Topla čokolada recept – kako se pravi zdrava topla čokolada?
Topla čokolada nas odmah asocira na ušuškanu jesenju ili zimsku atmosferu, sa nekim plišanim i mekanim ćebetom na udobnom kauču… Još ako izaberemo neki dobar film ili knjigu, možemo se prepustiti najslađim čarolijama hladnijih godišnjih doba.
Ali kako napraviti baš savršenu toplu čokoladu?
Kvalitetni sastojci su ključ! Kad je u pitanju prava topla čokolada recept mora da sadži pravi kakao prah!
A šta je pravi kakao prah? To je organski kakao prah, koji je bez ikakvih dodataka, obrađen na poseban način, i poznatog porekla. Ovakav kakao se ističe svojim intenzivnim ukusom i visokim nutritivnim vrednostima, i biće tajni sastojak vaše potpuno savršene tople čokolade!

Kako se pravi zdrava topla cokolada?
Klasična topla čokolada koja sadrži procesiran šećer, procesirano mleko koje nije organsko, i konvencionalni alkalizovani kakao prah, može svakako da bude ukusna, ali nažalost ima loše posledice po naše zdravlje.
Zato ćemo u ovom blogu da vam pokažemo kako napraviti toplu cokoladu koja će pored svoje bogate, kremaste teksture i neodoviljivog ukusa, biti i prava riznica zdravstvenih benefita za celu porodicu!
Koristeći organski kakao prah, uz prirodne zaslađivače kao što je kokosov sirup, vaš recept za toplu čokoladu će vam pored uživanja i podići energiju i rasploženje trenutno, a uz redovno konzuiranje učiniti još mnogo dobrog za vaše zdravlje.
Recept za toplu čokoladu
Pored osnovnog recepta, delićemo i nekoliko saveta za prilagođavanje vašeg napitka, tako da svaka šolja bude baš onakva kakvu želite. Pripremite se da uživate u toplini i bogatstvu ukusa koje donosi ovaj omiljeni topli napitak!
Sastojci za zdravu toplu čokoladu:
- 1 puna supena organskog kakao praha
- 1-2 kašike javorovog ili kokosovog sirupa
- 1 šolja organskog biljnog mleka
- Prstohvat himalajske soli
- Ekstrakt vanile (opcionalno)
Priprema:
- Pripremite smešu: U maloj posudi, pomešajte organski kakao prah i prstohvat soli.
- Zagrevanje mleka: U drugoj posudi zagrejte mleko na srednjoj temperaturi, ne dozvoljavajući da provri. Kada se mleko zagreje, dodajte smešu sa kakaoom i dobro promešajte.
- Dodavanje biljnog sirupa: Kada se čokolada zagreje i postane glatka, dodajte kokosov ili javorov sirup po ukusu i još jednom promešajte.
- Serviranje: Sipajte toplu čokoladu u šolje i po želji dekorišite.

Saveti za Uživanje
- Eksperimentišite sa ukusima: Možete dodati razne začine u vašu zdravu toplu čokoladu! Idealne opcije bi bile organski cejlonski cimet, organski đumbir u prahu, malo čilija ili muskatnog oraščića.
- Izmiksajte štapnim mikserom: Ukoliko vašu toplu čokoladu izmiksate štapnim mikresom ili u blender dobićete predivnu bogatu penu!
- Poslužite uz užinu: Topla čokolada se odlično slaže sa zdravim slatkišima, ili pečenim kestenima!
- Slatkoća: Prilagodite količinu biljnog sirupa prema svom ukusu! A ukoliko izbegavate šećere, stavite steviju u prahu ili vaš omiljeni alternativni zaslađivač!
Zašto da izaberete kvalitetan organski kakao prah za vašu toplu čokoladu?
Zdrava topla čokolada podrazumeva organski kakao zbog sledećih činjenica:
- Kvalitet: Dobar organski kakao prah se proizvodi od kvalitetnih kakao zrna, što garantuje vrhunski ukus i aromu.
- Zdravlje: Sadrži mnogo hranljivih sastojaka, uključujući flavonoide koji su korisni za srce i cirkulaciju.
- Jednostavnost: Lako se koristi u različitim receptima, ne samo za tople čokolade, već i za kolače, smutije i druge poslastice.

Kvalitetan organski kakao prah naučno dokazano pruža sledeće zdravstvene prednosti:
Pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem
Kakao je poznat po svojim flavanoidima i procijanidinima, koji mogu smanjiti nivo holesterola i pomoći u balansiranju krvnog pritiska, čime smanjuju rizik od ateroskleroze.
Podiže raspoloženje
Feniletilamini u kakaou deluju kao prirodni antidepresivi, poboljšavajući raspoloženje i povećavajući fokus i kognitivne funkcije.
Opšte zdravlje
Kakao prah ima pozitivan uticaj na insulinsku rezistenciju, doprinosi zdravlju mišića, poboljšava probavni sistem i deluje kao afrodizijak.
Prirodni izvor minerala
Bogat mineralima kao što su kalijum, hrom, magnezijum i cink, kakao podržava mnoge telesne funkcije, uključujući održavanje normalnog krvnog pritiska i metabolizma.
Gvožđe
Kakao je dobar izvor gvožđa, što može pomoći u poboljšanju krvne slike.
Kupci preporučuju

Nutritivne vrednosti za jednu šolju tople čokolade po gore navedenom receptu iznose:
- Kalorije: ~131 kcal
- Proteini: ~2g
- Masti: ~2.5g
- Ugljeni hidrati: ~25.5g
- Vlakna: ~2g
- Šećeri: ~18g
Topla čokolada je klasičan napitak koji donosi toplinu i užitak, a korišćenjem organskog kakao praha, svaki gutljaj ovog napitka doprinosi našem zdravlju. Isprobajte naš recept za toplu čokoladu i uživajte u savršenstvu koje donosi svaki gutljaj.
