristim je dva meseca i prvi put u životu mogu da vežbam kad hoću i koliko hoću!!!

Vašaa maka je top! Mislim da imate najbolju na nagem tržištu, a i šire! TOP TOP TOP TOP!

List right
List right

I meni muž pije Just superior maku i jako je oduševljen sa njom :DD

Duboko zahvalna na maki - što postoji i što mi je zahvaljući vama Superiorcima dostupna ona najkvalitetnija, jer 'dijagnostikovala' je i izlečila ono sto lekari godinama nisu. 💪🙏

List right

Superior zlatna maka iskustva  kvalitet

Maka povećanje energije, maka povećanje snage iskustva

Zlatna maka i trudnoća iskustva, organska maka i začeće

Superior maka i ciklusi, maka i pms, maka i PCOS iskustva

Maka balansiranje hormona iskustva

Maka i menopauza iskustva

Maka za podizanje raspoloženja iskustva

Ukus make iskustva

Maka i fokus

Superior zlatna maka iskustva – ostali zdravstveni efekti

Možete još vaših iskustva o našoj maki pogledati u ovom pdf-u 😊

Vaše poruke predivne za maku dobijamo stalno, tako da ih više nećemo kačiti da ne opteretimo sajt 😁, nadamo se da je ovo dovoljno da opiše koliko je moćna ova biljka kada je u pravom kvalitetu.

👉Na tržištu postoji nekoliko različitih vrsta make. Just Superior u ponudi ima 4 različite vrste. Osnovne razlike između njih kao i  savete koju da koristite možete naći ovde.

U principu, sa makom miks sve tri boje (bilo sirovom ili gelatinizovanom – naše žuto ili teget pakovanje) najviše ljudi ima iskustva i najviše je rađeno istraživanja, i smatra se da miks daje najsveobuhvatnije efekte.

Sa druge strane, postoje realne šanse da crna i crvena maka imaju nešto veću količinu određenih fitonutrijenata. Nauka nije još jasna po pitanju toga koje tačno fitonutrijente i u kojoj količini sadrže više (istraživanja su dosta ograničena) ali kada probate čistu crnu ili crvenu maku dobrog kvaliteta, očigledno je da se ukus razlikuje, tj da jesu intenzivnije.

Zbog svega ovoga mi uvek preporučujemo neku kombinaciju svih maka u zavisnosti od potreba 👇👇👇

 1. ZA HORMONE:  2 do 3 meseca koristite miks, a onda mesec dana kutiju crvene, pa opet miks neko vreme i tako u krug. Svakako će i samo miks da vam pomogne, ako ga uzimate pravilno ali možete postići i bolje efekte ako kombinujete!
 2. ZA PLODNOST: Za plodnost preporučujemo da žena uzima miks, i eventualno da dodaje crvenu maku svaku treću kutiju. Ali je od izuzetnog značaja da i muškarac u isto vreme koristi maku bez obzira dal su lekari rekli da samo kod žene postoji izazov. Za plodnost je kod muškarca poželjno da koristi miks i crnu maku jednako. Kutija crne, pa kutija miksa i tako u krug.  Ili da sve vreme pije srednje punu kašičicu miksa plus srednje punu kašičicu crne make u isto vreme. Ova kombinacija se pokazala najefetnija za plodnost.
 3. GENERALNO: Za prevenciju i održavanje zdravlja i energije možete uzimati miks, 2,3 kutije za redom, pa kutiju crne, pa kutiju crvene, pa onda opet miks 2,3 kutije za redom, i tako u krug. Ovo važi za oba pola! To je neka naša preporuka i tako i mi koristimo, na osnovu svih do sada dostupnih informacija!

✔ Najvažnije od svega je da uzimate dobru maku, i da je uzimate redovno i u dovoljnoj količini. Ukupno dnevno žena treba da uzima baš punu kafenu kašičicu, a muškarac srednje punu supenu kašiku.

Odgovor na ovo pitanje pre svega zavisi od toga zbog čega uzimate maku.

Povećanje energije tokom dana, veću snagu tokom fizičkih aktivnosti, bolje raspoloženje, bolji libido kao i bolji fokus se brzo osete. Već nakon 2,3 nedelje pravilnog uzimanja.

Za balansiranje hormona je potrebno nekoliko meseci, i to zavisi naravno od toga do koje mere su u disbalansu. Ovo važi i za sva stanja koja su posledica disbalansa hormona, kao što su neredovni ciklusi, migrene, PMS, simptomi menopauze, problemi za kožom, itd. Neke žene prve efekte osete jako brzo, a nekima je potrebno i po pola godine redovnog uzimanja.

Za plodnost, tj začeće, su iskustva baš različita. Verovali ili ne, nama su više puta javili da su posle mesec ili dva dana uzimanja make ostajali u drugom stanju, posle niza godina pokušavanja, a da ništa drugo nisu promenili. Ali nekima je za ovo trebalo i do godinu dana.

Dakle zavisi pre svega od stanja organizma. Ali presudno je da je uzmate redovno i u propisanoj količini. Ako ste nekoliko meseci uzimali jednu kašičicu make svaki treći dan, sasvim sigurno nećete imati efekte jer je to ispod doze koja može imati efekta. Tako da kad maki date šansu, a treba da joj date, onda je uzimajte baš kako treba ceo taj period, i potpuno smo sigurni da će i vama postati tajni čuvar vašeg zdravlja i vitalnosti.

Peruanska maka je biljka koja raste isključivo na jednom mestu na svetu, na Andima u Peruu, u uslovima u kojima gotovo nijedna druga biljka ne uspeva (na nadmorskim visinama od 3500 do 4500 metara, u centralnom regionu peruanskih Anda). Ovaj region karakterišu ogoljeni i kameniti tereni, intenzivno zračenje sunca, jaki vetrovi i prilično niske temperature. Ovakvo okruženje, ali i činjenica da je maka jedina biljka koja sadrži klasu fitonutrijenata makaeni, čine maku fascinantnom i vrlo specifičnom u odnosu na sve druge biljke na planeti.

Maku tradicionalno (već 2000 godina) koriste domoroci Anda (Kečua narod) kao hranu i kao lek zbog njenih pozitivnih efekata na nivo energije, balansiranje hormona, funkcionisanje tiroidne žlezde, simptome PMS-a, simptome menopauze, povećanja libida, povećanja plodnosti, zdravih kostiju, mentalnog zdravlja, fokusa i smanjenja stresa.

Čak 90% ljudi koji adekvatno uzimaju kvalitetnu maku oseti njen pozitivan uticaj na različite aspekte njihovg zdravlja, i zbog toga je peruanska maka postala izuzetno popularna u celom svetu.

Nigde ne postoje preporuke da treba praviti pauze u korišćenju make, čak ni u pravilniku koji objašnjava njenu upotrebu. Peruanska maca se u Peruu jede svaki dan, ceo život i to u daleko većim količinama nego što se kod nas preporučuje.

Kada posle nekoliko meseci korišćenja vidite kako organizam reaguje na maka prah, pauzu možete napraviti ako vi lično osetite tu potrebu. Korisnici koji su zadovoljni efektima koje maka ima na njih, uglavnom prve godine uzimaju svakodnevno, a kasnije organska maka postaje deo ishrane, s tim da može da se uzima 3 do 5 puta nedeljeno. Iako veoma neobično i učinkovito, maka je ipak povrće, a ne lek (ukoliko uzimate potpuno prirodnu maku u prahu kakva je Superior maka).

Mnogi zdravstveni efekti peruanske make su potvrđeni i obrađeni u različitim merama u naučnim istraživanjima, dok širom sveta ima nebrojeno mnogo iskustvenih dokaza o čudotvornom delovanju ove biljke. Zbog toga je organska maka postala jako popularan proizvod svuda u svetu, pa se na tržištu nudi u dva oblika, kao maka u prahu i maka u kapsulama. Ovo je isti proizvod, samo što se u drugom slučaju prah pakuje u kapsule. Ali šta onda dobijamo?

Preporučena dnevna doza make je 3 do 5g, a neko uzima i više, dok kapsule sadrže uglavnom 500 mg praha. To znači da ako uzimate maku u kapsulama, morali bi da uzmete i svarite 6 do 10 omotnica kapsula u kojima se maka nalazi, i to svaki dan.

Osim toga, pakovanje praha u kapsule, pa zatim kapsula u ambalažu, znatno je skuplja opcija pakovanja. Prema tome, osim što bespotrebno konzumirate omotnice kapsula, za to i plaćate više, odnosno plaćate skuplji proizvod zbog nečega što nema nikakve veze sa samim kvalitetom make. Na kraju, peruanska maka je povrće, i nema nikakvog razloga da se kapsulira.

Postoje različite vrste make koje se razlikuju po načinu obrade i kvalitetu, i o tome postoji vrlo komplikovana priča šta je i za koga bolje. Međutim, kod pitanja da li treba piti maku u kapsulama ili u prahu, odgovor je vrlo jednostavan i nedvosmislen.

Kako je maka jedinstvena biljka sa jedinstvenim svojstvima, tako je i njen ukus vrlo specifičan. Nekome se sviđa manje, nekome više, ali svakako ima “šmek” na koji nismo navikli. Ukoliko vam se ukus ne sviđa, postoji toliko različitih i jednostavnih načina da ga zamaskirate. Nekoliko najpopularnijih načina koje su predlagali naši kupci možete pronaći OVDE.

Takođe, vredno je pomena da nam mnogi korisnici make kojima se u početku ukus ne svidi, kasnije jave da ne samo da su se navikli, nego im se posle nekog vremena ukus čak i dopadne.

Da! Nutrijenti i fitonutrijenti iz jedne superhrane mogu da budu komplementarni nutrijentima iz drugih superhrana, tako da njihovim kombinovanjem možete samo poboljšati efekte koje dobijate.

Peruanska maka se odlično kombinuje sa kakao prahom, cejlonskim cimetom, kurkumom, moringom, spirulinom, kao i sa raznim biljnim proteinima kao što su konopljin proteinkokosovo brašno i slično. Recept za jedan takav moćni šejk možete pogledati OVDE.

Maka je povrće i prirodno ne sadrži gluten. Da li će maka biti kontaminirana glutenom zavisi od toga gde se skladišti i pakuje. Naša maka nije sertifikovano bezglutenska i nismo još uvek uradili test na gluten, tako da ne možemo da garantujemo da ni u tragovima ne sadrži gluten. Ovo je važno za ljude sa celijakijom.

Međutim, treba napomenuti i to da mi maku dobijamo isključivo sa nekoliko plantaža u najplodnijem delu Anda i da je prerađuje mala firma, koja se bavi samo makom, tako da ne dolazi u kontakt sa drugim sirovinama. Nakon toga, mi Superior maku pakujemo u farmaceutskoj kompaniji, jer takve kompanije imaju najstrožije uslove koje moraju da ispune za proizvodnju. Tu se ne proizvodi apsolutno ništa što sadrži gluten, tako da ne bi trebalo da je naša maka bilo gde imala ukršten put sa glutenom. Ipak, kako nismo radili testiranje i nemamo sertifikat, ne možemo garantovati za tragove glutena.

Peruanska maka trenutno nije povezana sa bilo kakvim zdravstvenim rizicima kod većine ljudi i malo je verovatno da će u umerenim dozama izazvati neželjene efekte. Međutim, kad god uvodite neku novu hranu u svoju ishranu, pažljivo pratite kako vam organizam reaguje.

Što se tiče kontraindikacija make u prahu sa lekovima i bolestima, nijedna do sada nije pronađena, ali se smatra da nema dovoljno istraživanja na tu temu, i zato između ostalog maka i spada u dijeteske suplemente u Evropi i Srbiji. Po pravilniku važi da, ukoliko pijete lekove ili imate neku bolest, potrebno je da se posavetujete sa lekarom pre uzimanja bilo kog dijetetskog suplementa.

Kako lekari često ne znaju za peruansku maku (mada se i to u poslednje vreme menja), ljudi koji imaju neko specifično zdravstveno stanje ili koriste neke lekove, obično krenu prvo sa manjim dozama, pa polako povećavaju i prate kako im organizam reaguje, konsultujući se sa lekarom u tom procesu. Na primer, mnoge žene su uspešno završile sa hormonskom terapijom uz pomoć make, međutim, neophodno je da se ovakvi procesi odvijaju uz kontrolu lekara.

Što se tiče dojenja i trudnoće, svaka namirnica mora da prođe velike kliničke studije koje su ekstremno skupe, da bi bila označena kao bezbedna u ovim periodima. Za maku nema ko da finansira takve studije (nema dovoljno finansijskog interesa kao za lekove), zbog čega je ona kod nas i u Evropi kategorisana kao dijetetski suplement. U skladu sa tim, zvanični stav je da trudnice i dojilje moraju da se posavetujuju sa svojim lekarom pre nego što počnu sa konzumacijom.

Sa druge strane, maku u Peruu koriste hiljadama godina, bez ograničenja u pogledu količine, starosnog doba ili bilo kakvog specifičnog stanja. Našem timu je u Peruu, Kečuanka  (pripadnica Kučua naroda koji živi na Andima i koristi i gaji maku od pamtiveka) koja gaji maku lično rekla da žene u ovom narodu koriste maku tokom trudnoće i dojenja. To može potvrditi i literatura.

Takođe, u Americi je maka kategorisana kao hrana, što opet znači da nema ovakvog ograničenja. Međutim, što se tiče naše regulative i nauke koju mi priznajemo, korišćenje make tokom dojenja i u trudnoći nije dovoljno proučeno. Konsultujte se sa lekarom ili sačekajte da prođu periodi trudnoće i dojenja, pa onda uvedite maku.

S obzirom na to da maka može i treba da se koristi tokom celog života, nije strašno sačekati neko vreme. Mi tokom trudnoće i dojenja preporučujemo naše autohtone sorte kakaoa, jer će na prirodan način održati nivo gvožđa na optimalnom nivou, a u isto vreme uticati pozitivno na nagle promene raspoloženja, kao i celokupno stanje uma, što je jako važno tokom trudnoće i dojenja. Takođe preporučujemo i naš protein konoplje (zbog minerala, gvožđa, omega 3 masti i vlakana), kao i našu tajvansku spirulinu (neverovatno je hranljiva, podiže gvožđe, a kada je proverenog kvaliteta i čistoće onda je bezbedna i za trudnice i za dojilje).

Maka je dijetetski suplement u Srbiji i Evropi, što znači da je za davanje maloj deci (ispod 3 godine), neophodno da se konsultujete sa lekarom (pedijatrom).

Što se tiče dece preko 3 godine, proverenu i organsku maku im možete davati. Samo je potrebno da prilagodite količine. Okvirno doza za decu mlađu od 7 godina je trećina doze za odrasle (trećina kafene kašićice). Okvirna doza za decu od 7-13 godina je duplo manja od doze za odrasle (pola kafene kašićice). Tinejdžeri mogu piti dozu za odrasle.

U Peruu maku hiljadama godina konzumiraju svi – odrasli, mladi, trudnice, pa i mala deca. Kada je u pitanju naše lično iskustvo, naša deca konzumiraju maku, kao i većinu drugih superhrana i to od svoje druge godine.

Peruanska maka je savršeno bezbedna i korisna i za decu, jer je dokazano da ne deluje na hormone tao gde su u balansu, ne sadrži biljne hormone i ne povećava nivo glavnog androgenog hormona ili estrogena, već pomaže organizmu da sam dovede hormone u balans tamo gde je potrebno. A svakako daje energiju, snagu i fokus i umiruje um.

Zapravo domoroci u peruanskim Andama tvrde da davanje make deci poboljšava njihove školske performanse. Dr Gloria Chacon i dr Jorge Aguila Calderon uradili su jednomesečno istraživanje na deci uzrasta od jedne do šest godina, dajući im male doze make.  Postigli su odlične rezultate – maka je poboljšala stanje anemije i regulisala problem sa spavanjem u većini delikatnih slučajeva.

Što se tiče različitih vrsta (ekotipova) make, ovo su činjenice koje nauka priznaje do sada:

 • Postoji preko 12 boja make, ali ih nauka razvrstava u 3 ekotipa tj u 3 boje – žutu, crvenu (sve nijanse roze preko crvene od ljubičaste) i crnu (sve nijanse sive do crne);
 • Na tržištu je najzastupljenija žuta maka (kod nas je poznata kao zlatna maka); Znatno ređe se mogu naći crvena i crna, a prirodni miks sve 3 vrste je sve više zastupljen poslednjih godina.
 • Naučno je dokazano da kod različitih vrsta make blago varira sadržaj nekih fitonutrijenata, pa samim tim blago variraju i njihovi efekti na zdravlje – npr. crvena maka ima najveći pozitivan uticaj na osteoporozu i probleme sa prostatom, a crna maka posebno utiče na povećanu koncentraciju i memoriju kao i na plodnost muškaraca.
 • U Peruu se od pamtiveka koriste sve vrste make zajedno, onako kako rastu na plantažama i nikad ih nisu odvajali.

Međutim, kad je nauka otkrila da različite make imaju blago različita svojstva, tržištu je odmah bilo logično da se izdvoji samo crvena ili crna maka iz polja i prodaje kao nešto potentnija za svoje efekte. Međutim, šta je tu problem?

Maka prirodno tako raste da na polju rodi oko 60% žutog ploda, 25% crvenog i 15% crnog. Mi smo to lično i videli na Andima u Peruu gde je svaki deseti plod na plantaži  bio crni. Pošto ih je prirodno značajno manje, čista crna ili crvena maka su srazmerno skuplje nego zlatna maka ili prirodni miks, dostižući cenu koju retko ko hoće da plati, pa je vremenom na tržištu jednostavno počela da se nudi takva maka po sličnim cenama kao zlatna maka ili miks, ali to više nisu bile čista crna ili crvena maka. Kada je u pitanju samo žuta (zlatna maka) cena je svakako povoljnija i od miksa, ali je efekat koji ima slabiji.

Ova priča je dobro poznata u Peruu, ali u svetu niko ne pita svoje dobavljače da li je zaista u pitanju čista crna ili crvena maka, zato što je tako nešto moguće proveriti samo jako skupim analizama retko gde u svetu, a to niko ne radi za potrebe tržišta.

Jako je teško utvrditi čak i da li je bilo koja maka čista maka ili je pomešana sa nečim (neutralnog ili blagog slatkastog ukusa a sličnog nutritivnog sastava),  što se nažalost dosta praktikuje u Peruu poslednjih godina, jer je potražnja veća od kapaciteta uzgoja.

Mi upravo zato dugo nismo nudili ove make, jer je preko nabavke do krajnje cene, stvarno čista crvena i crna maka (naročito kvaliteta kakvog je naša maka) jednostavno preskupa. Posle par godina smo prelomili i odličili i njih da ponudimo, po realnim cenama, ali provereno čistu crvenu i crvenu maku. Po boji proizvoda ne možete oceniti da li je vaša maka čista crvena ili crna (plod je iste boje unutra, samo se malko razlikuje prah zbog opne), ali možete po ukusu. Ako probate bez ičega svaku maku na kašičicu, jasna je razlika između miksa sirovog, miksa gelatinizovanog, čiste crne i čiste crvene make. A još jasnija razlika uzmeđu prave crvene i crne make i onih proizvoda koji se tako prodaju ali svakako to nisu. Što je ukus jači, pikantniji, gorči, kiselkastiji, to je maka bolja i čistija.

Interesantno je spomenuti i da je većina ispitanika (oko 80%) u jednom ozbiljnom istraživanju urađenom na Andima skorijih godina, odgovorila da koriste koren make ne obraćajući pažnju na vrstu (boju) make, tj da je konzumiraju onako kako raste na plantaži. 14,5% ispitanika koristi žutu maku, a samo 5% isključivo crnu, ljubičastu ili crnu maku.

Ono što je svakako od ključnog značaja kod bilo koje make, jeste da firma tačno zna sa kojih je plantaža maka došla, da može da garantuje njenu čistoću i poreklo, da se maka suši tradicionalno na suncu, i da se poznaje ceo put njene prerade. Na našem sajtu su dostupne i vrlo detaljne analize i dokumentacija make, koje pokazuju njenu čistoću i poreklo. Dodatno možete pogledati snimke i fotografije sa naših plantaža i upoznati farmere koji gaje Superior make. Ipak, najbolji način da nešto saznate, uvek bio i uvek će biti – da probate lično! Koristite našu maku dva meseca, u dovoljnoj količini, pa se uverite i sami da li, i kakve tačno efekte ostvaruje.

Zapravo ne postoji odgovor na pitanje koja maka je bolja!

Ako ste negde pročitali da je 100% jedno ili drugo istina, taj izvor „nije uradio svoj domaći zadatak” kako treba!🧐⠀⁠

Maka se na tržištu prodaje kao sirova i kao gelatinizovana (gelatinizacija je proces u kome se razgrađuje skrob iz biljke, primenom visokih temperatura i pritiska).

📚Adekvatna literatura i proizvođači nemaju jedinstven stav koja je maka bolja! ⁠

Obe make, ukoliko su dobrog kvaliteta, dokazano pružaju zdravstvene efekte.⠀⁠

✅Ono oko cega se svi slažu, jeste da je kvalitet make najvažniji. Najboljom makom na svetu se smatra maka koja je gajena isključivo u oblasti Junin, na Andima iznad 4000m nadmorske visine, i koja je sušena tradicionalno na suncu.

👉 Detaljnu analizu naučne literature, referenciranu po propisima (da i sami možete sve proveriti) koja ce vam pomoći da za sebe izaberete najbolju maku, možete pročitati ovde.

⁠☝️☝️☝️Ako negde pročitate da sirova maka nije bezbedna, proverite autora teksta kao i reference koje nudi. Sirova maka se decenijama nudi na svetskom i EU trištu, kao i u Srbiji. Budite potpuno sigurni da je bezbedna za upotrebu! Dodatno, pogledajte na našem sajtu analize i sertifikate za sirovu maku. Naći ćete nekoliko analiza bezbednosti za svaku našu maku, stručno mišljenje Farmaceutskog fakulteta o bezbednosti i delotvornosti sirove make, kao i rešenje Ministarstva zdravlja Republike Srbije o upisu sirove make u svoju bazu. Naravno sve ovo ćete naći i za našu gelatinizovanu maku. Dakle, sve se može napisati na internetu, međutim, neke stvari je vrlo lako proveriti, pa vas pozivamo da to i uradite ❤️❤️❤️

Šta su adaptogene biljke? Jedna od definicija je da su to su to veoma retke biljke koje se suprotstavljaju različitim fizičkim, hemijskim ili biološkim izvorima stresa tako što povećavaju sveopštu otpornost organizma na nespecifičan način, pružajući mu mogućnost da se adaptira na stresne okolnosti. Neke od popularnih adaptogenih biljaka, pored make, su: ašvaganda, eleutero, tulsi, radiola, šisandra.

Maka peruanska spada u adaptogene biljke zato što, između ostalog, balansira hormone bez obzira na koji način su oni u disbalansu. Dakle, ona ne povećava i ne smanjuje estrogen ili glavni androgeni hormon, odnosno ne utiče na hormone na unapred određen način, već u svakom organizmu na osnovu potreba datog organizma utiče tako da se on sam dovede u stanje balansa. 

“Na nespecifičan način” u okviru definicije znači da nauka još uvek nije objasnila u potpunosti na koje načine te biljke tačno u organizmu dovode do efekata, ali je dokazala da dovode, pa takve biljke svrstavaju u adaptogene.

U naučnim istraživanjima je pokazano da maka deluje na hormone u organizmu na potpuno drugačiji način od fitoestrogenih biljaka (poput korena crnog kohoša i korena sladića) ili HRT-a (hormonske substitucione/zamenske terapije). Ona deluje tako što promoviše optimalno funkcionisanje hipotalamusa i hipofize, poboljšavajući tako funkcionisanje svih endokrinih žlezda.

Originalna istraživanja na temu uticaja make na rad hormona otkrila su da su alkaloidi iz korena make ti koji pozitivno utiču na plodnost. Oni su ti koji deluju na rad hipotalamusno-hipofizne osovine, što može objasniti i zašto efekti make na hormone kod ljudi nisu ograničeni samo na jajnike i testise, već deluju i na nadbubrežnu i štitnu žlezdu, što posledično utiče na osećaj veće energije i vitalnosti.

Od prvog izveštaja o lekovitim svojstvima korena make, opšte je prihvaćeno i potvrđeno u brojnim istraživanjima da ova biljka ne sadrži biljne estrogene ili bilo koje druge fito hormone. Ona preko biljnih sterola, stimuliše endokrini sistem pomažući održavanje hormonskog balansa, na način koji još uvek nije u potpunosti shvaćen.

Prema nekoliko istraživanja, ove biljne sterole iz make telo koristi uz pomoć hipofize, a za poboljšanje funkcije nadbubrežne žlezde, funkcije jajnika i testisa, kao i funkcionisanje štitne žlezde i pankreasa i pinealne žlezde. Ovakav multifunkcionalni uticaj make na endokrini sistem može objasniti njen pozitivni uticaj na regulaciju sveukupne hormonalne ravnoteže u telu.

Dakle, umesto da uvodi biljne hormone u organizam kao što soja radi, maka deluje kao okidač organizmu da on sam proizvede veći ili manji nivo hormona koji odgovara uzrastu i polu osobe koja ga uzima.

Između ostalog, zbog ovoga je maka svrstana u adaptogene biljke. Zbog ovih i sličnih mehanizama po kojima utiče na naš organizam ona u stvari pokazuje adaptogeno svojstvo, pružanja svakom individualnom organizmu baš ono što njemu treba. Ukoliko ste na nekoj hormonalnoj terapiji, svakako se konsultujte sa lekarom pre uvođenja make u ishranu.

Naravno! Maka je savršena za održavanje dobrog zdravlja, potpuno prirodno daje fizičku energiju i snagu a umiruje um. Dodatno, maka preventivno “vodi računa” o našim hormonima i potencijalnim negativnim spoljašnjim utcajima na organizam. Maka je u nauci definisana kao adaptogen, što znači da svakom telu daje baš ono što njemu treba, a u današnje vreme, svima koji živimo u gradskim uslovima, ali baš svima bez izuzetka, je potrebna neka podrška organizmu.

Maka se generalno pije kao deo redovne ishrane, kad jednom uspostavi ravnotežu u organizmu. Razlog tome je što kod većine ljudi ono što je dovelo u neravnotežu bude i dalje prisutno u njihovom životu.

Čak i kada osoba potpuno promeni životni stil (hrana, voda, spavanje, fizička aktivnost) za sve nas koji živimo u modernom i industrijalizovanom svetu, naročito u gradovima, sveprisutan stres kao i razna zagađenja i nedostatak provođenja vremena u prirodi, svejedno i dalje delom narušavaju taj balans.

Zato maka može da bude deo redovne ishrane, kao stalna pomoć i podrška organizmu, da što više anulira te negativne faktore iz okruženja. Naravno, ne morate nastaviti sa makom kad jednom sredite ono što ste želeli, međutim većina ljudi nastavi da je koristi, 3 do 5 puta nedeljno.

Pravo je čudo da postoji nešto neškodljivo i potpuno prirodno, čega je dovoljno jednom dnevno kašičicu popiti, a da vam na taj način čuva zdravlje, pa zašto onda to ne bismo i iskoristili?

Organska Crvena Maka
Organska Crvena Maka
Očisti