Kako su sve superhrane u prahu osetljive namirnice koje vremenom mogu da gube svoja svojstva, jako je važno između ostalog i da budu adekvatno upakovane. Bitno je pakovati ih u najstrožim uslovima, što smo mi obezbedili saradnjom sa firmom koja ispunjava kriterijume najvišeg mogućeg nivoa za ovu delatnost. Međutim, bitna je i ambalaža. Zato smo odlučili da ih zapakujemo u dozne (tube) specijalno napravljene za hranu ovog tipa koje su hermetički zatvorene i što je jako važno, ne propuštaju svetlost. Inače tube koje koristimo su srpske proizvodnje i iako su najkvalitetniji vid ambalaže za hranu nisu skupe kao što deluju i ne predstavlja ni malo bitan deo cene celog proizvoda.
Naše superhrane (kakao prahovi, maka, konopljin protein, spirulina itd) su zapakovani u tube uglavnom sličnih dimenzija. Međutim, kako je specifična težina različita kod svih superhrana, zapremina koju zauzimaju u tubama se razlikuje. Od specifične težine samog proizvoda zavisiće koliko je tuba puna, ali u svakoj tubi se naravno nalazi onoliko proizvoda koliko piše na pakovanju. Nekada je neophodno da sama tuba bude veće visine, da bi stalo sve što je neophodno da stane na deklaraciju proizvoda. Naše tube su od 100% reciklirajućeg materijala, a od visine tube ne zavisi njena cena, tako da ni na jedan način nije ništa narušeno ako je visina tube nešto veća nego što je potrebno za neki proizvod a doušta nam da po svim pravilnicima deklarišemo robu kao i vama da dobijete što više informacija na samom pakovanju.
Maka je dijetetski suplement što znači da je svaka informacija vezano za nju strogo regulisana zakonom. Naravno to važi za maku koja je upisana u bazu Ministarstva Zdravlja (što uvek možete proveriti na pakovanju). Pravilnik kaže da je preporučena dnevna doza 3-5 grama dnevno (1-2 kafene kašičice, ali baš pune). Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života. U Americi, gde se maka smatra hranom, kao i u samom Peruu, gde spada u osnovnu ishranu, doze make nisu ograničene.
Za maku nije važno da li je uzimate van oboka ili uz obrok i u koje doba dana. Mada, pošto maka prirodno utiče na povećanje energije i fokusa jeste logičnije da je uzmete u prvoj polovini dana. Ali ono što je jako važno je da se uzima svaki dan prepuna kafena kasičica. I tako najmanje 2 do 3 meseca. Onda realno možete da vidite da li i koje pozitivne efekte ima specifično na vaš organizam. Što se tiče ukusa, maka ima izuzetno intenzivan ukus, koji se nekima sviđa a neki baš imaju problem da se naviknu. Međutim, ako neka hrana vredi strpljenja da se naviknete na njen ukus to je maka! Ono što nije preporučljivo, zbog ukusa, je da je dodajete u obroke. U šejkove da, ali kaše i druge obroke ne. Takođe, mnogi korisnici su javili da su se posle nedelju dve dana, prilično navikli na ukus, i da je čak počeo da im se sviđa. Najčešće postavljena pitanja na temu make imate ovde.
Najjednostavnije je da maku pomešate sa čašom vode.
Da vam stoji pored česme i svako jutro posle prve čaše čiste vode, popijete maku. Možete je razmutiti u pola čaše ili u celoj, i može i mlaka voda, samo ne vruća.
Čaša tople vode, iscedite pola limuna, stavite maku i kašičicu meda ili nekog biljnog zaslađivača.
Ukoliko konzumirate jogurt, kada se umeša sa jogurtom maka dobijete sasvim ok ukus.
Punu kašićicu make umešajte u toplo (ne vruće) pirinčano mleko. Ovo je jako ukusno!
Možete da umešate maku sa medom ili biljnim zaslađivačem u kremić.
(kao na snimku sa kakaom ispod, ali naravno može i bez kakaoa).
U ovakvom šejku nećete osetiti ukus make uopšte:
Čaša vode (ne skroz puna), pola ili cela banana, 3 kašike bilo kog bobičastog voća
(ako je zamrznuto odmrznite prvo), prepuna kašika kokosovog ulja, prepuna kašičica make, može i kašičica zaslađivača.
Kupite sveže urme (nekandirane) i 7,8 urmi stavite u blender zajedno sa dve doze make. Izbendirajte.
Probajte smesu, ako vam se i dalje suviše oseća maka, dodajte još urmi
(samo vodite računa da su urme pune prirodnih šećera). Izblendirajte, formirajte kuglice ili štanglice.
Odvojite na dva dela, jedan pojedite taj dan a drugi deo sutradan.
Superior Maka 3g (puna kašičica)
Banana 170g
Bademovo mleko (nezaslađeno, a može i sa vodom) 60g
Voda 80g
Lešnikov puter (16g)
1 kašičica ekstrakta vanile
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati.
Superior Maka 3g (puna kašičica)
Banana 100g
Bademovo mleko (nezaslađeno, a može i sa vodom) 40g
Jogurt 80g
Spanać (svež) 20g
Lešnik puter 8g
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati.
Superior Kakao (Criollo ili Arriba) 12g (dve prepune kašike)
Banana 140g
Spanać svež 40g
Lešnikov puter 40g
Bademovo mleko (nezasladjeno) 180g
Mogu se dodati kocke leda
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati.
Superior Maka 3g (puna kašičica)
Maline (mogu i jagode) 30g
Voda 100g
Badem (pečen, oljušten) 40g
Med 10g
Banana 100g
Mogu se dodati kocke leda
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati.
Pronađite idealnu količinu kakao praha za vas. Mi preporučujemo oko 15g (2 pune supene kašike). Sa ovom količinom kakao praha na dnevnom nivou, posle nekog vremena, možete očekivati sve zdravstvene benefite navedene na našoj stranici o kakaou kao i na ambalaži. Ti zdravstveni benefiti su upravo odobreni od strane Evropske unije (što znači da su naučno podržani) za datu količinu kakaoa redovno konzumiranu.
Najjednostavnije je da kakao pomešate sa čašom vode.
U hladnoj vodi se naši kakao prahovi malo teže razmute (zato što su stvarno minimalno procesirani), ali mogu se razmutiti. Lakše se razmuti u mlakoj vodi, samo nemojte u vrućoj, da ne izgubi deo svojih nutritivnih svojstava.
Mnogi ljudi piju kakao kao zamenu za kafu. U tom slučaju malo više zagreju vodu,
ali opet ne da bude vrela ni slučajno, dodaju kašiku ipo kakao praha, i onda zaslade po želji.
Možete da umešate kakao sa medom ili biljnim zaslađivačem u kremić
(kao na snimku ispod, ali naravno može i bez make).
Kakao naravno možete dodati u bilo koju
varijantu šejka koji pravite.
Kupite sveže urme (nekandirane) i 7,8 urmi stavite u blender
zajedno sa dve doze kakaoa (3, 4 kašike npr) . Izbendirajte, formirajte kuglice ili štanglice.
Odvojite na dva dela, jedan pojedite taj dan a drugi deo sutradan.
Može i da se viljuškom samo zgnječi banana ili avokado i onda umeša kašika kakao praha
(u slučaju avokada dodajte med ili drugi zaslađivač).
Avokado 100g (zreo i mekan)
Bademovo mleko (nezaslađeno, a može i sa vodom) 160g
Superior Kakao (Criollo ili Arriba) 12g (dve prepune kašike)
Med ili biljni zaslađivač 30g (puna kašika kristalizovanog meda, ili dve tri ravne kašike tečnog meda – može i manje, u zavisnosti od ukusa)
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati.
Superior Kakao (Criollo ili Arriba) 12g (dve prepune kašike)
Banana (može zaleđena prethodno) 100g
Višnje (smrznute) 60 do 70g
Voda 100g
Cimet 1,2g (jedna ravna kašičica)
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati.
Superior Kakao (Criollo ili Arriba) 12g (dve prepune kašike)
Banana 140g
Spanać svež 40g
Lešnikov puter 40g
Bademovo mleko (nezasladjeno) 180g
Mogu se dodati kocke leda
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati.
5 svežih urmi
30grama pečenog lešnika
Superior Kakao (Criollo ili Arriba) 12g (dve prepune kašike)
¼ kašičice vanilla ekstrakta
Bademovo mleko (nezaslađeno, a može i sa vodom) 220g
Malo cimeta
Voda 50g
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati.
Jednostavan način za konzumiranje konopljinog proteina koji je popularan
među sportistima jeste da ga umešate sa jogurtom. Ne zahteva nikakvo vreme pripreme i ništa
osim kašike i čaše, a ukus je prijatan i osvežavajući! U malu čašu može se staviti i do dve pune kašike konopljinog proteinskog praha.
Druga super stvar kod konopljinog proteina je što vrlo
jednostavno možete da ga dodate u bilo koju salatu, kuvano jelo, ili supu.
Jednu ili dve kašike, pospite po salati, umešajte u supu ili kuvano jelo. daće i zanimljiv ukus
i znatno nutritivno obogatiti obrok.
Konopljin protein naravno možete dodati u bilo koju varijantu šejka ili smutija koji pravite.
Imamo i nekoliko zanimljivih recepta za kašu, kolače,
hleb i smuti koje ispod možete pogledati.
Superior proteinski prah konoplje 10g
Superior bademovo brašno 10g
Kokosovo ulje 5g
Nekandirane organske urme ili sveže urme 20g
Superior kakao prah – Arriba Nacional ili Criollo – ukoliko želite čoko varijantu
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati. Sitno iseckajte bademe i stavite na vrh radi dekoracije.
Superior proteinski prah konoplje 20g
Višnje (mogu se koristiti i smrznute) 50g
Banana 100g
Bademovo mleko bez šećera (pola šolje)
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati. Preporučujemo korišćenje organska Bridge biljna mleka zato što su jedina na tržištu sa deklarisanom izvorskom vodom.
Superior proteinski prah konoplje – 30g
Superior kakao prah Arriba Nacional ili Criollo – 20g
Banana – 100g
Dva cela jaja ili 3 do 4 kašike prethodno potopljenih čia semenki ukoliko želite vegansku varijantu
Kokosovo ulje – 1 puna kašika
Malo vanila ekstrakta – po želji
Kao toping koristite Vege Čoko Krem
Staviti sve sastojke u blender ili secka i izmiksati, a zatim sipati kašikom u srednje zagrejan tiganj dobro premazan kokosovim uljem. Smesa je jako gusta tako da je moguće praviti manje a deblje palačinke.
Superior proteinski prah konoplje 30g
Nezaslađeno pirinčano mleko 150ml
Superior kokosovo brašno 20g
Seckani superior bademi ili lešnici – jedna kašika
Superior med ili superior kokosov sirup 5g
Superior kakao prah Arriba Nacional ili Criollo 5g – ukoliko želite čokoladnu varijantu
Sve ovo stavite u blender ili secka i izmiksajte. Ovaj obrok ne sadrži gluten, žitarice i alergene, pogodan je za vegane (sa opcijom kokosovog sirupa).
200ml vode podgrejati malo i u to sipati pola kašičice praška za pecivo, prethodno umešanog sa 1/3 kašičice šećera. Promešati dobro i ostaviti deset min. 60g oraha i 50g oljuštenog semena konoplje i 15g maslinovog ulja izblendirati u blenderu dok ne postane kao pasta. Sipati vodu u blender i sve zajedno izblendirati u homogenu smesu (izgledaće kao mleko). U odvojenu činiju sipati 100g superior konopljinog proteina, 50g superior bademovog brašna, 1/3 kašičice soli, 1 punu kašičicu kokosovog šećera. Izmešati sve. Dodavati u činiju polako ’mleko’ iz blendera, mešajući kašikom sve vreme. Kad postane dovoljno ‘testasta’ masa umesiti testo rukama. Peći na 180 stepeni 30 min. Hleb je odličnog ukusa a bude i mekan.
Kurkuma u prahu se uzima u količini od jedne kašićice dnevno, od 3 do 5g. To je minimalna količina da bi se postigao efekat. Možete je uzimati svaki dan mesec dana i pratiti rezultate. Ukoliko ste potpuno zdravi i želite samo da osnažite organizam najjačim antioksidansom koji postoji i da održavate imunitet jakim, onda možete uključiti kurkumu u redovan deo svoje ishrane 7 do 10 dana svakog meseca. Naravno, kada god se osetite malaksalo, ili se razbolite, kad god vam je koža iz nekog razloga iziritirana, ili osećate umor ili upalu u mišićima zbog jače fizičke aktivnosti, uzmite tih dana po dve doze kurkume. Da bi se kurkumin iz kurkume bolje iskoristio u organizmu najbolje je da se kurkuma konzumira sa malo bibera u prahu, a dobro je i da se uzima uz obrok koji sadrži masti (može uz kokosovo ili maslinovo ulje).
Pomešajte kašičicu kurkume, malo crnog bibera u prahu i kašiku hladno ceđenog organskog maslinovog ulja u činijici, i kašikom ‘popite’ kao kad tablete pijete, sa vodom. Nećete ništa osetiti 🙂 osim efekata!
Napravite ajurvedsko Zlatno mleko – zagrejte bilo koje biljno mleko do ključanja, sačekajte da se ohladi malo, dodajte kašičicu Superior kokosovog ulja (može i kokosovo mleko iz konzerve, pa ne mora da se dodaje kokosovo ulje), kašičicu Superior Kurkume, malo cejlonskog cimeta, i malo bibera u prahu. Sve izblendirajte, ili promućkajte u zatvorenoj teglici ili izmiksajte štapnim mikserom. Izvor masti (iz kokosovog ulja ili mleka) i biber su važni da povećaju bioiskoristivost kurkumina iz kurkume.
Dodajte kašičicu kurkume u bilo koje slano jelo (povrće, meso, jaja, supu, pirinač) ili sos koji pravite za slano jelo. Dodajte i malo crnog bibera i neki izvoz masti (maslinovo ulje, avokado, itd) Primer recepta za sos: Kombinujte 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja , 2 kašike meda ili Superior kokosovog sirupa, 1 kašiku jabukovog sirćeta, 2 kašike Superior kurkume i ½ kašike mlevenog đumbira
Kašičicu kurkume naravno možete dodati u bilo koju varijantu šejka koji pravite.
Napravite ajurvedski Zlatni med : Umešajte kašičicu kurkume sa jednom do dve kašike meda ili Superior kokosovog sirupa u kremić i pojedite.
Napravite kurkuma čaj – kašičicu Superior kurkume sipajte u šolju proključale vode, pa dodajte 1 kašiku meda, malo limuna i malo crnog bibera.
Zlatni adaptogeni lešnik late: zagrejte bilo koje biljno mleko do ključanja, pa sačekajte da se ohladi malo, dodajte 1 kašičicu Superior make, 1 kašičica Superior kurkume, 1 kašiku Superior lešnikovog putera , i zasladite po želji. Sve izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom ili mućkanjem u teglici.
Preporučena količina spiruline u prahu iznosi 3g (1 kafena kafena kašičica srednje puna). Može se uzimati i 1g dnevno, pokazani su efekti u istraživanjima i sa tom količinom ali za jače efekte uzimati bar 2g dnevno.
Za manje osetljive 🙂 Promešajte spirulinu u pola čaše vode, i popite na eks. Nećete uživati u ovom procesu ali je gotov za par sekundi 😀
Spirulina limunada! U čaši gazinare vode, iscedite pola ili ceo limun, dodajte kašičicu spiruline. Korisnici ovo prijavljuju kao vrlo prijatan i jednostavan način da se unese dnevna doza naše spiruline. Možete dodatno da zasladite stevijom, medom ili Superior kokosovim sirupom. Možete dodati i malo nekog soka.
Zeleni sok. Jednostavno umešajte kašičicu spiruline ubilo koji sok! Pomorandžu, ananas, jabuku..
Spirulina slatki smuti. Smuti će najlakše da zamaskira ukus spiruline. Bilo koja varijanta u koju stavite bananu, ili nekoliko svežih urmi, ili oba! Najbolje je da osnova bude manja banana i/ili 2,3 sveže urme, puna kašika Superior kokosovog ulja, čaša vode ili bilo kog biljnog mleka, a možete onda dodati i neki Superior kakao prah i/ili Superior maku.
Detoks smuti. Ako pravite zelene smutije (biljno mleko, neko zeleno povrće, smrznuto bobičasto voće), možete dodati i kašičicu spiruline.
Spirulina late – jedan od najukusnijih načina za uzimanje spiruline. Zagrejte kokosovo mleko iz konzerve, kad se malo prohladi dodajte punu kašičicu spiruline i zasladite stevijom, medom ili Superior kokosovim sirupom. Izmiksajte u blenderu, šejkeru ili štapnim mikserom. Možete dodati ekstrakt vanile, malo cimeta ili muskatnog oraščića.
Spirulina kremić. Jednostavno zamešajte kašičicu spiruline sa medom ili Superior kokosovim sirupom u kremić i pojedite.
Sirovi spirulina bar! Bilo koja varijanta sirovog bara na bazi urmi ide super sa spirulinom. Ali vodite računa da stavite dnevnu dozu spirulinu da biste imali efekta. Jedna jednostavna varijanta je 2-3g spiruline, 3,4g Superior kurkume u prahu, 1 kašičica Superior kokosovog ulja, 4 sveže urme, i možete dodati orašaste plodove ili semenke po želji, jednu do dve kašike. Ili spirulina čoko bar. 2-3g spiruline, 4-5g Superior kakao praha, i 5 svežih urmi. Umesto sa urmama možete napraviti bar sa Superior lešnikovim puterom, Superior kokosovim brašnom i Superior kokosovim sirupom.
Kao dodatak slanim jelima. Spirulinu možete dodati i u neka slana jela ili soseve (u supu, u humus, u pesto sos, gvakamole sos). U ovom slučaju stavite onoliko doza spiruline za koliko porcija spremate obrok. Npr ako pravite pesto sos za 3 osobe, stavićete 9g spiruline, ako ćete teglicu humusa pojesti iz 2 puta stavićete 6g spiruline, itd.
Preporučena dnevna doza ašvagande iznosi od 3 do 5g dnevno (1 do 1,5 kafena kašičica). Počnite sa manjom dozom. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Ašvaganda se ne preporučuje deci i trudnicama i dojiljama.
Za najmanje osetljive :)) Promešajte ašvagandu u pola čaše vode, i popite na eks.
Ašvaganda čaj. Prokuvajte vodu, stavite neki svoj omiljeni čaj, sačekajte da se prohladi malo, i onda dodajte kašičicu ašvagande. U ovaj čaj slobodno dodajte i kašičicu make. Ukoliko zasladite medom ili kokosovim sirupom, biće ok ukus! Ovakav čaj je idealan uveče za smirivanje sistema (vrlo efektan i to jako brzo nakon što se popije) i omogućiće vam čvršći i mirniji san!
Jednostavno umešajte kašičicu ašvagande u bilo koji sok! Pomorandžu, ananas, jabuku..
Ašvaganda late. Jedan od najukusnijih načina za uzimanje bilo koje superhrane. Zagrejte kokosovo mleko iz konzerve, ili pirinčano mleko, kad se malo prohladi dodajte punu kašičicu ašvagande i zasladite stevijom, medom ili Superior kokosovim sirupom. Izmiksajte u blenderu, šejkeru (ili običnoj tegli zatvorenoj) ili štapnim mikserom.
Ašvagnda kremić. Jednostavno zamešajte kašičicu ašvagande sa medom ili Superior kokosovim sirupom u kremić i pojedite.
Adaptogeni lešnik late. Toplo (ne vruće) biljno mleko, ½ kašičice ašvagande, ½ kašičice make, 1 kašika Superior lešnik putera, 1 kašika kokosovog sirupa ili meda.
4 odlična recepta sa kokosovim brašnom za keto projice, proteinske vafle, kokosčinke i mokri banana kolač možete pronaći u sledećim blogovima: Kokosčinke i mokri kokos-banana kolač i Keto projice i proteinski vafli.
1. Čaša flaširane vode (stavite prvo pola čaše pa kad izblendirate sve dodajte drugu polovinu do one mere do koje vi volite gustinu šejka)
2. Pola ili cela banana (ako vam je ukus ok i sa pola banane, stavite pola)
3. 3,4 kašike bobičastog voća (višnje, borovnice, maline, jagode), može i zamrznuto ali odmrznite pre stavljanja u šejk obavezno.
4. Prepuna kašika Superior kokosovog ulja (ako je kokosovo ulje u tečnom stanju, 4 velike ravne kašike stavite, ako je u polu čvstom stanju onda stavite baš prepunjenu jednu kašiku – kokosovo ulje je samo po sebi jedna od zdravijih namirnica koju možemo uneti u sebe, a pri tome na divan način vezuje sve druge sastojke iz ovog šejka, tako da ih organizam najbolje iskoristi)
5. Ako želite zasladite kašikom domaćeg ili organskog meda ili Superior kokosovog sirupa.
6. Prepuna kašičica Superior make
7. Prepuna kašika Superior kakao praha (Arriba ili Criollo)
8. Prepuna kašika Superior konopljinog proteina ili Superior kokosovog brašna
9. Trećina kašičice Superior spiruline
10. Kašičica Superior kurkume
Naravno možete da ovaj šejk praviti i samo sa jednim Just Superior proizvodom. Kako je gore napisano, ovo ne ispadne šejk nego pravi obrok. I to jedan od najzdravijih obroka koji možete sebi da napravite. A kombinacija svih nutrijenata i fitonutrijenata iz ovih superhrana, će vašem organizmu doneti čitav spektar zdravstvenih efekata, ako ga uzimate dovoljno redovno. A i za jedan dan, daće vam fokus i energiju zaista drugačiju od bilo čega. Probajte!