Kokosovo ulje - organsko, devičansko - 300gr

760,00 RSD sa PDV-om

Kokosovo ulje podiže  imunitet, energiju, i ubrzava metabolizam što ga čini jednim od najzdravijih ulja na svetu. Uživajte u kremastom ukusu i aromi kokosa jednog od najkvalitetnijih kokosovih ulja na tržištu!

Sastojci: 100% kokosovo ulje – organsko, hladno ceđeno, devičansko

 • Direktno sa plantaža najplodnijeg dela Šri Lanke
 • Garantovano hladno ceđeno i devičansko kokosovo ulje – najčistiji oblik ovog ulja
 • Dobijeno isključivo od svežih zrelih kokosa prve klase ubrzo nakon ubiranja kokosa sa plantaže
 • Zbog posebnog načina proizvodnje zadržava originalnu aromu i pun kremast ukus kokosa
 • Kvalitetno kokosovo ulje jača imunitet, poseduje antibakterijska svojstva, poboljšava varenje i iskoristivost drugih nutrijenata, daje energiju i odlično je za kosu, kožu i zdravlje zuba i desni.

Kokosovo ulje – najukusnije i jedno od najzdravijih ulja na svetu!

Verovatno se pitate odakle kokosovom ulju tolika popularnost poslednjih godina i zašto se kokosovo ulje koristi često kao lek? Dozvolite da vam objasnimo.

Ovo ulje se dobija iz kokosovog ploda (Cocos nucifera), koji se hiljadama godina koristi u tropskim predelima kao sastavni deo ishrane. Ajurveda i medicinski siste m Polinezije odavno naglašavaju njegova terapeutska i kozmetička svojstva. Istraživanja sprovedena na narodima koji i dalje žive dosta izolovano od industrijalizovanog sveta i čija se ishrana praktično bazira na kokosu, pokazuju da oni mnogo ređe pate od modernih bolesti za razliku od zapadnog sveta, kao i to da su generalno boljeg i stabilnijeg zdravlja.

Savremena istraživanja kao i iskustva korisnika širom sveta sve više potvrđuju tradicionalne tvrdnje o zdravstvenim benefitima koje ovo divno ulje ima, kada je proverenog kvaliteta.

Ono što kokosovo ulje čini toliko zdravom namirnicom jeste njegov sastav masnih kiselina (oko 60% srednje lančanih), za koje je dokazan niz zdravstvenih benefita:

 • Direktno se apsorbuju u krvotok, dajući brzu energiju bez opterećivanja sistema za varenje;
 • Poseduju antibakterijska, antimikrobna i antigljivična svojstva;
 • Doprinose zdravom imunom sistemu;
 • Mogu pomoći pri mršavljenju;
 • Pored ovoga ulje od kokosa pospešuje apsorpciju nekih nutrijenata iz druge hrane, naročito vitamina A, D, E i K, omega-3 i 6, kao i nekih antioksidanata – kada su poreklom iz biljnih izvora;
 • Jedno od najbezbednijih ulja za pečenje i prženje (za razliku od drugih biljnih ulja);
 • Poboljšava kvalitet kose, kože i zuba.
kokosovo-ulje

Jedno obično kokosovo ulj ena sve to pruža? 

Ako ga redovno uzimate i ako izaberete kvalitetno kokosovo ulje, onda da – sve to!  😇

Da bi nam kokosovo ulje donosilo samo zdravstvene benefite, treba pre svega da bude organsko (što ćemo kasnije detaljno objasniti). Međutim, nisu ni sva organska kokosova ulja ista. To lako i sami možete da zaključite po različitom intenzitetu ukusa i mirisa.

Hladno ceđeno i devičansko, kokosovo ulje predstavlja najčistiju formu ulja dobijenu isključivo mehaničkim postupkom hladnog ceđenja, kako bi se očuvale sve nutritivne vrednosti jednog od najzdravijih ulja na planeti.  Dolazi direktno sa Šri Lanke, proizvodi ga firma koja poseduje sopstevene plantaže kokosa u najplodnijem delu ostrva. Ovo ulje se dobija od potpuno svežih plodova i to vrlo brzo nakon ubiranja, tako da zadržava originalnu aromu i ukus kokosa.

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

Nutritivne vrednosti na 100g:

 • Energetska vrednost: 3700KJ/900kcal
 • Masti: 99,9 (g)
  • od toga zasićene masne kiseline:  84,2 (g)
 • Ugljeni hidrati: 0 (g)
  • od toga šećeri: 0 (g)
 • Proteini: 0 (g)
 • So: 0 (g)
kokosovo-ulje

Superior organsko kokosovo ulje

 • Hladno ceđeno kokosovo ulje –  garantovno svi procesi proizvodnje ispod 50 stepeni (bez podizanja temperature zbog dugog skladištenja kokosa ili zbog dobijanja veće količine ulja).

 • Direktno sa plantaža najplodnijeg dela Šri Lanke. Sertifikovano organsko ulje od kokosa – poseduje srpski, evropski i organski sertifikat sa Šri Lanke

 • Devičansko ulje (‘VIRGIN’) – Pravi se isključivo od najsvežijih, organskih, mlečno belih kokosa prve klase sa sopstvenih plantaža dobavljača.

 • Specijalan način obrade čuva sve vredne nutrijente i zadržava originalnu aromu i pun kremast ukus kokosa u Superior kokosovom ulju.

Kome je namenjeno Superior kokosovo ulje?

Kašika dnevno kvalitetnog kokosovog ulja je odličan čuvar zdravlja za bilo koga, uključujući decu, trudnice i dojilje. Kod ljudi na veganskoj ishrani je nezamenjivo za prženje i pečenje poslastica, jer je pored palminog i maslinovog ulja jedino bezbedno za visoke temperature.

Dodatno ovo ulje se koristi, i vrlo je potrebno kao deo veganske ishrane zbog poboljšanja apsorpcije i iskorišćenja pojedinih nutrijenata koje organizam teže usvaja u obliku u kom se nalaze u biljkama. Odličan je izbor i za ljude koji imaju problema sa varenjem, kao i za sportiste. Za ljude koji koriste smutije i šejkove, na bazi voća, povrća i superhrana, kokosovo ulje je idealan dodatak, jer će bolje apsorbovati u organizmu sve nutrijente, a pri tome izbalansirati nutritivno šejk ili smuti.

ikonica-ljudi

Upotreba organskog kokosovog ulja

Četiri važne upotrebne vrednosti kokosovog ulja:

 1. Kokosovo ulje u ishrani se koristi kao mast ili ulje biljnog porekla u različitim receptima, slanim i slatkim.
 2. Odlično je kao ulje za prženje i pečenje, jer je stabilno na visokim temperaturama. Za razliku od većine drugih biljnih ulja, ovo ulje ne oksidira i ne formira slobodne radikale na povišenim temperaturama i to ga čini potpuno bezbednim za ovu namenu.
 3. Koristi se kao zdrava hrana. S obzirom na to da ima čitav dijapazon zdravstvenih benefita, idealno je za dodavanje u šejkove, smutije, kaše, slične obroke i užine. Pored sopstvenih zdravstvenih benefita, ono potpomaže da se nutrijenti iz drugih hrana i superhrana apsorbuju i iskoriste u organizmu mnogo bolje. Tako da i ovde ima dvostruku ulogu. Dovoljna je kašika supena dnevno ulja u polučvrstvom stanju, ili 3 ravne kašike ako je u tečnom.
 4. Koristi se i za spoljnu upotrebu, tj. u kozmetičke svrhe, te je kokosovo ulje za kosu, kožu i zube odličan izbor!
ikonica-preporuke

Veliki broj savremenih naučnih istraživanja, kao i tradicionalni zapisi i anegdotalni (iskustveni) dokazi, ukazuju naniz pozitivnih zdravstvenih uticaja kokosovog ulja. Ono što ovo zdravo biljno ulje  čini toliko zdravom namirnicom je prisustvo masnih kiselina i značajan sadržaj polifenola (antioksidanasa).

Sadrži preko 86% zasićenih masti od kojih je preko 65% srednjelančanih (MCFAs). Srednjelančane masne kiseline su opšte poznate po svojim nutritivnim i medicinskim prednostima, dok antioksidansi imaju veoma važnu ulogu u održavanju imunog sistema funkcionalnim. Pokazalo se da ove masti podižu metabolizam, daju energiju, pozitivno utiču na holesterol, potpomažu apsorpciju drugih nutrijenata, olakšavaju varenje i pomažu u mršavljenju.

Dužina lanca masnih kiselina opredeljuje puteve njihove apsorpcije u sistemu za varenje. Srednjelančane, od kakvih se ovo ulje sastoji, metabolišu se drugačije od dugolančanih zasićenih masti. Nije im potrebna žučna kiselina za varenje, a uz to se transportuju direktno iz creva u jetru, gde ih telo odmah koristi kao brz izvor lako dostupne energije.

Srednjelančane masti ne doprinose formiranju masnih naslaga u organizmu. Toliko se lako vare da se koriste u tečnim formulama u bolnicama za pacijente koji ne mogu da vare čvstu hranu.

Zato kokosovo ulje generalno predstavlja idealan izvor energije za telo, lako dostupan i sa dugotrajnim dejstvom na snagu i izdržljivost. U poslednje vreme ga sve više koriste sportisti i fitnes treneri, jer im daje prednost u dužem održavanju nivoa energije bez lekova ili stimulansa. Suprotno nekim ranijim verovanjima, masti iz ovog ulja se ne skladište u telu kao mast. Naprotiv, pokreće se mehanizam sagorevanja viška masti skladištenih u telu.

Zbog načina na koji se srednjelančane masti iz kokosovog ulja metabolišu u telu, mnogi koji imaju problema sa varenjem (a posebno sa jetrom ili žuči) mogu imati koristi od konzumiranja ovog umesto drugih ulja. Organsko kokosovo ulje pospešuje apsorpciju više različitih nutrijenata iz druge hrane, naročito vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K), omega-3 i omega-6 kiselina, kao i nekih antioksidanata (fosfolipida), kada su poreklom iz biljnih izvora.

Istraživanja pokazuju da kokosovo ulje udvostručuje sposobnost tela da iskoristi ove nutrijente iz namirnica biljnog porekla, pa se zato preporučuje da se uvek kombinuje sa namirnicama kao što su ulje lana, ulje konoplje, različite superhrane (alge, začini), kao i sa voćem i povrćem koje sadrži prekursore vitamina A, vitamin E i K.

Ovo je naročito važno za ljude koji su na veganskoj ishrani. Na primer, u jednoj studiji je pokazano da ovo hladno ceđeno ulje  poboljšava apsorpciju karotenoida iz paradajza u značajno većoj meri od drugih biljnih ulja. Karotenoidi su prekursori vitamina A i od njihove apsorpcije i stepena konverzije u vitamin A u organizmu, u potpunosti zavisi sam status vitamina A u telu.

Srednjelančane masne kiseline koje se nalaze u ovom zdravom biljnom ulju  poseduju antivirusna, antimikrobna i antigljivična svojstva, a uz to i doprinose zdravom imunom sistemu.

Najzastupljenija je laurinska masna kiselina, sa udelom od preko 44% u ulju. To ga čini najbogatijim izvorom ove masne kiseline na svetu. Laurinska kiselina se takođe nalazi u majčinom mleku. To je najvažnija esencijalna masna kiselina u izgradnji i održavanju imunološkog sistema čoveka. Laurinska kiselina poseduje antivirusna, antibakterijska i antioksidativna svojstva koja su temeljno izučavana. Istraživanja su pokazala da se organsko devičansko kokosovo ulje može koristiti kao svakodnevni dodatak ili alternativni lek protiv mikrobnih infekcija. Drugi važan sastojak u ulju od kokosa je kaprilna kiselina za koju se smatra da je izuzetno potentna u borbi protiv gljivica. Naučna istraživanja pokazala su da kaprilna kiselina deluje protiv kandide i uništava loše bakterije u crevima, održavajući na taj način sistem za varenje, bešiku i uretru zdravim i funkcionalnim.

Zato je hladno devičansko kokosovo ulje izučavano u naučnim radovima kao efektna pomoć u borbi protiv kandide (Candida Albicans), koja je uobičajeni izvor infekcija kod ljudi.

Kada se sve uzme u obzir, možemo reći da je kokosovo ulje kao lek sjajna opcija za sve koji žele da doprinesu zdravlja čitavog organizma.

Devičansko kokosovo ulje sadrži i fenolna jedinjenja, odnosno antioksidanse, koji neutrališu vrlo štetne slobodne radikale u organizmu. Antioksidansi iz devičanskog kokosovog ulja mogu smanjiti inflamaciju, tj. upalne procese u organizmu, povezane sa mnogim degenerativnim i hroničnim bolestima kao što je su artritis, osteoporoza i slično tome.

Studije pokazuju da anti-inflamatorni efekti potiču od njegove sposobnosti da suzbija reaktivne ćelije (poput C-reaktivnog proteina), koje su uzrok oticanja, sprečavajući oksidaciju mast i proteina.

Antioksidansi su mnogo više zastupljeni u pažljivo procesiranom devičanskom kokosovom ulju, nego u rafinisanom kokosovom ulju, tako da se ovi benefiti mogu očekivati samo kod konzumiranja najkvalitetnijeg ulja od kokosa.

S obzirom na to da kokosovo ulje za kožu ima brojne benefite, koristi se i u kozmetičke svrhe. Potpuno je hipoalergeno i pogodno je i za bebe i decu. Studije pokazuju da može povećati sadržaj vlage u suvoj koži tako da se u velikoj meri koristi kao sredstvo za hidratatciju kože. Pored toga, može smanjiti simptome ekcema kože bez štetnih efekata. Samo je potrebno pred spavanje kašičicom izvaditi malu količinu iz tegle i namazati na lice i vrat.

Takođe je poznato da kokosovo ulje za kosu ima izuzetno pozitivan efekat. Kokosovo ulje je jedino ulje za koje je utvrđeno da značajno smanjuje gubitak proteina i kod neoštećene i kod oštećene kose.

Kako bi kokosovo ulje za kosu pokazalo najbolje rezultate, najbolje je blago ga ugrejati, naneti manju količinu na teme i sredinu kose, a više ulja na same krajeve koji su obično najoštećeniji. Nakon toga, ostavite ga da deluje na kosi pola sata ili čak tokom cele noći, a zatim operite kosu i temeljno isperite njegove ostatke.

Da li se pitate kakvo dejstvo ima kokosova mast  za izbeljivanje zuba?

Postoje dokazi o tome da mućkanje kokosovog ulja u ustima (poznato kao oil pulling) ima pozitivne efekte na oralnu higijenu i zdravlje zuba, prvenstveno kada su u pitanju karijes, smanjivanje zubnog plaka, povlačenje desni. Ova tehnika je jako popularna u ajurvedskoj medicini.   

Oil pulling se koristi i kao prirodni način za izbeljivanje zuba.

Da bi se postigao pravi efekat, potrebno je da se količina kokosovog ulja koja staje u jednu kašiku mućka u ustima po pola sata, najmanje 4 ili 5 dana. S druge strane, deset ili petnaest minuta mućkanja na dnevnom nivou nije dovoljno da se vide očekivani rezultati koje daje kokosovo ulje za zube.

Mnoga istraživanja su pokazala da srednjelančane masne kiseline (MCT masti) pomažu u gubljenju viška kilograma. MCT masti podstiču sagorevanje kalorija i dovode do smanjenja apetita, a posledica je u tom slučaju manja količina unesene hrane. Ova istraživanja su, međutim, rađena sa čistim MCT mastima sa manjim brojem ugljenika, koje ne sadrže laurinsku kiselinu.

Kokosovo ulje sadrži u značajnoj meri i ove MCT masti, međutim najveći deo ovog biljnog ulja  čini upravo laurinska kiselina. Zbog toga se rezultati o pozitivnom uticaju MCT masti na mršavljenje mogu samo delimično primeniti na njega. Rezultati jedne studije su pokazali da organsko kokosovo ulje podstiče smanjenje abdominalne gojaznosti. Rezultati druge studije su pokazali pozitivan efekat kokosovog ulja na profil holesterola u krvi kao i na smanjenje telesne težine i obima struka kod ljudi sa kardiovaskularnim problemima. Ovde je važno napomenuti da u svakom slučaju, bilo od čistih srednjelančanih masti ili od kokosovog ulja koje je bogato njima, nije moguće smršati ako ih samo dodamo redovnim obrocima u toku dana.

Potrebno je zameniti neki izvor masti ili drugi izvor kalorija istom količinom kokosovog ulja. Ovo u praksi znači da ako dodate kokosovo ulje u svoj šejk, kašu ili bilo koju varijantu doručka, najverovatnije ćete ostati duže siti, a kasnije ćete imati potrebu za manje obimnim obrokom.

Tamo gde vam ne smeta blaga aroma kokosa (mada se često ni u slanim jelima ne oseti), jedno od najbezbednijih/najzdravijih ulja za korišćenje na visokim temperaturama je upravo kokosovo ulje.

Ako pokušate na internetu da nađete informaciju o tome koje ulje je pogodno za kuvanje, naletećete (kao i obično) na dosta različitih informacija, većinom ničim potkrepljenih.

U prehrambena ulja i masti spadaju sunckretovo ulje, ulje uljane repice, ulje od koštica grožđa, sojino ulje, palmino ulje/mast, kokosovo ulje/mast, buter/maslac, svinjska mast, itd.

Sva prehrambena ulja ili masti se sastoje od različitih udela 3 različite strukture masnih kiselina: zasićene, mononezasićene i polinezasićene. Npr. kokosovo i palmino ulje, maslac i svinjsku mast zovemo zasićenim mastima, jer sadrže pretežno zasićene masne kiseline, ali i oni sadrže i polinezasićene i mononezasićene. Ono što znamo iz nauke jeste da je najvažniji faktor u određivanju otpornosti ulja na oksidaciju i užeglost pri visokoj temperaturi kao i pri izloženosti vazduhu i svetlu – relativni stepen zasićenja masti u njemu.

Zasićene masti imaju samo jednostruke veze u molekulima masnih kiselina (ove veze su potpuno stabilne i kiseonik, svetlost ili temperatura ne mogu lako prekinuti ove veze i promeniti ih). Mononezasićene masti (maslinovo ulje ih sadrži najviše) imaju samo jednu dvostruku vezu, dok polinezasićene masti imaju dve ili više dvostrukih veza. Ove dvostruke veze su hemijski ekstremno reaktivne i osetljive na toplotu, kiseonik, svetlo.

Zasićene masti i mononezasićene masti su prilično otporne na zagrevanje, ali ulja sa visokim sadržajem polinezasićenih masti su visoko reaktivna pri zagrevanju, i to je nevezano za tačku dimljenja. Ukoliko ulje sadrži puno masti sa više dvostrukih veza, ono će na temperaturama da postane bogat izvor slobodnih radikala i da ima vrlo štetne posledice po zdravlje.

Biljna ulja kao što su suncokretovo, sojino, ulje uljane repice, ulje od koštica grožđa pretežno zadrže polinezasićene masti, i zato su i ektremno toksična ako nisu hladno ceđena. A ni kao takva nikako se ne koriste na visokim temperaturama (bez obzira na tačku dimljenja!). Maslinovo ulje je stabilno na temperaturama jer sadrži preko 70% mononezasićenih masti koje su relativno stabilne.

Kokosovo ulje u ishrani se može koristiti na različite načine, a s obzirom na to da sadrži oko 80% zasićenih masti, jedno je od najstabilnijih ulja za kuvanje, pečenje pa čak i za prženje u fritezi. Ostaje stabilno i na jako visokim temperaturama. Zato je kokosovo ulje polučvrsto na sobnoj temperaturi i može trajati mesecima i godinama a da ne užegne i ne oksidira.

U Indiji je sprovedena studija koja je upoređivala njihova tradicionalna ulja za kuvanje, poput kokosovog ulja i ghee-ja, koja su bogata zasićenim mastima (mada su maslac i gi bogati i mononezasićenim mastima), sa modernim uljima poput suncokretovog ili ulja šafranike koja su uglavnom polinezasićena, u odnosu na prevalenciju srčanih oboljenja i dijabetesa tipa II. Studiju je uradilo Odeljenje za medicinu u bolnici Safdarjang u Nju Delhiju, a objavljena je u časopisu Indijskog lekarskog udruženja 1998. Otkrili su da su se srčane bolesti i dijabetes povećali nakon povećanja upotrebe modernih polinezasićenih ulja.

Da li ima smisla kupovati hladno ceđeno kokosovo ulje pa ga onda koristiti za pečenje i prženje? Nema preterano smisla, tako da ako nađete dobro, a jeftinije organsko kokosovo ulje koje nije hladno ceđeno, možete njega koristiti za pečenje/prženje (obavezno organsko čak i za ovu svrhu zbog gore navedenih problema sa proizvodnjom neorganskih kokosovoih ulja).

Međutim, u smutije, kaše i sirove kolače stavljajte hladno ceđeno i devičansko organsko kokosovo ulje, jer će vam ono dati najviše zdravstvenih benefita.

Napomena za zasićene masti – Zasićene masti su se ranije smatrale nezdravim, ali je pre par decenija dokazano da su potpuno bezopasne i šta više neophodne za zdravlje čitavog kardiovaskularnog sistema, endokrinog i imunog sistema. Naravno ovo se odnosi na zasićene masti iz organske i prirodne hrane i u njih se ne ubrajaju trans masti nastale hemijskim putem koje su visoko toksične i kancerogene.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior kokosovom ulju podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

 1. DebMandal, M., & Mandal, S. (2011). Coconut (Cocos nucifera L.: Arecaceae): in health promotion and disease prevention. Asian Pacific journal of tropical medicine, 4(3), 241–247.
 2. Bawalan, D. D. (2011). Processing manual for virgin coconut oil, its products and by-products for Pacific Island Countries and Territories. Secretariat of the Pacific Community.
 3. The Philippine National Standard for VCO (PNS/BAFPS 22:2007/ ICS 67.200.10)
 4. Marina, A. M., Man, Y. C., Nazimah, S. A. H., & Amin, I. (2009). Chemical properties of virgin coconut oil. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 86(4), 301-307.
 5. Arunima, S., & Rajamohan, T. (2013). Effect of virgin coconut oil enriched diet on the antioxidant status and paraoxonase 1 activity in ameliorating the oxidative stress in rats–a comparative study. Food & function, 4(9), 1402-1409.
 6. Aflatoxin contamination in foods and feeds in the philippines, FAO/WHO regional conference on food safety for Asia and Pacific, Seremban, Malaysia, 24-27 May 2004.
 7. Dayrit, F. M. (2015). The properties of lauric acid and their significance in coconut oil. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 92(1), 1-15.
 8. Wolfe, D. (2009). Superfoods: the food and medicine of the future. North Atlantic Books.
 9. Shilling, M., Matt, L., Rubin, E., Visitacion, M. P., Haller, N. A., Grey, S. F., & Woolverton, C. J. (2013). Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-chain fatty acids on Clostridium difficile. Journal of medicinal food, 16(12), 1079-1085.
 10. Lieberman, S., Enig, M. G., & Preuss, H. G. (2006). A review of monolaurin and lauric acid: natural virucidal and bactericidal agents. Alternative & Complementary Therapies, 12(6), 310-314.
 11. Nasir, N. A. M. M., Abllah, Z., Jalaludin, A. A., Shahdan, I. A., & Abd Manan, W. N. H. W. (2018, February). Virgin coconut oil and its antimicrobial properties against pathogenic microorganisms: a review. In International Dental Conference of Sumatera Utara 2017 (IDCSU 2017). Atlantis Press.
 12. Shilhavy, B., & Shilhavy, M. J. (2005). Virgin Coconut Oil. West Bend, WI: Tropical Traditions.
 13. Ogbolu, D. O., Oni, A. A., Daini, O. A., & Oloko, A. P. (2007). In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. Journal of medicinal food, 10(2), 384-387.
 14. Conlon, L. E., King, R. D., Moran, N. E., & Erdman Jr, J. W. (2012). Coconut oil enhances tomato carotenoid tissue accumulation compared to safflower oil in the Mongolian gerbil (Meriones unguiculatus). Journal of agricultural and food chemistry, 60(34), 8386-8394.
 15. Ogbolu, D. O., Oni, A. A., Daini, O. A., & Oloko, A. P. (2007). In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. Journal of medicinal food, 10(2), 384-387.
 16. Agero, A. L., & Verallo-Rowell, V. M. (2004). A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis, 15(3), 109-116.
 17. Van Wymelbeke, V., Himaya, A., Louis-Sylvestre, J., & Fantino, M. (1998). Influence of medium-chain and long-chain triacylglycerols on the control of food intake in men. The American journal of clinical nutrition, 68(2), 226-234.
 18. Stubbs, R. J., & Harbron, C. G. (1996). Covert manipulation of the ratio of medium-to long-chain triglycerides in isoenergetically dense diets: effect on food intake in ad libitum feeding men. International journal of obesity and related metabolic disorders: journal of the International Association for the Study of Obesity, 20(5), 435-444.
 19. Mumme, K., & Stonehouse, W. (2015). Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(2), 249-263.
 20. Evangelista, M. T. P., Abad‐Casintahan, F., & Lopez‐Villafuerte, L. (2014). The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double‐blind, clinical trial. International journal of dermatology, 53(1), 100-108.
 21. Vysakh, A., Ratheesh, M., Rajmohanan, T. P., Pramod, C., Premlal, S., & Sibi, P. I. (2014). Polyphenolics isolated from virgin coconut oil inhibits adjuvant induced arthritis in rats through antioxidant and anti-inflammatory action. International immunopharmacology, 20(1), 124-130.
 22. Hayatullina, Z., Muhammad, N., Mohamed, N., & Soelaiman, I. N. (2012). Virgin coconut oil supplementation prevents bone loss in osteoporosis rat model. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.
 23. Gode V, et al. Quantitative measurement of the penetration of coconut oil into human hair using radiolabeled coconut oil. J Cosmet Sci. (2012)
 24. Ruetsch SB, et al. Secondary ion mass spectrometric investigation of penetration of coconut and mineral oils into human hair fibers: relevance to hair damage. J Cosmet Sci. (2001)
 25. Keis K, et al. Investigation of penetration abilities of various oils into human hair fibers. J Cosmet Sci. (2005)
 26. Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J Cosmet Sci. (2003)
 27. Assunçao, M. L., Ferreira, H. S., dos Santos, A. F., Cabral, C. R., & Florêncio, T. M. (2009). Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids, 44(7), 593-601.
 28. Cardoso, D. A., Moreira, A. S., de Oliveira, G. M., Luiz, R. R., & Rosa, G. (2015). A coconut extra virgin oil-rich diet increases HDL cholesterol and decreases waist circumference and body mass in coronary artery disease patients. Nutricion hospitalaria, 32(5), 2144-2152.
 29. Marina, A. M., Che Man, Y. B., Nazimah, S. A. H., & Amin, I. (2009). Antioxidant capacity and phenolic acids of virgin coconut oil. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60(sup2), 114-123.
 30. Tomar, P., Hongal, S., Jain, M., Rana, K., & Saxena, V. (2014). Oil pulling and oral health: A review. IJSS Case Report & Reviews, 1(3), 33-37.
 31. Peedikayil, F. C., Sreenivasan, P., & Narayanan, A. (2015). Effect of coconut oil in plaque related gingivitis—A preliminary report. Nigerian medical journal: journal of the Nigeria Medical Association, 56(2), 143.
 32. Gbinigie, O., Onakpoya, I., Spencer, E., MacBain, M. M., & Heneghan, C. (2016). Effect of oil pulling in promoting oro dental hygiene: A systematic review of randomized clinical trials. Complementary Therapies in Medicine, 26, 47-54.
 33. Naseem, M., Khiyani, M. F., Nauman, H., Zafar, M. S., Shah, A. H., & Khalil, H. S. (2017). Oil pulling and importance of traditional medicine in oral health maintenance. International Journal of Health Sciences, 11(4), 65.
 34. Mansor, T. S. T., Man, Y. C., Shuhaimi, M., Afiq, M. A., & Nurul, F. K. (2012). Physicochemical properties of virgin coconut oil extracted from different processing methods. International Food Research Journal, 19(3), 837.
 35. Sircar S, Kansra U. “Choice of cooking oils–myths and realities.” Journal Indian Medical Association. 1998 Oct;96(10):304-7.
 36. De Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., … & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. Bmj, 351.
 37. Kang, Z. Q., Yang, Y., & Xiao, B. (2020). Dietary saturated fat intake and risk of stroke: systematic review and dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 30(2), 179-189.
 38. Guillaume, C., De Alzaa, F., & Ravetti, L. (2018). Evaluation of chemical and physical changes in different commercial oils during heating. Acta Scientific Nutritional Health, 2(6), 2-11.

Vrste kokosovih ulja

Hladno ceđeno, nerafinisano, devičansko – šta uopšte znače ovi opisi, da li se samo koriste u svrhu marketinga ili zaista precizno opisuju suštinske razlike između različitih kokosovih ulja na tržištu?

Saznajte u daljem tekstu!

kokos-plantaze-sri-lanka

Rafinisana kokosova ulja

Rafinisana kokosova ulja (RBD ulja – refined, bleached and deodorised) se dobijaju od takozvane kopre, odnosno mesa kokosa najnižeg kvaliteta. Ono prolazi proces sušenja (na suncu, vrelim vazduhom ili dimljenjem), a to zatim omogućava sakupljanje velikih količina kopre i transporta bilo gde bez vremenskog ograničenja, što pogoduje masovnoj proizvodnji.

Međutim, ovi procesi su dosta nesanitarni i zbog toga, da bi se dobilo jestivo ulje iz kopre, neophodno je rafinisanje. Rafinisanje podrazumeva agresivne metode prerade, koje uključuju izbeljivanje i odstranjivanje mirisa(deodorizaciju), kao i često korišćenje štetnih hemikalija i rastvarača. 

Rafinisana kokosova ulja nemaju autentičnu aromu i ukus kokosa, već u ovom procesu postaju dosta neutralni. Rafinisanje se može uraditi i manje agresivnim metodama koje podležu organskoj sertifikaciji, tako da postoji i ranifisano organsko kokosovo ulje, ali je ono retko na tržištu, većinom su sva rafinisana kokosova ulja neorganska i prošla su sve ove agresivne metode prerade.

Nerafinisano ili devičansko (virgin) kokosovo ulje

Nerafinisano ili devičansko (virgin) kokosovo ulje se po definiciji filipinskog nacionalnog standarda dobija od svežih zrelih kokosa, nedugo nakon ubiranja kokosovih plodova (nikad od kopre).

Ulje se dobija bez ikakvog rafinisanja, različitim mehaničkim postupcima, sa ili bez upotrebe toplote, na način koji ne dovodi do promene suštinskih svojstava kokosovog ulja. Nerafinisano, devičansko kokosovo ulje poseduje prepoznatljivu aromu i ukus kokosa. Istraživanja su dokazala da je ukupan sadržaj fenola (antioksidanasa) u devičanskom kokosovom ulju značajno veći nego u rafinisanom kokosovom ulju.

kokos

I rafinisano i devičansko ulje može biti sertifikovano organsko! Ukoliko je organsko ulje rafinisano, u tom slučaju je rafinisanje sprovedeno nekom metodom bez štetnih hemikalija, a kopra je dobijena od sertifikovano organskih kokosa. Međutim, ono što je kod kopre problem, bez obzira na to da li je organska ili ne, jeste što jako dugo stoji i ekstremno je podložna razvoju buđi i aflatoksina (potentnih kancerogena). Na Filipinima se na nacionalnom nivou razvijaju metode kako bi se kontrolisao razvoj aflatoksina u kopri. Iz ovog razloga, bilo organsko ili ne, bezbedniji i zdraviji izbor je devičansko kokosovo ulje, iako i rafinisano ima svoju upotrebnu i nutritivnu vrednost.

Još jedan termin koji možete naći na ambalaži kokosovog ulja je ekstra devičansko. Dodatak ekstra ne znači baš ništa. Distributeri kokosovog ulja preuzeli su ovaj termin iz industrije maslinovog ulja, gde on ima značenje, iz neznanja ili zarad marketinga tj. uticaja na kupca.

Hladno ceđeno kokosovo ulje

Devičansko kokosovo ulje se dalje dele na:

 • Ulja dobijena hladnim postupkom (hladno ceđena ili ‘’sirova’’)
 • Ulja koja podrazumevaju korišćenje povišene temperature u postupku proizvodnje.

Hladno ceđeno ulje je ono u čijem procesu proizvodnje temperatura nije prelazila 60 stepeni. Devičansko kokosovo ulje ne mora biti hladno ceđeno. Ono se može proizvoditi na visokim temperaturama, ali od svežih kokosa i bez ikakvih hemikalija ili agresivnog procesiranja.

Hladno ceđeno, devičansko i organsko kokosovo ulje kakvo je Superior,  predstavlja najkvalitetniji oblik kokosovog ulja koji postoji. Naravno, izvesne razlike postoje i u kvalitetu organskih, devičanskih, hladno ceđenih kokosovih ulja. Podneblje plantaža kokosa, metode i pažnja koja se pridaje postupku proizvodnje su faktori koji određuju konačan kvalitet. Visoko kvalitetno ulje od kokosa treba da bude snežno bele boje kada je čvrsto, a prozirno kao voda kad je tečno, a uz to, uvek treba da zadrži miris i ukus svežeg kokosa.

sri-lanka-zelene-plantaze-kokosa

 Serfikovano organsko kokosovo ulje

Ukoliko nije organsko, meso kokosa može da se suši i dimljenjem, i da se skladišti jako dugo, zbog čega pre dalje prerade mora da se rafiniše. Rafinisanje podrazumeva agresivne metode prerade – izbeljivanje, odstranjivanje mirisa, često korišćenjem štetnih hemikalija i rastvaraa, i naravno jako visoke temperature. Iz ovog razloga, ulje od kokosa koje nema organski sertifikat može biti više toksično za naš organizam nego što mu pruža koristi.

Naš proizvod  je sertifikovan kao organski, sa srpskim, evropskim i lokalnim organskim sertifikatom sa Šri Lanke. Ono je i mnogo više od toga, te je za naše kokosovo ulje cena prilagođena vrhunskom kvalitetu i svim efektima koje pruža!

kokos-prerada

100% sirovo ulje od 100% od svežih kokosa

I kod proizvodnje organskog kokosovog ulja se primenjuju različite metode. Iako nema izbeljivanja i rastvarača, često se koriste visoke temperature tokom procesa proizvodnje. Prvo se samo meso kokosa suši na visokim temperaturama, a onda se kasnije pri izdvajanju kokosovog ulja u najvećem broju slučajeva koriste temperature oko 70 stepeni, čak i kod visokokvalitetnih ulja, zbog jeftinije proizvodnje.

Dodatno, meso kokosa se u većini slučajeva skladišti duže vreme pre dalje prerade. U organskoj proizvodnji jedan od razloga za to je sakupljanje kokosa od farmera (kad proizvođač nema sopstvene plantaže), a drugi razlog je što se cena kokosa često menja u toku godine, i puno proizvođača otkupi kokosovo meso kada je jeftino, a posle ga dalje prerađuje i prodaje kada cena skoči.

Naše ulje se proizvodi od sveže ubranih kokosa, sa sopstvenih plantaža dobavljača koje se nalaze u neposrednoj blizini prostorija za proizvodnju.

Ovo je jedna od najvećih prednosti našeg dobavljača. Nakon ubiranja, meso se suši na niskim temperaturama u strogo kontrolisanim uslovima, kako ne bi došlo do kontaminacije. Zatim prolazi kroz proces izdvajanja ulja, hladnim postupkom garantovano ispod 50 stepeni, gde se dobija jedno od najkvalitetnijih hladno ceđenih devičanskih kokosovih ulja sa Šri Lanke.

Poreklo Superior organskog kokosovog ulja

Superior organsko kokosovo ulje dolazi direktno sa Šri Lanke. Naš dobavljač poseduje sopstvene plantaže u tropskim predelima okruga Kurunegal koji pripada najplodnijem delu Šri Lanke poznatom kao ‘coconut triangle’.

Pored Filipina, ova oblast Šri Lanke daje najkvalitetniji kokos na svetu, tokom čitave godine. Objekti za preradu se nalaze u blizini samih plantaža što omogućava proizvodnju od najsvežijih kokosa, što je jedini način da se cela proizvodnja stvarno odigrava pod niskim temperaturama. Da bi dobijeni sirovi proizvodi od kokosa (kokosovo ulje i kokosovo brašno) bili stabilni i nekontaminirani, objekti za preradu moraju biti opremljeni najsofisticiranijom opremom, koristiti specifične metodologije, i mora se rigorozno kontrolisati svaki korak proizvodnje.

Upravo za sve navedene korake naš dobavljač se specijalizovao i upravo zbog toga je krajnji proizvod, Superior kokosovo ulje – najvišeg mogućeg kvaliteta.

Organsko devičansko kokosovo ulje  – cena je formirana u skladu sa kvalitetom

Trudimo se da našim kupcima ponudimo dodatke ishrani koji će dati vidljive i osetne efekte, te za Superiror proizvode biramo kokos prvog kvaliteta i uz pažljiv proces proizvodnje donosimo vam ulje kvaliteta iznad organskog!

Na tržištu se mogu pronaći jeftinije kokosova ulja, ali ako ih uporedite samo po ukusu i mirisu sa Superior proizvodom i sa efektima koje ono pruža, biće vam jasno da je cena kokosovog ulja  formirana u skladu sa kvalitetom.

kokosovo-ulje-ilustracija

Kokosovo ulje iskustva

Vaše redovne poruke i komentari su već godinama najlepši deo čitavog našeg poslovanja. Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno.  Vaše iskreno zadovoljstvo i preporuke su ono što je izgradilo ovu firmu i što je uvek motiviše da daje sve od sebe da vam puži kako najbolje proizvode na svetu tako i najbolju uslugu i podršku.

@justsuperior.rs hvala na detaljnom i stručnom odgovoru 💖 danas sam kupila vaše kokosovo ulje i miriše savršeno, a ukus kokosa se konačno oseća!

List right

Superior hladno ceđeno kokosovo ulje iskustva

Kokosovo ulje u teglici
Organsko Devičansko Kokosovo Ulje – 300g

760,00 RSD sa PDV-om