Novogodišnje poslastice i slatkiši – zdravi i organski recepti
Praznični period asocira na udobnost, ušuškanost, ukusnu hranu, i male slatke užitke. Zaista, nema ništa lepše nego napraviti pauzu od brzog života tokom praznika. Ipak, zdrave navike nikada ne bi trebalo pauzirati. Zato smo za vas pripremili zdrave recepte za novogodišnje poslastice i slatkiše.
Uz naše organske proizvode, na jednostavan način ćete pripremiti omiljene novogodišnje poslastice bez šećera i belog brašna, u kojima će podjednako uživati sve generacije.
Evo naših recepata u nastavku!
Topli kakao recept – autentičan napitak od organskog kakaoa
Kada ste pročitali novogodišnje poslastice, i pomislili na praznične čarolije da li ste osetili miris i ukus toplog kakaoa koji vraća u detinjstvo? Mi jesmo.
Ova poslastica koja podseća na prošla vremena priprema se i danas. Samo sada imamo tu privilegiju da taj topli kakao osim savršenog ukusa ima i izuzetne zdravstvene benefite.
Da li znate da svakodnevni unos autohtone sorte kakao praha pruža:
- Balansiranje krvnog pritiska
- Mogućnost smanjenja nivoa LDL holesterola
- Pojačavanje dejstva endorfina i serotonina u organizmu koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva
- Povećavanje fokusa, dok flavanoli pojačavaju dotok krvi u mozak, što rezultuje u poboljšanju kognitivnih funkcija
- Pozitivan uticaj na insulinsku rezistenciju
- Pozitivan uticaj na probavni sistem putem povećanja korisnih bakterija u crevima
- Efektan je afrodizijak kod oba pola.
Nakon što smo otkrili zdravstvene benefite, hajde da pogledamo i sam recept.
Način pripreme kakao napitka
Istopite dva veća grumena Arriba Nacional kakao butera u šerpici ili džezvi. U blender stavite 2 urme, čašu organskog biljnog mleka (mi koristimo uvek Bridge), prethodno otopljeni kakao buter, kašiku Criollo kakao praha, malo cimeta i izblendirajte.Vratite sve u džezvu i dogrejte uz mešanje do željene temperature.
Na kraju vam samo ostaje da se udobno smestite, uključite film ili seriju, i pustite da vas toplina ove zdrave i hranljive novogodišnje poslastice ugreje.
Zdravi novogodišnji kolači recepti – organski kolačići sa đumbirom
Popularni gingerbread cookies odnosno kolačići sa đumbirom su nezamenljiv deo novogodišnjih praznika. Međutim, kada su u pitanju novogodišnji kolači recepti nisu uvek najzdravija opcija, zato smo za vas pripremili 2 recepta za zdrave đumbir kolačiće bez glutena.
Prvi recept nije veganski, dok je drugi i keto i veganski (odnosno posni).
#1 Bezglutenski organski đumbir kolačići sa malim udelom ugljenih hidrata
Napomena: Pošto u ovom receptu nema glutenskog brašna definitivno je potrebno malo veštine da se kalupima izvade i prebace na pleh.
Važno je da se testo ostavi u zamrzivaču pola sata pre nego što se krene sa oblikovanjem. Takođe, testo treba staviti na streč foliju, prekriti drugom streč folijom i onda tako oklagujom razvući testo. Ovako je opšta preporuka za razvijanje testa bez glutena.
Sastojci za ove low carb, paleo, bezglutenske kolačiće sa đumbirom su:
- 30 g Superior kokosovog ulja
- 150g bilo kog organskog mleka (mi smo koristili Bridge pirinčano)
- 1 veliko organsko jaje
- 60g Superior kokosovog sirupa
- 250g Superior bademovog brašna
- 25g organskog cejlonskog cimeta
- 1 kašičica muskantnog oraščića mlevenog
- 4g organskog đumbira u prahu (ako ne volite da dominira đumbir stavite 2g)
- 16g Superior kokosovog brašna
- 25g Superior bademovog putera
- Malo vanile
- Malo soli
- Malo praška za pecivo
Način pripreme
Otopiti kokosovo ulje i pomešati sa jajetom, mlekom i bademovim puterom. Ostale suve sastojke spojiti i dobro sjediniti ručno. Onda suve sastojke polako dodavati u tečne ručno mešajući. Kad formirate testo, ostavite ga pola sata u zamrzivaču.
Stavite testo između dve streč folije, ravucite oklagijom na testo debljine oko pola cm. Kalupima vadite oblike. Kalup možete svaki put staviti u malo kokosovog brašna da se ne bi previše lepio. Rernu zagrejte na 180 stepeni, potom stavite kolačiće, a posle 5 minuta spustite na 150 stepeni i ostavite 15 do 20 minuta.
#2 Bezglutenski organski keto i veganski đumbir kolačići
Ovi novogodišnji kolačići su potpuno prilagođeni keto ishrani i dijabetičarima. Osim toga, zaista su preukusni. Mada je verovatno potrebno pratiti tačno recept da bi ispali kako treba, jer je sa kombinacijom keto i veganskih poslastica najteže raditi.
Sastojci:
- 140g Superior bademovog brašna
- 50g Superior kokosovog brašna
- 12g organskog cejlonskog cimeta u prahu
- 3g organskog đumbira u prahu
- 1/2 muskatnog oraha izrendanog ili 1/2 kašičice u prahu
- 1/3 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice himalajske soli
- 10g mlevenog lanenog semena
- 85g Superior kokosovog ulja na sobnoj temperaturi (da ne bude ni tečno ni čvrsto nego mekano)
- 20g Superior Arriba Nacional kakao butera (potpuno otopljenog)
- 60g biljnog mleka
- Stevija u prahu po ukusu
Uputstvo za pripremu:
Pomešajte sve suve sastojke i dobro ih izmešajte, pogotovu ako koristite čistu steviju koje ide svega 5-6g na celu smesu. Izbegavamo da u keto recepte stavljamo bilo koje zaslađivače, osim čiste stevije, koja ide po koji gram u ceo recept.
Ako se naprave neke grudvice razbijte ih prstima. Kad dobro sjedinite sastojke, možete probati kašičicom malo suve smese da vidite da li ste stavili dovoljno stevije. Dodajte prethodno rastopljen kakao buter u mekano kokosovo ulje i kašikom umešajte. Dobićete strukturu kao kod omekšalog maslaca.
Dodajte to u suve sastojke, kao i biljno mleko. Moraćete rukama da sjedinite testo. Probajte testo pa ako nije dovoljno slatko, ili biste dodali po vašem ukusu još nekog začina, možete otopiti malo kakao butera, umešati steviju i začine u rastopljen buter, tako dodati u smesu i rukama opet sve izmešati.
Kao u slučaju svih recepata koji su bez glutena, stavite testo između dve streč folije, razvucite oklagijom dok je testo između njih, na debljinu oko pola cm. Kalupima vadite oblike. Kalup možete svaki put staviti u malo kokosovog brašna da se ne bi previše lepio.
Rernu zagrejte na 180 stepeni, u zagrejanu stavite kolačiće, i ostavite 15 do 20 minuta. Kada ih izvadite moraju dobro da se ohlade, i onda se uopšte neće mrviti.
Savršene bezglutenske proteinske organske američke palačinke
Tradicionalne palačinke sa belim brašnom, belim šećerom, pržene na suncokretovom ulju, jesu nešto što nam možda budi lepe uspomene na detinjstvo, ali moramo priznati da njihove zdravije alternative imaju mnogo više benefita.
Nebrojano mnogo predivnih recepta za zdrave i nutritivno bogate palačinke možete lako naći pretragom po internetu ili na našem instagram profilu.
Ovde izdvajamo jedan jednostavan a preukusan recept za američke palačinke koje su:
- Organske
- Proteinske
- Bez glutena
- Sa malim udelom ugljenih hidrata
- Bogate mineralima i vitaminima
Evo recepta ove novogodišnje poslastice u kojoj ćete uživati.
Sastojci:
- 2 veća organska jaja
- 225ml organskog kokosovog mleka iz konzerve
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 160g Superior bademovog brašno
- ¼ kašičica sode bikarbone
- Prstohvat himalajske soli
- 20g Superior kokosovog sirupa
Za pečenje palačinki koristiti Arriba Nacional kakao buter, koji daje jedinstvenu čokoladnu aromu, a uz to je potpuno stabilan i bezbedan na jako visokim temperaturama.
Način pripreme
Umutite jaja, dodajte ostale sastojke, pecite manje a deblje palačinke na rastopljenog kakao buteru. Lako se peku i okreću. Izuzetno su pufnaste, divne teksture i savršenog ukusa.
Sirova bela torta sa kokos kremom i malim udelom ugljenih hidrata
Novogodišnji slatkiši dobili su još jednog zdravog konkurenta, a to je snežno bela sirova torta sa kokos kremom.
Evo nekih od njenih karakteristika:
- bez glutena i žitarica
- bez orašastih plodova (ako je neko alergičan)
- sa malim udelom ugljenih hidrata (može i keto varijanta)
- sirova, ne peče se
Sastojci:
Sastojci za prvi (kokos) sloj:
- 100g Superior kokosovog brašna (naše brašno nije suvo i ima originalnu aromu i pun ukus kokosa)
- 20g nekog organskog biljnog mleka (može i kokosovo mleko iz konzerve)
- 40g Superior kokosovog ulja (otopljenog)
- 20g Superior kokosovog sirupa (ili meda, ili agava sirupa, agava je najsvetliji, pa će najmanje uticati na boju)
Sastojci za drugi (krem) sloj:
- 300g maskarpone sira (još uvek nemamo organski u ponudi)
- 20g Superior kokosovog ulja (otopljenog)
- 30g Superior kakao butera Arriba Nacional (otopljenog)
- 20g organske kokos pavlake
- 30 g Superior kokosovog sirupa
Uputstvo za pripremu
Prvi sloj
Pomešajte sve sastojke, sa prethodno otopljenim kokosovim uljem. Kokosovo ulje ne treba da bude vruće, već samo da bude tečno, odnosno dovoljno “mekano” da može lepo da se umeša u sastojke.
Smesa ne mora da bude kao testo, treba samo da bude dovoljno kompaktna da možete da je utisnete na dno pleha za tortu.
Postavite na pleh obavezno papir za pečenje, i onda ‘utisnite’ prvi sloj. Mi smo koristili manji kalup. Za standardne okrugle kalupe treba dupla doza od ove date iznad. Naravno za kalup možete koristiti bilo koju posudu koju imate pošto se torta ne peče.
Drugi sloj
Opet otopite kokosovo ulje i kakao buter, ali da ne budu vrući i u njih umešajte ostale sastojke. Stavite kašikom ovaj sloj preko prethodnog, izravnajte i ostavite u frižideru bar 5-6 sati. Nakon toga samo izvucite tortu (uz pomoć papira za pečenje), možete je dekorisati bilo čime i poslužiti!
Jednostavni keto vafli bez glutena i žitarica
Mogu da se jedu i slani, ali i slatki kada postaju sjajne zdrave novogodišnje poslastice. Savršeni su za užinu, kako za decu tako i za odrasle!
Za 5 baš velikih keto vafla potrebno je:
- 9 domaćih ili organskih jaja
- Superior kokosovo brašno 60g
- Superior pečeni lešnici, izblendirani 100g (treba da budu pečeni jer će biti mnogo lepši ukus vafla)
- Kokos pavlaka za kuvanje Bridge 45g
- Superior kokosovo ulje 50g
- Ekstrakt vanile ili vanila u prahu
- Kašika organskog cejlonskog cimeta
- Stevija u prahu (po ukusu)
Sve sastojke sipajte u činiju i umutite ručno. Namažite kokosovim uljem aparat za vafle i pecite. Slobodno pecite malo duže, do par minuta, prva dva minuta ne otvarajte aparat. Lagano ih izvucite. Neće se lepiti uz malo pažnje!
Domaća, organska čokolada od autohtonog kakaoa
Oduševite ukućane domaćom, zdravom, 100% organskom čokoladom savršene teksture.
Sastojci za čokoladu
- 50g Arriba Nacional kakao butera
- 25g Criollo kakao praha
- 15g slatkog kokosovog sirupa
- Šaka pečenih lešnika
Postupak
U šerpu sipajte oko 2, 3 cm vruće vode i stavite da provri. Čim provri spustite malo temperaturu a preko šerpe stavite staklenu posudu ili duboki tanjir i u njega stavite 50g kakao butera, prethodno iseckanog.
Sve vreme mešajte kakao buter, dok se ne istopi oko 2/3 butera. Sklonite činiju sa buterom pored i nastavite da ga mešate još 2 minuta (da se temperatura u činiji malo spusti).
Nakon 2 minuta mešanja (bez obzira da li se istopio sav buter) vratite činiju sa buterom na šerpu u kojoj i dalje vri voda i nastavite da mešate još 2 minuta (da se opet podigne temperatura butera). Onda možete skloniti šerpu i ugasiti ringlu.
Ovo je kućni način temperiranja čokolade. Čokolada će biti lepše strukture, neće se topiti čim je uzmete u ruke iz frižidera, biće lepšeg izgleda i lakše će izaći iz modle.
Kada ste sklonili buter sa pare u njega dodajte 25g Criollo kakao praha, umešavajući jednu po jednu kašiku, a zatim dodajte 15g kokosovog sirupa i dobro sve sjedinite.
Kokosov sirup je bolja opcija od kokosovog šećera za čokolade koje sami pravimo jer se lakše umeša i lepše rasporedi. Dobro umešanu smesu sipajte u kalup po želji. Poređajte pečene lešnike po površini. Pažljivo prenesite u frižider i ostavite da prenoći.
Kolačići – “sve što nađemo u kuhinji u odokativnim merama”
Na samom kraju zbirke recepata za zdrave novogodišnje poslastice izdvajamo kolač napravljen od “svega po malo”, ali naravno zdravog i organskog!
Sastojci (prilagodljive mere)
- Organske ovsene pahuljice oko 70g
- Superior kokosovo brašno oko 50g
- Superior bademovo brašno oko 70g
- Superior bademov puter oko 220g
- Superior kakao Criollo dve kašike
- Superior kokosov sirup oko 50g
- 3 domaća ili organska jajeta (može bez problema i zamena za jaja – potopljene 3 kašike mlevenog lanenog semena ili čija semenki)
- Malo ekstrakta vanile
- Malo soli
Način pripreme
Sjediniti suve sastojke, sjediniti dobro mokre sastojke, pa zamešati suve i mokre sastojke (sve može viljuškom da se uradi). Kašikom vaditi smesu na papir za pečenje na plehu, staviti u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni oko 15 minuta.
Mere su odokativne ali su dale sjajne rezultate i izuzetno ukusne, hranljive i zdrave kolače.
Nadamo da će se neke novogodišnje poslastice sa naše liste naći i na vašoj trpezi i da će obradovati vas i vaše mališane.