Bezglutenski hleb postaje sve popularniji, ne samo među osobama koje imaju intoleranciju na gluten, već i među onima koji žele da poboljšaju svoje zdravlje i ishranu.

Na sreću, pravljenje bezglutenskog hleba kod kuće je jednostavnije nego što mislite. U ovom blogu ćemo vas provesti kroz osnovne korake i dati savete za pripremu savršenog bezglutenskog hleba.

Hleb bez glutena recept – napravite bezglutenski hleb sa bademovim brašnom

Hleb od bademovog brašna na dasci pored organskog bademovog brašna

Bademovo brašno je popularna alternativa tradicionalnom pšeničnom brašnu, kao i drugim brašnima koja sadrže gluten ili previše ugljenih hidrata.

Postanite ekspert za bezglutenske i proteinske hlebove uz organsko bademovo brašno!  Vaš hleb može biti preukusan, proteinski i jednostavan za pravljenje i  možete uživati u njemu iako imate insulinsku rezistenciju, dijabetes, ili ste na keto ishrani!

Za pripremu vam je potrebno 5 jednostavnih sastojaka:

1.      5 velikih organskih ili domaćih jaja (obe varijante imate da kupite u Just Organicu)

2.      70g ili 5 kašika organskog kokosovog ulja otopljenog na blagoj temperaturi

3.      1 kašičica organskog jabukovog sirćeta (ne preskačite – pomaže da hleb naraste)

4.      ¼ kašičice himalajske soli

5.      200g organskog blanširanog fino mlevenog bademovog brašna

Bezglutenski hleb – priprema:

  • Zagrejte rernu na 180 stepeni. Postavite pek papir u modlu za hleb (kalup-pleh za pečenje hleba) dužine 30cm, tako da ga posle lako izvučete. Ili podmažite dobro pleh sa svih strana.
  • U činiji umutite jaja, kokosovo ulje, sirće, so i dodajte bademovo brašno pa sve sjedinite.
  • Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Ne brinite ako je ređe.
  • Pecite dok hleb ne porumeni i dok se ne stegne. Proverite viljuškom, da li izlazi čista kad je ubodete  sredinu.  Peče se od 30-40 minuta u zavisnosti od rerne.
  • Ohladite hleb pre vađenja, na sobnoj temperaturi ili u frižideru kratko. Ne sme da bude vruć kad ga vadite da se ne bi raspao. Kad se prohladi, savršeno je kompaktan.

Uživaćete u ovom jednostavnom receptu za brz, zasitan i ukusan zdrav hleb! Brzo se pravi i još u rerni ćete po mirisu osetiti koliko ćete uživati u njemu!

Osnovni recept je jednostavan, i dobijate hleb neutralnog ukusa, pa ga možete kombinovati uz bilo koje jelo, kao i sa slatkim i slanim namazima.  Od slatkih namaza preporučujemo vege čoko krem i karamel krem, a ako ste baš na keto ishrani ili imate dijagnostikovan dijabetes, onda preporučujemo keto vege čoko krem.

Ako ne pojedete ceo hleb, ostaci mogu da se drže u frižideru nekoliko dana, a ovaj ukusni hleb možete zamrznuti i na nekoliko meseci.

Zašto baš bademovo brašno koristimo za pravljenje hleba bez glutena?

Bademovo brašno ima svega 4 grama ugljenih hidrata na 100g, bogato je proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Dodatno, izuzetno je bogato vitaminom E i magnezijumom, a pored svega toga ima i predivan ukus.

Bademovo brašno takođe može pružiti više zdravstvenih koristi od tradicionalnog pšeničnog brašna, kao što su:

  1. smanjenje „lošeg“ LDL holesterola
  2. regulacija šećera u krvi i pozitivan uticaj na insulinsku rezistenciju
  3. pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem

Varijacije osnovnog recepta za hleb bez glutena

Ono što je sjajno sa ovim receptom je što sa malim izmenama svaki put možete da dobijete potpuno drugačiji bezglutenski hleb!

Bezglutenski hleb sa začinskim biljem

Osnovni bezglutenski hleb od bademovog brašna možete pretvoriti u savršen hleb sa začinskim biljem! Dodajte po ½ kašičice belog luka u prahu, origana i timijana. Ili koristite 1 kašičicu miksa italijanskih začina. Za ovu varijantu hleba, koristite maslinovo ulje umesto kokosovog.

Slatki bezglutenski hleb od bademovog brašna

Osnovni recept takođe možete da pretvorite u slatku varijantu, ali da i dalje bude prilagođen keto ishrani i ljudima sa insulinskom rezistencijom ili dijabetesom. Jednostavno zasladite vaš hleb dodavanjem 1 ½ kašičice čiste stevije, dodajte 1 kašičicu ekstrakta vanile i 1 kašičicu cejlonskog cimeta.

Bezglutenski hleb sa semenkama

Semenke ne samo da obogaćuju hleb vlaknima i zdravim mastima, već mu daju i prijatnu hrskavost. Pored toga, semenke su bogate proteinima, vitaminima i mineralima

Dodajte 50 g mešanih semenki (susam, lan, suncokret) u testo za dodatnu teksturu i nutritivne vrednosti. Takođe, možete posuti semenke po vrhu hleba pre pečenja.

Bezglutenski hleb sa suvim voćem

Suvo voće dodaje prirodnu slatkoću i bogatstvo ukusa koje se savršeno uklapa s aromom cimeta. Pečeni bezglutenski hleb sa suvim voćem može se servirati uz čaj ili kafu, a odličan je i kao brzi međuobrok kada vam je potrebna dodatna energija tokom dana.

Za slatku varijantu hleba, dodajte u testo 50 g suvog voća (grožđice, suve brusnice) i 1 kašičicu cimeta. 

KAKO DA KORISTITE VAŠ DOMAĆI BEZGLUTENSKI HLEB:

Kao i svaki drugi hleb! 😊

Uz jaja za doručak… uz salatu za užinu… da napravite sendviče… da namažete neki krem ili orašasti puter preko – za šta definitivno preporučujemo naš lešnikov puter CRUNCHY!