Hladno ceđeno i devičansko, Superior kokosovo ulje predstavlja najčistiju formu kokosvog ulja dobijenu isključivo mehaničkim postupkom hladnog ceđenja, kako bi se očuvale sve nutritivne vrednosti jednog od najzdravijih ulja na planeti. 

Dolazi direktno sa Šri Lanke, proizvodi ga mala ali vrlo napredna firma, koja poseduje sopstevene plantaže kokosa u predivnom i ekološki čistom delu ostrva. Superior kokosovo ulje se dobija od potpuno svežih kokosa i to vrlo brzo nakon ubiranja kokosovog ploda, tako da zadržava originalnu aromu i ukus kokosa. 

Pokazano je da redovan unos kokosovog ulja poboljšava metabolizam, podiže imunitet, ali i štiti od bakterija i infekcija zahvaljujući visokom sadržaju laurinske kiseline. Takođe poboljšava probavu i apsorpciju nutrijenata iz druge hrane, i može uticati i na smanjenje telesne težine.

O KOKOSOVOJ PALMI 

Kokosova palma (Cocos nucifera) može porasti do 30 metara visine, a njeni ogromni listovi mogu da dostignu dužinu od 5,5 metara. Izraz kokos odnosi se na džinovsko seme kokosove palme. Na Sanskirtu, jeziku drevne Indije, kokosova palma je poznata kao Kalpavriksha, što znači „drvo koje daje sve što je potrebno“, odnoso hranu, lek, materijal za gradnju i kozmetiku. Ajurveda i medicinski sistem Polinezije odavno naglašavaju terapeutska i kozmetička svojstva kokosa. Mnogo prehrambenih proizvoda se pravi od kokosove palme, kao što su kokosovo ulje, kokosovo brašno, kokosov sirup, rendani kokos, kokosova voda i slično. Kokosovo ulje ima jedinstvenu ulogu u ishrani ljudi kao važna funkcionalna hrana. Istraživanja sprovedena na tradicionalnoj ishrani naroda koji i dalje žive dosta izolovano od modernog sveta, čija se ishrana praktično bazira na kokosu, pokazuju da oni mnogo ređe pate od modernih bolesti za razliku od zapadnog sveta, kao i to da su generalno boljeg i stabilnijeg zdravlja.


PORUČITE

Četiri važne upotrebne vrednosti kokosovog ulja

1) Koristi se kao mast ili ulje biljnog porekla u različitim receptima, slanim i slatkim.

2) Odlično je kao ulje za prženje i pečenje, jer je stabilno na visokim temperaturama. Za razliku od većine drugih biljnih ulja kokosovo ulje ne oksidira i ne formira slobodne radikale na povišenim temperaturama i to ga čini potpuno bezbednim za ovu namenu.

3) Koristi se kao superhrana. S obzirom na to da ima čitav dijapazon zdravstvenih benefita, kokosovo ulje je idealno za dodavanje u šejkove, smutije, kaše i slične obroke i užine. Pored sopstvenih zdravstvenih benefita, ono potpomaže da se nutrijenti iz drugih hrana i superhrana apsorbuju i iskoriste u organizmu mnogo bolje. Tako da i ovde ima dvostruku ulogu.

4) Koristi se i za spoljnu upotrebu, tj u kozmetičke svrhe, i to i za kosu, i za kožu i za zube!


PORUČITE


VRSTE KOKOSOVOG ULJA

Prema glavnoj podeli kokosovog ulja, razlikuju se rafinisana i nerafinisana (devičanska) kokosova ulja.Rafinisana kokosova ulja

Rafinisana kokosova ulja (RBD ulja – refined, bleached and deodorised) se dobijaju od takozvane kopre, odnosno mesa kokosa najnižeg kvaliteta. Ono prolazi proces sušenja (na suncu, vrelim vazduhom ili dimljenjem), a to zatim omogućava sakupljanje velikih količina kopre i transporta bilo gde bez vremenskog ograničenja, što pogoduje masovnoj proizvodnji. 

Međutim, ovi procesi su dosta nesanitarni i zbog toga, da bi se dobilo jestivo ulje iz kopre, neophodno je rafinisanje. Rafinisanje podrazumeva agresivne metode prerade, koje uključuju izbeljivanje i odstranjivanje mirisa (deodorizaciju), kao i često korišćenje štetnih hemikalija i rastvarača. Rafinisana kokosova ulja nemaju autentičnu aromu i ukus kokosa, već u ovom procesu postaju sasvim neutralni.


PORUČITE


Nerafinisana ili devičanska (virgin) kokosova ulja

Nerafinisano ili devičansko (virgin) kokosovo ulje se, po definiciji filipinskog nacionalnog standarda, dobija od svežih zrelih kokosa, nedugo nakon ubiranja kokosovih plodova (nikad od kopre). Ulje se dobija bez ikakvog rafinisanja, različitim mehaničkim postupcima, sa ili bez upotrebe toplote, na način koji ne dovodi do promene suštinskih svojstava kokosovog ulja. Nerafinisano, devičansko kokosovo ulje poseduje prepoznatljivu aromu i ukus kokosa. Istraživanja su dokazala da je ukupan sadržaj fenola (antioksidanasa) u devičanskom kokosovom ulju značajno veći nego u rafinisanom kokosovom ulju.

I rafinisano i devičansko ulje može biti sertifikovano organsko! Ukoliko je organsko ulje rafinisano, u tom slučaju je rafinisanje sprovedeno nekom metodom bez štetnih hemikalija, a kopra je dobijena od sertifikovano organskih kokosa. Međutim, ono što je kod kopre problem, bez obzira na to da li je organska ili ne, jeste što jako dugo stoji i ekstremno je podložna razvoju buđi i aflatoksina (potentnih kancerogena). Na Filipinima se na nacionalnom nivou razvijaju metode kako bi se kontrolisao razvoj aflatoksina u kopri. Iz ovog razloga, bilo organsko ili ne, bezbedniji i zdraviji izbor je devičansko kokosovo ulje, iako i rafinisano ima svoju upotrebnu i nutritivnu vrednost.


PORUČITE


Hladno ceđena kokosova ulja

Devičanska kokosova ulja se dalje dele na ulja dobijena hladnim postupkom (hladno ceđena ili ‘’sirova’’) i ona koja podrazumevaju korišćenje povišene temperature u postupku proizvodnje. Hladno ceđeno ulje je ono u čijem procesu proizvodnje temperatura nije prelazila 60 stepeni. Devičansko kokosovo ulje ne mora biti hladno ceđeno. Ono se može proizvoditi na visokim temperaturama, ali od svežih kokosa i bez ikakvih hemikalija ili agresivnog procesiranja.

Hladno ceđeno, devičansko i organsko, kakvo je Superior kokosovo ulje, predstavlja najkvalitetniji oblik kokosovog ulja koji postoji. Naravno, izvesne razlike postoje i u kvalitetu organskih, devičanskih, hladno ceđenih kokosovih ulja. Podnevlje plantaža kokosa, metode i pažnja koja se pridaje postupku proizvodnje su faktori koji određuju konačan kvalitet. Visoko kvalitetno kokosovo ulje treba da bude snežno bele boje kada je čvrsto, a prozirno kao voda kad je tečno, a uz to, uvek treba da zadrži miris i ukus svežeg kokosa.


PORUČITE


Zdravstveni benefiti kokosovog ulja

Veliki broj savremenih naučnih istraživanja, kao i tradicionalni zapisi i upotreba kokosovog ulja, ukazuju na niz pozitivnih zdravstvenih uticaja na različite aspekte zdravlja.  Ono što kokosovo ulje čini toliko zdravom namirnicom je prisustvo masnih kiselina i značajan sadržaj polifenola (antioksidanasa). Kokosovo ulje sadrži preko 86% zasićenih masnih kiselina od kojih je preko 65% srednjelančanih (MCFAs).  Srednjelančane masne kiseline su opšte poznate po svojim nutritivnim i medicinskim prednostima, dok antioksidansi imaju veoma važnu ulogu u održavanju imunog sistema funkcionalnim. Pokazalo se da ove masti podižu metabolizam, daju energiju, pozitivno utiču na holesterol, potpomažu apsorpciju drugih nutrijenata, olakšavaju varenje i pomažu u mršavljenju.
Podiže nivo energije i ubrzava metabolizam

Dužina lanca masnih kiselina opredeljuje puteve njihove apsorpcije u sistemu za varenje. Srednjelančane masne kiseline od kakvih se ovo ulje sastoji, metabolišu se drugačije od dugolančanih zasićenih masti. Nije im potrebna žučna kiseline za varenje, a uz to se transportuju direktno iz creva u jetru, gde ih telo odmah koristi kao brz izvor lako dostupne energije. Srednjelančane masti ne doprinose formiranju masnih naslaga u organizmu. Toliko se lako vare da se koriste u tečnim formulama u bolnicama za pacijente koji ne mogu da vare čvstu hranu. Zato kokosovo ulje generalno predstavlja idealan izvor energije za telo, lako dostupan i sa dugotrajnim dejstvom na snagu i izdržljivost. U poslednje vreme ga sve više koriste sportisti i fitnes treneri, jer im daje prednost u dužem održavanju nivoa energije bez lekova ili stimulansa. Suprotno nekim ranijim verovanjima, masti iz kokosovog ulja se ne skladište u telu kao mast. Naprotiv, pokreće se mehanizam sagorevanja viška masti skladištenih u telu.Poboljšava probavu i apsorpciju hranjivih materija

Zbog načina na koji se srednjelančane masti iz kokosovog ulja metabolišu u telu, mnogi pojedinci koji imaju problema sa varenjem (a posebno sa jetrom ili žuči) mogu imati koristi od konzumiranja ovog umesto drugih ulja. Kokosovo ulje pospešuje apsorpcije  više različitih nutrijenata iz druge hrane, naročito vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K), omega-3 i omega-6 kiselina, kao i nekih antioksidanata (fosfolipida), kada su poreklom iz biljnih izvora. Istraživanja pokazuju da kokosovo ulje udvostručuje sposobnost tela da iskoristi ove nutrijente iz namirnica biljnog porekla, pa se zato preporučuje da se uvek kombinuje sa namirnicama kao što su ulje lana, ulje konoplje, različita superhrana (alge, začini), kao i sa voćem i povrćem koje sadrži prekursore vitamina A, vitamin E i K. Ovo je naročito važno za ljude koji su na veganskoj ishrani. Na primer, u jednoj studiji je pokazano da kokosovo ulje poboljšava apsorpciju karotenoida iz paradajza u značajno većoj meri od drugih biljnih ulja. Karotenoidi su prekursori vitamina A i od njihove apsorpcije i stepena konverzije u vitamin A u organizmu, u potpunosti zavisi sam status vitamina A u telu.Povoljno utiče na imuni sistem, bakterije i gljivice

Srednjelančane masne kiseline koje se nalaze u kokosovom ulju poseduju antivirusna, antimikrobna i antigljivična svojstva, a uz to i doprinose zdravom imunom sistemu. Najzastupljenija je laurinska masna kiselina, sa udelom od preko 44% u kokosovom ulju. To ga čini najbogatijim izvorom ove masne kiseline na svetu. Laurinska kiselina se takođe nalazi u majčinom mleku. To je najvažnija esencijalna masna kiselina u izgradnji i održavanju imunološkog sistema čoveka. Laurinska kiselina poseduje antivirusna, antibakterijska i antioksidativna svojstva koja su temeljno izučavana. Istraživanja su pokazala da se devičansko kokosovo ulje može koristiti kao svakodnevni dodatak ili alternativni lek protiv mikrobnih infekcija. Drugi važan sastojak u ulju od kokosa je kaprilna kiselina za koju se smatra da je izuzetno potentna u borbi protiv gljivica. Naučna istraživanja pokazala su da kaprilna kiselina deluje protiv kandide i uništava loše bakterije u crevima, održavajući na taj način sistem za varenje, bešiku i uretru zdravim i funkcionalnim. Devičansko kokosovo ulje je proučavano kao efektna pomoć u borbi protiv kandide (Candida Albicans), koja je uobičajeni izvor infekcija kod ljudi.Antioksidativna
aktivnost

Devičansko kokosovo ulje sadrži i fenolna jedinjenja, odnosno antioksidanse, koji neutrališu vrlo štetne slobodne radikale u organizmu. Antioksidansi iz devičanskog kokosovog ulja mogu smanjiti inflamaciju, tj. upalne procese u organizmu, povezane sa mnogim degenerativnim i hroničnim bolestima kao što je su artritis, osteoporoza i slično tome. Studije pokazuju da anti-inflamatorni efekti devičanskog kokosovog ulja potiču od njegove sposobnosti da suzbija reaktivne ćelije (poput C-reaktivnog proteina), koje su uzrok oticanja, sprečavajući oksidaciju mast i proteina. Antioksidansi su mnogo više zastupljeni u pažljivo procesiranom devičanskom kokosovom ulju nego u rafinisanom kokosovom ulju, tako da se ovi benefiti mogu očekivati samo kod konzumiranja najkvalitetnijeg ulja od kokosa.Povoljno utiče na kožu, kosu i zube

Kokosovo ulje se koristi i u  kozmetičke svrhe, s obzirom na to da ima velike benefite za kožu. Potpuno je hipoalergeno i pogodno je i za bebe i decu. Studije pokazuju da ono može povećati sadržaj vlage u suvoj koži tako da se u velikoj meri koristi kao sredstvo za hidratatciju kože. Pored toga, može smanjiti simptome ekcema kože bez štetnih efekata. Samo je potrebno pred spavanje kašičicom izvaditi malu količinu iz tegle i namazati na lice i vrat. Povoljan uticaj kokosovog ulja na zdravlje kose je takođe dobro poznat. Kokosovo ulje je jedino ulje za koje je utvrđeno da značajno smanjuje gubitak proteina i kod neoštećene i kod oštećene kose. Najbolje je blago ugrejati kokosovo ulje, naneti manju količinu na teme i sredinu kose, a više ulja na same krajeve koji su obično najoštećeniji. Nakon toga, ostavite ulje da deluje na kosu pola sata ili čak tokom cele noći, a zatim operite kosu i temeljno isperite njegove ostatke. Postoje i dokazi o tome da mućkanje kokosovog ulja u ustima (poznato kao oil pulling) ima pozitivne efekte na oralnu higijenu i zdravlje zuba, prvenstveno kada su u pitanju karijes, smanjivanje zubnog plaka, povlačenje desni. Ova tehnika je jako popularna u ajurvedskoj medicini.  Ovaj metod se koristi i kao prirodni način za izbeljivanje zuba. Više puta je dokazano da je definitivno moguće izbeliti zube ovim putem, ali da bi se postigao pravi efekat, potrebno je da se količina kokosovog ulja koja staje u jednu kašiku mućka u ustima po pola sata, najmanje 4 ili 5 dana. S druge strane, deset ili petnaest minuta mućkanja na dnevnom nivou nije dovoljno da se vide očekivani rezultati.Pozitivan uticaj na telesnu težinu

Mnoga istraživanja su pokazala da srednjelančane masne kiseline (MCT masti) pomažu u gubljenju viška kilograma. MCT masti podstiču sagorevanje kalorija i dovode do smanjenja apetita, a posledica je u tom slučaju manja količina unesene hrane. Ova istraživanja su, međutim, rađena sa čistim MCT mastima sa manjim brojem ugljenika, koje ne sadrže laurinsku kislinu. Kokosovo ulje sadrži u značajnoj meri i ove MCT masti, međutim najveći deo kokosovog ulja čini upravo laurinska kiselina. Zbog toga se rezultati o pozitivnom uticaju MCT masti na mršavljenje mogu samo delimično primeniti na njega. Rezultati jedne studije su pokazali da kokosovo ulje podstiče smanjenje abdominalne gojaznosti. Rezultati druge studije su pokazali pozitivan efekat kokosovog ulja na profil holesterola u krvi kao i na smanjenje telesne težine i obima struka kod ljudi   sa kardiovaskularnim problemima. Ovde je važno napomenuti da u svakom slučaju, bilo od čistih srednjelančanih masti ili od kokosovog ulja koje je bogato njima, nije moguće smršati ako ih samo dodamo redovnim obrocima u toku dana. Potrebno je zameniti neki izvor masti ili drugi izvor kalorija istom količinom kokosovog ulja.  Ovo u praksi znači da ako dodate kokosovo ulje u svoj šejk, kašu ili bilo koju varijantu doručka, najverovatnije ćete ostati duže siti, a kasnije ćete imati potrebu za manje obimnim obrokom.

Predstavljamo plantaže sa kojih dolazi Superior kokosovo uljeSuperior kokosovo ulje – hladno ceđeno devičansko ulje


DOLAZI DIREKTNO SA PLANTAŽA

Naš dobavljač poseduje sopstvene plantaže kokosa, što omogućava da se kokosovo ulje pravi od potpuno svežeg kokosa. Rezultat toga je savršen ukus i aroma koje Superior kokosovo ulje u potpunosti zadržava. Dodatno, ovo omogućava održavanje najvišeg mogućeg kvaliteta u svakom koraku proizvodnje, i upotrebe kako za ishranu tako i za negu kože.


HLADNO CEĐENO I DEVIČANSKO KOKOSOVO ULJE

Superior kokosovo ulje je visokokvalitetno devičansko ulje koje nije proizvedeno od kopre, već od sertifikovanog organskog svežeg kokosa koji se prerađuje ubrzo nakon berbe. Nakon što se ulje mehanički hladno iscedi iz kokosovog mesa, dodatno rafinisanje nije potrebno.

  KVALITET IZNAD ORGANSKOG

Čak i među organskim, devičanskim, hladno ceđenim kokosovim uljima postoje razlike. Intenzitet ukusa i mirisa koje ima ulje od kokosa zavisi od procesa proizvodnje, stepena mehanizacije, izabrane tehnologije, i mnogih drugih faktora. Superior kokosovo ulje se proizvodi od kokosa koji raste u najplodnijem delu Šri Lanke (poznatom kao kokosov trougao). 

Ovaj proces se realizuje uz upotrebu veoma napredne tehnologije i oslanjanje na bogato znanje i iskustvo u proizvodnji isključivo devičanskog hladno ceđenog ulja. Sve navedene benefite ćete osetiti i sami kad probate naše kokosovo ulje, a zatim ga i uvrstite u svoju redovnu ishranu.