Organska Crna Maka – 150g

Rectangle-302 EU500x500-1

1.390,00 RSD sa PDV-om

Otkrijte potencijal koji ima garantovano 100% čista crna maka! Plodnost, snaga, fokus, libido i zdravlje kostiju, sa jednom od najkvalitetnijih maka na svetu.
Sastojci: 100% organska crna maka u prahu. Pakovanje traje oko 6 nedelja.

  • Organska Superior sirova 100% crna maka u prahu
  • Garantovano poreklo – garantovana čistoća crne make
  • 100% sirova, sušena na suncu – najpotentniji oblik crne make
  • Provereno i garantovano 100% crni plod peruanske make – registrovana je u bazi Ministarstva zdravlja
  • Zbog načina i lokacije gajenja i obrade, izuzetno bogata makaenima i drugim važnim aktivnim komponentama, te daje vidljive i brze rezultate
  • Direktno od plantažera iz najplodnijeg dela peruanskih Anda

Poklon drevnih civilizacija Perua

Crna maka je zaista blagotvorna biljka i jedna od najefektnijih prirodnih namirnica koju možete da uzimate.

Ona spada u korenasto povrće koje se gaji i koristi kao hrana i kao lek na peruanskim Andima, već hiljadama godina. Danas je nauka pokazala, a stotine hiljada iskustava korisnika potvrdilo, da svakodnevni unos samo jedne kašike dnevno kvalitetnog praha crne make može značajno povećati energiju, izdržljivost, fokus, libido, raspoloženje i izbalansirati hormone, bez i jednog neželjenog dejstva!

Da li bilo koja crna maka daje ove efekte? Nažalost, ne!

Popularnost ove biljke u svetu dovela je do drastičnog opadanja kvaliteta organske make koja se nudi na tržištu. Problem sa kineskom makom, mešanjem ove biljke sa drugim organskim biljkama u samom Peruu, gajenjem na previše niskim delovima Anda, sušenjem mehanički ili u plastenicima, dovode do toga da svaki proizvod ne daje obećane efekte.

Mi smo kao firma usko specijalizovani za maku, i nudimo jednu od najkvalitetnijih maka na svetu.

Razlika crne make i drugih ekotipova

Postoji preko 13 različitih ekotipova ove čudesne biljke, čiji su plodovi od skoro skroz bele pa sve do crne boje, ali se uglavnom grupišu u 3 ‘glavna’ ekotipa odnosno 3 glavne boje – žuta, crna i crvena maka. Razlika ovih plodova je u boji opne, a unutrašnjost svih plodova je iste – krem boje.

Sve vrste dolaze od istog semena, i sve zajedno rastu na plantažama u prirodnoj srazmeri otprilike 60% žuti, 25% crveni i 15% crni plod. Tradicionalno, biljka se nikad nije odvajala i sve boje korena su se jele zajedno. Međutim, kada su istraživanja pokazala da se odnos količina biološki aktivnih komponenata blago razlikuje u žutoj, crnoj i crvenoj maki, proizvođači su počeli da nude odvojene vrste.

plantaze-make

Sadržaj makro i mikro nutrijenata u svim ekotipovima je skoro isti, ali neka istraživanja su pokazala da ukoliko se izdvoji samo određena vrsta (boja), ona može imati specifična ili izraženija dejstva u odnosu na druge dve. Takođe, kako je počela da se konzumira izdvojena crna maka, iskustva ljudi su potvrdila njene zdravstvene benefite.

Rasprostranjeno je mišljenje da crna maka najbolji efekat pokazuje kod muškaraca, crvena kod žena, a žuta kod starijih osoba i dece. Ova tvdrnja nikako nije podržana naučnom ni drugom literaturom.

Ono što je za sada nauka pokazala je da su sve tri boje korisne i za muškarce i za žene, zavisno od toga koji zdravstveni efekat treba postići. Što se tiče količine aktivnih bioloških komponenti koje biljci daju njena zdravstvena svojstva, naučna istraživanja daju vrlo oprečne rezultate, međutim, činjenica je da čista crna peruanska maka ima intenzivniji ukus od miksa sve 3 make, tako da se može pretpostaviti da sadrži veću koncentraciju određenih fitonutijenata, ali se ne zna još uvek kojih.

Da se ne može reći da je crni plod za muškarce, a crveni za žene najbolje ilustruju činjenice da su kliničke studije pokazale da je jedino crvena maka efikasna za poboljšanje funkcije prostate, kao i da je efikasna za umanjenje anksioznosti i stresa podjednako kod oba pola, dok je pozitivan uticaj crne peruanske make na kognitivne funkcije i sportske performanse jednako izučavan i kod žena i muškaraca.

Za većinu ljudi je optimalno rešenje da redovno koristi miks sve tri boje make, onako kako je priroda namenila, a crnu maku možete koristiti umesto miksa, kao dodatak miksu ukoliko postoji neki određeni benefit za koji je ona pokazala najjače efekte, a koji je vama posebno potreban, ili ukoliko jednostavno hoćete da koristite jaču vrstu.

Superior sirova crna maka

  • Superior crna maka je garantovano 100% čista crna maka, što možete osetiti po njenom intenzivnijem i drugačijem ukusu.

  • Komuna na Andima sa kojom direktno sarađujemo se bavi isključivom uzgojem i prodajom najkvalitetnije peruanske make.

  • Crna maka sušena je na suncu, na tradicionalan način (ne mehanički, ni u plastenicima) koji se pokazao u istraživanjima kao najefektniji za očuvanje biološki aktivnih komponenti u biljci.

  • Crnu maku uvozimo svake godine, što znači da uvek imamo najsvežiji rod.

  • Gaji se u oblasti Anda koja se smatra postojbinom make i daje najkvalitetniju maku zbog nadmorske visine i kvaliteta zemljišta.

  • Registrovana je u bazi Ministarstva zdravlja (rešenje je dostupno na sajtu) što znači da je stavljena na tržište po svim propisima. Radimo vrlo detaljne analize, čime garantujemo 100% čistoću naše crne make.

crna-maka-cover

Za koga je namenjena čista crna maka?

  • Crna maka za muškarce koji želje da poboljšaju kvalitet, broj i pokretljivost muških polnih ćelija, prah crnog ploda je pravi izbor.
  • Za sportiste, i muškarce i žene, koji žele da rade na podizanju nivoa fizičke izdržljivosti i snage.
  • Za svakog ko želi da poboljša pamćenje, fokus i koncentraciju.
  • Crna maka za žene i muškarce koji žele da podignu libido, energiju i raspoloženje je odlično rešenje.
  • Crna maka za muškarce i žene kojima je potrebna podrška za zdravlje i gustinu kostiju je sjajan izbor.
ikonica-ljudi

Crna maka – upotreba i preporuke za korišćenje

Crnu maku uzimajte u količini od 3g (jedna puna kafena kašičica). Možete je koristiti umesto miksa neko vreme, ili dodati manju količinu crne make uz miks sve 3 vrste.

Najjednostavnije je da je pomešate sa čašom vode i popijete. Možete je dodati i u čašu tople vode, iscedite pola limuna, dodati kašičicu meda ili nekog biljnog zaslađivača. Ako jeumešate u toplo (ne vruće) pirinčano mleko, dobićete sasvim ukusan napitak!

ikonica-preporuke

Kako mi na našem sajtu kao i na pakovanjima proizvda dajemo proverene informacije koje isključivo dolaze iz naučne literature ili istorijskih spisa, tako ćemo i za crnu maku napisati samo one podatke koji su za sada potvrđeni u literaturi. Imajte u vidu da na temu crne make može mnogo toga da se pročita na internetu, ali da te tvrdnje ni sa čim nisu podržane.

Dodatno, ne treba izgubiti iz vida da sve dole navedene benefite pruža i miks sve 3 boje. Štaviše, nema istraživanja koje upoređuje delotvornost miksa i crne make za iste benefite. To ne znači da maka crne boje nema neka drugačija ili jača svojstva, ali znači da ih nauka nije još dokazala, pa ih ne možemo pisati kao činjenice.

Treba naravno imati u vidu i obrnuto – sve benefite koje pruža miks, verovatno pruža i svaka vrsta (boja) make pojedinačno. Takođe, iako postoji jako malo istraživanja za crnu i crvenu maku, one su objektivno intenzivnijeg ukusa (što se može osetiti kad koristite kvalitetan prah od crne i crvene make), a to verovatno znači da nekih fitonutrijenata sadrže više od miksa.

Od 2006. do 2016. sprovedeno je nekoliko animalnih studija o tome kako crni plod utiče i na proizvodnju i na pokretljivost muških polnih ćelija u semenoj tečnosti. Od toga su par studija istog autora poredile kakav uticaj imaju zasebno biljka crne, crvene i žute boje, a ostale studije su analizirale samo biljku crne boje.

Istraživanja koja pokazuju zdravstvene benefite ove biljke

U prvoj studiji je pokazano da je dnevna proizvodnja muških polnih ćelija u semenoj tečnosti (DSP) značajno povećana u grupi koja je lečena crnom makom, dok je je u grupi lečenoj žutim plodom ovaj efekat bio slabiji, a crvena biljka nije imala efekta na ovaj parametar.

Dodatno, crna maka je jedina povećala pokretljivost muških polnih ćelija u semenoj tečnosti kroz epididim, ali nije imala uticaja na težinu prostate.

U drugoj studiji rezultati su pokazali da su crna i žuta povećale broj muških polnih ćelija u epididimu dok su sve 3 make povećale broj muških polnih ćelija u semovodu (bez uticaja na dnevnu proizvodnju). Zaključak je bio da ova biljka deluje kao modulator broja muških polnih ćelija na nivou reproduktivnog trakta.

U trećoj studiji su poredili žutu i crnu biljku i crna maka je rezultirala većom koncentracijom broja muških polnih ćelija u epididimu i semovodu u poređenju sa žutom.
Ostale animalne studije izučavale su uticaj samo crne make na broj i pokretljivost muških polnih ćelija. Jedna studija je pokazala da crna maka utiče na broj muških polnih ćelija već 1 dan nakon početka lečenja. U drugoj studiji je pokazano da miks ekstrakata iz crne make i jakona poboljšava broj muških polnih ćelija.

Ostale studije koje pokazuju povoljan uticaj make na broj, pokretljivost i uopšte kvalitet semene tečnosti su rađene sa miksom sve tri make.

U jednom istraživanju pokazano je da iako su sve tri vrste doprinele smanjenju depresije, a crna je takođe poboljšala koncentraciju i efikasnost učenja kod laboratorijskih miševa i pokazalo se da pospešuje memoriju (10).

Miševi tretirani ekstraktom crne make tokom 4 nedelje zavisno od doze pokazali su povećane kognitivne performanse tokom zadataka pamćenja (posebno onih koji su povezani sa poboljšanim prostornim učenjem i pamćenjem). U drugoj studiji miševi hranjeni crnom bojom ove čdesne biljke, tokom 7 dana imali su značajno bolje učenje i pamćenje.

Treća studija je pokazala da miševi hranjeni crnom makom 35 dana pokazuju poboljšanje oštećene memorije i sposobnosti učenja. Jedna uporedna studija na ženskim pacovima pokazala je da sva tri oblika biljke poboljšavaju kognitivne funkcije, što je procenjeno zadatkom pronalaska vode, ali crna je imala najveći efekat.

Studija sprovedena sa različitim dozama crne make u modelu alkoholnog oštećenja pamćenja tokom 28 dana, zaključila je da su sve doze crne make uspele da spreče povećanje vremena potrebnog da miševi izađu iz lavirinta i da je generalno to vreme bilo poboljšano u odnosu na kontrolnu grupu.

Sveukupno crna maka pokazuje trendove ka poboljšanju kognitivnih funkcija u animalnim studijama, i pokazala se kao moćan neuroprotektivni agens, samo mehanzmi dejstva još nisu poznati.

Jedno istraživanje rađeno u Peruu pokazalo je da žuta maka tokom tri nedelje, povećava fizički otpor, mereno vremenom dostizanja zamora, za 41% od kontrolne vrednosti, dok crna maka povećava fizički otpor za više od 500%, a miks i crvena nisu testirani.

Iako je uticaj na snagu i povećanje izdržljivosti jedan od glavnih benefita koji se komunicira u nenaučnim izvorima kao benefit crne make, mi nismo uspeli da pronađemo nijedno istraživanje osim gore navedenog da je crna maka proučavana ili upoređivana sa drugim vidovima peruanske make za ove efekte.

Sva istraživanja na temu snage, kao i po pitanju podizanja izdržljivosti, rađena su za miks sve tri make. Opet, to ne znači da crna maka nije efikasna ili efikasnija od miksa na ovom polju, samo znači da to nije istraživano, te nema na osnovu čega da se tvrdi.

 

U 2010. godini tim od 6 istraživača poredio je efekat sve tri boje make kao i leka estradiola na strukturu kostiju kod miševa kojima su odstranjeni jajnici. Utvrđeno je da su crvena i crna podjednako efikasne kao i lek za osteoporozu u poboljšanju i zaštiti koštane strukture, ali bez ispoljavanja estrogenih efekata i bez uvećanja težine materice do kojih dolazi pri uzimanju estradiola.

Ostala istraživanja na ovu temu rađena su sa miksom sve tri boje biljke.

U jednom istraživanju na ljudima pokazano je da se uz crnu maku može smanjiti nivo glukoze u krvi. U drugom istraživanju na životinjama pokazano je da ona može smanjiti vrednost glukoze u krvi za 50%. Slični rezultati pokazani su i za biljku žute boje i za miks sve tri boje.

Studija objavljena 2018. godine upoređivala je funkcionalne biološke aktivnosti žute, crvene i crne make. Rezultat je pokazao da su lipidi i polisaharidi crne make pokazali veći antioksidativni efekat od drugih vrsta ove biljke. Crvena je pokazala antioksidativnu aktivnost za 10% manju od crne, a žuta za 25% manju. Sa druge strane, drugo istraživanje koje je poredilo žutu i crnu maku je pokazalo da žuta ima jaču antioksidativnu aktivnost.

Randomizovana, dvostuko slepa, placebom kontrolisana studija sa ukupno 175 učesnika koji su dobijali 3 g placeba, crvene ili crne make dnevno, pokazala je da obe make imaju značajan i sličan pozitivan efekat na raspoloženje i kvalitet života sa zdravstvenog aspekta.

Randomizovana, dvostuko slepa, placebom kontrolisana studija sa ukupno 175 učesnika koji su dobijali 3 g placeba, crvene ili crne make dnevno, pokazala je da obe make jednako povećavaju percepciju želje za intimnim odnosima tokom vremena.

Što se tiče nauke i postojećih istraživanja u ovom trenutku, važi tabela ispod, a čak je i ona formirana za neke benefite samo na osnovu jednog istraživanja. Jedini benefiti koji su izučavani u višestrukim studijama su pozitivan uticaj crne make na broj i pokretljivost muških polnih ćelija u semenoj tečnosti kao i na kognitivne funkcije.

Sve što je navedeno na našoj stranici o proizvodima podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete ga zatražiti putem mail-a.

  1. Inoue, N., Farfan, C., & Gonzales, G. F. (2016). Effect of butanolic fraction of yellow and black maca (Lepidium meyenii) on the s*erm count of adult mice. Andrologia, 48(8), 915-921.
  2. Gonzales, C., Rubio, J., Gasco, M., Nieto, J., Yucra, S., & Gonzales, G. F. (2006). Effect of short-term and long-term treatments with three ecotypes of Lepidium meyenii (MACA) on s*ermatogenesis in rats. Journal of ethnopharmacology, 103(3), 448-454.
  3. Gonzales, G. F., Nieto, J., Rubio, J., & Gasco, M. (2006). Effect of Black maca (Lepidium meyenii) on one s*ermatogenic cycle in rats. Andrologia, 38(5), 166-172.
  4. Gonzales, G., Gasco, M., Cordova, A., Chung, A., Rubio, J., & Villegas, L. (2004). Effect of Lepidium meyenii (Maca) on s*ermatogenesis in male rats acutely exposed to high altitude (4340 m). Journal of endocrinology, 180(1), 87-96.
  5. Gonzales, G. F., Villaorduña, L., Gasco, M., Rubio, J., & Gonzales, C. (2014). Maca (Lepidium meyenii Walp), a review of its biological properties. Revista peruana de medicina experimental y salud publica, 31(1), 100-110.
  6. Gonzales C, Cárdenas-Valencia I, Leiva-Revilla J, Anza-Ramirez C, Rubio J, Gonzales GF. Effects of different varieties of Maca (Lepidium meyenii) on bone structure in ovariectomized rats. Forsch Komplementmed. 2010;17(3):137-43
  7. Gonzales-Arimborgo, C., Yupanqui, I., Montero, E., Alarcón-Yaquetto, D. E., Zevallos-Concha, A., Caballero, L., … & Gonzales, G. F. (2016). Acceptability, safety, and efficacy of oral administration of extracts of black or red maca (Lepidium meyenii) in adult human subjects: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Pharmaceuticals, 9(3), 49.
  8. Gasco, M., Aguilar, J., & Gonzales, G. F. (2007). Effect of chronic treatment with three varieties of Lepidium meyenii (Maca) on reproductive parameters and DNA quantification in adult male rats. Andrologia, 39(4), 151-158.
  9. Gonzales, G. F., Cordova, A., Gonzales, C., Chung, A., Vega, K., & Villena, A. (2001). Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men. Asian journal of andrology, 3(4), 301-304.
  10. Peres, N. D. S. L., Bortoluzzi, L. C. P., Marques, L. L. M., Formigoni, M., Fuchs, R. H. B., Droval, A. A., & Cardoso, F. A. R. (2020). Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review. Food & function, 11(1), 83-92.
  11. Rubio, J., Caldas, M., Dávila, S., Gasco, M., & Gonzales, G. F. (2006). Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice. BMC complementary and alternative medicine, 6(1), 1-7.
  12. Rubio, J., Yucra, S., Gasco, M., & Gonzales, G. F. (2011). Dose–response effect of black maca (Lepidium meyenii) in mice with memory impairment induced by ethanol. Toxicology mechanisms and methods, 21(8), 628-634.
  13. Rubio, J., Dang, H., Gong, M., Liu, X., Chen, S. L., & Gonzales, G. F. (2007). Aqueous and hydroalcoholic extracts of Black Maca (Lepidium meyenii) improve scopolamine-induced memory impairment in mice. Food and chemical toxicology, 45(10), 1882-1890.
  14. Sun, Y., Dai, C., Shi, S., Zheng, Y., Wei, W., & Cai, D. (2018). Composition analysis and antioxidant activity of essential oils, lipids and polysaccharides in different phenotypes of Lepidium meyenii. Journal of Chromatography B, 1099, 25-33.
  15. Wang, Y., Wang, Y., McNeil, B., & Harvey, L. M. (2007). Maca: An Andean crop with multi-pharmacological functions. Food Research International, 40(7), 783-792.
  16. Balick, M., & Lee, R. (2002). Maca: from traditional food crop to energy and libido stimulant. Alternative therapies in health and medicine, 8(2), 96-98.
  17. Yábar, E., Pedreschi, R., Chirinos, R., & Campos, D. (2011). Glucosinolate content and myrosinase activity evolution in three maca (Lepidium meyenii Walp.) ecotypes during preharvest, harvest and postharvest drying. Food Chemistry, 127(4), 1576-1583.

Crna maka sadrži širok spektar različitih biološki aktivnih komponenti (polisaharide, polifenole, glukozinolate, alkaloide…) odgovornih za brojne zdravstvene efekte. Ono što je specifično za ovu biljku je da sadrži i polinezasićene masne kiseline makaene i makademe, kao posebnu klasu sekundarnih metobolita pronađenih isključivo u korenu biljke. U njoj se nalaze i tri alkaloida, za koje se takođe smatra da imaju antikancerogena svojstva. Količina ovih biološki aktivnih komponenti (a samim tim i njeni efekti) direktno zavise od kvaliteta biljke (kvaliteta semena, lokacije uzgoja, načina uzgoja, načina obrade, vrste, porekla, čistoće itd).

sve-tri-make

100% čista crna peruanska maka

Crna maka mora biti garanotvane čistoće, jer je to ključno za njenu upotrebu. Ova blagotvorna biljka prirodno raste na polju tako da rodi oko 60% žutog, 25% crvenog i 15% crnog ploda, što smo videli prilikom posete Andima u Peruu, gde je svaki deseti plod na plantaži bio crni.

Pošto je prirodno značajno manje ima, kada se kupuje crna maka, cena je znatno veća nego kod ostalih. Ipak, jednako je tražena, pa je vremenom na tržištu počela da se nudi po sličnim cenama kao žuta ili miks sve tri broje. Međutim, to više nije bio čist crni plod.

Na svetskom tržištu je gotovo najteže naći čistu crnu maku.

Među proizvođačima i preprodavcima ovo je dobro poznato. Mi upravo zato dugo nismo nudili crnu maku, jer je preko nabavke do krajnje cene, čista maka crne boje (naročito kvaliteta kakvog je naša) veoma skupa.

Posle par godina smo odlučili i nju da ponudimo, po realnim cenama. Po boji proizvoda ne možete oceniti da li je crna maka čista, ali možete po ukusu.

Ako probate bez ičega svaki naš proizvod na kašičicu, jasna je razlika između miksa sirovog, miksa gelatinizovanog, čiste crvene i crne make. Još je jasnija razlika uzmeđu prave crne make i onih proizvoda koji se tako prodaju ali svakako to nisu.

Što je ukus jači, pikantniji, gorči, kiselkastiji, to je crna maka bolja i čistija. Naš organski proizvod je napravljen od tamno sivih (‘’lead colored’’) do crnih plodova biljke.

Način obrade crne make

Maka se na tržištu prodaje u dva oblika – kao sirova u prahu i kao gelatinizovana maka u prahu. Gelatinizacije je industrijski proces u kome se razgrađuje skrob iz biljke, primenom visokog pritiska i temperature. Literatura i proizvođači nemaju jedinstven stav koja je vrsta bolja i postoje mišljenja po kojima je pri konzumiranju većih količina make (što je definitivno iznad preporučenih dnevnih doza) bolja gelatinizirana zbog potencijalnih tegoba sa varenjem.

Međutim gelatinizacija može uticati na gubitak dela biološki aktivnih komponenti iz biljke. Mi smo, nakon temeljnog istraživanja, i desetogodišnjeg iskustva ličnog u korišćenju make, zaključili da je sirova ipak efektnija od gelatinizovane.

Ukoliko želite detaljno da se informišete i pronađete odgovor na pitanje da li je bolja sirova ili gelatinizovana maka, pročitajte naš tekst na tu temu.

maka-plantaze-peru

Svežina crne make

Ova biljka se ubira jednom godišnje i kada se plodovi osuše mogu godinama da stoje pre dalje obrade. Ona može da zadrži dosta svojih nutritivnih svojstava, ali njen potencijal se svakako povećava sa skraćivanjem vremena od ubiranja ploda do njegovog konzumiranja. Velike kompanije, koje preprodaju ogromne količine ove biljke, jednostavno ne mogu da ponude najsvežije proizvode, već to čine sa višegodišnjih zaliha.

Kako mi sarađujemo direktno sa plantažerima i samo sa jednom malom komunom iz najplodnijeg dela Anda, naša crna maka je uvek od poslednjeg roda, tako da smo u mogućnosti da ponudimo najsvežiji proizvod.

crna-maka-vektor

Poreklo crne make

Postoje biljke koje mogu da uspevaju u različitim podnebljima, što ne utiče u velikoj meri na njihova svojstva, dok postoje i one kod kojih je poreklo presudno. Maka prirodno raste jedino u Peruu, na obroncima Anda, gde malo koja druga biljka uspeva.

Iako seme i plod ove biljke u izvornom obliku nije dozvoljeno iznositi iz Perua, pre nekoliko godina, ona je nelegalnim tokovima preneta u Kinu, a danas postoji preko 3700 različitih kineskih kompanija koje je prodaju. Problemi sa kineskom makom su višestruki:

  • Postoje laboratorije u Kini koje zapravo proizvode sintetičku formu make, a pokušavaju da je prodaju kao autentičan maka koren.
  • Kina jedna od najzagađenijih zemalja na svetu i da njihova hrana nosi veliki rizik kontaminacije.
  • Spekuliše se da Kina već ima 7 GMO patenata za Maku (u Peruu su GMO namirnice zabranjene zakonom.

Trenutno ni jedna EU laboratorija nije akreditovana da potvrdi tačno poreklo i kvalitet make, a nažalost maka iz Kine preko određenih zemalja Evrope i Amerike ulazi na tržište sa izmenjenim poreklom, što znači da ukoliko firma ne uvozi direktno iz Perua postoji šansa da kupite upravo organsku kinesku maku. To sve je znatno doprinelo našoj motivaciji da pronađemo maku dokazanog porekla, a time i kvaliteta.

Plantaže na kojima se gaji Superior crna maka se nalaze u ekskluzivnom regionu Meseta del Bombón, oko Junin jezera (preko 4000m nadmorske visine), koji ima jedinstvenu mikroklimu i zemljište. Ovaj region, koji je inače i prirodni rezervat, je istorijska postojbina ove biljke i smatra se da baš odatle potiče njeno seme. Biljka gajena u ovom regionu dokazano ima drugačiju boju, sadrži više minerala i biološki aktivnih komponenti od biljke iz južnog dela Junina i smatra se da je najvišeg kvaliteta.

peruanac-prerada-make

Pored ovoga, dok se većina make danas suši brzo u električnim sušaonama ili u plastenicima, naša se suši i dalje na tradicionalan način, prirodno na suncu, na najpogodnijoj nadmorskoj visini. Naučna istraživanja potvrđuju da je ovo jedini način da se očuvaju sve blagodeti ove čarobne biljke.

peru-plantaze

Crna maka – cena formirana u skladu sa kvalitetom

Trudimo se da našim kupcima ponudimo dodatke ishrani koji će dati vidljive i osetne efekte, te za Superior proizvode biramo crnu maku prvog kvaliteta i u skladu sa tim formiramo cene koje možete videti na našem sajtu.

Na tržištu se sasvim sigurno mogu pronaći jeftinije crvene make, ali ako ih uporedite po ukusu i mirisu sa stvarno čistom Superior crnom makom i sa efektima koje ona pruža, biće vam jasno da dobijate proizvod najboljeg odnosa cene i kvaliteta.

Da li znate odakle dolazi vaša crna maka ?

Mi smo otišli na daleke Ande kako bismo bolje upoznali ovu čudesnu biljku i pronašli retka mesta gde se ona još uvek uzgaja i proizvodi po tradiocionalnim principima. Ispod možete videti fotografije sa plantaža komune sa kojom sarađujemo u ekskluzivnom regionu Meseta del Bombón, oko Junin jezera. 2020. godine je trebalo opet da posetimo Peru, ali zbog svetske Covid pandemije nismo uspeli da odemo na plantaže gde je trebalo da napravimo reportaže o našoj maki. Nadamo se da će taj put uskoro biti ostvaren.

Pročitajte odgovore na najčešće postavljena pitanja i saznajte sve što vas zanima kada je u pitanju peruanska maka odnosno crna, crvena i (žuta) zlatna maka.

Na tržištu postoji nekoliko različitih vrsta maka. Just Superior u ponudi ima 4 različite make. Osnovne razlike između njih kao i  savete koju da koristite možete naći ovde.

Peruanska maka je biljka koja raste isključivo na jednom mestu na svetu, na Andima u Peruu, u uslovima u kojima gotovo nijedna druga biljka ne uspeva (na nadmorskim visinama od 3500 do 4500 metara, u centralnom regionu peruanskih Anda). Ovaj region karakterišu ogoljeni i kameniti tereni, intenzivno zračenje sunca, jaki vetrovi i prilično niske temperature. Ovakvo okruženje, ali i činjenica da je maka jedina biljka koja sadrži klasu fitonutrijenata makaeni, čine maku fascinantnom i vrlo specifičnom u odnosu na sve druge biljke na planeti.

Maku tradicionalno (već 2000 godina) koriste domoroci Anda (Kečua narod) kao hranu i kao lek zbog njenih pozitivnih efekata na nivo energije, balansiranje hormona, funkcionisanje tiroidne žlezde, simptome PMS-a, simptome menopauze, povećanja libida, povećanja plodnosti, zdravih kostiju, mentalnog zdravlja, fokusa i smanjenja stresa.

Čak 90% ljudi koji adekvatno uzimaju kvalitetnu maku oseti njen pozitivan uticaj na različite aspekte njihovg zdravlja, i zbog toga je peruanska maka postala izuzetno popularna u celom svetu.

Kada je u pitanju maka peruanska, jedno od najčeščih pitanja se odnosi na doba dana u koje je poželjno konzumirati je. Nije presudno kada ćete u toku dana uzeti maku. Neki ljudi vole da je uzimaju ujutru, zato što podiže energiju i fokus, dok drugi preferiraju da je uzimaju uveče sa toplom vodom ili biljnim mlekom, jer ih umiruje pred spavanje. Treba da proverite šta vama više odgovara. Maku možete uzimati uz obrok, a možete i na prazan stomak.

Nigde ne postoje preporuke da treba praviti pauze u korišćenju make, čak ni u pravilniku koji objašnjava njenu upotrebu. Peruanska maca se u Peruu jede svaki dan, ceo život i to u daleko većim količinama nego što se kod nas preporučuje.

Kada posle nekoliko meseci korišćenja vidite kako organizam reaguje na maka prah, pauzu možete napraviti ako vi lično osetite tu potrebu. Korisnici koji su zadovoljni efektima koje maka ima na njih, uglavnom prve godine uzimaju svakodnevno, a kasnije organska maka postaje deo ishrane, s tim da može da se uzima 3 do 5 puta nedeljeno. Iako veoma neobično i učinkovito, maka je ipak povrće, a ne lek (ukoliko uzimate potpuno prirodnu maku u prahu kakva je Superior maka).

Mnogi zdravstveni efekti peruanske make su potvrđeni i obrađeni u različitim merama u naučnim istraživanjima, dok širom sveta ima nebrojeno mnogo iskustvenih dokaza o čudotvornom delovanju ove biljke. Zbog toga je organska maka postala jako popularan proizvod svuda u svetu, pa se na tržištu nudi u dva oblika, kao maka u prahu i maka u kapsulama. Ovo je isti proizvod, samo što se u drugom slučaju prah pakuje u kapsule. Ali šta onda dobijamo?

Preporučena dnevna doza make je 3 do 5g, a neko uzima i više, dok kapsule sadrže uglavnom 500 mg praha. To znači da ako uzimate maku u kapsulama, morali bi da uzmete i svarite 6 do 10 omotnica kapsula u kojima se maka nalazi, i to svaki dan.

Osim toga, pakovanje praha u kapsule, pa zatim kapsula u ambalažu, znatno je skuplja opcija pakovanja. Prema tome, osim što bespotrebno konzumirate omotnice kapsula, za to i plaćate više, odnosno plaćate skuplji proizvod zbog nečega što nema nikakve veze sa samim kvalitetom make. Na kraju, peruanska maka je povrće, i nema nikakvog razloga da se kapsulira.

Postoje različite vrste make koje se razlikuju po načinu obrade i kvalitetu, i o tome postoji vrlo komplikovana priča šta je i za koga bolje. Međutim, kod pitanja da li treba piti maku u kapsulama ili u prahu, odgovor je vrlo jednostavan i nedvosmislen.

Kako je maka jedinstvena biljka sa jedinstvenim svojstvima, tako je i njen ukus vrlo specifičan. Nekome se sviđa manje, nekome više, ali svakako ima “šmek” na koji nismo navikli. Ukoliko vam se ukus ne sviđa, postoji toliko različitih i jednostavnih načina da ga zamaskirate. Nekoliko najpopularnijih načina koje su predlagali naši kupci možete pronaći OVDE.

Takođe, vredno je pomena da nam mnogi korisnici make kojima se u početku ukus ne svidi, kasnije jave da ne samo da su se navikli, nego im se posle nekog vremena ukus čak i dopadne.

Da! Nutrijenti i fitonutrijenti iz jedne superhrane mogu da budu komplementarni nutrijentima iz drugih superhrana, tako da njihovim kombinovanjem možete samo poboljšati efekte koje dobijate.

Peruanska maka se odlično kombinuje sa kakao prahom, cejlonskim cimetom, kurkumom, moringom, spirulinom, kao i sa raznim biljnim proteinima kao što su konopljin proteinkokosovo brašno i slično. Recept za jedan takav moćni šejk možete pogledati OVDE.

Maka je povrće i prirodno ne sadrži gluten. Da li će maka biti kontaminirana glutenom zavisi od toga gde se skladišti i pakuje. Naša maka nije sertifikovano bezglutenska i nismo još uvek uradili test na gluten, tako da ne možemo da garantujemo da ni u tragovima ne sadrži gluten. Ovo je važno za ljude sa celijakijom.

Međutim, treba napomenuti i to da mi maku dobijamo isključivo sa nekoliko plantaža u najplodnijem delu Anda i da je prerađuje mala firma, koja se bavi samo makom, tako da ne dolazi u kontakt sa drugim sirovinama. Nakon toga, mi Superior maku pakujemo u farmaceutskoj kompaniji, jer takve kompanije imaju najstrožije uslove koje moraju da ispune za proizvodnju. Tu se ne proizvodi apsolutno ništa što sadrži gluten, tako da ne bi trebalo da je naša maka bilo gde imala ukršten put sa glutenom. Ipak, kako nismo radili testiranje i nemamo sertifikat, ne možemo garantovati za tragove glutena.

Peruanska maka trenutno nije povezana sa bilo kakvim zdravstvenim rizicima kod većine ljudi i malo je verovatno da će u umerenim dozama izazvati neželjene efekte. Međutim, kad god uvodite neku novu hranu u svoju ishranu, pažljivo pratite kako vam organizam reaguje.

Što se tiče kontraindikacija make u prahu sa lekovima i bolestima, nijedna do sada nije pronađena, ali se smatra da nema dovoljno istraživanja na tu temu, i zato između ostalog maka i spada u dijeteske suplemente u Evropi i Srbiji. Po pravilniku važi da, ukoliko pijete lekove ili imate neku bolest, potrebno je da se posavetujete sa lekarom pre uzimanja bilo kog dijetetskog suplementa.

Kako lekari često ne znaju za peruansku maku (mada se i to u poslednje vreme menja), ljudi koji imaju neko specifično zdravstveno stanje ili koriste neke lekove, obično krenu prvo sa manjim dozama, pa polako povećavaju i prate kako im organizam reaguje, konsultujući se sa lekarom u tom procesu. Na primer, mnoge žene su uspešno završile sa hormonskom terapijom uz pomoć make, međutim, neophodno je da se ovakvi procesi odvijaju uz kontrolu lekara.

Što se tiče dojenja i trudnoće, svaka namirnica mora da prođe velike kliničke studije koje su ekstremno skupe, da bi bila označena kao bezbedna u ovim periodima. Za maku nema ko da finansira takve studije (nema dovoljno finansijskog interesa kao za lekove), zbog čega je ona kod nas i u Evropi kategorisana kao dijetetski suplement. U skladu sa tim, zvanični stav je da trudnice i dojilje moraju da se posavetujuju sa svojim lekarom pre nego što počnu sa konzumacijom.

Sa druge strane, maku u Peruu koriste hiljadama godina, bez ograničenja u pogledu količine, starosnog doba ili bilo kakvog specifičnog stanja. Našem timu je u Peruu, Kečuanka  (pripadnica Kučua naroda koji živi na Andima i koristi i gaji maku od pamtiveka) koja gaji maku lično rekla da žene u ovom narodu koriste maku tokom trudnoće i dojenja. To može potvrditi i literatura.

Takođe, u Americi je maka kategorisana kao hrana, što opet znači da nema ovakvog ograničenja. Međutim, što se tiče naše regulative i nauke koju mi priznajemo, korišćenje make tokom dojenja i u trudnoći nije dovoljno proučeno. Konsultujte se sa lekarom ili sačekajte da prođu periodi trudnoće i dojenja, pa onda uvedite maku.

S obzirom na to da maka može i treba da se koristi tokom celog života, nije strašno sačekati neko vreme. Mi tokom trudnoće i dojenja preporučujemo naše autohtone sorte kakaoa, jer će na prirodan način održati nivo gvožđa na optimalnom nivou, a u isto vreme uticati pozitivno na nagle promene raspoloženja, kao i celokupno stanje uma, što je jako važno tokom trudnoće i dojenja. Takođe preporučujemo i naš protein konoplje (zbog minerala, gvožđa, omega 3 masti i vlakana), kao i našu tajvansku spirulinu (neverovatno je hranljiva, podiže gvožđe, a kada je proverenog kvaliteta i čistoće onda je bezbedna i za trudnice i za dojilje).

Maka je dijetetski suplement u Srbiji i Evropi, što znači da je za davanje maloj deci (ispod 3 godine), neophodno da se konsultujete sa lekarom (pedijatrom). Pošto je verovatno da lekar neće znati šta je maka, ostaje da sami procenite. Mi možemo samo da podelimo sa vama naše lično iskustvo i mišljenje koje treba baš tako i da shvatite. Maka u nekim zemljama sveta nije dijetetski suplement, već se koristi kao hrana i nema ograničenje ni u količini ni u konzumaciji od strane dece.

U Peruu maku hiljadama godina konzumiraju svi – odrasli, mladi, trudnice, pa i mala deca. Kada je u pitanju naše lično iskustvo, naša deca konzumiraju maku, i to jedno dete od svoje od druge godine (samo manju dozu – oko pola kašičice), a sad ima šest i dalje je uzima.

Za stariju decu maka je savršeno bezbedna i korisna, jer je dokazano da ne deluje putem hormona i ne povećava novo glavnog androgenog hormona ili estrogena, već pomaže organizmu da sam dovede hormone u balans, daje energiju i fokus i ekstremno je nutritivna. Zapravo domoroci u peruanskim Andama tvrde da davanje make deci poboljšava njihove školske performanse. Dr Gloria Chacon i dr Jorge Aguila Calderon uradili su jednomesečno istraživanje na deci uzrasta od jedne do šest godina, dajući im male doze make.  Postigli su odlične rezultate – maka je poboljšala stanje anemije i regulisala problem sa spavanjem u većini delikatnih slučajeva.

Što se tiče različitih vrsta (ekotipova) make, ovo su činjenice koje nauka priznaje do sada:

  • Postoji preko 12 boja make, ali ih nauka razvrstava u 3 ekotipa tj u 3 boje – žutu, crvenu (sve nijanse roze preko crvene od ljubičaste) i crnu (sve nijanse sive do crne);
  • Na tržištu je najzastupljenija žuta maka (kod nas je poznata kao zlatna maka); Znatno ređe se mogu naći crvena i crna, a prirodni miks sve 3 vrste je sve više zastupljen poslednjih godina.
  • Naučno je dokazano da kod različitih vrsta make blago varira sadržaj nekih fitonutrijenata, pa samim tim blago variraju i njihovi efekti na zdravlje – npr. crvena maka ima najveći pozitivan uticaj na osteoporozu i probleme sa prostatom, a crna maka posebno utiče na povećanu koncentraciju i memoriju kao i na plodnost muškaraca.
  • U Peruu se od pamtiveka koriste sve vrste make zajedno, onako kako rastu na plantažama i nikad ih nisu odvajali.

Međutim, kad je nauka otkrila da različite make imaju blago različita svojstva, tržištu je odmah bilo logično da se izdvoji samo crvena ili crna maka iz polja i prodaje kao nešto potentnija za svoje efekte. Međutim, šta je tu problem?

Maka prirodno tako raste da na polju rodi oko 60% žutog ploda, 25% crvenog i 15% crnog. Mi smo to lično i videli na Andima u Peruu gde je svaki deseti plod na plantaži  bio crni. Pošto ih je prirodno značajno manje, čista crna ili crvena maka su srazmerno skuplje nego zlatna maka ili prirodni miks, dostižući cenu koju retko ko hoće da plati, pa je vremenom na tržištu jednostavno počela da se nudi takva maka po sličnim cenama kao zlatna maka ili miks, ali to više nisu bile čista crna ili crvena maka. Kada je u pitanju samo žuta (zlatna maka) cena je svakako povoljnija i od miksa, ali je efekat koji ima slabiji.

Ova priča je dobro poznata u Peruu, ali u svetu niko ne pita svoje dobavljače da li je zaista u pitanju čista crna ili crvena maka, zato što je tako nešto moguće proveriti samo jako skupim analizama retko gde u svetu, a to niko ne radi za potrebe tržišta.

Jako je teško utvrditi čak i da li je bilo koja maka čista maka ili je pomešana sa nečim (neutralnog ili blagog slatkastog ukusa a sličnog nutritivnog sastava),  što se nažalost dosta praktikuje u Peruu poslednjih godina, jer je potražnja veća od kapaciteta uzgoja.

Mi upravo zato dugo nismo nudili ove make, jer je preko nabavke do krajnje cene, stvarno čista crvena i crna maka (naročito kvaliteta kakvog je naša maka) jednostavno preskupa. Posle par godina smo prelomili i odličili i njih da ponudimo, po realnim cenama, ali provereno čistu crvenu i crvenu maku. Po boji proizvoda ne možete oceniti da li je vaša maka čista crvena ili crna (plod je iste boje unutra, samo se malko razlikuje prah zbog opne), ali možete po ukusu. Ako probate bez ičega svaku maku na kašičicu, jasna je razlika između miksa sirovog, miksa gelatinizovanog, čiste crne i čiste crvene make. A još jasnija razlika uzmeđu prave crvene i crne make i onih proizvoda koji se tako prodaju ali svakako to nisu. Što je ukus jači, pikantniji, gorči, kiselkastiji, to je maka bolja i čistija.

Interesantno je spomenuti i da je većina ispitanika (oko 80%) u jednom ozbiljnom istraživanju urađenom na Andima skorijih godina, odgovorila da koriste koren make ne obraćajući pažnju na vrstu (boju) make, tj da je konzumiraju onako kako raste na plantaži. 14,5% ispitanika koristi žutu maku, a samo 5% isključivo crnu, ljubičastu ili crnu maku. Superior sirova maka je miks žute, crvene i crne make. Onako kako rastu na plantaži, tako su pokupljene i osušene na suncu, a nakon toga i samlevene, bez ikakvog razdvajanja. Ono što je od ključnog značaja kod bilo koje make, jeste da firma tačno zna sa kojih je plantaža maka došla i da poznaje put njene prerade. Mi sve to znamo, jer se makom pored kakaoa najstudioznije i najduže bavimo. Na našem sajtu su dostupne i vrlo detaljne analize make, koje pokazuju njenu čistoću i poreklo. Ipak, najbolji način da nešto saznate, uvek bio i uvek će biti – da probate lično! Koristite našu maku dva meseca, u dovoljnoj količini, pa se uverite i sami da li, i kakve tačno efekte ostvaruje.

Zapravo ne postoji egzaktan odgovor koja maka je bolja. Ako ste negde pročitali da je 100% jedno ili drugo istina, taj izvor „nije uradio svoj domaći zadatak” kako treba.
👉  Maka se na tržištu prodaje u dva oblika – kao sirov prah make i gelatinizovan maka prah (gelatinizacija je proces u kome se razgrađuje skrob iz biljke, primenom kombinacije visokih temperatura i pritiska). Literatura i proizvođači nemaju jedinstven stav koja je maka bolja i postoje mišljenja po kojima je pri konzumiranju većih količina make (što je definitivno iznad preporučenih dnevnih doza) bolja gelatinizovana maka zbog potencijalnih tegoba sa varenjem. Međutim, problem je što je ona termički obrađena, što može umanjiti njene nutritivne vrednosti. ⠀⁠
👉 Razlika između „sirove make” i „gelatinizovane make” je ta što se nakon sušenja korena make, u slučaju gelatizovane make ona podvrgava industrijskom postupku gelatinizacije ekstruzijom, kako bi se razbio skrob, a u slučaju sirove make, nakon sušenja, ona se samo melje. Ništa više, to je jedina razlika.⠀⁠
☝️ Odgovor na pitanje koja maka je bolja ne postoji, i moguće je da odgovor zavisi od svake individualne osobe. Obe make, ukoliko su dobrog kvaliteta, dokazano pružaju zdravstvene efekte.⠀⁠Ono oko čega se svi slažu, jeste da je kvalitet make najvažniji.⠀⁠
👉  Detaljnu analizu, referenciranu naučnim radovima, koja ce vam pomoći da za sebe izaberete najbolju maku, možete pročitati ovde.

Zapravo ne postoji egzaktan odgovor koja maka je bolja. Ako ste negde pročitali da je 100% jedno ili drugo istina, taj izvor „nije uradio svoj domaći zadatak” kako treba.⠀⁠ ⠀⁠
👉 Maka se na tržištu prodaje u dva oblika – kao sirov prah make i gelatinizovan maka prah (gelatinizacija je proces u kome se razgrađuje skrob iz biljke, primenom kombinacije visokih temperatura i pritiska). Literatura i proizvođači nemaju jedinstven stav koja je maka bolja i postoje mišljenja po kojima je pri konzumiranju većih količina make (što je definitivno iznad preporučenih dnevnih doza) bolja gelatinizovana maka zbog potencijalnih tegoba sa varenjem. Međutim, problem je što je ona termički obrađena, što može umanjiti njene nutritivne vrednosti. ⠀⁠
👉 Razlika između „sirove make” i „gelatinizovane make” je ta što se nakon sušenja korena make, u slučaju gelatizovane make ona podvrgava industrijskom postupku gelatinizacije ekstruzijom, kako bi se razbio skrob, a u slučaju sirove make, nakon sušenja, ona se samo melje. Ništa više, to je jedina razlika.⠀⁠
☝️ Odgovor na pitanje koja maka je bolja ne postoji, i moguće je da odgovor zavisi od svake individualne osobe. Obe make, ukoliko su dobrog kvaliteta, dokazano pružaju zdravstvene efekte.⠀⁠Ono oko čega se svi slažu, jeste da je kvalitet make najvažniji.⠀⁠
👉 Detaljnu analizu, referenciranu naučnim radovima, koja ce vam pomoći da za sebe izaberete najbolju maku, možete pročitati ovde.

Šta su adaptogene biljke? Jedna od definicija je da su to su to veoma retke biljke koje se suprotstavljaju različitim fizičkim, hemijskim ili biološkim izvorima stresa tako što povećavaju sveopštu otpornost organizma na nespecifičan način, pružajući mu mogućnost da se adaptira na stresne okolnosti. Neke od popularnih adaptogenih biljaka, pored make, su: ašvaganda, eleutero, tulsi, radiola, šisandra.

Maka peruanska spada u adaptogene biljke zato što, između ostalog, balansira hormone bez obzira na koji način su oni u disbalansu. Dakle, ona ne povećava i ne smanjuje estrogen ili glavni androgeni hormon, odnosno ne utiče na hormone na unapred određen način, već u svakom organizmu na osnovu potreba datog organizma utiče tako da se on sam dovede u stanje balansa. 

“Na nespecifičan način” u okviru definicije znači da nauka još uvek nije objasnila u potpunosti na koje načine te biljke tačno u organizmu dovode do efekata, ali je dokazala da dovode, pa takve biljke svrstavaju u adaptogene.

U naučnim istraživanjima je pokazano da maka deluje na hormone u organizmu na potpuno drugačiji način od fitoestrogenih biljaka (poput korena crnog kohoša i korena sladića) ili HRT-a (hormonske substitucione/zamenske terapije). Ona deluje tako što promoviše optimalno funkcionisanje hipotalamusa i hipofize, poboljšavajući tako funkcionisanje svih endokrinih žlezda.

Originalna istraživanja na temu uticaja make na rad hormona otkrila su da su alkaloidi iz korena make ti koji pozitivno utiču na plodnost. Oni su ti koji deluju na rad hipotalamusno-hipofizne osovine, što može objasniti i zašto efekti make na hormone kod ljudi nisu ograničeni samo na jajnike i testise, već deluju i na nadbubrežnu i štitnu žlezdu, što posledično utiče na osećaj veće energije i vitalnosti.

Od prvog izveštaja o lekovitim svojstvima korena make, opšte je prihvaćeno i potvrđeno u brojnim istraživanjima da ova biljka ne sadrži biljne estrogene ili bilo koje druge fito hormone. Ona preko biljnih sterola, stimuliše endokrini sistem pomažući održavanje hormonskog balansa, na način koji još uvek nije u potpunosti shvaćen.

Prema nekoliko istraživanja, ove biljne sterole iz make telo koristi uz pomoć hipofize, a za poboljšanje funkcije nadbubrežne žlezde, funkcije jajnika i testisa, kao i funkcionisanje štitne žlezde i pankreasa i pinealne žlezde. Ovakav multifunkcionalni uticaj make na endokrini sistem može objasniti njen pozitivni uticaj na regulaciju sveukupne hormonalne ravnoteže u telu.

Dakle, umesto da uvodi biljne hormone u organizam kao što soja radi, maka deluje kao okidač organizmu da on sam proizvede veći ili manji nivo hormona koji odgovara uzrastu i polu osobe koja ga uzima.

Između ostalog, zbog ovoga je maka svrstana u adaptogene biljke. Zbog ovih i sličnih mehanizama po kojima utiče na naš organizam ona u stvari pokazuje adaptogeno svojstvo, pružanja svakom individualnom organizmu baš ono što njemu treba. Ukoliko ste na nekoj hormonalnoj terapiji, svakako se konsultujte sa lekarom pre uvođenja make u ishranu.

Naravno! Maka je savršena za održavanje dobrog zdravlja, potpuno prirodno daje fizičku energiju i snagu a umiruje um. Dodatno, maka preventivno “vodi računa” o našim hormonima i potencijalnim negativnim spoljašnjim utcajima na organizam. Maka je u nauci definisana kao adaptogen, što znači da svakom telu daje baš ono što njemu treba, a u današnje vreme, svima koji živimo u gradskim uslovima, ali baš svima bez izuzetka, je potrebna neka podrška organizmu.

Preporučujemo

Organska Crna Maka – 150g
Organska Crna Maka – 150g

1.390,00 RSD sa PDV-om