Kurkuma se često naziva “kraljicom začina” zbog svojih benefita na zdravlje i ljudski organizam. Dobija se od korena biljke Curcuma Longa. Ima specifičnu jarko narandžastu boju. 

Veruje se da redovnom konzumacijom, najčešće u ishrani i napicima, utiče antiupalno, ima pozitivno dejstvo za zglobove, zatim kao lek za prostatu, visok pritisak, kurkuma se koristi i protiv raka, depresije, koristi se i za imunitet, za kožu, ali i mršavljenje

Otkrijte u tekstu detaljno sve karakteristike kurkume, benefite ali i da li postoje određene kontraindikacije i ograničenja u korišćenju.

Šta je kurkuma i zašto je vredna pažnje?

Kurkuma predstavlja osušen i samleven koren biljke Curcuma Longa. Kurkuma je indijski začin jarke narandžaste boje, poznata kao indijski šafran. Ukus začina je specifičan, blago ljut i gorak, opor, i po malo podseća na đumbir. Ishrana u kojoj se često koristi pirinač je sjajna podloga za korišćenje ovog začina, s obzirom da se uz ovim jelima daje odličnu aromu.

Postoje dve dominantne sorteMadras i Alleppey. Alleppey sorta sadrži značajno veći procenat kurkumina i esencijalnih ulja, koji su ključni za zdravstvene efekte. Ima predivnu jarko narandžastu boju (koju mu daje visok sadržaj ovih bioaktivnih komponenti), intenzivniji ukus i miris od prosečne organske kurkume.  Podseća na aromu sveže kurkume, sa pomalo zemljanom aromom i iznenađujuće nežnim gorkim notama limuna i mente.

Tekstura je „masnija“ zbog većeg sadržaja sastojka po kom je začin i dobio ime, kao i zbog većeg sadržaja blagotvornih esencijalnih ulja. 

Poreklo turmerica – Autentična Curcuma Longa

Nedavne studije su pokazale da je taksonomija autentične kurkume – Curcuma Longa problematična. Intenzivna studija herbarijskog materijala, poređenje različitih opisa vrste C. Longa u Indiji i drugim delovima Azije, jasno pokazuju da se ime C. Longa nepotvrđeno primenjuje na brojne sorte, koje se lako mogu pomešati sa pravom kurkumom, jer s njom dele velike sličnosti.

Za sada se samo primerci iz južne Indije mogu sa sigurnošću identifikovati kao C. Longa. Razvoj, interspecifične varijacije, pa čak i identitet drugih vrsta i uzgajivača u drugim delovima sveta još uvek moraju biti utvrđeni i potvrđeni. Pokazalo se da različite vrste koje se trenutno koriste i prodaju u drugim delovima Azije, ustvari pripadaju fizički sličnim sortama, sa preklapajućim lokalnim imenima.

Koren kurkume i kašičica sa mlevenom kurkumom žute boje.

Zašto je bolja kurkuma koja se koristi u prahu, od suplemenata?

Kada je nauka otkrila neverovatno moćne efekte koje kurkumin (jedan od važnijih biološki aktivnih komponenti iz kurkume) ima na molekularnom nivou, zaključeno je da ga treba izolovati, kako bi mogli da ga unesemo u daleko većim količinama, da bi maksimalno pojačali te efekte.

Na ovaj način se postižu efekti koji su na nivou lekova. Zašto? Zato što tako izdvojene i koncentrovane supstance praktično i postaju prirodna sredstva u borbi protiv bolesti. Kada se izoluje jedinstven molekul iz cele jedne namirnice, koji ima veliku bioaktivnost u našem organizmu, i pri tom mu dodate komponente koje ga čine još mnogo iskoristivijim, vi ste se već suviše odvojili od te prirode od koje ste krenuli. Po našem mišljenju, ovo može da ima svoju svrhu, ali je potrebno da suplementacija bilo kojih izolovanih supstanci bude pod kotrolom lekara.

Kada je u pitanju lekovitost, kurkuma pokazuje pozitivna prirodna dejstva protiv bolesti već hiljadama godina i koristi se u medicinske svrhe, ali u svom celovitom stanju. Zato se u prethodnom periodu pojavilo i par studija koja pokazuju da produženo uzimanje samog kurkumina u velikim količinama može da ima i neželjenih efekata, jer su te doze i do 100 puta veće nego što bismo uneli sa našom prirodnom kurkumom.

Dodatno, celovita kurkuma u sebi ima niz drugih biološki aktivnih komponenti (terpinen, askorbinska kiselina, beta-karoten, betasitosterol, campestrol, kamfen,..), koje ispoljavaju svoje benefite na zdravlje, a koji bi izostali u slučaju uzimanja suplementa koji u sebi imaju samo jedan izolovan molekul. Ne smemo da zaboravimo vitamine, minerale, masti, proteine, ugljene hidrate,  komponente koje su zajedno sa kurkuminom u jednoj savršenoj harmoniji kakvu samo priroda može da stvori!

Na nama je da to minimalno obradimo (osušimo, pretvorimo u prah i spakujemo u zaštićenoj ambalaži), kako bismo mogli da je konzumiramo, iako ne živimo u Indiji. I onda nam preostaje da je koristimo onako kako su ljudi to radili sa mudrošću stečenom hiljadama godina, a to je, dakle kao celovitu hranu, sa eventualnim dodatkom druge (takođe celovite) hrane – biberom i mastima.

Kurkuma – za šta je dobra?

Često u poslednje vreme čujemo da ljudi žele da se vrate prirodnim načinima borbe protiv virusa i prehlada u hladnim mesecima tokom godine. Ukoliko ste jedni od njih sigurno ste već istraživali na koji način prirodnim putem možete da se rešite ili preventivno delujete na uporan suvi kašalj, prehlade, grip i generalno poboljšate svoj imunitet, kako tokom zime, ali i čitave godine.

Verujemo da ste već sigurno dobili preporuku kako bi trebalo probati kurkumu u ove svrhe. Ukoliko nastavite da čitate ovaj tekst uveravamo vas da ćete dobiti pregršt korisnih informacija, ali što je najbitnije zasnovanih na pravim i relevantnim naučnim istraživanjima koja ukazuju na mnoge benefite kurkume, kao i na to da je njena lekovitost zaista dokazna, i na koji način ovaj začin može uticati na imunitet i u borbi sa mnogim bolestima. 

Mnogi upalni procesi se smatraju uzročnicima hroničnih bolesti. Otkrićemo vam kako ova biljka može da osnaži i podrži vaš organizam da pravilno reaguje na stresne faktore iz svakodnevnog okruženja, kako da umirite svoj nervni sistem, kako da podržite zdravlje krvnih sudova, zdravlje zglobova, da regulišete šećer u krvi.

I ono što je možda i najvažnije, potrudićemo se da vam damo informacije o tome da li sve kurkume pružaju ove efekte, odnosno koja je to kurkuma koja zaista daje ove rezultate, i kako doći do sivh obih pozitivnih efekata korišćenja.

Vekovima se intenzivno koristi u ajurvedi, Siddha medicini i tradicionalnoj kineskoj medicini zbog brojnih svojstava kojima se može pohvaliti, a pre svega to su antioksidantna, anelgetetska, antiinflamatorna, antiseptička i antikancerogena svojstva.

Kurkuma kao lek upotreba – šta leči i zašto je dobra kurkuma za zdravlje?

Kurkuma za zdravlje u Indiji, a i u Kini, koristi se kao medicinska biljka hiljadama godina, za inflamaciju, povrede kože i tumore. Ima mnoge bioaktivne supstance, a najkarakterističnija je kurkumin, koji se bori protiv inflamacije u organizmu na molekularnom nivou. Zapravo, istraživanja pokazuju da ovaj sastojak može biti moćan u smanjivanju inflamacija u organizmu jednako kao neki dobro poznati medikamenti, samo bez neželjenih efekata.

Pored ovoga, kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa na planeti, ima pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem, šećer i holesterol u krvi, može pomoći sa depresijom i sistematski jača imuni sistem, zbog čega se i proizvodi kao superhrana.

Crne kašičice na mermernoj podlozi sa mlevenim začinima, žuta kurkuma i drugi začini.

Kurkuma protiv upala – da li je efikasna u regulaciji hroničnih i akutnih inflamatornih procesa

Inflamacija je način na koji se organizam bori protiv raznih patogena i drugih štetnih materija u organizmu, te predstavlja neopodan prirodni mehanizam odbrane našeg tela.

Međutim, poslednjih decenija ljudsko društvo živi na način koji uzrokuje konstantan (neprekidan) nivo određenog nivoa inflamacije u telu. Neki od uzročnika ove pojave su stres, fizička neaktivnost, toksini u vodi, hrani i vazduhu.

Naučnici sada veruju da takav, nizak, ali hroničan nivo inflamacije igra ogromnu ulogu u skoro svakoj hroničnoj bolesti – srčane bolesti, Alchajmer, metabolički sindrom i različita degenerativna stanja. Upravo zato se danas toliko traže proizvodi koji će eksterno pomoći organizmu da se izbori sa problemom inflamacije. Mnogobrojna naučna istraživanja su pokazala da kurkuma protiv upala biti veoma efikasna i rešiti ovaj problem putem više različitih mehanizama delovanja.

Pored pozitivnog efekta na umanjenje hronične inflamacije u telu, ovaj čudotvorni začin pomaže i kod akutne inflamacije. Zbog toga je efektna kod smanjenja bola u mišićima nakon vežbanja, zbog čega je dosta popularna među sportistima koji se prirodno hrane i suplementiraju.

Jedna studija je pokazala da kurkumin efektno smanjuje upalu mišića i ubrzava njihov oporavak nakon različitih vežbi snage. Dodatno, bilo je nekoliko studija koje su pokazale da ovaj začin kod žena može olakšati bolove vezane za menstrualni ciklus. Pozitivan uticaj na inflamatorne procese u telu koji kurkumin ispoljava verovatno je odgovoran i za rezultate par studija koje su pokazale njegovo blagotvorno dejtvo na migrene. Takođe je primećeno da kurkumin štiti jetru, pankreas, nervni sistem, kao i strukturu testisa i nivoa testosterona od toksičnih efekata konzumiranja alkohola.

Kurkuma za zglobove i očuvanje zdravlja kostiju

Jedan vid inflamacija u organizmu koju kurkumin uspešno može da smanji je povezan sa zglobovima i kostima. Recimo, u studiji na 45 ljudi sa reumatoidnim artritisom, 500 mg ovog sastojka dnevno bilo je po nekim parametrima čak efikasnije od protivupalnog diklofenaka, te je zaključeno da kurkuma za zglobove može biti izuzetno korisna.

Mnoge druge studije su pokazale pozitivan efekat kurkume na različite simptome artritisa i jedna od do sada odobrenih zdravstvenih izjava za deklaraciju proizvoda sa dovoljnim nivoom kurkumina, kao što je Superior kurkuma u prahu, jeste da pomaže očuvanju zdravlja kostiju i zglobova, odnosno da je kurkuma za artritis odlično sredstvo za lečenje na prirodnoj bazi. Kako deklarisane izjave na proizvodima prolaze najstrože kriterijume za prihvatanje, slobodno možemo reći da je naša kurkuma za zglobove i kosti vrlo delotvorna.

Ozbiljni simptomi artritisa ogledaju se u ograničenom opsegu pokreta, ukočenosti zglobova, oticanju i smanjenoj pokretiljivosti. Simptomi se uglavnom vremenom pogoršavaju, a ako se ne leče divode i do trajnih oštećenja kostiju i mišićnog tkiva kroz atrofiju.  Istraživanja pokazuju da je upravo kurkuma za artritis odličan saveznik i da dovodi do sprečavanja upalnih procesa povezanih sa artritisom, psorijatičnim artritisom i razvojem osteoartritisa.

Kurkuma za mršavljenje

U organizumu postoji metabolički proces u kojem se kalorije sagorevaju i stvaraju energiju – ovaj proces se zove termogeneza. Kurkuma za mršavljenje radi upravo tako što stimuliže ovaj proces, odnosno termogenezu, jedinjenjima kojima je bogata, a to su gingeroli i šogaoli.

Važno je istaći da sama kurkuma nema posebnu moć topljenja masnih naslaga. Suština je u kalorijskom unosu, odnosno redukciji kalorija, kako biste potrošili više kalorija nego što ih unesete tokom dana, međutim ukoliko ste već korigovali ishranu kurkuma može da potpomogne ovaj proces.

Najbolji način upotrebe kurkume za mršavljenje jeste kao dodatak ishrane, odnosno u receptima koje spremate, kao i napicima, najdelotvorniji u tom slučaju je čaj od kurkume za mršavljenje. 

Niže u tekstu ćete pronaći i nekoliko ideja i recepata na koji način je najjefikasije konzumirati kurkumu, kako za mršavljenje, tako i protiv raznih bolesti. 

Kurkuma za prostatu

Starenjem kod muškaraca dolazi do različitih problema sa prostatom, a najčešći jeste uvećanje prostate, akutna i hronična upala, a sve ćešće se pojavljuje i rak prostate. Medicina ima svoje različite terapije, ali one često nisu potpuno ili dovoljno korisne u borbi sa izlečenjem prostate.

Kako smo prethodno već naveli, kurkuma ima značajno dejstvo u borbi protiv raka, i izrazito antiinflamatorno dejstvo, stoga je odličan prirodni saveznik u borbi sa tegobama prostate, a posebno je delotvorna kurkuma za prostatu, odnosno često se kaže da je kurkuma lek za prostatu.

Kurkuma za jetru

Jetra je najveća žlezda u telu i igra jednu od najbitnijih uloga u metabolisanju ughljenih hidrata i lipida, ali se brine i za metaboličke procese svih štethih materija potput medikamenata, toksina, alkohola, cigareta – odnosno svih stvari koje štetno utiču na rad i zdravlje jetre, koja ukoliko ne funkcioniše kako treba, dovodi do posledica funkcionisanja i drugih delova tela.

Čišćenje jetre podrazumeva upravo uklanjanje svih toksina iz krvi i metabolizaciju navedenih hranljivih svojstava, da bi ljudsko telo dobilo sve što mu je potrebno. Ovo je razlog što je zdrava jetra veoma važna za celokupno zdravlje organizma. 

Mnoga ispitivanja su pokazala da je upravo kurkuma za jetru Direktna trgovina je jedan od ključnih principa naše firme, jer je to jedini način da stvarno garantujete poreklo, kvalitet, sortu i proces obrade proizvoda, kako bi njeni zdravstveni efekti bili garantovani., stimulišući proizvodnju i oslobađanjem žuči iz žučne kese, i na ovaj način dovodi i pomaže uklanjanje toksina iz čitavog tela. 

Kurkuma za dijabetes – terapijsko sredstvo

Kurkumin je privukao naučnu pažnju kao potencijalno terapijsko sredstvo za dijabetes i za poboljšanje dugoročnih komplikacija koje nastaju kao posledica dijabetesa. Pre svega zato što je u animalnim modelima pokazano efikasno smanjenje nivoa glukoze u krvi i holesterola u krvi. Skorija istraživanja su potvrdila važnu ulogu „tradicionalnog“ kurkumina u prevenciji i lečenju dijabetesa i poremećaja vezanih za dijabetes.

Ovaj sastojak može povoljno uticati na insulinsku rezistenciju, hiperglikemiju i hiperlipidemiju jer je u stanju da ublaži inflamatorne reakcije koje nastaju tokom dijabetesa i metaboličkog sindroma. Uzimanje kurkume (tumerica) tokom devet meseci u predijabetičkoj populaciji pokazalo je potencijal da se očuva funkcija pankreasa i poboljša insulinska osetljivost i adiponektin (protein koji učestvuje u regulaciji nivoa glukoze) u odnosu na kontrolnu grupu. U ovoj studiji je bio u stanju da spreči bilo kakvu pojavu dijabetesa tokom vremenskog perioda studije (dok je 16.4% učesnika kontrolne grupe dobilo dijabetes).

Kurkuma za visok pritisak – uticaj na zdravlje srca

Verovatno nauticajniji efekat kurkumina po pitanju srčanih oboljenja predstavlja poboljšanje funkcije endotela – sloja ćelija koji oblaže unutrašnjost krvnih sudova.  Dobro je poznato da je endotelna disfunkcija glavni pokretač srčanih oboljenja koji uključuje nesposobnost endotela da reguliše krvni pritisak, zgrušavanje krvi i razne druge faktore. Nekoliko studija sugeriše da kurkumin dovodi do poboljšanja endotelne funkcije. Jedna studija je pokazala da je efikasan jednako kao i fizička aktivnost, dok je druga studija druga pokazala da deluje podjednako dobro kao i Atorvastatin.

Osim toga, kurkumin smanjuje upale i oksidaciju, koje igraju ulogu i kod srčanih oboljenja. Rađena su i pojedinačna istrživanja sa pozitivnim ishodima vezanim za zaštitu od srčane hipertrofije i tromboze.

Kurkuma protiv raka –  Obećavajući agens u lečenju kancera

Kurkumin je identifikovan kao obećavajući agens u lečenju kancera i otkriveno je da suzbija rast, razvoj i širenje kancera na molekularnom nivou.

Antikancerogeni efekti ovog sastojka su dobro dokumentovani i pripisuju se povećanju aktivacije makrofaga i NK ćelija. On može pojačati citotoksičnost NK ćelija i time igra značajnu modulacijsku ulogu u remisiji i progresiji tumora. Studije su pokazale da može doprineti smrti ćelija kancera i smanjiti angiogenezu (rast novih krvnih sudova u tumorima) i metastazu (širenje karcinoma). Još uvek treba temeljno da se ispita da li kurkumin u visokim dozama, po mogućnosti sa pojačivačem apsorpcije poput bibera, može pomoći u lečenju raka kod ljudi.

Kurkuma protiv depresije – pozitivan utican na anksioznost i raspoloženje

U više studija je pokazano da redovan unos kurkume podržava celokupno emocionalno zdravlje kod ljudi. Dodatno, anegdotalni dokazi podržavaju ovu činjenicu, jer mnogi ljudi prijavljuju da kada predveče popiju napitak pripremljen sa toplim biljnim mlekom, sa malo crnog bibera, kokosovog ulja ili kako butera i malo jačom dozom kurkume (baš puna kafena kašičica) imaju efekat umirivanja anksioznosti, opuštanja napetih mišića i popravljanja raspoloženja. 

U nekoliko istraživanja je pokazano da antiinflamatorni, HPA-modulirajući i antioksidativni efekat turmerića može da reguliše neke fiziološke mehanizme uključene u depresiju. Štaviše, rezultati su pokazali da kurkumin pojačava neurogenezu, naročito u frontalnom korteksu i hipokampalnim regijama mozga.

Dokazi kod ljudi trenutno ukazuju na to da se čini da je kurkumin efikasniji od placeba u smanjenju simptoma depresije. Međutim, neophodne su duže studije, sa većim uzorcima i rigoroznijim dizajnom. Dodatno, jedno randomizirano dvostruko slepo placebo kontrolisano ispitivanje, pokazalo je da kurkumin može pomoći u lečenju anksioznosti i depresije kod gojaznih pojedinaca.

Kurkuma za imunitet – benefit za imuni sistem

Dosta studija je pokazalo da ovaj začin i njegov glavni sastojak mogu biti obećavajući imunostimulant. Efekat se ispoljava kroz različita dejstva u organizmu na molekularnom nivou. Jedna od najčešćih preporuka za prirodno lečenje protiv gripova, virusa i prehlada je upravo unos kurkume, što i ima smisla, uzevši u obzir njena antibakterijska, antiinflamatorna, antivirusna i antifugalna svojstva.

Ovaj efekat se postiže uzimanjem celovite kurkume u prahu, jer se  njena antivirusna svojstva pripisuju i drugim komponentama koje je čine, ne samo kurkuminu. Eterična ulja kurkume su efikasna protiv poremećaja disajnih puteva. Isparljivo ulje je aktivno u uklanjanju šlajma, ublažavanju kašlja i kontroli astme. Što se tiče kliničkih studija, davanje kurkumina pokazalo je potencijalno pozitivne efekte u lečenju hroničnih i autoimunih bolesti, izazvanih poremećenim odgovorom imunog sistema u organizmu, kao i ublažavanju njihovih posledica.

Kurkuma za kožu i zarastanje rana

Kurkuma je možda i prva biljka poznata kao korišćena u kozmetičke svrhe, jer su je od davnina žene nanosile na kožu. Veruje se da smanjuje rast dlačica na licu, da smanjunje akne i poboljšava ten. Mnoge žene u Tamil Nadu (oblast juga Indije) i dalje svakodnevno nanose kurkumu na lice pre kupki.

Danas se često koristi u vidu maski za lice koje čine da koža ima bolju teksturu, pomažu kod upalnih stanja, poput akni, suve kože, psorijaze i ekcema, čine da telo ima ujednačen ton i smanjuju pigmentaciju.

U jednoj studiji, ljudima sa psorijazom na temenu glave je davana kurkuma 9 nedelja i rezultati su pokazali da je u poređenju sa placebom, značajno smanjila eritem, iritaciju, crvenilo i ljuštenje. Ona se primenjuje i spoljno, nanošenjem na sveže rane i modrice i kao i za ubode insekata. Pasta od kurkume se tradicionalno koristi za ublažavanje krasti nekih vrsta boginja.

Kurkuminoidi imaju potencijal u kozmetici kao antioksidans, antiinflamatorna i sredstva sa kojima se koža posvetljuje. Pokazano je da kurkumin gel poboljšava izgled fotooštećene kože kod stanja kao što su pigmentne promene, solarne elastoze, solarni lentigini i slično, kada se nanose produžen period (šest meseci). Takođe nanošenje kurkume može promovisati zarastanje i sprečiti ožiljke kod akutnih povreda, poput opekotina. Zbog svega navedenog, može se reći da je kurkuma za kožu izuzetno korisna i blagotvorna.

Kurkuma za zube – izbeljivanje zuba i zaštita od karijesa

Antiupalna svojstva kurkume su dokazana mnogim studijama, a samim tim se mogu primeniti i kod oralne higijene. Odnosno, ovaj moćan začin može pomoći u očuvanja zdravlja usne duplje i zuba. Kurkuma za zube se može korisiti kao pasta za zube, i ovom prilikom ona dovodi do smanjenja upalnih procesa, i količine plaka na zubima, koji dalje može uticati na pojavu kamenca, pa i karijesa.

Ono što nije ispitano, pa je samim tim anegdotalno, i zasniva se na iskustvima pojedinaca jeste uticaj na izbeljivanje zuba. Ali se veruje da pored benefita na zdravlje, kurkuma za zube ima uticaj i za izbeljivanje. Ukoliko probate neke od preporuka koje nisu potkrepljene konkretnim studijama, uvek budite obazrivi, i ograničite upotrebu na jedanput tokom dana. Neki ljudi postavljaju pitanja da li je kurkuma opasna – i upravo mnoge studije govore u prilog tome da je bezbedno koristiti je, čak šta više prethodno prethodno smo naveli brojne benefite, ali ako postoji segment delovanja koji nije ispitan, svakako treba biti obazriv.

Kurkuma kao antioksidans

Kurkuma je poznata kao jedan od najmoćnijih antioksidanasa na svetu. Antioksidansi štite naše telo od slobodnih radikala (oksidanata) koji su normalni nusprodukti organizma, ali kad ih je previše u telu (usled zagađenosti hrane, vode i vazduha), odgovorni su i za različite poremećajne procese i bolesti. Ona vrlo efikasno neutrališe slobodne radikale u telu. Dodatno, njen glavni sastojak pospešuje aktivnost antioksidativnih enzima našeg tela, tako da dvostruko deluje na borbu protiv slobodnih radikala. Pored ovoga, ukoliko se ne hranite isključivo organskom ili neprskanom hranom, kurkuma može biti odlična pomoć vašem organizmu da se delom izbori sa ostacima pesticida i teških metala iz hrane. Nekoliko studija je pokazalo da uz kurkumu možete smanjiti i negativan uticaj oksidisanih biljih ulja (koji se nalaze u procesiranoj hrani i u hrani restorana). Ajurvedski tekstovi koji datiraju iz 250. godine pre nove ere, preporučuju mast koja u sebi ima ovaj čudutvorni začin za ublažavanje efekata toksina iz hrane. Zbog ovako moćnog efekta na neutralisanje slobodnih radikala, kurkumu povezuju sa promovisanjem dugovečnosti, i urađeno je par studija na ovu temu.

Mlevena kurkuma žute boje u drvenoj kašičići pored drugih mlevenih začina.

Kurkuma – kako se koristi?

Međutim, da bi dala sve ove efekte, kurkuma mora da bude vrhunskog kvaliteta, određene sorte i sadržaja kurkumina. Takođe, postoji i način kako konzumirati kurkumu, da bi se njen glavni sastojak bolje iskoristio u organizmu

Kurkuma u ishrani?

Turmerić je najbolje konzumirati kao dodatak jelima, odnosno u ishrani, i to kada je pomešate sa malo bibera u prahu, a dobro je i da se uzima uz obrok koji sadrži masti (može uz kokosovo ili maslinovo ulje). Kada se kupuje kurkuma, cena koju plaćate direktno je povezana sa benefitima kurkume za zdravlje.

Drugi način na koji je dobro koristiti kurkumu jeste u napicima, najčešće su to čajevi ili limunade. U nastavku pronađite nekoliko recepata kako da na efikasan, a ukusan način koristite ovaj prirodni začin, i poboljšate funkcionisanje čitavog organizma.

Kurkuma recepti

Obično kada pomislimo na suplemente i dodatke ishrani ne pomisli na nešto najukusnije što smo probali. Međutim, to ne mora da bude tako. Učinite svoje obroke i napitke ukusnim i zdravim, tako što ćete primeniti neki od naših recepata sa kurkumom.

Pronađite na ovoj stranici detaljne predloge za recepte sa ovim začinom, i uživajte i u ukusu i u svim benefitima koje pruža. Neki od naših predloga kombinacija koje posebno imaju benefita za zdravlje jesu sledeće kombinacije namirnica:

  • Biber i kurkuma
  • Kari i kurkuma
  • Med i kurkuma
  • Đumbir i kurkuma
  • Kurkuma i med za mršavljenje

Pronađite ideje kako da napravite latte, Ajurvedsko Zlatno mleko, soseve sa ovim začinom, šejkove, Ajurvedski zlatni med, kurkuma čaj i druge zanimljive kurkuma recepte.

Kurkuma kontraindikacije

Da li sve kurkume daju obećane efekte, da li je kurkuma opasna? Neka su od najčešćih pitanja koja se postavljaju.

Važno je znati da neke daju više negativnih nego pozitivnih efekata, ovo je slučaj ako se na primer radi o rinfuznoj kurkumi, koja takođe nije ni organska. Kada su organske kurkume u pitanju, među njima takođe postoje značajne razlike, nisu sve iste. Upravo od ovoga zavisi kakve efekte ćete imati od ovog čarobnog začina

U odeljku “Zašto da izaberete Superior kurkumu” ćete naći odgovor na pitanje zašto smo mi stava da je celovita organska kurkuma u prahu najbolji izbor suplemenata koji sadrže samo kurkumin.

Zašto je važno da vaš izbor budu organski proizvodi? Na ovaj način unosite najkavlitetnije namirnice i suplemente i vodite računa o sebi i onima koje volite, ali ništa manje zanemarljiv nije ni Vaš doprinos koji na ovaj način dajete očuvanju planete. Takođe, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama podržavate i male plantažere, njihove porodice, male lokalne zajednice koje se trude da očuvaju svoju tradiciju i kulturu, a da za to zauzvrat dobiju fer cene.

Zašto da izaberete Superior organsku kurkumu?

Ovaj drevni ajurvedski i jedan od najmoćnijih začina na svetu, drugog naziva turmerić, sa izrazitim antiupalnim i antioksidativnim svojstvima, može biti vaš najefektniji prirodni način da podignete svoj imunitet, očistite telo i smanjite upalne procese

Kao i kod većine superhrana, velika koncentracija nutritivnih vrednosti podrazumeva i veliku koncentraciju pesticida, ukoliko je hrana konvencionalno gajena. Nauka je odavno pokazala da su pesticidi ekstremno toksični za čoveka, samo je pitanje količine koju telo može da podnese.

Što se tiče kontaminacije mikrobiološkim organizmima, kao i aflatoksinima (koji su kancerogeni), kurkuma koja nije organski gajena, kako analize tržišta pokazuju, najčešće u sebi ima opasan nivo ovih toksina. Za kurkumu koja se prodaje rinfuzno (nije upakovana u hermetički zatvoreno pakovanje), ovo važi u 100% slučajeva. Nažalost kontaminacija ovom vrstom toksina se dešava i kod organskih praškastih superhrana pravilno upakovanih, a naročito onih poreklom iz zemalja kao što su Indija, Južna Amerika itd.

Zbog toga je jako važan kontrolisan proces proizvodnje, svežina proizvoda, pakovanje i na kraju laboratorijsko ispitivanje. Superior kurkuma je sertifikovano organska, srpskim, indijskim i evropskim sertifikatima.