Recepti sa bundevom

Jedan od najslađih simbola jeseni je definitivno bundeva! Osim fantastičnog prirodno slatkog ukusa, bundeva je jako hranjiva i povezana sa mnogim zdravstvenim benefitima.

Izvor je vitamina C, E i B2 kao i minerala kalijuma, bakra, mangana i gvožđa. Izuzetno je bogata prekursorom vitamina A, beta-karotenom. Pored beta-karotena, bogata je i drugim antioksidantima, što je čini jako pogodnom za borbu protiv oksidativnog stresa u organizmu.

Osim što je bogata vitaminima i mineralima, bundeva ima i relativno malo kalorija, jer se sastoji od 94% vode. Bundeva je takođe jedan od najboljih izvora luteina i zeaksantina, dva jedinjenja povezana sa zdravljem očiju.

To bundevu čini ne samo potpuno savršenim sastojkom za mnoštvo slanih i slatkih recepata, već i jako zdravom namirnicom koju možemo koristiti tokom jesenjih dana!

Ono što se koristi u receptima sa bundevom, pa i u ovim bezglutenskim mekanim keksićima od bundeve, je pire od bundeve.

Kako se pravi pire od bundeve?

Izuzetno jednostavno! Doduše, treba vam jak i oštar nož i malo jača ruka da biste isekli bundevu na kriške. Ali kad to obavite, onda jednostavno isečene kriške bundeve stavite u rernu na temperaturu od 180-200 stepeni, i ostavite 40-ak minuta. Bundeva treba skroz da smekša. Onda je izvadite iz rerne, ostavite da se prohladi, kašikom skinete smekšanu bundevu sa korice i izblendirate je. I dobili ste pire od bundeve!

Bezglutenska zamena za brašno koja je ukusna, nutritivno izbalansirana i bogata vitaminima i mineralima

Sa pireom od bundeve postoji bezbroj savršenih recepta. Mi se držimo isključivo onih koji ne sadrže štetne sastojke, i držimo se organskih sastojaka, pa čak i organske bundeve, koje danas možete pronaći u radnjama kao što je Just Organic.

Međutim ovi mekani keksi od bundeve, osim što sadrže samo organske i zdrave sastojke, su posebni po tome što ne sadrže ni gluten a ni žitarice uopšte.

Često je ljudima, koji ne koriste nijednu vrstu žitarica u ishrani, jako teško da naprave ukusne poslastice…Međutim, postoje dva fantastična brašna koja su spas za takve situacije – organsko kokosovo brašno i organsko bademovo brašno!

Pogledajte impresivne karakteristike oba ova brašna ispod.

Bademovo brašno bez glutena

  • Izvor biljnih proteina (i do 30%)
  • Bogato je vlaknima, koja doprinose normalnom varenju i sprečavanju zatvora
  • Bademi su bogati nezasićenim mastima i drugim hranljivim sastojcima koja mogu smanjiti upalne procese u telu. Redovno konzumiranje orašastih plodova je povezano sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
  • Ima nizak glikemijaki indeks (pogodno za IR i dijabetičare)

***Savet – Koristite uvek organsko bademovo brašno jer se badem (kao i drugi orašasti plodovi) jako agresivno tretira pesticidima a zbog svog sadržaja masti dosta pesticida zadržava u sebi.

Kokosovo brašno bez glutena

  • Pozitivno utiče na sistem za varenje
  • Može pomoći pri mršavljenju, povećava sitost posle obroka i smanjuje glad
  • Ima nizak glikemijaki indeks (pogodno za IR i dijabetičare)
  • Pri dodavanju receptima snižava njihov glikemijski indeks i povećava nutritivnu vrednost
  • Organsko kokosovo brašno prirodno ne sadrži gluten, sadrži mali udeo ugljenih hidrata a bogato je vlaknima, proteinima i mineralima

Bezglutenski mekani zdravi keksići od bundeve sa čokoladom – recept

Potpuno smo sigurni da će vas ukus ovih bezglutenskih mekanih keksića sa bundevom oboriti s nogu!

Bundeva, cimet, muskatni orašćić, prelepa kombinacija bademovog i kokosovog brašna sa čokoladnim tvistom na samom kraju…potpuni užitak za jesenje dane! 🍁🍂

Užitak koji je stvarno bez griže savesti!  Štaviše, ovi bundeva kolačići su puni zdravstvenih koristi za vas – zbog prirode svojih sastojaka!

Bezglutenski mekani zdravi keksići od bundeve sa čokoladom su:

  • Mekani, ali ne toliko da bi bili kolač nego taman da se tope u ustima!
  • Bez glutena i bez jaja!
  • Sa pravim maslacem (ili običnim buterom ako ne kupite maslac po preporuci 😊 ali u svakom slučaju savršeno puterasti)!
  • Idealno začinjeni!
  • Nutritivno izbalansirani – biće vam prava hranljiva užina ili obrok!
  • Sadrže i proteine, i masti, i minerale, i vitamine, sve u jednoj ukusnoj jesenjoj poslastici!
  • Jednostavni za pravljenje!

Bezglutenski kolači od bundeve na tanjiru i stolu

Sastojci za mekane kekse od bundeve:

  • 150 g pirea od organske bundeve
  • 50 g organskog kokosovog brašna
  • 120 g organskog bademovog brašna
  • 120 g maslaca (mi koristimo staroplaninski maslac, jer je najmanje industrijska varijanta, i pravi se od mleka krava sa Stare Planine, čija ishrana i život su najbliže prirodnim od onoga što se može naći na tržištu.
  • 50g organskog kokosovog šećera (nije potreban zbog slatkoće, svakako može da se izbaci, ali je malo bolja tekstura keksa sa njim)
  • 30 g čokoladnih kapljica (mi smo koristili organske, ali su iz inostranstva, a kod nas trenutno nema organskih ali možete naći nešto kvalitetnije Callebaut kapljice – vidite da je sadržaj kakao delova bar 70%)

Začini:

  • Ravna kašičica ekstrakta vanile
  • 3 prstohvata himalajske soli
  • Ravna supena kašika organskog cejlonskog cimeta
  • Trećina kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • Trećina kašićice mlevenog karafilića

Uputstvo za pravljenje bezglutenskih mekanih keksa od bundeve

Maslac istopite u džezvi, i ukoliko niste izbacili kokosov šećer iz recepta, njega umešajte u istopljeni buter i ostavite malko da se prohladi.

Pire od bundeve napravite kako je opisano ranije u tekstu – bundevu isečenu na kriške ispecite u rerni 40ak min na oko 200 stepeni. Odvojite ispečenu i omekšalu bundevu od korice kašikom, i izblendirajte je u većem blenderu/secku.

U blender sa pireom od bundeve dodajte otopljeni maslac sa kokosovim šećerom i sve ostale sastojke i začine, osim čokoladnih kapljica. Izblendirajte. Verovatno ćete morati par puta da zaustavite blender i da kašikom promešate i rasporedite smesu po blenderu, pa nastavite blendiranje. Na kraju možete rukama da sjedinite testo u potpunosti.

Testo obavezno ostavite pola sata u frižideru.

Posle 30 min, odvojite jednake kugle od testa, stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pritisnite svaku kuglu u keksić. Onda u svaki keks na površinu utisnite po nekoliko čokoladnih kapljica.

Pecite na 170 stepeni 20ak mnuta.

Izvadite ceo pleh i stavite negde da se ohladi u potpunosti.  Ovo je bitno iz dva razloga: da vam se ne bi lomili (jer nemaju ni gluten ni druge skrobne žitarice),  i da bi se ukusi razvili u potpunosti. Ovi keksi su čak ukusniji sledećeg dana!

Ove mekane kekse možete držati u frižideru do 7 dana.