Najukusnije i jedno od najzdravijih ulja na svetu
Verovatno se pitate odakle kokosovom ulju tolika popularnost poslednjih godina i zašto mnogi koriste kokosovo ulje kao lek? Dozvolite da vam objasnimo.
Ovo ulje se dobija iz kokosovog ploda, koji se hiljadama godina koristi u tropskim predelima kao sastavni deo ishrane. Ajurveda i medicinski siste m Polinezije odavno naglašavaju njegova terapeutska i kozmetička svojstva. Istraživanja sprovedena na narodima koji i dalje žive dosta izolovano od industrijalizovanog sveta i čija se ishrana praktično bazira na kokosu, pokazuju da oni mnogo ređe pate od modernih bolesti za razliku od zapadnog sveta, kao i to da su generalno boljeg i stabilnijeg zdravlja.
Savremena istraživanja kao i iskustva korisnika širom sveta sve više potvrđuju tradicionalne tvrdnje o zdravstvenim benefitima koje ovo divno ulje ima, kada je proverenog kvaliteta.
Ono što kokosovo ulje čini toliko zdravom namirnicom jeste njegov sastav masnih kiselina – oko 60% srednje lančanih masnih kiselina, za koje je dokazan niz zdravtsvenih benefita:
- Direktno se apsorbuju u krvotok, dajući brzu energiju bez opterećivanja sistema za varenje;
- Poseduju antibakterijska, antimikrobna i antigljivična svojstva;
- Doprinose zdravom imunom sistemu
- Mogu pomoći pri mršavljenju.
Pored ovoga kokosovo ulje pospešuje apsorpciju nekih nutrijenata iz druge hrane, naročito vitamina A, D, E i K, omega-3 i 6, kao i nekih antioksidanata – kada su poreklom iz biljnih izvora. Dodatno je jedno od najbezbednijih ulja za pečenje i prženje, ali i fantastično za negu kože i kose.

Sve to u jednom kokosovom ulju?
Ako ga redovno uzimate i ako izaberete kvalitetan proizvod, onda da – sve to ☺.
Da bi nam kokosovo ulje donosilo samo zdravstvene benefite, treba pre svega da bude organsko (što ćemo kasnije detaljno objasniti). Međutim, nisu ni sva organska kokosova ulja ista. To lako i sami možete da zaključite po različitom intenzitetu ukusa i mirisa.
Hladno ceđeno i devičansko, Superior kokosovo ulje predstavlja najčistiju formu ulja dobijenu isključivo mehaničkim postupkom hladnog ceđenja, kako bi se očuvale sve nutritivne vrednosti jednog od najzdravijih ulja na planeti. Dolazi direktno sa Šri Lanke, proizvodi ga firma koja poseduje sopstevene plantaže kokosa u najplodnijem delu ostrva. Dobija se od potpuno svežih plodova i to vrlo brzo nakon ubiranja, tako da zadržava originalnu aromu i ukus kokosa.
Superior organsko kokosovo ulje
-
Hladno ceđeno kokosovo ulje – garantovno svi procesi proizvodnje ispod 50 stepeni (bez podizanja temperature zbog dugog skladištenja kokosa ili zbog dobijanja veće količine ulja).
-
Direktno sa plantaža najplodnijeg dela Šri Lanke. Sertifikovano organsko – poseduje srpski, evropski i organski sertifikat sa Šri Lanke.
-
Devičansko ulje (‘VIRGIN’) – Pravi se isključivo od najsvežijih, organskih, mlečno belih kokosa prve klase sa sopstvenih plantaža dobavljača.
-
Specijalan način obrade čuva sve vredne nutrijente i zadržava originalnu aromu i pun kremast ukus kokosa u Superior kokosovom ulju.

Kome je namenjeno Superior kokosovo ulje?
Kašika dnevno kvalitetnog kokosovog ulja je odličan čuvar zdravlja za bilo koga, uključujući decu, trudnice i dojilje. Kod ljudi na veganskoj ishrani je nezamenjivo za prženje i pečenje poslastica, jer je pored palminog i maslinovog ulja jedino bezbedno za visoke temperature.
Dodatno je vrlo potrebno kao deo veganske ishrane zbog poboljšanja apsorpcije i iskorišćenja pojedinih nutrijenata koje organizam teže usvaja u obliku u kom se nalaze u biljkama. Odličan je izbor i za ljude koji imaju problema sa varenjem, kao i za sportiste. Za ljude koji koriste smutije i šejkove, na bazi voća, povrća i superhrana, kokosovo ulje je idealan dodatak, jer će bolje apsorbovati u organizmu sve nutrijente, a pri tome izbalansirati nutritivno šejk ili smuti.

Za šta je dobro kokosovo ulje – upotreba ulja od kokosa
Četiri važne upotrebne vrednosti kokosovog ulja:
- Kokosovo ulje u ishrani se koristi kao mast ili ulje biljnog porekla u različitim receptima, slanim i slatkim.
- Odlično je kao ulje za prženje i pečenje, jer je stabilno na visokim temperaturama. Za razliku od većine drugih biljnih ulja, ovo ulje ne oksidira i ne formira slobodne radikale na povišenim temperaturama i to ga čini potpuno bezbednim za ovu namenu.
- Koristi se kao superhrana. S obzirom na to da ima čitav dijapazon zdravstvenih benefita, idealno je za dodavanje u šejkove, smutije, kaše, slične obroke i užine. Pored sopstvenih zdravstvenih benefita, ono potpomaže da se nutrijenti iz drugih hrana i superhrana apsorbuju i iskoriste u organizmu mnogo bolje. Tako da i ovde ima dvostruku ulogu. Dovoljna je kašika supena dnevno ulja u polučvrstvom stanju, ili 3 ravne kašike ako je u tečnom.
- Koristi se i za spoljnu upotrebu, tj. u kozmetičke svrhe, te je kokosovo ulje za kosu, kožu i zube odličan izbor!
