Ako ste se nekad pitali kako da napravite originalni kakao napitak, punog i kremastog ukusa, ili domaću čokoladu koja će da se topi u ustima, otkrićemo vam u čemu je tajna – u dodatku savršenog kakao butera!
Sačinjen od kombinacije masti koje su čvrste na sobnoj temperaturi, ali postaju tečne na telesnoj, kakao puter je razlog zbog koga se čokolada bukvalno topi u ustima. Zapravo kakao puter je osnova čokolade – jedino bez njega ne možete napraviti čokoladu, svi drugi sastojci su zamenjivi – zato se ni po pravilniku o čokoladama u njima ne sme naći ni jedna druga biljna masnoća!
Ali kvalitetan organski kakao buter je mnogo više od toga.
Pored toga što čini suštinu čokolade, kvalitetan kakao puter predstavlja prirodnu i visoko cenjenu namirnicu koja sadrži bioaktivna jedinjenja, kao što su biljni polifenoli i antioksidanti, koji snižavaju upalne markere u organizmu i tako pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
Zbog svog bogatog sadržaja stearinske, oleinske i linolne kiseline, kakao buter može uticati na zdravlje na različite načine:
- Ima pozitivan uticaj na LDL i HDL holesterol
- Pruža zaštitu od kardiovaskularnih bolesti
- Ima pozitivne efekte na insulinsku rezistenciju
- Može imati pozitivne efekte na imunološko zdravlje i upalne procese u organizmu.
- Izuzetno je dobar za direktno nanošenje na kožu – hrani je i neguje, pomaže kod ožiljaka, strija i čini je mekom i negovanom.
Kao jedan od natraženijih sastojaka na planeti (zbog proizvodnje čokolade) na tržištu se može naći kakao puter drastično različitog kvaliteta i ukusa.
Od agresivno procesiranog i prethodnog pesticidima tretiranog zrna kakaoa koje nije organsko, preko organskog kakao butera niskog kvaliteta za masovnu proizvodnju pa sve do najfinijeg organskog kakao butera koji se koristi za najbolje čokolade na svetu i koji zadržava sva svoja nutritivna svojstva i utiče pozitivno na naše zdravlje i može na najbolji mogući način da neguje našu kožu.
Mi smo ponosni što smo za vas pronašli 100% čist Arriba Nacional kakao, proverenog i jedinstvenog porekla iz ekvadorske oblasti Los Rios. Dobijen specijalizovanim postupkom hladne obrade od autohtonih zrna kakaoa očuvane genetike, ovaj predivni kakao puter odiše čokoladnom aromom i zadržava sve nutritivne vrednosti.
- Oblast Ekvadora iz koje potiče, sa svojim jedinstvenim biodiverzitetom, mikroklimom, i tipom zemljišta, daje jedan od najlepših profila ukusa i arome kakao zrna, koji se pažljivim i tradicionalnim načinom obrade prenose u naš kakao buter.
- Kakao zrna od koji se pravi Superior kakao buter uzgajaju se na vulkanskom tlu izrazito bogatom mineralima.
- Drveće kakaoa je staro i autohtono 100% Arriba Nacional.
- Ne postoji mogućnost mešanja sa hibridnim sortama mnogo nižeg kvaliteta koje s rasprostranjene poslednjih decenija čak po Ekvadoru.
🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.
100% ekvadorski Arriba Nacional organski kakao buter
-
Direktno sa nekoliko plantaža iz jedne oblasti Ekvadora, koja se smatra istorijskom postojbinom kakaoa.
-
Obrađen u malim i pojedinačnim serijama samo za vas – garantovano poreklo i garantovana svežina – potpuni raritet na današnjem tržištu kakaoa.
-
Arriba Nacional je najcenjenija i najređa autohtona sorta kakaoa na svetu.
-
Neprevaziđen bogat i kremast ukus pravog kakao butera
-
Garantovano hladno procesiran, po specijalizovanom postupku sušenja, fermentacije i daljih procesa prerade, specifičnom za našeg dobavljača.
-
Sertifikovano organski kakao puter (ekvadorskim, EU, američkim i srpskim organskim sertifikatom)
Preporuke za korišćenje
Kakao puter možete dodati u bilo koji smuti ili kašu kako biste ih nutritivno izbalansirali jednim od najzdravijih biljnih ulja na svetu. Doza za smuti ili kašu je 10 g. Kakao buter je potpuno stabilan na visokim temperaturama, a ukoliko želite za pripremu ga otopite kratko na niskoj temperaturi u džezvi.
Takođe ga možete upotrebiti za pravljenje čokolade, sladoleda, raznih mafina, kolača, palačinki i sličnih slatkiša, kako biste im dali savršeno kremast i pun ukus.
Osim sopstvenih zdravstvenih benefita koje pružaju masti iz kakaoa, one će dodatno pomoći vitaminima, mineralima i fitonutrijentima iz drugih sastojaka (žitarica, voća, superhrana) vašeg smutija ili kaše, da se bolje apsorbuju i bolje iskoriste u organizmu.
Kakao puter može biti odlična alternativa životinjskim mastima i rafinisanim biljnim uljima (ne sadrži holesterol, ni trans masti, ne oksidiše na visokim temperaturama), što ga čini idealnim za vegane.
Ako ste se pitali za kakao maslac da li je postan, odgovor je pozitivan – možete ga konzumirati u periodima posta i doprineti ukusu brojnih obroka!
Nikada divniji buter nisam okusila 💖 Tekstura, miris 👌 Cestitam, opravdano je Superior 💖
veljkovic.marija.9