Ovaj domaći bezglutenski keks je fantastičan! Ako vam nedostaje ukus tradicionalnih domaćih ali nažalost jako nezdravih krckavo-mekanih keksa na bazi belog brašna, šećera i margarina, ovaj recept će vas potpuno oduševiti!

Ukusa kao što pamtimo iz detinjstva ali bez glutena, i bez mleka i procesiranog belog šećera. Čak se prave i bez jaja, tako da imamo jedan predivan veganski keks.

Bademovo brašno – bezglutensko brašno bogato proteinima

Ovi bezgluenski veganski keksi su napravljeni od bademovog brašna i bezglutenskih ovsenih pahuljica, i nekoliko drugih jednostavnih a zdravih sastojaka.

Bademovo brašno sadrži mnogo više proteina i zdravih masti od običnog brašna, a vrlo malo ugljenih hidrata. Dodatno je izuzetno bogato vitaminom E, najvažnijim antioksidantom u našem telu. Bademi su dokazano dobri za kardiovaskularni sistem, holesterol, i iako su kalorčni zapravo doprinose mršavljenju. Detaljnu analizu naučnih radova na tu temu možete pogledati ovde.

Osim zdravstvenih benefita, bademovo brašno je ono što ovim zdravim keksima daje neverovatnu teksturu i punoću ukusa.

Da li mogu da koristim javorov ili kokosov sirup umesto kokosovog šećera?

U suštini u ovom receptu je bolje korisititi šećer u kristalu kao što je kokosov šećer – zbog teksture i krckavosti keksića. Inače  organski kokosov sirup spada u jedne od najzdravijih biljnih zaslađivača na svetu, a možete ga koristiti u receptima kao što su mafini, palačinke, vafli, torte i slično.

Zdravi, organski i veganski sastojci za ovaj recept

Suvi sastojci:

  • 75 g organskog bademovog brašna
  • 50g kokosovog šećera
  • 90g bezglutenskih ovsenih pahuljica malo usitnjenih u blenderu
  • 1/2 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice himalajske soli

Vlažni sastojci:

  • 80g omekšanog organskog devičanskog kokosovog ulja
  • 20g mlevenog lana potopljenog u pola čaše mlake vode 10 minuta
  • 10g čija semena (jedna supena kašika) potopljenog u 20g vode (2,5 supene kašike)
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Za dekoraciju:

Kako se prave organski veganski krckavo-mekani keksi

  1. Pomešajte sve suve sastojke osim ovsenih pahuljica u posudi i ostavite sa strane.
  2. U drugoj posudi pomešajte omekšalo kokosovo ulje, šećer, potopljen lan i potopljenu čiju i vanilu.
  3. Dodajte polako pomešane suve sastojke u dobijenu smesu od vlažnih sastojaka i mešajte dok se ne sjedini.
  4. U blenderu kratko izmiksajte ovsene pahuljice, kako bi se usitnile ali ne pretvorile u brašno.
  5. Umešajte polako usitnjene ovsene pahuljice u smesu zajedno sa 3/4 šolje seckane kakao mase.
  6. Ako vam je testo premekano za valjanje u kuglice, ostavite u frižideru oko 30 minuta.
  7. Zagrejte rernu na 175 ° C i obložite pleh pek papirom.
  8. Formirajte testo u kuglice željene veličine, i poređajte ih na pripremljeni pleh. Lagano ih pritisnite dlanom prema dole i formirajte kekse.
  9. Preko keksa poređajte preostalu seckanu kakao masu.
  10. Pecite oko15 minuta ali proveravajte pošto se svaka rerna razlikuje.
  11. Pustite da se potpuno ohlade na plehu.

Ovi zdravi, organski, veganski i bezglutenski keksi su mekani i krckavi u isto vreme, nežni, topivi i savršeno prijatni za nepce.

Potpuno su ludo ukusni tek izvađeni iz rerne a jednako prijatni i sledećeg dana.

Izuzetno su hranjivi i lako se prave!