Prirodno visok sadržaj proteina, vlakana, omega-3 masnih kiselina i više različitih minerala (uključujući gvožđe) našeg proteinskog praha konoplje, obogatiće vaš dnevni unos nutrijenata jednostavno i lako. Zbog ovakvog nutritivnog sastava redovnom upotrebom možete smanjiti umor i iscrpljenost, poboljšati imuni sistem, pozitivno uticati na nivo holesterola, a količina cinka koja se nalazi u dnevnoj dozi naše konoplje može doprineti normalnoj plodnosti i reprodukciji i održavanju normalnog nivoa testosterona u krvi.
Da li ste znali da se industrijska konoplja koristila hiljadama godina za hranu, gradivni materijal, hartiju, tekstil i da je po nekim izvorima prva biljka ikada gajena od strane čoveka? Bila je jedna od najvažnijih biljaka u nekim delovima sveta. A pored toga jedna je od biljaka koja se najlakše uzgaja, koja neguje umesto da troši zemlju na kojoj raste i prirodno je veoma otporna. Zato tokom hiljada godina koliko se gaji, ljudi nisu imali potrebu da menjaju njenu genetiku, tako da konoplja predstavlja jednu od retko genetski očuvanih uzgajanih biljaka na planeti.
Proteinski prah konoplje se dobija iz semena konoplje, (prethodno ubranog, očišćenog i osušenog), tako što se prvo iz semena izdvoji ulje, a ostatak samelje u prah. Ovaj proces se sastoji od desetak koraka od kojih svaki može da se uradi na više različitih načina. Od toga u suštini u potpunosti zavisi kakvog će kvaliteta biti krajnji proizvod.
Proizvodnja na visokim temperaturama je u većini slučajeva brža i jednostavnija nego proizvodnja na niskim, a samim tim i jeftinija! Organski sertifikat proizvoda podrazumeva da biljka nije tretirana pesticidima, hormonima i slično, kao i da nije gmo porekla, međutim ne govori ništa o procesu proizvodnje, temperaturama niti poreklu proizvoda.
Naša konoplja je jedina sertifkovano organska konoplja u Srbiji, sa srpskim i evropskim sertifikatom. Gaje je ljudi koji se decenijama posvećeno bave uzgojem ove biljke i koji su registrovani u Ministarstvu poljoprivrede Srbije kao uzgajivači industrijske konoplje, što znači da je prošla sve neophodne kontrole. Svu dokumentaciju za Superior proteinski prah konoplje možete pogledati ispod. Našu konoplju čine dve sorte (jedine dozvoljene dve sorte koje se nalaze na sortnoj listi Ministarstva) – francuska sorta Fedora i domaća sorta industrijske konoplje Helena.
Postoji više načina žetve semena konoplje sa plantaže. Način koji naši posvećeni proizvođači koriste kada se seme prerađuje u proteinski prah je ručno branje, koje možete videti na snimku direktno sa njihovih plantaža u Nacionalnim parkovima Vojvodine. Negativna strana ovog procesa je njegova cena (mora da se angažuje ogroman broj ljudi) i ovakav način zahteva mnogo više vremena od mašinskog branja kombajnom. Međutim, ovaj način je jedini koji obezbeđuje skidanje tačno odredjenih delova biljke bez ikakvog mehaničkog oštećenja i izdvajanje čistog semena bez mešanja drugih semena i biljnih ostataka koji se javljaju kod mašinske žetve. Po sličnom principu (sporijih i dugotrajnih procesa) naši proizvošači seme suše i dodatno čiste bez ikakvog podizanja temperature, kako bi se potpunosti očuvale kompletne nutritivne vrednosti samog zrna.
Iz takvog 100% celog i neoštećenog semena (koje nije napuklo ili proklijalo) i bez drugih primesa i ostataka, komplikovanim mehaničkim procesom hladnog ceđenja u strogo kontrolisanim uslovima organske proizvodnje, izdvaja se ulje iz semena. Ovo je izuzetno važno kod konopllje, zato sto je ona bogata omega 3 polinezasićenim masnim kiselinama – izuzetno osetljivim na povišene temperature na kojima postaju kancerogene.
Nakon izdvajanja ulja ostaju štapići konoplje koja je zatim spremna za mlevenje. Proces mlevenja se odvija u u kamenom mlinu bez dodatnog zagrevanja. Ovaj proces se ponavlja dok se semenke u potpunosti ne usitne i pretvore u prah. Ovaj prah mora ostati malo krupnije granulacije, jer zbog fizičkih karakteristika semena, nije moguće dobiti sitniji prah bez upotrebe visokih temperatura.
Kratak ciklus proizvodnje od ubiranja semena do pakovanja proteinskog praha u najstrože kontrolisanim uslovima i u posebnu ambalažu, osigurava sa jedne strane da ne dođe do razvoja nepoželjnih mikroorganizama i aflatoksina, koji su jako kritični kod svih semenki i žitarica, a sa druge strane obezbeđuje vama svež proteinski prah konoplje najvišeg kvaliteta – direktno sa plantaže.
Dva glavna proteina u konoplji su edetin (globularni protein – oko 65%) i albumin. Oba ova visoko kvalitetna skladišna proteina se jako lako vare i sadrže nutritivno značajnu količinu svih esencijalnih amino kiselina. Esencijalne amino kiseline ne možemo da sintetišemo u organizmu, a kako učestvuju u gotovo svim hemijskim procesima i sve fizičke i psihičke funkcije zavise od njih, jako je važno da ih unosimo u dovoljnoj količini kroz hranu.
Ovo je naročito važno kod ljudi koji ne unose namirnice životinjskog porekla, jer u biljnim proteinima po pravilu nema dovoljno esencijalnih amino kiselina za osnovne potrebe organizma i zato ih je potrebno pažljivo kombinovati. Konoplja je za ovakve ljude nezamenjiv deo svakodnevne ishrane. Kako zbog preoteina tako i zbog bogatog sadržaja omega 3 masnih kiselina i mnogobrojnih minerala.
Istraživanja su pokazala da je protein konoplje uporediv sa drugim visoko kvalitetnim proteinima kao što su belance ili zrno soje. Konopljin protein ima izuzetno visok sadržaj Arginina i Tirozina u poređenju sa drugim izvorima, a visok sadržaj Alanina i Asparaginske aminokiseline.
Profil amino kiselina nekog proteina je samo jedan od pokazatelja kvaliteta tog proteina. Drugi je svakako njegova svarljivost u ljudskom organizmu. Za protein konoplje je dokazano da ima visok procenat svarljivosti (oko 86%) a to je izuzetno retko kod proteina biljnog porekla. Međutim proteini tretirani visokim temperaturama imaju smanjenu svarljivost. Zagrevanje u procesu proizvodnje je povezano sa strukturalnim promenama na molekularnom nivou kod globularnih proteina (kakvi se nalaze u konoplji), koje je poznato kao denaturacija proteina. Ovaj proces može da utiče na svarljivost proteina. U nekoliko istraživanja pokazano je da kada se protein konoplje zagreva dolazi do stvaranja nerastvorljivih agregata koji utiču na funcionalnost i nutritivni profil konoplje.
Praktično to znači da ako vaš protein konoplje nije dobijen od početka do kraja bez povišenih temperatura, nije važno koliko proteina sadrži, jer vaš organizam neće biti u mogućnosti da apsorbuje taj protein u dovoljnoj meri.
Ulje konoplje se sastoji preko 80% od polinezasićenih masnih kiselina, od čega najviše ima esencijalnih omega-3 i omega-6 masnih kiselina (EFA). Ono što je ključno je da u konoplji odnos količina omega-3/omega-6 se kreće od 2:1 do 3:1, a to se smatra idealnim odnosom za ljudsko zdravlje. Pored toga sadrži i redak oblik Gama-linolne kiseline , kao i Stearidonsku kiselinu . Ovih masnih kiselina svakako ima više u hladno ceđenom ulju konoplje ili celom semenu, ali ima ih u našem proteinskom prahu konoplje u dovoljnoj da imaju uticaj na zdravlje. One su poznate po svojim pozitivnim efektima na kardiovaskularni sistem i nivo holesterola u krvi.
Samo 2 do 3 kašike Superior konopljinog proteina predstavljaju idealno izbalansiran obrok, bez ikakvih aditiva, ostataka pesticida i drugih štetnih hemikalija. Kombinacija lako svarljivog proteina, bogatsva dijetetskih vlakana, bogatog sadržaj esencijalnih omega-6 (LA) i omega-3 (ALA) masnih kiselina (koje se u konoplji nalaze u idealnom odnosu 3:1) i izuzetno bogatog sadržaja minerala (uključujući gvožđe), čini ovu namirnicu savršenom za vegane, vegeterijance, sportiste ali i bilo koga ko želi da nutritivno obogati svoju ishranu! Pored toga ne sadrži gluten, laktozu a ni druge antinutrijente koje drugi biljni izvori proteina često prirodno sadrže. Lako se dodaje u bilo koje jelo, salatu, smuti, sok, jogurt, i ima fin orašasti ukus. Može da se koristi i za pripremu zdravih užina i poslastica.
Nutritivni sastav Just Superior proteinskog praha konoplje je proveren u akreditovanoj laboratoriji, tako da možete biti sigurni da vam jedna porcija (2 supene kašike) pruža:
Ovo su zdrvastvene izjave koje su naučno potvrđene i odobrene od strane EU i naše zemlje. Zdravstvene izjave se često daju na 100g proizvoda na deklaraciji, čak i kada je potpuno nerealno da se ta količina namirnice unese za dan, što daje pogrešnu sliku potrošaču šta može da očekuje od proizvoda. Na deklaracijama naših proizvoda ističemo isključivo relevantne zdravstvene izjave date za dozu date namirnice koju lako možete uneti svakodnevno.
Zato što je današnja ishrana dovela do toga da mnogim ljudima fale neki minerali, u smislu da ih imaju dovoljno da se ne ispolji kliničko stanje zbog njihovog nedostatka, ali ih nemaju dovoljno da organizam optimalno funkcioniše. Nedovoljan unos nekog minerala može dovesti do problema sa bilo kojom funkcijom u organizmu navedenom iznad.
850,00 RSD sa PDV-om