Današnje vreme donosi veliki broj izazova za naš organizam, pa se zato dodatna briga o zdravlju i ishrani smatra neophodnom. Mi uvek kažemo da su takozvane ’’superhrane’’, kao što su autentičan kakao, kvalitetna maka i konopljin protein neizostavan deo dana za one koji žele da sačuvaju svoje zdravlje i imaju dovoljno energije.

kakao u prahu

Koji su benefiti superhrane?

Superhrana dobrog kvaliteta praktično predstavlja prirodni lek, ili preventivu, zbog čega je njen redovan unos put do zdravlja. Pored superhrane, jako je važno da što veći broj namirnica koje jedemo bude organskog ili domaćeg porekla.

U Srbiji je danas, za razliku od pre samo nekoliko godina, moguće kupiti različite organske proizvode i namirnice (kako biljnog, tako i životinjskog porekla), u radnjama kao što su Just Organic ili Organico.

Benefiti redovnog unosa pravih superhrana, kao i organske umesto konvencionalne hrane, su očigledni, svakome ko proba dovoljno dugo:

  • više energije, stabilne tokom čitavog dana
  • bolji i mirniji san
  • odmorniji i svežiji izgled
  • veća koncentracija

Superhrana kao sastojak najslađih dezerta

Benefiti superhrane su vredni discipline, koju ovaj način ishrane svakako zahteva. Ako ste ikada bili na nekom režimu ishrane sigurno ste pročitali da je u redu da ga ponekad “prekršite”, i nagradite se omiljenom poslasticom. Mi smo pronašli način koji garantuje uživanje u slatkišima, ali takođe i zdrav način!

Da bi uživali bez griže savesti samo treba da dodamo po neki zdrav zaslađivač u sastojke koje već koristmo, i da znamo prave recepte, i dobićemo prava mala dezertna umeća koja će zadovoljiti sva naša čula, kao i tu vrlo realnu emotivnu potrebu za hranom koju ne možemo uvek izbeći. ❤

Za vas smo pripremili dva preukusna recepta, koji su pobrali simpatije svih generacija, pa u njima uživaju i najmlađi!

mekani keksi sa čokoladom

Mekani kolačići sa komadićima čokolade

Predivni, spolja hrskavi, unutra mekani, i puni čokolade! Lako se prave, dobro su nutritivno izbalansirani. Mogu se jesti sami, uz neko mleko, sa nekim čokoladnim ili voćnim namazom. Važno je napomenuti da su ovi kolači:

  • Bez glutena
  • Bez žitarica
  • Bez šećera

Potrebni sastojci:

✔ 60g Superior organskog kokosovog ulja

✔ 100g organskog Superior kokosovog sirupa (idealna zamena za javorov sirup, agavu, kokos šećer i med)

✔ 70g Just Superior lešnikovog putera od 100% celih, organskih lešnika

✔ 130g Just Superior bademovog brašna (od organskih blanširanih badema sorte Tuono, koja je blagog slatkastog ukusa)

✔ 1/4 kašičice himalajske soli

✔ 1/4 kašičice organskog praška za pecivo  

✔ 30g organske crne čokolade

✔ jedno organsko jaje ili jaje od lana (1 jaje = 1 kašiku mlevenih semenki lana pomešajte sa 3 kašike tople vode, i ostavite deset min da odstoji)

sastojci za kolačiće

Uputstvo za pripremu:

  1. U činiju sipati prethodno istopljeno kokosovo ulje (može se samo u džezvi istopiti na srednjoj vatri), kokosov sirup i lešnikov puter. Mikserom sjediniti.
  2. Dodati jaje (ili vegansku zamenu za jaje od lanenog semena) i opet mikserom umutiti dok masa malo ne promeni strukturu (dok se ne emulguje zbog jajeta).
  3. Onda dodati bademovo brašno, so i prašak za pecivo i opet umutiti mikserom.
  4. Na kraju dodati sitno iseckanu crnu čokoladu, i smesu umutiti špatulom.
  5. Od testa napraviti okrugle kolačiće i poređati na pleh ili u vatrostalnu. Može se staviti papir za pečenje ili folija. Može se premazati kokosovim uljem.

Peče se oko 20ak min na oko 160,170 stepeni. Zavisi od rerne, a i od toga koliko želite da unutrašnji deo kolačića bude mekan. Možete staviti na 160 stepeni i posle 20 min izvaditi jedan kolačić pa proceniti koliko još želite da se peku.

Kolačiće je najblje jesti istog dana, ali mogu se uviti u salvetu ili krpu i ostaviti u zatvorenoj posudi van frižidera dan ili dva.

Video klip sa pripremom mekanih kolačića sa komadićima čokolade možete pogledati ispod.

Slatko slane organske karamel kocke

Ova eksplozija ukusa će zadovoljiti i najzahtevnije sladokusce. Pratite recept tačno, a ukoliko promenite zaslađivač, probajte smesu prvo da vidite kakav je ukus i da li treba promeniti malo količinu drugih sastojaka u odnosu na recept.

Takođe, treba da dodate malo soli, pa da probate, pa da dodajete još po malo, dok malkice ne osetite so. Potrebno je postignuti taj specifičan slatko slani ukus, a kako bi recept u potpunosti uspeo potrebno je da bude ipak malo više sladak. Verujte da je vredno strpljenja!

Potrebni sastojci:

KORA

✔ Superior bademovo brašno 85g

✔ Superior kokosovo ulje 25g

✔ Superior Kokosov sirup 20g  (idealna zamena za javorov sirup, agavu, kokos šećer i med)

PRVI FIL

✔ Superior bademov puter 45g

✔ Superior kokosovo ulje 30g

✔ Superior Kokosov sirup 20g

✔ Himalajska so 1/8 kašičice

DRUGI FIL

✔ 70g 100% crne čokolade ili kombinacije kakao butera (45g) i kakao praha (25g)

✔ Superior Kokosov sirup 30g

slatko slane karamel kocke

Uputstvo za pripremu:

  1. Sastojke za koru pomešati (kokosovo ulje istopiti prvo), i napraviti tanak sloj testa. Lakše je da vatrostalna činija u kojoj se peče kora bude ista činija u koju se posle sipaju filovi. Peče se 15, 20 minuta na 150 do 180 stepeni.
  2. Za prvi fil u šerpu sipati sve sastojke i promešati. Sipati prvi fil preko kore i ostaviti da se ohladi. U frižideru će trebati dosta vremena da se ohladi, tako da možete staviti u zamrzivač na pola sata.
  3. Drugi fil se pravi tako što se na pari istopi crna čokolada i doda kokosov sirup. Ili na pari otopiti kakao buter, skinuti sa pare i dodati kakao prah i kokosov sirup. Drugi fil sipati tek kad je prvi fil skroz čvrst. Najbolje je onda ostaviti preko noći u frižideru sve, i sutra ujutru iseći i servirati.

Video klip sa pripremom slatko slanih karamel kocki možete pogledati ispod.

Jačanje imuniteta i bolji izgled uz slatkiše? Da, moguće je. Isprobajte naše slatke recepte i uverite se i sami da možete uživati dok vodite računa o svom zdravlju.