Današnja hrana sadrži manje nutrijenata nego ona proizvedena pre samo 50 godina. Masovna i brza proizvodnja je većinski iscrpela minerale iz zemlje, zbog čega i namirnice koje unosimo imaju sve manje nutrijenata. 

Zato je nastala potreba za dodacima u ishrani pomoću kojih ćemo uneti nephodne nutrijente. Ovakav dodatak nam pružaju namirnice koje nazivamo  “superhrana” – organski dodaci ishrani. Jedna takav dodatak  je organski kakao prah. 

Na koji način naš organizam apsorbuje minerale iz organskog kakaoa, kao i koji su to hranljivi sastojci koje nam ova superhrana pruža, otkrivamo u tekstu koji sledi. 

Problem sa hranom danas – uzgajanje hibridnih sorti voća i povrća 

Kako bismo objasnili na koji način se današnja hrana zagađuje masovnom proizvodnjom, zbog čega i nastaje potreba za dodacima u ishrani, predstavićemo proces poljoprivrednog uzgajanja. 

U poljoprivredi se biraju hibridne sorte kultura jer su lakše za ubiranje, pravilnijeg izgleda, i mnogo otpornije, a sadržaj hranljivih sastojaka u tim sortama se uopšte ne uzima u obzir. Takođe, dugo vreme isporuke i skladištenja između berbe i prodaje dodatno smanjuju sadržaj hranljivih sastojaka. 

Zašto sintetički vitamini i minerali nisu najbolje rešenje

Zbog sve manjeg broja hranljivih materija u prirodnim namirnicama, nastala je čitava industrija sintetičkih vitamina i minerala, koji bi trebalo da nam pruže adekvatnu zamenu i nadomeste nedostatak prirodnih nutrijenata.

Međutim, vitamini i minerali se u prirodnoj hrani nalaze zajedno sa različitim enzimima, kofaktorima i hiljadama organskih mikrokomponenti koje moderna nauka još ne razume, a koji su neophodni organizmu da bi se komplikovan proces iskorišćenja nutrijenata odvio do kraja. 

Dodatno, vitamini se u prirodi nalaze u mnogobrojnim različitim formama, a u suplementima koji sadrže sintetičke vitamine i minerale se koristi samo po jedan ili dva dominantna oblika. 

 

sintetički minerali pilule

Proces apsorpcije minerala 

Što se minerala tiče, decenijama je nauka fokusirana na sedam makroelemenata, potrebnih u većim količinama (Ca, P, Na itd.), i određeni broj mikroelemenata i elemenata potrebnih u tragovima. 

Savremena nauka danas tvrdi da je našem telu neophodno čak preko 37 minerala, od kojih su mnogi (germanijum, rubidijum, litijum…) potrebni u neznatno malim količinama, ali bez kojih određeni, a ključni procesi u telu ne bi mogli da se realizuju. Ovi minerali se u adekvatnoj količini nalaze isključivo u prirodnoj hrani.

Zbog ovoga, sintetičke oblike minerala i vitamina, organizam ne uspe da iskoristi na adekvatan način, što nekad može dovesti i do negativnih efekata na zdravlje. 

Ljudski organizam najbolje prihvata hranu onakvu kakvu ju je priroda podarila, i upravo iz prirodnih namirnica najbolje crpi nutrijente. Zato sintetički nutrijenti nisu rešenje. 

Šta onda jeste pravo rešenje?

Odgovor je: organska i kvalitetna superhrana.

Superhrana – spona koja nas danas povezuje sa prirodom 

Jedno od dosta dobrih i sve popularnijih rešenja širom sveta je dodatak organskih superhrana u ishranu. 

Termin ‘superhrane’ se koristi za namirnice uglavnom biljnog porekla, često osušene i pretvorene u prah, obično sa egzotičnih podneblja, koje imaju natprosečno visok sadržaj različitih nutrijenata. 

Šta to znači? 

Znači da se u samo par kašika takve namirnice nalazi čitav dijapazon nutrijenata i fitonutrijenata, i to u značajnoj količini. Neki od primera za ovakve dodatke, čijim konzumiranjem dobijamo isti efekat kao da smo pojeli oko 200-300 grama svežeg povrća i voća su: organska maka, organski kakao ili konoplja u prahu

Jedna od dobrih stvari modernog doba je ta što je moguće da nam upravo ove namirnice iz dalekih delova sveta, ekstemno specifične po svojoj nutritivnosti, budu dostupne u našoj zemlji.  

Koje benefite pruža organski kakao kao superhrana?

Superhrana kojoj ćemo posvetiti ovaj tekst je  organski kakao u prahu. On se dobija kada se od osušenog fermentisanog zrna kakaoa izdvoji ulje (kakao buter) pa se dobijena smesa pretvori u prah. Iako kakao buter itekako ima svoje zdravstvene benefite, na ovaj način zapravo dobijamo mnogo veću koncentraciju fitonutrijenata iz kakaoa kao i minerala. 

Na taj način, iz visoko kvalitetnog kakao praha možemo dobiti, u samo dve pune kašike:

  • 29% dnevne potrebe kalijuma
  • 23% dnevne potrebe magnezijuma
  • 13% dnevne potrebe gvožđa
  • 21% dnevne potrebe mangana
  • 71% dnevne potrebe hroma
  • 17% dnevne potrebe cinka

Unos magnezijuma putem organskog kakao praha 

Da li znate koliko je magnezijum važan za vašu snagu i energiju i zašto se često dodatni unos magnezijuma preporučuje sportistima? 

Visoko kvalitetni organski kakao prah je bogat magnezijumom, do 574mg u 100g, tj u 2 pune supene kašike (15g) sadrži 23% dnevne potrebe magnezijuma. Za najbolje efekte što se tiče magnezijuma, uzimajte dve pune kašike svaki dan. Možete ga jednostavno razmutiti u toploj (ne vrućoj) vodi sa zaslađivačem po vašem izboru i ukusu ili ga dodati u bilo koji šejk ili kašu. 

U organizmu magnezijum igra ključnu ulogu u  smanjenju umora i iscrpljenosti, održavanju normalnog energetskog metabolizma i sintezi i normalnoj funkciji mišića.  Zato bi trebalo da vodimo računa o unosu ovog minerala, jer su umor i iscrpljenost česte posledice savremenog života. 

Suplementacija u vidu sintetičkih vitamina i minerala nekad može pomoći ali je sasvim sigurno da je najefektniji način da mikronutrijente unosimo iz njihovih prirodnih izvora, gde su uvezani sa ostalim hranljivim materijama. 

zrna kakaoa

Unos cinka putem organskog kakao praha

Cink iz organskog kakao praha se apsorbuje u organizam bez problema, i to ga čini jednim od najboljih izvora cinka biljnog porekla. Visoko kvalitetni organski kakao prah sadrži do 11,1 mg cinka u 100g, tj u 2 pune supene kašike (15g) sadrži 17% dnevne potrebe cinka.

Cink je esencijalni mineral koji moramo unositi putem hrane i ima neke od ključnih uloga u organizmu. Nalazi se u svakoj ćeliji našeg organizma. Nije samo neophodan za zdravu kosu, kožu i zarastanje rana, već je ima izuzetno veliki značaj za razvoj i funkciju ćelija imuniteta, kao i za normalno funkcionisanje kiselinsko-baznog metabolizma. 

Nedostatak cinka je rangiran u prvih deset uzroka različitih  bolesti širom sveta i smatra se da veliki deo ljudske populacije ima rizik od nedostatka cinka u organizmu.  Jedne od rizičnijih grupa ljudi za nedostatak cinka smatraju se ljudi kojima se ishrana bazira uglavnom na žitaricama i mahunarkama kao i vegani i vegeterijanci. 

Neki od simptoma blažeg oblika nedostatka cinka u organizmu su promene raspoloženja, netolerancije na različitu hranu, stanjena kosa, problem sa plodnošću, itd. 

Jedna studija je pokazala da suplementacija cinka (pri čemu opet naglašavamo da je odavno dokazano da su prirodni izvori minerala efektniji od sintetičkih suplemenata), može da smanji dužinu trajanja prehlada za 30%. Druge studije su potvrdile da suplementacijom cinka može značajno da se smanji rizik od različitih infekcija.  

Unos gvožđa sa organskim kakao prahom

U praksi je nebrojano mnogo puta pokazano da je konzumacijom organskog kakao praha moguće efektno podići nivo gvožđa u krvi.

Nedostatak gvožđa pogađa mnoge ljude, a naročito žene. Zapravo nedostatak gvožđa se smatra jednim od najvažnijih nutritivnih problema u svetu danas. Simptomi ovog nedostatka su ekstremno zamaranje, slabost, bleda koža, ubrzan rad srca, glavobolje i vrtoglavica. Slabi nokti i opadanje kose takođe mogu biti simptom manjka gvožđa. 

Nedostatak gvožđa u krvi sa sigurnošću se može utvrditi jedino uz analizu kvi. U slučaju nedostatka, možete probati sa različitim tabletama i ampulama ali dajte prvo šansu prirodi.

Kakao po pravilniku ne bi trebalo da u svojoj specifikaciji ima podatak da je bogat gvožđem, eventualno da je izvor gvožđa, mada je i to na granici. Naime, u preporučenoj dnevnoj dozi kakao praha (oko 15g), po laboratorijskim analizama, i najkvalitetniji organski kakao parh sadrži gvožđe u iznosu od 5% do 13% propisane dnevne potrebe za gvožđem. 

Pravilnik nalaže da proizvod mora da zadovoljava minimum 15% dnevne potrebe za mineralom, da bi taj mineral bio deklarisan na sastavu proizvoda. Međutim, organski kakao prah svakako sadrži gvožđe u određenoj količini a pored njega sadrži i njemu svojstvene fitonutrijente – polifenole, i to se smatra podatkom koji objašnjava efektnost kakao praha u podizanju gvožđa u krvi. 

 Za najbolje efekte što se tiče gvožđa, uzimajte dve pune kašike visoko kvalitetnog kakao praha svaki dan. Idealno bi bilo da ga ukombinujete sa nekim izvorom vitamina C, zato što se gvožđe biljnog porekla bolje iskoristi u organizmu uz vitamin C.

Kako se unosi hrom konzumiranjem organskog kakao praha? 

u 2 kašike kakao praha nalazi se čak 71% dnevne potrebne za hromom, što organski kakao čini jednih od bogatijih prirodnih izvora hroma.

Ovaj nutrijent  je jedan od najzastupljenijih elemenata Zemljine kore i slane vode, dok je u našem organizmu potreban u jako malim količinama. Međutim jako je važno da ga u tim količinama imamo dovoljno u telu jer hrom vrši izuzetno važnu ulogu u regulaciji aktivnosti insulina.

Dve zvanično odobrene zdravstvene izjave za redovan unos dovoljne količine hroma su da on doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata i da doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi. Pacijenti kojima fali hrom razvijaju ozbiljan oblik dijabetesa koji ne reaguje dobro na insulin. 

Kako broj ljudi sa insulinskom rezistencijom, kao i posledičnim dijabetesom, eksponencijalno raste poslednjih decenija, ne treba olako shvatiti važnost dovoljne količine hroma u ishrani. Namirnice koje sadrže rafinisane žitarice i proste šećere su dvostruko problematične za balans hroma u organizmu.

Kalijum i mangan

Kalijum i mangan su manje problematični u smislu nedostatka u ishrani, u poređenju sa gvožđem, magnezijumom, cinkom i hromom. Naravno, to važi za one ljude koji se svakodnevno hrane pravilno, tj unose puno svežeg voća. povrća i drugih neindustrijskih namirnica. 

Bez obzira na to, nije na odmet znati da u organskom kakao prahu pored svih drugih navedenih minerala, u samo dve kašike (15g) dobijamo i do 29% dnevne potrebe kalijuma (575mg) i 21% dnevne potrebe mangana (0,41mg).

Kalijum je mineral i elektrolit koji sprovodi električne impulse u organizmu i odgovoran je za održavanje normalnog krvnog pritiska, normalne funkcije mišića i normalno funkcionisanje nervnog sistema. Premalo kalijuma u organizmu dovodi do poremećaja u funkcionisanju kardivaskularnog, mišićnog i neurološkog sistema.  

Mangan je još jedan dobro proučen esencijalni element jer aktivira mnogobrojne enzime u telu.  Mangan  doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, normalnom stvaranju vezivnog tkiva, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i održavanju normalnih kostiju. Nizak nivo mangana u ishrani povezan je sa osteoporozom, dijabetesom, aterosklerozom, i nepravilnim zarastanjem rana. 

kakao

Zašto je neophodno da konzumiramo isključivo prirodne namirnice i suplemente?

Postoji još jedna jako važna stvar kod minerala i vitamina. Njih ne karakteriše samo minimalni dnevni i optimalni dnevni unos, već i maksimalni dozvoljeni dnevni unos! To znači da minerali i vitamini mogu i biti toksični ako se unose u prekomernoj količini.

Da li znate u kojim situacijama dolazi do predoziranja u skoro 100% slučajeva? 

Pri korišćenju sintetičkih vitamina i minerala, gde su ovi mikronutrijenti izolovani, u tabletama ili kapima, i gde je vrlo jednostavno višestruko premašiti potrebne doze. 

Sa prirodnom hranom praktično je nemoguće da se to desi. Ne biste bili u stanju da pojedete toliko organskog kakao praha ni bilo koje druge prirodne hrane da dođe do predoziranja nekim mineralom. 

Sa druge strane sa redovnim uzimanjem visoko kvalitetnog organskog kakao praha u dovoljnoj količini obezbedićete optimanalan unos minerala, zajedno sa proteinima, vlaknima, mastima i ugljenim hidratima, onako kako je to priroda i namenila, i možete očekivati realne zdravstvene benefite od toga. 

Zdravlje koje vam donosi pravilna ishrana poboljšaće kvalitet vašeg života, a na tom putu vam podršku pruža Just Superior. 

Tamara Golubović, D.Sc.

Reference

 

  • Erdman Jr, J. W., MacDonald, I. A., & Zeisel, S. H. (Eds.). (2012). Present knowledge in nutrition. John Wiley & Sons.
  • Lesley Braun, Marc Cohen. (2014). Herbs and Natural Supplements: An Evidence-Based Guide, volume 2, 4th Edition, ISBN: 9780729581738
  • https://www.nutridatabaze.cz/en/food/?id=344
  •     https://frida.fooddata.dk/?lang=en  
  • https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/nutrition_claims_en