Organski Kokosov Sirup – 285g

Rectangle-302 EU500x500-1

560,00 RSD sa PDV-om

100% prirodan zaslađivač medno-karamelastog ukusa! Dobija se kao javorov sirup, ali ima niži glikemijski indeks! Zasladite palačinke, kafu, kašu i bilo koji recept. Idealana zamena za med, javorov sirup, agavu i druge zaslađivače.

Sastojci: 100% organski kokosov sirup

  • Organski Superior kokosov sirup
  • Direktno sa plantaža Balija od specijalizovanog proizvođača kokosovog sirupa
  • Smatra se celovitom hranom jer se dobija isključivo od nektara kokosovog drveta, laganim zagrevanjem i mehaničkom filtracijom, bez oduzimanja ili dodavanja bilo kog sastojka.
  • Smatra se da ima niži glikemijski indeks od drugih zaslađivača
  • Ukus i struktura meda, ali nije alergen i 100% je veganski

Nema na zalihama

Kada odlučimo da se hranimo zdravije, jedno od pitanja je koje ubrzo se nameće je – Koji zaslađivači umesto šećera su dobra opcija?

Jasno je da procesirani beli šećer izbacujemo iz upotrebe, ali čime da ga zamenimo? Od svih ponuđenih alternativa, koja je najbolja opcija? Da li su svi zaslađivači umesto šećera dobra opcija?

Izdvojite malo vašeg vremena da pročitate sve informacije na ovoj stranici, i sami odlučite da li se slažete sa nama da je organski kokosov sirup možda i najbolji izbor koji možete da napravite, kad je u pitanju zdrav prirodni zaslađivač umesto šećera.

Kokosov sirup je 100% veganski i prirodni zaslađivač. Smatra se celovitom hranom jer se dobija isključivo od nektara kokosovog drveta, laganim zagrevanjem i mehaničkom filtracijom, bez oduzimanja ili dodavanja bilo kog sastojka.

Drvo kokosa u svoj nektar povlači mnoštvo nutrijenata iz bogate zemlje na kojoj raste, tako da pored šećera, ovaj sirup sadrži neke količine minerala, vitamina, fenola, antioksidanasa, proteina, vlakna i inulina. Stoga su rezultati istrživanja pokazali da kokosov sirup ima nešto niži glikemijski indeks od drugih zaslađivača (šećera, meda, agave itd.).

Ukus kokosovog sirupa

Jedini problem sa organskim kokosovim sirupom je što većina ima slatko kiselkast ukus, koji nije tipičan za zaslađivače i ne uklapa se dobro u sve. Odnos slatko/kiselo u sirupu zavisi od niza faktora. Potpuno sladak kokosov sirup je jako redak na tržištu, jer firme koje nisu specijalizovane baš za ovaj proizvod skoro uvek imaju sirup koji je više kiselkast nego sladak. Zato smo mi pretražili ceo svet u potrazi za potpuno slatkim kokosovim sirupom, i pronašli smo ga na egzotičnom Baliju!

Just Superior kokosov sirup dolazi direktno sa istočne obale predivnog Balija, od jednog od retkih proizvođača na svetu koji je specijalizovan baš za proizvodnju ovog divnog zaslađivača. Sa ukusom između karamele i meda, i konzistencijom javorovog sirupa, Just Superior kokosov sirup će postati zvezda vaših slatkih recepta i vaš omiljeni izbor za zaslađivanje svega od palačinki, preko kaša pa sve do kafe!

kokosov-sirup-palacinke

Zašto je kokosov sirup bolji od drugih prirodnih zaslađivača?

Kod javorovog sirupa postoji problem kvaliteta i cene. Zato što je ekstremno popularan proizvod, javorov sirup ima puno imitacija i proizvodi se na različite načine, pa je autentičan i kvalitetan javorov sirup ekstremno redak na tržištu. Sa druge strane, kokosov sirup je daleko manje komercijalizovan, pa mu je i kvalitet mnogo očuvaniji, pruža iste benefite, a cena je niža. Agava sirup, pored toga što je obično agresivno proceiran, se ne smatra zdravom zamenom ni za sećer jer sadrži fruktozu u količini koja ozbiljno opterećuje jetru. Kokosov sirup sadrži malu količinu fruktoze. Kod meda je ogroman problem kvalitet, opšte poznat na svetskom nivou. Dodatno, puno ljudi je alergično na med, vegani ga ne koriste u ishrani, i med je toksičan na visokim temperaturama pa nije pogodan za vruće napitke ni poslastice koje se peku. Kokosov sirup je potpuno bezbedan na visokim temperaturama, nije alergen i 100% je veganski. Detalje o ovome pronaći ćete u odeljku ‘Zašto je kokosov sirup jedan od najboljih zaslađivača’ .

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

Idealan prirodni zaslađivač - Superior organski kokosov sirup

  • Za razliku od većine kokosovih sirupa na tržištu, naš sirup nije kiselkast. Idelane slatkoće, karamelastog i kompleksnog ukusa koji potiče od mnoštva hranljivih materija u njemu.

  • Dolazi direktno sa lokalnih malih plantaža Balija od specijalizovanog proizvođača kokosovog sirupa.

  • Smatra se celovitom hranom jer se dobija isključivo od nektara kokosovog drveta, laganim zagrevanjem i mehaničkom filtracijom, bez oduzimanja ili dodavanja bilo kog sastojka.

  • Idealan kao toping za palačinke ili vafle. Odličan zaslađivač za kafu, kašu ili smuti. Savršen za bilo koji slatki recept. Bezbedan i na visokim temperaturama. Idealna zamena za šećer, med, javorov sirup, agavu i druge zaslađivače.

  • Smatra se da ima niži glikemijski indeks od drugih zaslađivača.

  • Ukus i struktura meda, ali nije alergen i 100% je veganski.

kokosovo-ulje-vafli

Za koga je kokosov sirup?

Kokosov sirup je idealan prirodni zaslađivač za odrasle, decu, sportiste, vegane i ljude alergične na med. Njegova specifičnost među zaslađivačima je to što ima niži glikemijski indeks. Testovi koje je sproveo Filipinski Institut za istraživanje hrane i ishrane je prijavio glikemijski indeks kokosovog sirupa oko 35, za razliku od 50 – 80 koliko imaju običan sećer, javorov sirup, agava sirup i slično.  Zbog toga se smatra da ljudi sa insulinskom rezistencijom mogu u ograničenim količinama da koriste ovaj sirup. Međutim, za ljude koji imaju dijabetes ili ljude koji su na keto ishrani, bitno je naglasiti da kokosov sirup sadrži prirodne šećere, i stoga ove grupacije ljudi ne treba da ga koriste.

ikonica-ljudi

Preporuke za korišćenje

Kokosov sirup daje savršen ukus toplim napicima (kafi, čaju), palačinkama, kolačima, keksima, smutijima i kašama. Vašim slanim jelima će dati egzotičan ukus – bilo da su u pitanju prelivi za salate, toping za selekciju sireva, ili druge slane kombinacije. Gde god inače koristite šećer, med ili neki drugi zaslađivač, možete koristiti i naš prirodni zaslađivač – kokosov sirup.

Može se koristiti kao zamena za običan šećer u bilo kom receptu, samo se smanji količina drugih tečnih sastojaka ili poveća malo količina suvih sastojaka, da bi se dobila željena struktura. Za razliku od meda, potpuno je bezbedan za obradu na visokim temperaturama.

ikonica-preporuke

Kokosov sirup je:

  • Minimalno procesiran, i tradicionalno proizveden spada u jedne od najprirodnijih zaslađivača
  • Osim prirodnih šećera sadrži i vlakna, inulin, minerale, vitamine i biološki aktivne komponente
  • Smatra se da ima niži glikemijski indeks od drugih zaslađivača
  • Bezbedan na visokim temperaturama
  • Nije alergen
  • 100% je biljnog porekla

Kokosov sirup se proizvodi od prirodnog nektara iz kokosovog drveta/kokosove palme, na isti način na koji se javorov sirup dobija iz javorovog drveta. Nektar kokosovog drveta se vekovima koristi u svim predelima sveta gde rastu kokosove palme. U različitim zemljama ga različito zovu i prave različite napitke od njega koje smatraju lekovitim.

Ovaj prirodni zaslađivač dobija se od nektara iz stabljike kokosove palme koja tek treba da procveta. Nektar se sakuplja ručno sa drveta, tako što se spretni lokalci penju na kokosove palme i odseku vrhove određenih stabljika. Zatim ih adekvatno ih vežu i postave različite posude ispod njih, nakon čega na određen način udaraju stabljiku (‘coconut tapping’) kako bi iz nje krenuo da curi nektar u kante.

Verovatno je ovo jedan od najtradicionalnijih načina proizvodnje bilo kog proizvoda koji je održan do dan danas. Ovo je ujedno i problem samog proizvoda, jer ako bi postao popularniji u svetu, jako teško bi mogao da odgovori na zahteve masovne proizvodnje.

Sakupljen nektar je beličaste boje i redak. On je polazna sirovina za dalju proizvodnju kokosovog sirupa. Nektar se odmah zagreva i filtrira dok se ne dobije zaslađivač željene konzistencije.

Interesantno je naglasiti da proizvodi od kokosa (kokosovo ulje, kokosovo brašno i kokosovo mleko) nemaju ništa zajedničko sa sa kokosovim sirupom. Ovi proizvodi se dobijaju od kokosovog ploda, sa tipičnim ukusom kokosa, a sirup se dobija od nektara iz samih grana kokosovih palmi, i nema ni najmanju aromu kokosa.

Drvo kokosa povlači mnoštvo nutrijenata iz bogate vulkanske zemlje na kojoj raste, zbog čega je njegov nektar izuzetno nutritivno bogat. Nakon prerade u sirup, mnoštvo nutrijenata ostaje sačuvano, ne u velikim količinama ali u dovoljnim da mu daju kompleksan ukus i nutritivni profil bogatiji od skoro svih drugih zaslađivača.

Nutritivne vrednosti na 100 g kokosovog sirupa su:

  • Energetska vrednost 1190 kJ/280 kcal;
  • Masti 0 g; Od toga zasićene masne kiseline 0 g;
  • Ugljeni hidrati 67,2 g; Od toga šećeri 67,2 g;
  • Proteini 2,8 g;
  • So 0,1 g.

Od minerala i vitamina kokosov sirup sadrži:

  • Vitamin C;
  • Cink;
  • Gvožđe;
  • Kalcijum;
  • Kalijum.

Ispitivanja su pokazala da kokosov sirup sadrži značajne količine kalijuma i vitamina C.

Dodatno, pokazano je da kokosovo sirup sadrži u tragovima inulin i vlakna (0.5 g/100 g) i (0.5 g/100 g).

U izveštaju izdatom od strane Instituta za istraživanje hrane i ishrane na Filipinima 2003. godine, navedeno je da sirup od kokosa ima visok sadržaj polifenola i flavanoida, koji su okarakterisani kao biološki aktivne komponente sa potencijalnim pozitivnim efektnima na zdravlje.

Dodatno pokazano je da poseduje i antioksidativna svojstva.

Testovi koje je sproveo Institut za istraživanje hrane i ishrane sa Filipina, pokazali su da sirup od kokosa ima prirodno nizak glikemijski indeks 35, u poređenju sa većinom drugih zaslađivača. Hrana koja ima GI ispod 55 se klasifikuje kao hrana sa niskim glikemijskim indeksom. Glikemijski indeks drugih zaslađivača je:

  • Beli rafinisani šećer: oko 65,
  • Med: od 60 do 85;
  • Grožđani šećer: 100;
  • Pirinčani sirup: 90;
  • Kukuruzni sirup: 90.

Sadržaj inulina i dijetetskih vlakana u kokosovom sirupu može doprinositi sporijem oslobađanju glukoze nakon njegove konzumacije u odnosu na druge zaslađivače. Ovde treba imati u vidu da ne postoji više istraživanja koja ovo potvrđuju, i da će nove informacije možda biti tek objavljivanje u narednim godinama.

Agava sirup, kakav se danas nalazi na tržištu, nastaje tretiranjem netara iz agave toplotom i enzimima, na način koji uništava sve njene potencijalno korisne efekte na zdravlje. Ali ono što je još važnije je da krajnji proizvod tj. agava sirup, sadrži oko 85% fruktoze.

Za razliku od glukoze, fruktoza ne podiže nivo šećera u krvi ili insulina u kratkom roku. Zbog toga se zaslađivači sa visokim sadržajem fruktoze često reklamiraju kao „zdravi“ ili „povoljni za dijabetes“. Sirup agave ima veoma nizak GI – prvenstveno zato što je skoro sav šećer u njemu fruktoza. Ima vrlo malo glukoze. Međutim, ono što agavinom sirupu daje nizak glikemijski indeks po standardnim merenjima, je upravo ono pto je čini toliko nezdravom. 

Šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze (HFCS) sadrže dva jednostavna šećera — glukozu i fruktozu — po oko 50%. Iako glukoza i fruktoza izgledaju slično, imaju potpuno različite efekte na naše telo. Glukoza je neverovatno važan molekul i naše telo ga i samo proizvodi. Ustvari, sve žive ćelije sadrže glukozu, jer je ovaj molekul od vitalnog značaja za život.

Dok svaka ćelija u našem telu može da metaboliše glukozu, naša jetra je jedini organ koji može da metaboliše fruktozu u značajnim količinama.

Mnogobrojna naučna istraživanja su pokazala da je konzumiranje previše fruktoze vrlo štetno za zdravlje. Pokazano je da može doprineti insulinskoj rezistenciji, metaboličkom sindromu, srčanim oboljenjima i dijabetesu tipa 2. Preterano opterećivanje jetre fruktozom podiže i trigliceride u krvi, može povećati nivoe LDL holesterola i oksidovanog LDL-a. Takođe može izazvati nakupljanje masti u predelu stomaka.

Agava sirup sadrži 85% fruktoze, sto daleko nadmašuje bilo koje voće, čak i urme, kao i beli sećer. Naravno, celo voće, koje je puno vlakana i drugih nutrijenata, sasvim drugačije utiče na iskorišćenje fruktoze, a i jako teško je uneti samo putem voća količinu fruktoze koja se lako unese ako se agava sirup redovno koristi kao zaslađivač.

Kokosov sirup sadrži oko 15% fruktoze, a pored toga sadrži inulin i vlakna, i svejedno ima niži glikemijski indeks od većine drugih zaslađivača.

Kokosov i javorov sirup se dobijaju na potpuno isti način, od nektara drveta, samo što je kod jednog u pitanju javorovo drvo, a kod drugog drvo kokosa. Kako javorov sirup sadrži fitonutrijente (flavanoide, polifenole, antioksidante), minerale i vitamine, tako i sirup od kokosasadrži sve ove hranjive materije. Ukoliko koristite organski javorov sirup A klase direktno od proverenog dobavljača, onda je jedina razlika između kokosovog i javorovog sirupa u tome što je javorov sirup mnogo skuplji, i što kokosov sirup ima nešto niži glikemijski indeks.

Najveći problem sa javorovim sirupom je to što je ekstremno komercijalizovan proizvod, ima puno imitacija i često se proizvodi agresivnim metodama koje utiču negativno na sve te karakteristike zbog kojih je na prvom mestu postao popularan. Zato je sve teže naći autentičan i kvalitetan javorov sirup.

Sa druge strane kokosov sirup je još uvek daleko manje popularan (ne postoji dovoljno finansijskih sredastva u zemljama gde se on proizvodi da bi se progurao na tržište na način na koji je Kanada javorov sirup progurala). Zato mu je i kvalitet mnogo očuvaniji i cena niža, a pruža sve iste benefite kao i javorov sirup.

Superior kokosov sirup je 100% veganski prirodni zaslađivač, divnog slatko karamelastog ukusa, proverenog sastava, porekla i procesa prerade.

  1. Asghar, M. T., Yusof, Y. A., Mokhtar, M. N., Ya’acob, M. E., Mohd. Ghazali, H., Chang, L. S., & Manaf, Y. N. (2020). Coconut (Cocos nucifera L.) sap as a potential source of sugar: Antioxidant and nutritional properties. Food science & nutrition8(4), 1777-1787.
  2. Drewnowski, A., Tappy, L., Forde, C. G., McCrickerd, K., Tee, E. S., Chan, P., … & Amarra, M. S. (2019). Sugars and sweeteners: science, innovations, and consumer guidance for Asia. Asia Pacific journal of clinical nutrition28(3), 645-663.
  3. Misra, B. (2016). Neera: The coconut sap: A review. International Journal of Food Science and Nutrition1(4), 35-38.
  4. Trinidad, T. P., Mallillin, A. C., Avena, E. M., Rodriguez, R. G., Borlagdan, M. S., Cid, K. B. B., & Biona, K. T. (2015). Coconut sap sugar and syrup: a promising functional food/ingredient. Acta Manilana63, 25-32.
  5. Trinidad, T. P. (2003). Nutritional and Health Benefits of Coconut Sap Sugar/Syrup. Food and Nutrition Research Institute.
  6. Bray, G. A. (2007). How bad is fructose?. The American journal of clinical nutrition86(4), 895-896.
  7. Faeh, D., Minehira, K., Schwarz, J. M., Periasamy, R., Park, S., & Tappy, L. (2005). Effect of fructose overfeeding and fish oil administration on hepatic de novo lipogenesis and insulin sensitivity in healthy men. Diabetes54(7), 1907-1913.
  8. Basciano, H., Federico, L., & Adeli, K. (2005). Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Nutrition & metabolism2(1), 1-14.

Setifikovano organski i potpuno prirodni zaslađivač

Kako je objašnjeno prethodno, kokosov sirup se dobija od nektara iz kokosovog drveta. Ovaj nektar je veoma podložan fermentaciji, čak i na sobnoj temperaturi, tako da se nakon sakupljanja drži na niskoj temperaturi i tretira konzervansima, pre daljeg procesa obrade.

U organskoj proizvodnji ovo nije dozvoljeno, tako da se organski sirup kokosa pravi od nektara odmah nakon sakupljanja iz kokosovih palmi, i ne dodaju se nikakvi konzervansi ni aditivi, ni pre ni posle obrade.

Naš proizvod poseduje nacionalni organski sertifikat Šri Lanke, evropski organski sertfiikat i srpski organski sertfikat. 100% prirodan, 100% organski i bez ijednog aditiva ili konzervansa.

Nektar se sakuplja dva puta dnevno od strane lokalnih farmera, na malim porodičnim farmama, i zatim odmah dalje ide u proizvodnju našeg kokosovog sirupa.

Ukus Superior kokosovog Sirupa

Jedina mana koju organski kokosov sirup kao zaslađivač ima jeste što nije potpuno sladak u većini slučajeva. Više je kiselkasto/sladak, što ga čini atipičnim zaslađivačem koji nije po svačijem ukusu. Sam odnos slatko/kiselo u sirupu zavisi od puno različlitih faktora, koji uključuju:

  • lokaciju i vrstu zemljišta gde raste kokosovo drvo,
  • klimatske uslove,
  • starost i sortu drveta kokos, i
  • postupak koji se koristi u obradi uključujući temperaturu i dužinu vremena obrade.

Potpuno sladak kokosov sirup postoji, ako se ispune svi uslovi na određen način, ali je jako redak u svetu, jer firme koje se ne specijalizuju baš za ovaj proizvod skoro uvek imaju sirup koji je više kiselkast nego sladak.

kokos-sirup-americke-palacinke

Superior kokosov sirup se proizvodi od nektara kokosovih palmi koje rastu na lokalnim plantažama trpskog i ekološki potpuno čistog Balija. Svi gore navedeni faktori su savršeno ukombinovani kako bi sirup uvek imao predivan sladak karamelast ukus, bez ikakvih dodataka.

Štaviše naš dobavljač je dobio višestruke nagrade u Evropi za ukus kokosovog sirupa (‘Superior taste award’, ‘Great taste award’).

Kokosov sirup – cena formirana u skladu sa kvalitetom

Kao što smo već pomenuli, za Just Superior kokosov sirup cena je izuzetno povoljna, budući da ovaj proizvod još nije toliko popularan širom, pa je čak i jeftiniji od drugih zaslađivača sa kojima se često poredi.

Uz benefite koje nudi – niski glikemijski indeks, odlične nutritivne vrednosti i tradicionalni način proizvodnje, ukoliko se odlučite za naš organski proizvod, možete biti sigurni da ste načinili pravi izbor!

kokos-sirup-kasikica

Pročitajte iskustva naših korisnika

Vaše redovne poruke i komentari su već godinama najlepši deo čitavog našeg poslovanja. Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno.  Vaše iskreno zadovoljstvo i preporuke su ono što je izgradilo ovu firmu i što je uvek motiviše da daje sve od sebe da vam puži kako najbolje proizvode na svetu tako i najbolju uslugu i podršku.

Ovo je fenomenalno! Danas sam probala 😍😍

List right
List right

Omiljen sirup 🙌 Daje posebnu notu slatkišima, a i piletini 🙋‍♀️🙌

@justsuperior.rs HVALA!!! 💖 Ništa bez novog sirupa od kokosa 💖💖 isproban i odlican je, kao i svi proizvodi od @justsuperior.rs 💖💖

List right

Vi o Superior Kokosovom Sirupu