Organski Konopljin Protein – 250g

organski-proizvod evropski-sertifikat

685,00 RSD sa PDV-om

Obogatite vaše obroke najkvalitetnijim biljnim proteinima, vlaknima, omega-3 i 6 mastima i mineralima (Fe, Mg, Zn i Ca) sa samo 2 kašike dnevno jedine domaće organske konoplje.

Sastojci: 100% organski proteinski prah semena industrijske konoplje (odmašćeno i samleveno seme industrijske konoplje). Pakovanje traje oko mesec dana.

  • Organski Superior sirovi konoljin protein
  • Direktno sa srpskih plantaža, registrovan u Ministarstvu poljoprivrede
  • Jedini organski sertifikovan konopljin protein u Srbiji
  • 100% hladno procesiran – 100% očuvani proteini
  • 100% garantovana čistoća, bez drugih primesa sa polja – Superior konoplja se ručno ubira
  • Ne sadrži THC ni u tragovima (Nemačke analize dostupne na sajtu)

Nema na zalihama

Jedna od najnutritivnijih biljki na planeti i idealna veganska namirnica

Zar ne bi bilo dobro da postoji namirnica koja u samo 2 do 3 kašike obezbeđuje količinu nutrijenata kao jedan dobro izbalansiran obrok, a da ne sadrži nikakve alergene, aditive, pa ni ostatke štetnih pesticida i da je pritom lako možemo dodati u bilo šta što već jedemo?

Verovali ili ne, konopljin protein predstavlja upravo takvu namirnicu!

Kombinacija lako svarljivog i dobro iskoristljivog biljnog proteina, korisnih dijetetskih vlakana, esencijalnih omega-6 (LA) i omega-3 (ALA) masnih kiselina (koje se u konoplji nalaze u idealnom odnosu 3:1) i izuzetno bogatog sadržaja minerala (uključujući gvožđe, magnezijum, cink i kalcijum) čini ovu namirnicu savršenom hranom za vegane, vegeterijance, sportiste ali i bilo koga ko želi nutritivno da obogati svoju ishranu na jednostavan način! 

Protein konoplje ne sadrži gluten, laktozu, ni antinutrijente, a spada u najkvalitetnije biljne proteine na planeti u smislu iskoristljivosti za ljudski organizam. Pored proteina, konoplja je izuzetno važan izvor gvožđa. Sadrži ga mnogo više nego kakao prah, a u kombinaciji sa dobrim kakao prahom, vrlo efikasno podiže gvožđe u krvi.

Da li je svaki protein konoplje isti? Nažalost nije, kao ni jedna druga namirnica na tržištu. Superior konoplja protein je jedini sertifikovano organski u Srbiji.

konopljin-protein-ambalaza

Ono što ga izdvaja i čini visoko kvalitetnim jeste proces proizvodnje i pakovanja:

  • Proizveden je od semena domaće konoplje gajene u plodnim i nezagađenim delovima Srbije, kao što je Nacionalni park Fruške gore.
  • Gaje je ljudi koji se decenijama posvećeno bave uzgojem ove biljke i koji su registrovani u Ministarstvu poljoprivrede Srbije kao uzgajivači industrijske konoplje, što znači da je prošla sve neophodne kontrole i poseduje svu neophodnu dokumentaciju, kao i analize koje potvrđuju da THC ne sadrži ni u tragovima (iako je dozvoljen bezbedan nivo THC-a u industrijskoj konoplji 0,3%).
  • Vrhunski kvalitet se postiže mehaničkim izdvajanjem čistog i isključivo neoštećenog semena konoplje, čime se osigurava da ne dođe do oksidacije osetljivih masti i razvoja nepoželjnih mikroorganizama.
  • Nakon izdvajanja ulja isključivo hladnim ceđenjem, ostatak semenki se melje u proteinski prah. Prah je malo krupnije granulacije jer zbog fizičkih karakteristika semena nije moguće dobiti sitniji prah bez upotrebe visokih temperatura.
  • Naš konoplja protein ni u jednom trenutku nije zagrevan, pa tako ne dolazi do denaturacije proteina (tipične kod zagrevanja proteina iz ove biljke) i zadržavaju se sva nutritivna svojstva.

Upakovan u najstrože kontolisanim uslovima, najkraćim mogućim putem dolazi sa polja na kojima je uzgajana do vas!

Superior organski konopljin protein

  • 100% hladno procesiran – 100% očuvani proteini.

  • Registrovan uzgoj u Ministarstvu poljoprivrede – detaljne srpske i nemačke analize.

  • Superior konopljin protein ne sadrži THC ni u tragovima.

  • 100% garantovana čistoća – Superior konoplja se ručno ubira.

  • Direktno sa srpskih plantaža iz  ekološki čistih i očuvanih delova Vojvodine.

  • Uvek sveža– uzgajana, prerađena i spakovana u Srbiji, u najkraćem mogućem roku.

  • Jedan od najiskoristljivijih i najlakše svarljivih veganskih (bljnih) proteina bez laktoze, glutena i drugih alergena.

prvi-tab-konopljin-protein-dugacka

Za koga je protein konoplje?

Za muškarce, žene i za decu!

On je idealan prirodan dodatak čitavog spektra nutrijenata, bez ikakvih štetnih komponenti. Ljudi ga koriste često za podizanje gvožđa u organizmu a sportisti kao izvor zdravog i lako svarljivog proteina sa prirodno bogatim sadržajem minerala važnih za energiju i oporavak.

Izuzetno je važna namirnica u veganskoj ishrani i kod ljudi koji su pretežno na biljnoj ishrani, jer je jedan od najkvalitetnijih biljnih proteina sa odličnim profilom amino-kiselina, koje su pri tome visoko iskoristljive. Dodatno, dobar biljni izvor gvožđa je na veganskoj ishrani neophodan, a konopljin protein sadrži 30% prosečne dnevne potrebe gvožđa u samo dve pune kašike.

ikonica-ljudi

Konopljin protein – upotreba i preporuke za korišćenje

Preporučena porcija konopljinog proteina je 30 g (2 do 3 supene kašike).

Možete da ga dodate u bilo koju salatu, kuvano jelo, supu ili šolju jogurta. Ovako ćete znatno nutritivno obogatiti obrok na jednostavan način. Konopljin protein naravno možete dodati u bilo koju varijantu šejka ili kaše koji pravite. Popularan je i kao zamena dela brašna ili kao jedino brašno u receptima za zdrave slatkiše, palačinke i hlebove. Može se kombinovati sa drugim brašnima (kokosovim brašnom, bademovim, ovsenim brašnom, itd) ili koristiti samostalno.

ikonica-preporuke

Da li ste znali da se industrijska konoplja koristila hiljadama godina za hranu, gradivni materijal, hartiju, tekstil i da je po nekim izvorima prva biljka ikada gajena od strane čoveka?

Bila je jedna od najvažnijih biljaka u nekim delovima sveta. Ona je specifična po tome što hrani i neguje zemljište na kom se uzgaja, umesto da ga troši, i prirodno je veoma otporna, pa spada u jednu od retko genetski očuvanih uzgajanih biljaka na planeti.

Prirodno visok sadržaj proteina, vlakana, omega-3 masnih kiselina i više različitih minerala (uključujući gvožđe) našeg proteinskog praha konoplje, obogatiće vaš dnevni unos nutrijenata jednostavno i lako. Zbog ovakvog nutritivnog sastava redovnom upotrebom dovoljne količine možete uraditi mnogo toga:

  • Smanjiti umor i iscrpljenost;
  • Poboljšati imuni sistem;
  • Pozitivno uticati na nivo holesterola;
  • Doprineti normalnom funkcionisanju nervnog sitema;
  • Doprineti normalnoj plodnosti i reprodukciji;
  • Obezbediti zaštitu ćelijama od oksidativnog stresa;
  • Potpomoći normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu;

Dati značajan doprinos održavanju normalne kože, kose, noktiju.

Da li znate koliko su proteini važni za zdravlje ljudi?

Bilo da želite da povećate mišićnu masu ili smanjite količinu masti u telu, ali da pri tome ne izgubite mišiće, morate unositi adekvatne proteine. Dodatno, proteini u organizmu podržavaju normalan nivo insulina, smanjuju rizik od srčanih bolesti, obezbeđuju različite hemijske reakcije i biološke procese u organizmu, obnavljaju ćelije, i učestvuju u izgradnji kostiju i mnogih hormona.

Dva glavna proteina u konoplji su edetin (globularni protein – oko 65%) i albumin. Oba visoko kvalitetna skladišna proteina se jako lako vare i sadrže nutritivno značajnu količinu svih esencijalnih amino kiselina. Esencijalne amino kiseline ne možemo da sintetišemo u organizmu, a kako učestvuju u gotovo svim hemijskim procesima i sve fizičke i psihičke funkcije zavise od njih, važno je da ih unosimo u dovoljnoj količini kroz hranu.

Ovo je naročito važno kod ljudi koji ne unose namirnice životinjskog porekla, jer u biljnim proteinima po pravilu nema dovoljno esencijalnih amino kiselina za osnovne potrebe organizma i zato ih je potrebno pažljivo kombinovati. Kao jedan od najkvalitetnijih biljnih proteina na svetu, konopljin protein je za ove ljude nezamenjiv deo svakodnevne ishrane. Kako zbog preteina tako i zbog bogatog sadržaja omega 3 masnih kiselina i mnogobrojnih minerala.

Istraživanja su pokazala da je konopljin protein uporediv sa drugim visoko kvalitetnim proteinima kao što su belance ili zrno soje. Ima visok sadržaj arginina i tirozina u poređenju sa drugim izvorima, a izvor je i alanina i asparaginske aminokiseline.

Profil amino kiselina određenog proteina je samo jedan od pokazatelja njegovog kvaliteta. Drugi je svakako njegova svarljivost u ljudskom organizmu. Za protein konoplje je dokazano da ima visok procenat svarljivosti (oko 86 %) a to je izuzetno retko kod proteina biljnog porekla.

Međutim određeni proteini tretirani visokim temperaturama imaju smanjenu svarljivost. Zagrevanje u procesu proizvodnje je povezano sa strukturalnim promenama na molekularnom nivou kod globularnih proteina (kakvi se nalaze u konoplji), koje je poznato kao denaturacija proteina. U nekoliko naučnih istraživanja pokazano je da kada se protein konoplje zagreva dolazi do stvaranja nerastvorljivih agregata koji utiču na funkcionalnost i nutritivni profil konoplje.

Praktično, to znači da ako vaš protein konoplje nije dobijen od početka do kraja bez povišenih temperatura, nije važno koliko proteina sadrži, jer vaš organizam neće biti u mogućnosti da apsorbuje taj protein u dovoljnoj meri.

Ulje industrijske konoplje se sastoji od preko 80% od polinezasićenih masnih kiselina, od čega najviše ima esencijalnih omega-3 i omega-6 masnih kiselina (EFA). Ono što je ključno je da u konoplji odnos količina omega-3/omega-6 se kreće od 2:1 do 3:1, a to se smatra idealnim odnosom za ljudsko zdravlje.

Pored toga sadrži i redak oblik gama-linolne kiseline, kao i stearidonsku kiselinu. Ovih masnih kiselina svakako ima više u hladno ceđenom ulju konoplje ili celom semenu, ali ima ih dovoljno i u pažljivo obrađenom proteinu konoplje da ispolje svoje pozitivne uticaje na kardiovaskularni sistem i nivo holesterola u krvi.

Svaka namirnica koja sadrži naukom određen nivo minerala i vitamina u svojoj dnevnoj dozi, sa sobom nosi određene zdrvastvene izjave, potvrđene i odobrene od strane Evropske unije i naše zemlje. Zdravstvene izjave se često daju na 100 g proizvoda na deklaraciji, čak i kada je potpuno nerealno da se ta količina namirnice unese za dan, što daje pogrešnu sliku potrošaču šta može da očekuje od proizvoda. Na deklaracijama naših proizvoda ističemo isključivo relevantne zdravstvene izjave date za dozu date namirnice koju lako možete uneti svakodnevno.

Superior proteinski prah konoplje po analizama akreditovane laboratorije u dnevnoj dozi od 30 g sadrži:

  • 4,65 mg gvožđa ili 33% od preporučenog dnevnog unosa za prosečnu odraslu osobu. Gvožđe doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji imunog sistema, normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, normalnom transportu kiseonika u telu i normalnoj kognitivnoj funkciji.
  • 146 mg magnezijuma ili 40% od preporučenog dnevnog unosa za prosečnu odraslu osobu. Magnezijum doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema, održavanju normalnih kostiju i zuba, normalnoj psihološkoj funkciji, sintezi proteina i normalnom energetskom metabolizmu.
  • 2,22 mg cinka ili 22 % od preporučenog dnevnog unosa za prosečnu odraslu osobu. Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, normalnom metabolizmu makronutrijenata i vitamina A i održavanju normalne kože, kose i noktiju.
  • 124 mg kalcijuma ili 16 % od preporučenog dnevnog unosa za prosečnu odraslu osobu. Kalcijum doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba, normalnoj neurotransmisiji (prenos nervnih impulsa), normalnoj funkciji enzima za varenje i normalnom zgrušavanju krvi.
  • 396 mg fosfora ili 57 % od preporučenog dnevnog unosa za prosečnu odraslu osobu. Fosfor doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba, održavanju normalnog energetskog metabolizma i normalne funkcije ćelijskih membrana.
  • Konopljin protein sadži i sve druge minerale, ali u manjoj količini od 15% dnevnog unosa.

Jako je važno znati da je naučno dokazano da se minerali iz prirodnih izvora i prirodne hrane daleko bolje apsorbuju i pravilnije iskoriste u organizmu od sintetičkih minerala u formi tableta.

Sportisti i fizički aktivni ljudi često imaju veću potrebu za proteinima od neaktivnih ljudi, pa ih dodatno unose u vidu suplemenata. Međutim, opšte je poznato da takvi proteinski suplementi imaju neke negativne posledice vezane za varenje kao što su grčevi, naduvenost, pa čak i dijareja.

Nekada je razlog ovome laktoza koju sadrže proteinski suplementi, ponekad to što su agresivno procesirani, a nekad aditivi ili gluten koji se nalaze u sastavu. Protein konoplje dobrog kvaliteta ne sadrži ni aditive, ni gluten, niti je agresivno procesiran, a sadrži vlanka i druge nutrijente, tako da ne samo da neće izazvati ovakve negativne posledice, već će pozitivno uticati na već iziritiran sistem za varenje kod korisnika.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior proteinskom prahu konoplje podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

  1. Callaway, J. C. „Hempseed as a nutritional resource: an overview.“ Euphytica140.1-2 (2004): 65-72.
  2. House, James D., Jason Neufeld, and Gero Leson. „Evaluating the quality of protein from hemp seed (Cannabis sativa L.) products through the use of the protein digestibility-corrected amino acid score method.“ Journal of agricultural and food chemistry58.22 (2010): 11801-11807.
  3. Raikos, Vassilios, Garry Duthie, and Viren Ranawana. „Denaturation and oxidative stability of hemp seed (Cannabis sativa L.) Protein isolate as affected by heat treatment.“ Plant foods for human nutrition70.3 (2015): 304-309.
  4. Vonapartis, Eliana, et al. „Seed composition of ten industrial hemp cultivars approved for production in Canada.“ Journal of Food Composition and Analysis39 (2015): 8-12.
  5. Karimi, Isaac, and Hossein Hayatghaibi. „Effect of Cannabis sativa L. seed (Hempseed) on serum lipid and protein profiles of rat.“ Pakistan Journal of Nutrition5.6 (2006): 585-588.
  6. Callaway, J. C. „Hemp as food at high latitudes.“ Journal of Industrial Hemp7.1 (2002): 105-117.
  7. http://www.1life63.com/en/omega-in-your-body-oxidation-of-lipids/oxidation-of-lipids
  8. Tao, L. „Oxidation of polyunsaturated fatty acids and its impact on food quality and human health.“ Adv Food Technol Nutr Sci Open J1.6 (2015): 135-142.
  9. Farinon, B., Molinari, R., Costantini, L., & Merendino, N. (2020). The seed of industrial hemp (Cannabis sativa L.): Nutritional quality and potential functionality for human health and nutrition. Nutrients12(7), 1935.
  10. McPartland, J.M.; Guy, G.W.; Hegman,W. Cannabis is indigenous to Europe and cultivation began during the Copper or Bronze age: A probabilistic synthesis of fossil pollen studies. Veg. Hist. Archaeobotany 2018, 27, 635–648.

Jedina organski sertifikovana konoplja u Srbiji

Kako za konopljin protein iskustva i nauka iznova pokazuju, pesticidima tretirane namirnice su izuzetno štetne po ljudsko zdravlje. Kod takozvanih superhrana u prahovima naročito je važno da uvek birate one koje imaju organski sertifikat, jer u suprotnom mogu da nanesu više štete nego koristi vašem organizmu.

Zbog neverovatnih karakteristika industrijske konoplje, ona se može relativno lako uzgajati i bez primene pesticida i herbicida, za razliku od drugih biljaka. Međutim jedino organski sertfikat vam može garantovati da je to zaista tako. Dodatno, zemlja na kojoj se gaje biljke na konvencionalni način je značajno osiromašena nutrijentima u odnosu na zemlju na kojoj se gaje biljke po organskim principima proizvodnje, a od sastava zemljišta direktno zavisi koliko nutrijenata će imati biljka koja tu raste.

Industrijska konoplja od koje se pravi Superior konopljin protein je jedina sertifkovano organska konoplja u Srbiji, sa srpskim i evropskim sertifikatom. Gaje je ljudi koji se decenijama posvećeno bave uzgojem ove biljke i koji su registrovani u Ministarstvu poljoprivrede Srbije kao uzgajivači industrijske konoplje, što znači da je prošla sve neophodne kontrole. Svu dokumentaciju za Superior proteinski prah konoplje možete pogledati na ovoj stranici. Našu konoplju čine dve sorte  (dozvoljene sorte koje se nalaze na sortnoj listi Ministarstva) – francuska sorta Fedora i domaća sorta industrijske konoplje Helena.

100% čist protein konoplje

Na plantažama uz konoplju mogu da rastu i druge biljke čije semenke takođe dospevaju kada i semenke konoplje. Zbog toga postoji verovatnoća da tokom žetve i one završe sa semenom konoplje, čineći krajnji proizvod manje kvalitetnim i ne 100% čistim.

Postoji više načina žetve semena konoplje sa plantaže, ali jedini koji obezbeđuje 100% vrhunski kvalitet konopljinog proteina je ručno branje! Upravo ovaj metod se koristi za ubiranje semena od koga je napravljen Superior proteinski prah konoplje. Negativna strana je za ovakav konopljin protein cena, s obzirom na to da mora da se angažuje veliki broj ljudi i ovaj način zahteva mnogo više vremena od mašinskog branja kombajnom.

Međutim, ručno branje je jedini koji obezbeđuje skidanje tačno određenih delova biljke bez ikakvog mehaničkog oštećenja i izdvajanje čistog semena bez mešanja drugih semena i biljnih ostataka koji se javljaju kod mašinske žetve.

konoplja-prah-vektor

Način i temperatura obrade

Konopljin protein u prahu se dobija iz semena konoplje, (prethodno ubranog, očišćenog i osušenog), tako što se prvo iz semena izdvoji ulje, a ostatak samelje u prah. Ovaj proces se sastoji od nekoliko koraka od kojih svaki može da se uradi na više različitih načina. Od ovih procesa mnogo zavisi kakvog će kvaliteta biti krajnji proizvod.

Izuzev toga, ukoliko se seme konoplje ošteti pre dalje prerade mogu se razviti gljivice i drugi mikroorganizmi koji bi se kasnije manifestovali i na sam ukus i kvalitet dobijenog proteina.

Dodatno, konopljino seme je bogato polinezasićenim masnim kiselinama, koje su izuzetno osetljive na bilo kakvu izloženost temperaturama, na kojima postaju više toksične nego korisne za naš organizam.

Proizvodnja na visokim temperaturama je u većini slučajeva brža i jednostavnija nego proizvodnja na niskim, a samim tim i jeftinija! Organski sertifikat proizvoda podrazumeva da biljka nije tretirana pesticidima, hormonima i slično, kao i da nije GMO porekla, međutim ne govori ništa o procesu proizvodnje, temperaturama niti poreklu proizvoda.

Superior proteinski prah konoplje se dobija na sledeći način:

  • Pažljivo ubrana 100% cela i neoštećena semena, koja nisu napukla ili proklijala, podvrgavaju se kompleksnom mehaničkom postupku hladnog ceđenja u strogo kontrolisanim uslovima organske proizvodnje, pri čemu se izdvaja deo ulja iz semena.
  • Nakon izdvajanja ulja ostaju štapići konoplje koja je zatim spremna za mlevenje.
  • Proces mlevenja se odvija u kamenom mlinu bez dodatnog zagrevanja. Ovaj proces se ponavlja dok se semenke u potpunosti ne usitne i pretvore u prah.

Konopljin prah (protein) ovako dobijen mora ostati malo krupnije granulacije, jer zbog fizičkih karakteristika semena, nije moguće dobiti sitniji prah bez upotrebe visokih temperatura.

Kratak ciklus proizvodnje od ubiranja semena do pakovanja proteinskog praha u najstrože kontrolisanim uslovima i u posebnu ambalažu, osigurava sa jedne strane da ne dođe do razvoja nepoželjnih mikroorganizama i aflatoksina, koji su jako kritični kod svih semenki i žitarica, a sa druge strane obezbeđuje svež proteinski prah konoplje najvišeg kvaliteta – direktno sa plantaže.

Poreklo

Tačno poreklo industrijske konoplje nije poznato. Gaji se hiljadama godina svuda po svetu, ali postoje istraživanja koja pokazuju da je ova biljka bila nativna i na evropskom području.

Industrijsku konoplju nije moguće uvesti iz inostranstva u Srbiju, zbog regulative koja za uvoz još nije definisana po ovom pitanju. Zakonom je dozvoljeno prodavati konoplju jedino ukoliko je gajena u Srbiji, ali zbog njoj srodne zakonom zabranjene biljke indijske konoplje, danas se strogo kontroliše uzgoj, zbog čega je zakonom određeno da svi koji su zasadili konoplju moraju da prijave Ministarstvu Poljoprivrede svoj zasad – tačnu površinu, katastarski broj parcele, sortu konoplje, nosioca dozvole, itd.

Da bi konoplja bila bezbedna za upotrebu neophodno je da proverite ove podatke sa svojim dobavljačem. Superior konopljin protein u prahu se gaji na plantažama kod Nacionalnih parkova Vojvodine u ekološki potpuno čistom predelu. Svu dokumentaciju u vezi sa dozvolama, parcelama, kao i količinom THC-a za Superior konopljin protein i seme od koga se pravi možete naći na ovoj stranici u odeljku ‘analize i sertifikati’ .

konoplja-plantaza

Intervju

Pogledajte razgovor sa uzgajivačima i proizvođačima našeg proteinskog praha konoplje.

Način koji naši posvećeni proizvođači koriste kada se seme prerađuje u proteinski prah je ručno branje, koje možete videti na snimku direktno sa njihovih plantaža u Nacionalnim parkovima Vojvodine.

Najčešća briga ljudi je povezanost industrijske i indijske konoplje. Međutim, ove dve podvrste (tj. dva različita fenotipa) biljke Cannabis imaju ključnu razliku, a to je sadržaj psihoaktivne supstance THC (Tetrahidrokanabinol). Industrijska konoplja raste i do 4 m, ima dugačke tanke listove, uzgaja se najčešće napolju i sadrži maksimalno 0,3 % THC-a, dok je Indijska konoplja niska biljka sa širokim kraćim listovima, koja sadrži od 10-20 % THC-a.

U Srbiji je uzgoj i korišćenje Indijske konoplje zabranjen zakonom, dok gajenje i korišćenje Industrijske konoplje nikad nije bilo zabranjeno. Pravilnik o uslovima za gajenje konoplje objavljen u „Službenom glasniku RS br. 64/13“ 24. jula 2013. tačno propisuje koje sorte je moguće gajiti u Srbiji i za takav uzgoj se izdaje i posebna dozvola.

Za setvu konoplje mora se koristiti seme koje je proizvedeno, dorađeno, upakovano i deklarisano u skladu sa zakonom. Dozvolu za gajenje u Srbiji može dobiti samo lice koje je upisano u Registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva. Superior protein od konoplje je potpuno bezbedan za upotrebu. Kako su analize u Nemačkoj pokazale da je nivo THC-a u Superior konopljinom proteinu 0%, tj. da ga je nemoguće detektovati, to znači da je ona potpuno bezbedna za upotrebu za bilo koga.

CBD je drugi glavni kanabionoid iz biljke Cannabis, koji nema psihoaktivno dejstvo, već brojne studije pokazuju njegova različita pozitivna dejstva na zdravlje i on je najzastupljenji u industrijskoj konoplji.

Medjutim, CBD, kao i THC se nalaze u cvetu bilo koje konoplje, a protein konoplje se proizvodi od semena konoplje, tako da proteinski prah konoplje ne sadrži CBD i to su potpuno različita dva proizvoda. Na isti način su CBD ulje i ulje konoplje dva različita proizvoda, jer se CBD dobija iz cveta, a ulje konoplje iz semena konoplje.

Kako naš proizvod ne sadrži ni CBD ni THC, i nije dodatak ishrani već je kategorisan kao hrana, bezbedan je za decu, trudnice i dojilje.

THC i CBD se uglavnom nalaze u cvetovima, lišću i stabljikama konoplje, a ne u semenkama konoplje (od koga se dobija protein). Američka uprava za hranu i lekove (FDA) smatra da seme industrijske konoplje kao i svi proizvodi dobijeni od semena (ulje konoplje, protein konoplje), sadrže potpuno zanemarljive količine kanabionida (koji dospevaju u njih kontaktom sa drugim delovima biljaka) i da su potpuno bezbedni za sve grupe, uključujući trudnice i dojilje.

Kako prisustvo kanabinoida u semenu konoplje zapravo predstavlja kontaminaciju od kontakta sa drugim delovima biljke, nivo ove kontaminacije zavisi i od sorte i od procesa ubiranja i čišćenja semena. U semenu od koga se proizvodi Superior protein konoplje, po laboratorijskim analizama, THC-a nema ni u tragovima.

Ako ste probali organski protein konoplje u inostranstvu, verovatno ste videli da sadrži 50% proteina. Ukoliko uporedite taj protein od konoplje sa našim, primetićete da je dosta sitnije granulacije, i malo drugačije boje. Razlog tome je što se u procesu proizvodnje takvog proteina koriste visoke temperature. Kako smo već objasnili, naučno je dokazano da proteini iz konoplje denaturiraju na visokim temperaturama, što smanjuje njihovu iskoristljivost, a dodatno osetljiva polinezasićena ulja koja seme i protein konoplje sadrže postaju toksična za ljudski organizam kada se tretiraju visokim temperaturama.

Moguće je proizvesti i 100% sirov tj. hladno procesiran protein konoplje (kakav je naš) sa 40 – 50% proteina, međutim za takav konopljin protein, cena bi bila drastično veća. Zato mi još nismo uvrstili tu varijantu u naš asortiman, mada postoji mogućnost da je uvrstimo. Problem sa cenom drugi proizvođači u svetu rešavaju visokim temperaturama, međutim, osim što tako unosite oksidisane masti u organizam, tih 50% proteina je značajno manje svarljivo od 30% proteina dobijenih hladnim postupkom.

Ne. Protein konoplje ne utiče na nivo hormona. Dnevna doza konopljinog proteina (30 g) sadrži 22% dnevne potrebe cinka, koji je neophodan muškom organizmu za održavanje normalnog nivoa muških hormona. To je isti cink koji se nalazi u mesu, mahunarkama i svakoj drugoj hrani. Dakle, protein konoplje nema apsolutno nikakav poseban efekat na bilo koje hormone.

U suštini tako i  izgleda pravi protein konoplje – tj. čist protein bez drugih primesa sa polja na kome raste i bez mešanja sa drugim brašnima. Takođe, dobija se od isključivo celog i neoštećenog semena, hladnim ceđenjem ulja iz semena, nakon čega se mehaničkim putem bez povišenih temperatura melje.

Ovo je izuzetno važno kod konoplje, zato što je ona bogata omega 3 masnim kiselinama, koje spadaju u polinezasićene masti – izuzetno osetljive na povišene temperature i na njima postaju kancerogene. Zbog svega navedenog je izuzetno važno odakle je došla vaša konoplja i kako je dobijena.