Kako izbeći prevaru i kupiti PRAVI Arriba Nacional kakao - Just Superior

Kako izbeći prevaru i kupiti PRAVI Arriba Nacional kakao

845x528.jpg

Organski kakao prah je jedna od najprivlačnijih namirnica, prava poslastica za one koji zaista vode računa o tome šta unose u svoje telo. Pored divnog ukusa, zdrav je i nema aditiva ni ostataka pesticida, čije je štetno dejstvo opšte poznato, pa tačno znate šta konzumirate.

Ipak, i u krugu najboljih postoje kukavičija jaja – uz prave informacije, prepoznaćete ih lako; zato smo za Vas pripremili obilje podataka, sa korisnim linkovima i konkretnim uputstvima, kako biste znali punu vrednost autentičnog Arriba Nacional kakaoa koji iz Ekvadora dopremamo za Vas.

Prodaja organskih kakao proizvoda na tržištu regulisana je zakonom, tj posebnim Pravilnikom o kvalitetu. Ipak, postoje rupe u zakonu koje mnogi koriste da lažno predstave šta zapravo imaju u svom pakovanju. Ovde ćemo Vam omogućiti da sami proverite šta se krije iza niskih cena, i kako da znate da je vaša Arriba Nacional originalna ekvadorska Arriba.

Šta zakon (ne) dozvoljava proizvođačima i distributerima

Kada pođemo u potragu za savršenim namirnicama po marketima, prva stvar koju proučavamo jesu deklaracije. Bez obzira na slikovite nazive, laskave „titule” sa raznih takmičenja koje stoje na ambalaži i sve ostale marketinške trikove koji će učiniti da proizvodu ne možete da odolite – u deklaraciji stoje suve činjenice, a one se moraju naći na proizvodu (po Zakonu o trgovini).

Informacije koje se nalaze na tim deklaracijama precizirane su i određene zakonom: to su podaci o nutritivnoj vrednosti (procentni udeo šećera, masti i sl.), naziv proizvoda, količina, sastav. Za iznošenje neistinitih podataka ove vrste, plaćaju se izuzetno visoke novčane kazne, a sve to povlači i druge sankcije – tako da se ovoga ipak pridržava većina proizvođača.

Ipak, zakon nije uspeo da obuhvati sve podatke, koji su Vam, u slučaju odabira najboljeg kakaoa, od ključnog značaja!

Ključne informacije koje NISU regulisane zakonom

 • da li je kakao proizvod sirov
 • koja je sorta kakaoa u pitanju

Ove dve informacije nisu ni na koji način regulisane zakonom – što u prevodu znači da svaki proizvođač može da napiše šta god želi jer niko neće kontrolisati ispravnost tih informacija. Tako da Vam, u slučaju odabira najboljeg kakao praha za sebe i svoju porodicu, jedino preostaje da istražujete sami.

To na prvi pogled deluje komplikovano, ali uz ova uputstva svako može da otkrije šta zaista kupuje i da li je u pakovanju ono što na njemu piše!

Lična karta savršenog kakaoa

U kvalitet kakaoa se možete uveriti i pre nego što ga donesete kući – na pakovanju treba potražiti sledeće podatke, da biste bili sigurni da kupujete onu pravu Arribu.

1. Zemlja porekla – odakle je kakao?

Premijum sorta kakaoa Arriba Nacional raste isključivo u Ekvadoru, i to samo u određenim provincijama!

Oblasti u kojima se uzgaja Arriba Nacional kakao imaju sopstvenu biosferu, i apsolutno svaki njen aspekt, od kapi kiše do biljaka koje sa Arribom dele mesto pod Suncem, zajedno doprinose specifičnosti ovog kakaoa, prepoznatih u celom svetu.  

Pored toga, ljudi od pamtiveka u Ekvadoru gaje ovaj kakao, fermentišu ga i suše do perfekcije, a rezultat je kakao sa najlepšom aromom na svetu, a po nekoj literaturi i najbogatiji flavanolima – koji su zaslužni za većinu zdravstvenih benefita koje nam pravi kakao prah pruža.

2. Uvezeno iz… – u kojoj zemlji je stvarno kupljen kakao prah? (uvoz direktno iz Ekvadora VS iz Evrope)

Kada se gotov kakao prah uvozi iz Evrope, nekada se ne može ni ući u trag tome koja je njegova zemlja porekla, a samim tim ni kakvog je taj kakao kvaliteta.

Što se tiče Ekvadora – kupci znaju na kojoj adresi da traže premijum zrno, a gde se kupuju hibridne sorte niskog kvaliteta – kojih takođe ima jako puno u Ekvadoru. Da napomenemo: u oba slučaja govorimo o sertifikovano organskom kakau, ali se sam kakao razlikuje po tome da li je u pitanju autohtona (stara) sorta, najsličnija divljem kakaou (koji pruža sve zdravstvene benefite zbog kojih i koristimo kakao), ili hibridna sorta, kod koje je jedino važno da bude jeftina i jednostavna za gajenje.

Ova priča važi i za Peru i Dominikansku republiku i ostale zemlje Južne Amerike – a kupci su uglavnom prerađivači kakaoa.

Oni na svetskom tržištu nude proizvode koje preradom dobijaju od kako zrna, kao što su cacao nibs (drobljeno zrno), kakao masa (za konditorsku i industriju čokolade), kakao buter i kakao prah.

3. Procenat masti u kakao prahu

Udeo masti u kakao prahu jedan je od parametara njegovog kvaliteta.

Iz celog zrna izvlači se mast – to je kakao buter, skuplji od samog kakao praha. Tako znate da što više masti ima samo zrno, ono je kvalitetnije, pa je i masniji prah skuplji i kvalitetniji!

Da li masti iz kakaoa goje?

Za one koji se klone masti (mada je dokazano da su one neophodne za zdravlje – više o tome možete saznati ovde i ovde) imamo dobre vesti – u dozama kakao praha koje konzumiramo količina masti je zanemarljiva što se tiče gojenja! Ali, da li je u kakau 10% ili 20% masti imaće veliki uticaj na kvalitet praha.

Proces proizvodnje i prerade kakaoa

Teško je izvući mast iz kakao zrna, i nemoguće ga je izvući do kraja – što znači da što je prah osiromašeniji mastima – to je više procesiran.

Ukoliko kakako prah ima 10 – 12% masti (što se po pravilniku naziva kakao prah sa redukovanim sadržajem masti), a uz to je i jeftin, to znači da je obrađen na vrlo visokim temperaturama, jer je to je jedini način da proces proizvodnje ne bude previše spor i skup!

Dobar kakao prah treba da ima više masti, a pomenute niske procente nametnula je isključivo konditorska industrija, kojoj je potrebna velika količina kakao praha – jeftinog i što bolje rastvorljivog, jer ga je takvog lakše umešati u razne proizvode. Vidimo da je dobrom kakao prahu potrebno malo više da se rastvori.

 

Jenny, koja se 20 godina bavi proizvodnjom najfinijeg kakao praha, je za nas savršeno objasnila proces proizvodnje Arriba Nacional kakaoa – što možete pogledati ovde.

Sirovost kakaoa

90% proizvođača svuda u svetu piše da je njihov kakao sirov – iako sve više dokaza ukazuje na to da samo nekolicina proizvođača na celom svetu proizvodi zapravo ono što nazivamo sirovim kakao prahom. U Ekvadoru proizvođači kakaoa tvrde da ne postoji tehnologija za proizvodnju sirovog kakao praha. Na našoj stranici (stranica za arribu) možete pročitati kako i zašto je naš proizvođač razvio posebnu tehnologiju za proizvodnju jedne linije hladno procesiranog kakao praha, a to je Arriba Nacional koji mi Vama nudimo.

Više o problemu na tržištu na temu sirovog kakao praha saznajte u ovom korisnom klipu:

 

Šta zapravo plaćamo kada kupujemo vrhunski organski kakao?

Kako je kakao industrija rasla, u Ekvadoru su počele da se gaje i hibridne sorte kakaoa – lakše i jeftinije za gajenje, na štetu kvaliteta. Veoma mali broj plantažera potrudio se da sačuva originalno zrno Arribe, i oni ga nisu mešali sa drugim sortama i hibridima.

Jasno je da ovo povlači i različite cene – hibridi će koštati manje, a premijum zrno, koje zahteva kompleksnije uslove, veći trud i resurse, sačuvaće visoku cenu. Ovo je dobro poznato i važi na južnoameričkom (ovde konkretno ekvadorskom) tržištu kakaoa.

Preprodavci kakaoa (od kojih vi kupujete proizvode) nemaju previše prostora da utiču na cenu onoga što prodaju –  kakao prah se proizvodi skoro isključivo u zemljama gde se gaji, i cenu kakaoa konfiguriše:

 

 • cena samog zrna (precizno određena za svaku vrstu, zavisi od kvaliteta i sorte);
 • cena prerade zrna u finalni proizvod (do koje je mere i koliko pažljivo prerađeno kakao zrno);
 • troškovi transporta i uvoza.

 

Arriba Nacional, prema tome, ima svoju tačno određenu cenu ispod koje ne može ići; cena koju plaćate za autohtonu vrstu može da varira samo neznatno i to na nivou celog tržišta, gde je manjim firmama nešto teže nego većim.

Da li je neobično niska cena Arribe znak upozorenja?

Možete pogledati realne cene pravog Arriba Nacional kakao praha svuda u svetu. Ovih proizvođača i distributera nema mnogo, jer kao što smo više puta naglasili Arribe ima zanemarljivo malo u poređenju sa svim drugim sortama kakaoa.  

Dakle, jasno je: realna cena Arriba Nacional kakao praha je prilično ujednačena svuda u svetu – 150 grama košta između 700 i 1000 dinara, za prah uvezen direktno iz Ekvadora a ne preko posrednika – što je uvek naznačeno na ambalaži. Uzmite u obzir i to da zemlje bliže Južnoj Americi imaju manje troškove transporta, kao i to da ovakvih kakao prahova generalno ima malo u svetu.

Uz ove informacije, neće Vam biti teško da i sami zaključite šta je prava Arriba Nacional.

Zaista organski kakao prah se može pronaći po upola nižoj ceni, ali to su sorte koje nemaju nikakve veze sa Arribom i njenim kvalitetom – bez obzira na to šta piše na ambalaži, jer smo već pomenuli da te delove zakon ne reguliše.

Sami ste najbolji sudija – probajte i prepoznajte!

Najbolji način da prepoznate dobar kakao jeste da ga probate!

Na vrh kašičice uzmite više vrsta, i među njima će se Arriba izdvojiti – to je specijalan kakao, cenjen zbog prepoznatljive arome i ukusa, čije note variraju u zavisnosti od provincije gde je kakao gajen (da – položaj je toliko važan). Obično je to cvetna nota, ali svakako ne možete omašiti.

Borba za kvalitet traje

Kvalitet kakaoa i njegovo mešanje sa drugim vrstama i hibridima je veoma popularna i ozbiljna tema u svetu. Za opstanak autohtonog zrna i protiv mešanja Arribe sa hibridima bore se značajne organizacije, a prodaju hibrida pod njenim nazivom i da ne pominjemo.

U ovom radu možete pročitati više o potencijalnim tehnologijama kojima bi se prepoznavao kvalitet kakaoa, koje su nažalost još uvek daleko od primene.

Za kraj – još nešto o cenama i kvalitetu

Tržište je ogromno i zasićeno proizvodima koji neverovatno variraju u cenama i kvalitetu – a isto se može reći i za tržište informacija, gde se lako možemo informisati o ovome.

Plastično objašnjeno, situacija je ovakva:

Proizvođača nešto košta 100 dinara; on će to radnji prodati za 130, a radnja Vama za 170 dinara. U cenu ulaze mnoge stvari, uključujući i transport – možete kupiti kakao direktno od proizvođača, ali pre toga morate sami otići u Ekvador.

Što se tiče kvaliteta, i on određuje cenu: kvalitetan keks ima maslac, integralno brašno, cele žitarice i lešnike umesto hidrogenizovanog ulja, belog brašna i veštačke arome lešnika. Sirovine su skuplje, a samim tim i finalni proizvod. Na sličnu temu možete se informisati i ovde, od strane nekog ko nije proizvođač niti prodavac bilo koje hrane.

Proizvođači i trgovci zarade koliko zarade, unapred automatizovanim procesom – a u većini slučajeva vi platite više ako je proizvođač platio (u prevodu uzeo kvalitetnije) sirovine. Na Vama ostaje da u moru odaberete najbolje za sebe i svoje zdravlje. Ako ste se odlučili za organske namirnice, potražite one najvišeg kvaliteta – da znate da novac i trud koji ulažete ide za pravu stvar, a to je za poboljšanje vašeg zdravlja i kvaliteta života. Štednja na kvalitetnoj hrani na kraju ispostavi visok račun – a plaća se zdravljem.


7 komentara

 • Jelena

  21.06.2018. at 12:48

  Zaista edukativan tekst, hvala vam na ovome! Apsolutno nisam imala pojma da zakon ne reguliše ovo na adekvatan način. Inače koristim već mesecima vašu Arribu Nacional i maku, a jutros sam zbog poređenja kupila i jeftiniji kakao kako bih odradila test sa vodom. Zaista se vaša Arriba mnogo teže rastvara, što je logično, jer je sirova hrana. Inače kakao kupujem zbog dece a maku zbog sebe, i presrećna sam što na srpskom tržištu možemo da nabavimo kvalitetan sirov kakao prah!

  Odgovori

 • Lia

  08.07.2020. at 21:36

  Edukativo i tacno.
  Bez komentara samo sto nazalost kvalitetan kakao kao i mnogo sta retko preretko ko moze priustiti bar u Srbiji.Realno skoro nista.
  Tragicna istina.

  Odgovori

  • Just Superior

   15.07.2020. at 10:57

   Hvala na komentaru. Jeste istina da kod nas u zemlji nije lako priuštiti takve stvari. Mada je po nama bolje odvojiti nekad resurse na nešto što će stvarno pomoći zdravstveno, nego stalno koristiti nešto što nema nikakvog efekta. Naš Criollo recimo je potpuno autentičan kakao koji takođe pruža zdravstvene benefite, kao i Arriba, i on košta 670 dinara, i ta doza je za jednu osobu za oko 3 nedelje, a može i do mesec dana da traje, i da i dalje ima efekta.

   Odgovori

 • Dragoslav

  01.11.2020. at 10:04

  Koju vrstu kakao praha na nasem trzistu preporucujete za konzumaciju kao casu napitka?

  Odgovori

 • sai bane

  16.03.2021. at 00:21

  A kad kupim kako u celom zrnu?
  On nije obradjen i prema tome je sigurno daleko bolji za konzumaciju (pa makar i neka slabija sorta) nego kvalitetnija sorta koja se vise obradjuje.
  Zar nije tako?
  Poslednje vrem u Srbiji ne mogu naci kako u celom zrnu. Samo lomljeno, iz kojeg se takodje moze izvuci deo masti.
  Poslednji out sam doneo oko 3kg sirovog kakao iz Indije, kad sam bio,
  Ali sam ga imao donedavno. Potrosio sam ga najvise kroz smutije.
  Znate kakva je razlika kad u smuti stavite kasicu-dve kakaa u prahu (pa i najkvalitetnijeg) i kad stavite 4-5 celih zrna kakaa.
  Razlika u ukusu i strukturi samog smutija je ko nebo i zemlja. O ukusu da i nepricam, a o hranljivim vrednostima tek.
  Svako dobro

  Odgovori

  • tamara

   17.03.2021. at 15:52

   Zdravo 🙂 Hvala na komentaru!:) Po nama nije bolje celo zrno bilo koje sorte nego kakao prah autohtone sorte. Hibridne sorte su dosta lošeg kvaliteta, i imaju značajno manje fitonutrijenata koji daju kakaou zdravtsvene benefite. O ukusu hibrida da ne komentarišemo, to je bukvalno strašno! A ako pričamo o celom zrnu našeg kakaoa i kakao praha, da uporedimo isti kvalitet samo dva različita proizvoda, onda ovako stoje stvari. Sva zrna se svakako suše i fermentišu. To su prvi koraci obrade i za kakao prah. Ne znam da li ste pročitali ovaj naš blog možda https://justsuperior.rs/sirov-kakao-prah-mit-ili-istina/? Znači i kod zrna je ključno kako se suše i fermentišu. Ali u pravu ste, zrna posle ne podležu nikakvoj obradi. Kada konzumirate celo zrno, onda dobijate kakao buter i kakao prah u jednom. Znači ako poredimo 10g kakao zrna i 10g kakao praha vi u 10g kakao praha dobijete veći koncentrat (dosta veći) minerala i flavanola (i drugih biološki aktivnih molekula), ali ne dobijate divne masti kakao butera. Tako da, može se reći i da je stvar ličnog izbora šta je nekome potrebnije. A zašto ne možete da nađete u Srbiji.. Pa slabo se prodaje u tom obliku 🙁 Ali mi planiramo da pored Arriba butera i praha sledeći put uzmemo manju količinu i zrna, i kakao mase (takozvanog ceremonijalnog kakaoa – u slučaju našeg proizvođača on spada u tu kategoriju) pa eto biće i toga, samo tek sledeće godine :/ A za smuti i to, baš bi nas čudilo da to kažete ukoliko ste probali našu Arribu ili Criollo? Ako niste, probajte! A Arribu slobodno i prah i buter. Biće vam sve jasno kad probate.

   Odgovori

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *