Superior kokosovo brašno (kokosov protein) 300g - Just Superior

Obogatite recepte proteinima, vlaknima i mineralima ovim bezglutenskim brašnom pogodnim za keto ishranu i dijabetičare.

EGZOTIKA CEJLONA NA DOHVAT RUKE! Just Superior kokosovo brašno (kokosov protein) je nutritivno bogato brašno predivnog ukusa, dobijeno mlevenjem nakon hladnog ceđenja ulja kokosa prve klase, sa Šri Lanke. Kokos prirodno ne sadrži gluten, nije alergen a bogat je vlaknima i proteinima. To ga čini potpuno idealnom alternativom drugim brašnima. Takođe se koristi kao veganski protein. Kokosovo brašno je isti proizvod kao i kokosov protein (odmašćeno i samleveno 'meso' kokosa). Sadrži oko 20% proteina, i jako malo ugljenih hidrata. Superior kokosovo brašno dolazi direktno sa plantaža Šri Lanke. Proizvodi ga mala ali vrlo napredna firma, koja poseduje svoje sopstevene plantaže kokosa u predivnom i ekološki čistom delu ostrva. Direktna trgovina je jako važna kada su proizvodi od kokosa u pitanju, jer drugačije nije moguće garantovati kvalitet ovakvih proizvoda. Naše kokosovo brašno ni u jednom trenutku nije zagrevano tako da je zadržalo sva svoja nutritivna svojstva. Kao takvo može biti zdrav i egzotičan sastojak vaših poslastica i jela, ali možete ga koristiti i kao dodatak smutijima i kašama kako bi im povećali nutritivnu vrednost (zbog sadržaja minerala, zdravih masti, proteina i vlakana).

395,00 RSD sa PDV-om

Obogatite recepte proteinima, vlaknima i mineralima ovim bezglutenskim brašnom pogodnim za keto ishranu i dijabetičare.

EGZOTIKA CEJLONA NA DOHVAT RUKE! Just Superior kokosovo brašno (kokosov protein) je nutritivno bogato brašno predivnog ukusa, dobijeno mlevenjem nakon hladnog ceđenja ulja kokosa prve klase, sa Šri Lanke. Kokos prirodno ne sadrži gluten, nije alergen a bogat je vlaknima i proteinima. To ga čini potpuno idealnom alternativom drugim brašnima. Takođe se koristi kao veganski protein. Kokosovo brašno je isti proizvod kao i kokosov protein (odmašćeno i samleveno ‘meso’ kokosa). Sadrži oko 20% proteina, i jako malo ugljenih hidrata. Superior kokosovo brašno dolazi direktno sa plantaža Šri Lanke. Proizvodi ga mala ali vrlo napredna firma, koja poseduje svoje sopstevene plantaže kokosa u predivnom i ekološki čistom delu ostrva. Direktna trgovina je jako važna kada su proizvodi od kokosa u pitanju, jer drugačije nije moguće garantovati kvalitet ovakvih proizvoda. Naše kokosovo brašno ni u jednom trenutku nije zagrevano tako da je zadržalo sva svoja nutritivna svojstva. Kao takvo može biti zdrav i egzotičan sastojak vaših poslastica i jela, ali možete ga koristiti i kao dodatak smutijima i kašama kako bi im povećali nutritivnu vrednost (zbog sadržaja minerala, zdravih masti, proteina i vlakana).

Opis proizvoda

  • 100% PRIRODNO
  • BEZ IJEDNOG ADITIVA
  • BEZ ALERGENA
  • POGODNO ZA VEGANE
  • IZVOR PROTEINA
  • BOGATO VLAKNIMA

Proizvod prirodno ne sadrži gluten ali nije sertifikovano bezglutenski.

Sastojci: 100% organska samlvena kokosova pogača
Uputstvo za upotrebu: Idealno za pripremu zdravih poslastica, palačinki, hlebova, soseva. Može se koristiti kao jedino brašno ili kao dodatak drugom brašnu (do 20%). Može se i samo dodati kašika ili dve u smuti, kašu, mleko, jogurt.
Nutritivne vrednosti na 100g: Energetska vrednost 365kcal; Masti – 14,9%, Proteini – 21,2%, Ugljeni hidrati – 19,6%, Od toga šećeri – 19,3%, Vlakana – 33,4%,  So 0,2 g. (NAPOMENA: na pakovanju je odštampana pogrešna nutritivna tabela – ovo su laboratorijski dobijeni rezultati baš za naše kokosovo brašno).
Neto količina: 300 g
Uvezeno direktno iz Šri Lanke. Poreklo Šri Lanka.

Preporuke za korišćenje:

Recepti s kokosovim brašnom sadrže manje skroba, sadrže malu količinu ugljenih hidrata i šećera, a veliku količinu vlakana. Pored toga kokosovo brašno ekstremno dobro upija vlagu, što znači da se u receptima ponaša drugačije od običnog kokosovog brašna.

Postoje dve varijante u kojima ga možete koristiti:

1) 100% kokosovo brašno

Ukoliko izbegavate i žitarice i orašaste plodove (koštunjavo voće) onda je kokosovo brašno jedina opcija koja preostaje da se prave različita jela i poslastice koje svi volimo, kao što su hlebovi, tortilje, palačinke, vafli, itd. Takodje, ukoliko hoćete recept sa više proteina is a jako malim udelom ugljenih hidrata (keto recepti ili oni pogodni za ljude sa insulinskom rezistencijom), takodje je dobro zameniti celokupno brašno u receptu kokosovim.

U tom slučaju najbolje je da nadjete recepte na internet gde se koristi samo kokosovo brašno i pratite precizno uputstva. Kao generalno pravilo, kada se svo brašno u receptu menja kokosovim brašnom, onda je potrebno staviti ga oko 30% (trećinu) manje nego brašna koje inače ide u recept, kao i povećati količinu jaja (ili vegansku zamenu za jaja) u odnosu na originalni recept. Znači npr ako u originalnom receptu ide 100g brašna i 2 jaja, u recept sa kokosovim brašnom bi išlo 70g kokosovog brašna i 4 jaja. I po potrebi povećate količinu vode ili mleka u receptu, dok ne dobijete očekivanu gustinu.

2) Kokosovo brašno kao zamena dela brašna

Ukoliko želite samo da obogatite recept proteinima, vlaknima i zdravim mastima, jer u receptima sa standardnim brašnima ovih nutrijenata ima premalo a ugljenih hidrata i čećera previse, onda je potrebno da u receptu zamenite 20% (petinu) originalnog brašna sa kokosovim brašnom. Možete zameniti is a nešto više (do polovine) samo onda dodajte vode ili mleka više nego što ide u originalnom receptu.

3) Kokosovo brašno kao superhrana

Naravno, kokosovo brašno se može koristiti kao i bilo koja superhrana, tj kao dodatak smutijima i kašama. Naročito kada je organsko i proverenog kvaliteta.  Ovsene kaše će obogatiti svojim proteinima, mastima i mineralima, i daće im fantastičan ukus i strukturu. U slučaju dodavanja u smutije koristite jednu punu supenu kašiku, u slučaju dodavanja u kaše jednu do dve pune supene kašike.

4) Pored ovoga, kokosovo brašno može biti odlična alternativa drugih brašnima kad vam je potrebno da zgusnete neki sos ili preliv, upravo zato što dobro upija vlagu. Zbog te svoje osobine ljudi obožavaju da od njega prave zdravu varijantu čokolina (kokosovo brašno, kakao prah, zaslaživač po želji, i mleko po želji do željene gustine).

Kokosovo brašno ima najniži udeo ugljenih hidrata i šećera od svih drugih vrsta brašna. Ima manje svarljivih ugljenih hidrata čak i od većine povrća. Pored toga je bogato vlaknima i proteinima, nije alergen, vegansko je, ne sadrži gluten i jako je lepog ukusa. Zbog ovoga je izuzetno popularno među ljudima koji su na keto, paleo, low-carb ili bezgutenskoj ishrani.

Proteini iz kokosovog brašna – prijatelj vašeg zdravlja

Opšte je prihvaćeno da je adekvatan unos kvalitetnih proteina neophodan za povećanje i održavanje mišićne mase. Pored toga, adekvatna količina proteina u ishrani obezbediće optimalan nivo anaboličkih hormona i insulina u krvi i smanjiće rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Proteini imaju još mnogo funkcija u organizmu: pomažu hemijske reakcije i biološke procese, prenose druge supstance po organizmu (hemoglobin), pomažu u borbi protiv patogena, obnavljaju ćelije nakon stresa, učestvuju u izgradnji kosti, mišića i kože.

Kokosovo brašno je dobar izvor proteina biljnog porekla. Na 100g Superior kokosovo brašno sadrži 21,2g proteina, ali ne sadrži ni jedan protein iz familije gluteinskih proteina. Ovo je velika prednost kokosovog brašna, kad se uzme u obzir rastući procenat stanovništva koji su razvili alergiju, odnosno intoleranciju na gluten.

Kokosovo brašno je godinama izučavano kao kvalitetan izvor proteina biljnog porekla (2) zato što je po kvalitetu proteina uporedivo sa proteinima iz soje. Profil aminokiselina iz kokosovog brašna je izbalansiran i može biti jako koristan kao dopuna drugim biljnim proteinima sa slabijim aminokiselinskim profilom (2,3).

Jedini problem je što su proteini kokosovog brašna osetljivi na visoke temperature (dolazi do denaturacije proteina) a visoke temperature se uvek koriste u proizvodnji prosečnog kokosovog brašna (2).

Međutim, kada je u pitanju organsko kokosovo brašno, nastalo hladnim ceđenjem ulja, kakvo je Superior kokosovo brašno, proteini u tom slučaju ostaju netaknuti i ostvaruju svoj pun potencijal pozitivnog uticaja na ljudsko zdravlje.

Pozitivan uticaj kokosovog brašna na sistem za varenje

I rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna pomažu probavnom sistemu, regulišu pražnjenje creva, i doprinose raznovrsnoj crevnoj flori (4). Problem sa zatvorom i nadutošću je čest kod ljudi, a negativno utiče na razne druge sisteme u organizmu.

Vlakna iz hrane prolaze kroz većinu probavnog trakta nesvarena i dolaze do debelog creva, gde ih korisne bakterije iz debelog creva fermentišu i pretvaraju u kratkolančane masne kiseline.

Kratkolančane masne kiseline su odličan izvor energije za naš organizam a pored toga ublažavaju simptome ulceroznog kolitisa (zapaljenska – inflamatorna bolest creva) (5).

Superior Kokosovo brašno sadrži čak 33,4% vlakna, što je najveći procenat dijetalnih vlakana koja se nalaze u bilo kom brašnu.

Kokosovo brašno i mršavljenje

Unos hrane bogate vlaknima kao što je kokosovo brašno, povezano je sa smanjenjem telesne težine i smanjenjem masti u telu (6). Pored toga kokosovo brašno je izuzetno zasitna namirnica zbog kombinacije proteina, masti i vlakana koju sadrži.

Zbog toga bilo koja hrana napravljena od kokosovog brašna daje brži osećaj sitosti pa je možemo pojesti u dosta manjoj količini nego što je to slučaj kad je napravimo sa bilo kojim drugim brašnom. Takođe nas ostavlja sitim duži vremenski period nakon obroka. Ovo je velika pomoć kada želimo da smanjimo unos hrane.

Delovanje kokosovog brašna na nivo šećera u krvi i dijabetes

Nivo šećera u krvi je važno pitanje za sve koji su zabrinuti zbog srčanih bolesti, prekomerne težine, hipoglikemije, a posebno dijabetesa, jer utiče na sva ova stanja.

Pošto je kokosovo brašno bogato vlaknima i ne sadrži puno ugljenih hidrata, ono ima minimalan uticaj na nivo šećera u krvi i ne dovodi do skokova šećera u krvi kao što to čine mnoga druga prerađena brašna (7). Viskozna i vlaknasta struktura vlakana može da kontroliše oslobađanje glukoze u krvi, čime pomaže u kontrolisanju dijabetesa i gojaznosti (1, 8).

Dijabetičari treba da unose hranu koja ima relativno nizak glikemijski indeks. Glikemijski indeks meri kako hrana utiče na nivo šećera u krvi. Što je viši glikemijski indeks, to veći efekat ima hrana na podizanje šećera u krvi. Kada se kokosovo brašno doda u hranu, uključujući onu sa visokim sadržajem skroba i šećera, ono snižava glikemijski indeks ove hrane.

To su jasno pokazali u studijama (7, 1, 9) u kojima je pokazano da se dodavanjem kokosovog brašna različitoj hrani smanjuje glikemijski indeks te hrane. Što više kokosovog brašna je dodavano u hranu to je manji glikemijski indeks te hrane bio.

Dodatno, kratkolančane masne kiseline koje nastaju u organizmu fermentacijom dijetetskih vlakana iz kokosov brašna mogu pomoći u prevenciji od nastanka kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa (1).

Zasićene masti iz kokosovog brašna

Iako se kokosovo brašno dobija tako što se iz “mesa” kokosa prvo cedi ulje, značajna količina ulja uvek preostane u brašnu. I to je odlična stvar jer se kokosovo ulje sastoji prevashodno iz srednjelančanih masnih kiselina (poznatih kao MCT), i to najvećim delom laurinske kiseline (3).

Ovaj triglicerid srednjeg lanca pruža telu brzu energiju i pomaže u snižavanju LDL holesterola (10) u kombinaciji sa sadržajem vlakana u brašnu. Dodatno, laurinska kiselina je ono što daje kokosu snažna antivirusna i antigljivična svojstva, tj. sposobnost da ubija štetne bakterije, viruse i gljivice u organizmu.

Važno je napomenuti da u kokosovom brašnu ostaju i tragovi nezasićenih masnih kiselina kao što su oleinska kiselina, linolna kiselina i linolenska kiselina, koje takođe imaju važnu ulogu za zdravlje čoveka (3).

Minerali iz kokosovog brašna

Ono što je takođe prednost kod kokosovog brašna je što ne sadrži fitinsku kiselinu, koju sadrže sve žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. Za fitinsku kiselinu se smatra da može smanjiti apsorpciju nekih vitamina i minerala u organizmu (3).

Kokosovo brašno je bogato mineralima kao što su mangan, bakar, selen, gvožđe i cink, a to što ne sadrži fitinsku kiselinu znači da telo neometano može iskoristiti sve ove minerale iz kokosovog brašna, i to je njegova velika prednost u odnosu na druga brašna.

Dodatne informacije

Pakovanje340 g
Scroll Up