Organski cejlonski cimet najfinijeg ukusa
Tamo gde uživanje u najfinijim ukusima i aromama sreće moćna lekovita svojstva, naći ćete ovaj predivni začin.
Cejlonski cimet je milenijumima star začin za koji kažu da je pokrenuo hiljade brodova, zbog svoje izuzetno specifične arome. Poznat i kao pravi cimet (true cinammon), gaji se i proizvodi samo na nekoliko mesta u svetu, ali najkvalitetniji i najcenjeniji dolazi isključivo sa Šri Lanke.
Organski cimet kao lek
Tradicionalna upotreba, kao i ogroman broj savremenih naučnih istraživanja nam potvrđuju da redovno korišćenje adekvatne količine može pozitivno da utiče na:
- Nivo šećera u krvi i insulinsku rezistenciju
- Nivoe holesterola u krvi, kao i na pritisak, čineći ga odličnim za zdravlje kardiovaskularnog sistema
- Zaštitu želuca i creva od oštećenja (uključujući čir na želucu)
- Antioksidativni potencijal vašeg organizma (što znači manje slobodnih radikala, što znači manji rizik od nastanka bilo koje hronične bolesti)
- Otpornost organizma na veliki broj bakterija (uključujući ešerihiju), gljivica (uključujući kandidu) kao i nekih vrsta virusa i parazita
- Gubitak viška kilograma, i smanjenje obima struka kod osoba sa viškom
- Dnevni unos vlakana, kalcijuma, mangana i drugih nutrijenata
- Kod žena olakšava menstrualne bolove i može pomoći u regulisanju ciklusa
Šta je organski cejlonski cimet?
Cimet se pominje u Starom zavetu Biblije i postoje zapisi o njegovoj upotrebi u Egiptu već 2000. godine pre nove ere.
Organski cimet u prahu se smatra daleko najkvalitetnijim na svetu, kako zbog svog ukusa i arome, tako i zbog činjenice da ima znatno niži sadržaj kumarina od drugih sorti cimeta, samo 0,004%. Druge sorte (Kasija, ili običan cimet), sadrže i do 1% kumarina. Kumarin je za nas toksično jedinjenje, koje, kada se unese u velikim količinama, može biti štetno za jetru i bubrege. Zato za Kasija ili običan organski cimet u prahu (većinom porekla iz Kine) postoje preporuke od strane institucija za bezbednost hrane o vrlo ograničenoj količini konzumiranja. Organski cejlonski cimet u prahu nema nikakav rizik po zdravlje i za njega ne postoje upozorenja, tako da se bezbedno može konzumirati u količinama potrebnim da ispolji svoja medicinska svojstva.
Različite kategorije kvaliteta cejlonskog cimeta
Verujemo da ste za razliku između organskog kasija cimeta i organskog cejlonskog cimeta već znali, ali da li ste nekad čuli da i kada govorimo o 100% čistom cejlonskom cimetu, postoje veoma različite kategorije kvaliteta? Po nacionalnom standardu Šri Lanke, postoje mnogobrojne kategorije kvaliteta cejlonskog cimeta i o tome se više možete informisati ovde. Ono što je najvažnije je da se organski cejlonski cimeti u prahu znatno mogu razlikovati po ukusu, aromi i jačini, a što je još važnije, po sadržaju eteričnih ulja (koja su između ostalog odgovorna za bitan deo zdravstvenih efekata).
Naš cejlonski cimet PREMIUM je nešto što se izuzetno retko nalazi na tržištu. Proizveden je od 100% najkvalitetnijeg dela kore cejlonskog cimeta, koji se retko koristi za proizvodnju cimeta u prahu, sadrži minim 3,5% eteričnih ulja, i ukus i aroma su mu nešto što do sada sigurno niste probali. Za klasičnu i povoljniju varijantu cimeta pogledajte naš standardni cejlonski cimet (kad uzimate cenu u obzir, uvek razmislite o tome da jedno pakovanje većine ‘superhrana’ traje oko mesec).
100% Organski Cejlonski Cimet u prahu direktno sa Šri Lanke
-
100% čist organski cejlonski cimet – garantovano bez mešanja sa kasija cimetom.
-
Srpski i evropski organski sertifikat, kao i sertifikat sa Šri Lanke.
-
Dobijen 100% od najkvalitetnijeg dela kore cejlonskog cimeta, koji se retko koristi za proizvodnju cimeta u prahu.
-
Izuzetno bogat eteričnim uljima. Sadržaj eteričnih ulja je minimalno 3,5%.
-
Izrazito moćna i sveža aroma i dosta intenzivniji ukus od standardnog organskog cejlonskog cimeta.
-
Uzgajanje i tradicionalna priprema našeg cimeta obavlja se na malim plantažama koje su u vlasništvu lokalnih farmera.
Kako se koristi organski cejlonski cimet?
Najvažnija stvar kod korišćenja organskog cejlonskog cimeta u prahu je da unosite dovoljnu dnevnu količinu, da bi ispoljio svoja medicinska svojstva. Po istraživanjima ta količina je oko 5g, a to je puna supena kašika dnevno. Znači, kao i sa kurkumom, cimet se ne može koristiti samo kao začin, tj kao začin se koristi radi uživanja u aromi i ukusu koji daje jelima i napicima, a ukoliko želite da uživate u njegovim lekovitim svojstvima treba da ga uzimate redovno u količini od 5g.
Kako je cimet jedna od ređih biljaka koja je i ukusna i zdrava, neće biti nikakav problem da ga uvedete u svoje dnevne rutine.
Bilo da pravite smutije ili neke kaše, možete dodati punu kašiku cimeta u njih. Možete i napraviti divan topli ili hladni late, sa nekim biljnim mlekom i zaslađivačem. Ako se prehladite, neizostavna praksa treba da vam bude da u čaj koji pijete dodate punu kašiku organskog cimeta. Cimet ide predivno uz domaći med, u bilo kojoj varijanti.
Naravno koristite ga kao sastojak slatkih recepta, i uživajte u originalnoj i prefinjenoj aromi koju pravi cimet daje!
Kome je namenjen organski cimet u prahu?
Sertifikovano organski cejlonski cimet u prahu, koji provereno nije pomešan sa cimetom kasija, je izuzetno koristan dodatak za sve. Deca preko 3 godine, trudnice i dojilje kao i svi drugi, mogu uživati u zdravstvenim efektima ove divne biljke. Za decu samo koristite manje količine nego za odrasle.