Organski puter od lešnika - 250g

785,00 RSD sa PDV-om

Organski puter od lešnika za dan pun zdravog uživanja! Kremast i aromatičan lešnik puter od 100% celih organskih lešnika posebne sorte, nežno mlevenih na kamenom mlinu.
Sastojci: 100% organski lešnik

 • Isključivo od celih lešnika prve klase (nikad od lomljenih plodova)
 • Savršeno kremast – proizveden tradicionalnom tehnologijom na kamenom mlinu
 • Bez odmašćivanja lešnika i bez dodavanja drugih biljnih ulja, bez ikakvih dodataka i aditiva
 • Savršenog ukusa koji potiče od posebne sorte lešnika, svetski poznate po svom ukusu i aromi
 • Ovakav puter od lešnika ima sve zdravstvene befenite koje ima i organski plod

Nije na stanju

Superior puter od lešnika – 100% organski i veganski

Puter od lešnika je ukusna, kremasta i i zdrava alternativa nezdravim grickalicama i procesiranim namazima. Teško da ćete odoleti teglici ovog kremastog savršenstva, a njegov sjajan ukus čini ga omiljenim sastojkom brojnih recepata! Pun zdravih masti i bogat vitaminima, lešnik puter kao deo uravnotežene ishrane je odličan način da se brinete o svom telu i pri tom uživate!

Evo nekoliko činjenica zbog kojih mislimo da naš organski Superior lešnikov puter spada u najbolje primerke ovog divnog proizvoda:

 • Plodovi koji idu u naš puter pripadaju posebnim autohtonim sortama koje poseduju izuzetnu aromu i prirodnu slatkoću, dajući Superior lešnikovom puteru neodoljiv ukus.
 • Plodovi se melju tradicionalnom i sporom tehnologijom, na kamenom mlinu, do kremastog savršenstva!
 • Važno je reći da se naš puter od lešnika pravi od isključivo celih plodova – ne pravi se od lešnikove pogače i drugih jeftinijih ulja, niti od lomljenih plodova – zbog oksidacije masti. Zbog toga Superior lešnikov puter pruža sve sjajne zdravstvene befenite koje pruža najfiniji organski lešnik!

Uživajte u ovom kremastom zdravlju samostalno ili ga koristite za beskrajno mnogo interesantnih recepata.

lesnikov-puter-napitak

Bogat je biljnim proteinima, zdravim mastima, mineralima, vitaminom E  i mnogobrojnim fitonutrijentima, i pogodan za keto ishranu i dijabetičare, zbog jako niskog udela ugljenih hidrata i prirodnih šećera. Prisustvo velike količine omega-6 masnih kise, vitamina E, mangana i antioksidanata čini ih veoma korisnim za zdravlje srca.  

Superior organski puter od lešnika je:

 • 100% Veganski
 • 100% Organski
 • 100% Čist lešnik i apsolutno ništa više!
 • 100% nežno sampleven u kremasto savršenstvo!

🍀 Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti.

Superior organski puter od lešnika

 • Pravi se od 100% organskih  lešnika najkvalitetnijih autohtonih sorti (italijanskih i istarskih) poznatih po svojoj aromi i ukusu.

 • Lešnik za ovaj puter dolazi direktno od malog specijalizovanog uzgajivača sa plantaža Makedonije, uvek sveže krckan.

 • Koriste se isključivo celi plodovi prve klase (nikad lomljeni lešnici).

 • Bez odmašćivanja lešnika i bez dodavanja drugih biljnih ulja, bez ikakvih dodataka i aditiva.

 • Savršeno kremast – proizveden tradicionalnom tehnologijom na kamenom mlinu.

 • Superior lešnikov puter sadrži izuzetno mali udeo ugljenih hidrata i prirodnih šećera, a bogat je vlaknima, proteinima, vitaminom E i mineralima.

lesnikov-puter-dorucak-cover

Puter od lešnika – za koga je namenjen

Organski, lešnik puter napravljen od svežih, celih plodova, bez dodataka idealna je užina ili dodatak ishrani za muškarce i žene, kao i za decu, trudnice i dojilje. Za ljude na veganskoj ishrani lešnik puter je naročito važan kao izvor proteina i zdravih masti. Pogodan je za keto ishranu i za dijabetičare.

ikonica-ljudi

Puter od lešnika – upotreba

U organskom lešnik puteru možete uživati na nekoliko načina:

 • Samostalno – možete ga čak jesti na kašiku, ali i namazati na neku varijantu zdravog hleba ili krekera;
 • Sjajan je izbor kao preukusan toping za palačinke i vafle;
 • Odličan je dodatak za kaše ili smutije kako biste ih nutritivno obogatili (jednu do dve kašike) i uz naš puter od lešnika, recept će dobiti neodoljiv ukus;
 • Možete ih korstiti u pripremi zdravih poslastica ili sosova (pomaže u zgušnjavanju i daje neodoljivu orašastu notu ukusu sosa). Naš blog o lešnik kolaču pravi je primer kako neodoljiv lešnik namaz može da se kombinuje i kako nastaju zdrave i preukusne poslastice!

Ako tražite inspiraciju za ukusne obroke u koje možete uključiti namaz od lešnika, pogledajte recepte i preporuke za korišćenje koje smo pripremili za vas!

ikonica-preporuke

Lešnici su bogati mononezasićenim mastima i izvor su vlakana, vitamina E, folata, kalijuma, bakra, mangana, fosfora, magnezijuma i fitosterola. Takođe sadrže velike količine flavonoida i fenolnih jedinjenja, posebno u svojoj opni, a Superior lešnik puter  se pravi od plodova sa opnom. Opservacione studije su pokazale da ovi nutrijenti mogu doprineti unapređenju zdravlja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Nekoliko studija je pokazalo da redovan unos ovih orašastih plodova može pozitivno uticati na insulinsku rezistenciju i na nivo LDL holesterola. Pokazano je da ovi fitonutrijenti poseduju antioksidantna, antiproliferativna i antiinflamatorna svojstva.

Sve navedeno o zdravstvenim benefitima organskog lešnika, važi u potpunosti i za lešnikov puter koji je napravljan od celih organskih plodova, bez ikakvih dodataka.

Dnevna količina potrebna za postizanje zdravstvenih benefita je oko 30 – 40 g.

Lešnici su pre svega izvor biljnih proteina i bogati su vlaknima. Superior puter od lešnika sadrži oko 15% proteina i 17% vlakna. 

Biljna vlakna se konzumiraju vekovima sa poznatim zdravstvenim benefitima. Iz funkcionalne perspektive, dijetetska vlakna doprinose normalnom varenju i sprečavanju zatvora, pomažu optimalnom odgovoru glukoze u krvi i pomožu pri snižavanju holesterola.

Jedna meta analiza preko 1000 studija je utvrdila da je redovan unos vlakana pomaže zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.

Puter od lešnika sadrži jako malo ugljenih hidrata i šećera, ali dosta biljnih proteina, zdravih masti i vlakana. Ova svojstva mu daju nizak glikemijski indeks, što znači da polako oslobađa šećer u krv kako bi obezbedio trajni izvor energije.

Devet studija sa ovim orašastim plodovima je ispitivalo njihov uticaj na glukozu u krvi, HbA1c, glukozu u krvi nakon obroka, insulin i insulin nakon obroka. Nije nađen nijedan negativni efekat, a pokazano je i da konzumiranje ovih orašastih plodova dovodi je do umanjenja odgovora glukoze u krvi tokom 2 sata.

U prilog opservacionim studijama, interventne studije su otkrile da dodavanje orašastih plodova u uobičajenu ishranu ne dovodi do povećanja telesne težine ili manje od očekivanog, s obzirom na dodatne kalorije koje daju ovi plodovi.

Sistematski pregled i meta-analiza više studija sa lešnicima pokazala je da njihova konzumacija ne utiče na indeks telesne mase (BMI) negativno, i ne dovodi do povećanja težine.

Lešnici sadrže mnogo nutrijenata korisnih za zdravlje srca. Prisustvo velike količine omega-6 masnih kise, vitamina E, mangana i antioksidanata čini ih veoma korisnim za zdravlje srca. Studije su takođe sugerisale da konzumiranje orašastih plodova može kontrolisati rizik od srčanih bolesti.

Objedinjena analiza četiri prospektivne studije sa vremenom praćenja u rasponu od 6 do 18 godina pokazala je da je konzumacija orašastih plodova rezultirala smanjenjem smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 37 procenata.

Istraživanja pokazuju da se ukupni holesterol i holesterol lipoproteina niske gustine (LDL-C) snižavaju redovnom konzumacijom orašastih plodova, sa smanjenjem izraženijim kod onih sa povišenom koncentracijom holesterola. Lešnici su odličan izvor bioraspoloživog alfa-tokoferola (kao što je vitamin E), a povećanje unosa alfa-tokoferola povećava otpornost LDL-a na oksidaciju.  

Rezultati meta-analize pokazali da konzumacija ovih orašastih plodova povoljno utiče na nivo holesterola u krvi. Ishrana sa uključenim lešnicima u poređenju sa kontrolnom grupom (istom ishranom bez njih) dovodi do snižavanja koncentracija LDL holesterola u serumu i utvrđen je trend smanjenja ukupnog holesterola, dok HDL holesterol nije značajno pogođen.

Razlog za ovaj pozitivan efekat na nivo holesterola mogao bi biti sadržaj lipida u ovim orašastim plodovima. Njihov nutritivni sastav pokazuje obrazac lipida koji se razlikuje u poređenju sa drugim vrstama orašastih plodova, iako najviše podseća na badem. Lešnici su drugi najbogatiji izvor mononezasićenih masnih kiselina među orašastim plodovima i bogati su vitaminom E, fitosterolima, l-argininom, polifenolima, folatom i vlaknima.

Sastav masti ovih orašastih plodova sadrži 82%–83% MUFA, uglavnom oleinske kiseline (18:1) i 7,7%–8% zasićenih masnih kiselina, sa najvećim odnosom nezasićenih i zasićenih masnih kiselina među orašastim plodovima.

Slično onome što je primećeno u maslinovom ulju, ovi orašasti plodovi su veoma bogati mononezasićenim masnim kiselinama, sa niskim sadržajem omega-6 PUFA i SFA. Ovaj obrazac lipida mogao bi objasniti većinu efekata na LDL holesterol, kao što se dešava sa maslinovim uljem. Dobijeni rezultati dalje sugerišu da dodatne komponente dalje smanjuju koncentraciju LDL-C iznad efekata koji su teoretski predviđeni jednačinama zasnovanim samo na uzorku masnih kiselina.

Dodatni mogući mehanizmi uključeni u smanjenje koncentracije LDL holesterola nakon konzumiranja mogu biti posledica različitih mikronutrijenata i bioaktivnih supstanci koje se nalaze u ovim orašastim plodovima. Prvi mehanizam koji bi mogao biti uključen zasniva se na antioksidativnom dejstvu, jer su ovi orašasti plodovi bogati vitaminom E i tokoferolima, fitosterolima (uglavnom a-sitosterolom), magnezijumom, bakrom i selenom. Antioksidativna aktivnost može biti posledica i raznih fenolnih jedinjenja kao što su galna kiselina, p-hidroksi benzojeva kiselina, epikatehin, kafeinska kiselina, sinapinska kiselina i kvercetin. Štaviše, lešnici pokazuju visok sadržaj l-arginina, koji je prekursor azotnog oksida i stoga može doprineti antiaterogenom dejstvu ovih plodova.

Izuzev već navedenih prednosti, postoji još nekoliko benefita koji odgovaraju na pitanje – Zašto je dobar lešnikov puter za zdravlje.   

Osim proteina i vlakana, puter od lešnika je bogat vitaminima i mineralima i jedan je od odličnih izvora vitamina E, najvažnijeg antioksidansa u telu. Antioksidansi sprečavaju oštećenja od štetnih molekula zvanih slobodni radikali, koji ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od srčanih bolesti i raka.

Organski lešnici sadrže čak 61 % dnevnog preporučenog unosa vitamina E na samo 30 g (dve supine kašike lešnikovog putera).

30 g lešnikovog putera sadrži čak 104% od dnevnog preporučenog unosa mangana. Redovan unos adekvatne količine mangana doprinosi održavanju normalnih kostiju, normalnom stvaranju vezivnog tkiva, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i održavanju normalnog energetskog metabolizma.

Lešnikov puter od celih plodova je izvor i sledećih vitamina: kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa i cinka.

Jako je važno da vitamine i minerale unosimo iz prirodnih izvora u svojoj celosti, kako ih je priroda i namenila. Stručnjaci za dijetetiku poslednjih godinana intenzivno apeluju na javnost da kao izvor minerala i vitamina konzumira celovite namirnice, a ne dijetetske suplemente.

Baš zato, ako je vaš izbor lešnikov puter, zdravlje čitavog organizma biće značajno unapređeno konzumiranjem ovog divnog namaza.

Sve što je navedeno na našoj stranici o Superior lešnikovom puteru podržano je istraživanjima iz renomiranih naučnih časopisa – nikada ne pišemo o zdravstvenim benefitima nijednog našeg proizvoda ukoliko za to nema realnih dokaza u literaturi. Spisak literature sa apstraktima možete videti ispod. Nismo u mogućnosti da objavimo cele tekstove, jer autorska prava naučnih časopisa to ne dozvoljavaju. Ukoliko vas neko istraživanje od navedenih posebno interesuje, možete nam zatražiti putem mail-a.

 1. Altamimi, M.; Zidan, S.; Badrasawi, M. Effect of tree nuts consumption on serum lipid profile in hyperlipidemic individuals: A systematic review. Nutr. Metab. Insights 2020, 13, 1178638820926521.
 2. Alasalvar, C., & Shahidi, F. (2008). Tree nuts: composition, phytochemicals, and health effects: an overview (pp. 15-24). CRC press.
 3. Brown, R., Ware, L., & Tey, S. L. (2022). Effects of Hazelnut Consumption on Cardiometabolic Risk Factors and Acceptance: A Systematic Review. International journal of environmental research and public health, 19(5), 2880.
 4. Bolling, B. W., McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2010). The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 19(1), 117.
 5. Del Gobbo, L.C.; Falk, M.C.; Feldman, R.; Lewis, K.; Mozaffarian, D. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: Systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials.
 6. Del Rio, D., Calani, L., Dall’Asta, M., & Brighenti, F. (2011). Polyphenolic composition of hazelnut skin. Journal of agricultural and food chemistry, 59(18), 9935-9941.
 7. Fuller, S., Beck, E., Salman, H., & Tapsell, L. (2016). New horizons for the study of dietary fiber and health: a review. Plant foods for human nutrition, 71(1), 1-12.
 8. Guerrero‐Romero, F., & Rodríguez‐Morán, M. (2011). Magnesium improves the beta‐cell function to compensate variation of insulin sensitivity: double‐blind, randomized clinical trial. European journal of clinical investigation, 41(4), 405-410.
 9. González, C. A., & Salas-Salvadó, J. (2006). The potential of nuts in the prevention of cancer. British Journal of Nutrition, 96(S2), S87-S94.
 10. Guarneiri, L.L.; Cooper, J.A. Intake of nuts or nut products does not lead to weight gain, independent of dietary substitution instructions: A systematic review and meta-analysis of randomized trials. Adv. Nutr. 2021, 12, 384–401
 11. Jiang, R., Jacobs Jr, D. R., Mayer-Davis, E., Szklo, M., Herrington, D., Jenny, N. S., … & Barr, R. G. (2006). Nut and seed consumption and inflammatory markers in the multi-ethnic study of atherosclerosis. American journal of epidemiology, 163(3), 222-231.
 12. Kelly, J. H., & Sabaté, J. (2006). Nuts and coronary heart disease: an epidemiological perspective. British Journal of Nutrition, 96(S2), S61-S67.
 13. Kris-Etherton PM, Yu-Poth S, Sabaté J, Ratcliffe HE, Zhao G, Etherton TD. Nuts and their bioactive constituents: Effects on serum lipids and other factors that affect disease risk. Am J Clin Nutr. 1999(suppl); 70:S504-S511.
 14. Perna, S., Giacosa, A., Bonitta, G., Bologna, C., Isu, A., Guido, D., & Rondanelli, M. (2016). Effects of hazelnut consumption on blood lipids and body weight: a systematic review and Bayesian meta-analysis. Nutrients, 8(12), 747.
 15. Souza, R. G., Gomes, A. C., Naves, M. M., & Mota, J. F. (2015). Nuts and legume seeds for cardiovascular risk reduction: scientific evidence and mechanisms of action. Nutrition reviews, 73(6), 335-347.
 16. Sabaté, J.; Oda, K.; Ros, E. Nut consumption and blood lipid levels: A pooled analysis of 25 intervention trials. Arch. Intern. Med. 2010, 170, 821–827.
 17. Veronese, N., Solmi, M., Caruso, M. G., Giannelli, G., Osella, A. R., Evangelou, E., … & Tzoulaki, I. (2018). Dietary fiber and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. The American journal of clinical nutrition, 107(3), 436-444.

Nije svaki lešnik puter istog kvaliteta, ukusa i strukture

Dešava se da proizvođači pri masovnoj proizvodnji lešnikovog putera (a i drugih putera od orašastih plodova), kako bi smanjili cenu krajnjeg proizvoda, koriste odmašćene plodove za proizvodnju putera. To znači da je iz ovog orašastog ploda prvo izdvojen deo ulja (koje se prodaje kao jako skupo ulje), a od ostatka se napravi puter od lešnika. U tim situacijama se dešava da se dodaje i neko drugo jeftinije ulje neutralnog ukusa koje se nekad i ne navede na deklaraciji.

Drugi problem je korišćenje lomljenih plodova, tj. takozvanog otpadnog lešnika koji ne može da se pakuje i prodaje kao ceo plod. Ovakav plod je podložan oksidaciji i užeglosti, ali je dosta jeftiniji i pogodan za proizvodnju povoljnih lešnikovih putera.

Ovakve prakse rezultuju uglavnom lešnikovim puterima pristupačnijih cena, međutim, uticaj na zdravlje onda nije samo pozitivan, pored toga što je ukus svakako mnogo gori.

Ako prethodno nije slučaj, i lešnik puter se proizvodi od celih i kvalitetnih plodova, a bez ikakvih dodataka i zaslađivača, i dalje postoje razlike u ukusu i strukturi, koje zavise od sorte i načina proizvodnje.

Iako su španski i turski plodovi jedni od najpopularnijih na svetu, autohtone istarske i italijanske sorte,  koje se gaje na Balkanu i okolini, imaju najlepšu aromu i prirodno slatkast i puterast ukus. Upravo ovakvi plodovi se koriste za naš namaz od lešnika, a dolaze direktno od malog uzgajivača i proizvođača pravo sa makedonskih plantaža. Dodatno, plodovi koji idu u naš namaz od lešnika su isti oni koje pakujemo u kesice kao sirovi i pečeni lešnik – celi plodovi prve klase.

lesnik-cinija

Oni se melju u jednostavnom kamenom mlinu, na tradicionalan način, bez dodavanja ili oduzimanja bilo čega, te se dobija savršeno kremast i ukusan, a potpuno zdrav namaz od lešnika.

Sertifikovano organski puter od lešnika  – da zdrava hrana bude stvarno zdrava

Kao i sve druge biljke, konvencionalno gajeni lešnici se tretiraju sa ogromnim brojem pesticida i hemijskih đubriva za brži rast i veću otpornost. Da se podsetimo, pesticidi su toksične hemikalije, namenjene ubijanju korova, insekata, glodara i gljiva. Koriste se u prehrambenoj industriji u ’dovoljno malim količinama’ da ne budu toksične za ljude.

Međutim, ono što je već odavno pokazano je, da iako ne osetimo odmah efekat od ostataka pesticida u našoj hrani, dugoročno izlaganje niskim dozama pesticida (do kog dolazi ako svaki dan godinama jedemo konvencionalno gajenu hranu) može da dovede do različitih zdravstvenih problema: 

 • Narušavanja imunog sistema;
 • Poremećaja rada hormona;
 • Slabljenja kognitivnih funkcija;
 • Reproduktivnih poremećaja;
 • Skupljanja tečnosti u organizmu;
 • Bolova u zglobovima, itd.

Ovi orašasti plodovi se ne prskaju ništa manje i sa ništa manje štetnim sredstvima u odnosu na sve druge kulture. Štaviše, kao i drugi orašasti plodovi, zbog visokog sadržaja masti, lako upijaju i zadržavaju te hemikalije.

lesnik-napitak-dezert

Suprotno tome, sertifikovano organski plodovi se tretiraju prirodnim sredstvima, kao što su rastvor koprive, granulisano organsko djubrivo, fizičko odstranjivanje zaraženih grana, od štetočina se čuvaju uz pomoć ptica i zamki, a rotacija useva i plevljenje obezbeđuju zdravu i plodnu biljku. Njihovo skladištenje mora da bude u prostoru od prirodnog materijala.

Ovaj način uzgoja i prerade je daleko teži, oduzima mnogo više vremena i daje manje ploda. Zato su ovi orašasti plodovi organskog porekla skuplji od konvencionalnih i zato je za naš organski lešnik puter, cena nešto viša. Ipak, ova kupovina na kraju će biti isplativa iz više razloga.

Pre svega, od kvalitetnog, pažljivo gajenog organskog ploda, pretvorenog u puter od lešnika mehaničkim postupkom mlevenja, zdravlje ćete podići na viši nivo i doprinećete svom organizmu na najbolji način.

lesnikov-puter-hleb

Pročitajte iskustva naših korisnika

Vaše redovne poruke i komentari su već godinama najlepši deo čitavog našeg poslovanja. Just Superior nema plaćene reklame ovog tipa, ni sponzorisane objave – kad ima, jasno je naznačeno.  Vaše iskreno zadovoljstvo i preporuke su ono što je izgradilo ovu firmu i što je uvek motiviše da daje sve od sebe da vam puži kako najbolje proizvode na svetu tako i najbolju uslugu i podršku.

Lesnikov...nestvarno dobar 😍

List right
List right

Daaaa, obožavam ga i lesnikov isto preukusno je .. preporučujem svima, da probaju nece se pokajati 🤗🙋‍♀️😍

@justsuperior.rs mogu samo da zamislim 😅 sva sreća imam dobre ""kočnice"" 😊 A što se tiče zaraznosti...zar ima neki vaš prozivod da nije zarazan? 🤤🥰 Sad gledam teglicu sa puterom od lješnika i sebi govorim "nemoj, oprala si zube ...dosta je za danas... 😅🙈 "

List right

Vi o kvalitetu Superior lešnikovog putera

Preporučujemo