Kompletan vodič za kupovinu kakaoa - Just Superior

Čak i kada znamo šta su pravi, kvalitetni kakao prahovi, koji su s pravom skuplji od ostalih, i dalje ostaje nedoumica – koji izabrati? I među najboljima postoji razlika, a širok asortiman naših proizvoda vas sigurno stavlja na slatke muke

Kako imamo 4 kakao praha i još 2 kakao proizvoda (buter i čokoladu), odlučli smo da vam malo pomognemo pri kupovini, te smo pripremili vodič za kupovinu kakaoa kako biste s lakoćom izabrali kakao koji će zadovoljiti sve vaše kriterijume i doneti željene rezultate.

vodic za kupovinu kakaoa

Just Superior asortiman kakao prahova – Po čemu su posebni?

Kada je u pitanju naš asortiman kakao prahova, svojim kupcima nudimo:

Arriba i Criollo – koji je bolji među najboljima?

Svaki od ponuđenih ima svojih prednosti, koje predstavljaju razlog da odaberete baš taj kakao prah. Najšešće je poređenje Arribe i Criollo-a, pa je tako i najteže odlučiti se između ove dve vrste.

Arriba je jedna od najređih i smatra se najcenjenijom autohtonom sortom kakaoa na svetu. Criollo je drugi po redu po oba pitanja. Arriba ima dosta aromatičan ukus i miris cvetnih nota (naročito kada je fermentisana i obrađena sa velikom pažnjom – a naša jeste) dok Criollo poseduje malo slabiji ukus, ali onaj na koji su ljudi više navikli kod kakao praha. 

Takođe, Arriba ima 20% masti a Criollo 10%. U suštini kakao prah u kome je ostalo više masti (butera) je kvalitetniji i skuplji, ali neki ljudi vole kakao sa smanjenim sadržajem masti. 

Kusko – ograničena serija najkompleksnijeg kakaoa

Kusko kakao predstavlja ograničenu seriju jako retke i specifične sorte Chuncho koja potiče iz oblasti Kusko iz Perua. Odlikuje ga vrlo intenzivan ukus, priznat u literaturi kao najkompleksniji od svih kakaoa na svetu. 

Ovaj kakao prah nastaje posebnim postupkom, tako da je i sam dosta specifičan. Sastav mu je takav da je malo krupnije granulacije (teže se rastvara u vodi), ali ukus ima kao samo celo zrno kakaoa (može da se jede na kašiku).  

Dominikana – organski kakao prah finog ukusa i arome

Dominikana je zaista jako lep organski kakao. Ovo možda nije autohtona sorta, nije jedinstvenog porekla, i nije specijalizovan proces proizvodnje, ali jeste kakao prah koji potiče sa lokalnih dominikanskih plantaža.

I kada je u pitanju Dominikana, reč je o direktnoj trgovini i maloj, porodičnoj firmi. Pored organskih sertifikata, poseduju i setifikat za “fer poslovanje” (fair trade), kao i Rainforest Alliance sertifikat.

Izaberite kakao prah u skladu sa željenim rezultatima

Šta onda da kupite? Ukoliko želite zdravstvene benefite kakaoa koji su potvrđeni naukom (pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem, kognitivni sistem, raspoloženje, itd.) onda izaberite neku od autohtonih sorti, dakle Arribu, Criollo ili Kusko.

Nauka je dokazale benefite jedino za autohtone sorte, pažljivo procesirane. Izaberite takav kakao, i uzimajte najmanje jednu supernu kašiku dnevno, a maksimum tri.

S druge strane, ukoliko želite da napravite divne dezerte i torte sa onim što se naziva sirovim organskim kakao prahom, izaberite Dominikanu. Kvalitet vaših poslastica će biti na zavidnom nivou.

Poslastice od kakaoa – čokolada i buter 

Superior kakao proizvodi predstavljaju prave poslastice, nastale od organskih prahova najvišeg kvaliteta. Kada jednom probate naše proizvode, uverićete se da su potpuno drugačiji od drugih, sličnih proizvoda na tržištu.

Kusko čokolada i Kusko kakao buter su napravljeni od sorte Chuncho istim specifičnim postupkom kao i Kusko prah. Možete ih konzumirati na više načina, i uživati u svim njihovim benefitima i ukusima.

Kusko čokolada – poslastica koja budi sva čula

Kusko čokoladu odlikuje specifičan, intenzivan i divlji ukus, koji duguje najcenjenijim peruanskim autohtonim sortama kakaoa od kojih je nastala. Ona se može grickati samostalno za užinu, izrendati i koristiti u smutiju, kaši, za dezerte, ali i koristiti kao čokolada za kuvanje. 

Odlična je i za pripremu domaće čokolade. Postupak izgleda ovako – čokolada se istopi na pari i doda se šta god želite od zaslađivača, badema, lešnika, suvog voća… Potom se sipa u kalupe i ostavi u frižideru da se stegne. Ukusna i zdrava poslastica, na vrlo jednostavan način!

Kusko kakao buter – tajno oružje za zdravlje i negu

Kusko kakao buter možete dodati u bilo koji smuti, ili koristiti za pravljenje čokolade (zajedno sa kakao prahom – ili bele čokolade bez njega), sladoleda, čokoladnog frapea ili drugih poslastica. 

Ovaj buter od najkvalitetnijih sorti kakaoa može biti idealna alternativa životinjskim mastima i rafinisanim biljnim uljima zbog toga što ne sadrži holesterol, ni trans masti, a pogodan je za visoke temperature.

Kakao buter se koristi i za negu, hidrataciju i zaštitu kože, kao sredstvo protiv strija, za sunčanje i masažu. Inače se koristi kao sastojak najkvalitetnije kozmetike. Poznat je i kao izuzetno efikasan omekšivač i ovlaživač kože. 

Jednostavno uzmite jedan grumen kakaoa iz pakovanja, namažite ga po licu i po telu i lepo utrljajte u kožu – on će se odmah rastopiti u dodiru sa kožom. Probajte ovo pred spavanje, i obratite pažnju na to kakva vam je koža ujutru.   

Sada kada znate po čemu su naši kakao prahovi specifični, i čemu služe naši najfiniji kakao proizvodi, verujemo da je izbor lakši. Koji god proizvod iz našeg asortimana da izaberete, u kvalitet se nećete razočarati!

Scroll Up