Predstavljamo vam izuzetno ukusan sunđerasti lešnik kolač, u kojem su najvažniji sastojci zdravi organski lešnici. Sledi upoznavanje sa svojstvima ovog sastojka, kao i recept za ukusan i zdrav kolač – bez glutena, žitarica i šećera!

Kolač od organskog lešnika

Zašto volimo lešnike i rado ih konzumiramo?

Jedan od glavnih razloga zašto volimo lešnike je što su puni antioksidanata (koji štite organizam od preteranog oksidativnog stresa – jednog od najvećih uzročnika svih bolesti). Najzastupljeniji antioksidanti u lešnicima poznati su kao fenolna jedinjenja

Dokazano je da pomažu u smanjenju holesterola (1) u krvi i upalnih procesa u organizmu. Takođe mogu povoljno uticati na zdravlje srca (2,3).

Pozitivna svojstva lešnika potvrdile su i brojne studije

Jedna studija (4) od 8 nedelja, i 60 ispitanika, ispitivala je da li unos lešnika utiče na oksidativni stres i nivo lipida u krvi. Ispitanici su dobili instrukcije za ishranu u datom periodu, sa tim da je jedna grupa dobila 0.43 g/kg lešnika svaki dan (za odraslu osobu to je otprilike šaka do dve dnevno) a druga (kontrolna grupa) nije dobila lešnike u okviru dnevne ishrane. 

Rezultati ispitivanja obe grupe pokazali su da unos lešnika značajno smanjuje oksidativni stres i nivo LDL holesterola u krvi, dok ne utiče značajno na nivo HDL holesterola i triglicerida. 

Druga strudija (5) u trajanju od mesec dana, sa 21 ispitanikom koji imaju povišen nivo holesterola u krvi, u kojoj su ispitanici konzumirali lešnike do 20% od ukupnih dnevnih kalorija, je pokazala da se nivo ukupnog holesterola, triglicerida i LDL-a smanjio u poređenju sa kontrolnom grupom. Učesnici su takođe poboljšali stanje arterija i markere infamacije.

Organski lešnik u odnosu na obični – u čemu je tajna?

Lešnici se ne prskaju ništa manje i sa ništa manje štetnim sredstvima nego voće i povrće. A kao i drugi orašasti plodovi, zbog visokog sadržaja masti, lako upijaju te hemikalije. 

Da se podsetimo – pesticidi su toksične hemikalije (namenjene ubijanju korova, insekata, glodara, gljiva) koje se koriste u prehrambenoj industriji u ’dovoljno’ malim količinama da ne budu toksične za ljude. 

Ali ono što je već odavno pokazano je da iako ne vidimo odmah efekat od ostataka pesticida u našoj hrani. Dugoročno izlaganje takvim niskim dozama do koga dolazi ako svaki dan godinama jedemo konvencionalno gajednu hranu može da dovede do narušavanja imunog sistema, poremećaja rada hormona, slabljenja kognitivnih funkcija, reproduktivnih poremećaja i kancera. 

Organski lešnici se tretiraju prirodnim sredstvima (npr. rastvor koprive, granulisano organsko đubrivo, fizičko odstranjivanje zaraženih grana), od štetočina se čuvaju uz pomoć ptica i zamki, a rotacija useva i plevljenje obezbeđuju zdravu i plodnu biljku.

Prema tome, ako su vam pri ruci organski lešnici i proizvodi od organskih lešnika (kao što je lešnikov puter), onda možete da iskoristite ove divne zdravstvene benefite, a u formi prelepog, mekanog i potpuno zdravog kolača! Osim što su izuzetno zdravi, organski lešnici pružaju i fenomenalan ukus svim kolačima u koje ga dodate.

Organski lešnici u sunđerastom lešnik kolaču – recept

Sastojci koji će vam biti potrebni za kolač, uključujući naravno i organske lešnike, su: 

Uputstvo za pripremu:

Kada pripremite sve neophodne sastojke, spremni ste za pripremu najukusnijeg kolača. Evo i koji su koraci:

  1. Organski lešnici se sipaju u blender zajedno sa pirinčem, kokosom, biljnim mlekom, lešnikovim ili bademovim puterom, i sastojci se blendaju
  2. Zatim dodati bademovo brašno, kokosov šećer, himalajsku so, prašak za pecivo i jaje, i opet izblendirati
  3. Iseckati crnu čokoladu na sitne komadiće, ubaciti u smesu i špatulom (ili kašikom) sjediniti.
  4. Smesu ravnomerno rasporediti po plehu ili vatrostalnoj činiji. Može se staviti papir za pečenje ili folija. Može se premazati kokosovim uljem.
  5. Peći oko 30ak min na 170, 180 stepeni. .

    Prijatno vam želi Just Superior!

Reference: 

1) Durak, I. (1999). Hazelnut supplementation enhances plasma antioxidant potential and lowers plasma cholesterol levels. Clin. Chem. Acta, 284, 113-115.

2) Bolling, B. W., McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2010). The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 19(1), 117.

3) Chen, C. Y. O., & Blumberg, J. B. (2008). Phytochemical composition of nuts. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 17.

4) Deon, V., Del Bo, C., Cagliero, P., Vendrame, S., Porrini, M., Guardamagna, O., & Riso, P. (2015). Can hazelnut intake modulate oxidative stress and lipid-related markers in children with primary dyslipidemia?. Annals of Nutrition and Metabolism, 67.

5) Orem, A., Yucesan, F. B., Orem, C., Akcan, B., Kural, B. V., Alasalvar, C., & Shahidi, F. (2013). Hazelnut-enriched diet improves cardiovascular risk biomarkers beyond a lipid-lowering effect in hypercholesterolemic subjects. Journal of clinical lipidology, 7(2), 123-131.