Organski Kakao Prah Criollo

Potpuno drugačiji kakao sa garantovanim efektima na vaše zdravlje, direktno iz srca Perua.

Sastojci: 100% organski kakao prah iz Perua. Pakovanje traje oko mesec dana.

 • Organski Superior perunaski sirovi kakao prah Criollo
 • Iz samo jedne oblasti Perua – jedinstveno poreklo
 • Direktno sa plantaža – garantovana čistoća, poreklo i svežina
 • Autohtona sorta – garantovani efekti na zdravlje, energiju i raspoloženje
 • Istinski hladno procesiran – retkost na tržištu
Očisti

Kakao – hrana drevnih kraljeva i bogova

Verovatno ste kakao prah već koristili u svojoj ishrani do sada. Možda ste i čuli različite tvrdnje vezane za njegove pozitivne uticaje na srce, pritisak, raspoloženje, energiju i nivo gvožđa u krvi? A možda ste i primetili da za proizvod iz marketa i organski kakao cena varira astonomski. Dozvolite da vam objasnimo zašto.

Zašto ne osećate sve te obećane efekte od proizvoda koji koristite?  

Zato što reći da je svaki organski kakao isti je isto kao da kažete da je svaki automobil na svetu isti i da ima jednake performanse. Prvo da se podsetimo da je konvencionalni kakao prah više štetan nego koristan – pored toga što ne zadržava gotovo ništa od fitonutrijentata nakon agresivnih procesa prerade koje prolazi (uključujući alkalizaciju), on sadrži teške metale u opasnim količinama. Sa druge strane – svaki organski kakao ima neku vrednost. Ali kolika će ona biti, zavisi od kvaliteta i sorte.

Kakao je jedna od najfascinantnijih superhrana koju nam je priroda podarila. Sadrži čitav spektar minerala, aminokiselina i fitonutrijenata, od kojih su flavanoli verovatno najpoznatiji. Njegovo generičko ime (Thebroma) znači „hrana bogova“, pa ne iznenađuje što je Kortez, kad ga je prvi put doneo u Evropu, napisao: „Božanski napitak koji izgrađuje otpornost i pobeđuje umor. Šolja ovog predivnog napitka omogućava čoveku da hoda ceo dan bez hrane.“

Međutim, o kakvom kakaou je on pričao? 

Pričao je o starim autohtonim sortama, iz zemalja Južne Amerike, obrađenim sa ogromnim znanjem i pažnjom. Nauka je danas potvrdila da zdravstveni benefiti zavise u ogromnoj meri od sorte, porekla i načina prerade, i da ranija istraživanja ne mogu da se primene na bilo koji kakao prah (čak ni organski).

superior-criollo-kakao-prah

Na tržištu na kom dominira procesirana hrana, masovna proizvodnja i traženje načina da sirovine budu što jeftinije bez ikakvog osvrta na njihov uticaj na zdravlje, kako je uopšte moguće pronaći kakao prah datih karakteristika? Još kada uzmemo u obzir da ne postoji nikakva regulativa koja bi kontrolisala da li je zaista sirov ili neke određene sorte, kako se piše na pakovanjima, možemo da pretpostavimo da je ovo neverovatno težak izazov.

Zato smo mi tu!

Naš organski kakao prah Criollo dolazi direktno sa nekoliko plantaža iz srca Perua, čime garantujemo jedinstveno poreklo kao i uvek svež kakao prah. Bez mešanja sa sortama nižeg kvaliteta, sušen na suncu, pažljivo obrađen. Tokom obrade provereno ne prelazi visoke temperature, zadržavajući pun i kompleksan ukus kakav samo autohtone sorte imaju, i samim tim garantovano pružaju obećane zdravstvene benefite.

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

100% peruanski Criollo organski kakao prah

 • 100% čist Criollo – bez mešanja sa sortama nižeg kvaliteta.

 • Sušen na suncu, pažljivo fermentisan, a tokom obrade provereno ne prelazi visoke temperature.

 • Sertifikovano organski (peruanskim, EU, američkim i srpskim organskim sertifikatom) i kao takav je potpuno bezbedan za upotrebu za bilo koga. Detaljne analize su dostupne na sajtu.

 • 100% garantovano i jedinstveno poreklo, direktno iz amazonske prašume Perua, sa nekoliko plantaža iz San Martin oblasti.

 • Dokazani zdravstveni benefiti – jer je nauka pokazala da samo ovakav kakao prah sadrži dovoljno flavanoida i drugih fitonutrijenata da ispolji zdravstvene benefite.

criollo-cover

Za koga je namenjen Criollo kakao prah?

Proveren, kvalitetan organski kakao prah Criollo mogu da koriste baš svi, uključujući malu decu, trudnice i dojilje. Posebno je važan za one kojima je potrebna dodatna energije, veći fokus i briga o zdravlju srca i krvnih sudova (uključujući održavanje optimalnog nivoa gvožđa u organizmu). Pored biološki aktivnih komponenti koje sadrži naš Criollo je izuzetno bogat različitim mineralima, tako da je odlična zamena za sintetičke suplemente magnezijuma, cinka, hroma, kalijuma, koji se mnogo bolje apsorbuju i iskoriste u organizmu u svojoj prirodnoj naspram sintetičke forme.

ikonica-ljudi

Kako se koristi organski kakao Criollo?

Pronađite idealnu količinu za vas. Mi preporučujemo od 7 – 15 g (1 do 2 pune supene kašike). Sa ovom količinom kakao praha na dnevnom nivou, posle nekog vremena, možete očekivati zdravstvene benefite. Najjednostavnije je da ga razmutite u vodi, dodate u smuti koji već pravite ili u svoje kaše. Mnogi ga koriste kao zamenu za kafu. Pošto je Superior Criollo kakao prah istinski hladno procesiran, ne treba koristiti vrelu vodu – već toplu. Zagrejte vodu, dodajte baš punu supenu kašika kakaoa, može i dve, i dodajte zaslađivač ako želite. Za decu je najjednostavnije je da izgnječite pola banane viljuškom i dodate punu kafenu kašičicu kakaoa. Naš perunaski kakao prah Criollo može naravno da ide i u poslastice, kada želite da im date specijalan ukus i aromu kakve samo najbolje čokolade na svetu imaju.

ikonica-preporuke

Kakao je jedna od najfascinantnijih superhrana koju nam je priroda podarila. Sadrži čitav spektar minerala, amino kiselina i fitonutrijenata, od kojih su flavanoli verovatno najpoznatiji. Ono što je jako pozitivno u slučaju kakaoa je ogroman broj urađenih naučnih istraživanja od strane institucija i laboratorija, koja potvrđuju zdravstvene benefite ove biljke. Međutim, količina nutrijenata, a naročito flavanola u kakaou, koji dovode do svih ovih dokazanih zdravstvenih benefita, u velikoj meri zavise od vrste, porekla i načina njegove obrade. Dodatno, treba izbegavati studije finansirane od strane proizvođača. U velikom broju ozbiljnih naučnih studija postoje upozorenja vezana za kvalitet kakaoa od koga zavise njegovi efekti. Naučne studije većinom su rađene dok još nisu postajale danas popularne i povoljne hibridne sorte. Hibridne sorte i agresivni metodi prerade, neophodni za veliku količinu organskog kakaoa niže cene, kakvu tržište traži, ne pružaju ni upola njegovih benefita. Ovo je ključno za korisnika da razume. Obećane zdravstevne efekte možemo očekivati ukoliko kvalitetan i proveren kakao uzimamo svakodnevno u preporučenoj količini.

Pozitivan uticaj ove biljke na raspoloženje je opšte poznat. Feniletilamini su klasa komponenti koja se nalazi u izobilju u kakaou, a predstavljaju neuro transmitere koji deluju kao prirodni antidepresivi i podižu raspoloženje. Međutim, pri zagrevanju se njihov sadržaj značajno smanjuje. S obzirom na to da se naš Criollo suši na suncu, bez agresivnih procesa zagrevanja, uz adekvatnu upotrebu, možete očekivati obećane pozitivne efekte na moždane funkcije i raspoloženje.

Kakao utiče na pojačano dejstvo endorfina i serotonina u organizmu koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva, inače povezanih sa vežbanjem, smejanjem i seksom. 

Feniletilamini takođe igraju ulogu u povećanju fokusa i alertnosti, dok flavanoli pojačavaju dotok krvi u mozak, što rezultuje u poboljšanju kognitivnih funkcija.

Kakao proizvodi bogati flavanolima proučavani su i u neuromolekularnim i u psihološkim testovima. Flavanoli lako prelaze krvno-moždanu barijeru i utiču pozitivno na neuronske procese koji upravljaju neurotransmisijom.

Studije potvrđuju dejstvo na moždane funkcije i raspoloženje

Psihološke studije na ljudima su pokazale vezu između unosa proizvoda od kakaoa bogatih flavanolima, i poboljšanog raspoloženja, dok su studije ponašanja na laboratorijskim životinjama prijavile antidepresivne efekte flavanola. Druge studije su pokazale da je unos ove biljke tipično praćen osećajem povišenog raspoloženja, energije, smirenosti i osećaja radosti kod ispitanika. Iz svega toga može se zaključiti da kakao može pomoći značajno ljudima koji pate od depresije i može se koristiti i kao dodatak uz antidepresante. Jedna randomizirana kontrolisana studija na potpuno zdravim ljudima, je takođe prijavila poboljšanje stanja pozitivnog raspoloženja nakon korišćenja polifenola iz kakaoa.

Flavanoli imaju direktne efekte na cerebralni protok krvi (dotok krvi u mozak). U jednoj studiji cerebralni protok krvi je bio pojačan čak četiri sata nakon jedne doze kakaoa sa visokim sadržajem flavanola, dok doza sa niskim sadržajem flavanola nije pokazala ove efekte. Slično tome, ispijanje kakaoa sa visokim sadržajem flavanola pet dana povećalo je cerebralni protok krvi kod zdravih ispitanika dok izvode kognitivni zadatak, dok onaj sa niskim sadržajem flavanola nije imao efekta. Ove studije ističu mogućnost da glavni efekti flavanola iz visoko kvalitetnog kakaoa mogu biti neuroprotektivni, što posredno utiče na smanjenje verovatnoće pojave vaskularne depresije, ali i smanjenje glavobolja.

Koristeći veoma zahtevan kognitivni test jedna studija je pokazala da je akutna primena flavonola iz kakaoa značajno umanjila mentalni umor, uz poboljšanje tačnosti serijskog oduzimanja. U maloj pilot-studiji, čokolada bogata polifenolom, u odnosu na onu siromašnu polifenolom, je smanjila simptome anksioznosti i depresije kod 10 ispitanika sa hroničnim umorom.

Fitonutrijenti iz kakaoa u prahu mogu biti od pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovaj efekat je prvi put primećen kod stanovnika ostrva Centralne Amerike koji redovno piju kakao i koji su imali mnogo niži krvni pritisak od svojih srodnika s kopna koji ga ne konzumiraju. Smatra se da flavanoli u kakaou poboljšavaju nivo azot oksida u krvi, što može poboljšati funkciju krvnih sudova i smanjiti krvni pritisak.

U jednom revijalnom naučnom radu analizirano je 35 eksperimenata u kojima je pacijentima davan kakao sa približno 30–1218 mg flavanola dnevno. Analiza je pokazala da je kakao doveo do malog, ali značajnog smanjenja krvnog pritiska od 2 mmHg.

Sa druge strane, skorašnja randomizovana, placebo kontrolisana i dvostruko slepa studija je pokazala da ova biljka ne utiče na smanjenje krvnog pritiska kod inače zdravih osoba, gde 1000-2000 mg na dan flavanola kakaoa tokom 6-12 nedelja nisu uspeli da izazovu značajne promene krvnog pritiska. Ovo je jako važno, jer znači da iako imate prirodno niži pritisak možete da konzumirate kakao, zbog njegovih drugih zdravstvenih benefita.

Rezultati in vitro studija pokazuju da su polifenoli kakaoa sposobni da inhibiraju (spreče) LDL i vLDL oksidaciju (slično kao i katehini iz zelenog čaja). Danas se oksidacija ovih lipoproteina (koji se popularno nazivaju loš holesterol) smatra pravim uzrokom sršanih bolesti.

Jedna manja meta-studija, koja je obuhvatila studije na zdravim ljudima, kao i na ljudima sa određenim zdravstvenim stanjima,  otkrila je da unošenje promenljivih doza flavanola (88-963 mg) ili procijanidina (213-754 mg) iz kakaoa utiče na smanjenje LDL holesterola, dok HDL-C i ukupni holesterol nisu bili promenjeni.   

Pošto istraživanja poslednje decenije pokazuju da je rizik za kardiovaskularne bolesti upravo oksidacija LDL-a, kao i količina LDL-a male gustine u krvi, a da ukupni holesterol i HDL ne predstavljaju problem, efekti kakao praha na holesterol se smatraju jako povoljnim.

Naučno je dokazano da kakao ima pozitivne efekte na čitav spektar kardiovaskularnih problema.

Kako smo videli prethodno, studije pokazuju da kakao može da izbalansira krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi. Flavanoidi i procijanidini dokazano sprečavaju oksidaciju LDL lipoproteina i drugih lipida, a oksidacija ovih molekula se danas smatra jednim od glavnih uzroka ateroskleroze (poznatije kao ‘začepljenje krvih sudova’).

Pokazani su i mnogi drugi pozitivni efekti na normalno funkcionisanje krvnih sudova i poboljšanje endotelne disfunkcije. Čak i pre moderne nauke, Asteci su ovu biljku zvali ‘heart blood’, smatrajući da ova bilka otvara srce i i vraća nas u naše prirodno stanje povezanosti i prisutnosti.

Studije i istraživanja o uticaju na srce i krvne sudove

Kakao bogat flavanolima poboljšava nivo azot oksida u krvi, koji opušta i širi arterije i krvne sudove i poboljšava protok krvi. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da konzumiranje ovakvog kakaoa kod ljudi sa blago povišenim pritiskom može povećati količinu serumskog azot oksida u roku od 15 dana za 54 %.

U drugoj studiji, sa ljudima koji imaju dijabetes tipa 2 i uzimaju lekove za njega, pokazano je da dnevno uzimanje kakaoa (963 mg flavanola) pospešuje protok krvi za 30 %. U ovom slučaju nije bilo uticaja na glikemijski indeks, ni krvni pritisak.

Jedno istraživanje koje je proučavalo koronarnu cirkulaciju kod zdravih muškaraca koji su dve nedelje uzimali kakao sa 550 mg polifenola, prijavila je značajno povećanje rezerve koronarnog protoka CFR (brzine protoka kroz krvne sudove koji hrane srce) od 26 %. Ova promena je bila nezavisna od promena u oksidacionom statusu krvi, krvnom pritisku i lipidima u krvi.

Pokazano je u nekoliko studija da različiti polifenoli iz kakaoa (katehin, epikatehin i procijanidin), zavisno od doze, štite membanu crvenih krvnih zrnaca od oksidativnih stresova. Ovo je značajan efekat jer se smatra da prekomerna peroksidacija biomembrana doprinosi razvijanju brojnih degenerativnih bolesti.

Evropska komisija za zdravstvene izjave (koja je jedna od najrigoroznijih na svetu u smislu provere naučnih istraživanja) takođe je zaključila da je uspostavljena naučno podržana uzročno-posledična veza između konzumacije flavanola iz kakaoa i održavanja normalne endotelno zavisne vazodilatacije (širenja krvnih sudova). Komisija je zaključila da sledeća formulacija precizno odražava naučne dokaze: „Flavanoli kakaoa pomažu u održavanju endotelno zavisne vazodilatacije, što doprinosi normalnom protoku krvi“.

Da bi se postigao navedeni efekat, dnevno treba unositi 200 mg flavanola kakaoa. Ovu količinu može da obezbedi 2,5 g kakao praha sa visokim sadržajem flavanola ili 10 g tamne čokolade sa visokim sadržajem flavanola, a oba treba da budu deo uravnotežene ishrane. U ovom izveštaju se takođe navodi da raznolikost i zemlja porekla, kao i procesi fermentacije i prženja koji se primenjuju na zrna kakaoa, utiču na sadržaj flavanola u krajnjem proizvodu.

Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik dijabetesa i jedna od najčešćih hroničnih bolesti. Biološki aktivnim komponentama iz prirode poput flavonoida iz visoko kvalitetnog kakaoa posvećena je velika pažnja zbog njihove potencijalne sposobnosti da deluju kao antidijabetski agensi. Pokazalo se da posebno flavonoidi kakaoa pozitivno utiču na dijabetes tipa 2. Većina rezultata studija podržava antidijabetski efekat flavonoida kakaoa:

 • Pojačavanjem lučenja insulina;
 • Poboljšanjem osetljivosti na insulin u perifernim tkivima;
 • Dejstvom snižavanja nivoa lipida u krvi i 
 • Sprečavanjem oksidativnih i inflamatornih oštećenja povezanih sa dijabetesom;
 • Poboljšanjem homeostaze glukoze usporavanjem varenja ugljenih hidrata i apsorpcije u crevima.

Rezultati jedne velike kohortne evropske studije pokazali su obrnutu proporcionalnost između unosa flavonoida i dobijanja dijabetesa tipa 2, sugerišući time potencijalnu zaštitnu ulogu ishrane bogate flavonoidima u prevenciji dijabetesa tipa 2. Kasnije je urađena meta analiza ukupno 6 kohortnih studija, koja je potvrdila da je konzumacija ukupnih flavonoida povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Pored uticaja flavanoida na dijabetes treba spomenuti da organski sirovi kakao u prahu sadrži dosta hroma (na dve pune kašike 65% prosečne dnevne potrebe). A redovan unos hroma zvanično prihvaćeno doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi. 

Kao i u drugim studijama i ovde se napominje važna informacija za korisnike. Iako bi se, na osnovu studija, moglo predložiti da bi svakodnevna konzumacija flavanola iz kakaoa ili tamne čokolade predstavljala potencijalno preventivno sredstvo korisno za upravljanje dijabetesom putem ishrane, ovu preporuku treba uzeti sa oprezom. Većina komercijalno dostupnih proizvoda od kakaoa ili čokolada sadrži malu količinu flavanola, a dodatno su bogate šećerom i kalorijama koje mogu pogoršati kontrolu glikemije kod pacijenata sa dijabetesom.

Urađeno je više studija gde je ispitivan uticaj polifenola iz kakaoa na insulinsku rezistenciju, koje su imale različite ishode, ali se može zaključiti da flavanoli mogu pozitivno da utiču na insulinsku rezistenciju tako što poboljšavaju protok krvi u skeletnim mišićima putem povećane signalizacije azot oksida.

Iz dosadašnjih istraživanja sprovedenih za kakao može se zaključiti da njegova konzumacija pozitivno utiče na gojaznost i regulaciju telesne težine putem uticaja na metabolizam masti u telu i uticaja na osećaj sitosti. Flavanoli iz kakaoa aktiviraju transkripcione faktore koji regulišu ekspresiju brojnih gena, od kojih mnogi igraju važnu ulogu u energetskom metabolizmu.

Jedna studija koja je analizirala gubljenje težine pomoću ishrane sa niskim udelom ugljenih hidrata je otkrila da je grupa kojoj je dato 42 g dnevno crne čokolade sa 81 % kakaoa gubila na težini brže od uobičajene grupe koja nije konzumirala kakao.

Rezultati vezani za kontrolu težine su dobijeni uglavnom u studijama, gde su učesnici jeli crnu čokoladu sa visokim procentom kakaoa. Međutim, crna čokolada čak i sa visokim procentom kakaoa i dalje ima nekoliko velikih nedostataka:

 • Upitan je kvalitet kakaoa koji se koristi;
 • Obično je preostali sastav čokolade šećer;
 • Obično sadrže dosta aditiva, poput sojinog lecitina.

Ukoliko konzumiramo čist kakao u prahu, koji je organskog porekla, pažljivo procesirana autohtona sorta, možemo očekivati značajno bolje rezultate, nego što su dobijeni u navedenim studijama.  

Anegdotalni izveštaji ukazuju da redovna konzumacija nezaslađenog prirodnog kakao praha u zemljama gde se on gaji, ima potencijal da smanji broj astmatičnih epizoda/napada.

Urađeno je i nekoliko animalnih studija u kojima je primećeno da ova biljka ispoljava anti-astmatično delovanje, ukoliko se uzima u dovoljnoj dozi i dovoljno dugo.

H3: Minerali iz organskog kakao praha

Većina naučnih istraživanja o kakaou fokusirana je na flavanole, stavljajući u drugi plan činjenicu da kvalitetan organski kakao sadrži i značajnu količinu određenih minerala, koji nedostaju u savremenoj ishrani. On sadrži minerale koji podstiču razvoj vezivnog tkiva i blagotvorno deluju na nervni sistem, poboljšavaju  krvnu sliku  i obezbeđuju  normalno i pravilno  funkcionisanje svih organa. Upravo zato je Evropska Unija odobrila sve ispod navedene izjave kao naučno potvrđene. Zdravstvene izjave se često daju na 100 g proizvoda, čak i kada je potpuno nerealno da se ta količina namirnice unese. Na deklaraciji naših proizvoda ističemo isključivo relevantne zdravstvene izjave date za dnevnu dozu kakaoa (od 2 do 3 kašike) koju lako možete uneti svakodnevno.

Dnevna doza kakao praha ima prirodno visok sadržaj Cu i Cr i izvor je K, Mg, Mn, Mo i Zn.

 • Kalijum doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska.
 • Hrom doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi.
 • Magnezijum doprinosi smanjenju umora, iscrpljenosti i normalnoj psihološkoj funkciji.
 • Bakar doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnom funkcionisanju imunog sistema.
 • Cink doprinosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnom metabolizmu masnih kiselina i ugljenih hidrata, kao i održavanju normalnih kostiju, kose, kože i noktiju.

H3: Criollo organski kakao za gvožđe

Preporučena dnevna doza kakao praha, po laboratorijskim analizama, sadrži gvožđe u iznosu od 5 % do 12 % propisane dnevne potrebe za gvožđem.

Regulativa nalaže da na deklaraciji nekog proizvoda mogu da stoje izjave tipa ‘izvor gvožđa’, i slične zdravstvene izjave vezane za tu količinu gvožđa samo ako dnevna doza datog proizvoda sadrži minimum 15 % dnevne potrebe za mineralom (u ovom slučaju gvožđem).

To znači da po pravilniku o deklarisanju hrane nije dozvoljeno deklarisati gvožđe na kakao prahu. Tačno je da 100 g kakao praha sadrži dovoljno gvožđa za uslov o navođenju ovog minerala na deklaraciji, međutim, 100 g nije preporučljiva dnevna doza. Šta više, preporučena dnevna doza je 15 g.

Međutim, bez obzira na pravinik i ove činjenice, kvalitetan kakao prah svakako sadrži gvožđe u nekoj meri, ali što je još važnije, sadrži i druge minerale i čitav spektar fitonutrijenata, koji zajedno sa tim gvožđem utiču na to da redovna konzumacija kakao praha efikasno poboljšava krvnu sliku i povećava nivo gvožđa u krvi, što potvrđuje i puno korisnika naših proizvoda.

Pošto organski kakao prah sadrži stotine biološki aktivnih komponenti, kao i različite minerale u značajnoj količini (od kojih su neki kao što je magnezijum direktno vezani za snagu i energiju) ne čudi što je jedan od prvih efekata koji se primeti od svakodnevnog korišćenja kvalitetnog kakao praha – povećana energija i snaga. Ovaj efekat je i istorijski prvi primećen od strane Evropljana koji su probali ovu biljku u Južnoj Americi, a i naučna istraživanja su ga potvrdila u animalnim studijama. Zato je kvalitetan organski kakao u prahu poslednjih godina postao vrlo popularan i među sportistima. Sintetičke oblike minerala i vitamina, pa čak i kada su ekstrahovani iz prirodnih izvora (jer su takođe izvučeni iz konteksta cele hrane, i izolovani u samo jednom njihovom obliku) organizam uglavnom ne može da iskoristi na adekvatan način. Nekad takvi suplementi mogu dovesti i do negativnih uticaja na zdravlje.

Više različitih studija na životinjama izveštavale su o uticaju kakaoa na zdrav imunološki status i sugerisale da može imati ulogu u prevenciji nekih imunski posredovanih bolesti. Imuno-modulatorna svojstva kakaoa uključuju njegovu potencijalnu anti-inflamatornu ulogu, demonstriranu u in-vitro i in-vivo studijama.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior kako prahovima podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

 1. Van der Kooij, S. „Market study of fine flavour cocoa in 11 selected countries-revised version.“ Royal Tropical Institute. KIT Development Policy & Practice. Amsterdam (2013).
 2. Summary

 

 1. Andres-Lacueva, C., et al. „Flavanol and flavonol contents of cocoa powder products: influence of the manufacturing process.“ Journal of agricultural and food chemistry 56.9 (2008): 3111-3117.

 

 1. Caligiani, A., Cirlini, M., Palla, G., Ravaglia, R., & Arlorio, M. (2007). GC‐MS detection of chiral markers in cocoa beans of different quality and geographic origin. Chirality: The Pharmacological, Biological, and Chemical Consequences of Molecular Asymmetry, 19(4), 329-334.

 

 1. Teresa Wilson. (4 April 2016). Wonder and Destruction, Cacao Nacional in Peru. 

 

 1. Jalil, A. M. M., & Ismail, A. (2008). Polyphenols in cocoa and cocoa products: is there a link between antioxidant properties and health?. Molecules, 13(9), 2190-2219.

 

 1. Smith, D. F. (2013). Benefits of flavanol-rich cocoa-derived products for mental well-being: A review. Journal of Functional Foods, 5(1), 10-15.
 2. Pase, M. P., Scholey, A. B., Pipingas, A., Kras, M., Nolidin, K., Gibbs, A., … & Stough, C. (2013). Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial. Journal of psychopharmacology, 27(5), 451-458.

 

 1. Ramiro, E., Franch, A., Castellote, C., Andrés-Lacueva, C., Izquierdo-Pulido, M., & Castell, M. (2005). Effect of Theobroma cacao flavonoids on immune activation of a lymphoid cell line. British Journal of Nutrition, 93(6), 859-866.

 

 1. Erdman Jr, J. W., Carson, L., Kwik-Uribe, C., Evans, E. M., & Allen, R. R. (2008). Effects of cocoa flavanols on risk factors for cardiovascular disease. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 17(S1), 284-287.

 

 1. Afoakwa, E. O. (2014). Cocoa production and processing technology. CRC Press.

 

 1. Grimes, J. (2009). Rediscovering the Cacao in Ecuador’s Upper Napo River Valley. FOCUS on Geography, 51(4), 23-30.

 

 1. Dias, G. P., Cavegn, N., Nix, A., do Nascimento Bevilaqua, M. C., Stangl, D., Zainuddin, M. S. A., … & Thuret, S. (2012). The role of dietary polyphenols on adult hippocampal neurogenesis: molecular mechanisms and behavioural effects on depression and anxiety. Oxidative medicine and cellular longevity, 2012.

 

 1. https://www.c-spot.com/atlas/chocolate-strains/primary-strains/criollo/

 

 1. Ziegleder, G., Stojacic, E., & Stumpf, B. (1992). Occurrence of beta-phenylethylamine and its derivatives in cocoa and cocoa products. Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung, 195(3), 235-238.

 

 1. Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. British journal of clinical pharmacology, 75(3), 716-727.

 

 1. Commenges, D., Scotet, V., Renaud, S., Jacqmin-Gadda, H., Barberger-Gateau, P., & Dartigues, J. F. (2000). Intake of flavonoids and risk of dementia. European journal of epidemiology16(4), 357-363.
 2. Fisher, N. D., Hughes, M., Gerhard-Herman, M., & Hollenberg, N. K. (2003). Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. Journal of hypertension21(12), 2281-2286.
 3. Messaoudi, M., Bisson, J. F., Nejdi, A., Rozan, P., & Javelot, H. (2008). Antidepressant-like effects of a cocoa polyphenolic extract in Wistar–Unilever rats. Nutritional neuroscience11(6), 269-276.
 4. Francis, S. T., Head, K., Morris, P. G., & Macdonald, I. A. (2006). The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people. Journal of cardiovascular pharmacology47, S215-S220.
 5. Ried, K., Sullivan, T. R., Fakler, P., Frank, O. R., & Stocks, N. P. (2012). Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8).
 6. Ried, K., Sullivan, T., Fakler, P., Frank, O. R., & Stocks, N. P. (2010). Does chocolate reduce blood pressure? A meta-analysis. BMC medicine8(1), 1-11.
 7. Araujo, Q. R. D., Gattward, J. N., Almoosawi, S., Parada Costa Silva, M. D. G. C., Dantas, P. A. D. S., & Araujo Júnior, Q. R. D. (2016). Cocoa and human health: from head to foot—a review. Critical reviews in food science and nutrition56(1), 1-12.
 8. Ottaviani, J. I., Balz, M., Kimball, J., Ensunsa, J. L., Fong, R., Momma, T. Y., … & Keen, C. L. (2015). Safety and efficacy of cocoa flavanol intake in healthy adults: a randomized, controlled, double-masked trial. The American journal of clinical nutrition102(6), 1425-1435.
 9. Pearson, D. A., Schmitz, H. H., Lazarus, S. A., & Keen, C. L. (2001). Inhibition of in vitro low-density lipoprotein oxidation by oligomeric procyanidins present in chocolate and cocoas. Methods in enzymology335, 350-360.
 10. Kondo, K., Hirano, R., Matsumoto, A., Igarashr, O., & Ltahura, H. (1996). Inhibition of LDL oxidation by cocoa. The Lancet348(9040), 1514.
 11. Salah, N., Miller, N. J., Paganga, G., Tijburg, L., Bolwell, G. P., & Riceevans, C. (1995). Polyphenolic flavanols as scavengers of aqueous phase radicals and as chain-breaking antioxidants. Archives of biochemistry and biophysics322(2), 339-346.
 12. Tokede, O. A., Gaziano, J. M., & Djousse, L. (2011). Effects of cocoa products/dark chocolate on serum lipids: a meta-analysis. European journal of clinical nutrition, 65(8), 879-886.
 13. Ferri, C., Desideri, G., Ferri, L., Proietti, I., Di Agostino, S., Martella, L., … & Grassi, D. (2015). Cocoa, blood pressure, and cardiovascular health. Journal of agricultural and food chemistry63(45), 9901-9909.
 14. Monahan, K. D., Feehan, R. P., Kunselman, A. R., Preston, A. G., Miller, D. L., & Lott, M. E. (2011). Dose-dependent increases in flow-mediated dilation following acute cocoa ingestion in healthy older adults. Journal of applied physiology111(6), 1568-1574.
 15. Petrone, A. B., Gaziano, J. M., & Djoussé, L. (2013). Effects of dark chocolate and cocoa products on endothelial function: a meta-analysis. Current Nutrition Reports2(4), 267-273.
 16. Farouque, H. O., Leung, M., Hope, S. A., Baldi, M., Schechter, C., Cameron, J. D., & Meredith, I. T. (2006). Acute and chronic effects of flavanol-rich cocoa on vascular function in subjects with coronary artery disease: a randomized double-blind placebo-controlled study. Clinical Science111(1), 71-80.
 17. Heiss, C., Kleinbongard, P., Dejam, A., Perré, S., Schroeter, H., Sies, H., & Kelm, M. (2005). Acute consumption of flavanol-rich cocoa and the reversal of endothelial dysfunction in smokers. Journal of the American College of Cardiology, 46(7), 1276-1283.
 18. Faridi, Z., Njike, V. Y., Dutta, S., Ali, A., & Katz, D. L. (2008). Acute dark chocolate and cocoa ingestion and endothelial function: a randomized controlled crossover trial. The American journal of clinical nutrition88(1), 58-63.
 19. d’El-Rei, J., Cunha, A. R., Burlá, A., Burlá, M., Oigman, W., Neves, M. F., … & Medeiros, F. (2013). Characterisation of hypertensive patients with improved endothelial function after dark chocolate consumption. International Journal of Hypertension2013.
 20. Sudarma, V., Sukmaniah, S., & Siregar, P. (2011). Effect of dark chocolate on nitric oxide serum levels and blood pressure in prehypertension subjects. Acta Med Indones43(4), 224-8.
 21. Shiina, Y., Funabashi, N., Lee, K., Murayama, T., Nakamura, K., Wakatsuki, Y., … & Komuro, I. (2009). Acute effect of oral flavonoid-rich dark chocolate intake on coronary circulation, as compared with non-flavonoid white chocolate, by transthoracic Doppler echocardiography in healthy adults. International journal of cardiology, 131(3), 424-429.
 22. Zhu, Q. Y., Holt, R. R., Lazarus, S. A., & Orozco, T. J. (2002). Inhibitory effects of cocoa flavanols and procyanidin oligomers on free radical-induced erythrocyte hemolysis. Experimental biology and medicine227(5), 321-329.
 23. Zhu, Q. Y., Schramm, D. D., Gross, H. B., Holt, R. R., Kim, S. H., Yamaguchi, T., … & Keen, C. L. (2005). Influence of cocoa flavanols and procyanidins on free radical-induced human erythrocyte hemolysis. Clinical and Developmental Immunology, 12(1), 27-34.
 24. Grassi, D., Lippi, C., Necozione, S., Desideri, G., & Ferri, C. (2005). Short-term administration of dark chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons. The American journal of clinical nutrition81(3), 611-614.
 25. Mohan, S., & Nandhakumar, L. (2014). Role of various flavonoids: Hypotheses on novel approach to treat diabetes. Journal of Medical Hypotheses and Ideas8(1), 1-6.
 26. Zamora-Ros, R., Forouhi, N. G., Sharp, S. J., González, C. A., Buijsse, B., Guevara, M., … & Wareham, N. J. (2013). The association between dietary flavonoid and lignan intakes and incident type 2 diabetes in European populations: the EPIC-InterAct study. Diabetes care36(12), 3961-3970.
 27. Liu, Y. J., Zhan, J., Liu, X. L., Wang, Y., Ji, J., & He, Q. Q. (2014). Dietary flavonoids intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of prospective cohort studies. Clinical Nutrition33(1), 59-63.
 28. Farhat, G., Drummond, S., Fyfe, L., & Al‐Dujaili, E. A. (2014). Dark chocolate: an obesity paradox or a culprit for weight gain?. Phytotherapy research28(6), 791-797.
 29. Ali, F., Ismail, A., & Kersten, S. (2014). Molecular mechanisms underlying the potential antiobesity‐related diseases effect of cocoa polyphenols. Molecular nutrition & food research58(1), 33-48.
 30. Bohannon, J., Koch, D., Homm, P., & Driehaus, A. (2015). Chocolate with high cocoa content as a weight-loss accelerator. International Archives of Medicine8(55), 8.
 31. Awortwe, C., Asiedu-Gyekye, I. J., Nkansah, E., & Adjei, S. (2014). Unsweetened natural cocoa has anti-asthmatic potential. International Journal of Immunopathology and Pharmacology27(2), 203-212.
 32. Abril-Gil, M., Massot-Cladera, M., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, À., & Castell, M. (2012). A diet enriched with cocoa prevents IgE synthesis in a rat allergy model. Pharmacological research65(6), 603-608.
 33. Camps-Bossacoma, M., Massot-Cladera, M., Abril-Gil, M., Franch, A., Pérez-Cano, F. J., & Castell, M. (2017). Cocoa diet and antibody immune response in preclinical studies. Frontiers in nutrition4, 28.

Pérez-Cano, F. J., Massot-Cladera, M., Franch, À., Castellote, C., & Castell, M. (2013). The effects of cocoa on the immune system. Frontiers in pharmacology4, 71.

 Superior peruanski Criollo kakao prah

Za vas smo pronašli peruanskog proizvođača, koji decenijama direktno sarađuje sa istim malim plantažama organskog kakaoa, i posluje po principima pravedne trgovine (’fer trade’), što je za očuvanje pravog kakaoa u svetu od ključnog značaja. Just Superior je usko specijalizovan za kakao, i nudi vam isključivo proverene i najkvalitetnije proizvode jedinstvenog porekla. Naš kakao je sušen na suncu, pažljivo fermentisan, a tokom obrade provereno ne prelazi visoke temperature. Time se obezbeđuje očuvanje svih nutritivnih vrednosti i zdravstvenih benefita koje ova biljka u svom izvornom stanju pruža, a koje se u uobičajenim procesima prerade znatno narušavaju.

Sorta kakaoa

Prvobitno je postojalo svega nekoliko sorti kakaoa, ali potražnja u svetu rezultirala je stvaranjem mnogobrojnih hibridnih sorti. Hibridne sorte mogu biti organski gajene, ali iako nisu zagađene štetnim pesticidima, ne pružaju ni izbliza iste benefite kao autohtone sorte. Iako su studije rađene za ovu biljku mnogobrojne i priznate u celom svetu, te studije nikad nisu rađene za hibridne sorte. Dakle, nije dokazano da u modernim hibridnim sortama kakaoa postoji dovoljno nutrijenata, a naročito flavanola, koji su odgovorni za sve zdravstvene benefite ove biljke. Zbog nižeg kvaliteta i lakšeg uzgoja, hibridi su znatno jeftiniji, a stoga i znatno zastupljeniji na današnjem tržištu.

Danas je svega par sorti poznato po svom kvalitetu i one čine jako mali procenat ukupne svetske proizvodnje, pa su ta zrna retka i skupa. Najtraženije i jedne od najcenjenijih su Criollo poreklom iz Južne Amerike i Arriba Nacional isključivo iz Ekvadora.

organski-sirovi-kakao-criollo-just-superior

Kako možete da znate koji kakao dobijate kad ga kupujete?  

Jako teško. Organizacije otkupljuju zrna od bilo koga ko ih ima, vodeći računa o organskoj sertifikaciji, ali gotovo nikad o sorti i načinu prerade. Ako kakao nabavljate iz druge ili treće ruke (što većina prodavaca radi) ne možete ni da uđete u trag da li je stvarno poreklom odakle se tvrdi da jeste, pa ni tome tome da li je u pitanju hibrid ili neka mešavina.

Criollo je jedna od najcenjenijih premijum sorti kakaoa u svetu. Zrna Criolla su veoma osetljiva na različite uticaje iz okoline, te ih je teško uzgajati. Vremenom ova sorta postaje sve ređa, na račun manje kvalitetnih, neretko hibridnih sorti, koje su pogodnije za masovnu proizvodnju i obradu. Danas se procenjuje da Criollo zauzima tek 1 do 5 % ukupne svetske proizvodnje kakaoa. Sa druge strane, većina proizvođača ističe da nudi upravo ovu sortu, ali na pitanje o njegovom poreklu – nemaju odgovor. Sam naziv Criollo na španskom znači „domaći“, te zato većina farmera u zemljama Latinske Amerike svoj kakao nazivaju upravo ovako, iako se ne radi o toj sorti. Pored toga, originalni peruanski Criollo se, zbog svojih vrhunskih svojstava, meša sa drugim sortama i hibridima.

Ukus pravog Criolla opisuju kao delikatan, ali opet kompleksan, ne toliko karakterističan za standardni čokoladni ukus, izuzetno bogat u sekundarnim notama koje dugo traju. Zato ga nazivaju princem kakaoa i stavljaju kao sastojak posebnih čokolada.

Čak i u samom Peruu, kada se radi direktno sa plantažerima i proizvođačima, oko sorte Criollo postoji dosta polemike danas. Neka od pitanja koja se javljaju su – Da li uopšte postoji čist Criollo, koji kakao se tako naziva, itd.

Za nas je veliki izazov bio da pronađemo što bolji Criollo i smatramo da smo uspeli. Nudimo provereno sirov kakao prah, tj hladno procesiran, izuzetnog kvaliteta, obrađen do savršenstva, čiji ukus će vam otkriti tajnu plodnog i bogatog peruanskog zemljišta.

kakao-plod-criollo

Poreklo kakaoa

Biljka uzgajana organski, ali u različitoj oblasti i drugoj klimi u odnosu na svoje originalno poreklo, neće razviti iste fitonutrijente, koji su obično ključni za različite pozitivne efekte na zdravlje po kojima je ta biljka poznata i zbog koje je ljudi sa tog podneblja instinktivno koriste vekovima.

Za kakao je izuzetno važno da li je gajen u Africi, Indoneziji ili u Južnoj Americi – odakle je i potekao. Poznato je da je većina svetske proizvodnje premeštena u Afriku, gde se gaji hibridni kakao jako niskog kvaliteta, čak i kad je organski.

Problem sa poreklom je sličan kao i sa poreklom make. Nažalost kroz nekoliko zemalja Amerike i Evrope kakao u prahu iz Afrike ulazi na tržište sa izmenjenim deklarisanim poreklom (obično na Peru). Po ceni organskog kakaoa, kao i po boji i ukusu, može da se proceni kada je u pitanju zapravo afrički kakao prah.

just-superior-tim-sa-farmerom-criollo-kakaoa

Želeći da ponudimo tržištu Srbije zaista najbolji Criollo, koji se teško pronalazi i na nekim vodećim svetskim tržištima, nakon obimnog i dugotrajnog istraživanja, pronašli smo najbolje poreklo – naš dobavljač već dugi niz godina direktno sarađuje sa 8 farmerskih komuna iz oblasti San Martin u Peruu. Direktan kontakt sa farmerima garantuje poreklo, a konstantna tehnička podrška i edukacija garantuju vrhunski kvalitet zrna.

Organski vs konvencionalni kakao

Konvencionalni kakao (onaj koji nije organski), koji može da se nabavi u svakoj prodavnici i desetostruko je jeftiniji od organskog, najnižeg je kvaliteta, nutritivno potpuno osiromašen i dodatno uništen agresivnom preradom (standardnim procesom alkalizacije kakaoa dokazano se uništava do 60% flavanoida i značajno smanjuje sadržaj minerala).

Kako nauka i iskustvo iznova pokazuju, pesticidima tretirane namirnice su izuzetno štetne po ljudsko zdravlje. Pored pesticida problem sa neorganskom hranom su ostaci teških metala. Kod ove biljke je naročito problematičan sadžaj kadmijuma, koji ima kancerogeno dejstvo i oštećuje bubrege. EU je izdala posebna upozorenja vezana za nivo kadmijuma u konvencionalnom kakaou.

Naš sirovi Criollo prah je sertifikovano organski, poseduje peruanski, evopski i srpski organski sertifikat. Sve analize na pesticide i teške metale možete naći na sajtu.

Način obrade – sirovi kakao prah Criollo

Sorta i oblast gajenja (poreklo) kakao zrna je odlična osnova za vrhunski prah, ali nije jedini uslov. Sledi sušenje, fermentacija i obrada (u kakao prah ili druge proizvode), koji igraju veoma važnu ulogu u kvalitetu krajnjeg proizvoda.

Proces sušenja i fermentacije zrna je veština za sebe, i retki su pravi poznavaoci te veštine, a samo oni mogu da dobiju ono što je u svetu poznato kao ‘fine flavor cacao’.

U daljoj preradi zrna u prah, ključna je temperatura obrade. Na tržištu je jako popularan sirov kakao. Prvo što treba znati je ne postoji zakonska regulativa koja definiše kada je namirnica sirova. Po zakonu ovo svako može da napiše na ambalaži. Međutim, neki konsenzus dogovorni postoji da su to namirnice koje se nikad ne zagrevaju preko 45 ºC. Sirov kakao u bukvalnom smislu ne postoji, jer svaki prolazi kroz proces proizvodnje u kome mora biti zagrevan (to je jedini način da se iz zrna dobije prah i buter) samo je pitanje do koje granice se zagreje unutrašnjost zrna u tom procesu.

poreklo-criollo

Jeste važno da ta temperatura bude što niža, jer na ovaj način kakao zadržava daleko više svojih nutrijenata i antioksidanata i samim tim ima daleko pozitivnije efekte na naše zdravlje. Samo nekolicina proizvođača na celom svetu posvećuje zaista pažnju temperaturi obrade, bez obzira što svi preprodavci kasnije na ambalaži pišu da imaju sirov kakao. Detaljno o tome možete pročitati na našem blogu na temu sirovog kakaoa.

Naš dobavljač poseduje sofisticiranu opremu za procesiranje ove biljke. Razvili su pažljivo metode kako bi uspeli da izdvoje kakao prah iz zrna, bez korišćenja visokih temperatura i time osigurali očuvanje originalnih svojstava, nutritivnih vrednosti i arome ove divne biljke. Naš dobavljač takođe direktno sa farmerima radi na konstantnom unapređivanju procesa sušenja i fermentacije, vodeći računa da ni ovde ne dođe do prelaženja zahtevanih temperatura. Njihovo poslovanje je zasnovano na principima pravedne trgovine. U slučaju kakaoa ovo je izuzetno značajno, kako bi mali farmer ostali motivisani da gaje stare autohtnone sorte, koje su neprofitabilnije i teže za uzgajanje.

Superior kakao prah Criollo iz Perua sa plodovima Criollo kakaoa

Kakao prah vs celo zrno

Kakao prah se dobija tako što se celo zrno pretvara u kakao masu, a onda se iz kakao mase izdvaja ulje tj. kakao buter, a ostaje kakao pogača koja se samo samelje u kakao prah. Zašto se ovo radi? 

Jedan od razloga je to što izdvojeni kakao buter ima svoju posebnu namenu, a drugi razlog je taj što se većina fitonutrijenata i minerala koji pružaju zdravstvene benefite (flavanoli za srce, raspoloženje itd.) nalaze u kakao prahu, a ne u kakao buteru. Zato, kada odstranite deo butera, dobijate veći koncentrat ovih nutrijenata nego u celom zrnu. Sa druge strane i kakao buter ima svoje zdravstvene benefite, i smatra se da je kakao prah kvalitetniji ukoliko je u njemu ostalo više masti, odnosno butera. Naš Criollo sadrži oko 15 % kakao butera, i izuzetno je bogat mineralima, zbog plodnog i bogatog zemljišta Perua, na kome se uzgaja. Najbolju razliku između prosečnog organskog i našeg Criolla kakaoa možete osetiti tako što oba probate na kašiku, bez ikakvih dodataka.

Criollo organski kakao – cena formirana u skladu sa kvalitetom

S obzirom na to da našim kupcima nudimo dodatke ishrani koji pružaju osetne i vidljive efekte, kao i za par drugih proizvoda, za Criollo organski kakao cena je nešto viša.

Na tržištu se može pronaći i jeftiniji kakao u prahu, a nažalost postoji praksa svuda u svetu da se na 90% organskih kakao prahova piše da su Criollo sorte i to da su sirovi. Koliko je to realno možete pročitati ovde.

Međutim, možete jedostavno i probati i uporediti! Samo je važno da probate čist kakao, na kašičicu, jedan za drugim, i kao u slučaju vina ili kafe jedinstvenog porekla, ukus će vam sve reći. Naravno, i  efekti na zdravlje posle nekog perioda konzumiranja. U odeljku Vaša iskustva možete pročitati koliko pozitivnih iskustva su naši korisnici imali sa svim našim kakao prahovima. Tada će  vam biti jasno da za ovaj proizvod u potpunosti važi da od kvaliteta zavisi i cena.

superior-criollo-kakao-prah-plantaze-peru

Da li znate odakle dolazi vaš kakao?

Mi smo obišli plantaže našeg i vašeg Criollo kakao praha, u neopisivo lepoj, jarko zelenoj, i potpuno ekološki čistoj Amazonskoj prašumi, u Peruu, oblasti San Martin. Ispod možete videti fotografije sa plantaža na kojima se uzgaja vaš Criollo i divne ljude koje podržavamo zajedno sa vama direktnom saradnjom.

Pročitajte iskustva naših korisnika

Vaše redovne poruke i komentari su već godinama najlepši deo čitavog našeg poslovanja. Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno.  Vaše iskreno zadovoljstvo i preporuke su ono što je izgradilo ovu firmu i što je uvek motiviše da daje sve od sebe da vam puži kako najbolje proizvode na svetu tako i najbolju uslugu i podršku.

Najbolji kakao na svetu sam koristila! Tako se fino uklopi u keks! @justsuperior.rs

List right
List right

I kakao od @justsuperior.rs jer je dovoljno da ga pomirišeš pa te prodje kriza za slatkisima

Daaa,obozavam ga! Ja ga pijem 7 dana u nedelji 😉 isto sa toplom vodom ,cist kakao i voda ,tako mi je najlepši...kod @justsuperior.rs kakao praha nije potrebno dodavati nista,jer je ukus presavršen ❤❤❤!

List right
List right

Najbolji kakao koji sam probao u svom životu. Istinski ukus kakaa, neverovatno nešto. Svaka čast @justsuperior.rs OVO ZLATA VREDI!

@justsuperior.rs naravno kada je kakao prah vrshunski!😍

List right
List right

@justsuperior.rs I naravno kakao odličnog kvaliteta. Ne može da se meri ni sa jednim !

Učenje uz @justsuperior.rs criollo kakao 😊 mogu reci da se oseća pun ukus kakaoa, na koji se na tržištu ne nailazi tako često. Definitivno planiram da probam i arribu kad potrošim zalihe ovog 😂

List right

Criollo kakao iskustva – kvalitet

Kakao za gvozdje – iskustva

Organski kakao i raspoloženje, kakao za podizanje energije iskustva

Razliku Criollo, Arriba kakaoa i Dominikana kakao praha obradili smo u našem detaljnom vodiču za kupovinu kakaoa, gde možete pronaći i linkove ka detaljnim naučnim tekstovima na tu temu.

Proveren organski proizvod je apsolutno bezbedan za decu, trudnice i dojilje. U trudnoći se i preporučuje zbog uticaja na gvožđe u krvi kao i zbog pozitivnih efekata na raspoloženje. Kakao prah koji nije organski, ili organski proizvod koji nije uvezen po propisima, može sadržati kadmijum (teški metal) u visokim koncentracijama, i u tom slučaju nije bezbedan ni za trudnice, ni za decu. Naši kakao prahovi su testirani na sve pesticide i na sve teške metale. Analize možete pronaći u odeljku “Analize i sertifikati”.

Za gvoždje se najefektnijom kombinacijom pokazalo uzimanje kakao praha i spiruline u isto vreme. Zato što su oba proizvoda fantastična za gvoždje. Ali može i samo kakao prah.

Kakao prah je najbolje da rotirate, jednu kutiju Arribe Nacional (braon kutija) pa jednu kutiju Criollo kakao praha (krem kutija). 

Doze za podizanje gvožđa su:

– baš puna supena kašika kakao praha (prvi mesec Criolla, drugi Arribe),

– puna kafena kašičica spiruline sve vreme.

Ako vam se napravi pomak za dva meseca sa gvozdjem, onda nastavite tako dok ga ne dovedete blize gornjih granicama u krvi.

Nakon toga možete manje, i ređe uzimati oba proizvoda ali ih po mogućstvu zadržite u ishrani.

Dodatno, ukoliko koristite med u ishrani, nije loše da ovu kombinaciju kakao praha i spiruline uzimate zajedno sa kašičicom dobrog domaćeg meda.

Puno naših korisnika je ovako baš sredilo status gvozđa i hemoglobina u krvi.

Možete – i to toplo preporučujemo! 

Kakao prah sadrži vrlo malu količinu kofeina (u preporučenoj dnevnoj dozi potpuno bezbednu i za decu i za trudnice), ali sadrži flavanole, minerale i druge nutrijente koji daju energiju i fokus i to čini kakao prah odličnom zamenom za kafu. Dnevna doza je do 15 g, tako da možete popiti do 3 šolje dnevno sa po 5 g kakaoa u svakoj, umesto kafe. Kada pripremate neki od naših kakao prahova kao kafu, najbolje je koristiti vodu ili mleko koji nisu prevrući. Mogu biti jako topli, to neće uticati mnogo na efekte, ali je važno da ne koristite ključalu vodu. Jednostavmo u zagrejano mleko ili vodu stavite punu supenu kašiku kakao praha i zasladite po želji. Možete i izmiksati u blenderu ili običnoj zatvorenoj teglici ili šejkeru kako bi se napravila i mala pena. Odlična kombinacija je sa kokosovim mleko iz konzerve ili sa pirinač-kokos mlekom.

Može! 

Većinom, sve superhrane možete kombinovati, a svakako sve iz našeg asortimana možete. Često je tako pozitivan efekat na zdravlje još veći.

U čitavom tekstu smo istakli mnogo benefita koje šoljica kakaoa može imati na naš organizam, potkrepljeno naučnim činjenicama ali hajde da sumiramo najznačnije kada su pitanju kakao benefiti:

 • Uticaj na moždane funkcije i raspoložanje

 • Snižavanje krvnog pritiska

 • Uticaj na loš (LDL) holesterol

 • Pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova

 • Odličan za insulinsku rezistenciju i dijabetes tip 2

 • Uticaj na regulaciju telesne težine

 • Kakao za anemiju, odnosno kombinacija kakao i gvožđe je odlična

 • Uticaj na snagu, energiju i imunitet

Kada su u pitanju kakao nuspojave, odnosno određena ograničenja u primeni, možemo reći da je organski kakao prah prilično bezbedna namirnica. Većina ljudi može da koristi bez problema 1 do 3 supene kašike dnevno. Deca naravno koriste manje, u zavisnosti od godina, od kafene kašićice do jedne supene. Postoji oprez kod preteranog korišćenja kod određene grupe ljude,

 • Osobe koje pate od čestih i jakih glavobolja ili migrena
 • Osobama koje pate od česte i jake nerzove i anksioznosti tj imaju pojačanu aktivnost nervnog sistema – konzumiranje veće količine kakaoa može pogoršati ove simptome.

Vodite računa da ovo važi za sertifikovano organski kakao prah. Konvencionalni kakao prah može imati kontraindikacije kod bilo koga zbog sadržaja teških metala i agresivnih metoda prerade.

Preporučujemo

Organski Kakao Prah Criollo
Organski Kakao Prah Criollo
Očisti