Proizvodi od organskog lešnika - Just Superior


Zašto lešnici? – Zdravstveni benefiti


Lešnici su pre svega dobar izvor biljnih proteina i bogati su vlaknima. Redovno konzumiranje namirnica koje su deklarisane kao izvor proteina, doprinosi se održavanju normalnih kostiju i povećanju i održanju mišićne mase. Za biljna vlakna je opšte poznato da doprinose normalnom varenju i sprečavaju zatvor.

Osim proteina i vlakana lešnici su bogati nekim vitaminima i mineralima kao sto su vitamin E (najvažniji aktioksidans u telu), vitamin B1, magnezijum, bakar, mangan a sadrže i pristojnu količinu vitamina B6, folata, fosfora i cinka.. Jako je važno da ove mikronutrijente unosimo iz prirodnih izvora u svojoj celosti, kako ih je priroda i namenila. I ono što svakako upotpunjuje njihov nutritivni sastav je bogat sadržaj mono i polinezasićenih masnih kiselina, sa finom količinom omega-3 i omega-6 (kao što su oleinska i linoleinska kiselina).

Pored makro i mikronutrijenata lešnici (kao i drugi orašasti plodovi) sadrže i značajnu količinu različitih fitonutrijenata i antioksidanasa, za koje su opservacione studije pokazale da mogu doprineti unapređenju zdravlja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Pokazano je da ovi fitonutrijenti poseduju antioksidantna, antiproliferativna, antiinflamatorna i antivirusna svojstva.

(možete pogledati studije u odeljku naučna istraživanja). Antioksidansi se nalaze većinom u opni lešnika, tako da je sa stanovišta zdravstvenih benefita bolje jesti lešnike sa opnom.



Zašto organski lešnici? – Da zdrava hrana bude stvarno zdrava


Kao i sve druge biljke, konvencionalno gajeni lešnici se tretiraju sa ogromnim brojem pesticida i hemijskih đubriva za brži rast i veću otpornost. Da se podsetimo pesticidi su toksične hemikalije (namenjene ubijanju korova, insekata, glodara, gljiva) koje se koriste u prehrambenoj industriji u ’dovoljno’ malim količinama da ne budu toksične za ljude. Ali ono što je već odavno pokazano je da iako ne vidimo odmah efekat od ostataka pesticida u našoj hrani, dugoročno izlaganje takvim niskim dozama do koga dolazi ako svaki dan godinama jedemo konvencionalno gajednu hranu može da dovede do narušavanja imunog sistema, poremećaja rada hormona, slabljenja kognitivnih funkcija, reproduktivnih poremećaja i kancera.

Lešnici se ne prskaju ništa manje i sa ništa manje štetnim sredstvima nego voće i povrće. A kao i drugi orašasti plodovi, zbog visokog sadržaja masti, lako upijaju te hemikalije. Organski lešnici se tretiraju prirodnim sredstvima (npr rastvor koprive, granulisano organsko djubrivo, fizičko odstranjivanje zaraženih grana), od štetočina se čuvaju uz pomoć ptica i zamki a rotacija useva i plevljenje obezbeđuju zdrav u i plodnu biljku. Sladištenje mora da bude u skladistu od prirodnog materijala, a sakupljanje i krckanje mora da se radi sa dezinfikovanim mašinama. Ovaj način je daleko teži, daleko više vremena oduzima i manje ploda daje, a zato su i organski lešnici daleko skuplji od konvencionalnih. Drugačije ne može. Ali lešnici nisu nešto što jedemo u kilogramima svaki dan. A i kada ne ulažemo novac u zdravlje sada UVEK ga ulažemo u lečenje raznih stanja i bolesti posle.



Pravo sa srpskih plantaža

SUPERIOR LEŠNICI


Da li znate da španski i turski lešnici važe za jedne od najboljih na svetu? Ali mi smo probali njihove organske lešnike, i možemo da vam garantujemo da nisu ni prineti lešnicima koji se gaje kod nas u Srbiji! Razlog tome su autohtone sorte istarskog i italijanskog lešnika koje čine značajan deo zasada u Srbiji i daju lešniku predivnu slatkastu aromu  i puterast ukus.

Superior lešnici vam dolaze pravo sa srpskih plantaža iz Kupinika. Plantaže se nalaze u ruralnom području, na 15 km vazdušne linije od Karpata (gde je najčistiji vazduh u Evropi), gde vetar duva 360 dana godišnje a u okruženju nema fabrika, već je osnovno zanimanje poljuprivreda i stočarstvo.



Princip i tradicija

KO GAJI SUPERIOR LEŠNIKE?


U tom predelu jedna divna porodica se bavi gajenjem lešnika već 20 godina, i od skoro su počeli da gaje i lešnik po organskim principima.

Superior lešnik se suši  u skladištu napravljenom od Japanskog Bagrema u kome je omogućeno prirodno provetravanje i sušenje na vetru. Nakon toga lešnik ostaje u skladištu u svojoj ljusci, iz koje se vadi (krcka) tek kada ide na pakovanje.

Ovo sve znači da je lešnik koji dobijate najboljeg kvaliteta, potpuno očuvanih nutritivnih svojstava i uvek svež.




Kako smo mi obezbedili najbolji kvalitet?

JEDNOSTAVNO – U TRI PROVERENA KORAKA.



Direktna saradnja sa uzgajivačem iz Srbije




Sušeni prirodno na vetru i upakovani u najtrožim uslovima




Najkraćim mogućim putem sa plantaže do polica u radnjama






Zasto je važno da su lešnici (i drugi orasašti plodovi) sveži i upakovani?

Da li ste čuli za mikotoksine (najpoznatiji su aflatoksini)? Mikotoksini su metaboliti plesni, koji su toksični i imaju vrlo negativne efekte po zdravlje ljudi i velika su briga javnosti svuda u svetu. Plesni kontaminiraju žitarice i orašaste plodove pre i posle žetve, prilikom neadekvatnog skladištenja (ključno je temeljno sušenje namirnice u suvim uslovima), pakovanja i tokom dugog stajanja, naročito na otvorenom. Količina mikotoksina u hrani je ograničena zakonom, ali se ona teško kontroliše.

Zato je daleko bezbednije kada kontrolišete ceo proces od zasejavanja do pakovanja (što je slučaj za naš lešnik), kada je pri tom u pitanju proces organske proizvodnje, gde su kontrole strožije, i kada znate ko i kada je ubirao plod, kako je sušen, kad ga uzmete svežeg, i zapakujete u hermetički zatvorene kesice odmah. Tako se svaki rizik smanjuje na minimum.



Preporuka za korišćenje

Za najbolje iskorišćenje svih nutrijenata iz vaših orašastih plodova, kad ih komzumirate kod kuće, najbolje ih je prvo potopiti u mlaku vodu sa malo morske soli, ostaviti preko noći, dobro obrisati narednog jutra i ostaviti da se osuše na suncu ili na radijatoru preko dana. Možete ih sušiti i u rerni na najnižoj temperaturi da bi dobili na hrskavosti. Nakon toga ih možete držati u frižideru nekoliko dana.


Uverite se u kvalitet Superior proizvoda!




Vaš nov omiljeni orašasti namaz

SUPERIOR LEŠNIKOV PUTER


Od superior organskih lešnika pravimo i lešnikov puter! Tradicionalnom i sporom tehnologijom se dobija ovaj puter divnog ukusa i strukture, bez ijednog jedinog dodatka. Ono što je važno kod našeg putera je da ga pravimo od isključivo celih lešnika (ne pravi se od lešnikove pogače sa dodavanjem drugih ulja i slično, što je čest slučaj na tržištu). Naš lešnikov puter ima sve divne zdravstvene befenite koje ima i organski lešnik, samo ga je zabavnije jesti!:)


  • 100% Veganski
  • 100% Organski
  • 100% čist lešnik i apsolutno ništa više!


Probajte savršeni ukus zdravlja naših organskih proizvoda od lešnika!

KVALITET IZNAD ORGANSKOG



Sirovi lešnik 100g

300,00 RSD sa PDV-om



Superior lešnikov puter 250g

820,00 RSD sa PDV-om



Scroll Up