Organski kakao prah je jedna od najprivlačnijih namirnica, prava poslastica za one koji zaista vode računa o tome šta unose u svoje telo. Čuva ceo kardiovaskularni sistem, utiče pozitivno na raspoloženje, može podići nivo gvožđa u krvi, održava holesterol i pritiak normalnim, i bogat je prirodnim mineralima. Pored divnog ukusa, organski kakao prah ne sadrži aditive, ni ostatke pesticida i teških metala, i uglavnom nije alkalizovan. To znači da zadržava sva svoja nutritivna svojstva, bez štetnih efekata, i da ima samo pozitivan uticaj na naše zdravlje. 

Međutim, postoje velike razlike u kvalitetu organskih kakao prahova na tržištu, a samim tim i u efektima koji oni imaju na vaše zdravlje.

Zato smo za Vas pripremili obilje podataka, sa korisnim linkovima i konkretnim uputstvima, kako biste znali punu vrednost autentičnog Arriba Nacional kakaoa koji iz Ekvadora dopremamo za Vas godinama.

Prodaja organskih kakao proizvoda na tržištu regulisana je zakonom, tj posebnim Pravilnikom o kvalitetu. Ipak, pravilnik i zakon regulišu samo najosnovnije stvari o kakao proizvodima, ostvaljajući prostora firmama, nažalost, da se informacije o razlikama u kvalitetu organkih kakao prahova napišu kako kome odgovara, bez obzira na činjenice. Ovde ćemo Vam omogućiti da sami proverite šta se krije iza niskih cena, i kako da znate da je vaša Arriba Nacional originalna ekvadorska Arriba.

Sušenje autohtonog zrna kakaoa od koga nastaje Just Superior Arriba Nacional kakao – Ekvador, Vinces oblast

Šta zakon (ne) dozvoljava proizvođačima i distributerima

Kada pođemo u potragu za savršenim namirnicama po marketima, prva stvar koju proučavamo jesu deklaracije. Bez obzira na slikovite nazive, laskave „titule” sa raznih takmičenja koje stoje na ambalaži i sve ostale marketinške trikove koji će učiniti da proizvodu ne možete da odolite – u deklaraciji stoje suve činjenice, a one se moraju naći na proizvodu (po Zakonu o trgovini).

Informacije koje se nalaze na tim deklaracijama precizirane su i određene zakonom: to su podaci o nutritivnoj vrednosti (procentni udeo šećera, masti i sl.), naziv proizvoda, količina, sastav. Za iznošenje neistinitih podataka ove vrste, plaćaju se izuzetno visoke novčane kazne, a sve to povlači i druge sankcije – tako da se ovoga ipak pridržava makar većina proizvođača.

Ipak, zakon nije uspeo da obuhvati sve podatke, koji su Vam, u slučaju odabira najboljeg kakaoa, od ključnog značaja!

Ključne informacije koje NISU regulisane zakonom

  • da li je kakao proizvod sirov
  • koja je sorta kakaoa u pitanju
  • koje je izvorno poreklo kakaoa

Prve dve informacije nisu ni na koji način regulisane zakonom – što u prevodu znači da svaki proizvođač može da napiše šta god želi jer niko neće kontrolisati ispravnost tih informacija. Tako da Vam, u slučaju odabira najboljeg kakao praha za sebe i svoju porodicu, jedino preostaje da istražujete sami.

To na prvi pogled deluje komplikovano, ali uz ova uputstva svako može da otkrije šta zaista kupuje i da li je u pakovanju ono što na njemu piše!

Treća informacija je donekle regulisana, u smislu da bi na deklaraciji trebalo da piše i poreklo namirnice, i odakle je uvezena. Međutim, ta informacija se ne kontroliše jer ne utiče direktno na bezbednost proizvoda već na kvalitet i eventualno obmanu potrošača.

Lična karta savršenog kakaoa

U kvalitet kakaoa se možete uveriti i pre nego što ga donesete kući – na pakovanju treba potražiti sledeće podatke, da biste bili sigurni da kupujete onu pravu Arribu.

1. Zemlja porekla – odakle je kakao?

Premijum sorta kakaoa Arriba Nacional raste isključivo u Ekvadoru, i to samo u određenim provincijama!

Oblasti u kojima se uzgaja Arriba Nacional kakao imaju sopstvenu biosferu, i apsolutno svaki njen aspekt, od kapi kiše do biljaka koje sa Arribom dele mesto pod Suncem, zajedno doprinose specifičnosti ovog kakaoa, prepoznatih u celom svetu.  

Pored toga, ljudi od pamtiveka u Ekvadoru gaje ovaj kakao, fermentišu ga i suše do perfekcije, a rezultat je kakao sa najlepšom aromom na svetu, a po nekoj literaturi i najbogatiji flavanolima – koji su zaslužni za većinu zdravstvenih benefita koje nam pravi kakao prah pruža.

2. Uvezeno iz… – u kojoj zemlji je stvarno kupljen kakao prah? (uvoz direktno iz Ekvadora VS iz Evrope)

Kada se gotov kakao prah uvozi iz Evrope, nekada se ne može ni ući u trag tome koja je njegova zemlja porekla, a samim tim ni kakvog je taj kakao kvaliteta.

Što se tiče Ekvadora – kupci znaju na kojoj adresi da traže premijum zrno, a gde se kupuju hibridne sorte niskog kvaliteta – kojih takođe ima jako puno u Ekvadoru. Da napomenemo: u oba slučaja govorimo o sertifikovano organskom kakau, ali se sam kakao razlikuje po tome da li je u pitanju autohtona (stara) sorta, najsličnija divljem kakaou (koji pruža sve zdravstvene benefite zbog kojih i koristimo kakao), ili hibridna sorta, kod koje je jedino važno da bude jeftina i jednostavna za gajenje.

Ova priča važi i za Peru i Dominikansku republiku i ostale zemlje Južne Amerike – a kupci su uglavnom prerađivači kakaoa.

Oni na svetskom tržištu nude proizvode koje preradom dobijaju od kako zrna, kao što su cacao nibs (drobljeno zrno), kakao masa (za konditorsku i industriju čokolade), kakao buter i kakao prah.

Plantaže autohtone sorte Superior Arriba Nacional kakao praha – Ekvador, Vinces

3. Procenat masti u kakao prahu

Udeo masti u kakao prahu jedan je od parametara njegovog kvaliteta.

Iz celog zrna izvlači se mast – to je kakao buter, skuplji od samog kakao praha. Tako znate da što više masti ima samo zrno, ono je kvalitetnije, pa je i masniji prah skuplji i kvalitetniji!

Da li masti iz kakaoa goje?

Za one koji se klone masti (mada je dokazano da su one neophodne za zdravlje – više o tome možete saznati ovde i ovde) imamo dobre vesti – u dozama kakao praha koje konzumiramo količina masti je zanemarljiva što se tiče gojenja! Ali, da li je u kakau 10% ili 20% masti imaće veliki uticaj na kvalitet praha.

Proces proizvodnje i prerade kakaoa

Teško je izvući mast iz kakao zrna, i nemoguće ga je izvući do kraja – što znači da što je prah osiromašeniji mastima – to je više procesiran.

Ukoliko kakako prah ima 10 – 12% masti (što se po pravilniku naziva kakao prah sa redukovanim sadržajem masti), a uz to je i jeftin, to znači da je obrađen na vrlo visokim temperaturama, jer je to je jedini način da proces proizvodnje ne bude previše spor i skup!

Dobar kakao prah treba da ima više masti, a pomenute niske procente nametnula je isključivo konditorska industrija, kojoj je potrebna velika količina kakao praha – jeftinog i što bolje rastvorljivog, jer ga je takvog lakše umešati u razne proizvode. Vidimo da je dobrom kakao prahu potrebno malo više da se rastvori.

Naša saradnica iz Ekvadora, koja se 20 godina bavi proizvodnjom najfinijeg kakao praha, je za nas savršeno objasnila proces proizvodnje Arriba Nacional kakaoa – što možete pogledati ovde.

Sirov kakao

90% proizvođača svuda u svetu piše da je njihov kakao sirov – iako sve više dokaza ukazuje na to da samo nekolicina proizvođača na celom svetu proizvodi zapravo ono što nazivamo sirovim kakao prahom. U Ekvadoru proizvođači kakaoa tvrde da ne postoji tehnologija za proizvodnju sirovog kakao praha. Ovde možete pročitati kako i zašto je naš proizvođač razvio posebnu tehnologiju za proizvodnju jedne linije hladno procesiranog kakao praha, a to je Arriba Nacional koji mi Vama nudimo.

Više o problemu na tržištu na temu sirovog kakao praha saznajte u ovom korisnom klipu:

Šta zapravo plaćamo kada kupujemo vrhunski organski kakao?

Kako je kakao industrija rasla, u Ekvadoru su počele da se gaje i hibridne sorte kakaoa – lakše i jeftinije za gajenje, na štetu kvaliteta. Veoma mali broj plantažera potrudio se da sačuva originalno zrno Arribe, i oni ga nisu mešali sa drugim sortama i hibridima.

Jasno je da ovo povlači i različite cene – hibridi će koštati manje, a premijum zrno, koje zahteva kompleksnije uslove, veći trud i resurse, sačuvaće visoku cenu. Ovo je dobro poznato i važi na južnoameričkom (ovde konkretno ekvadorskom) tržištu kakaoa.

Preprodavci kakaoa (od kojih vi kupujete proizvode) nemaju previše prostora da utiču na cenu onoga što prodaju –  kakao prah se proizvodi skoro isključivo u zemljama gde se gaji, i cenu kakaoa konfiguriše:

  • cena samog zrna (precizno određena za svaku vrstu, zavisi od kvaliteta i sorte);
  • cena prerade zrna u finalni proizvod (do koje je mere i koliko pažljivo prerađeno kakao zrno);
  • troškovi transporta i uvoza.

Arriba Nacional, prema tome, ima svoju tačno određenu cenu ispod koje ne može ići; cena koju plaćate za autohtonu vrstu može da varira samo neznatno i to na nivou celog tržišta, gde je manjim firmama nešto teže nego većim.

Da li je neobično niska cena Arribe znak upozorenja?

Možete pogledati realne cene pravog Arriba Nacional kakao praha svuda u svetu. Ovih proizvođača i distributera nema mnogo, jer kao što smo više puta naglasili Arribe ima zanemarljivo malo u poređenju sa svim drugim sortama kakaoa.  

Dakle, jasno je: realna cena Arriba Nacional kakao praha je prilično ujednačena svuda u svetu – 150 grama košta između 700 i 1000 dinara, za prah uvezen direktno iz Ekvadora a ne preko posrednika. Uzmite u obzir i to da zemlje bliže Južnoj Americi imaju manje troškove transporta, kao i to da ovakvih kakao prahova generalno ima malo u svetu.

Uz ove informacije, neće Vam biti teško da i sami zaključite šta je prava Arriba Nacional.

Zaista organski kakao prah se može pronaći po upola nižoj ceni, ali to su sorte koje nemaju nikakve veze sa Arribom i njenim kvalitetom, ukusom i zdravstvenim uticajem – bez obzira na to šta piše na ambalaži, jer smo već pomenuli da te delove zakon ne reguliše.

Sami ste najbolji sudija – probajte i prepoznajte!

Najbolji način da prepoznate dobar kakao jeste da ga probate!

Na vrh kašičice uzmite više vrsta, i među njima će se Arriba izdvojiti – to je specijalan kakao, cenjen zbog prepoznatljive arome i ukusa, čije note variraju u zavisnosti od provincije gde je kakao gajen (da – položaj je toliko važan). Obično je to cvetna nota, ali svakako ne možete omašiti.

Na koliko visokoj temperaturi je obrađen vaš kakao prah, takođe ćete lako sami proceniti ako ga probate čistog, na kašičicu. Kod kakao praha koji je proizveden na visokim temperaturama a nema ni specijalizovanu obradu pri tom, osetićete da je u ukusu da je pečen, ili će biti previše gorak. Kod kakao praha koji je proizveden na visokim temperaturama ali ima specijalizovanu obradu osetićete izražen čokoladni ukus. 

Hladno procesirani kakao prahovi zapravo nemaju izražen čokladni ukus (jer se on postiže upravo pečenjem) već zadržavaju note i arome tipične za njihovu sortu i podneblje gde rastu, i često možete osetiti i blago kiselkaste tonove u pozadini – one dolaze od očuvanih biološki aktivnih komponenti koje kakao prahu daju njegova zdravstvena svojstva.

Borba za kvalitet traje

Kvalitet kakaoa i njegovo mešanje sa drugim vrstama i hibridima je veoma popularna i ozbiljna tema u svetu. Za opstanak autohtonog zrna i protiv mešanja Arribe sa hibridima bore se značajne organizacije, a prodaju hibrida pod nazivom Arribe i da ne pominjemo.

U ovom radu možete pročitati više o potencijalnim tehnologijama kojima bi se prepoznavao kvalitet kakaoa, koje su nažalost još uvek daleko od primene.

Kakao prah sorete Arribe Nacional iz EKvadora pored dva ploda kakaoa

Za kraj – još nešto o cenama i kvalitetu

Tržište je ogromno i zasićeno proizvodima koji neverovatno variraju u cenama i kvalitetu – a isto se može reći i za tržište informacija, gde se lako možemo informisati o ovome.

Plastično objašnjeno, situacija je ovakva:

Proizvođača nešto košta 100 dinara; on će to radnji prodati za 130, a radnja Vama za 170 dinara. U cenu ulaze mnoge stvari, uključujući i transport – možete kupiti kakao direktno od proizvođača, ali pre toga morate sami otići u Ekvador.

Što se tiče kvaliteta, i on određuje cenu: kvalitetan keks ima maslac, integralno brašno, cele žitarice i lešnike umesto hidrogenizovanog ulja, belog brašna i veštačke arome lešnika. Sirovine su skuplje, a samim tim i finalni proizvod. Na sličnu temu možete se informisati i ovde, od strane nekog ko nije proizvođač niti prodavac bilo koje hrane.

Proizvođači i trgovci zarade koliko zarade, unapred automatizovanim procesom – a u većini slučajeva vi platite više ako je proizvođač platio (u prevodu uzeo kvalitetnije) sirovine. Na Vama ostaje da u moru odaberete najbolje za sebe i svoje zdravlje. Ako ste se odlučili za organske namirnice, potražite one najvišeg kvaliteta – da znate da novac i trud koji ulažete ide za pravu stvar, a to je za poboljšanje vašeg zdravlja i kvaliteta života. Štednja na kvalitetnoj hrani na kraju ispostavi visok račun – a plaća se zdravljem.