Kakao prah Criollo - Just Superior

KAKAO PRAH SVAKOG DANA

Sigurna prečica do boljeg zdravlja!

Da li znate da sa samo par kašičica dnevno našeg kakao praha vaš mozak može biti rasterećeniji a raspoloženje pozitivnije, dok će vaše srce i krvni sudovi funkcionisati mnogo bolje i pravilnije… Kakao je poznat i kao biljka koja čuva organizam od slobodnih radikala, reguliše nivo šećera i holesterola; pospešuje koncentraciju; i snažan je afrodizijak i antioksidans. Probajte i sami. Pored sjajnog ukusa, bićete oduševljeni reakcijom sopstvenog organizma.


BRZA KUPOVINA


KAKAO PRAH

Hrana bogova!

Kakao je drvo koje su gajili još drevni narodi Maje i Asteci, od čijeg ploda već hiljadama godina nastaju proizvodi koji su neizostavni u ishrani ljudi. Potiče sa plodnog zemljišta Južne Amerike i široko je poznat po svom jedinstvenom ukusu, ali i terapeutskim i nutritivnim svojstvima. Njegovo generičko ime (Thebroma) u prevodu znači „hrana bogova“, pa ne iznenađuje što je korišćen u religioznim obredima, što su ga davali ratnicima pre bitaka a imao je i primenu u različite medicinske svrhe. Kada je Kortez prvi put doneo kakao u Evropu, napisao je: „Božanski napitak koji izgrađuje otpornost i pobeđuje umor. Šolja ovog predivnog napitka omogućava čoveku da hoda ceo dan bez hrane.“


Criollo – princ u kraljevstvu kakaa


Criollo je jedna od najcenjenijih premijum sorti kakaa u svetu. Zrna Criolla su ekstremno osetljiva na različite uticaje iz okoline pa ih je dosta teško uzgajati. Vremenom ovaj kakao postaje sve ređi, na račun manje kvalitetnih, neretko hibridnih sorti, koje su pogodnije za masovnu proizvodnju i obradu. Danas se procenjuje da Criollo zauzima tek 1 do 5% ukupne svetske proizvodnje kakaa. Sa druge strane, većina proizvođača ističe da nudi upravo ovu sortu kakaa, ali na pitanje o njegovom poreklu – nemaju odgovor. Sam naziv Criollo na španskom znači „domaći“, te zato većina farmera u zemljama Latinske Amerike svoj kakao nazivaju upravo ovako, iako se ne radi o toj sorti. Pored toga, originalni peruanski Criollo se, zbog svojih vrhunskih svojstava, meša sa drugim sortama i hibridima. Ukus pravog Criolla opisuju kao delikatan (ne previše intenzivan) ali opet kompleksan, ne toliko karakterističan za standardni čokoladni ukus, ali izuzetno bogat u sekundarnim notama koje dugo traju. Zato ga nazivaju princem kakaa i stavljaju kao sastojak posebnih čokolada.


BRZA KUPOVINA

Otkrivamo – Šta kakao čini stvarno najboljim na svetu?


Kakao nedvosmisleno ima pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje i raspoloženje, ali nije svaki kakao isti, pa samim tim ni njegov blagotvoran uticaj. Istraživajući sve o kakau, otkrili smo nekoliko važnih naučnih i praktičnih činjenica koje su presudne za kvalitet.


  • Sorta kakao zrna
  • Poreklo kakaa
  • Organski sertifikovano
  • Način obrade kakaa
  • Prvobitno je postojalo svega nekoliko sorti kakaa, ali potražnja u svetu rezultirala je stvaranjem mnogobrojnih hibridnih sorti. Hibridne sorte mogu biti organski gajene, ali iako nisu zagađene štetnim pesticidima, ne pružaju ni izbliza iste benefite kao autohtone sorte. Zbog nižeg kvaliteta i lakšeg uzgoja, hibridi su znatno jeftiniji a stoga i češći.
  • Danas je svega par sorti kakaa poznato po svom kvalitetu i one čine jako mali procenat ukupne svetske proizvodnje pa su ta zrna retka i skupa. Najtraženije i najcenjenije su Criollo poreklom iz Južne Amerike i Arriba Nacional isključivo iz Ekvadora.
  • Kako možete da znate koji kakao dobijate kad ga kupujete? Jako teško. Organizacije otkupljaju zrna od bilo koga ko ih ima, vodeći računa o organskoj sertifikaciji ali gotovo nikad o sorti. Ako kakao nabavljate iz treće ili pete ruke (što većina prodavaca kakaa radi) ne možete ni da uđete u trag da li je stvarno poreklom odakle se tvrdi da jeste a kamoli tome da li je mešavina nekoliko sorti kakaa i kojih.
  • Biljka uzgajana organski, ali u različitoj oblasti i drugoj klimi u odnosu na svoje originalno poreklo, neće razviti iste fitonutrijente, koji su obično ključni za različite pozitivne efekte na zdravlje po kojima je ta biljka poznata i zbog koje je ljudi sa tog podneblja instinktivno koriste vekovima.
  • Za kakao je izuzetno važno da li je gajen u Africi, Indoneziji ili u Južnoj Americi – odakle je i potekao. Poznato je da je većina svetske proizvodnje kakaa premeštena u Afriku, gde se gaji hibridni kakao niskog kvaliteta.
  • Neorganski kakao, koji može da se nabavi u svakoj prodavnici i desetostruko je jeftiniji, najnižeg je kvaliteta, nutritivno potpuno osiromašen i dodatno uništen agresivnom preradom (standardnim procesom alkalizacije kakaa se uništava do 60% flavanoida iz kakaa i snačajno smanjuje sadržaj minerala).
  • Kako nauka i iskustvo iznova i iznova pokazuju, pesticidima tretirane namirnice su izuzetno stetne po ljudsko zdravlje.
  • Pored pesticida problem sa neorganskom hranom su ostaci teških metala. Kod kakaa je naročito problematičan sadžaj kadmijuma, koji ima kancerogeno dejstvo i oštećuje bubrege. EU je izdala posebna upozorenja vezana za nivo kadmijuma u konvencionalnom kakau. Nivo kadmijuma u organskim proizvodima a posebno u kakau je striktno regulisan i rigorozno se proverava.
  • Kvalitetno zrno i dobar rod kakaa samo su početak. Sledi sušenje, fermentacija i obrada (u kakao prah ili druge proizvode), koji igraju veoma važnu ulogu u kvalitetu krajnjeg proizvoda.
  • Proces sušenja i fermentacije zrna je veština za sebe, i retki su pravi poznavaoci te veštine, a samo oni mogu da dobiju ono što je u svetu poznato kao ‘fine flavor cacao’.
  • U daljoj preradi zrna u prah, ključna je temperatura obrade. Na tržištu je jako popularan sirov kakao. Prvo što treba znati je ne postoji zakonska regulativa koja definiše kada je namirnica sirova.  Po zakonu ovo svako može da napiše na ambalaži. Medjutim neki koncenzus dogovorni postoji da su to namirnice koje se nikad ne zagrevaju preko 45ºC. Sirov kakao u bukvalnom smislu ne postoji, jer svaki prolazi kroz proces proizvodnje u kome mora biti zagrevan (to je jedini način da se iz zrna dobije prah i buter) samo je pitanje do koje granice se zagreje unutrašnjost zrna kakaa u tom procesu. Jeste važno da ta temperatura bude što niža, ispod 45, što zovemo sirovim kakaom, jer  na ovaj način kakao zadržava daleko više svojih nutrijenata i antioksidanata i samim tim ima daleko pozitivnije efekte na naše zdravlje.

Kako smo mi obezbedili najbolji kvalitet?

JEDNOSTAVNO – U TRI PROVERENA KORAKA.


Direktna saradnja sa proizvođačem iz Perua

Hladno procesirano i upakovano u najstrožim uslovima

Najkraćim putem sa plantaže do police u Srbiji

Naš Criollo Kakao Prah


Želeći da ponudimo tržištu Srbije zaista najbolji Criollo, koji se teško pronalazi i na nekim vodećim svetskim tržištima, nakon obimnog i dugotrajnog istraživanja, pronašli smo najbolje poreklo – naš dobavljač već dugi niz godina direktno sarađuje sa 8 farmerskih komuna iz oblasti San Martin u Peruu. Direktan kontakt sa farmerima garantuje poreklo, a konstantna tehnička podrška i edukacija garantuju vrhunski kvalitet zrna. Naš dobavljač poseduje sofisticiranu opremu za procesiranje kakaa, i razvili su pažljivo metode kako bi uspeli da izdvoje kakao prah iz zrna kakaa tako da ni u jednom trenutku ne zagraju kakao preko 45 stepeni i time osigurali očuvanje originalnih svojstava, nutritivnih vrednosti i arome ove  biljke. U Peruu (za razliku od Ekvadora) postoji tehnologija koja omogućava na ovaj način dobijanje sirovog kakao praha, medjutim dobavljač se mora posebno specijalizovati za to (dijagram toka našeg kaaka mozete preuzeti na dnu stranice) Naš dobavljač takodje direktno sa farmerima radi na konstantnom unapredjivanju procesa sušenja i fermentacije, vodeći računa da ni ovde ne dođe do prelaženja zahtevanih temperatura. Njihovo poslovanje je zasnovano na principima pravedne trgovine, što je u slučaju kakaa izuzetno značajno.   


BRZA KUPOVINA

Superior kakao prah!

PROVERENO NAJBOLJI.

Superior Kakao Prah plus je 100% čist kakao prah, bez ijednog jedinog dodatka, u svom potpuno prirodnom obliku, dobijen procesima proizvodnje koji ne uključuju nikakve hemikalije, rastvarače pa čak ni zagrevanje. Upakovan je u najstrožiji uslovima i testiran u više akreditovanih laboratorija. Sve analize, naučna istraživanja i preporuke za korišćenje, možete videti na sledećem linku.


Oko sorte Criollo postoji dosta polemike. Najveći izazov za nas bio je da pronađemo što bolji Criollo i smatramo da smo uspeli. Nudimo vam provereno sirov kakao, izuzetnog kvaliteta, koji nema primese hibrida (izuzetno lošeg kvaliteta poput CCN-51), kao ni primese Forestro kakaa, koji se najčešće meša sa Criollom, a koji je značajno lošijeg kvaliteta. Osetite ukus pravog kakaa a vaše telo će osetiti ukus zdravlja. Prepustite se uživanju, jer imate jedinstvenu priliku da priuštite sebi proveren i kvalitetan kakao.


Ukratko – šta naš kakao čini najboljim?

KVALITET IZNAD ORGANSKOG.


Čist Criollo – bez mešanja sa vrstama nižeg kvaliteta

100% garantovano poreklo, direktno sa plantaža Perua


Evropski, srpski i peruanski organski sertifikat

Garantovano sirov kakao prah, sa očuvanim nutrijentima

Moćni benefiti pažljivo odabranog kakaa


Kakao je jedna od najfascinantnijih superhrana koju nam je priroda podarila. Sadrži čitav spektar minerala, amino kiselina i fitonutrijenata od kojih su flavanoli verovatno najpoznatiji. Ono što je jako pozitivno u slučaju kakaa je ogroman broj uradjenih naučnih istraživanja od strane ozbiljnih institucija i laboratorija, koja potvrdjuju zdravstvene benefe ove namirnice. Medjutim količina nutrijenata a naročito flavanola u kakau, koji dovode do svih ovih dokazanih zdravstvenih benefita, u velikoj meri zavise od vrste, porekla  i načina njegove obrade. Ovo je ključno za korisnika da razume. Zbog toga konzumiranje čokolade, pa čak i crne ne dovodi do očekivanih zdravstvenih benefita. Procesiranje, izbor manjeg kvalietnog kakaa kao i svi dodaci koji se koriste skoro da anuliraju sve pozitivne efekte.


  • Srce i krvni sudovi
  • Raspoloženje
  • Opšte stanje organizma
  • Zdravstvene izjave
  • Nutritivne vrednosti
Srce i krvni sudovi

Naučno je utvrdjeno da kakao ima pozitivne efekte na čitav spektar kardiovaskularnih problema. Studije iznova i iznova pokazuju da kakao može da izbalansira krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi. Flavanoidi i procijanidini dokazano sprečavaju oksidaciju LDL lipoproteina i drugih lipida, a oksidacija ovih molekula se danas smatra jednim od glavnih uzroka ateroskleroze (poznatije kao ‘začepljenje krvih sudova’). Pokazani su i mnogi drugi pozitivni efekti na normalno funkcionisanje krvnih sudova i poboljšanje endotelne disfunkcije. Čak i pre moderne nauke, Asteci su zvali kakao ‘heart blood’, smatrajući da kakao otvara srce i i vraća nas u naše prirodno stanje povezanosti i prisutnosti.

Raspoloženje

Pozitivan uticaj na raspoloženje kakaa je opšte poznat. Feniletilamini su klasa komponenti koja se nalazi u izobilju u kakau (medjutim pri zagrevanju se njihov sadržaj značajno smanjuje) a predstavljaju neuro transmitere koji se nalaze u mozgu i deluju kao prirodni antidepresivi i podižu raspoloženje. Kakao utiče na pojačano dejstvo endorfina i serotonina u organizmu koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva povezanih sa vežbanjem, smejanjem, seksom. Feniletilamini takodje igraju ulogu u povećanju fokusa i alertnosti dok flavanoli pojačavaju dotok krvi u mozak, što rezultuje u poboljšanju kognitivnih funkcija.

Opšte stanje organizma

Različite pojedinačne studije su pokazale još pozitivnih uticaja kakaa na zdravlje kao što su pozitivan uticaj na insulinsku rezistenciju, doprinos izgradnji mišića kod starijih osoba, smanjenje simptoma kod alergijske astme i pozitivan uticaj na probavni sistem putem povećanja korisnih bakterija u crevima. Kakao se takodje pokazao kao efektan afrodizijak kod oba pola.

Zdravstvene izjave

Većina naučnih istraživanja o kakau fokusirana je na flavanole, stavljajući u drugi plan činjenicu da kvalitetan kakao sadrži i značajnu količinu određenih minerala, koji nedostaju u savremenoj ishrani. Upravo zato EU je odobrila sve ispod navedene izjave kao naučno potvrđene. Zdravstvene izjave se često daju na 100g proizvoda, čak i kada je potpuno nerealno da se ta količina namirnice unese. Na deklaraciji našeg kakaa ističemo isključivo relevantne zdravstvene izjave date za dnevnu dozu kakaa (od 2 do 3 kašike) koju lako možete uneti svakodnevno.

Dnevna doza kakao praha ima prirodno visok sadržaj Cu i Cr i izvor je K, Mg, Mn, Mo i Zn.

  • Kalijum doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska.
  • Hrom doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi.
  • Magnezijum doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj psihološkoj funkciji.
  • Bakar doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnom funkcionisanju imunog sistema.
  • Cink doprinosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnom metabolizmu masnih kiselina i ugljenih hidrata, kao i održavanju normalnih kostiju, kose, kože i noktiju.
  • Preporučena dnevna doza kakao praha, po laboratorijskim procenama, sadrži gvožđe u iznosu od 5% do 12% propisane dnevne potrebe za gvožđem. Međutim, zakon nalaže da proizvod mora da zadovoljava minimum 15% dnevne potrebe za mineralom, da bi taj mineral bio deklarisan na sastavu proizvoda. Što znači da po pravilniku, tj. zakonu nije dozvoljeno deklarisati gvožđe na kakao prahu. Tačno je da 100g kakao praha sadrži dovoljno gvožđa za uslov o deklaraciji. Međutim, 100g nije preporučljiva dnevna doza, zbog čega se gvožđe ne može navesti na deklaraciji. Budući da kakao sadrži gvožđe, ostale minerale i fitonutrijente, ne iznenađuje činjenica da su ljudi unapredili svoju krvnu sliku i povećali nivo gvožđa koristeći kakao. Samo što nije dozvoljeno navesti gvožđe na deklaraciji iz navedenih razloga.
Nutritivne vrednosti


Probajte savršeni ukus zdravlja našeg 100% čistog Kakao praha Criollo.

VAŠE TELO ĆE VAM UZVRATITI NA NAJBOLJI NAČIN!

670,00 RSD sa PDV-om

Rasprodato

Scroll Up