Organski Kakao Buter Arriba Nacional – 100g

520,00 RSD sa PDV-om

Napravite savršenu domaću čokoladu, nutritivno obogatite svoje kaše i smutije ili pružite svojoj koži kraljevski tretman sa najlepšim kakao buterom na svetu – Arribom Nacional iz srca Ekvadora.

Sastojci: 100% organski kakao buter iz Ekvadora

 • Organski Superior sirovi ekvadorski kakao buter Arriba Nacional
 • Neprevaziđen bogat i kremast ukus pravog kakao butera
 • Najcenjenija i najređa autohtona sorta kakaoa na svetu
 • Garantovano hladno procesiran kakao puter, po specijalizovanom postupku našeg dobavljača.
 • Obrađen u malim i pojedinačnim serijama samo za vas, direktno iz jedne oblasti Ekvadora.
 • Garantovano porekla i svežina.

Nije na stanju

Ako ste se nekad pitali kako da napravite originalni kakao napitak, punog i kremastog ukusa, ili domaću čokoladu koja će da se topi u ustima, otkrićemo vam u čemu je tajna – u dodatku savršenog kakao butera!

Sačinjen od kombinacije masti koje su čvrste na sobnoj temperaturi, ali postaju tečne na telesnoj, kakao puter je razlog zbog koga se čokolada bukvalno topi u ustima. Zapravo kakao puter je osnova čokolade – jedino bez njega ne možete napraviti čokoladu, svi drugi sastojci su zamenjivi – zato se ni po pravilniku o čokoladama u njima ne sme naći ni jedna druga biljna masnoća!

Ali kvalitetan organski kakao buter je mnogo više od toga.

Pored toga što čini suštinu čokolade, kvalitetan kakao puter predstavlja prirodnu i visoko cenjenu namirnicu koja sadrži bioaktivna jedinjenja, kao što su biljni polifenoli i antioksidanti, koji snižavaju upalne markere u organizmu i tako pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Zbog svog bogatog sadržaja stearinske, oleinske i linolne kiseline, kakao buter može uticati na zdravlje na različite načine:

 • Ima pozitivan uticaj na LDL i HDL holesterol
 • Pruža zaštitu od kardiovaskularnih bolesti
 • Ima pozitivne efekte na insulinsku rezistenciju
 • Može imati pozitivne efekte na imunološko zdravlje i upalne procese u organizmu.
 • Izuzetno je dobar za direktno nanošenje na kožu – hrani je i neguje, pomaže kod ožiljaka, strija i čini je mekom i negovanom.
superior-arriba-kakao-buter

Kao jedan od natraženijih sastojaka na planeti (zbog proizvodnje čokolade) na tržištu se može naći kakao puter drastično različitog kvaliteta i ukusa.

Od agresivno procesiranog i prethodnog pesticidima tretiranog zrna kakaoa koje nije organsko, preko organskog kakao butera niskog kvaliteta za masovnu proizvodnju pa sve do najfinijeg organskog kakao butera koji se koristi za najbolje čokolade na svetu i koji zadržava sva svoja nutritivna svojstva i utiče pozitivno na naše zdravlje i može na najbolji mogući način da neguje našu kožu.

Mi smo ponosni što smo za vas pronašli 100% čist Arriba Nacional kakao, proverenog i jedinstvenog porekla iz ekvadorske oblasti Los Rios. Dobijen specijalizovanim postupkom hladne obrade od autohtonih zrna kakaoa očuvane genetike, ovaj predivni kakao puter odiše čokoladnom aromom i zadržava sve nutritivne vrednosti.

 • Oblast Ekvadora iz koje potiče, sa svojim jedinstvenim biodiverzitetom, mikroklimom, i tipom zemljišta, daje jedan od najlepših profila ukusa i arome kakao zrna, koji se pažljivim i tradicionalnim načinom obrade prenose u naš kakao buter.
 • Kakao zrna od koji se pravi Superior kakao buter uzgajaju se na vulkanskom tlu izrazito bogatom mineralima.
 • Drveće kakaoa je staro i autohtono 100% Arriba Nacional.
 • Ne postoji mogućnost mešanja sa hibridnim sortama mnogo nižeg kvaliteta koje s rasprostranjene poslednjih decenija čak po Ekvadoru.

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

Organski kakao napitak u šolji

100% ekvadorski Arriba Nacional organski kakao buter

 • Direktno sa nekoliko plantaža iz jedne oblasti Ekvadora, koja se smatra istorijskom postojbinom kakaoa.

 • Obrađen u malim i pojedinačnim serijama samo za vas – garantovano poreklo i garantovana svežina – potpuni raritet na današnjem tržištu kakaoa.

 • Arriba Nacional je najcenjenija i najređa autohtona sorta kakaoa na svetu.

 • Neprevaziđen bogat i kremast ukus pravog kakao butera

 • Garantovano hladno procesiran, po specijalizovanom postupku sušenja, fermentacije i daljih procesa prerade, specifičnom za našeg dobavljača.

 • Sertifikovano organski kakao puter (ekvadorskim, EU, američkim i srpskim organskim sertifikatom)

prvi-tab-kakao-buter-dugacka1

Preporuke za korišćenje

Kakao puter možete dodati u bilo koji smuti ili kašu kako biste ih nutritivno izbalansirali jednim od najzdravijih biljnih ulja na svetu. Doza za smuti ili kašu je 10 g. Kakao buter je potpuno stabilan na visokim temperaturama, a ukoliko želite za pripremu ga otopite kratko na niskoj temperaturi u džezvi.

Takođe ga možete upotrebiti za pravljenje čokolade, sladoleda, raznih mafina, kolača, palačinki i sličnih slatkiša, kako biste im dali savršeno kremast i pun ukus.

ikonica-preporuke

Osim sopstvenih zdravstvenih benefita koje pružaju masti iz kakaoa, one će dodatno pomoći vitaminima, mineralima i fitonutrijentima iz drugih sastojaka (žitarica, voća, superhrana) vašeg smutija ili kaše, da se bolje apsorbuju i bolje iskoriste u organizmu.

Kakao puter može biti odlična alternativa životinjskim mastima i rafinisanim biljnim uljima (ne sadrži holesterol, ni trans masti, ne oksidiše na visokim temperaturama), što ga čini idealnim za vegane.

Ako ste se pitali za kakao maslac da li je postan, odgovor je pozitivan – možete ga konzumirati u periodima posta i doprineti ukusu brojnih obroka!

Kakao puter se sastoji od jedinstvene kombinacije različitih zdravih masti. Četiri dominantne masti koje kakao puter sadrži (čine 97% ukupnih njegovih masti) su:

 • Stearinska kiselina
 • Oleinska kiselina
 • Palmitinska kiselina 
 • Linolna kiselina

U poređenju sa drugim zasićenim mastima, istraživanja pokuzuju da stearinska kiselina snižava LDL holesterol i ima neutralni efekat na HDL. U jednoj kliničkoj studiji je pokazano i da smanjuje odnos LDL i HDL holesterola (ovaj odnos se smatra veoma značajnim parametrom za kardiovaskularno zdravlje).

Oleinska kiselina je mononezasićena kiselina koja je dominantna u maslinovom ulju. Naučna istraživanja su pokazala da oleinska kiselina ima zaštitni efekat protiv kardiovaskularnih bolesti i insulinske rezistencije. Dodatno istraživanja sugerišu i da je oleinska kiselina važna za imunološko zdravlje i da ispoljava protivupalne aktivnosti u organizmu.

Linolna kiselina je glavna mast iz omega-6 porodice esencijalnih masnih kiselina, kojom su bogati orašasti plodovi i semenke, igra važnu protivupalnu ulogu u našem telu i odgovorna je za pravilno zarastanje rana. Ona je telu potrebna u manjim količinama, i u kakao buteru se nalazi upravo u adekvatnoj količini potrebnoj ljudskom organizmu.

Mnoge studije su pokazale da biljni polifenoli, koje pažljivo procesiran kakao puter odabranog porekla sadrži, imaju antioksidativna i antiupalna svojstva. Sve veći broj istraživanja podržava koncept da unos polifenola promoviše zdravlje i umanjuje ili odlaže nastanak različitih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak i druge hronične bolesti.

Kvalitetan organski kakao puter takođe sadrži antioksidant vitamin E u obliku b-tokoferola, a-tokoferola i g-tokoferola kao i vitamina K. Vitamin E podržava vid, reprodukciju i zdravlje mozga, kože i krvi.

Da li ste znali da se kakao buter za sunčanje izbor mnogih, isto tako se koristi i za negu, hidrataciju i zaštitu kože, kao sredstvo protiv strija, za sunčanje i masažu?

Kao sastojak najkvalitetnije i najskuplje kozmetike, poznat je i kao izuzetno efikasan omekšivač i ovlaživač kože. Međutim, u kozmetici se kakao puter nalazi u jako malom procentu.

Kada u rukama imate pravi, 100% čist, autentičan buter, od autohtone sorte kakaoa, prerađen specijalizovanim i jedinstvenim hladnim postupkom, onda on zaista može veoma da prija vašoj koži.

Naš puter od kakaoa koristi se veoma jednostavno.

Uzmite jedan grumen iz pakovanja, namažite ga na lice i telo, dobro utrljajte u kožu i rastopiće se odmah u dodiru sa kožom. Ovaj postupak izvedite pred spavanje i obratite pažnju kakva vam je koža ujutru!

Nekoliko poznatih benefita koje kakao puter za kožu donosi:

 • Može ublažiti znakove starenja – kakao maslac je moćni izvor antioksidanasa, poput palmitinske kiseline, oleinske kiseline i stearinske kiseline. Ovo su esencijalne masne kiseline, ali imaju i antioksidativna svojstva. Konzumacija butera, kao i spoljna primena na koži može pomoći u ublažavanju znakova starenja, sunčanih pega i bora.
 • Može ublažiti strije.
  Strije se često javljaju kao posledica gubitka kilograma, trudnoće i zbog nekih drugih razloga. Kakao maslac u kombinaciji sa kokosovim uljem je odličan način da minimalizujete pojavu strija. Čak i tokom trudnoće, ovo je siguran i prirodan način prevencije strija. Konvencionalni proizvodi sadrže štetne hemikalije i aditive koji nisu dobra opcija tokom trudnoće ili vremena dojenja.
 • Može ublažiti ili sprečiti pojavu ožiljaka.
  Antioksidativna i hidratantna svojstva ovog putera izuzetna su za oporavljanje oštećene kože i ožiljaka. Ožiljke je teško ukloniti, ali ako dovoljno brzo nakon nastanka ožiljka krenete sa primenom pravog organskog butera i redovno ga primenjujete dovoljno dugo, ožiljak će sigurno izbledeti.
 • Efikasan je za osobe koje pate od suvih fleka i drugih sličnih stanja.

Neke masti (poput polinezasićenih biljnih ulja) su ekstremno loš izbor za kuvanje/pečenje/prženje jer se na visokoj temperaturi razlažu u toksična jedinjenja (slobodne masne kiseline, sekundarne proizvode oksidacije, polarna jedinjenja).

Međutim, masne kiseline u kakao puteru imaju dobru oksidativnu stabilnost pri jako visokim temperaturama. Preovlađujuće zasićene masti u kakao buteru su potpuno stabilne pri visokim temperaturama i smatraju se najboljim i najzdravijim izborom za kuvanje. Mononezasićena masna oleinska kiselina, kojom je kakao buter takođe bogat, je u više studija pokazala da dobro podnosi zagrevanje.

Iz ovih razloga, kakao maslac se može bezbedno koristiti u nizu recepata koji zahtevaju visoku temperature obrade.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior kakao buteru podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju (iako je plaćen pristup, nemamo pravo da distrubuiramo njihov sadržaj). Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

 1. Naik, B., & Kumar, V. (2014). Cocoa butter and its alternatives: A review. Journal of Bioresource Engineering and Technology1, 7-17.
 2. Osman, H., Usta, I. M., Rubeiz, N., Abu‐Rustum, R., Charara, I., & Nassar, A. H. (2008). Cocoa butter lotion for prevention of striae gravidarum: a double‐blind, randomised and placebo‐controlled trial. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology115(9), 1138-1142.
 3. Garti, N., & Widlak, N. R. (Eds.). (2015). Cocoa butter and related compounds. Elsevier.
 4. Beckett, S. T. (Ed.). (2011). Industrial chocolate manufacture and use. John Wiley & Sons.
 5. Van der Kooij, S. „Market study of fine flavour cocoa in 11 selected countries-revised version.“ Royal Tropical Institute. KIT Development Policy & Practice. Amsterdam (2013).
 6. Caligiani, A., Cirlini, M., Palla, G., Ravaglia, R., & Arlorio, M. (2007). GC‐MS detection of chiral markers in cocoa beans of different quality and geographic origin. Chirality: The Pharmacological, Biological, and Chemical Consequences of Molecular Asymmetry, 19(4), 329-334.
 7. Teresa Wilson. (4 April 2016). Wonder and Destruction, Cacao Nacional in Peru. 
 8. Afoakwa, E. O. (2014). Cocoa production and processing technology. CRC Press.
 9. Grimes, J. (2009). Rediscovering the Cacao in Ecuador’s Upper Napo River Valley. FOCUS on Geography, 51(4), 23-30. 
 10. Hunter, J. E., Zhang, J., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Cardiovascular disease risk of dietary stearic acid compared with trans, other saturated, and unsaturated fatty acids: a systematic review. The American journal of clinical nutrition91(1), 46-63.
 11. Mensink, R. P. (2005). Effects of stearic acid on plasma lipid and lipoproteins in humans. Lipids40(12), 1201-1205.
 12. Perdomo, L., Beneit, N., Otero, Y. F., Escribano, Ó., Díaz-Castroverde, S., Gómez-Hernández, A., & Benito, M. (2015). Protective role of oleic acid against cardiovascular insulin resistance and in the early and late cellular atherosclerotic process. Cardiovascular diabetology14(1), 1-12.
 13. Rodrigues, H. G., Vinolo, M. A., Sato, F. T., Magdalon, J., Kuhl, C. M., Yamagata, A. S., … & Curi, R. (2016). Oral administration of linoleic acid induces new vessel formation and improves skin wound healing in diabetic rats. PloS one11(10), e0165115.
 14. Guillaume, C., De Alzaa, F., & Ravetti, L. (2018). Evaluation of chemical and physical changes in different commercial oils during heating. Acta Scientific Nutritional Health2(6), 2-11.
 15. Jacqueline, M. B. (2013). Chapter 6-Lipids Basics: Fats and Oils in Foods and Health: Healthy Lipid Choices, Roles and Applications in Nutrition. Food Science and the Culinary Arts, The Science and Practice of Healthy Cooking, Culinary Nutrition, 231-277.
 16. GUO, H. L., LI, C. C., & YU, L. (2015). Antioxidation activity of natural cocoa butter and its application in skin cream. China Surfactant Detergent & Cosmetics, 10.

Mi smo ponosni što smo za vas pronašli 100% čistu sortu Arriba Nacional kakaoa proverenog porekla iz Ekvadora. Ali to nije sve – uložili smo puno vremena i truda kako bismo odabrali upravo najboljeg dobavljača, koji sarađuje godinama sa istim farmerima isključivo iz jednog – najcenjenijeg regiona ove zemlje, osiguravajući time originalno poreklo kakao zrna – bez mešanja sa drugim sortama.

Ljubav uložena u proizvodnju i obradu ovog kakaoa je očigledna i mi smo je odmah prepoznali – i to možda baš zato što je osnivač kompanije žena, poreklom iz Ekvadora, kojoj kakao i čokolada predstavljaju najveću životnu strast. Ona je razvila sopstveni metod i tehnologiju fermentacije, sušenja i obrade kroz hladno procesiranje, na najnižim mogućim temperaturama. U Ekvadoru ne postoji ovakva tehnologija i po našem saznanju, ovo je jedini hladno procesiran kakao puter poreklom iz Ekvadora, takođe jedan od retkih u celom svetu. Sirov kakao je marketinški naziv, koji nema veze sa realnim procesom obrade 99% kakaoa.

Ceremonijalni kakao napitak

Zrna se stalno kontrolišu i okreću, pa čak ni na suncu, na kome se odvija deo procesa, ne dođe do pregrevanja. Rezultat je puter izuzetne arome i potpuno očuvanih svojstava zbog kojih ga i vredi konzumirati! Ovaj posebno proizveden hladno procesiran Arriba Nacional kakao buter naš dobavljač između ostalog koristi za proizvodnju sirove čokolade, koja je dobila više internacionalno priznatih nagrada za najbolje čokolade sveta.

prezentacija-organski-kakao-prah

Sorta i poreklo

Danas je svega par sorti kakaoa poznato po svom kvalitetu i one čine jako mali procenat ukupne svetske proizvodnje, pa su ta zrna retka i skupa. Najtraženije i jedne od najcenjenijih su Criollo kakao poreklom iz Južne Amerike i Arriba Nacional isključivo iz Ekvadora. Upravo od ove sorte nastaju naša Arriba kakao prah i buter neodoljivog ukusa i savršene teksture.

Kako možete da znate koji kakao dobijate kad ga kupujete?

Jako teško.

Organizacije otkupljuju zrna od bilo koga ko ih ima, vodeći računa o organskoj sertifikaciji, ali gotovo nikad o sorti i načinu prerade. Ako kakao nabavljate iz treće ili pete ruke (što većina prodavaca radi) ne možete ni da uđete u trag da li je stvarno poreklom odakle se tvrdi da jeste, a ni da li je u pitanju hibrid ili mešavina.

kakao-i-buter

Arriba Nacional je posebna sorta kakaoa, koja je vremenom izdvojena i prepoznata kao najkvalitetnija u svetu. Smatra se jednom od najređih autohtonih sorti danas. Potiče isključivo iz Ekvadora i to tek iz nekih oblasti ove zemlje. Proizvođači najboljih i najskupljih čokolada na svetu koriste isključivo ovu sortu. Međutim, čistu Arribu Nacional iz Ekvadora je izuzetno teško naći. Prvi problem je što je ima vrlo malo, a drugi veliki problem je masovna proizvodnja hibridne vrste kakaoa CCN-51 u Ekvadoru, koju mešaju sa autohtonim vrstama, pa i sa Arribom, smanjujući značajno kvalitet krajnjeg proizvoda.

Čak i u Ekvadoru je došlo do mešanja hibrida sa nativnim sortama, i postalo je sve teže naći originalnu Arribu Nacional. Naš dobavljač radi sa svim malim plantažama koje i dalje ulažu neshvatljiv trud da očuvaju genetiku svog zrna i rade isključivo sa autohtonim zrnima prave Arribe Nacional. Svi zajedno su pripadnici asocijacija koje se bore za ovakav kakao i neguju tradiciju ove biljke, ne dozvoljavajući jeftinim hibridima i jeftinim procesima proizvodnje da je naruše.

kakao-plod

Konvencionalni vs organski kakao puter

Konvencionalni kakao puter (onaj koji nije organski), jeftiniji je od organskog, ali je najnižeg mogućeg kvaliteta, i često uništen agresivnom preradom.

Kako nauka i iskustvo iznova i iznova pokazuju, pesticidima tretirane namirnice su izuzetno štetne po ljudsko zdravlje. Pored pesticida problem sa neorganskom hranom su ostaci teških metala.

Naš kakao buter je sertifikovano organski, poseduje i ekvadorski i evopski i srpski organski sertifikat. A sve analize na pesticide i teške metale možete naći na sajtu.

organski-kakao-buter

Dodatno, buter koji nije organski često prolazi proces odstranjivanja mirisa i aroma, a nekad i izbeljivanja. Ovo je potrebno u industriji čokolade pa se kao takav koristi tamo, ali i prodaje kao čist kakao maslac. Ovi procesi su vrlo agresivni i značajno umanjuju nutritivnu vrednost kakao butera. Na ovaj način prerađen kakao buter ćete prepoznati po skoro beloj boji i izuzetno neutralnom ukusu (neki opisuju takav buter ‘’kao da jedu sapun’’).

Superior Arriba Nacional kakao buter je upravo suprotno od svega ovoga. Hladno procesiran, i pažljivo obrađen, sa maksimalno očuvanom aromom, ukusom i prirodno krem bojom originalnog kakao butera.

Pročitajte iskustva naših korisnika

Vaše redovne poruke i komentari su već godinama najlepši deo čitavog našeg poslovanja. Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno.  Vaše iskreno zadovoljstvo i preporuke su ono što je izgradilo ovu firmu i što je uvek motiviše da daje sve od sebe da vam puži kako najbolje proizvode na svetu tako i najbolju uslugu i podršku.

Nikada divniji buter nisam okusila 💖 Tekstura, miris 👌 Cestitam, opravdano je Superior 💖

List right

Preporučujemo