Organsko kokosovo brašno (kokosov protein) 300g - Just Superior

Obogatite recepte proteinima, vlaknima i mineralima ovim bezglutenskim brašnom pogodnim za keto ishranu i dijabetičare.

EGZOTIKA CEJLONA NA DOHVAT RUKE! Just Superior kokosovo brašno (kokosov protein) je nutritivno bogato brašno predivnog ukusa, dobijeno mlevenjem nakon hladnog ceđenja ulja kokosa prve klase, sa Šri Lanke. Kokos prirodno ne sadrži gluten, nije alergen a bogat je vlaknima i proteinima. To ga čini potpuno idealnom alternativom drugim brašnima. Takođe se koristi kao veganski protein. Kokosovo brašno je isti proizvod kao i kokosov protein (odmašćeno i samleveno 'meso' kokosa). Sadrži oko 20% proteina, i jako malo ugljenih hidrata. Superior kokosovo brašno dolazi direktno sa plantaža Šri Lanke. Proizvodi ga mala ali vrlo napredna firma, koja poseduje svoje sopstevene plantaže kokosa u predivnom i ekološki čistom delu ostrva. Direktna trgovina je jako važna kada su proizvodi od kokosa u pitanju, jer drugačije nije moguće garantovati kvalitet ovakvih proizvoda. Naše kokosovo brašno ni u jednom trenutku nije zagrevano tako da je zadržalo sva svoja nutritivna svojstva. Kao takvo može biti zdrav i egzotičan sastojak vaših poslastica i jela, ali možete ga koristiti i kao dodatak smutijima i kašama kako bi im povećali nutritivnu vrednost (zbog sadržaja minerala, zdravih masti, proteina i vlakana).

0,00 RSD sa PDV-om

Obogatite recepte proteinima, vlaknima i mineralima ovim bezglutenskim brašnom pogodnim za keto ishranu i dijabetičare.

EGZOTIKA CEJLONA NA DOHVAT RUKE! Just Superior kokosovo brašno (kokosov protein) je nutritivno bogato brašno predivnog ukusa, dobijeno mlevenjem nakon hladnog ceđenja ulja kokosa prve klase, sa Šri Lanke. Kokos prirodno ne sadrži gluten, nije alergen a bogat je vlaknima i proteinima. To ga čini potpuno idealnom alternativom drugim brašnima. Takođe se koristi kao veganski protein. Kokosovo brašno je isti proizvod kao i kokosov protein (odmašćeno i samleveno ‘meso’ kokosa). Sadrži oko 20% proteina, i jako malo ugljenih hidrata. Superior kokosovo brašno dolazi direktno sa plantaža Šri Lanke. Proizvodi ga mala ali vrlo napredna firma, koja poseduje svoje sopstevene plantaže kokosa u predivnom i ekološki čistom delu ostrva. Direktna trgovina je jako važna kada su proizvodi od kokosa u pitanju, jer drugačije nije moguće garantovati kvalitet ovakvih proizvoda. Naše kokosovo brašno ni u jednom trenutku nije zagrevano tako da je zadržalo sva svoja nutritivna svojstva. Kao takvo može biti zdrav i egzotičan sastojak vaših poslastica i jela, ali možete ga koristiti i kao dodatak smutijima i kašama kako bi im povećali nutritivnu vrednost (zbog sadržaja minerala, zdravih masti, proteina i vlakana).

Rasprodato

Opis proizvoda

  • Od 100% sirovih kokosa i 100% hladno procesirano – očuvani proteini i originalna aroma i boja kokosa
  • Pravi se isključivo od najsvežijih, organskih, mlečno belih kokosa prve klase sa sopstvenih plantaža dobavljača
  • Sertifikovano organsko, poseduje srpski, evropski i organski sertifikat sa Šri Lanke
  • Direktno od dobavljača sa Šri Lanke koji posuduju sopstvene plantaže kokosa u najplodnijem delu zemlje
  • Prirodno ne sadrži gluten, sadrži mali udeo ugljenih hidrata a bogato je vlaknima, proteinima i mineralima
  • Pogodno za bezglutensku, keto, paleo, low carb ishranu, za dijabetičare i ljude alergične na orašaste plodove

Sastojci: 100% organska samlvena kokosova pogača
Uputstvo za upotrebu: Idealno za pripremu zdravih poslastica, palačinki, hlebova, soseva. Može se koristiti kao jedino brašno ili kao dodatak drugom brašnu (do 20%). Može se i samo dodati kašika ili dve u smuti, kašu, mleko, jogurt.
Nutritivne vrednosti na 100g: Energetska vrednost 365kcal; Masti – 14,9%, Proteini – 21,2%, Ugljeni hidrati – 19,6%, Od toga šećeri – 19,3%, Vlakana – 33,4%,  So 0,2 g.
Neto količina: 300 g
Uvezeno direktno iz Šri Lanke. Poreklo Šri Lanka.

Proizvod prirodno ne sadrži gluten ali nije sertifikovano bezglutenski.

 

Egzotična i bezglutenska alternativa klasičnom brašnu

Da li pokušavate da smanjite unos ugljenih hidrata zbog regulisanja viška kilograma ili zbog kontrole šećera u krvi? Ili možda imate intoleranciju na gluten, ili vam generalno ne prijaju žitarice za stomak ili za energiju?

Sve češće ljudi značajno poprave različite simptome (glavobolje, alergije, višak kilograma, manjak energije i fokusa, alergije itd) kada izbace žitarice iz ishrane. Međutim, nije baš lako odreći se na duže staze potpuno raznih poslastica i peciva. A sa kokosovim brašnom nije ni potrebno!:)

Kokosovo brašno ili kokosov protein (dva naziva za isti proizvod) je divnog ukusa, bogato vlaknima, dobar izvor biljnih proteina, sadrži dovoljno zdravih masti, a ima nizak glikemijski indeks i malo kalorija! Nije ni čudo što je poslednjih godina postalo jedno od omiljenih zamena klasičnim brašnima u veganskoj, bezglutenskoj, keto i ishrani dijabetičara.

Kvaliteteno kokosovo brašno sadrži svega oko 20% ugljenih hidrata, za razliku od žitnih brašna (pšenično, heljdino, ovseno), koja sadrže od 70 do 80% ugljenih hidrata – bilo da su bela brašna ili integralna. Dodatno sadrži oko 20% proteina, koji ne pripadaju ni jednoj grupi iz familije glutenskih proteina!

Možda ništa od gore navedenog nije vaš slučaj, i vi bez problema koristite brašna u ishrani (od celih zrna žitarica i organska nadamo se :)), ali vam se dešava kada popijete zdrav smuti ili pojedete vašu jutarnju kašu da brzo nakon toga opet ogladnite. To je sasvim logično jer iako su ovakvi obroci puni vitamina, minerala, i fitonutrijenata, obično sadrže puno prirodnog šećera i ugljenih hidrata, a malo proteina i ne previše vlakana. U ovom slučaju dodatak 1-2 kašike kokosovog brašna u vaš smuti ili kašu može divno da izbalansira nutritivni sastav, i da vas drži daleko duže sitim. Dodatno, ako izaberete kokosov protein (brašno) vrhunskog kvaliteta, onda ćete dobiti i divnu aromu kokosa!

Da bi kokosovo brašno zaista bilo samo korisno za naš organizam, treba pre svega da bude organsko (detaljno objašnjeno kasnije), ali nisu ni sva organska kokosova brašna ista. Neka su suvlja, neka uopšte nemaju aromu kokosa, neka su žućkasta, neka sitnija.

Superior organsko kokosovo brašno ili kokosov protein dolazi direktno sa plantaža najplodnijeg dela Šri Lanke. Nežno samleveno od najsvežijih, organskih, mlečno belih kokosa prve klase, nakon hladnog ceđenja ulja . Ni u jednom trenutku proizvodnje Superior kokosovog brašna nije korišćena povišena temperatura.

 

Preporuke za korišćenje:

Recepti s kokosovim brašnom sadrže manje skroba, sadrže malu količinu ugljenih hidrata i šećera, a veliku količinu vlakana. Pored toga kokosovo brašno ekstremno dobro upija vlagu, što znači da se u receptima ponaša drugačije od običnog kokosovog brašna.

Postoje dve varijante u kojima ga možete koristiti:

1) 100% kokosovo brašno

Ukoliko izbegavate i žitarice i orašaste plodove (koštunjavo voće) onda je kokosovo brašno jedina opcija koja preostaje da se prave različita jela i poslastice koje svi volimo, kao što su hlebovi, tortilje, palačinke, vafli, itd. Takodje, ukoliko hoćete recept sa više proteina is a jako malim udelom ugljenih hidrata (keto recepti ili oni pogodni za ljude sa insulinskom rezistencijom), takodje je dobro zameniti celokupno brašno u receptu kokosovim.

U tom slučaju najbolje je da nadjete recepte na internet gde se koristi samo kokosovo brašno i pratite precizno uputstva. Kao generalno pravilo, kada se svo brašno u receptu menja kokosovim brašnom, onda je potrebno staviti ga oko 30% (trećinu) manje nego brašna koje inače ide u recept, kao i povećati količinu jaja (ili vegansku zamenu za jaja) u odnosu na originalni recept. Znači npr ako u originalnom receptu ide 100g brašna i 2 jaja, u recept sa kokosovim brašnom bi išlo 70g kokosovog brašna i 4 jaja. I po potrebi povećate količinu vode ili mleka u receptu, dok ne dobijete očekivanu gustinu.

2) Kokosovo brašno kao zamena dela brašna

Ukoliko želite samo da obogatite recept proteinima, vlaknima i zdravim mastima, jer u receptima sa standardnim brašnima ovih nutrijenata ima premalo a ugljenih hidrata i čećera previse, onda je potrebno da u receptu zamenite 20% (petinu) originalnog brašna sa kokosovim brašnom. Možete zameniti is a nešto više (do polovine) samo onda dodajte vode ili mleka više nego što ide u originalnom receptu.

3) Kokosovo brašno kao superhrana

Naravno, kokosovo brašno se može koristiti kao i bilo koja superhrana, tj kao dodatak smutijima i kašama. Naročito kada je organsko i proverenog kvaliteta.  Ovsene kaše će obogatiti svojim proteinima, mastima i mineralima, i daće im fantastičan ukus i strukturu. U slučaju dodavanja u smutije koristite jednu punu supenu kašiku, u slučaju dodavanja u kaše jednu do dve pune supene kašike.

4) Pored ovoga, kokosovo brašno može biti odlična alternativa drugih brašnima kad vam je potrebno da zgusnete neki sos ili preliv, upravo zato što dobro upija vlagu. Zbog te svoje osobine ljudi obožavaju da od njega prave zdravu varijantu čokolina (kokosovo brašno, kakao prah, zaslaživač po želji, i mleko po želji do željene gustine).

Kokosovo brašno ima najniži udeo ugljenih hidrata i šećera od svih drugih vrsta brašna. Ima manje svarljivih ugljenih hidrata čak i od većine povrća. Pored toga je bogato vlaknima i proteinima, nije alergen, vegansko je, ne sadrži gluten i jako je lepog ukusa. Zbog ovoga je izuzetno popularno među ljudima koji su na keto, paleo, low-carb ili bezgutenskoj ishrani.

 

Nauka o uticaju kokosovog brašna/proteina na zdravlje

Zdravstveni benefiti pažljivo odabranog kokosovog brašna – iz akreditovanih naučnih radova

 

Proteini iz organskog kokosovog brašna / kokosovog proteina

Adekvatan unos proteina je neophodan za povećanje i održavanje mišićne mase. Pored toga, adekvatna količina proteina u ishrani obezbediće optimalan nivo anaboličkih hormona i insulina u krvi i smanjiće rizik od kardiovaskularnih bolesti, i niz drugih funkcija.

Kokosovo brašno je dobar izvor proteina biljnog porekla. Na 100g Superior kokosovo brašno sadrži 21,2g proteina, ali ne sadrži ni jedan protein iz familije glutenskih proteina. Ovo je velika prednost kokosovog brašna, kad se uzme u obzir rastući procenat stanovništva koji su razvili alergiju, ili intoleranciju na gluten.

Kokosovo brašno je godinama izučavano kao kvalitetan izvor proteina biljnog porekla (2, 4). Rezultati jednog naučnog rada su pokazali da je protein kokosovog brašna uporediv sa proteinom sojinog brašna i da bi mogao igrati ulogu u prehrambenim sistemima gde je sojino brašno neprihvatljivo za upotrebu.

Rezultati su još pokazali da kokosovo brašno sadrži izbalansiran profil aminokiselina i da može biti jako koristan kao dopuna drugim biljnim proteinima sa slabijim aminokiselinskim profilom (2,3).  Za ljude koji su na veganskoj ili pretežno biljnoj ishrani, kokosovo brašno / kokosov protein može biti veoma vredan dodatak ishrani.

Jedini veći problem sa proteinima iz kokosovog brašna je što su osetljivi na visoke temperature (dolazi do denaturacije proteina) a visoke temperature su standardni deo procesa proizvodnje većine kokosovih brašna.

Zato, da bi bilo prave koristi od proteina iz kokosovog brašna, ono mora da bude pre svega organsko (jer organska proizvodnja zabranjuje agresivna procesiranja koja na drugi način oštećuju ovaj proizvod) a pored toga, mora da se proizvodi na niskim temperaturama. To znači da mora da se proizvodi od svežeg kokosovog ‘mesa’ koje nije tretirano temperaturama, iz koga se nakon toga hladnim ceđenjem izdvaja ulje, i koje se nakon toga melje bez zagrevanja. Sve to je neophodno da bi se proteini iz kokosa očuvali i imali pravu nutritivnu vrednost za naš organizam.

 

Vlakna iz organskog kokosovog brašna/ kokosovog proteina pozitivno utiču na varenje

Kokosovo brašno je odličan izvor dijetetskih vlakana. Sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.

Superior Kokosovo brašno sadrži čak 33,4% vlakna, što je najveći procenat dijetalnih vlakana koja se nalaze u bilo kom brašnu.

Vlakna pomažu probavnom sistemu, regulišu pražnjenje creva, i doprinose raznovrsnoj crevnoj flori (4). Problem sa zatvorom i nadutošću je čest kod ljudi, a negativno utiče na razne druge sisteme u organizmu. Vlakna iz hrane prolaze kroz većinu probavnog trakta nesvarena i dolaze do debelog creva, gde ih korisne bakterije iz debelog creva fermentišu i pretvaraju u kratkolančane masne kiseline.

Kratkolančane masne kiseline su odličan izvor energije za naš organizam a pored toga ublažavaju simptome ulceroznog kolitisa (zapaljenska – inflamatorna bolest creva) (5).

Za prevenciju ili lečenje metaboličkog sindroma, sve češće prisutnog u savremenom svetu, unos dijetetskih vlakana se često preporučuje kao jedan od važnih saveta u ishrani. U istraživanjima je prijavljeno da različite vrste dijetetskih vlakana učestvuju u kontroli telesne težine, homeostaze glukoze i lipida u krvi, osetljivosti na insulin i u regulaciji mnogih markera upale uključenih u patogenezu metaboličkog sindroma.

Rađeno je nekoliko istraživanja u kojima se kokosovo brašno dodaje u recepte za hleb i peciva, koji se standardno prave sa rafinisanim žitnim brašnima, kako bi se povećala nutritivna vrednost tih proizvoda. Dodatak kokosovog brašna u recepte rezultuje većim sadržajem vlakana i proteina, kao i nekih minerala, čineći ih nutritivno znatno izbalansiranijim i boljim za zdravlje.

Jedno malo istraživanje na ljudima je pokazalo da konzumiranje 15-25 grama kokosovih vlakana dnevno može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola u krvi za 11%, LDL (lošeg) holesterola za 9% i triglicerida u krvi do 22%.

 

Uticaj organskog kokosovog brašna/ kokosovog proteina na mršavljenje

Unos hrane bogate vlaknima kao što je kokosovo brašno, povezano je sa smanjenjem telesne težine i smanjenjem masti u telu. Kokosovo brašno/kokosov protein može pomoći u mršavljenju jer nudi kombinaciju vlakna i proteina, dva makronutrijenta za koja je dokazano da smanjuju glad i apetit. Većina studija pokazuje da pod uslovom identičnog broja unetih kalorija, povećanje unosa rastvorljivih ili nerastvorljivih vlakana (kokosovo brašno sadrži obe vrste) povećava sitost posle obroka i smanjuje glad.

Pri slobodnom unosu kalorija, srednje vrednosti u objavljenim studijama ukazuju na to da je konzumiranje dodatnih 14 g vlakana dnevno povezano sa smanjenjem unosa kalorija za 10% i gubitkom telesne težine za 1,9 kg tokom 3,8 meseci. Gojazni pojedinci mogu doživeti i veće smanjenje unešenih kalorija i gubitka telesne težine.

Zbog toga bilo koja hrana napravljena od kokosovog brašna ili sa dodatkom kokosovog brašna (kokosovog proteina) daje brži osećaj sitosti pa je možemo pojesti u dosta manjoj količini, a dodatno nas ostavlja sitim duži vremenski period nakon obroka. U slučaju hrane napravljene sa procesiranim žitnim brašnima ovo je potpuno suprotno – brzo ogladnimo i imamo pad energije kao da ništa nismo jeli, a kalorije se samo ‘lepe’!

 

Uticaj organskog kokosovog brašna/ kokosovog proteina na nivo šećera u krvi i dijabetes

Kokosovo brašno je jedno od najpopularnijih alternativa za obična brašna kod dijabetičara, ljudi na keto ili ‘low carb’ ishrani ili onih sa alergijama na različite žitarice (u najvećoj meri na gluten). Kokosovo brašno sadrži svega 20% ugljenih hidrata (mada ovo može značajno da varira u zavisnosti od proizvođača pa uvek treba proveriti), za razliku od žitnih brašna (pšenično, heljdino, ovseno), koja bila integralna ili bela, sadrže od 70 do 80% ugljenih hidrata.

Nivo šećera u krvi je važno pitanje za sve koji su zabrinuti zbog srčanih bolesti, prekomerne težine, hipoglikemije, a posebno dijabetesa, jer utiče na sva ova stanja.

Pošto je kokosovo brašno bogato vlaknima i ne sadrži puno ugljenih hidrata, ono ima minimalan uticaj na nivo šećera u krvi i ne dovodi do skokova šećera u krvi kao što to čine mnoga druga prerađena brašna. Viskozna i vlaknasta struktura vlakana može da kontroliše oslobađanje glukoze u krvi, čime pomaže u kontrolisanju dijabetesa i gojaznosti.

Dijabetičari treba da unose hranu koja ima relativno nizak glikemijski indeks. Glikemijski indeks meri kako hrana utiče na nivo šećera u krvi. Što je viši glikemijski indeks, to veći efekat ima hrana na podizanje šećera u krvi. Kada se kokosovo brašno doda u hranu, uključujući onu sa visokim sadržajem skroba i šećera, ono snižava glikemijski indeks ove hrane.

To su jasno pokazali u nekoliko studija sa zaključkom da se dodavanjem kokosovog brašna različitoj hrani smanjuje glikemijski indeks te hrane. Što više kokosovog brašna je dodavano u hranu to je manji glikemijski indeks te hrane bio.

Dodatno, kratkolančane masne kiseline koje nastaju u organizmu fermentacijom dijetetskih vlakana iz kokosovog brašna mogu pomoći u prevenciji od nastanka kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

 

Zasićene masti iz kokosovog brašna

Iako se kokosovo brašno dobija tako što se iz “mesa” kokosa prvo izdvaja ulje/mast (kod kvalitetnih kokosovih brašna ovo se radi hladnim ceđenjem), jedna količina ulja uvek preostane u brašnu. I to je odlična stvar jer se kokosovo ulje sastoji prevashodno iz laurinske kiseline, i dela srednjelančanih masnih kiselina (poznatih kao MCT).

MTC daju telu brzu energiju, osećaj sitosti, i mogu pomoći u snižavanju LDL holesterola.

Laurinska kiselina je ono što daje kokosu snažna antivirusna i antigljivična svojstva, tj. sposobnost da ubija štetne bakterije, viruse i gljivice u organizmu.

Važno je napomenuti da u kokosovom brašnu ostaju i tragovi nezasićenih masnih kiselina kao što su oleinska kiselina, linolna kiselina i linolenska kiselina, koje takođe imaju važnu ulogu za zdravlje čoveka.

 

Minerali iz kokosovog brašna / kokosovog proteina

Dodatna prednost kokosovog brašna je što ne sadrži fitinsku kiselinu, koju sadrže sve žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. Za fitinsku kiselinu se smatra da može smanjiti apsorpciju nekih vitamina i minerala u organizmu (3).

Kokosovo brašno je prirodan izvor minerala kao što su mangan, bakar, selen, gvožđe i cink, a to što ne sadrži fitinsku kiselinu znači da telo neometano može iskoristiti sve ove minerale iz kokosovog brašna, i to je njegova velika prednost u odnosu na druga brašna.

 

ZAŠTO DA IZABERETE BAŠ NAŠE KOKOSOVO BRAŠNO/PROTEIN

SERTIFIKOVANO ORGANSKO

U literaturi je davnih godina utvrđeno da nutritivna i biološka vrednost kokosovog brašna zavisi isključivo od metoda proizvodnje. Potvrđeno je da pri agresivnim metodama proizvodnje, kao i temperaturama koje prelaze 70 stepeni (što uopšte nije mnogo za proizvodne procese), kokosovo brašno gubi većinu svoje nutritivne vrednosti (što uključuje i oštećenje njegovih proteina koji su osetljivi na temperature – tzv. denaturacija proteina).

Postoje 3 glavna koraka u proizvodnji kokosovog brašna: sušenje kokosovog mesa, izdvajanje ulja, finalno mlevenje (sitnjenje). Međutim, svaki od ovih koraka može da se uradi na mnogo različitih načina.

Ukoliko kokosovo brašno nije organsko, meso kokosa može da se suši i dimljenjem, i da se skladišti vrlo dugo, zbog čega pre dalje prerade mora da se rafiniše. Rafinisanje podrazumeva agresivne metode prerade, koje uključuju izbeljivanje i odstranjivanje mirisa (deodorizaciju), kao i često korišćenje štetnih hemikalija i rastvarača i naravno jako visoke temperature. Iz ovog razloga, kokosovo brašno (kao i kokosovo ulje) koje nema organski sertifikat može biti više toksično za naš organizam nego što mu pruža koristi.

Superior kokosovo brašno je sertifikovano organsko, sa srpskim, evropskim i lokalnim organskim sertifikatom sa Šri Lanke. Ali je i mnogo više od toga.

 

100% SIROVO i 100% OD SVEŽIH KOKOSA

I kod proizvodnje organskog kokosovog brašna se primenjuju različite metode. Iako nema izbeljivanja i rastvarača, često se koriste visoke temperature tokom procesa proizvodnje. Prvo se samo meso kokosoa suši na visokim temperaturama, a onda se kasnije pri izdvajanju kokosovog ulja u najvećem broju slučajeva koriste temperature oko 70 stepeni (i kod visokokvalitetnih ulja) zbog jeftinije proizvodnje. Dodatno, meso kokosa se u većini slučajeva skladišti duže vreme pre dalje prerade. U organskoj proizvodnji jedan od razloga za to je sakupljanje kokosa od farmera (kad proizvođač nema sopstvene plantaže), a drugi razlog je što se cena kokosa često menja u toku godine, i puno proizvođača otkupi kokosovo meso kada je jeftino a posle ga dalje prerađuje i prodaje kada se cena poveća.

Naše kokosovo brašno se proizvodi od sveže ubranih kokosa, sa sopstvenih plantaža dobavljača koje se nalaze u neposrednoj blizini prostorija za proizvodnju. Ovo je jedna od najvećih prednosti našeg dobavljača. Nakon ubiranja kokosa, meso se suši na niskim temperaturama a u strogo kontrolisanim uslovima, kako ne bi došlo do kontaminacije. Onda prolazi kroz proces izdvajanja ulja, hladnim postupkom garantovano ispod 50 stepeni, gde se inače dobije i jedno od najkvalitetnijih hladno ceđenih devičanskih kokosovih ulja sa Šri Lanke. Nakon ceđenja ulja, preostala kokosova pogača se mehanički i opet bez povišenih temperatura melje u naše mlečno belo kokosovo brašno sa očuvanom originalnom aromom kokosa i očuvanim svim nutijentima.

Između ostalog, zbog 100% hladnog postupka prerade je naše kokosovo brašno mlečno bele boje, nije previše suvo i nije previše sitno.

Blago krem boja nekih drugih organskih kokosovih brašna (kokosovih proteina) dolazi upravo od korišćenja povišenih temperatura, pre svega kod pečenja kokosovog mesa, kako bi moglo duže da stoji pre prarade.

Veoma suvo i potpuno sitno brašno se dobija kada se ulje izdvaja na visokim temperaturama (pri čemu se dobija i kokosovo ulje nižeg kvaliteta), jer visoka temperatura omogućava da se mnogo više ulja izvuče iz kokosvog mesa. Kokosovo ulje je traženiji proizvod od kokosovog brašna, i dobavljači fokusirani samo na ulje (ali ne na vrhunsko kokosovo ulje nego prosečno organsko kokosovo ulje) žele da dobiju što više ulja iz jedne količine kokosovog mesa, a onda ostatak prodaju kao brašno koje im je nebitan proizvod. To brašno je obično suvo, sitno, blago kremkaste boje, i jeftinije (mada ni vrhunsko kokosovo brašno kao naše nije previše skupo).

Postoji način da kokosovo brašno bude belo, a da nije hladno procesirano, ali samo ukoliko nije sertifikovano organsko. Jer kako je već objašnjeno, u konvencionalnom postupku proizvodnje može da se koristi proces koji se zove izbeljivanje (isti koji se koristi za proizvodnju konvencionalnog koskovog ulja).

 

POREKLO

Superior organsko kokosovo brašno/protein dolazi direktno sa Šri Lanke. Naš dobavljač poseduje sopstvene plantaže u tropskim predelima okruga Kurunegal koji pripada najplodnijem delu Šri Lanke poznatom kao ‘coconut triangle’. Pored Filipina, ova oblast Šri Lanke daje najkvalitetniji kokos na svetu, tokom čitave godine. Objekti za preradu se nalaze u blizini samih plantaža što omogućava proizvodnju od najsvežijih kokosa (što je jedini način da se cela proizvodnja stvarno odigrava pod niskim temperaturama). Ali da bi dobijeni sirovi proizvodi od kokosa (kokosovo ulje, kokosovo brašno) bili stabilni i nekontaminirani, objekti za preradu moraju biti opremljeni najsofisticiranijom opremom, koristiti specifične metodologije, i kontrolisati rigorozno svaki korak proizvodnje. Upravo za ovo se naš dobavljač specijalizovao i upravo zbog svega navedenog krajnji proizvod – naše kokosovo brašno je najvišeg mogućeg kvaliteta.

 

ŠTA NAS NAJČEŠĆE PITATE O KOKOSOVOM BRAŠNU/PROTEINU

1) Koja je razlika između kokosovog brašna, kokosovog proteina i rendanog kokosa?

Kokosovo brašno i kokosov protein su potpuno isti proizvod – odmašćena i samlevena kokosova pogača. I jedan i drugi naziv se mogu naći na pakovanjima različitih firmi zato što ne postoji precizna regulativa po tom pitanju još uvek. Oba termina su primenljiva i imaju smisla potrošačima. Proizvod koji se razlikuje od kokosovog brašna/proteina je zapravo rendani kokos, koji korisnici često mešaju sa kokosovim brašnom. Dok se iz kokosovog brašna / kokosovog proteina izdvaja veći deo masti, pa se onda ostatak melje u krajnji proizvod, kod rendanog kokosa nema izdvajanja ulja, već se samo osušeno ali punomasno ‘meso’ kokosa izrenda.

2) Da li je kokosovo brašno bezbedno za ljude sa celijakijom (autoimunom bolešću vezanom za gluten)?

Da bi bilo koji proizvod bio bezbedan za ljude sa celijakijom (autoimuna bolest koju karakteriše neprikladni imuni odgovor na unos i najmanje količine glutena u organizam) mora da poseduje bezglutenski sertifikat. To znači da je proizvod testiran i da sadrži gluten u dozvoljenim tragovima. Ovo je neophodno čak i kad proizvod prirodno ne sadrži gluten (kao npr kokosovo brašno) jer se proizvodi mogu kontaminirati glutenom prilikom proizvodnje, pakovanja,  transporta, skladištenja pa čak i izlaganja u prodaji (rinfuzna i sveža roba). Gluten se zadržava u atmosferi, na površinama, veoma se lako prenosi. Tragovi glutena nisu zaista nikakav problem za osobe samo intolerantne na gluten, međutim autoimuna celijakija je sasvim druga priča. Naše kokosovo brašno se proizvodi na Šri Lanci, kompanija poseduje samo plantaže kokosa i obrađuje samo kokos, nakon čega se pakuje u džakove, pa u kutije i tranpsortuje kopnenim i vodenim saobraćajem do Beograda. Čim stigne kod nas pakuje se u prostorijama gde se nikad ne proizvodi i ne pakuje ništa što sadrži gluten. Znači malo je verovatno da je naše kokosovo brašno kontaminirano glutenom, ali mi ga nikad nismo testirali na gluten, i ne posedujemo bezglutenski sertifikat, tako da ga ne preporučujemo osobama sa celijakijom. Ali ga preporučujemo osobama koje su intolerantne na gluten, ili prosto iz zdravstvenih razloga izbegavaju gluten u ishrani.

3) Koji odnos kokosovog i običnog brašna ide u recepte?

Ukoliko želite samo da obogatite recept proteinima, vlaknima i zdravim mastima, jer u receptima sa standardnim žitnim brašnima ovih nutrijenata ima premalo a ugljenih hidrata i šećera previše, onda je potrebno da u receptu zamenite 20% (petinu) originalnog brašna sa kokosovim brašnom. Možete zameniti i sa nešto više (do polovine) samo onda dodajte vode ili mleka više nego što ide u originalnom receptu.

4) Kako menjam pšenično brašno u potpunosti kokosovim?

Ukoliko želite svo brašno u receptu da zamenite kokosovim brašnom, kao generalno pravilo potrebno je staviti ga oko 30% (trećinu) manje nego brašna koje inače ide u recept, i potrebno je povećati količinu jaja (ili vegansku zamenu za jaja) u odnosu na originalni recept. Znači npr ako u originalnom receptu ide 100g brašna i 2 jaja, u recept sa kokosovim brašnom bi išlo 70g kokosovog brašna i 4 jaja. I po potrebi povećate količinu vode ili mleka u receptu, dok ne dobijete očekivanu gustinu.

5) Da li kokosovo brašno ima nizak sadržaj ugljenih hidrata?

Ovo je zapravo malo komplikovanije pitanje. Pre svega treba razumeti da se nutritivni sastav kokosovih brašna različitih proizvođača često dosta razlikuje. Kokosovo brašno još uvek nije definisano ni kategorisano kao proizvod kako treba nigde u svetu (jer je popularno tek od skora, ali i ta popularnost se odnosi na izuzetno mali procenat ljudi koji vodi računa o zdravoj ishrani), i zato nije precizno utvrđeno koliko ulja mora da se izdvoji pri proizvodnji, pa samim tim ni nutritivni sastav krajnjeg proizvoda. Procenat vlage se takođe može razlikovati. Zbog ovoga, u slučaju svakog specifičnog brenda kokosovog brašna/proteina pogledajte njegovu datu nutritivnu tablicu.

Superior kokosovo brašno sadrži 19% uljenih hidrata. Ovo jeste jako nizak sadržaj UH kad se poredi sa drugim tipičnim žitnim brašnima (pšenično, ječnemo, heljdino, itd) koja sadrže oko 75% UH.  Sa druge strane kokosovo brašno sadrži više prostih šećera u odnosu na žitna brašna. Međutim, u recepte gde ide 100g žitnog klasičnog brašna, kokosovog brašna se stavlja oko 35g, i dodaju se jaja (proteini i masti), pa samim tim se sadržaj UH celog recepta značajno smanjuje. Ukoliko se kokosovo brašno/protein dodaje u smuti ili kašu, stavlja se jedna do dve pune kašike, tj 7 do 15g, koje sadrže samo 1,3 do 2,8g UH, a još manje šećera.

Dodatne informacije

Pakovanje340 g