Da li smo od jeseni stvarno svi samo prepušteni slučaju i sreći kad i koliko ćemo da se razbolimo? Da li će biti “običan” grip, korona, neki drugi virus ili samo prehlada? Koliki će simptomi biti i koliko dugo će trajati? Da li moramo jednostavno da istrpimo

Da li je moguće da kombinacija nekoliko najvažnijih faktora životnog stila, koji se primenjuju bez prekida godinama grade telo koje je otpornije i snažnije i kom na kraju sezona grip zapravo nikada ne dolazi?

Mi mislimo da je moguće, a iskustvo nam to iznova i iznova potvrđuje.

Koji su to faktori živtnog stila koji zaista sprečavaju česta razboljevanja?

  1. Da spavamo dovoljno i u pravo vreme. Nemojte sad da se smejete, ali to je okvirno od 22h do 6h!
  2. Da pijemo dovoljno adekvatne (nezagađene i mineralno izbalansirane) vode (2 do 3 litre dnevno).
  3. Da smo fizički aktivni. Što podrazumeva dovoljno kretanja plus neki vid treninga fizičke snage par puta nedeljno (jedno od ova dva nije dovoljno, i ovo je minimum minimuma za zdravo u jako telo). Nas je genetika napravila tako da nam je prirodno stanje da smo u kondiciji, jaki i snažni, a potpuno neprirodno stanje da imamo atrofirane i nikad aktivirane mišiće, i zato takvo stanje vuče mnogobrojne disfunkcije u samo organizmu, koje često uopšte ne povezujemo sa fizičkom kondicijom i snagom.
  4. Da održavamo “mentalno-emotivnu” higijenu. Što podrazumeva da znamo i praktikujemo na dnevnom nivou različite metode tipa meditacija, rada na sebi, određenih vidova kretanja, itd. kako bi držali pod kontrolom i umanjili posledice kako akutnog površinskog (ali svakodnevnog) stresa uzrokovanog modernim načinom života, ali i dubljih stresova iz prošlosti.
  5. Da uživamo i odmaramo dovoljno na nedeljnom nivou (ne samo koji put godišnje). Ljubav, porodica, druženje, fizički kontakt, igranje, itd. su sve važni aspekti ljudskog postojanja i verovali ili ne i te kako utiču na zdravlje i imunitet.
  6. Da NE UNOSIMO toksine i alergene u sebe. Ovo za svako ljudsko biće znači da ne unisi agresivno procesiranu hranu, i hranu bogatu aditivima i drugim toksinima. Ovo nije individualno, i ne postoji mera koja nije štetna. Ako ste ljudsko biće onda aditivi, hormoni, antibiotici, mikocistini i pesticide za hrane utiču loše na vas u bilo kojoj meri. Koliko loše, zavisi samo od mere, ne od genetike i drugih stvari. Ono što jeste individualno a takođe vrlo važno za optimalno zdravlje i imunitet jeste da izbegavamo one grupe namirnica koje se teže vare ili ne prijaju našem organizmu (neko sve žitarice, neko gluten, neko orašaste plodove, neko mlečne proizvode, neko previše ugljenih hidrata, itd). Prva i osnovna stvar za zdravo i jako telo je da jedemo HRANU. A hrana nije ono sto u marketu stoji pod tim nazivom.
  7. Da UNOSIMO što nutritivniju hranu. Što podrazmeva da u što manje kalorija unesemo što više minerala, vitamina, specifičnih masnih kiselina, enzima i raznih biološki aktivnih komponenti (fitonutrijenata). Ovo se postiže na 2 načina:
    1. Kad god je moguće koristiti organsku ili domaću neprskanu hranu, iz dva razloga. Prvo, ne sadrži pesticide – ljudi drastično podcenjuju kako ostaci pesticida i teških metala iz celovite hrane koja nije organska mogu negativno da utiču na naše zdravlje, izazivaju manjak energije, oticanje u zglobovima, osećaj zamućenosti u glavi, itd. Drugo, organska hrana je bogatija mikronutrijentima od konvencionalno gajene hrane zato što se gaji na zemljištu koje nije osiromašeno nutrijentima tj previše eksploatisano.
    2. Potrebno i da unosimo dovoljno često nekoliko adekvatno odabranih superhrana (biljki sa specifičnim zdravstvenim svojstvima), proverenog kvaliteta. Ovakve pažljivo odabrane superhrane su bogate specifičnim fitonutrijentima (na primer kakao flavanolima, maka makaenima, spirulina fikocijaninom, kurkuma kurkuminom) kojih ima veoma malo ili nema uopšte u standrardnoj hrani, a imaju dokazane benefite na naše zdravlje, i pružaju odličnu podršku organizmu da se izbori sa svim negativnim aspektima modernog načina života. Ovakve superhrane mogu imati realna detoksikujuća svojstva, izrazite antiupalne efekte, uticaj na balans hormona i još mnogo toga. Pored ovoga, sadrže i izrazito visok nivo raznih vitamina i minerala u samo kašičici ili dve dnevno.
  8. Da unosimo bar nešto od suplemenata, što je namanje dostupno čak i u celovitoj hrani, kao što je vitamin D, i neki dobar probiotik.

Mnogima ovo zvuči ne kao previše nego kao nemoguće. Ali svi mi svejedno nešto pijemo i jedemo i radimo svaki dan. Sve što je potrebno je da se korak po korak te navike zamene novim. Nastavićete da ih činite svaki dan ali ovog puta će vas one čuvati i učiniti kvalitet vašeg života nemerljivo boljin. Rezultati su neporocenjivi i najisplativiji na svetu a na kraju sve to postane najnormalniji deo života i apsolutno ništa ne komplikuje kao što se čini na početku. Zapravo vremenom ceo život postaje jednostavniji, produktivniji i lepši.

A kao prvu pomoć (i za one koji sve pomenuto već primenjuju, i za one koji ne primenjuju još uvek skoro ništa) kao jedan od najefektinijih načina da se ovih dana sačuvate od virusa i bolesti ili značajno brže i lakše oporavite, predstavljamo vam jednu od najmoćnijih prirodnih kombinacija na svetu!

Ova kombinacija radi kao ferveks u smislu trenutnog olakšanja simptoma virusa i prehlada ali za razliku od ferveksa potpuno je prirodna i bez obzira što pomogne kod posledica, radi pre svega na uzroku!

U pitanju je kombinacija jedne posebne mikroalge i jednog posebnog začina – spiruline i kurkume. Međutim, da bi telo bilo JAKO I OTPORNO, nije dovoljno uzeti:

  1. bilo koju spirulinu,
  2. bilo koju kurkumu,
  3. na bilo koji način,

i očekivati prave rezultate!

Kako onda da budete sigurni da će vam ova kombinacija pomoći?

Potrebno je da:

  1. Odaberete baš određenu kurkumu i spirulinu
  2. Stavite jaču dozu oba proizvoda – 2 srednje pune kašičice spiruline, i 2 skroz pune kašičice kurkume u jednom uzimanju
  3. Dodate malo crnog bibera u prahu, i malo nekog izvora masti (kokosovo ulje, kakao buter, maslinovo ulje, avokado, koje god).

Kako da odaberete baš pravu kurkumu?

  1. Mora da bude sertifikovano organska, i ne sme da bude u rinfuzu već propisno hermetički zatvorena (inače može biti ozbiljno kontaminirana)
  2. Treba da obradite pažnju da je uvoz dirketno iz zemlje porekla jer to jedino garantuje poreklo i svežinu
  3. Najbolja organska kurkuma potiče iz određenog dela Indije, i pripada sorti sa prirodno povišenim nivoom kurkumina (5 – 6% naspram 1-3% drugih sorti)

Ovakva kurkuma je jedna najmoćnijih začina na svetu za jak imunitet i antivirusna svojstva, sa izrazitim i naučno temeljno dokumentovanim anti inflamatornih i antioksidativnim svojstvima.

Kako da odaberete baš pravu spirulinu?

  • Mora da bude sertifikovano organska (inače može biti ozbiljno kontaminirana i čak opasna po zdravlje)
  • Poreklo bi trebalo da bude sa Tajvana ili iz Indije. Organske kineske spiruline treba izbegavati.
  • Treba da bude čistog soja tj da ima strogo kontrolisan uzgoj koji garantuje 100% čistu spirulinu koja nije kontaminirana toksičnim mikrocistinima od drugih algi i teškim metalima.
  • Treba da bude gajena na lokaciji, gde u širokom krugu ne postoje nikakva zagađenja i gde ne postoje radioaktivne supstance.

Ovakva spirulina je jedan od retkih legitimnih detoksikatora organizma, ima izrazito jaka antioksidativna, antivirusna i antiupalna svojstva, a jača imunitet na nekoliko različitih dokazanih načina u organizmu.

I konačno, dolazimo do recepta! Postoje različite varijante kako možete konzumirati ovu kombinaciju.

Spirulina / Kurkuma latte

Jedna klasična i dovoljno ukusna kombinacija!

  • Podgrejte čašu pirinčanog mleka (ne previše) zajedno sa kašičicom organskog kokosovog ulja ili organskog kakao putera.
  • Dodajte 2 baš pune kašičice kurkume
  • Dodajte 2 normalno pune kašičice spiruline
  • Dodajte prstohvat crnog bibera u prahu
  • Po želji dodajte med, kokosov sirup ili slični zaslađivač
  • Sve dobro izmiksajte

Druga varijanta je interesantna, ako ste navikli na ovakve ukuse i volite sladoled 🙂

Spirulina / Kurkuma sladoled

  • Zamznite jednu ipo bananu (to je mera da bi ukus bio ok) pola sata do 45 minuta (ne više)
  • Tako delom zamrznutu je stavite u blender
  • Dodajte sve sastojke kao iz predhodnog recepta (uključujući crni biber), sa tim da kokosovo ulje i kakao buter treba da budu istopljeni
  • Blendirajte malo duže dok se ne poprimi struktura sladoleda (banana zamrznuta na ovaj način pose nekog vremena napravi pravu strukturu sladoleda
  • Možete jesti odmah
  • Ukoliko ste dobili suviše tečnu formu, onda ostavite dodatno u zamrzivač 15ak minuta a možete i tako pojesti kao hladni gusti smuti
  • Ovo je jedna doza, tako da imajte u vidu da ste uneli bananu ipo uz nju ☺

I ne zaboravite, ulaganje u zdravlje je najbolja investicija koju možemo da napravimo u životu. Hrana igra jednu od najvažnijih uloga u izgradnji zdravog i jakog organizma sa snažnim imunitetom.