Superior Maka

Maka je jedinstvena po svojim medicinskim svojstvima, iako nije lek.


Sa razvojem modernog društvenog života, rad i životni stil su se promenili i ujedno doneli dosta negativnih fizičkih simptoma kod ljudi. Brzo zamaranje, nesanica ili nekvalitetan san, teško fokusiranje, problem sa plodnosti, slab libido, glavobolje i još mnogo toga, postali su uobičajene pretnje ljudskom zdravlju. Jedno od najmoćnijih prirodnih sredstava koje može pomoći u sprečavanju ili umanjivanju svih ovih simtoma je pažljivo odabrana Peruanska maka. Za maku je urađeno puno istraživanja, koja dokazuju njene pozitivne efekte na zdravlje. Ono što sledi jesu velike kliničke studije, koje bi to i potvrdile, ali već sada, stroga regulativa na nivou EU, odobrava gotovo sve zdravstvene izjave vezane za benefite i uticaj ove čudnovate biljke. Tome još doprinose i tradicionalni peruanski zapisi, kao i pozitivna iskustva miliona korisnika. Možda ceo spisak svih njenih svojstava deluje previše dobar da bi bio istinit, ali od iskustva preko nauke, zaista je gotovo sve u vezi make i potvrđeno (spisak referenci i naučnih radova za svaku tvrdnju dostupan je na našem sajtu). Povoljan uticaj na zdravlje, koji proizilazi iz uključivanja make u ishranu, svakako zavisi od njenog kvaliteta, količine koja se konzumira, kao i individualnog stanja organizma. Ono što je nedvosmisleno jeste da njeno dugoročno konzumiranje donosi boljitak svakom pojedinačnom organizmu.

Maka sadrži makaene i makademe, koji predstavljaju posebnu klasu sekundarnih metobolita pronađenih samo u u ovom korenu, koji imaju pozitivan uticaj na hormone. Takođe, maka sadrži više glukozinolata nego druga povrća (brokoli, kupus, karfiol), a oni su istraživani zbog svojih antikancerogenih, antioksidantnih i antipatogenih sposobnosti. U maki se nalaze i tri alkaloida, za koje se takođe smatra da imaju antikancerogena svojstva.


  • Balans hormona
  • Imunitet, snaga, energija
  • Plodnost i seksualnost
  • Mentalne sposobnosti
  • Zdravstvene izjave
  • Nutritivne vrednosti
  • Dodatno
Balans hormona

Balansira hormone i neguje ceo endokrini sistem, uključujući štitnu žlezdu. Tako pozitivno utiče na otklanjanje hroničog umora i poboljšanje raspoloženja. Jedna od pratećih pojava je i lepši izgled i kvalitet kože i tena. Vrlo je efektna u regulisanju simptoma PMS-a i simptoma menopauze (promene raspoloženja, noćna preznojavanja…).

Imunitet, snaga, energija

Podiže nivo energije, ali bez preterane stimulacije štitne žlezde, kao što je to kod kafe i čaja. Povećava snagu i izdržljivost. Primetan pozitivan uticaj na telesne performanse kod mnogobrojnih sportista različitih profila. Ojačava imunitet i sveukupnu otpornost organizma.

Plodnost i seksualnost

Blagotvorno deluje na plodnost. Pomaže u održavanju prirodne seksulane aktivnosti, libida i energije i deluje kao afodizijak kod oba pola (ali ne podiže nivo estrogena i testosterona).

Mentalne sposobnosti

Povećava mentalne sposobnosti – utiče pozitivno na fokus, memoriju i učenje. Ovaj efekat većina korisnika primeti vrlo brzo, koji god da je njihov primaran razlog za uzimanje make.

Zdravstvene izjave

Maka se na Zapadu tretira kao dijetetski suplement te je njena dnevna doza ograničena na 5 grama. Tek treba da se urade temeljna istraživanja koja bi potvrdila da su i veće doze make potpuno neškodljive. U Americi, gde se maka smatra hranom, kao i u samom Peruu, gde spada u osnovnu ishranu, preporučene doze su veće. Sve u svemu, bilo da se konzumira jedna puna supena kašika (3-5 gr) ili više, maka pokazuje pozitivan uticaj na čovekov organizam.

Ukoliko se maka konzumira kao u Peruu, ona bi pored svih fitonutrijenata obezbedila organizmu čitav spektar vitamina i minerala – kao što su Ca, Mg, P, K, S, Fe, Zn, I, Cu, Se, Mn,  i vitamini B1, B2, C, i E, nekih u mnogostruko višoj koncentraciji u odnosu na drugo povrće.

Medjutim, čak i jedna kašika make ima visok sadržaj još jednog važnog minerala – bakra, koji prema zvaničnim potvrdama EU, doprinosi:

  • održavanju energetskog metabolizma
  • funkcionisanju nervnog sistema
  • funkcionisanju imunog sistema
  • transportu gvožđa u organizmu
  • zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

Pored ovoga, zbog sadržaja biološki aktivnih komponenata koju su dovoljno proučeni u nauci, evropska unija odobrava i nekoliko specifičnih zdravstvenih izjava vezanih samo za maku koje mogu da se deklarišu na proizvodu (ovaj tip izjava prolazi najstrože kontrole):

  • Pomaže u održavanju izdržljivosti i vitalnosti
  • Pomaže u održavanju prirodne seksualne aktivnosti i energije
  • Pomaže snagu i zdravlje kostiju tokom menopauze
  • Blagotvorno deluje na plodnost

Sve navedene, kao i mnoge druge pozitivne efekte, moguće je osetiti nakon redovnog dužeg konzumiranja make u skladu sa preporučenim dnevnim dozama unosa.

Nutritivne vrednosti

Dodatno

Pokazano je da maka ima pozitivan uticaj na osteoporozu, kao i kod lečenja benignog uvećanja prostate. U skorije vreme maka je korišćena i medju atletama kao odlična alternativa anaboličkim steroidima.



Superior maka

PROVERENO NAJBOLJA

Maka je bila najcenjeniji plod kod Inka naroda iz Perua još pre nekoliko hiljada godina. Danas je nauka pokazala, a stotine hiljada iskustava korisnika potvrdilo, da svakodnevni unos samo jedne kašike dnevno kvalitetnog maka praha može značajno povećati energiju, izdržljivost, fokus i izbalansirati hormone, bez i jednog neželjenog dejstva! Naša maka je prirodni miks 3 vrste make, sertifikovano organska, 100% sirova, obrađena na tradiocionalan način, i dolazi direktno sa nekoliko malih plantaža iz najplodnijeg dela Anda. Sve ovo rezultira njenim vrlo upečatljivim dejstvom zbog koga je ona naš najpopularniji proizvod.


BRZA KUPOVINA


MAKA (Lepidium meyenii)

Poklon drevnih civilizacija Perua

Mi čvrsto verujemo da se izvori zdravlja i dalje nalaze u prirodi – i to prirodi u kojoj evolucija nije narušila prirodne balanse ekosistema… Zato nastojimo da prepoznamo i pažljivo biramo ono što nam priroda i dalje nudi – upravo jedan od takvih savršenih izbora jeste i maka. Maka je korenasto povrće koje se gaji i koristi na Peruanskim Andima, već hiljadama godina. Ono što ovu biljku čini posebnom je njena sposobnost da raste na visinama između 3700 i 4450 metara, gde klimatski uslovi uključuju ledene temperature, izuzetno jaku sunčevu svetlost i konstantne jake vetrove. Pretpostavlja se da je upravo ova kombinacija ekstremnih vremenskih uslova ono što maki daje jačinu, otpornost i lekovitost.


Mala tajna uspeha naše make


Sa ponosom vam predstavljamo našu Superior Maku, organsku, potpuno čistu, isključivo od prve klase ploda ubiranog sa obronaka Anda u Peruu. Pažljivo smo i dugo istraživali svetske proizvođače, posetili Peru, probali nebrojano mnogo uzoraka make i naš trud se isplatio – pronašli smo malu firmu koja u Peruu ima sopstvene plantaže make i strogo kontroliše sve od procesa zasejavanja semena, odabira ploda do pretvaranja make u prah potpuno sirovim postupkom. Dodatno što Superior maku čini jedinstvenom je lokacija plantaža na kojim se gaji. Plantaže se nalaze u ekskluzivnom regionu Meseta del Bombón, oko Junin jezera (nešto preko 4000m nadmorske visine), koji ima jedinstvenu mikro klimu i zemljište. Ovaj region, koji je inače i prirodni rezervat, je istorijska postojbina make i smatra se da baš odatle potiče njeno seme. Maka gajena u ovom regionu ima malo drugačiju boju, sadrži više minerala od make iz južnog dela Junina i smatra se makom najvišeg kvaliteta. Pored ovoga, dok se većina make danas suši brzo u električnim sušaonama ili u plastenicima, naša maka se suši i dalje na tradicionalan način, prirodno na suncu, na najpogodnijoj nadmorskoj visini. Naučna istraživanja potvrđuju da je ovo jedini način da se očuvaju sve blagodeti ove čarobne biljke. Na ovaj način na jednom mestu možemo da ispratimo ceo ciklus proizvodnje – od semena, preko ploda, do praha – i tako vama ponudimo proveren proizvod i dokazan kvalitet – najbolji od najboljih, jer vaše zdravlje to zaslužuje!


BRZA KUPOVINA

Otkrivamo – Šta maku čini stvarno najboljom na svetu?


Pored esencijalnih nutrijenata maka koren sadrži i čitav sepktar različitih korisnih fitonutrijenata i glukozinolate, čija su antikancerogena i antipatogena dejstva temeljno naučno izučavana i potvrđena. I ono što je najvažnije – maka ove supstance sadrži u znatno većoj koncentraciji nego drugo povrće. Ono što je specifično za maku je da sadrži i polinezasićene masne kiseline makaene i makademe, posebnu klasu sekundarnih metobolita pronađenih samo u korenu make. U maki se nalaze i tri alkaloida, za koje se takođe smatra da imaju antikancerogena svojstva. Količina ovih fitonutrijenata zavisi direktno od kvaliteta ploda make. Zato je ključno pažljivo izabrati visoko kvalitetan maka prah, kontrolisanog procesa proizvodnje, sertifikovano organski i detaljno proverenog porekla.


  • Vrste make
  • Svežina praha
  • Poreklo
  • Način obrade

Postoji preko 6 vrsta make, koje se razlikuju po bojama ploda; na tržištu je najzastupljenija žuta maka (kod nas poznata kao „zlatna“); znatno ređe se mogu naći crvena i crna. Prodavci žute make tvrde da je ona bolja od ostalih, međutim ovo nije istina. Crvena maka je duplo skuplja od žute, dok je crna skuplja i do nekoliko puta. Naučno je dokazano da kod različitih vrsta make blago varira sadržaj fitonutrijenata, pa samim tim variraju i njihovi efekti na zdravlje – npr. crvena maka sadrži najviše glukozinolata i ima najveći pozitivan uticaj na osteoporozu i probleme sa prostatom, a crna maka posebno utiče na povećanu koncentraciju i memoriju kao i na plodnost muškaraca. U Peruu od pamtiveka koriste sve vrste make zajedno, nikad ih nisu odvajali. Upravo zato naša mešavina tri ploda prve klase make daje maksimalne zdravstvene i nutritivne potencijale. Na plantažama sa kojih se ubira Superior Maka rađaju crvena, žuta i crna maka, i u srazmeri u kojoj rode (otprilike 60% žuta, 25% crvena i 15% crna), mi dobijemo naš maka prah, u idealnom prirodnom balansu.

Maka se ubira jednom godišnje i kada se osuši može jako dugo da stoji. Ona može da zadrži dosta svojih nutritivnih svojstava, ali njen potencijal se svakako povećava sa skraćivanjem vremena od ubiranja ploda do njegovog konzumiranja. Velike kompanije, koje preprodaju ogromne količine make, jednostavno ne mogu da ponude najsvežiju maku, već to čine sa višegodišnjih zaliha… Naša maka je uvek ovogodišnja i potiče od proverene firme, koja je jedna od retkih koja poseduje sopstvene plantaže make u najplodnijem delu Anda (odakle se smatra da je maka i potekla) i nudi ograničenu količinu najboljeg roda – a tako i mi vama nudimo najsvežiji proizvod.

Postoje biljke koje mogu da uspevaju u različitim podnebljima, što ne utiče u velikoj meri na njihova svojstva, dok postoje i one kod kojih je poreklo presudno. Maka prirodno raste jedino u Peruu, na obroncima Anda, gde malo koja druga biljka uspeva. Seme i plod make u izvornom obliku nije dozvoljeno izneti iz Perua, ali pre nekoliko godina nelegalnim tokovima sveža maka je preneta u Kinu. Dok ministrarstva u Peruu godinama obećavaju da će da reše ovaj problem, danas postoji preko 3700 razlićitih kompanija iz Kine koje prodaju maku. Problemi sa kineskom makom su višestruki. Postoje laboratorije u Kini koje zapravo proizvode sintetičku formu make, a pokušavaju da je prodaju kao autentičan maka koren. Dalje, dobro je poznato da je Kina jedna od najzagadjenijih zemalja na svetu i da njihova hrana nosi veliki rizik kontaminacije. Treće, spekuliše se da Kina već ima 7 GMO patenata za Maku (u Peruu su GMO namirnice zabranjene zakonom). Trenutno ni jedna EU laboratorija nije akreditovana da potvrdi tačno poreklo i kvalitet make, što uprkos obeležjima na pakovanju, može da znači da je unutra upravo maka iz Kine (koja takodje može biti sertifikovano organska). To sve je znatno doprinelo našoj motivaciji da pronađemo maku dokazanog porekla a time i kvaliteta. Naša maka provereno dolazi iz Perua, direktno sa plantaža gde je uzgojena, u veoma specifičnom delu Anda, oko Junin jezera, na idealnoj nadmorskoj visini peruanskih Anda od 4000 m (proizvođački sertifikat dostupan na našem internet sajtu)

Maka se na tržištu prodaje u dva oblika – kao sirov prah make i gelatiniziran maka prah (proces u kome se razgrađuje skrob iz biljke, primenom visokih temperatura); literatura i proizvođači nemaju jedinstven stav koja je maka bolja i postoje mišljenja po kojima je pri konzumiranju većih količina make (što je definitivno iznad preporučenih dnevnih doza) bolja gelatinizirana maka zbog potencijalnih tegoba sa varenjem, ali problem je što je ona termički obrađena, što može uništiti enzime i izmeniti strukturu i smanjiti sadržaj fitonutrijenata ove biljke.  Mi smo se, nakon temeljnog istraživanja, odlučili prvo za sirovu maku, u čijoj proizvodnji se temperatura dokazano ne podiže ni u jednoj fazi (dijagram procesa dostupan na našem sajtu), ali planiramo da ponudimo i gelatinizovanu maku uskoro. Alternativno, možete i sami, kod kuće, da isprobate proces gelatinizacije i konzumirate i takvu formu make (primer na sledećem linku).


Da li znate odakle dolazi vaša maka ?


Mi smo otišli na daleke Ande kako bismo bolje upoznali ovu čudesnu biljku i pronašli retka mesta gde se ona još uvek uzgaja i proizvodi po tradiocionalnim principima. Ispod možete videti fotografiju uslikanu tokom ‘svečane’ primopredaje plantaža našem dobavljaču (na Andima je ovo važan događaj), u ekskluzivnom regionu Meseta del Bombón, oko Junin jezera.


Kako smo mi obezbedili najbolji kvalitet?

JEDNOSTAVNO – U TRI PROVERENA KORAKA.


Direktna saradnja sa proizvođačem iz Perua

Hladno procesirano i upakovano u najstrožim uslovima

Najkraćim putem sa plantaže do police u Srbiji

Moćni saveznik za 21. vek


Maka se može svrstati u adaptogene i deluje slično žen-šenu, reiši prečurki, ašvagandi i drugim medicinskim biljkama. Za razliku od biljaka koje sadrže kofein, maka nema supstance sa stimulativnim dejstvom na centralni nervni sistem. Adaptogene biljke su jedne od najvažnijih biljaka za današnji moderan način života – jer se suprotstvaljaju raznim fizičkim, hemijskim ili biološkim izvorima stresa tako što povećavaju sveopštu otpornost na nespecifičan način, omogućavajući organizmu da se adaptira na stresne okolnosti.  Ne samo što promažu u borbi protiv posledica dugoročne izloženosti umerenog stresa, već deluju i kao tonik, stimulišuči imunitet i poboljšavajući generalni osečaj dobrog stanja tela.


BRZA KUPOVINA
Garancija kvaliteta

Just Superior make

Ukus koji možete očekivati od naše make je vrlo intenzivan i blago gorak, jer je takvog ukusa sirova maka. Ovo je zanimljivo jer Peruanci znaju da zapadno tržište traži sirovu maku ali im se ne sviđa ukus, i onda je ili prokuvaju ili dodaju maltodekstrin da je zaslade. Svima koji se bave makom ozbiljno je ovo dobro poznato. Uopšte nije više lako naći 100% čistu maku. A ne postoji način, bila organska ili ne, da se utvdi da li je pomešana sa nečim, osim po ukusu ako se neko baš razume u maku. Ako želite 100% sirovu maku, ona ide uz malo gorči ukus ali i uz sva očuvana nutritivna svojstva. Recepte i preporuke za korišćenje make, tako da u njoj uživate, možete videti na sledećem linku.


Naša maka je registrovana kao dijetetski suplement (rešenje Ministarstva zdravlja možete preuzeti na našem sajtu), što potvrđuje da je prošla sva rigorozna testiranja u akreditovanim laboratorijama i to dva puta (u Peruu i Srbiji), čime su potvrđeni kvalitet i bezbednost za ljudsku upotrebu. Takođe, maku pakujemo u Srbiji u najstrože kontrolisanim uslovima, što osigurava da maka ostane potpuno čista i nekontaminirana, a da se njena svojstva maksimalno očuvaju sve dok je vi ne otvorite u vašoj kuhinji!


Ukratko – šta našu maku čini najboljom?

KVALITET IZNAD ORGANSKOG.


Dokazano 100% čista maka

Sveža maka, ovogodišnjeg roda


Miks 3 vrste make – crvene, crne i žute sa širim spektrom zdravstvenih benefita

Evropski, srpski i peruanski organski sertifikat


Direktno sa plantaža Perua, 100% garantovano poreklo

100% sirova sa očuvanim svim nutritivnim svojstvima

Peruanska maka u prahu – najčešće postavljena pitanja

Pročitajte odgovore na najčešće postavljena pitanja i saznajte sve što vas zanima kada je u pitanju peruanska maka odnosno crna, crvena i zlatna maka.


  • Šta je peruanska maka?
  • Kako se uzima peruanska maka?
  • Koliko peruanske make treba da uzimam dnevno?
  • Kada je najbolje da uzimam peruansku maku?
  • Da li je potrebno praviti pauzu u uzimanju peruanske make?
  • Zašto je maka u prahu bolje rešenje nego maka u kapsulama?
  • Kako da ublažim ukus peruanske make?
  • Da li smem da kombinujem perunasku maku sa drugim proizvodima?
  • Da li maka sadrži gluten?
  • Da li peruanska maka ima neželjena dejstva i/ili kontraindikacije?
  • Da li je peruanska maka preporučljiva za trudnice i dojilje?
  • Da li peruanska maka dobra za decu?
  • Koja je vrsta make prema boji preporučljiva – crna, crvena ili zlatna maka?
  • Da li je bolja gelatinizovana ili sirova maka?
  • Šta znači kad se kaže da je peruanska maka adaptogen?
  • Da li peruanska maka podiže nivo hormona u organizmu?
  • Da li mogu koristiti maku i kad nemam nekih specijalnih zdravstvenih izazova?
Šta je peruanska maka?

Peruanska maka je biljka koja raste isključivo na jednom mestu na svetu, na Andima u Peruu, u uslovima u kojima gotovo nijedna druga biljka ne uspeva (na nadmorskim visinama od 3500 do 4500 metara, u centralnom regionu peruanskih Anda). Ovaj region karakterišu ogoljeni i kameniti tereni, intenzivno zračenje sunca, jaki vetrovi i prilično niske temperature. Ovakvo okruženje, ali i činjenica da je maka jedina biljka koja sadrži klasu fitonutrijenata makaeni, čine maku fascinantnom i vrlo specifičnom u odnosu na sve druge biljke na planeti. 

Maku tradicionalno (već 2000 godina) koriste domoroci Anda (Kečua narod) kao hranu i kao lek zbog njenih pozitivnih efekata na nivo energije, balansiranje hormona, funkcionisanje tiroidne žlezde, simptome PMS-a, simptome menopauze, povećanja libida, povećanja plodnosti, zdravih kostiju, mentalnog zdravlja, fokusa i smanjenja stresa.

Čak 90% ljudi koji adekvatno uzimaju kvalitetnu maku oseti njen pozitivan uticaj na različite aspekte njihovg zdravlja, i zbog toga je peruanska maka postala izuzetno popularna u celom svetu.

Kako se uzima peruanska maka?

Maka prah možete razmutiti u čaši vode ili je dodati toplim napicima, jogurtu, bilo kom šejku ili smutiju, kašama ili toplom biljnom mleku. Blago zagrejano pirinčano mleko sa punom kašičicom make je jedan od najuksnijih načina da se uzima maka prah.

Koliko peruanske make treba da uzimam dnevno?

Peruanska maka u prahu je u Srbiji po pravilniku svrstana u dijetetske suplemente (dodatke ishrani) i kao takva podleže pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvodaVažno je da proverite da li je maka koju koristite registrovana u Ministarstvu Zdravlja, što mora biti naznačeno na pakovanju zajedno sa brojem registracije. Maka koja nije registrovana, osim toga što je nelegalno na tržištu, nije prošla sistem provera i analiza koje je trebalo da prođe.

Kako se svim dijetetskim suplementima propisuje preporučena dnevna doza, tako i peruanska maka ima preporučenu dnevnu dozu: od 3 do 5g (3g make je okvirno puna mala kašičica, a 5g puna supena kašika). Prilagodite dozu svojim potrebama – krenite sa manjom dozom pa povećajte i pratite da li vam prija. Ukoliko želite da rešite neki konkretan zdravstveni problem, onda je svakako preporuka da uzimate 5g.

Ono što je sasvim sigurno je da nećete imati efekta ako maku ne uzimate svaki dan. Navedene doze su minimalne doze i korišćene su u naučnim istraživanjima koja su pokazala benefite ove biljke, ali oni dolaze do izražaja samo ako se maka prah svaki dan unosi. 

Ako uzimate maku prvi put, jedini način da znate koje efekte i u kojoj meri ostvaruje na vaš organizam, jeste da je uzimate svakodnevno najmanje dva meseca, u propisanoj količini. Interesantno je da u Americi organska maka ne spade u dijetetske suplemente i nema ograničenja u dnevnoj dozi.

Kada je najbolje da uzimam peruansku maku?

Kada je u pitanju maka peruanska, jedno od najčeščih pitanja se odnosi na doba dana u koje je poželjno konzumirati je. Nije presudno kada ćete u toku dana uzeti maku. Neki ljudi vole da je uzimaju ujutru, zato što podiže energiju i fokus, dok drugi preferiraju da je uzimaju uveče sa toplom vodom ili biljnim mlekom, jer ih umiruje pred spavanje. Treba da proverite šta vama više odgovara. Maku možete uzimati uz obrok, a možete i na prazan stomak.

Da li je potrebno praviti pauzu u uzimanju peruanske make?

Nigde ne postoje preporuke da treba praviti pauze u korišćenju make, čak ni u pravilniku koji objašnjava njenu upotrebu. Peruanska maca se u Peruu jede svaki dan, ceo život i to u daleko većim količinama nego što se kod nas preporučuje.

Kada posle nekoliko meseci korišćenja vidite kako organizam reaguje na maka prah, pauzu možete napraviti ako vi lično osetite tu potrebu. Korisnici koji su zadovoljni efektima koje maka ima na njih, uglavnom prve godine uzimaju svakodnevno, a kasnije organska maka postaje deo ishrane, s tim da može da se uzima 3 do 5 puta nedeljeno. Iako veoma neobično i učinkovito, maka je ipak povrće, a ne lek (ukoliko uzimate potpuno prirodnu maku u prahu kakva je Superior maka).

Zašto je maka u prahu bolje rešenje nego maka u kapsulama?

Mnogi zdravstveni efekti peruanske make su potvrđeni i obrađeni u različitim merama u naučnim istraživanjima, dok širom sveta ima nebrojeno mnogo iskustvenih dokaza o čudotvornom delovanju ove biljke. Zbog toga je organska maka postala jako popularan proizvod svuda u svetu, pa se na tržištu nudi u dva oblika, kao maka u prahu i maka u kapsulama. Ovo je isti proizvod, samo što se u drugom slučaju prah pakuje u kapsule. Ali šta onda dobijamo? 

Preporučena dnevna doza make je 3 do 5g, a neko uzima i više, dok kapsule sadrže uglavnom 500 mg praha. To znači da ako uzimate maku u kapsulama, morali bi da uzmete i svarite 6 do 10 omotnica kapsula u kojima se maka nalazi, i to svaki dan.

Osim toga, pakovanje praha u kapsule, pa zatim kapsula u ambalažu, znatno je skuplja opcija pakovanja. Prema tome, osim što bespotrebno konzumirate omotnice kapsula, za to i plaćate više, odnosno plaćate skuplji proizvod zbog nečega što nema nikakve veze sa samim kvalitetom make. Na kraju, peruanska maka je povrće, i nema nikakvog razloga da se kapsulira.

Postoje različite vrste make koje se razlikuju po načinu obrade i kvalitetu, i o tome postoji vrlo komplikovana priča šta je i za koga bolje. Međutim, kod pitanja da li treba piti maku u kapsulama ili u prahu, odgovor je vrlo jednostavan i nedvosmislen.

Kako da ublažim ukus peruanske make?

Kako je maka jedinstvena biljka sa jedinstvenim svojstvima, tako je i njen ukus vrlo specifičan. Nekome se sviđa manje, nekome više, ali svakako ima “šmek” na koji nismo navikli. Ukoliko vam se ukus ne sviđa, postoji toliko različitih i jednostavnih načina da ga zamaskirate. Nekoliko najpopularnijih načina koje su predlagali naši kupci možete pronaći OVDE.

Takođe, vredno je pomena da nam mnogi korisnici make kojima se u početku ukus ne svidi, kasnije jave da ne samo da su se navikli, nego im se posle nekog vremena ukus čak i dopadne.

Da li smem da kombinujem perunasku maku sa drugim proizvodima?

Da! Nutrijenti i fitonutrijenti iz jedne superhrane mogu da budu komplementarni nutrijentima iz drugih superhrana, tako da njihovim kombinovanjem možete samo poboljšati efekte koje dobijate. 

Peruanska maka se odlično kombinuje sa kakao prahom, cejlonskim cimetom, kurkumom, moringom, spirulinom, kao i sa raznim biljnim proteinima kao što su konopljin protein, kokosovo brašno i slično. Recept za jedan takav moćni šejk možete pogledati OVDE.

Da li maka sadrži gluten?

Maka je povrće i prirodno ne sadrži gluten. Da li će maka biti kontaminirana glutenom zavisi od toga gde se skladišti i pakuje. Naša maka nije sertifikovano bezglutenska i nismo još uvek uradili test na gluten, tako da ne možemo da garantujemo da ni u tragovima ne sadrži gluten. Ovo je važno za ljude sa celijakijom. 

Međutim, treba napomenuti i to da mi maku dobijamo isključivo sa nekoliko plantaža u najplodnijem delu Anda i da je prerađuje mala firma, koja se bavi samo makom, tako da ne dolazi u kontakt sa drugim sirovinama. Nakon toga, mi Superior maku pakujemo u farmaceutskoj kompaniji, jer takve kompanije imaju najstrožije uslove koje moraju da ispune za proizvodnju. Tu se ne proizvodi apsolutno ništa što sadrži gluten, tako da ne bi trebalo da je naša maka bilo gde imala ukršten put sa glutenom. Ipak, kako nismo radili testiranje i nemamo sertifikat, ne možemo garantovati za tragove glutena.

Da li peruanska maka ima neželjena dejstva i/ili kontraindikacije?

Peruanska maka trenutno nije povezana sa bilo kakvim zdravstvenim rizicima kod većine ljudi i malo je verovatno da će u umerenim dozama izazvati neželjene efekte. Međutim, kad god uvodite neku novu hranu u svoju ishranu, pažljivo pratite kako vam organizam reaguje.

Što se tiče kontraindikacija make u prahu sa lekovima i bolestima, nijedna do sada nije pronađena, ali se smatra da nema dovoljno istraživanja na tu temu, i zato između ostalog maka i spada u dijeteske suplemente u Evropi i Srbiji. Po pravilniku važi da, ukoliko pijete lekove ili imate neku bolest, potrebno je da se posavetujete sa lekarom pre uzimanja bilo kog dijetetskog suplementa.

Kako lekari često ne znaju za peruansku maku (mada se i to u poslednje vreme menja), ljudi koji imaju neko specifično zdravstveno stanje ili koriste neke lekove, obično krenu prvo sa manjim dozama, pa polako povećavaju i prate kako im organizam reaguje, konsultujući se sa lekarom u tom procesu. Na primer, mnoge žene su uspešno završile sa hormonskom terapijom uz pomoć make, međutim, neophodno je da se ovakvi procesi odvijaju uz kontrolu lekara.

Da li je peruanska maka preporučljiva za trudnice i dojilje?

Što se tiče dojenja i trudnoće, svaka namirnica mora da prođe velike kliničke studije koje su ekstremno skupe, da bi bila označena kao bezbedna u ovim periodima. Za maku nema ko da finansira takve studije (nema dovoljno finansijskog interesa kao za lekove), zbog čega je ona kod nas i u Evropi kategorisana kao dijetetski suplement. U skladu sa tim, zvanični stav je da trudnice i dojilje moraju da se posavetujuju sa svojim lekarom pre nego što počnu sa konzumacijom. 

Sa druge strane, maku u Peruu koriste hiljadama godina, bez ograničenja u pogledu količine, starosnog doba ili bilo kakvog specifičnog stanja. Našem timu je u Peruu, Kečuanka  (pripadnica Kučua naroda koji živi na Andima i koristi i gaji maku od pamtiveka) koja gaji maku lično rekla da žene u ovom narodu koriste maku tokom trudnoće i dojenja. To može potvrditi i literatura. 

Takođe, u Americi je maka kategorisana kao hrana, što opet znači da nema ovakvog ograničenja. Međutim, što se tiče naše regulative i nauke koju mi priznajemo, korišćenje make tokom dojenja i u trudnoći nije dovoljno proučeno. Konsultujte se sa lekarom ili sačekajte da prođu periodi trudnoće i dojenja, pa onda uvedite maku. 

S obzirom na to da maka može i treba da se koristi tokom celog života, nije strašno sačekati neko vreme. Mi tokom trudnoće i dojenja preporučujemo naše autohtone sorte kakaoa, jer će na prirodan način održati nivo gvožđa na optimalnom nivou, a u isto vreme uticati pozitivno na raspoloženje i stanje uma, što je jako važno tokom trudnoće i dojenja. Takođe preporučujemo i naš protein konoplje (zbog minerala, gvožđa, omega 3 masti i vlakana), kao i našu tajvansku spirulinu (neverovatno je hranljiva, podiže gvožđe, a kada je proverenog kvaliteta i čistoće onda je bezbedna i za trudnice i za dojilje).

Da li peruanska maka dobra za decu?

Maka je dijetetski suplement u Srbiji i Evropi, što znači da je za davanje maloj deci (ispod 3 godine), neophodno da se konsultujete sa lekarom (pedijatrom). Pošto je verovatno da lekar neće znati šta je maka, ostaje da sami procenite. Mi možemo samo da podelimo sa vama naše lično iskustvo i mišljenje koje treba baš tako i da shvatite. Maka u nekim zemljama sveta nije dijetetski suplement, već se koristi kao hrana i nema ograničenje ni u količini ni u konzumaciji od strane dece. 

U Peruu maku hiljadama godina konzumiraju svi – odrasli, mladi, trudnice, pa i mala deca. Kada je u pitanju naše lično iskustvo, naša deca konzumiraju maku, i to jedno dete od svoje od druge godine (samo manju dozu – oko pola kašičice), a sad ima šest i dalje je uzima. 

Za stariju decu maka je savršeno bezbedna i korisna, jer je dokazano da ne deluje putem hormona i ne povećava testosteron ili estrogen, već pomaže organizmu da sam dovede hormone u balans, daje energiju i fokus i ekstremno je nutritivna. Zapravo domoroci u peruanskim Andama tvrde da davanje make deci poboljšava njihove školske performanse. Dr Gloria Chacon i dr Jorge Aguila Calderon uradili su jednomesečno istraživanje na deci uzrasta od jedne do šest godina, dajući im male doze make.  Postigli su odlične rezultate – maka je poboljšala stanje anemije i regulisala problem sa spavanjem u većini delikatnih slučajeva.

Koja je vrsta make prema boji preporučljiva – crna, crvena ili zlatna maka?

Što se tiče različitih vrsta make, ovo su činjenice koje nauka priznaje do sada:

  • Postoji preko 6 vrsta make, koje se razlikuju po bojama ploda;
  • Na tržištu je najzastupljenija žuta maka (kod nas je poznata kao zlatna maka); Znatno ređe se mogu naći crvena i crna, a prirodni miks sve 3 vrste je sve više zastupljen poslednjih godina.
  • Naučno je dokazano da kod različitih vrsta make blago varira sadržaj nekih fitonutrijenata, pa samim tim blago variraju i njihovi efekti na zdravlje – npr. crvena maka sadrži najviše glukozinolata i ima najveći pozitivan uticaj na osteoporozu i probleme sa prostatom, a crna maka posebno utiče na povećanu koncentraciju i memoriju kao i na plodnost muškaraca.
  • U Peruu se od pamtiveka koriste sve vrste make zajedno, onako kako rastu na plantažama i nikad ih nisu odvajali.

Međutim, kad je nauka otkrila da crvena maka ima najbolji efekat kod osteporoze, u našem modernom svetu ljudima je odmah bilo logično da se izdvoji samo crvena maka iz polja i prodaje kao nešto potentnija za taj efekat, u odnosu na onaj koji ostvaruju crna ili zlatna maka. Međutim, šta je tu problem?

Maka prirodno tako raste da na polju rodi oko 60% žutog ploda, 25% crvenog i 15% crnog. Mi smo to lično i videli na Andima u Peruu gde je svaki deseti plod na plantaži  bio crni. Pošto ih je prirodno značajno manje, čista crna ili crvena maka su srazmerno skuplje nego zlatna maka ili prirodni miks, dostižući cenu koju retko ko hoće da plati, pa je vremenom na tržištu jednostavno počela da se nudi takva maka po sličnim cenama kao zlatna maka ili miks, ali to više nisu bile čista crna ili crvena maka. Kada je u pitanju samo zlatna maka cena je svakako povoljnija i od miksa, ali je efekat koji ima slabiji. 

Ova priča je dobro poznata u Peruu, ali u svetu niko ne pita svoje dobavljače da li je zaista u pitanju čista crna ili crvena maka, zato što je tako nešto moguće proveriti samo jako skupim analizama retko gde u svetu, a to niko ne radi za potrebe tržišta.

Jako je teško utvrditi čak i da li je bilo koja maka čista maka ili je pomešana sa nečim (neutralnog ili blagog slatkastog ukusa a sličnog nutritivnog sastava),  što se nažalost dosta praktikuje u Peruu poslednjih godina, jer je potražnja veća od kapaciteta uzgoja.

Zbog svega ovoga, naše mišljenje je da crvena i crna maka ne mogu da se nađu u svom čistom obliku na tržištu, ili mogu u izuzetno retkim situacijama koje treba temeljno proveriti, a u kojima će cena svakako da prati realnu priču (tj biće skuplje i do 70% od miksa i još više od čiste žute make). 

Superior maka je miks žute, crvene i crne make. Onako kako rastu na plantaži, tako su pokupljene i osušene na suncu, a nakon toga i samlevene, bez ikakvog razdvajanja. Ono što je od ključnog značaja kod bilo koje make, jeste da firma tačno zna sa kojih je plantaža maka došla i da poznaje put njene prerade. Mi sve to znamo, jer se makom pored kakaoa najstudioznije i najduže bavimo. Na našem sajtu su dostupne i vrlo detaljne analize make, koje pokazuju njenu čistoću i poreklo. Ipak, najbolji način da nešto saznate, uvek bio i uvek će biti – da probate lično! Koristite našu maku dva meseca, u dovoljnoj količini, pa se uverite i sami da li, i kakve tačno efekte ostvaruje.

Interesantno je spomenuti i da je većina ispitanika (oko 80%) u jednom ozbiljnom istraživanju urađenom na Andima skorijih godina, odgovorila da koriste koren make ne obraćajući pažnju na vrstu (boju) make, tj da je konzumiraju onako kako raste na plantaži. 14,5% ispitanika koristi žutu maku, a samo 5% isključivo crnu, ljubičastu ili crnu maku.

Da li je bolja gelatinizovana ili sirova maka?

Zapravo ne postoji egzaktan odgovor koja maka je bolja. Ako ste negde pročitali da je 100% jedno ili drugo istina, taj izvor „nije uradio svoj domaći zadatak” kako treba.⠀⁠ ⠀⁠
👉Maka se na tržištu prodaje u dva oblika – kao sirov prah make i gelatinizovan maka prah (gelatinizacija je proces u kome se razgrađuje skrob iz biljke, primenom kombinacije visokih temperatura i pritiska). Literatura i proizvođači nemaju jedinstven stav koja je maka bolja i postoje mišljenja po kojima je pri konzumiranju većih količina make (što je definitivno iznad preporučenih dnevnih doza) bolja gelatinizovana maka zbog potencijalnih tegoba sa varenjem. Međutim, problem je što je ona termički obrađena, što može umanjiti njene nutritivne vrednosti. ⠀⁠
👉Razlika između „sirove make” i „gelatinizovane make” je ta što se nakon sušenja korena make, u slučaju gelatizovane make ona podvrgava industrijskom postupku gelatinizacije ekstruzijom, kako bi se razbio skrob, a u slučaju sirove make, nakon sušenja, ona se samo melje. Ništa više, to je jedina razlika.⠀⁠
☝️Odgovor na pitanje koja maka je bolja ne postoji, i moguće je da odgovor zavisi od svake individualne osobe. Obe make, ukoliko su dobrog kvaliteta, dokazano pružaju zdravstvene efekte.⠀⁠Ono oko čega se svi slažu, jeste da je kvalitet make najvažniji.⠀⁠
👉Detaljnu analizu, referenciranu naučnim radovima, koja ce vam pomoći da za sebe izaberete najbolju maku, možete pročitati ovde.

Šta znači kad se kaže da je peruanska maka adaptogen?

Šta su adaptogene biljke? Jedna od definicija je da su to su to veoma retke biljke koje se suprotstavljaju različitim fizičkim, hemijskim ili biološkim izvorima stresa tako što povećavaju sveopštu otpornost organizma na nespecifičan način, pružajući mu mogućnost da se adaptira na stresne okolnosti. Neke od popularnih adaptogenih biljaka, pored make, su: ašvaganda, eleutero, tulsi, radiola, šisandra.

Maka peruanska spada u adaptogene biljke zato što, između ostalog, balansira hormone bez obzira na koji način su oni u disbalansu. Dakle, ona ne povećava i ne smanjuje estrogen ili testosteron, odnosno ne utiče na hormone na unapred određen način, već u svakom organizmu na osnovu potreba datog organizma utiče tako da se on sam dovede u stanje balansa. 

“Na nespecifičan način” u okviru definicije znači da nauka još uvek nije objasnila u potpunosti na koje načine te biljke tačno u organizmu dovode do efekata, ali je dokazala da dovode, pa takve biljke svrstavaju u adaptogene.

Da li peruanska maka podiže nivo hormona u organizmu?

U načnim istraživanjima je pokazano da maka deluje na hormone u organizmu na potpuno drugačiji način od fitoestrogenih biljaka (poput korena crnog kohoša i korena sladića) ili HRT-a (hormonske substitucione/zamenske terapije). Ona deluje tako što promoviše optimalno funkcionisanje hipotalamusa i hipofize, poboljšavajući tako funkcionisanje svih endokrinih žlezda. 

Originalna istraživanja na temu uticaja make na rad hormona otkrila su da su alkaloidi iz korena make ti koji pozitivno utiču na plodnost. Oni su ti koji deluju na rad hipotalamusno-hipofizne osovine, što može objasniti i zašto efekti make na hormone kod ljudi nisu ograničeni samo na jajnike i testise, već deluju i na nadbubrežnu i štitnu žlezdu, što posledično utiče na osećaj veće energije i vitalnosti.

Od prvog izveštaja o lekovitim svojstvima korena make, opšte je prihvaćeno i potvrđeno u brojnim istraživanjima da ova biljka ne sadrži biljne estrogene ili bilo koje druge fito hormone. Ona preko biljnih sterola, stimuliše endokrini sistem pomažući održavanje hormonskog balansa, na način koji još uvek nije u potpunosti shvaćen. 

Prema nekoliko istraživanja, ove biljne sterole iz make telo koristi uz pomoć hipofize, a za poboljšanje funkcije nadbubrežne žlezde, funkcije jajnika i testisa, kao i funkcionisanje štitne žlezde i pankreasa i pinealne žlezde. Ovakav multifunkcionalni uticaj make na endokrini sistem može objasniti njen pozitivni uticaj na regulaciju sveukupne hormonalne ravnoteže u telu.

Dakle, umesto da uvodi biljne hormone u organizam kao što soja radi, maka deluje kao okidač organizmu da on sam proizvede veći ili manji nivo hormona koji odgovara uzrastu i polu osobe koja ga uzima. 

Između ostalog, zbog ovoga je maka svrstana u adaptogene biljke. Zbog ovih i sličnih mehanizama po kojima utiče na naš organizam ona u stvari pokazuje adaptogeno svojstvo, pružanja svakom individualnom organizmu baš ono što njemu treba. Ukoliko ste na nekoj hormonalnoj terapiji, svakako se konsultujte sa lekarom pre uvođenja make u ishranu.

Da li mogu koristiti maku i kad nemam nekih specijalnih zdravstvenih izazova?

Naravno! Maka je savršena za održavanje dobrog zdravlja, potpuno prirodno daje fizičku energiju i snagu a umiruje um. Dodatno, maka preventivno “vodi računa” o našim hormonima i potencijalnim negativnim spoljašnjim utcajima na organizam. Maka je u nauci definisana kao adaptogen, što znači da svakom telu daje baš ono što njemu treba, a u današnje vreme, svima koji živimo u gradskim uslovima, ali baš svima bez izuzetka, je potrebna neka podrška organizmu.

Probajte savršeni ukus zdravlja naše provereno najbolje Superior Make.

VAŠE TELO ĆE VAM UZVRATITI NA NAJBOLJI NAČIN!

Superior Maka u Prahu – 150g

SKU: JS001

890,00 RSD sa PDV-om

SUPERIOR MAKA

Ovo su neki od razloga zbog kojih je naša maka vrhunskog kvaliteta, specifičnog ukusa i mirisa, i provereno delotvorna, i zbog kojih je ona naš najpopularniji proizvod!

  • Superior maka je prirodni miks 3 vrste (boje) make – onako kako raste na plantaži (oko 60% žuta, 25% crnvena i 15% crna).
  • 100% je sirova, i kao takva je zadržala sva svoja nutritivna svojstva.
  • Sušena je na suncu, na tradiocionalan način koji garantuje kvalitet (ne mehanički ni u plastenicima).
  • Dolazi direktno sa nekoliko pažljivo odabranih plantaža iz najplodnijeg dela Anda – garantovano poreklo i garantovana čistoća!
  • Registrovana je u bazu Ministarstva zdravlja što znači da je stavljena na tržište po svim propisima i da je prošla sve rigorozne analize.

Sve ovo rezultira njenim vrlo upečatljivim dejstvom zbog koga je ona vaš omiljeni proizvod.

Scroll Up