Kokos, čokolada, badem, malina… 

Ako volite kombinaciju različitih ukusa i tekstura u svojoj poslastici, ovi sirovi veganski kolači su idealni za vas! Jednostavno se pripremaju, nema pečenja, a ukoliko ih napravite od organskih sastojaka dobrog kvaliteta, biće i prepuni nutrijenata i jako zdravi za vas! 

Takođe, ovaj sirovi veganski dezert može biti jako interesantna opcija za vaše goste, jer izgleda prelepo, divnog i kompleksnog je ukusa, a lako i brzo se priprema!

Coco-choco kolači su:

  • Sirovi
  • Veganski
  • Bez glutena
  • Bez dodatog šećera
  • Organski (ukoliko koristite predložene sastojke)
  • Bez dodatog šećera

Sastojci sirovih veganskih Coco-choco kolača bez pečenja:

Donji sloj:

Srednji sloj:

  • Sveže (nekandirane) urme – 8 komada
  • Organski Superior bademov puter – 30g
  • Voda ili organsko biljno mleko (preporučujemo Bridge) – 20g

Gornji sloj:

  • 100% crna čokolada 50g 
  • Superior kokosov sirup – 15g

Coco-choco kolač

Uputstvo za pripremu:

Za donji sloj jednostavno umešajte organsko kokosovo brašno, organski kokosov sirup i malo vanile u činiji. Možda ćete morati da se pomognete rukama malo. 

Dobijenu smesu ubacite u silikonske kalupe za mafine i formirajte donji sloj tako što ćete rukama ili dnom kašike ’stisnuti’ smesu na dno kalupa. Stavite tako u zamrzivač dok pripremate srednji sloj. Za srednji sloj urme možete prethodno potopiti u vodu a i ne morate. 

Važno je kupite sveže urme, što možete učiniti u svim prodavnicama zdrave hrane, kao i u marketima. Izvadite koštice i u blenderu izblendirajte urme, organski bademov puter, i malo vode ili biljnog mleka. Izvadite kalup iz zamrzivača i jednako u svaki mafin dodajte srednji sloj kašikom. Vratite u zamrzivač.

Za gornji sloj je potrebno samo da na pari istopite organsku 100% crnu čokoladu, da dodate organski kokosov sirup i sve zajedno promešate. Stavite 5 minuta u frižider, da ne bude vruća čokolada ali pazite da se ne stegne u frižideru. Ako nemate 100% crnu čokoladu, jednostavno istopite 30g Arriba Nacional kakao butera, skinite sa pare, pa umešajte 20g Arribe Nacional, Criolla ili Dominikane kakao praha, a nakon topa dodajte sirup.

Posle 5 minuta, izvadite vašu organsku čokoladu iz frižidera i kalupe sa mafinima iz zamrzivača, zatim jednako u svaki mafin kao gornji sloj sipajte čokoladu. Kao dekoraciju, a i zbog ukusa, stavite po jednu malinu na svaki mafin, a organske, zamrznute maline možete pronaći u Just Organic-u. 

Nakon ovoga ostavite mafine par sati u zamrzivaču. Posle toga su spremni za komzumiranje. Kad ih izvadite iz zamrzivača obavezno ih držite u frižideru. Mafini se jedu se hladni.

Zašto mi uvek koristimo kokosov sirup u receptima?

Postoje dva dobra razloga zašto ne izostavljamo kokosov sirup u receptima. Prvi je niži glikemijski indeks od drugih zaslađivača a drugi sadržaj hranjivih materija.

Kokosov sirup je 100% prirodan veganski zaslađivač, divnog slatkog i kremastog ukusa. Nastaje filtriranjem i blagim zagrevanjem potpuno prirodnog i bogatog nutrijentima nektara drveta kokosa, koji se naziva ‘’Neera’’.

Kao i javorov sirup, istraživanja su pokazala da kokosov sirup sadrži minerale, vitamine, antioksidanse, flavanole i druge fitonutrijente. Za razliku od uobičajeno dostupnog javorovog sirupa, Superior organski kokosov sirup je proverenog sastava, porekla i procesa prerade.

Početna istraživanja su pokazala da kokosov sirup ima nešto niži glikemijski indeks od drugih zaslađivača!

Kokosov sirup može imati ukus od kiselkasto slatkog do potpuno slatkog. Superior organski kokosov sirup je potpuno sladak, i zato savršeno menja šećer ili med u svim receptima, a idealan je i kao toping za palačinke, vafle ili kao zaslađivač za sve vrste pića, kaša i slično.

Sastojci za Coco-choco kolač

Zašto kokosovo brašno?

Kokosovo brašno je divno brašno koje možete koristiti za pravljene vaših omiljenih recepata u varijanti bez žitarica. Takođe, kokosovo brašno prirodno ne sadrži gluten, nije alergen a bogato je mineralima, vlaknima i proteinima.

Pored svog impresivnog nutritivnog profila, organsko kvalitetno kokosovo brašno može pružiti i nekoliko zdravstvenih benefita. Oni uključuju održavanje nivoa šećera u krvi stabilnim, bolju probavu, zdravlje srca, pa čak i gubitak kilograma. 

Obično se u receptima samo dodaje kokosovo brašno, tako što se umesto 20% bilo kog drugog brašna koje koristite, stavi kokosovo brašno. 

Na ovaj način u receptu se ne menja ni struktura, ni previše ukus, ali se povećava sadržaj proteina, vlakana i minerala. Međutim u ovom konkretnom receptu savršeno ide 100% kokosovo brašno za donji sloj.

Just Superior kokosovo brašno je  dobijeno mlevenjem nakon hladnog ceđenja ulja kokosa prve klase, sa Šri Lanke. Dolazi direktno sa plantaža Šri Lanke. Proizvodi ga mala ali vrlo napredna firma, koja poseduje svoje sopstevene plantaže kokosa u predivnom i ekološki čistom delu ostrva. 

Ovo kokosovo brašno ni u jednom trenutku nije zagrevano tako da je zadržalo sva svoja nutritivna svojstva.