Bezglutenski veganski krckavo-mekani badem keksi
Ovaj domaći bezglutenski keks je fantastičan! Ako vam nedostaje ukus tradicionalnih domaćih ali nažalost jako nezdravih krckavo-mekanih keksa na bazi belog brašna, šećera i margarina, ovaj recept će vas potpuno oduševiti!
Ukusa kao što pamtimo iz detinjstva ali bez glutena, i bez mleka i procesiranog belog šećera. Čak se prave i bez jaja, tako da imamo jedan predivan veganski keks.
Bademovo brašno – bezglutensko brašno bogato proteinima
Ovi bezgluenski veganski keksi su napravljeni od bademovog brašna i bezglutenskih ovsenih pahuljica, i nekoliko drugih jednostavnih a zdravih sastojaka.
Bademovo brašno sadrži mnogo više proteina i zdravih masti od običnog brašna, a vrlo malo ugljenih hidrata. Dodatno je izuzetno bogato vitaminom E, najvažnijim antioksidantom u našem telu. Bademi su dokazano dobri za kardiovaskularni sistem, holesterol, i iako su kalorčni zapravo doprinose mršavljenju. Detaljnu analizu naučnih radova na tu temu možete pogledati ovde.
Osim zdravstvenih benefita, bademovo brašno je ono što ovim zdravim keksima daje neverovatnu teksturu i punoću ukusa.
Da li mogu da koristim javorov ili kokosov sirup umesto kokosovog šećera?
U suštini u ovom receptu je bolje korisititi šećer u kristalu kao što je kokosov šećer – zbog teksture i krckavosti keksića. Inače organski kokosov sirup spada u jedne od najzdravijih biljnih zaslađivača na svetu, a možete ga koristiti u receptima kao što su mafini, palačinke, vafli, torte i slično.
Zdravi, organski i veganski sastojci za ovaj recept
Suvi sastojci:
- 75 g organskog bademovog brašna
- 50g kokosovog šećera
- 90g bezglutenskih ovsenih pahuljica malo usitnjenih u blenderu
- 1/2 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice himalajske soli
Vlažni sastojci:
- 80g omekšanog organskog devičanskog kokosovog ulja
- 20g mlevenog lana potopljenog u pola čaše mlake vode 10 minuta
- 10g čija semena (jedna supena kašika) potopljenog u 20g vode (2,5 supene kašike)
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
- Šolja seckane 100% crne čokolada tj organske kakao mase.
Kako se prave organski veganski krckavo-mekani keksi
- Pomešajte sve suve sastojke osim ovsenih pahuljica u posudi i ostavite sa strane.
- U drugoj posudi pomešajte omekšalo kokosovo ulje, šećer, potopljen lan i potopljenu čiju i vanilu.
- Dodajte polako pomešane suve sastojke u dobijenu smesu od vlažnih sastojaka i mešajte dok se ne sjedini.
- U blenderu kratko izmiksajte ovsene pahuljice, kako bi se usitnile ali ne pretvorile u brašno.
- Umešajte polako usitnjene ovsene pahuljice u smesu zajedno sa 3/4 šolje seckane kakao mase.
- Ako vam je testo premekano za valjanje u kuglice, ostavite u frižideru oko 30 minuta.
- Zagrejte rernu na 175 ° C i obložite pleh pek papirom.
- Formirajte testo u kuglice željene veličine, i poređajte ih na pripremljeni pleh. Lagano ih pritisnite dlanom prema dole i formirajte kekse.
- Preko keksa poređajte preostalu seckanu kakao masu.
- Pecite oko15 minuta ali proveravajte pošto se svaka rerna razlikuje.
- Pustite da se potpuno ohlade na plehu.
Ovi zdravi, organski, veganski i bezglutenski keksi su mekani i krckavi u isto vreme, nežni, topivi i savršeno prijatni za nepce.
Potpuno su ludo ukusni tek izvađeni iz rerne a jednako prijatni i sledećeg dana.
Izuzetno su hranjivi i lako se prave!