Organski kakao prah i maka u prahu su pre nekoliko godina postali dostupni i na našem tržištu. U poslednje vreme, sve više različitih kompanija nude ove proizvode. Međutim, i među sertifikovano organskim kakao i maka prahovima postoje velike varijacije u kvalitetu. Evo kako da prepoznate kakao i maku vrhunskog kvaliteta.

Takozvane superhrane (kategorija namirnica koja ima nadprosečno visok sadržaj širokog spektra nutrijenata), u koju spadaju maka i kakao, prilično su nezahvalne u smislu procene kvaliteta od strane samih korisnika. Ukus i miris ovih namirnica može govoriti o njihovom kvalitetu, ali isključivo ako ste odlični poznavaoci istih.

To bi podrazumevalo, u slučaju make i kakaoa, da ste obišli zemlje Južne Amerike, bili u kontaktu i radili direktno sa plantažerima i proizvođačima, te probali stotine različitih uzoraka ovih namirnica.  Kako ovo nije realno za očekivati, za odluku koju maku ili kakao da konzumiramo moramo se osloniti na neke druge paramtere.

Kako prepoznati vrhunski kakao?

Ukus, miris kao i boja kakaoa variraju od porekla, sorte, sušenja, fermentacije, načina prerade…

Čulo ukusa?

Ukusniji kakao ili kakao boljeg i čokoladnijeg mirisa, zapravo ne govori mnogo o njegovom kvalitetu, a još manje o njegovom uticaju na naše zdravlje.

Dobrom fermentacijom i naknadnom obradom moguće je i od hibridne sorte vrlo niskog kvaliteta dobiti zadovoljavajuću aromu kakao praha. Da ne govorimo o tome da se ukus može poboljšati dodacima i aditivima, mada ovo možete isključiti kao opciju detaljnim pregledom deklaracije.

Sa druge strane, može se desiti da vrlo kvalitetno zrno kakaoa sa lošom fermentacijom i obradom ne dobije dobru aromu za kakvu ima potencijal.

Kako to sve utiče na nutrijente iz kakaoa (minerale) i sadržaj flavanola? To je pitanje na koje niko još uvek nije dovoljno dobro odgovorio, i za koje je potrebno još mnogo istraživanja i rada. Ali mi ćemo svakako biti prvi u redu da prenesemo tu informaciju, a možda i sami da učestvujemo u tom projektu.

Kako onda da znate da li je vaš kakao dobar?

kakao zrna

Morate da procenite u odnosu na ono što vam se nudi kao informacija i da to ukombinujete sa vašim ličnim iskustvom.

Na kraju krajeva, isprobajte na sebi. Ubacite u ishranu 2 kašike jednog kakaoa tokom mesec dana, a narednog meseca koristite drugi kakao. Zatim, trećeg meseca potpuno izbacite kakao. Sigurni smo da ćete moći da osetite razliku u stanju vašeg organizma.

Dodatno proverite informacije kao i dokumentaciju koju vam kompanija nudi. Ako na pakovanju ne piše ništa osim da je kakao organski, to je kakao dosta lošeg kvaliteta. Ni samo poreklo bez navođenja sorte ne znači mnogo, jer se i u Južnoj Americi masovno gaje hibridne sorte nižeg kvaliteta.

Čak iako deklaracija izgleda savršeno, i sadrži informacije kao što je tačna sorta kakaoa, zatim da je procesiran na niskim temperaturama – odnosno sirov i slično… Trebalo bi da na sajtu kompanije da proverite koliko detaljne podatke o tom kakaou vam pružaju. 

Ako nemaju relevantnu dokumentaciju na sajtu, možete je tražiti na upit. Ništa na ovom svetu nije 100% sigurno, ali verovatnoća da uz ovakve provere dobijete zaista vrhunski kakao je ipak preko 99%.

Ovde navodimo neke generalne karakteristike koje mogu da vam budu smernica prilikom utvrđivnja kvaliteta kakaoa. Jedna od važnijih je da organski, neprocesiran i čist kakao treba da bude svetlije boje, pre nego tamnije. Jako tamni kakao prahovi su najčešće alkalizovani (sada i organski kakao može biti alkalizovan), a takođe vrlo tamna braon boja kakaoa većinom ukazuje na korišćenje suviše visokih temperatura pri proccesu obrade. 

Zatim, ukus kakaoa ne treba nikako da vuče na pečen kakao. To nije lako prepoznati, naročito što je korisnicima  masovno poznat ukus upravo pečenog kakaoa. Kakao treba da bude obrađen na niskim temperaturama, ali vodite jako računa o tome da ne postoji regulativa vezana za označavanje ‘sirovo’ na pakovanjima. Većina organskih kakao prahova ima upravo ovu oznaku, a jasno se po ukusu oseti ne samo da je zrno pečeno, nego da je i prepečeno u obradi. Više o tome možete pročitati ovde. Zapravo, ukus vrhunski kvalitetnog kakao praha treba da bude jedinstven, da ima jasno određene note i arome, i da se oseti malo i kiselkast ton u pozadini svega toga. Nešto nalik ukusima vrhunskih vina. Naravno, pričamo pre svega o tome da se kakao prah proba sam, nerastvoren ni u vodi, a kamoli zaslađen. Znači na vrh kašičice i probate sam prah. 

Na primer, ukus prave ekvadorske Arribe Nacional (jedna od najstarijih, najcenjenijih i najređih sorti kakao na svetu) je dosta aromatičan, blago kiselkast sa jasnim cvetnim i voćnim pozadinskim aromama (naročito kada je fermentisan i obrađen sa velikom pažnjom). Sa drugo strane pravi peruanski Criollo poseduje blaži ukus, jedva primetno čokoladni. 

Čulo mirisa

Što se tiče mirisa, on treba da bude intenzivan ali ne i čokoladan. Čokoladni ukus ukazuje na veću termičku obradu, a pored toga prave autohtone sorte kakaoa sa jedinstvenim poreklom imaju različite note mirisa, voćne, svetne, ili jedva prepoznatljivo čokoladne, ali nikad intenzivno čokoladne. To se postiže agresivnom obradom hibridnih sorti.   

 

Kako prepoznati superiornu maku?

maka u kašičici u ljusci kokosa

Make može da bude od svetlije do tamnije krem-žute boje.

Postoji nekoliko različitih vrsta make koje se razlikuju po boji kore i blago po sadržaju fitonutrijenata. Najpopularnije su:

  • Crna maka
  • Žuta maka
  • Crvena maka

Iznutra sve vrste imaju sličnu – svetlo žutu boju. Budući da kora predstavlja daleko najmanji udeo celog ploda, vrsta make tek toliko utiče na boju osušenog praha, da je čista crna maka samo malo tamnije krem boje, čista žuta maka najsvetlije nijanse, dok su crvena maka i miks sve tri boje negde između.

Maka ima vrlo specifičan ukus i miris. Što je i za očekivati, s obzirom da sadrži fitonutrijente koje su pronađeni isključivo u maki, i po njoj i dobili i ime (makaeni). Miris i ukus make se eventualno mogu opisati kao blago slatkast (neko kaže i karamelizovan) sirov paškanat ili čičoka u prahu.  

Budući da maka sadrži dosta skroba, kuvanjem se ovaj skrob razlaže pa termički obrađena maka dobija na slatkoći. Sirova maka je gorka, i takva bi trebalo da bude. I sirova maka, kao i ona obrađena na visokim temperaturama (gelatinizovana) imaju veoma širok spektar zdravstvenih efekata, naravno ukoliko su u pitanju čiste make, stvarno iz Perua.

Miris i ukus make će biti onoliko intenzivniji koliko je maka kvalitetnija. Šta to znači? Pa pre svega, poznata je praksa u Peruu poslednjih godina da se maka meša sa organskim prahom banane ili sličnim sirovinama (koje su sličnog nutritivnog sastava, a neće se osetiti u maki , samo će joj dati malo veću slatkoću – i naravno potpuno su neproverljive standardnim analizama). Maka pomešana sa drugom kulturom će imati blaži miris i ukus, i samim tim i blaže efekte. Ono što maki daje intenzivan miris i ukus, su upravo fitonutrijenti koji nam pružaju zdravtsvene benefite. Znači što više osetite u pozadini gorčinu, ili čak ljutkast ukus, to znači da je maka bogatija fitonutrijentima tj da je kvalitetnija i da će vam dati bolje efekte.   

Za maku je takođe ključno da je stvarno poreklom iz Perua, a ne iz Kine. Da biste bili sigurni da nije iz Kine treba da nađete dobavljača čija maka je uvezena iz Perua i poreklom iz Perua (ove dve stavke treba da su odvojeno naznačene na svakoj deklaraciji – zemlja uvoza i zemlja porekla). Takođe pogledajte sve informacije i dokumentaciju na sajtu kompanije o maki koju koristite. 

A zašto je uopšte važno da vam kakao prah i maka u prahu koje koristite budu vrhunskog kvaliteta? Zato što ako već odvajate novac, energiju i vreme da koristite neke proizvode za vaše zdravlje (što je uvek bila i uvek će biti jedna od najsigurnijih i najboljih investicija koju čovek može da napravi), onda to sve treba ima stvarnog smisla. Obećani zdravstveni efekti kakao praha (čuvanje kardiovaskularnog sistema, održavanje holesterola i šećera u krvi normalnim, pozitivan uticaj na raspoloženje i kognitivne funkcije), i make u prahu (balansiranje hormona i svi efekti koji iz toga proizilaze, povećana energija, veći fokus, pojačan libido), će biti ostvareni u meri u kojoj treba da budu isključivo ukoliko u rukama imate autentične sirovine vrhunskog kvaliteta. Možda ćete neke efekte osetiti i od manje kvalitetnih kakao prahova i make, ali ako već kupujete te proizvode i unosite ih redovno u sebe, što ne biste pružili sebi njihov pun potencijal?