Recept za bezglutenski hleb od bademovog brašna pogodan i za dijabetičare
Postanite ekspert za bezglutenske i proteinske hlebove uz organsko bademovo brašno! Vaš hleb može biti preukusan, proteinski i jednostavan za pravljenje i možete uživati u njemu iako imate insulinsku rezistenciju, dijabetes, ili ste na keto ishrani!
Bademovo brašno je popularna alternativa tradicionalnom pšeničnom brašnu, kao i drugim brašnima koja sadrže gluten ili previše ugljenih hidrata.
Bademovo brašno ima svega 4 grama ugljenih hidrata na 100g, bogato je proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Dodatno, izuzetno je bogato vitaminom E i magnezijumom, a pored svega toga ima i predivan ukus.
Bademovo brašno takođe može pružiti više zdravstvenih koristi od tradicionalnog pšeničnog brašna, kao što su:
- smanjenje „lošeg“ LDL holesterola
- regulacija šećera u krvi i pozitivan uticaj na insulinsku rezistenciju
- pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem
Uživaćete u ovom jednostavnom receptu za brz, zasitan i ukusan zdrav hleb! Brzo se pravi i još u rerni ćete po mirisu osetiti koliko ćete uživati u njemu!
Osnovni recept je jednostavan, i dobijate hleb neutralnog ukusa, pa ga možete kombinovati uz bilo koje jelo, kao i sa slatkim i slanim namazima. Od slatkih namaza preporučujemo vege čoko krem i karamel krem, a ako ste baš na keto ishrani ili imate dijagnostikovan dijabetes, onda preporučujemo keto vege čoko krem.
Ako ne pojedete ceo hleb, ostaci mogu da se drže u frižideru nekoliko dana, a ovaj ukusni hleb možete zamrznuti i na nekoliko meseci.
ZDRAV HLEB BEZ GLUTENA RECEPT – 5 JEDNOSTAVNIH SASTOJAKA :
1. 5 velikih organskih ili domaćih jaja (obe varijante imate da kupite u Just Organicu)
2. 70g ili 5 kašika organskog kokosovog ulja otopljenog na blagoj temperaturi
3. 1 kašičica organskog jabukovog sirćeta (ne preskačite – pomaže da hleb naraste)
4. ¼ kašičice himalajske soli
5. 200g organskog blanširanog fino mlevenog bademovog brašna
PRIPREMA HLEBA OD BADEMOVOG BRAŠNA :
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Postavite pek papir u modlu za hleb (kalup-pleh za pečenje hleba) dužine 30cm, tako da ga posle lako izvučete. Ili podmažite dobro pleh sa svih strana.
- U činiji umutite jaja, kokosovo ulje, sirće, so i dodajte bademovo brašno pa sve sjedinite.
- Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Ne brinite ako je ređe.
- Pecite dok hleb ne porumeni i dok se ne stegne. Proverite viljuškom, da li izlazi čista kad je ubodete sredinu. Peče se od 30-40 minuta u zavisnosti od rerne.
- Ohladite hleb pre vađenja, na sobnoj temperaturi ili u frižideru kratko. Ne sme da bude vruć kad ga vadite da se ne bi raspao. Kad se prohladi, savršeno je kompaktan.
VARIJACIJE UKUSA :
Ono što je sjajno sa ovim receptom je što sa malim izmenama svaki put možete da dobijete potpuno drugačiji bezglutenski hleb!
Bezglutenski hleb sa začinskim biljem
Osnovni bezglutenski hleb od bademovog brašna možete pretvoriti u savršen hleb sa začinskim biljem! Dodajte po ½ kašičice belog luka u prahu, origana i timijana. Ili koristite 1 kašičicu miksa italijanskih začina. Za ovu varijantu hleba, koristite maslinovo ulje umesto kokosovog.
Bezglutenski slatki keto hleb od bademovog brašna
Osnovni recept takođe možete da pretvorite u slatku varijantu, ali da i dalje bude prilagođen keto ishrani i ljudima sa insulinskom rezistencijom ili dijabetesom. Jednostavo zasladite vaš hleb dodavanjem 1 ½ kašičice čiste stevije, dodajte 1 kašičicu ekstrakta vanile i 1 kašičicu cejlonskog cimeta.
KAKO DA KORISTITE VAŠ DOMAĆI BEZGLUTENSKI HLEB:
Kao i svaki drugi hleb! 😊
Uz jaja za doručak… uz salatu za užinu… da napravite sendviče… da namažete neki krem ili orašasti puter preko – za šta definitivno preporučujemo naš lešnikov puter CRUNCHY!
Kupci preporučuju