Ukusni i jednostavni recepti i preporuke – saznajte kako da na najbolji način iskoristite vaše omiljene Superior proizvode! Pronađite za svaki proizvod preporučenu količinu za korišćenje, najukusniji način pripreme, kao i razne recepte za energetske smutije, veganske slatkiše, keto slatkiše, bezglutenske poslastice i još mnogo toga.

  • Superior maka
  • Superior kakao
  • Superior prah konoplje
  • Superior kurkuma
  • Superior spirulina
  • Superior ašvaganda
  • Kokosovo brašno
  • Kokosovo ulje
  • Kokosov sirup
  • Kakao buter
  • Superior šejk
  • Video recepti
maka-peru

Preporuke za korišćenje make

Maka je dijetetski suplement što znači da je svaka informacija vezana za nju strogo regulisana zakonom. Naravno to važi za maku koja je upisana u bazu Ministarstva Zdravlja, što uvek možete proveriti na pakovanju. Pravilnik kaže da je preporučena dnevna doza 3-5 grama dnevno (1-2 pune kafene kašičice) i da se preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti, kao i da dodaci ishrani nisu zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života. U Americi, gde se maka smatra hranom, kao i u samom Peruu, gde spada u osnovnu ishranu, doze make nisu ograničene. U praksi obično žene uzimaju baš punu kafenu kašičicu do srednje pune supene kašike, a muškarci od srednje pune supene do baš pune supene kašike. Za upotrebu različitih vrsta make pogledajte ovde.

Za maku nije važno da li je konzumirate van oboka ili uz obrok i u koje doba dana. Mada, pošto maka prirodno utiče na povećanje energije i fokusa jeste logičnije da je uzmete u prvoj polovini dana. Sa druge strane, ono što je jako važno je da se uzima svaki dan prepuna kafena kasičica, i to najmanje 2 do 3 meseca. Nakon ovog perioda možete da vidite da li i koje pozitivne efekte ima na vaš organizam. Što se tiče ukusa, maka ima izuzetno intenzivan ukus, koji se mnogima sviđa, a neki imaju problem da se naviknu na njega. Međutim, ako neka hrana vredi strpljenja da se naviknete na njen ukus, onda je to maka! Mnogi korisnici su javili da su se nakon desetak dana navikli na ukus make i počeli da uživaju u njemu. Ono što nije preporučljivo zbog ukusa, jeste da je dodajete u obroke, dok je u šejkove možete dodavati. 

Najjednostavnije je da maku pomešate sa čašom vode. Može vam stajati pored česme i svako jutro posle prve čaše čiste vode popijte maku. U skladu sa vašim ukusom, razmutite je u pola ili u punoj čaši mlake ili hladne vode, samo ne vruće.

maka 1

U čašu tople vode iscedite pola limuna, stavite maku i kašičicu meda ili nekog biljnog zaslađivača

Ukoliko konzumirate jogurt, kada se umeša sa jogurtom maka dobijete sasvim prijatan ukus.

Punu kašićicu make umešajte u toplo (ne vruće) pirinčano mleko. Ovo je jako ukusno!

Možete da umešate maku sa medom ili biljnim zaslađivačem u kremić. (kao na snimku ispod sa kakaom, ali naravno može i bez kakaoa).

U ovakvom šejku nećete osetiti ukus make uopšte: čaša vode (ne skroz puna), pola ili cela banana, 3 kašike bilo kog bobičastog voća (ako je zamrznuto, prvo ga odmrznite), prepuna kašika kokosovog ulja, prepuna kašičica make, i kašičica zaslađivača po želji.

Kupite sveže urme (nekandirane) i 7-8 urmi stavite u blender zajedno sa dve doze make, pa izbendirajte. Probajte smesu, ako i dalje suviše osećate maku, dodajte još urmi (vodite računa o tome da su urme pune prirodnih šećera). Izblendirajte, formirajte kuglice ili štanglice. Odvojite na dva dela, jedan pojedite taj dan, a drugi deo sutradan.

maka 2

Recepti za maka smoothie

Lešnik puter, banana, maka smoothie

  • Superior Maka 3g (puna kašičica)
  • Banana 170g
  • Bademovo mleko (nezaslađeno, a može i sa vodom) 60g
  • Voda 80g
  • Lešnikov puter (16g)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Stavite sve sastojke u blender ili secka i izmiksajte.

banana-smoothie

Zeleni maka smoothie

  • Superior Maka 3g (puna kašičica)
  • Banana 100g
  • Bademovo mleko (nezaslađeno, a može i sa vodom) 40g
  • Jogurt 80g
  • Spanać (svež) 20g
  • Lešnik puter 8g

Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati.

zeleni-smoothie

Cvetni smoothie

  • Superior Kakao (Criollo ili Arriba) 12g (dve prepune kašike)
  • Banana 140g
  • Spanać svež 40g
  • Lešnikov puter 40g
  • Bademovo mleko (nezasladjeno) 180g
  • Mogu se dodati kocke leda

Stavite sve sastojke u blender ili secka i izmiksajte.

spanac-smoothie

Malina maka smoothie

  • Superior Maka 3g (puna kašičica)
  • Maline (mogu i jagode) 30g
  • Voda 100g
  • Badem (pečen, oljušten) 40g
  • Med 10g
  • Banana 100g

Stavite sve sastojke u blender ili secka i izmiksajte.

malina-smoothie
spirulina 2

Preporuke za korišćenje kakaoa

Pronađite idealnu količinu kakao praha za vas. Mi preporučujemo oko 15 g (2 pune supene kašike). Sa ovom količinom kakao praha na dnevnom nivou, posle nekog vremena možete očekivati sve zdravstvene benefite navedene na našoj stranici o kakaou kao i na ambalaži.

Ti zdravstveni benefiti su odobreni od strane Evropske unije (što znači da su naučno podržani) za datu količinu kakaoa redovno konzumiranu.​

Najjednostavnije je da kakao pomešate sa čašom vode.
U hladnoj vodi se naši kakao prahovi malo teže razmute (zato što su stvarno minimalno procesirani), ali mogu se razmutiti. Lakše se razmuti u mlakoj vodi, samo nemojte u vrućoj, da ne izgubi deo svojih nutritivnih svojstava.

Mnogi ljudi piju kakao kao zamenu za kafu. U tom slučaju malo više zagreju vodu, ali opet ne da bude vrela ni slučajno, dodaju kašiku ipo kakao praha, i onda zaslade po želji.

kakao-prah

Možete da umešate kakao sa medom ili biljnim zaslađivačem u kremić (kao na snimku ispod, ali naravno može i bez make).

Kakao takođe možete dodati u bilo koju varijantu šejka koji pravite.

Kupite sveže urme (nekandirane) i 7-8 urmi stavite u blender zajedno sa dve doze kakaoa (3-4 kašike npr). Izbendirajte, formirajte kuglice ili štanglice, odvojite na dva dela, jedan pojedite taj dan a drugi deo sutradan.

Viljuškom zgnječite bananu i umešajte kašiku kakao praha – idealna opcija za decu!

kakao-2

Recepti za kakao smoothie

Čoko puding na zdrav način

  • Avokado 100 g (zreo i mekan)
  • Bademovo mleko (nezaslađeno, a može i sa vodom) 160 g
  • Superior Kakao (Criollo ili Arriba) 12 g (dve prepune kašike)
  • Med ili biljni zaslađivač 30 g (puna kašika kristalizovanog meda, ili dve tri ravne kašike tečnog meda – može i manje, u zavisnosti od ukusa)

Stavite sve sastojke u blender ili secka i izmiksajte.

coko-smoothie

Švarcvald smoothie

  • Superior Kakao (Criollo ili Arriba) 12 g (dve prepune kašike)
  • Banana (može zaleđena prethodno) 100 g
  • Višnje (smrznute) 60 g do 70 g
  • Voda 100 g
  • Cimet 1,2 g (jedna ravna kašičica)

Stavite sve sastojke u blender ili secka i izmiksajte.

svarcvald-smoothie

Banana, kikiriki puter i spanać smoothie

  • Superior Kakao (Criollo ili Arriba) 12 g (dve prepune kašike)
  • Banana 140 g
  • Spanać svež 40 g
  • Lešnikov puter 40 g
  • Bademovo mleko (nezasladjeno) 180 g
  • Mogu se dodati kocke leda

Stavite sve sastojke u blender ili secka i izmiksajte.

banana-spanac-smoothie

Zdrava varijanta plazma šejka

  • 5 svežih urmi
  • 30grama pečenog lešnika
  • Superior Kakao (Criollo ili Arriba) 12g (dve prepune kašike)
  • ¼ kašičice vanilla ekstrakta i malo cimeta
  • Bademovo mleko (nezaslađeno, a može i sa vodom) 220g
  • Voda 50g

Stavite sve sastojke u blender ili secka i izmiksajte.

zdravi-plazma-sejk
konopljin-protein

Preporuke za korišćenje konopljinog proteina

Superior proteinski prah konoplje je 100% prirodan i zdrav izvor lako svarljivog biljnog proteina, vlakana, minerala i оmega-3 masnih kiselina. Preporučena porcija konopljinog proteina sadrži 30g (2 do 3 supene kašike). Sa ovom količinom konopljinog proteina na dnevnom nivou, posle nekog vremena, možete očekivati ispoljavanje zdravstvenih benefita navedenih na našoj stranici o konoplji kao i na ambalaži.

Jednostavan način za konzumiranje konopljinog proteina koji je popularan među sportistima jeste da ga umešate sa jogurtom. Ne zahteva nikakvo vreme pripreme i ništa osim kašike i čaše, a ukus je prijatan i osvežavajući!

Super stvar kod konopljinog proteina je što vrlo jednostavno možete da ga dodate u bilo koju salatu, kuvano jelo, ili supu. Jednu ili dve kašike, pospite po salati, umešajte u supu ili kuvano jelo. Ovako ćete znatno nutritivno obogatiti obrok.

Konopljin protein naravno možete dodati u bilo koju varijantu šejka ili smutija koji pravite.

Konopljin protein se može koristiti u bilo kom receptu kao zamena dela brašna ili kao jedino brašno.

konoplja

Konopljin protein recepti

Superior proteinski kolač na bazi konoplje

  • Superior proteinski prah konoplje 10g
  • Superior bademovo brašno 10g
  • Kokosovo ulje 5g
  • Nekandirane organske urme ili sveže urme 20g
  • Superior kakao prah – Arriba Nacional ili Criollo – ukoliko želite čoko varijantu

Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati. Sitno iseckajte bademe i stavite na vrh radi dekoracije.

proteinski-kolac

Letnji voćno proteinski smoothie

  • Superior proteinski prah konoplje 20g
  • Višnje (mogu se koristiti i smrznute) 50g
  • Banana 100g
  • Bademovo mleko bez šećera (pola šolje)

Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati.

Preporučujemo korišćenje organska Bridge biljna mleka zato što su jedina na tržištu sa deklarisanom izvorskom vodom.

malina-smoothie

Zdrave američke proteinske palačinke

  • Superior proteinski prah konoplje – 30g
  • Superior kakao prah Arriba Nacional ili Criollo – 20g
  • Banana – 100g
  • Dva cela jaja ili 3 do 4 kašike prethodno potopljenih čia semenki ukoliko želite vegansku varijantu
  • Kokosovo ulje – 1 puna kašika
  • Malo vanila ekstrakta – po želji
  • Kao toping koristite Vege Čoko Krem

Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati, a zatim sipati kašikom u srednje zagrejan tiganj dobro premazan kokosovim uljem. Smesa je jako gusta tako da je moguće praviti manje a deblje palačinke.

americke-palacinke

Proteinski paleo veganski hleb

200ml vode podgrejati malo i u to sipati pola kašičice praška za pecivo, prethodno umešanog sa 1/3 kašičice šećera. Promešati dobro i ostaviti deset minuta.

60g oraha i 50g oljuštenog semena konoplje i 15g maslinovog ulja izblendirati u blenderu dok ne postane kao pasta. Sipati vodu u blender i sve zajedno izblendirati u homogenu smesu (izgledaće kao mleko).

U odvojenu činiju sipati 100g superior konopljinog proteina, 50g superior bademovog brašna, 1/3 kašičice soli, 1 punu kašičicu kokosovog šećera. Izmešati sve. Dodavati u činiju polako ’mleko’ iz blendera, mešajući kašikom sve vreme.

Kad postane dovoljno ‘testasta’ masa umesiti testo rukama. Peći na 180 stepeni 30 min. Hleb je odličnog ukusa a bude i mekan.

paleo-veganski-hleb
kurkuma-prah

Preporuke za korišćenje kurkume

Kurkuma u prahu se uzima u količini od jedne kašičice dnevno, od 3 do 5 g. To je minimalna količina da bi se postigao efekat. Možete je uzimati svaki dan mesec dana i pratiti rezultate. Ukoliko ste potpuno zdravi i želite samo da osnažite organizam najjačim antioksidansom koji postoji i da održavate imunitet jakim, onda možete uključiti kurkumu u redovan deo svoje ishrane 7 do 10 dana svakog meseca. Dodatno, kada god se osetite malaksalo, razbolite se, kad god vam je koža iz nekog razloga iziritirana, osećate umor ili upalu u mišićima zbog jače fizičke aktivnosti, uzmite tih dana po dve doze kurkume. Da bi se kurkumin iz kurkume bolje iskoristio u organizmu, najbolje je da se konzumira sa malo bibera u prahu, a dobro je i da se uzima uz obrok koji sadrži masti (može uz kokosovo ili maslinovo ulje).

Pomešajte kašičicu kurkume, malo crnog bibera u prahu i kašiku hladno ceđenog organskog maslinovog ulja u činijici i popijte sa vodom. Nećete ništa osetiti 🙂 osim efekata!

Napravite ajurvedsko Zlatno mleko – zagrejte bilo koje biljno mleko, dodajte kašičicu istopljenog Superior kokosovog ulja ili kakao butera, punu kašičicu Superior Kurkume, i malo bibera u prahu. Sve izblendirajte, promućkajte u zatvorenoj teglici ili izmiksajte štapnim mikserom. Izvor masti i biber su važni da povećaju bioiskoristivost kurkumina iz kurkume.

Dodajte kašičicu kurkume u bilo koje slano jelo (povrće, meso, jaja, supu, pirinač) ili sos koji pravite za slano jelo. Dodajte i malo crnog bibera i neki izvor masti (maslinovo ulje, avokado, itd). Primer recepta za sos: kombinujte 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 2 kašike meda ili Superior kokosovog sirupa, 1 kašiku jabukovog sirćeta, 2 kašike Superior kurkume i ½ kašike mlevenog đumbira.

kurkuma 1

Kašičicu kurkume naravno možete dodati u bilo koju varijantu šejka koji pravite.

Napravite ajurvedski Zlatni med: umešajte kašičicu kurkume sa jednom do dve kašike meda ili Superior kokosovog sirupa u kremić i pojedite.

Napravite kurkuma čaj – kašičicu Superior kurkume sipajte u šolju proključale vode, pa dodajte 1 kašiku meda, malo limuna i malo crnog bibera.

Zlatni adaptogeni lešnik late: zagrejte bilo koje biljno mleko do ključanja, pa sačekajte da se ohladi malo, dodajte 1 kašičicu Superior make, 1 kašičicu Superior kurkume, 1 kašiku Superior lešnikovog putera i zasladite po želji. Sve izmiksajte u blenderu, štapnim mikserom ili mućkanjem u teglici.

kurkuma 2
spirulina-pozadina

Preporuke za korišćenje spiruline

Preporučena količina spiruline u prahu iznosi 3 g (1 kafena kafena kašičica srednje puna). Može se uzimati i 1 g dnevno, pokazani su efekti u istraživanjima i sa tom količinom, ali za jače efekte uzimati bar 2 g dnevno.

Efekat dobre spiruline se oseti odmah nakon uzimanja ukoliko se osećate kao da ćete da se razbolite ili ukoliko ste unosili prethodni ili taj dan u sebe nešto što opterećuje organizam toksinima (alkohol, procesirana hrana i slično).

Za manje osetljive 🙂 – Promešajte spirulinu u pola čaše vode, i popijte naiskap. Nećete uživati u ovom procesu, ali je gotov za par sekundi 😀  Superior spirulina ima manje neprijatan ukus i miris od drugih spirulina, jer je potpuno čista i nekontaminirana.

Spirulina limunada – U čaši gazinare vode, iscedite pola ili ceo limun, dodajte kašičicu spiruline. Korisnici ovo prijavljuju kao vrlo prijatan i jednostavan način da se unese dnevna doza naše spiruline. Možete dodatno da zasladite stevijom, medom ili Superior kokosovim sirupom. Možete dodati i malo voćnog soka.

Zeleni sok – Jednostavno umešajte kašičicu spiruline u bilo koji sok! (pomorandžu, ananas, jabuku…)

Spirulina slatki smuti – Smuti će najlakše da zamaskira ukus spiruline. Bilo koja varijanta u koju stavite bananu, ili nekoliko svežih urmi, ili oba! Najbolje je da osnova bude manja banana i/ili 2-3 sveže urme, puna kašika Superior kokosovog ulja, čaša vode ili bilo kog biljnog mleka, a možete dodati i neki Superior kakao prah i/ili Superior maku.

Detoks smuti – Ako pravite zelene smutije (biljno mleko, neko zeleno povrće, smrznuto bobičasto voće) možete dodati i kašičicu spiruline.

spirulina 1

Spirulina late – jedan od najukusnijih načina za uzimanje spiruline. Zagrejte kokosovo mleko iz konzerve, kad se malo prohladi dodajte punu kašičicu spiruline i zasladite stevijom, medom ili Superior kokosovim sirupom. Izmiksajte u blenderu, šejkeru ili štapnim mikserom. Možete dodati ekstrakt vanile, malo cimeta ili muskatnog oraščića.

Spirulina kremić – Jednostavno zamešajte kašičicu spiruline sa medom ili Superior kokosovim sirupom u kremić i pojedite.

Sirovi spirulina bar – bilo koja varijanta sirovog bara na bazi urmi ide super sa spirulinom. Ali vodite računa da stavite dnevnu dozu spiruline da biste imali efekta. Jedna jednostavna varijanta je 2-3 g spiruline, 3-4g Superior kurkume u prahu, 1 kašičica Superior kokosovog ulja, 4 sveže urme, orašasti plodovi ili semenke po želji, jednu do dve kašike. Takođe, možete napraviti spirulina čoko bar: 2-3 g spiruline, 4-5 g Superior kakao praha, i 5 svežih urmi. Umesto sa urmama možete napraviti bar sa Superior lešnikovim puterom, Superior kokosovim brašnom i Superior kokosovim sirupom.

Kao dodatak slanim jelima – spirulinu možete dodati i u neka slana jela ili soseve (u supu, u humus, u pesto sos, gvakamole sos). U ovom slučaju stavite onoliko doza spiruline za koliko porcija spremate obrok. Na primer ako pravite pesto sos za 3 osobe, stavićete 9g spiruline, ako ćete teglicu humusa pojesti iz 2 puta stavićete 6g spiruline, itd.

spirulina 2
india

Preporuke za korišćenje ašvagande

Preporučena dnevna doza ašvagande iznosi od 3 do 5 g dnevno (1 do 1,5 kafena kašičica). Počnite sa manjom dozom. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Ašvaganda se ne preporučuje deci, trudnicama i dojiljama.

Ašvagandu možete uzimati na prazan stomak ili uz jelo. Najbolje vreme za uzimanje možete odrediti sami. Generalna preporuka je da ako vam treba energija i fokus preko dana (ili ste anksiozni) onda je uzimate ujutru, a ako imate problem da se uspavate i smirite sistem onda je uzimate uveče. U periodima koji su bas problematični, pije se i ujutru i uveče. Naravno, kad god u toku dana da je uzimate, ako je uzimate redovno, svejedno će vam dati i fokus i energiju i preko dana. Svi efekti su tu kad je uzimate redovno svakako. Nekada je parovi uzimaju pola sata pre odnosa a sportisti pola sata pre treninga.

Za najmanje osetljive :)) – Promešajte ašvagandu u pola čaše vode i popijte naiskap.

Ašvaganda čaj – Prokuvajte vodu, stavite svoj omiljeni čaj, sačekajte da se prohladi malo, i onda dodajte kašičicu ašvagande. U ovaj čaj slobodno dodajte i kašičicu make. Ukoliko zasladite medom ili kokosovim sirupom, biće korektnog ukusa! Ovakav čaj je idealan uveče za smirivanje sistema (vrlo efektan i to jako brzo nakon što se popije) i omogućiće vam čvršći i mirniji san!

Jednostavno umešajte kašičicu ašvagande u bilo koji sok (pomorandžu, ananas, jabuku..).

asvaganda 1

Ašvaganda late jedan od najukusnijih načina za uzimanje bilo koje superhrane! Zagrejte kokosovo mleko iz konzerve, ili pirinčano mleko. Kad se malo prohladi dodajte punu kašičicu ašvagande i zasladite stevijom, medom ili Superior kokosovim sirupom. Izmiksajte u blenderu, šejkeru (ili običnoj zatvorenoj tegli) ili štapnim mikserom.

Ašvaganda kremić – Jednostavno zamešajte kašičicu ašvagande sa medom ili Superior kokosovim sirupom u kremić i pojedite.

Adaptogeni lešnik late – Toplo (ne vruće) biljno mleko, ½ kašičice ašvagande, ½ kašičice make, 1 kašika Superior lešnik putera, 1 kašika kokosovog sirupa ili meda.

asvaganda 2
kokosovo-brasno 2

Preporuke za korišćenje kokosovog brašna

Kokosovo brašno je isti proizvod kao i kokosov protein, i možete ga koristiti u obe svrhe. Kokosovo brašno ima najniži udeo ugljenih hidrata i šećera od svih drugih vrsta brašna. Ima manje svarljivih ugljenih hidrata čak i od većine povrća. Bogato je vlaknima i proteinima, nije alergen, vegansko je, ne sadrži gluten i jako je lepog ukusa. Dodatno, dokazano smanjuje glikemijski indeks hrane u koju se dodaje. Zbog ovoga je izuzetno popularno među ljudima koji su na keto, paleo, low-carb ili bezglutenskoj ishrani.

Kokosovo brašno kao superhrana

Kokosovo brašno ili kokosov protein se može koristiti kao i bilo koja superhrana, tj kao dodatak smutijima i kašama. Ovsene kaše će obogatiti proteinima, mastima i mineralima, daće im fantastičan ukus i strukturu, i smanjiti glkemijski indeks. U slučaju dodavanja u smutije koristite 1 punu supenu kašiku, u slučaju dodavanja u kaše 2 pune supene kašike.

100% kokosovo brašno u receptima

Ukoliko izbegavate žitarice i orašaste plodove (koštunjavo voće) onda je kokosovo brašno jedina opcija koja preostaje da se prave različita jela i poslastice koje svi volimo, kao što su hlebovi, tortilje, palačinke, vafli, itd. U tom slučaju najbolje je da nađete recepte na internetu gde se koristi samo kokosovo brašno i pratite precizno uputstva. Kao generalno pravilo, kada se brašno u receptu menja kokosovim brašnom, onda je potrebno staviti ga za 30% (trećinu) manje nego brašna koje inače ide u recept, i povećati količinu jaja (ili vegansku zamenu za jaja) u odnosu na originalni recept. Na primer ako u originalnom receptu ide 100 g brašna i 2 jaja, u recept sa kokosovim brašnom bi išlo 70 g kokosovog brašna i 4 jaja. Po potrebi povećajte količinu vode ili mleka u receptu, dok ne dobijete očekivanu gustinu.

kokos 1

Kokosovo brašno kao zamena dela brašna u receptima

Ukoliko želite samo da obogatite recept proteinima, vlaknima i zdravim mastima (jer u receptima sa standardnim brašnima ovih nutrijenata ima premalo, a ugljenih hidrata i šećera previše) potrebno je da u receptu zamenite 20% (petinu) originalnog brašna sa kokosovim brašnom. Možete zameniti i sa nešto više (do polovine) samo onda dodajte vode ili mleka više nego što ide u originalnom receptu.

Kokosovo brašno ta soseve, prelive i pohovanje

Kokosovo brašno može biti odlična alternativa drugih brašnima kad vam je potrebno da zgusnete neki sos ili preliv, ili za pohovanje, upravo zato što dobro upija vlagu. Zbog te svoje osobine ljudi obožavaju da od njega prave zdravu varijantu čokolina (kokosovo brašno, kakao prah, zaslaživač po želji i mleko po želji do postizanja željene gustine).

Recepti sa kokosovim brašnom

4 odlična recepta sa kokosovim brašnom za keto projice, proteinske vafle, kokosčinke i mokri banana kolač možete pronaći u sledećim blogovima: Kokosčinke i mokri kokos-banana kolač i Keto projice i proteinski vafli.

kokos 2
polovine-kokosa

Preporuke za korišćenje kokosovog ulja

Kokosovo ulje je zaista neverovatna hrana. Nije samo dobrog ukusa, već ima i mnoštvo prednosti za telo kako iznutra tako i spolja.

Dnevna preporučuna količina je jedna do dve pune supene kašike kvalitetnog kokosovog ulja (kada je u polučvrstom stanju, ili 2 do 4 supene kašike kada je u tečnom stanju).

Četiri važne upotrebne vrednosti kokosovog ulja

  • Koristi se kao mast ili ulje biljnog porekla u različitim slanim i slatkim receptima.
  • Odlično je kao ulje za prženje i pečenje, jer je stabilno na visokim temperaturama. Za razliku od većine drugih biljnih ulja kokosovo ulje ne oksidira i ne formira slobodne radikale na povišenim temperaturama i to ga čini potpuno bezbednim za ovu namenu.
  • Koristi se kao superhrana. S obzirom na to da ima čitav dijapazon zdravstvenih benefita, kokosovo ulje je idealno za dodavanje u šejkove, smutije, kaše i slične obroke i užine. Pored sopstvenih zdravstvenih benefita, ono potpomaže da se nutrijenti iz drugih hrana i superhrana apsorbuju i iskoriste u organizmu mnogo bolje. Tako da i ovde ima dvostruku ulogu.
  • Koristi se i za spoljnu upotrebu, tj. u kozmetičke svrhe, i to i za kosu, i za kožu i za zube!
kokosovo ulje
polovine-kokosa

Preporuke za korišćenje kokosovog sirupa

Kokosov sirup je po našem mišljenju najbolji biljni zaslađivač na svetu! A evo i zašto. Ima jedan od najlepših ukusa među svim biljnim zaslađivačima (između karamele i meda – bar kad je u pitanju naš sirup). Daleko je manje procesiran od drugih zaslađivača, dobija se isključivo od nektara kokosovog drveta, laganim zagrevanjem. Daleko je manje popularan od javorovog sirupa, pa je jeftiniji i ne razblažuje se, a dobija se na potpuno isti način kao i javorov sirup samo iz drugog drveta. Smatra se da ima niži glikemijski indeks od drugih zaslađivača, po ograničenim istraživanjima. Ispod pogledajte njegove najvažnije upotrebne vrednosti.

  1. Kokosov sirup je idealan za recepte koji traže tečni zaslađivač a obrađuju se na visokoj temperaturi. Obično su to neke varijnate zdravijih vafla, palačinki i bilo koji kolača, mafina i kora za torte koji se peku. Ako se u ovim receptima nalazi med kao sastojak, obavezno zamenite kokosovim sirupom, zato što med naučno dokazano i opšte prihvaćeno na visokoj temperaturi razvija vrlo toksične supstance za ljudski organizam.
  2. Može se koristiti kao zamena za običan šećer u bilo kom receptu, samo se smanji količina drugih tečnih sastojaka ili poveća malo količina suvih sastojaka, da bi se dobila željena struktura.
  3. Idealan je za zaslađivanje svih vrsta smutija, detoks napitaka, kao i kafe i čaja.
  4. Jedan je od najlepših sirupa za palačinke i vafle.
  5. Predivno ide i uz slana jela, i daje im egzotičan ukus. Bilo u prelive salata, kao toping za selekciju sireva, ili drugih slanih kombinacija.
kokosov-sirup
kakao-buter

Preporuke za korišćenje kakao butera

Kakao buter možete dodati u bilo koji smuti, kašu ili koristiti za pravljenje čokolade, sladoleda, čokoladnog frapea ili drugih poslastica. Za smuti ili kašu možete ga kratko na niskoj temperaturi otopiti u džezvi. Doza za smuti ili kašu je 10 – 30g. Osim sopstvenih zdravstvenih benefita koje masti iz kakaoa pružaju, one će dodatno pomoći vitaminima, mineralima i fitonutrijentima iz drugih sastojaka (žitarica, voća, superhrana) vašeg smutija ili kaše da se bolje apsorbuju i bolje iskoriste u organizmu.

Kakao buter može biti idealna alternativa životinjskim mastima i rafinisanim biljnim uljima (ne sadrži holesterol, ni trans masti, ne oksidiše na visokim temperaturama), što ga čini idealnim za vegane.

Recepti za korišćenje kakao butera

Recept za domaću čokoladu

U šerpu sipajte malo vode i zagrejte. Na šerpu stavite dubok tanjir ili manju šerpu, i u njega komadiće Arriba Nacional butera. Buter će se istopiti uz lagano mešanje na pari. Skinite sa vatre, dodajte kakao u prahu i izmešajte. Možete je zasladiti po ukusu (bilo kojim zaslađivačem, mi preporučujemo superior kokosov sirup). Sipajte u kalupe, dodajte bilo koje suvo voće ili orašaste plodove i ostavite u frižideru da se stegne. Dobićete savršenu domaću i zdravu čokoladu po vašem ukusu, od čistog i autentičnog kakaoa, kakve inače možete kupiti samo od nekoliko najboljih proizvođača čokolada na svetu.

Za negu, hidrataciju i zaštitu kože, kao sredstvo protiv strija, za sunčanje i masažu jednostavno uzmite jedan grumen iz pakovanja, namažite ga po licu i telu, lepo utrljajte u kožu – rastopiće se odmah u dodiru sa kožom. Probajte ovaj postupak pred spavanje, i obratite pažnju kakva vam je koža ujutru.

domaca-cokolada

Recept za savšen buter za telo

Pola šolje Arriba Nacional kakao butera i 5 kašika organskog kokosovog ulja rastopite u posudi postavljenoj preko ključale vode. Nakon što se rastopi uklonite i dodajte nekoliko kapi svog omiljenog esencijalnog ulja. Ubacite u blender i blendirajte dok se ne formira buter. Kada se ohladi, čuvajte je u posudi u frižideru tokom leta, a u kupatilu zimi. Ovaj buter će učiniti čuda za vašu kožu, bez ikakvih štetnih efekata od hemikalija koje se nalaze u industrijskim buterima i kremama za telo.

kakao-buter
superior-sejk

Kako se pravi Superior šejk?

Često nas pitate da li naši proizvodi smeju zajedno da se konzumiraju. Ono što se može naći ponegde u literaturi je da smeju (nema je mnogo, ali nigde nisu prijavljene kontraindikacije kod kombinovanja superhrana koje mi imamo). Po našem mišljenju i iskustvu, kombinovanje više superhana odjednom je čak i poželjno! Superhrane iz našeg asortimana su sve celovite hrane iz kojih ništa nije oduzeto i ništa im nije dodato, te nemaju neželjenih dejstva i nije nikakav problem da ih kombinujete, šta više tako možete postići samo veće zdravstvene efekte. Naravno, držite se preporučenih količina za svaku superhranu. Maka i ašvaganda su komplementarni adaptogeni, i mogu se piti zajedno, kao i u kombinaciji sa ostalim superhranama. Za bilo koje detalje i dodatna pitanja, pišite nam na mail!

Recept za Superior Šejk

  • Čaša flaširane vode (stavite prvo pola čaše pa kad izblendirate sve dodajte drugu polovinu do one mere do koje vi volite gustinu šejka)
  • Pola ili cela banana (ako vam je ukus ok i sa pola banane, stavite pola)
  • 3,4 kašike bobičastog voća (višnje, borovnice, maline, jagode), može i zamrznuto ali odmrznite pre stavljanja u šejk obavezno.
  • Prepuna kašika Superior kokosovog ulja (ako je kokosovo ulje u tečnom stanju,  4 velike ravne kašike stavite, ako je u polu čvstom stanju onda stavite baš prepunjenu jednu kašiku – kokosovo ulje je samo po sebi jedna od zdravijih namirnica koju možemo uneti u sebe, a pri tome na divan način vezuje sve druge sastojke iz ovog šejka, tako da ih organizam najbolje iskoristi)
  • Ako želite zasladite kašikom domaćeg ili organskog meda ili Superior kokosovog sirupa.
  • Prepuna kašičica Superior make
  • Prepuna kašika Superior kakao praha (Arriba ili Criollo)
  • Prepuna kašika Superior konopljinog proteina ili Superior kokosovog brašna
  • Trećina kašičice Superior spiruline
  • Kašičica Superior kurkume
superior sejk

Naravno možete da ovaj šejk praviti i samo sa jednim Just Superior proizvodom. Kako je gore napisano, ovo ne ispadne šejk, nego celovit obrok – i to jedan od najzdravijih obroka koji možete sebi da napravite. Kombinacija svih nutrijenata i fitonutrijenata iz ovih superhrana će vašem organizmu doneti čitav spektar zdravstvenih efekata, ako ga uzimate dovoljno redovno. Efekte ćete osetiti i za jedan dan – daće vam fokus i energiju zaista drugačiju od bilo čega. Probajte!

superior sejk 2

Mafini od jaja

Čija puding

Keto čokolada

 

Keto palačinke

Keto baron torta bez šećera

Keto dezert u čaši bez šećera

Keto čoko lešnik rolat bez šećera

Keto obroci u 2 minuta

 

Keto krofnice iz rerne sa konopljom

LCHF/Keto brauni pogodan za dijabetičare

Crna čokolada sa filom od malina

Keto hleb idealan za sendviče

Keto kolači i ne keto kolači

Mekani kolačići sa komadićima čokolade

Low carb keto čokoladna torta

Slatko slane karamel kocke

Sunđerasti lešnik kolač

Low carb medeno srce

Zdrave integralne kiflice

Toffifee krofnice