Jedan od stubova očuvanja dobrog zdravlja je jačanje i održavanje prirodnog imuniteta koji naš organizam poseduje. Savremeni život je za sve nas veliki izazov. Koji, između ostalog, direktno urušava prirodnu sposobnost organizma da se izbori sa spoljašnjim uticajima i ostane zdrav.

Imunitet nije nešto sa čime smo prosto rođeni. Iako genetika ima svoj uticaj, pad imuniteta je uglavnom posledica loše ishrane i nedovoljnog unosa zdravih nutrijenata.

Pravilna ishrana zaista jeste jedan od najboljih načina da ojačamo sopstveni imunitet i to prepoznaje sve veći broj ljudi. To je naravno prepoznala i industrija hrane, i danas se pod plaštom zdrave hrane kriju svakakve namirnice koje su daleko od takvog epiteta.

Kako odabrati prave i zaista zdrave namirnice često nije lak izbor u poplavi marketinških pritisaka na potrošače. Ono što je sasvim sigurno, kao prvi filter, je da hrana treba da bude organska ili barem iz proverenog prirodnog izvora. Što znači da je uzgajana bez različitih otrovnih supstanci (različitih vrsta pesticida) i proizvedena bez često toksičnih i dokazano štetnih aditiva. Pesticidi i aditivi iz hrane koja nije organskog porekla pored toga što kompromituju prirodni kvalitet i nutritivni sastav samih namirnica,  oni dodatno teraju organizam da svoje resurse, koje bi inače trošio na održavanje jakog imuniteta, troši na borbu protiv ovih toksičnih supstanci.

Osim toga, kako bi ishrana bila što izbalansiranija, u smislu da sadrži obilje nutrijenata koji su nam neophodni i kojima je naša ishrana uglavnom vrlo siromašna, a bogata kalorijama; potrebno je unositi i namirnice iz kategorije superhrane, koja je izuzetno bogata nutrijentima, više nego što je to slučaj sa ostalim namirnicama. 

Kako onda podići imunitet?

Dopustite nam da vam pomognemo! Saznajte koje su to najbolje namirnice za jačanje imuniteta prirodnim putem.

Šta je imunitet

Imunitet predstavlja prirodnu sposobnost organizma da se izbori sa spoljašnjim negativnim uticajima. U tom smislu, imunitet svakako ne zavisi samo od jednog izolovanog faktora niti može da se poboljša sa samo jednom promenom u životnom stilu.

Međutim, postoje stvari koje nam mogu pomoći čak i kada nemamo previše vremena da se posvetimo našem zdravlju. Najbolje za imunitet je svakako da redovno unosite namirnice koje su bogate nutrijentima. Jedna od veoma bitnih namirnica je definitivno sve popularnija superhrana.

Superhrana za jačanje imuniteta

Superhrana je opšte prihvaćen izraz za hranu, uglavnom biljnog porekla, koja sadrži daleko više nutrijenata nego uobičajena hrana na koju smo navikli. Kako vitamina, minerala, amino i masnih kiselina, tako i biološki aktivnih supstanci tj. fitonutrijenata, koji posebnim mehanizmima pozitivno utiču na organizam.

Ono što je sjajno kod superhrane je to što je ovu hranu potrebno uneti u znatno manjim količinama i bez preterane pripreme, a efekat se svakako postiže. Međutim, kod superhrane je ključno poreklo, način uzgajanja i proces obrade.

Prvo i osnovno je da bude sertifikovano organska, jer ako nije, može biti nadprosečni koncentrat pesticida i teških metala, a osiromašena nutrijentima; zbog kojih u startu i želite da je unesete.

Međutim nije ni svaka sertifikovano organska hrana istog kvaliteta.

plantaža

Ono što izdvaja Just Superior organske proizvode od ostalih je naša poslovna filozofija. Radimo isključivo direktno sa uzgajivačima naših proizvoda, što nam omogućava da garantujemo za njihov kvalitet, poreklo i sortu.

Sve ovo je veoma važno, jer samo namirnice koje su ovako uzgajane, pa zatim pažljivo transportovane i zapakovane zaista poseduju sva svoja nutritivna svojstva; i posledično zaista imaju sve te pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, između ostalog na jačanje imuniteta i prirodnih odbrambenih mehanizama u organizmu. 

Jedan od načina kako poboljšati imunitet prirodnim putem je svakako redovan unos superhrana. Npr. peruanska maka, kakao prah autohtone sorte i pažljivo obrađen protein konoplje su jedne od najimpresivnijih superhrana na planeti.

Kakao

Kakao, kada je prave sorte i kada nije termički obrađen, sadrži veliku količinu minerala i fitonutrijenata, od kojih su flavalnoli najpoznatiji. I ono što je važno je da pravi kakao sadrži ove nutrijente u dovoljnoj količini u samo par kašika.

Kakao sadrži bakar, magnezijum, kalijum, mangan, hrom i cink, u količini koja zadovoljava od 20 do 60 posto dnevne potrebe. Ovoliko različitih minerala u ovoj količini nije lako uneti prirodnim putem, čak ni sa dosta voća i povrća, a kakao to omogućava sa samo dve / tri kašike dnevno.

Pored minerala kakao sadrži flavanole, koji sa potpuno druge strane pozitivno utiču na zdravlje i otpornost organizma, što je na autohtonim sortama kakaoa temeljno utvrđeno u nauci. Flavanoli se nalaze i u nekim drugim biljkama ali ih svakako nema u većini biljaka, a u kakaou ih ima najviše.

Maka

Maka sadrži fitonutrijente koje ne sadrži ni jedno drugo povrće na svetu. Najpoznatiji su makaeni, koji naučno dokazano ¹ ² ³ utiču pozitivno na čitav spektar zdravstvenih problema, od balansiranja hormona, do podizanja imuniteta.

Takođe se svrstava u adaptogene, koji su definisani kao biljke koje jačaju otpornost organizma na nespecifičan način, tj. u svakom organizmu poboljšavaju ono što na njemu fali. Adaptogeni se smatraju jednim od najvažnijih namirnica u 21. veku i svim izazovima koje on donosi. 

Konopljin protein

Konopljin protein ima prirodno visok sadržaj proteina, vlakana, omega-3 masnih kiselina i više različitih minerala u značajnoj količini na samo 2 do 3 kašike. Jedan od njih je gvožđe, koga ima čak 33% od dnevne potrebne količine za prosečnu osobu. Pored toga protein konoplje ne sadrži laktozu, gluten, nije alergen, lako se vari i apsorbuje u organizam. Zbog ovakvog nutritivnog sastava, redovnom upotrebom konopljinog proteina dobrog kvaliteta, možete smanjiti umor i iscrpljenost, poboljšati imuni sistem i pozitivno uticati na nivo holesterola u krvi.

Kako ojačati imunitet organizma ishranom

Kada na dnevnom nivou uvedete samo jednu punu kašičicu make, jednu punu kašiku kakaoa, i dve pune kašike konopljinog proteina možete vrlo primetno da podignete imunitet prirodnim putem. Nauka ovo potvrđuje (4), a što je nekad i bitnije, iskustva zaista velikog broja ljudi.

Pri tome, ove namirnice ne zahtevaju poseban način pripreme, što znači da ih veoma jednostavno možete svakodnevno primeniti u svojoj ishrani. Bilo da ih razmutite u čaši vode, u neki ukusan šejk, sok, ili pak umešate sa kašičicom meda u vidu vrlo ukusne poslastice (recepte možete videti ovde).

Naša maka, protein konoplje i tri sorte kakao praha su provereno sirovi, odabranog i garantovanog porekla, sertifikovano organski, tačno određenih sorti i upakovani u nastrožijim uslovima. Efekat koje ove namirnice imaju na jačanje imuniteta je vrlo očigledan nakon nekog vremena korišćenja.

Maka, kakao i konopolja itekako mogu pomoći u borbi protiv raznih prehlada i virusa, ojačavajući organizam i imuni sistem na najadekvatniji način.

Znamo da je teško u današnje vreme uskladiti obaveze i zdrav način života. Zato su Just Superior proizvodi osmišljeni da vašem organizmu na jednostavan i brz način donesu neophodne nutrijente, koji će vam pomoći u borbi sa prehladama i virusima. Čuvajte svoje telo – biće vam zahvalno!

 

1. Wang, Yali, Yuchun Wang, Brian McNeil, and Linda M. Harvey. „Maca: An Andean crop with multi-pharmacological functions.“ Food Research International 40, no. 7 (2007): 783-792.

2. A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. Stone M, Ibarra A, Roller M, Zangara A, Stevenson E. School of Psychology and Sports Sciences, Northumbria University, Newcastle upon Tyne NE1 8ST, UK

3. Gonzales, G. F. (2011). Ethnobiology and ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a plant from the Peruvian highlands. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.)

4. Cooper, Karen A., et al. „Cocoa and health: a decade of research.“ British Journal of Nutrition 99.1 (2008): 1-11.     Ramiro, Emma, et al. „Effect of Theobroma cacao flavonoids on immune activation of a lymphoid cell line.“ British Journal of Nutrition 93.6 (2005): 859-866)  Ramiro-Puig, Emma, and Margarida Castell. „Cocoa: antioxidant and immunomodulator.“ British Journal of Nutrition101.7 (2009): 931-940.