Kokosčinke i mokri kokos-banana kolač
Just Superior kokosovo brašno je nutritivno bogato brašno predivnog ukusa, dobijeno mlevenjem nakon hladnog ceđenja ulja kokosa prve klase, sa Šri Lanke. Kokos prirodno ne sadrži gluten, nije alergen a bogat je vlaknima i proteinima. Pored toga, ima jako nizak udeo ugljenih hidrata i šećera.
Kokosovo brašno je inače isti proizvod kao i kokosov protein, i možete ga koristiti u obe svrhe.
Šta sve treba da znate o kokosovom brašnu?
Recepti s kokosovim brašnom sadrže manje skroba, malu količinu ugljenih hidrata i šećera, a veliku količinu vlakana. Pored toga kokosovo brašno ekstremno dobro upija vlagu, što znači da se u receptima ponaša drugačije od običnog kokosovog brašna.
100% kokosovo brašno
Ukoliko izbegavate i žitarice i orašaste plodove (koštunjavo voće) onda je kokosovo brašno jedina opcija koja preostaje da se prave različita jela i poslastice koje svi volimo, kao što su hlebovi, tortilje, palačinke, vafli, i slično.
Takođe, ukoliko hoćete recept sa više proteina i sa jako malim udelom ugljenih hidrata (keto recepti ili oni pogodni za ljude sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom), takođe je dobro zameniti celokupno brašno u receptu kokosovim.
U tom slučaju najbolje je da nađete recepte na internetu gde se koristi samo kokosovo brašno i pratite precizno uputstva. Generalno pravilo je da, kada se svo brašno u receptu menja kokosovim brašnom, onda je potrebno staviti ga oko 30% (trećinu) manje nego brašna koje inače ide u recept, kao i povećati količinu jaja (ili vegansku zamenu za jaja) u odnosu na originalni recept.
Dakle ako, na primer, u originalnom receptu piše da ide 100g brašna i 2 jaja, u recept sa kokosovim brašnom bi išlo 70g kokosovog brašna i 4 jaja. Po potrebi povećavajte količinu vode ili mleka u receptu, dok ne dobijete očekivanu gustinu.
Kokosovo brašno kao zamena dela brašna
Ukoliko želite samo da obogatite recept proteinima, vlaknima i zdravim mastima – jer u receptima sa standardnim brašnima ovih nutrijenata ima premalo, a ugljenih hidrata i šećera previše – onda je potrebno da u receptu zamenite 20% (petinu) originalnog brašna sa kokosovim brašnom. Možete zameniti i nešto više brašna (do polovine), ali u tom slučaju dodajte više vode ili mleka u odnosu na ono što preporučuje originalni recept.
Kokosovo brašno kao veganski protein i superhrana
Naravno, kokosovo brašno se može koristiti kao i bilo koja superhrana, odnosno kao dodatak smutijima i kašama, naročito kada je organsko i proverenog kvaliteta. Ovsene kaše će obogatiti svojim proteinima, mastima i mineralima, i daće im fantastičan ukus i strukturu. U slučaju dodavanja u smutije koristite jednu punu supenu kašiku, u slučaju dodavanja u kaše jednu do dve pune supene kašike.
Kokosčinke
- Bez glutena
- Bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima
- Nizak udeo ugljenih hidrata i šećera
- Ukusne i mekane
- Jednostavno se prave
Sastojci:
- Superior kokosovo brašno 40g
- Filtrirana ili flaširana voda 140g, a možete koristiti i mleko
- 5 organskih ili domaćih jaja
- 5 g maslaca (istopite na tiganju) pa dodajte u smesu (mi koristimo Petrov maslac)
Uputstvo:
Umutite jaja u posudi, dodajte ostale sastojke i sve izmešajte. Za pečenje je pogodno imati jedan od onih tiganja za palačinke u kome se ne lepi smesa. Pecite slobodno na visokoj temperaturi (u tiganj možete da stavite maslac ili kokosvo ulje pre svake palačinke).
Prva strana će se peći par minuta duže. Tek kad ivice krenu da dobijaju zlatnu boju, okrenite palačinku. Nije ispečeno dok ne možete relativno lako da je okrenete. Kad je okrenete, druga strana se peče kraće, 10-15 sekundi.
Ove palačinke su bez žitarica i bez orašastih plodova, tako da su odlične za ljude koji izbegavaju ove namirnice u ishrani. Takođe su idelne za sve koji vole palačinke i kokos! Kao toping naravno Vege čoko krem!
Jedna palačinka okvirno sadrži (bez topinga):
- 110 kcal
- 2,2g ugljenih hidrata
- 2,9g vlakana
- 1,1g šećera
- 6,6g masti
- 6,7g proteina
Mokri kokos-banana kolač
Sastojci za veći kolač od kokosovog brašna:
- 160g Superior kokosovog brašna
- 3 banane
- 370g bilo kod nezaslađenog organskog biljnog mleka (organska Bridge mleka su po nama najbolja organska mleka na našem tržištu, i imaju preko 18 različitih ukusa)
- 150g Superior kokosovog sirupa (mada je ispalo dosta slatko, verovatno može da se stavi i 100g a da ne utiče na strukturu)
- 40g organske crne čokolade
- pola kašičice organskog praška za pecivo

Uputstvo:
Možete ručno da izgnječite banane u dubljoj posudi viljuškom. Dodajte sve sastojke osim crne čokolade, i dobro izmešajte. Možete i sve u secka ili blender da stavite (samo treba da bude malo veći blender). Kad je sve sjedinjeno, ručno sitno iseckanu čokoladu ubacite u smesu i ručno izmešajte.
Sipajte u veću vatrostalnu činiji ili pleh za tortu, prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.
Važno:
Kolač mora potpuno da se ohladi u frižideru pre jela, da bi ukus i struktura bili kako treba. Kolač se služi i jede hladan. Podsetiće vas na koh – predivan je! Slobodno napravite količinu po receptu, jer iako je sladak, ovaj kolač od kokosovog brašna i banane je vrlo lagan i neviđeno ukusan.
Veganski
Organski
Bez žitarica (glutena) i bez orašastih plodova (ako neko ima intolerancije)
Bez procesuiranog šećera
Veoma hranljiv (vlakna, proteini, masti i minerali iz kokosovog brašna, kalijum i drugi vitamini i minerali kao i vlakna iz banana, razni mikro i fito nutrijenti iz crne čokolade)!